Teeven verwerpt conclusies Kinderombudsman over asielbeleid

Het kabinet legt het advies van de Kinderombudsman om bijna 4.000 aanvragen van asielkinderen opnieuw te bekijken naast zich neer. Voor toelating in Nederland vindt gedegen onderzoek plaats en de rechten van kinderen worden niet geschonden, zo concludeert staatssecretaris Teeven (Asiel).

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) staat de pers te woord. Beeld anp

Kinderombudsman Marc Dullaert presenteerde in juni de resultaten van een jaar onderzoek naar het zogeheten 'nareisbeleid': de behandeling van asielverzoeken van kinderen van asielzoekers die al in Nederland zijn toegelaten. De ombudsman noemt de procedure 'te streng' en 'onzorgvuldig'. Hij signaleert een 'onaanvaardbaar hoog risico' dat kinderen sinds de aanscherping van het beleid in 2008 onterecht zijn afgewezen. Alle 3.910 aanvragen die in de afgelopen vijf jaar zijn afgewezen, moeten wat hem betreft opnieuw worden bekeken. Dullaert concludeerde verder dat Nederland basale rechten van kinderen had geschonden.

Teeven legt de conclusies van Dullaert echter naast zich neer. 'Ik sta in voor de expertise en zorgvuldigheid van de medewerkers die betrokken zijn bij de nareisprocedure en ik herken mij niet in het beeld dat door de Kinderombudsman wordt vermeld', schrijft Teeven. Ook geeft hij aan dat het nareisbeleid is uitgevoerd binnen de geldende wet- en regelgeving. Volgens Teeven was de aanscherping van het beleid noodzakelijk om fraude tegen te gaan.

Volgens de bewindsman kijkt de Kinderombudsman alleen naar de belangen van het kind, terwijl dat 'niet het enige belang is maar een van de belangen'. Volgens Teeven moet de Nederlandse overheid juist een afweging maken tussen die belangen.

Nieuwe aanvraag
In één opzicht komt Teeven tot een genuanceerder oordeel, zo schrijft hij. Tot de groep afgewezen kinderen behoorden ook kinderen die hun gezinsband met hun naar Nederland gevluchte ouders konden aantonen, maar die intussen 'duurzaam' waren opgenomen in een nieuw gezin. Nederland beschouwde de gezinsband in die gevallen dan als verbroken, maar dat beleid wordt gewijzigd, zo schrijft de bewindsman. Kinderen die denken onder de nieuwe regels alsnog aanspraak te kunnen maken op gezinshereniging, kunnen een nieuwe aanvraag indienen.

In een reactie zegt Kinderombudsman Dullaert 'verbijsterd' te zijn. 'Het is niet uit te leggen dat het kabinet blijft ontkennen dat er ernstige onzorgvuldigheden in de procedure zitten, zoals door onderzoek is vastgesteld.' Hij heeft zijn hoop gesteld op de Tweede Kamer, die de plannen van Teeven nog moet bespreken.

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden