'Teentje' van turnster Endel blijft zonder gevolgen

Een tikje met de tenen tegen de lage ligger kostte Renske Endel de concentratie - twee keer een mislukte draai en een val bij de afsprong - en de overwinning op haar favoriete onderdeel, de brug....

Het was een drama (de achttienjarige bleef lange tijd ontroostbaar) zonder verstrekkende gevolgen. De oefeninterland tegen Groot-Brittannië, in de aanloop naar het EK van volgende maand in het Griekse Patras, werd ondanks de uitglijder van Endel overtuigend gewonnen. De Britten waren met een verschil van bijna zes punten geen partij voor het keurkorps van bondscoach Frank Louter.

Voor een hoge klassering bij de Europese titelstrijd zal wel elk foutje fataal zijn. Er wordt in Griekenland geturnd volgens het 5-3-3 systeem, wat betekent dat elk landenteam uit maximaal vijf turnsters bestaat van wie er drie per toestel in actie komen. Alle drie oefeningen tellen mee voor het eindresultaat. Bij het WK kwamen vijf gymnastes in actie en mocht het slechtste resultaat worden afgetrokken.

Koele kikkers zijn dus gewenst in Patras, meer nog dan specialisten. Louter: `Iedere fout wordt daar genadeloos afgestraft. Dus moet je kiezen voor stabiliteit.' Voor de dit seizoen zeer wisselvallig presterende Endel staat een plaats in het landenteam echter niet ter discussie. `We hebben het hier wel over de zilveren medaillewinnares van Gent', aldus Louter.

Juist die prestatie stond een optimale voorbereiding op het EK in de weg. De dagelijkse gang naar de trainingshal werd de afgelopen maanden belemmerd door interviews, sportgala's, optredens in tv-programma's en de opname van de videoclip Inside your head, waarin Endel haar kunsten op de ongelijke liggers vertoont. De clip steeg naar de achtste plaats in de topveertig, terwijl Endels progressie stagneerde.

Het gebrek aan stabiliteit is volgens de turnster te verklaren door een nieuw element in de oefening: de zogenoemde gesloten stalder. Bij de trainingen verloopt die vlekkeloos, in de wedstrijden nog niet.

Bondscoach Louter: `Ik kan me de problemen in de aanloop naar het WK ook nog goed herinneren. Ik heb het volle vertrouwen dat het nu weer gaat lukken.'

Endel, die het bij de wedstrijden voorlopig zonder haar wegens privé-redenen afwezige coach Boris Orlov moet stellen, zal dus als specialist op de brug worden ingezet. Daarmee begint de samenstelling van de EK-ploeg, die pas op 7 april in Nijmegen definitief bekend zal worden gemaakt, langzaam vorm te krijgen. Van de vijf deelneemsters turnen Verona van de Leur en Suzanne Harmes - mits vrij van blessures - het volledige programma, zodat zij bij voldoende punten tevens aan de individuele meerkamp kunnen deelnemen.

De vorm van het tweetal is, vijf weken voor het EK, nu al hoogstaand. Zaterdag maakten beide 16-jarige toptalenten van Pro Patria uit Zoetermeer indruk door op alle vier toestellen boven de negen punten te scoren. De sprong van Van de Leur, niet eens haar favoriete onderdeel, was met 9.500 zelfs de hoogste dagscore.

Van de Leur werd daarmee eerste, op bijna één punt achterstand gevolgd door Harmes die dit jaar pas haar debuut maakt als senior. Hoewel de twee turnsters slechts twee weken in leeftijd schelen mocht Van de Leur eind vorig jaar al wel als senior aan het WK deelnemen en Harmes (in januari 16 geworden) niet. Dit jaar is de lange, ogenschijnlijk zelfverzekerde en volwassen Harmes niettemin één van de belangrijke troeven in het team van Louter.

`Tijdens wedstrijden kan Suzanne boven zichzelf uitstijgen. Zij vertaalt de spanning naar een hoger niveau', aldus de bondscoach. De intrede van de juniore heeft de rest van de selectie op scherp gezet. Tot aan het EK zal geknokt moeten worden voor een optreden op één van de toestellen. Monique Nuijten, zaterdag nagenoeg foutloos op sprong en balk, en Gabriella Wammes, die met een lichte rugblessure aan de kant bleef, lijken daarvoor, naast de al eerder genoemde Endel op brug, de belangrijkste kandidaten.

De ploeg, bij het WK al vijfde, is daarmee kanshebber op eremetaal. Louter bleef, zelfs na de geruchten dat Roemenië zich zou hebben teruggetrokken en Spanje en Italië in de personele problemen zouden zitten, voorzichtig. `Verwacht van mij geen boude uitspraken. Alles zal afhankelijk zijn van vorm en stabiliteit. Maar als team zijn we zeker gegroeid ten opzichte van het WK. We hebben een luxe probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden