Teeven houdt vast aan au pair-plan: 'Einde van fenomeen au pair'

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) houdt vast aan het inperken van de inzet van au pairs, ondanks kritiek van bemiddelingsorganisaties die vrezen voor het einde van het fenomeen 'au pair'. De circa duizend meisjes die jaarlijks als au pair naar Nederland komen, mogen straks nog maar halve dagen in hun gastgezin werken, in plaats van hele dagen nu.

Sara Ferrer (Spanje) is au pair in de buurt van Doetinchem. Ze speelt in de tuin met de kinderen op w wie ze past. In totaal zal ze een jaar in Nederland blijven als au pair. Beeld Io Coorman

Rondom de au-pairbranche klinken sinds jaren geluiden van uitbuiting. Een recent onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie concludeert andermaal: meisjes die als au pair naar Nederland komen - officieel voor een jaar 'culturele uitwisseling' - worden in de praktijk vaak ingezet als goedkope arbeidskracht. Ze werken meer dan officieel is toegestaan, met als betaling slechts 340 euro zakgeld in de maand.

Dat kan zo niet langer, vinden staatssecretaris Teeven en minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA). Waar au pairs nu nog 30 uur per week mogen werken, bijna vier volle dagen, wordt dat in 2015 teruggeschroefd naar slechts 20 uur: vier halve dagen.

Daarmee moet worden voorkomen dat het au-pairschap dient als een 'vorm van arbeidsmigratie', aldus de bewindslieden. De au pair mag niet langer fungeren als goedkoop alternatief voor de crèche en de professionele kinderoppas.

Instort
Bemiddelingsbureaus voor au pairs vrezen dat de vraag naar de buitenlandse meisjes voor culturele uitwisseling hiermee instort.
'Wij vragen ons af of gastgezinnen straks nog wel hun huis willen openstellen voor au pairs', zegt Huub van Beusekom, eigenaar van een au-pairbureau en voorzitter van brancheorganisatie Bonapa. 'Als ze nog maar halve dagen mogen werken, krijg je straks hang-au pairs.'

Uitbuiting doet zich alleen voor bij au pairs van buiten de Europese Unie, blijkt uit het recente justitie-onderzoek. Vooral meisjes uit de Filipijnen zijn slachtoffer.

Hoewel justitie geen directe aanwijzingen ziet voor mensensmokkel, moesten zij tot voor kort een 'escort fee' betalen die kon oplopen tot circa 2.400 euro om vanuit de Filipijnen in Nederland te komen. Inmiddels zijn de Filipijnse regels aangepast: de meisjes kunnen zonder betaling het land verlaten.

Hoewel er bij au pairs afkomstig uit EU-landen geen aanwijzingen zijn voor overwerk en uitbuiting, gelden de nieuwe regels ook voor hen. 'Daarin bestaat geen onderscheid', zegt een woordvoerder van Teeven.

'Als ze voor culturele uitwisseling komen, vallen ze onder het regime van au pairs. Als ze meer werken, hebben ze recht op minimumloon.' Volgens au-pairbemiddelingsbureaus is het onderzoek van justitie al achterhaald: door een recente wetswijziging zou er meer toezicht zijn op de naleving van de arbeidstijden.

Dan nog is ingrijpen noodzakelijk, aldus de woordvoerder van Teeven. 'Au pair zijn staat op dit moment niet meer voor de culturele uitwisseling zoals die ooit was bedoeld.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Het eerste gastgezin sprak nauwelijks met me'

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Carin Strauss (23) verruilde Zuid-Afrika negen maanden geleden voor Kessel (Limburg). Ze past op een meisje (3) en een jongen (5). Beeld Io Coorman
De Engelse Elle Cox (19) werkt sinds acht maanden in Alkmaar bij een gezin met twee jongens (1 en 4) en een meisje (7). Beeld Io Coorman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden