Teeven past trajectcontroles aan, gedupeerden krijgen geld terug

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat de trajectcontroles vervangen. Door de software van de systemen aan te passen, hoopt hij het aantal onterechte bekeuringen te reduceren. Dat zei hij dinsdagmiddag tjidens het Vragenuur.

Avinash Bhikhie
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld anp

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat door een fout in de trajectcontrole boven snelwegen er jaarlijks 'minstens honderden' onterechte bekeuringen de deur uit gaan. Het blijkt dat het controlesysteem campers en bedrijfswagens ten onrechte kan aanzien voor een auto met aanhangwagen, die maximaal 90 kilometer per uur mag.

Volgens Kamerlid Farshad Bashir (SP) zijn het 'dit soort dingen waardoor de burger het vertrouwen in de overheid verliest'. Hij vroeg Teeven hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe gedupeerden hun geld kunnen terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verstreken.

Volgens de staatssecretaris is het OM sinds 2009 op de hoogte van de fouten en is er geen melding van gedaan omdat de incidenten binnen de foutmarge vielen. 'Het is altijd vervelend als mensen onterecht een boete krijgen.' Daarom zegde hij toe dat gedupeerden hun geld bij het OM kunnen terugkrijgen.

Onbetrouwbaar
Teeven geeft aan dat vooral campers de dupe zijn. Om de foutmarge nog verder te reduceren, wordt de software aangepast. 'We zijn al begonnen op de A2 en de A4. 'Deze nieuwe systemen kunnen voertuigen beter herkennen en hebben een nog lagere foutmarge.'

D66 noemde het systeem 'onbetrouwbaar' en de PVV eistte een opschorting van alle trajectcontroles totdat de foutmarge op nul procent zit. Teeven verwierp de suggestie dat het systeem niet deugd. 'Het systeem is in zijn totaliteit niet onbetrouwbaar. Geen enkel geautomatiseerd syteem werkt zonder foutmarges.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden