Teeven: Niet meewerken aan onderzoek? Dan toch tbs

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) scherpt regels rond het opleggen van de tbs-maatregel aan. Hij heeft een brief hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.

ANP
Exterieur van de TBS-kliniek Tweelanden aan de Utrechtse Gansstraat. Beeld anp
Exterieur van de TBS-kliniek Tweelanden aan de Utrechtse Gansstraat.Beeld anp

Teeven wil onder meer zorgen dat aan verdachten die niet meewerken aan een zogenoemd observatieonderzoek, toch tbs kan worden opgelegd. Jaarlijks weigeren ongeveer zeventig verdachten medewerking, waardoor elk jaar tientallen verdachten de tbs ontlopen.

Verleden
Teeven gaat het wettelijk mogelijk maken dat psychiatrische gegevens uit het verleden kunnen worden gebruikt voor onderzoek naar de geestesgesteldheid van verdachten.

De staatssecretaris wil daarnaast de verlofregeling in de zogenoemde longstay versoberen. Tbs'ers die daar zitten en een gemiddeld of hoog beveiligingsniveau hebben, komen niet meer in aanmerking voor begeleid verlof. Alleen een kleine groep met een laag beveiligingsniveau komt onder strikte voorwaarden hiervoor nog wel in aanmerking.

Ook constateert Teeven dat de gemiddelde verblijfsduur van een tbs'er is gestegen van zeven naar tien jaar. Volgens hem zitten te veel tbs'ers te lang op een hoog beveiligde en dure plaats, terwijl dat gezien de fase van hun behandeling niet meer nodig is. Teeven wil eerdere uitstroming bevorderen, maar alleen als dit veilig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden