Teeven over vreemdelingenbeleid: 'Niet blijven hangen in dogma's'

'Het heeft geen zin om te blijven hangen in dogma's, we moeten openstaan voor wat echt effectief is.' Dat zei staatssecretaris Fred Teeven van Asiel vandaag in de Tweede Kamer over het vreemdelingenbeleid. Hij is voornemens om criminele en agressieve asielzoekers te scheiden van andere uitgeprocedeerde vreemdelingen. Voor die laatste groep moet er een lichter regime komen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel vandaag in de Tweede Kamer.Beeld anp

Vreemdelingendetentie draagt volgens Teeven niet bij aan een effectief uitzetbeleid. Hij zei dat vandaag in een Tweede Kamerdebat in reactie op vragen van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hoe langer je iemand vastzet, hoe moeilijker het is om die persoon uit te zetten, weet Teeven inmiddels uit ervaring. Vandaar dat hij alternatieven wil uitproberen.

De PVV vreest dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet langer worden opgesloten. 'Dat is onzin', reageerde Teeven. 'Vreemdelingendetentie wordt niet afgeschaft, maar krijgt wel een andere inrichting.' Er komen twee regimes, een zwaar regime voor criminele en onhandelbare asielzoekers en een licht regime voor asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd maar geen andere fouten hebben begaan.

De staatssecretaris hoopt twee vliegen in een klap te slaan. Enerzijds een humaner asielbeleid voor asielzoekers die zich gedragen, anderzijds een hardere aanpak van criminele vreemdelingen. Hij zei zich eraan gestoord te hebben dat hij in de huidige vreemdelingenketen 'met handschoentjes moet omgaan' met criminelen.

Vrijwillige terugkeer
Teeven denkt aan een alternatief regime voor niet-criminele asielzoekers, zoals een lichtere vorm van detentie met meer vrijheid in de instelling of een meldplicht. Hierbij moet het uitzicht op terugkeer wel in zicht blijven. Hij meent dat asielzoekers in een lichter regime mogelijk eerder te bewegen zijn tot vrijwillige terugkeer.

Enkel de PVV drong bij de staatssecretaris aan op onverkort vasthouden aan vreemdelingendetentie. Andere oppositiepartijen behielden hun zorgen over de (on)menselijke behandeling van vreemdelingen. GroenLinks wil bijvoorbeeld dat het buitenschuldcriterium wordt verruimd, zodat asielzoekers die worden geweigerd door het land van herkomst eerder asiel krijgen in Nederland. D66 vroeg zich af of criminele asielzoekers die hun straf hebben gediend terug naar het lichte regime kunnen of alsnog in het zware regime blijven.

Teeven beloofde de details van zijn beleidsvisie nog voor het zomerreces begin juli aan de Tweede Kamer te sturen. Hij wil de nota eerst voorleggen aan zijn collega-bewindslieden in de ministerraad, daarom wilde hij vandaag niet meer details geven. De VVD en de PvdA wilden ook op veel vragen van de oppositie niet ingaan omdat zij eerst de nota van Teeven willen afwachten.

Kinderpardon
Tijdens het debat werd duidelijk dat er uiteindelijk circa 1200 zogenoemde hoofdaanvragen binnengekomen voor het kinderpardon. Maar met de gezinsleden van deze jonge aanvragers erbij komt het op 3500 verzoeken om definitief verblijf in ons land. Voor 1 september moet de hele groep groep duidelijkheid hebben. Vreemdelingen beneden de 21 jaar die voor hun 18e al minstens 5 jaar in Nederland waren, konden zich tot voor kort melden voor het pardon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden