'Teeven sloot deal over witwassen van drugsgeld'

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft in 2000 een deal gesloten waarmee meer dan vijf miljoen gulden (bijna 2,3 miljoen euro) van drugscrimineel Cees H. werd witgewassen. Teeven was toen officier van justitie. Dat meldde het tv-programma Nieuwsuur dinsdagavond.

AMSTERDAM/DEN HAAG - Het geld was verstopt in Luxemburg. Via een ontnemingsschikking betaalde H. 750 duizend gulden aan de Staat. Uit de rest van de schikking blijkt dat er vervolgens geld is witgewassen.


De overeenkomst hield in dat justitie miljoenen guldens zwart geld terugstortte aan de crimineel. De Belastingdienst werd niet geïnformeerd, dat was een onderdeel van de schikking. Dato Steenhuis, de procureur-generaal die indertijd verantwoordelijk was voor ontnemingsschikkingen met criminelen, zegt dat hij de deal nooit zou hebben goedgekeurd. In Nieuwsuur noemt hij het 'moreel verwerpelijk' om dit buiten de Belastingdienst om te regelen.


Volgens zijn woordvoerder is dit 'de crimefighter Teeven. Hij is altijd bezig geweest met de grenzen opzoeken.' Teeven zelf liet later op de avond weten dat er niets aan de hand is.


VVD-Kamerlid Ard van der Steur meldde op Twitter dat hij opheldering heeft gevraagd aan minister Ivo Opstelten van Justitie.


Ook de minister van Justitie was destijds niet op de hoogte. Er was 'volstrekte geheimhouding' afgesproken.


Toenmalig minister Benk Korthals schreef in 2002 in antwoord op Kamervragen dat hij in 1999 bekend was met het feit dat onderhandelingen werden gevoerd met H. In 2002 is hij geïnformeerd over de inhoud van de schikkingsovereenkomst.


Ten tijde van de totstandkoming van de schikking in 2000 was het OM niet verplicht instemming aan de minister te vragen. In 2002 is de regelgeving aangepast. Nu zou de deal wel aan de minister zijn voorgelegd.


Het is onduidelijk welk voordeel het de staat opleverde om in ruil voor 750 duizend gulden meer dan vijf miljoen wit te wassen.


Teeven had vooraf geen toestemming van de top van het OM gevraagd voor de overeenkomst, die hij sloot samen met toenmalig plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman.


Cees H. was een soort bedrijfsleider van een bende die tussen 1989 en 1993 269 ton hasj uit Pakistan met schepen naar Nederland en Canada smokkelde. H. werd tot vier jaar cel veroordeeld.


In een poging H. kaal te plukken concentreerde justitie zich op een bedrag van een dikke zeven miljoen gulden. Dat bedrag stond voor de waarde van twee woningen en een zeiljacht, plus bankrekeningen die in het onderzoek tegen hem waren opgespoord. Op ruim vijf miljoen wist justitie beslag te leggen.


De advocaat van Cees H., Jan-Hein Kuijpers, zei in Nieuwsuur dat alle afspraken over de deal zijn nagekomen. Het geld is via een rekening van justitie naar Nederland gekomen. Daarna ging het naar een vriend van Cees H.


De advocaat wilde dat de geldstroom via een rekening van justitie liep en niet via zijn eigen kantoorrekening, zodat hij niet van witwassen kon worden beschuldigd.


Volgens belastingrechtsgeleerden is wat er is gebeurd in strijd met de regels van de rechtsstaat. 'Er is altijd overleg tussen het OM en de belasting als het gaat om de ontneming van voordeel', zegt Jaap Zwemmer, emeritus-hoogleraar belastingrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden