Teeven wil ook in 2014 'illegalenquotum' voor politie

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil ook komend jaar 4000 vreemdelingen oppakken, zo valt op te maken uit een brief aan de Kamer. Hij wil ook dan een 'kwantitatieve afspraak' met de politie over '4000 overdrachtsdossiers'.

Staatssecretaris Teeven.Beeld anp

Wel is de aanpak nog steeds 'primair gericht op criminele vreemdelingen, op toelating gerichte fraude en op overlastgevende vreemdelingen alsmede op vreemdelingen die zich aan een lichtere toezichtsmaatregel hebben onttrokken'.

Al eerder kreeg de politie opdracht om jaarlijks minstens 4000 illegalen op te pakken. Van dit 'illegalenquotum' wil een Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartner PvdA, intussen af. Er werd ingestemd met een motie om 'louter de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten'.

Dit najaar benadrukte Teeven tegenover de Kamer dat de politie 'nu en in de toekomst' geen 'jacht' op illegale vreemdelingen zou houden. Dat staat volgens zijn departement nog steeds.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman reageerde donderdag niettemin ontsteld: 'Ongelofelijk dat Teeven toch weer een quotum voor het oppakken van illegalen wil instellen. De Tweede Kamer heeft heel duidelijk aangegeven dat mensen oppakken omdat ze geen papieren hebben, niet meer mag. GroenLinks wil dat Teeven ophoudt met spelletjes spelen over de ruggen van ongedocumenteerden.' Gerard Schouw van D66 twitterde: 'WAT KRIJGEN WE NOU ZEG?? Aangenomen Kamermotie negeren kan echt niet!' Teeven heeft echter steeds volgehouden dat de motie niet zoveel verschilt van zijn beleid.

Teeven heeft de Kamer donderdag ook nog laten weten dat het veel besproken wetsvoorstel strafbaarstelling illegaal verblijf 'enkele maanden na Kerst 2013' naar de Kamer zal gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden