Teeven vecht uitspraak aan dat hij asielzoekers moet helpen

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank dat hij enkele uitgeprocedeerde asielzoekers van opvang moet voorzien. De 'bed, bad en brood-uitspraak' volgde op soortgelijke uitspraken van de bestuursrechter en van het Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg.

Redactie
Opvang in Amsterdam voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Beeld anp
Opvang in Amsterdam voor uitgeprocedeerde asielzoekers.Beeld anp

Teeven meldt dit in antwoord op vragen van D66. 'Voor de tijd dat het hoger beroep loopt, zal uitvoering worden gegeven aan de uitspraken', aldus de bewindsman. 'Aan de betrokken vreemdelingen is gemeld dat ze terechtkunnen in de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel'. Beleid wil hij nog niet ontwikkelen. Hij wil ook afwachten wat het zogenoemd Europese Comité van Ministers binnenkort vindt van de uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet negeert Teeven nu niet alleen het Europees Comité voor Sociale Rechten en rapporteurs van de VN maar ook een 'directe rechterlijke uitspraak'.

Experts

Het beleid van Teeven werd vorig jaar bekritiseerd door mensenrechtenexperts van de VN. Ze riepen Nederland op om nog voor de Kerst opvang te regel voor dakloze en uitgeprocedeerde asielzoekers. VN-rapporteur Philip Alston noemde het schrijnend dat de Nederlands regering 'in deze donkere dagen voor Kerst niet eens 0,01 procent van haar jaarlijkse begroting wil besteden aan hulp aan mensen die leven in absolute ellende en armoede.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden