'Teeven sloot al in 1998 deal met Cees H.'

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zou als officier van justitie al in 1998 een deal hebben gesloten met drugshandelaar Cees H. In die eerdere overeenkomst deed de drugsbaron afstand van een bedrag van 6 à 7 miljoen gulden waarop het Openbaar Ministerie beslag had gelegd. Teeven beloofde als tegenprestatie dat H. gratie zou krijgen, maar hield zich niet aan die toezegging. Dat meldt Vrij Nederland vandaag.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Het weekblad baseert zich op een brief die H.'s toenmalige advocaat Piet Doedens in 1999 aan minister Benk Korthals van Justitie stuurde, en die het in zijn bezit heeft.

Met de deal uit 1998 komt Cees H. er aanzienlijk slechter van af. Waar in de betwiste overeenkomst uit 2000 H. 750 duizend gulden betaalde om de weggesluisde miljoenen wit te wassen via justitie, zou hij in deze deal alles waar het OM beslag op had gelegd zijn kwijtgeraakt in ruil voor gratie.

Doedens schrijft: 'Het optreden van mr. Teeven is in deze aan te merken als onjuridisch, onzorgvuldig, ondoorzichtig en derhalve onprofessioneel en oncontroleerbaar.' De advocaat heeft het ook over 'solistisch optreden' van Teeven en vermoedt dat die zijn superieuren 'veelal achteraf en dan waarschijnlijk ook nog maar ten dele informeert over zijn gevoerde onderhandelingen'.

Reden voor de nieuwe deal was dat Teeven de overeenkomst uit 1998 niet langs de advocaat generaal van het Hof kreeg, waardoor Cees H. langer achter het tralies moest blijven zitten, schrijft Vrij Nederland. Advocaat Doedens stelde daarna nieuwe eisen: Cees H. moest een deel van van zijn inbeslagname genomen bezittingen terug krijgen. In het voorjaar van 1999 antwoordde Teeven negatief: noch de hoofdofficier van justitie noch het College van Procureurs-Generaal of de minister van Justitie zagen heil in een deal met Cees H..

Debat
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over een andere deal die Teeven met H. sloot, in 2000. De drugshandelaar betaalde toen een boete van 750.000 gulden aan de Staat. In ruil daarvoor hielp de overheid hem enkele miljoenen wit te wassen. De Belastingdienst zou buiten deze afspraak zijn gehouden.

De deal kwam deze week aan het licht via het tv-programma Nieuwsuur. Volgens Teeven was minister Korthals destijds op de hoogte en paste de gang van zaken in de toenmalige wet- en regelgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden