Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

'Driedelig Paard' is verzameling 'blokgedichten' met een veelstemmig koor van mopperpotten, spijtoptanten en fantasten.

De dichtbundel Driedelig paard van dichter, tekenaar en grafisch vormgever Ted van Lieshout (1955) is winnaar van de vijfentwintigste Woutertje Pieterse Prijs. Aan deze bekroning voor het beste jeugdboek van het afgelopen jaar is een bedrag van 15.000 euro verbonden.


In de door de door hemzelf geïllustreerde en vormgegeven verzameling 'blokgedichten' maakt de lezer kennis met een veelstemmig koor van mopperpotten, spijtoptanten, opscheppers en fantasten. Naast de gedichten, die volgens de auteur eigenlijk brieven zonder aanhef zijn, staan 'beeldsonnetten', gemaakt van met de computer bewerkte foto's.


De briefschrijvers houden zich met van alles bezig: de eekhoorn klaagt over slordige buren, de kinderen hebben gezien dat de hond een kabouter doodbeet, de lepels willen niet naast ordinaire vorken liggen, een dochter hoeft de komende drie verjaardagen geen cadeaus als ze een paard krijgt en in het titelgedicht denkt haar vader juist dat zijn dochter een paard in drie stukken wil.


De jury roemt Driedelig paard om de samenhangende kwaliteit van inhoud én vorm, zowel wat betreft de vertelvormen als de vormgeving: 'een kunstwerk op zich'.


Ted van Lieshout is in 1955 geboren in Eindhoven, deed de Rietveld Academie in Amsterdam en begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw te illustreren en te schrijven voor De Blauw Geruite Kiel in Vrij Nederland. Ook schreef hij vanaf die jaren liedjes en scènes voor Sesamstraat en Het Klokhuis. Sinds zijn debuut Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen (1986) werd hij vooral bekend door zijn uitdagende en veel bekroonde kindergedichten, die nooit helemaal zijn wat ze lijken.


De laatste jaren maakt Van Lieshout steeds vaker lichtvoetig en meer toegankelijk werk zoals Van Ansjovis tot Zwijntje (2006) en Spin op sokken (2008). Onlangs verscheen zijn eerste roman voor volwassenen Mijn meneer. In 2009 kreeg Van Lieshout de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre.


Driedelig paard is typerend voor het soort kinderkunst dat de jubilerende Woutertje Pieterse Prijs al vijfentwintig jaar bekroont. De naar de beroemde dwarsligger van Multatuli genoemde prijs, het compromisloze alternatief voor de Gouden Griffel, eert zichzelf vandaag met het boekje Voort weer gespoord naar een nieuw avontuur waarin alle vijfentwintig winnaars nog eens de revue passeren en de jury zich uitspreekt tegen 'eenvormigheid en vervlakking' in de jeugdliteratuur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden