Teeven: meer Syriërs onmogelijk

Duitsland vangt tienduizend Syriërs op, Noorwegen duizend, en Nederland 250. Zijn daarmee de verhoudingen zoek? Staatssecretaris Teeven vindt van niet, de oppositie denkt er anders over.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAARTJE BAKKER en NATALIE RIGHTON

DEN HAAG - De eerste lichting Syrische vluchtelingen die door Nederland is uitgenodigd komt vandaag aan in Amsterdam. Tot afschuw van de oppositie komt slechts een selecte groep van 250 Syriërs in aanmerking. Staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie) weigert vooralsnog om meer Syrische ontheemden een vrije doorgang naar Nederland te geven.

Het aantal Syrische vluchtelingen zal de komende weken boven de drie miljoen stijgen, maakten de Verenigde Naties vrijdag bekend. Europese landen moeten volgens de organisatie 'veel meer Syriërs opnemen'.

Voor de oppositie is het onbegrijpelijk dat minister Teeven niet gastvrijer is voor de Syriërs. SP, GroenLinks en ChristenUnie dringen er al het hele jaar op aan dat Nederland meer Syrische ontheemden uitnodigt. Zij willen dat moeders met kinderen, gehandicapten en zieken voor hun reis niet afhankelijk zijn van een mensensmokkelaar.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt bovendien dat het te lang duurt voordat de vluchtelingen naar Nederland worden gehaald. 'Er zitten 150 vluchtelingen te wachten in Libanon, omdat er nog geen onderdak voor hen is in Nederland', zegt Voordewind, die afgelopen week een bezoek bracht aan de buurlanden van Syrië. 'Alleen de honderd mensen uit Jordanië kunnen voorlopig in Nederland terecht. Er is veel te laat begonnen met het selecteren van huizen voor deze mensen.' Voordewind roept Teeven op sneller te werken.

Maar Teeven lijkt niet zo veel haast te hebben. Hij houdt vol dat iedere Syriër, ook de zieke, beter af is in een van de buurlanden. 'De oplossing ligt in de regio, niet hier', zei hij vrijdag. Nederland heeft 76,5 miljoen euro gegeven voor hulp aan Syrische ontheemden in hun eigen regio. Ook benadrukt Teeven dat het overgrote deel van de Syrische aanvragen voor een verblijfsvergunning wordt ingewilligd. 'We zitten aan de grenzen van onze mogelijkheden.'

Volgens Voordewind is de situatie in Libanon en Jordanië veel nijpender. 'Elke dag stromen er nog vluchtelingen de grens over, vanuit Syrië, maar nu ook vanuit Irak', zegt hij. 'De opvang in de regio veroorzaakt spanning. Alleen al in Libanon zitten anderhalf miljoen vluchtelingen, op een bevolking van vier miljoen. Het is zo druk. De appartementen en hotels zitten vol, en de kampen ook.'

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, heeft Nederland begin dit jaar ook al opgeroepen om meer Syrische vluchtelingen op te nemen.

'Uitbreiden van het aantal beschikbare plaatsen is wel het minste dat in deze inktzwarte situatie kan worden gedaan', schreef de UNHCR samen met enkele andere hulporganisaties aan PvdA-minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). 'De huidige terughoudendheid vinden wij gezien de schaal van de Syrische crisis niet op zijn plaats.'

Duitsland, de Verenigde Staten en de Scandinavische landen zijn ruimhartiger dan Nederland. Zo heeft Duitsland 10 duizend Syriërs een tijdelijke verblijfsvergunning aangeboden, en mogen er 1.000 in Noorwegen en 1.200 in Zweden komen wonen. Andere Europese landen huisvesten ongeveer even veel of minder vluchtelingen dan Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden