Update

Teeven op bezoek in Drents dorp Oranje om asielzoekers

Staatssecretaris Fred Teeven zal op bezoek gaan in het Drentse dorp Oranje waar duizend asielzoekers worden geplaatst. Hij zal dat doen op verzoek van de SP die vindt dat het daar mis is gegaan met de besluitvorming over de massale opvang 'en dat is niet goed voor het draagvlak onder de bevolking.'

Het Oranjekanaal langs het vakantiepark Oranje. Beeld null
Het Oranjekanaal langs het vakantiepark Oranje.

De 140 inwoners van Oranje voelen zich volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen overvallen. Het COA en het gemeentebestuur overlegden niet met ze en ze hadden geen inspraak. Teeven, verantwoordelijk voor asielzaken, vindt dat het zowel bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) als bij de gemeente niet helemaal goed is gegaan.

Bij het COA komt dat volgens hem door de enorme druk die er op de organisatie ligt door de groeiende vluchtelingenstroom. Ook moest deze organisatie eerst inkrimpen en nu weer snel uitbreiden en zijn er daardoor relatief onervaren mensen bij gekomen. 'Iedereen doet zijn best, maar ik kan niet garanderen dat het nooit meer gebeurt.'

Geen bemoeienis
Teeven ontkent met klem dat hij bemoeienis heeft gehad met de plaatsing van asielzoekers in het Drentse dorp Oranje. Alleen daarom al is er geen enkele sprake van belangenverstrengeling of de schijn daarvan. Hij reageerde op beschuldigingen van de PVV dat hij deze schijn wel had gewekt, omdat Teeven de eigenaar kent van de huisjes waarin de asielzoekers komen.

De staatssecretaris zei vandaag in de Tweede Kamer dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zelfstandig afspraken met de gemeenten maakt. Zelf komt hij pas in beeld als lokale bestuurders eventueel moeten worden overtuigd van de noodzaak van de opvang. Onder de 140 inwoners in Oranje is veel kritiek op het besluit, omdat er zeker 1000 asielzoekers komen.

Hennie van der Most
Verder zei Teeven dat hij geen structurele band heeft met de betrokken ondernemer, Hennie van der Most. Hij ziet hem incidenteel op VVD-bijeenkomsten, maar wist niet dat hij het vakantiepark bezit. Hij hoorde pas van de opvanglocatie toen het gemeentebestuur overeenstemming had bereikt met het COA, zei Teeven. Foto's waarop Teeven met Van der Most staat, zijn van jaren geleden. Het zou voor de VVD wel heel ingewikkeld worden om bewindslieden te vinden als zij geen contact mogen hebben met ondernemers, sneerde Teeven.

Openheid over het geld dat met de deal is gemoeid, kan hij niet geven omdat het om bedrijfsgegevens van het COA gaat. Teeven zei dat het PVV'er Sietse Fritsma zou sieren als hij zou toegeven dat hij wel erg hoog van de toren heeft geblazen. Maar Fritsma reageerde niet.

Fred Teeven. Beeld null
Fred Teeven.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden