Teeven haalt bakzeil in Senaat met enkelband

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) lijkt zoals verwacht in de Senaat bakzeil te halen met de invoering van een enkelband voor gedetineerden in het laatste deel van hun straf. Na het debat in de Eerste Kamer noemde hij het voorstel 'niet kansrijk' om volgende week door de stemming te komen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Eerste Kamer. Beeld anp

Ondanks een hele rits kritische vragen en in zijn ogen soms 'genadeloze' opmerkingen paste Teeven zijn wetsvoorstel vandaag niet aan. Als het sneuvelt, zal hij met onderdelen uit dit dossier verdergaan.

Teeven koos er in de Eerste Kamer voor om zijn voorstel 'met vuur te verdedigen', zoals hij het zelf aan het eind zei, alleen al om 'onzingeluiden' tegen te gaan dat hij de maatregelen zelf niet zou zien zitten. Hij erkende dat hij niet altijd overal even enthousiast over is, maar hij benadrukte dat hij dit plan op deze manier daadwerkelijk een verbetering vindt.

Kern is dat gedetineerden die zich goed gedragen en tegen hun invrijheidsstelling aanzitten, een enkelband om kunnen krijgen. Daarmee kunnen ze naar huis om daar te werken aan de terugkeer in de samenleving. Bestaande regelingen zoals een speciaal programma en dito verloven, komen dan te vervallen. De Raad van State was al negatief en in de Tweede Kamer haalde het voorstel het slechts met de hakken over de sloot. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Ambtenaren beslissen
Veel fracties in de Senaat zijn het er niet mee eens dat niet een rechter, maar ambtenaren moeten beslissen of een gedetineerde in aanmerking komt voor de enkelband. Ook klonk de kritiek dat Teeven als voornaamste doel van zijn plannen een bezuiniging van 16 miljoen euro voor ogen heeft. Die besparing schat Teeven zelf overigens al kleiner in, omdat ook het aantal gedetineerden afneemt.

De senatoren zullen volgende week dinsdag het definitieve oordeel vellen. Teeven wilde hierop niet vooruitlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.