Teeven biedt Roemenië en Bulgarije opening

Voor het eerst biedt het Nederlandse kabinet een opening voor vrij grensverkeer vanuit Roemenië en Bulgarije. Het harde 'nee' van voormalig minister Leers (CDA) heeft plaatsgemaakt voor een voorzichtiger 'misschien' van zijn opvolger Teeven (VVD). Dat bleek woensdag in een debat met de Tweede Kamer.

Maartje Bakker
Staatssecretaris Teeven van Immigratie Beeld ANP
Staatssecretaris Teeven van ImmigratieBeeld ANP

Tot nu toe was de houding van Nederland ondubbelzinnig: Roemenië en Bulgarije waren niet klaar voor het opheffen van de grenscontrole. Er was daar te veel corruptie, criminaliteit en rechteloosheid, oordeelde Immigratieminister Gerd Leers in zijn tijd. De Roemenen waren zo boos dat ze de grenzen dichthielden voor vrachtwagens met Nederlandse bloembollen.

Maar staatssecretaris Fred Teeven, die zich nu bezighoudt met Immigratie, is een stuk voorzichtiger. 'Roemenië en Bulgarije hebben een behoorlijke inspanning geleverd om de vrouwenhandel te bestrijden', benadrukt hij, verwijzend naar een rapport van de Europese Commissie. 'We doen daar geen recht aan als we ze aan het lijntje houden.'

Twee keer een goed rapport hebben Roemenië en Bulgarije nodig - over de rechterlijke macht, corruptie en misdaad. Dan mogen de grenzen wat Nederland betreft open. Over het eerste rapport, verschenen in januari, geeft Teeven geen duidelijk oordeel: 'Daarin stonden positieve elementen, maar het gaf ook aanleiding tot zorg. Ik vind het moeilijk om te zeggen of het een 5 of een 6 is. Je kunt er verschillend tegenaan kijken.' Misschien, suggereert de VVD'er, zouden beide landen een voldoende halen als alleen de lucht- en zeehavens zouden worden vrijgegeven.

Besluiteloosheid
De Tweede Kamer reageert fel en afwijzend op de besluiteloosheid van de staatssecretaris. De parlementariërs willen weten waar ze aan toe zijn. 'Is dit nu een goed rapport of niet?' drongen Sietse Fritsma (PVV), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Magda Berndsen (D66) woensdag beurtelings aan. Een ja van Teeven zou betekenen dat Roemenië en Bulgarije al in december kunnen worden toegelaten.

En daarvan kan geen sprake zijn, vindt onder meer ChristenUnie-Kamerlid Segers. 'Dit lijkt een beetje op een zwakke leerling die tegen de zomer toch nog overgaat, doordat sommige cijfers met terugwerkende kracht worden opgehoogd. De lat moet hoog. Een zesje is niet genoeg.'

Maar Teeven is zich er terdege van bewust dat hij niet behalve namens zijn eigen VVD ook namens de PvdA sprak. Hij benadrukt dat hij de Schengen-kwestie in het kabinet wilde bespreken.

Daar zal hij onder meer de PvdA'er Frans Timmermans treffen. Die schreef in zijn Staat van de Unie: 'Het uitgangspunt is dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, de strijd tegen corruptie en tegen de georganiseerde misdaad worden meegewogen bij het zetten van volgende stappen.' Een behoorlijk contrast met de onomwonden tekst van Leers, die in september toetreding simpelweg 'nog niet aan de orde' vond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden