Teeven kijkt naar betere zorg asielzoekers

De medische zorg voor asielzoekers is in het algemeen goed geregeld en de toegang ertoe laagdrempelig. Maar dat neemt niet weg dat het voor vreemdelingen soms lastig kan zijn om daadwerkelijk medische zorg te krijgen. Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag in een reactie op een rapport van de Nationale ombudsman.

redactie
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie)Beeld ANP

Dat kan volgens hem bijvoorbeeld te maken hebben met de onbekendheid met het Nederlandse zorgsysteem. Maar ook doordat het systeem voor verbetering vatbaar is, of omdat 'wet- en regelgeving in de weg zit'. Volgens Teeven biedt het rapport van de ombudsman aanknopingspunten om de zorg te verbeteren, hoewel hij zegt niet alle aanbevelingen van de ombudsman over te nemen. Teeven komt daar in een latere, uitgebreidere reactie op terug.

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer stelt in het rapport dat de zorg aan vreemdelingen in asielzoekerscentra, in vreemdelingendetentie en aan illegalen op straat beter kan. Het is de overheid volgens hem te veel te doen om veiligheid en kostenbeheersing. Teeven zegt dat hij dat juist als zijn 'uitdrukkelijke taak' ziet. Daarnaast moeten illegalen die geen recht hebben op een verblijfsvergunning, worden ontmoedigd hier te blijven. De staatssecretaris waarschuwt dan ook voor situaties waarin vreemdelingen hopen op toelating tot Nederland op basis van medische gronden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden