Teeven beslist over 70 kinderen

Het politieke steekspel over de verruiming van het kinderpardon voor jonge asielzoekers concentreert zich vanaf nu op het lot van 70 kinderen en hun gezinnen. De PvdA wil dat zij, mits ze aan de voorwaarden voldoen, alsnog in Nederland mogen blijven. Coalitiepartner VVD wil koste wat het kost voorkomen dat er een nieuw groot gebaar wordt gemaakt waarin andere gezinnen weer nieuw houvast voor een nieuwe aanvraag kunnen vinden. Het beslissende woord is nu 70 keer aan staatssecretaris Teeven.

DEN HAAG - Het kinderpardon is een PvdA-kroonjuweel in het regeerakkoord met de VVD. De regeling geeft uitgeprocedeerde kinderen en hun ouders alsnog recht op een verblijfsvergunning. Daarvoor moeten zij aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moeten de kinderen voor hun 18de jaar minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht in Nederland hebben gewoond, op 29 oktober 2012 (toen het regeerakkoord af was) jonger zijn geweest dan 21 jaar en moet de asielaanvraag minimaal vijf jaar voor hun 18de verjaardag zijn ingediend.

Eerder dit jaar maakte Teeven bekend dat de regeling tot nu toe 675 kinderen aan een verblijfsvergunning heeft geholpen, plus 775 van hun gezinsleden. In totaal werden 3.280 aanvragen ingediend. Meer dan de helft werd afgewezen. Kinderen hadden in die gevallen bijvoorbeeld niet lang genoeg aaneengesloten in Nederland gewoond. Maar er diende zich ook een groep aan die weliswaar niet onder rijkstoezicht stond maar wel bekend was bij de gemeenten waar zij woonden, omdat zij daar bijvoorbeeld naar school gingen.

Ruim 300 burgemeesters kwamen in het geweer tegen dit 'kunstmatige onderscheid' en ondertekenden een oproep aan Teeven om met zijn hand over het hart te strijken, daarin gesteund door de Kinderombudsman en de leden van de PvdA.

Sindsdien is het een explosief thema binnen de coalitie. Teeven wil het pardon, waar hij toch al niet voor was, niet uitbreiden met een nieuwe categorie. Op de rechterflank moedigen PVV en CDA hem aan voet bij stuk te houden. Aan de andere kant staat PvdA-leider Samsom die zijn achterban en zijn eigen fractie heeft beloofd dat het heus goed zal komen met de kinderen 'die de facto aan de voorwaarden voldoen'.

Teeven zei eerder dat hij het verzet van de burgemeesters niet helemaal kan plaatsen. Volgens hem zijn er meer ondertekenaars dan schrijnende gevallen. Dat blijkt nu te kloppen: vrijdag was de laatste dag waarop gemeenten kinderen konden aanmelden die aantoonbaar onder hun toezicht hebben gestaan. De teller stond vrijdagmiddag op 70.

De bewindsman heeft inmiddels achter de schermen met Samsom afgesproken dat hij elk geval individueel zal beoordelen, gebruik makend van zijn discretionaire bevoegdheid - zijn recht om naar eigen inzicht over asielaanvragen te beslissen. Daar gaat hij de komende maanden voor gebruiken.

Kinderombudsman Marc Dullaert zou nog steeds liever zien dat Teeven de regeling aanpast. 'Maar een Kamermeerderheid heeft een andere keuze gemaakt. Ik zie dat de staatssecretaris mogelijkheden biedt. Ik heb goede hoop.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden