Technologie in trek op rustig Damrak

De technologie- en telecomaandelen hadden maandag nog iets in te halen op het Damrak. Vrijdag was de Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, 2 procent hoger gesloten, al was dat, na een halve handelsdag, al om zeven uur Nederlandse tijd....

Maar véél levendigheid was het niet. 'Het is hier allemaal erg rustig', merkte een handelaar op. KPNQwest was de grootste stijger van de 25 hoofdfondsen. De kabelexploitant klom ruim 6 procent tot 9,30 euro. Philips, het technologiefonds dat het zwaarst in de AEX meeweegt, boekte een winst van 2 procent. De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC bracht een winstwaarschuwing naar buiten, van het zeldzame soort weliswaar. Het bedrijf verwacht dit jaar een hógere winst dan het eerder had aangegeven. Goed nieuws dus voor de halfgeleiderindustrie, een markt waar ook Philips ijzers in het vuur heeft. ASML, toeleverancier van de chipbranche, profiteerde een stuk minder: het Veldhovense bedrijf zag zijn aandeel met een half procent stijgen. De AEX-index sloot de dag met een kleine winst op 507 punten.

Temidden van de technologiefondsen bovenin de ranglijst van AEX-stijgers stond ook DSM. Het chemieconcern profiteert van de almaar dalende olieprijzen. Olie is een van de belangrijkste grondstoffen van DSM, dus een lage olieprijs betekent lagere kosten en meer winst voor het bedrijf. Het aandeel boekte een stijging van 3 procent.

Waar DSM wel vaart bij een lage olieprijs, geldt voor Koninklijke Olie exact het omgekeerde. De prijs van een vat ruwe olie verkeert al sinds de terreuraanslagen van 11 september in een vrije val, die sinds kort nog extra vaart kreeg omdat Rusland weigert om de olieproductie fors te beperken. Koninklijke Olie moest maandag weer een veer van bijna 3 procent laten.

Opvallend genoeg boekte Moeara Enim wel een stijging. Opvallend, omdat het fonds niet meer is dan een pakket aandelen Koninklijke Olie en een koperen naambord. Een daling van de Koninklijke hoort dan ook te leiden tot een daling van Moeara. Dat gebeurde maandag niet, omdat het bod dat Fortis op de aandelen heeft uitgebracht, gisteren inging. De Nederlands-Belgische bankverzekeraar wil het verschil tussen de intrinsieke waarde van het pakket aandelen dat Moeara in bezit heeft, en de waarde van Moeara zelf te gelde maken. Als de operatie slaagt, verdwijnt het duurste aandeel van de Amsterdamse beurs. Een aandeeltje Moeara kostte maandag 2100 euro, oftewel 4620 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden