Teeven: 'Aanpak van mensensmokkel is effectief'

De politie heeft in het afgelopen halfjaar ruim 110 mensensmokkelaars aangehouden. De aanpak van mensensmokkel is daarmee 'effectief', schrijft staatssecretaris Fred Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De mensensmokkelaars probeerden asielzoekers tegen betaling naar Nederland te loodsen.

Maartje Bakker
Een man zit in een busje van de marechaussee nadat hij bij de grens is aangehouden vanwege een vermoedelijk vervalst Somalisch paspoort. Beeld anp
Een man zit in een busje van de marechaussee nadat hij bij de grens is aangehouden vanwege een vermoedelijk vervalst Somalisch paspoort.Beeld anp

Toen dit voorjaar plotseling veel Eritrese asielzoekers naar Nederland kwamen, liet staatssecretaris Teeven (Justitie) weten dat hij mensensmokkel actief wilde tegengaan. Hij maakte er zelfs een prioriteit van het kabinet van.

Uit zijn brief blijkt hoe Teeven te werk is gegaan. Hij richtte een Landelijke Staf Grootschalig Bijzonder Optreden migratiecriminaliteit op. Daarin werken de marechaussee, het openbaar ministerie, de politie en de immigratiedienst samen. Zo kan de immigratiedienst de vluchtverhalen van asielzoekers direct doorvertellen aan de marechaussee, die een volgende groep asielzoekers kan opwachten.

Professioneel georganiseerd

Het is niet zo dat er criminele bendes actief zijn in de mensensmokkel, zegt Teeven. Wel is de smokkel 'in enige mate professioneel georganiseerd'. De meeste vluchtelingen blijken de Europese Unie binnen te komen via Italië. Daarna reizen ze verder in auto, bus, trein of vliegtuig. De marechaussee en de politie hebben aan busmaatschappijen gevraagd alert te zijn. Ook voerden ze zelf controles uit. Teeven zelf benaderde actief de media om mensensmokkel te ontmoedigen. Hij bazuinde in mei rond dat de controles werden aangescherpt.

Teeven blijft mensensmokkelaars achtervolgen. Hij zegt dat 'een barrièremodel' zal worden ontwikkeld. Het doel is dat er barrières voor mensensmokkelaars en migranten worden opgeworpen. Dat is opvallend, want het overgrote deel van de Syriërs en Eritreeërs die Nederland bereiken blijkt terecht een beroep te doen op bescherming. Zij krijgen een verblijfsvergunning, omdat ze in eigen land gevaar lopen.

Staatssecretaris Fred Teeven brengt een bezoek aan een grenscontrole van de Koninklijke Marechaussee. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven brengt een bezoek aan een grenscontrole van de Koninklijke Marechaussee.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden