Teeven bekijkt ook positie vader bij vechtscheiding

Na een scheiding lijkt de moeder nog vaak als vanzelf de aangewezen persoon te zijn om de kinderen te huisvesten en te verzorgen. VVD-Kamerlid Foort van Oosten heeft zijn zorgen over dit vermeende automatisme uitgesproken tegen staatssecretaris Fred Teeven.

Staatssecretaris en zijn collega Martin van Rijn maken zich zorgen om het verschijnsel vechtscheiding, Beeld anp

Vaders zouden te snel aan het kortste eind trekken als het gaat om de positie ten opzichte van de kinderen, maakt Van Oosten op uit geluiden in de media. Ze staan dan dus ook zwakker in de omgangsregelingen. 'Als dit klopt, verontrust mij dat. Je moet je dan afvragen of dit zich wel verhoudt tot ons wettelijk systeem', aldus de liberaal dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, die onderzoek doet naar de gevolgen van vechtscheidingen, neemt het vraagstuk in zijn al lopende onderzoek naar vechtscheidingen mee, beloofde hij Van Oosten.

Teeven en zijn collega Martin van Rijn van Volksgezond, Welzijn en Sport maken zich zorgen om het verschijnsel vechtscheiding, waarbij kinderen de dupe worden van de strijd tussen hun ouders. De bewindslieden willen gesprekken met experts als rechters, advocaten en hulpverleners. Ze willen er achter komen in hoeverre die signalen krijgen van (dreigende) echtscheidingen en of het euvel vanuit die signalen te bestrijden valt. Op basis van die informatieronde willen ze bepalen wat verder nodig is om het kinderleed te voorkomen.

In het voorjaar van 2014 rapporteren zij daarover aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.