Teeven begint aan zijn vijfde Kamerlidmaatschap

Oud-staatssecretaris Fred Teeven is vandaag teruggekeerd in de Tweede Kamer. Hij werd voor de vijfde keer in zijn politieke loopbaan geïnstalleerd als Kamerlid. Hij gaat namens de VVD het woord voeren op de terreinen Defensie en Buitenlandse Handel.

VVD'er Fred Teeven geeft een verklaring aan de pers over zijn vertrek als staatssecretaris van Justitie. Beeld epa

Precies drie weken geleden was Teeven nog staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maar op 9 maart trad hij samen met minister Ivo Opstelten af. Opstelten diende zijn ontslag in omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een miljoenendeal die Teeven in 2000, als officier van justitie, had gesloten met een drugscrimineel. Teeven volgde zijn minster en trad ook af.

Het kersverse Kamerlid vindt het 'totaal niet gevoelig' dat hij terugkeert in de Kamer terwijl er nog onderzoek loopt naar de deal. 'Omdat er niets aan de hand is. Dat heb ik gezegd toen ik wegging en dat zeg ik nu weer.'

Verdere vragen over de kwestie wilde hij vandaag niet beantwoorden. 'Het gaat u geen donder aan op dit moment', zei hij tegen de pers. Hij wees erop dat een onafhankelijke commissie de deal gaat onderzoeken. 'Die zal ik alles vertellen', verzekerde Teeven. 'Ik kijk vooruit en ik kijk met u nog eens terug als die commissie klaar is.'


Van der Steur en Dijkhoff
Teeven kan terugkeren in de Kamer omdat twee VVD-Kamerleden - Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff - de overstap naar het ministerie van Justitie maakten. Een van die vrijgekomen zetels gaat nu naar Teeven, de tweede moet nog worden opgevuld. Door het vertrek van VVD-Kamerlid René Leegte dinsdag, is er nóg een VVD-zetel vrij. Tot die laatste twee liberale vacatures zijn vervuld heeft het kabinet even een kleine minderheid in de Kamer.

Teeven was al drie keer eerder Kamerlid: van mei 2002 tot eind januari 2003 voor Leefbaar Nederland en van eind 2006 tot oktober 2010 en van september tot begin november 2012 voor de VVD (tijdens de formatie van Rutte II). Staatssecretaris was hij van oktober 2010 tot ruim twee weken geleden.

De vele zetels van Fred Teeven

De politieke loopbaan van Fred Teeven begon bij Leefbaar Nederland. Hij stapte in het gat dat Pim Fortuyn daar achterliet toen die zijn eigen partij begon. In ons politiek blog #binnenskamers de carrière van Teeven in vogelvlucht en een beschouwing op de banencarrousel bij de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.