Teeven: onderzoek Kinderombudsman niet of selectief onderbouwd

Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel kan zich niet vinden in de stevige kritiek van Kinderombudsman Marc Dullaert op het gezinsherenigingsbeleid van immigratiedienst IND. 'Uw oordeel dat kinderen geen volwaardige kans op gezinshereniging hebben gekregen en niet menselijk worden behandeld, deel ik niet', schreef Teeven donderdag aan Dullaert. De staatssecretaris wil met Dullaert in gesprek voordat hij een 'definitieve reactie' geeft.

Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel in de Tweede Kamer. Beeld ANP

De Kinderombudsman presenteerde donderdag de resultaten van een jaar onderzoek naar het Nederlandse beleid van gezinshereniging. Dullaert, die door de Kamer in 2011 is aangesteld, heeft geen goed woord over voor de 'te strenge en onzorgvuldige' procedure van de IND. Hij signaleert een 'onaanvaardbaar hoog risico' dat kinderen sinds de aanscherping van het beleid in 2008 onterecht zijn afgewezen, in plaats van herenigd met hun gevluchte ouders die in Nederland wel asiel kregen. Alle 3910 aanvragen die in de afgelopen vijf jaar zijn afgewezen, zouden wat hem betreft moeten worden herzien.

Selectieve quotes
In een eerste reactie, kaatst staatssecretaris Teeven de bal terug: het onderzoek van Dullaert schiet tekort. 'Op punten worden conclusies niet onderbouwd dan wel onderbouwd met selectieve quotes.' De IND houdt 'in brede zin' rekening met de rechten van kinderen, schrijft de staatssecretaris. In tegenstelling tot wat Dullaert beweert, sluit het Europees mensenrechtenverdrag (EVRM) het stellen van toelatingseisen niet uit. Teeven: 'Het recht op familieleven uit het EVRM betekent niet een automatisch recht op een verblijfsvergunning.'

De kritiek van Dullaert op de werkwijze van 'hoormedewerkers' op de Nederlandse ambassades en 'beslismedewerkers' in Nederland mist volgens Teeven 'representatieve kwantitatieve onderbouwing'. Hij verdedigt zijn medewerkers zijnde opgeleid voor het afnemen van verhoren en het oordelen over aanvragen. Mede op basis van verklaringen van ouders en kinderen oordelen medewerkers of er feite is van een 'feitelijke gezinsband'.

Teeven wijst erop dat op drukke ambassades, zoals in de hoofdsteden van Kenia en Ethiopië waar zich veel Somalische kinderen melden, ervaren medewerkers zijn aangesteld. 'Tijdens de gehoren wordt er zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de belevingswereld en de individuele situatie van het kind.' Kinderen onder de twaalf worden sinds een jaar niet meer verhoord.

Fraude
De strenge procedure is volgens Teeven gerechtvaardigd omdat in 2008 fraude is geconstateerd. Volgens Dullaert ging het toen enkel om 'vermoedens van fraude', de staatssecretaris weerspreekt dat. In 2006 nam het aantal aanvragen van Somalische kinderen toe. 'Nadat in 2007 is overgegaan tot DNA-onderzoek kwamen er berichten dat het geen biologische kinderen waren maar pleegkinderen.' Dat was een duidelijke indicatie van pogingen tot misbruik, meent Teeven.

Ondanks de meningsverschillen schrijft hij dat hij open staat voor verbeteringen van het beleid en nodigt hij Dullaert daarom uit voor een gesprek.

Uitleg
Ook de Tweede Kamer wacht op uitgebreide uitleg van de staatssecretaris. Coalitiepartijen VVD en PvdA steunden donderdag het oppositieverzoek om schriftelijke uitleg, maar hielden een debat nog af. Oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, SP en D66 sloten zich aan bij het verzoek van Dullaert om alle sinds 2008 afgewezen kinderen een tweede kans te geven. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: 'Dat is de eerlijkste optie. Duizenden kinderen is een eerlijke kans op hereniging met hun ouders ontnomen.'

Sharon Gesthuizen (SP) zei zich 'met de beste wil van de wereld niet te kunnen voorstellen dat er geen fouten zijn gemaakt door de IND'. Alleen de PVV vond het rapport waardeloos en bestempelde de Kinderombudsman als 'politiek gekleurd en allesbehalve onpartijdig'. De Kamer verwacht uiterlijk dinsdag een schriftelijke reactie van Teeven.

 
'Op punten worden conclusies niet onderbouwd dan wel onderbouwd met selectieve quotes.'
Reactie Teeven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden