'Teflon-Klaus' loopt schade op

De 'hoop van de SPD' zou zelfs kans maken op het bondskanselierschap, maar kan dat na het debacle met het Berlijnse vliegveld waarschijnlijk vergeten.

Klaus Wowereit, de burgemeester van Berlijn, liet maandagmiddag bekendmaken dat hij uit de commissie stapt die toezicht houdt op de bouw van het nieuwe vliegveld van Berlijn. De opening van de luchthaven, die nog meer bezoekers naar zijn nu al zo populaire stad belooft te brengen, is opnieuw uitgesteld. Niet eerder dan 2014, wellicht 2015 zal de eerste luchtreiziger gebruik kunnen maken van Berlin Brandenburg Willy Brandt.


Het nieuwe uitstel, plus zijn door politiek en media afgedwongen vertrek als voorzitter van de raad van toezicht, is een stevige smet op het blazoen van de man die Berlijn als hippe en populaire bestemming mede op de kaart zette.


Wowereit blijft wel aan als burgemeester, ofschoon politieke tegenstanders en sommige kranten er sinds zondagavond stevig op aan dringen dat hij ook die baan opgeeft. 'Hij heeft de stad in heel Duitsland en ver daarbuiten belachelijk gemaakt', zei een parlementariër van de liberale FDP.


De behoudende krant Die Welt schreef dat 'Wowereit geen luchthaven heeft gebouwd, maar zijn eigen politieke graf heeft gegraven.' De krant spreekt over een Großblamage, 'zowel nationaal als internationaal'.


Wowereit (59) is sinds 2001 burgemeester van de Duitse hoofdstad, die hij ooit 'arm, maar sexy' noemde. Hij is vicevoorzitter van de sociaaldemocratische SPD en was de eerste vooraanstaande Duitse politicus die er openlijk voor uitkwam dat hij homo is. Dat deed hij tijdens een partijcongres in 2001: 'Ik ben homo, en dat is ook goed zo.' Und das is auch gut so..., luidt de titel van zijn autobiografie die in 2007 verscheen. Hij woont al jaren samen met een neuroloog.


Wowereit (de naam betekent in het Oostpruisisch eekhoorntje) studeerde rechten en komt uit een arm katholiek milieu. De eerste echtgenoot van zijn moeder Hertha, die als werkster vijf kinderen kreeg bij drie mannen, kwam niet terug uit de Tweede Wereldoorlog. Wowereit verzorgde volgens zijn biografie als een volleerd verpleger jarenlang zijn ernstig zieke moeder en zijn door een ongeval gehandicapte broer.


Der Spiegel omschreef hem ooit als der Glamour-Boy der SPD. Er werden hem kwaliteiten toegedicht als toekomstig bondskanselier, een ware 'Hoffnungsträger der Sozialdemokraten', die recentelijk niet zo ruim bedeeld zijn met geschikte kandidaatkanseliers, getuige ook het recente ongelukkige optreden van SPD-leider Peer Steinbrück.


Stern vroeg Wowereit in 2007 of een homo de leider van Duitsland kan worden. Hij antwoordde: 'Ik geloof dat het mogelijk is.' Na het recente debacle rond het vliegveld van Berlijn lijkt de kans op die baan de komende jaren vervlogen. En mocht 'Teflon-Klaus' reeds in december hebben geweten van de nieuwe problemen rond het vliegveld, dan is hij zijn leven als burgemeester van zijn 'arme, maar sexy' stad ook niet langer zeker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden