Tegen de dagkoersen in

De Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders 2013 brengt de bestuurlijke elite in kaart. Een bastion van stabiliteit in een snel veranderend land.

WILCO DEKKER EN BEN VAN RAAIJ

De bestuurlijke elite van Nederland blijft een bolwerk van continuïteit, terwijl de politiek steeds meer een kwestie is van dagkoersen. Die stabiliteit wordt gesymboliseerd door VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes, die voor de vierde keer de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders aanvoert. De nummer 1 trekt met zijn netwerk andere VNO-NCW-bestuurders mee de lijst in, zoals VVD-senator Heleen Dupuis (32) en Unilever Nederland-baas Hans Dröge (55).

Net onder Wientjes in de ranglijst blijkt de sterke aanwezigheid van Shell. Met de commissarissen Hans Wijers en Gerrit Zalm, oud-topman Jeroen van der Veer en president-directeur Dick Benschop van Shell Nederland in de toptien wordt de positie van Nederlands machtigste bedrijf onderstreept. De nieuwe mondiale topman Ben van Beurden, die binnenkort begint, is vast opgenomen.

Er zijn dit jaar 40 nieuwkomers, aangevoerd door Laura van Geest, de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau. Ze is op plaats 10 ook meteen de hoogst genoteerde vrouw. Andere prominente nieuwelingen zijn ING-topman Ralph Hamers, KLM-baas (en kersvers IOC-bestuurder) Camiel Eurlings en Kim Putters, de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Opvallende uitvallers zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij zijn sinds hun inhuldiging net als kabinetsleden qualitate qua uitgesloten van de lijst, omdat hun invloed niet te meten is. Prinses Beatrix staat niet op de lijst, omdat zij sinds haar abdicatie geen officiële functies meer bekleedt.

Andere prominente uitvallers zijn vooral bankiers. Rabo-topman Piet Moerland, vorig jaar nog nummer 4, moest weg om het Liborschandaal. Interim-vervanger Marinus Minderhoud keert terug in de Top 200. Ook Ronald Latenstein van Voorst, ex-topman van het genationaliseerde SNS Reaal, verdween. Datzelfde geldt voor oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die geen burgemeester van Utrecht werd.

De vernieuwing en verjonging van de Top 200 zet dit jaar mondjesmaat door. Een kwart van de leden is nu vrouw, vijf meer dan een jaar eerder. Het aantal bestuurders van allochtone herkomst steeg met één tot vijf. Het jongste lid is trendgoeroe Farid Tabarki, 37. De gemiddelde leeftijd bleef stabiel op 58 jaar.

Kern van de netwerkanalyse achter de Volkskrant Top 200 is de premisse dat invloed mede voortvloeit uit het feit dat mensen elkaar voortdurend tegenkomen in besturen, raden en commissies en zo de mogelijkheid hebben elkaar te beïnvloeden. Alles draait om relaties. Op volkskrant.nl zijn visualisaties te vinden waarmee netwerken binnen de Top 200 in beeld kunnen worden gebracht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden