Teeven weer onder vuur na betwiste uitzetting doodzieke Renata

Staatssecretaris Teeven van Immigratie ligt opnieuw onder vuur omdat de medische zorg aan een asielzoeker is tekortgeschoten. Terwijl de 6-jarige Renata uit Georgië eerst in een asielzoekerscentrum en later in een detentiecentrum verbleef, merkte het medisch personeel niet op dat ze aan leukemie leed.

Renata en haar ouders.Beeld EO/De Vijfde Dag

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vragen zich af of het uitzetten van Renata's familie belangrijker werd gevonden dan een goede gezondheidszorg. Renata Agamiryan had in de weken voor ze werd uitgezet koorts en neusbloedingen en vertoonde tekenen van bloedarmoede: allemaal symptomen van leukemie. Toch stuurde de doktersassistente in het asielzoekerscentrum haar niet door naar de huisarts.

Toen Renata's ouders het meisje op eigen initiatief naar een huisartsenpost brachten, schreef de arts daar een bloedtest voor. Hoewel de ouders van Renata herhaaldelijk aandrongen op de test, werd die in de week erna niet uitgevoerd. De doodzieke Renata werd op het vliegtuig gezet naar Polen.

Eenmaal uitgezet bleek zij te lijden aan acute leukemie. Op het Binnenhof roept het verhaal herinneringen op aan de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov. Ook hij kreeg in het detentiecentrum niet de medische zorg die hij nodig had. Verpleegsters lieten na een arts te attenderen op de zelfmoordneigingen van de Rus. Dolmatov verhing zich.

'Geen onverschilligheid meer'
In het debat over Dolmatovs dood beloofde staatssecretaris Teeven (Immigratie) dat overheidspersoneel voortaan de menselijke maat zou hanteren in de omgang met asielzoekers - dus geen onverschilligheid meer. Het was voor de PvdA-fractie een voorwaarde om zich achter het aanblijven van de staatssecretaris te scharen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum twijfelt of Teeven zijn woorden in het geval van Renata kan waarmaken. 'Teeven kan wel zeggen dat er in de omgang met asielzoekers oog moet zijn voor de menselijke maat, maar ik heb niet de indruk dat daar hier sprake van is.' Volgens Van Hijum is de overheid op drie momenten in gebreke gebleven. 'Er was geen toegang tot de huisarts, terwijl er serieuze indicaties waren voor een ernstige ziekte. De medische informatie werd niet overgedragen van het asielzoekers- aan het detentiecentrum. En er is geen medische toets geweest voorafgaand aan uitzetting, terwijl dat gebruikelijk zou moeten zijn.'

Ook D66 en SP gaan Teeven schriftelijk vragen stellen. 'Het is net als bij Dolmatov. Je voelt je schuldig - dit kan in Nederland toch niet?', zegt Sharon Gesthuizen (SP). Gerard Schouw (D66): 'Het doel iemand uit te zetten lijkt hier boven zorgvuldige beoordeling van de ziekteverschijnselen te zijn gegaan.'

De Georgische familie Agamiryan moest terug naar Polen omdat ze daar de EU was binnengekomen. Europese landen hebben afgesproken dat asielzoekers alleen in het land van binnenkomst een verblijfsvergunning mogen aanvragen. Volgens Teeven was er geen bezwaar om Renata uit te wijzen. 'Binnen de EU kunnen we ervan uitgaan dat goede medische zorg in alle lidstaten gegeven wordt. Alleen als iemand iets heeft waarvoor direct ingrijpen noodzakelijk is, zoals bij een hartinfarct, dan wordt de vlucht uitgesteld.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Een pijnstiller is het antwoord op elke klacht'

 
Er was geen toegang tot de huisarts, terwijl er serieuze indicaties waren voor een ernstige ziekte
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden