Teeven: rechtsbijstand lage inkomens beperkt

De toegang tot de rechter wordt beperkt voor lage inkomens. Voortaan bepaalt het Juridisch Loket of een probleem ernstig genoeg is om op kosten van de overheid een advocaat in te schakelen.

DEN HAAG - Staatssecretaris Teeven (Justitie) wil zo 85 miljoen euro bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Bij het Juridisch Loket maken 'professionals' - en dat zijn niet per se juristen - uit of mensen een 'serieus juridisch probleem' hebben. Zo ja, dan blijft er rechtsbijstand beschikbaar tegen een laag tarief. Zo nee, dan moeten mensen met een laag inkomen hun advocaat zelf betalen.

Consumentengeschillen en huurgeschillen worden in principe uitgesloten van de betaalde rechtsbijstand. Burgers moeten hun klacht voorleggen aan geschillencommissie in plaats van aan de rechter, vindt Teeven. Dat is een stuk goedkoper.

Alleen in het uiterste geval mag er nog een rechter aan te pas komen. Teeven verwacht dat een op de vijf huurconflicten schrijnend genoeg is voor een rechtszaak.

Ook bij echtscheidingen wil Teeven minder vaak de portemonnee trekken voor mensen met een laag inkomen. Als de ene partner goed verdient, moet hij ook de advocaat van de ander betalen. Bovendien wil het kabinet een scheiding mogelijk maken zonder tussenkomst van de rechter, als er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn en beide partners het eens zijn over de breuk. Een bijdrage aan de rechtsbijstand is dan ook niet meer nodig.

'De rechtsbijstand wordt enorm uitgekleed', reageert Gerard Schouw (D66). 'Straks kunnen alleen mensen met een dikke portemonnee hun recht halen. De anderen moeten een hoge drempel nemen: er wordt getoetst of hun zaak haalbaar is. Als zo'n intakemeneer zegt dat een zaak niet haalbaar is, dan is het recht verdampt. Het wordt Jan Modaal onmogelijk gemaakt zijn recht te halen, tenzij hij zich op allerlei manieren gaat verzekeren.'

Ook Jan de Wit (SP) vreest voor 'klassenjustitie'. 'Recht wordt zo voor veel mensen onbetaalbaar. De SP wordt nu al overstelpt met klachten van mensen die afzien van rechtszaken omdat ze geen advocaat kunnen betalen. Zeker in tijden van crisis moeten mensen die onrechtvaardig behandeld worden hun recht kunnen halen.'

De sociale advocatuur moet in het vervolg genoegen nemen met een lagere vergoeding. 'Zo laag, dat is niet realistisch', zegt Schouw. 'Het zou me niet verbazen als er te weinig advocaten overblijven die willen werken voor subsidies.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden