'Technologie-akkoord heeft geen zin als China en India niet meedoen'

Delegatieleden in Singapore kondigden met veel bombarie aan dat de handelsbarrières voor computers, software, telefoons, faxen en kopieermachines worden afgeschaft....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Philips, dat wereldwijd actief is in deze sector, stelde dat 'het heel gunstig is dat er geen tariefbeperkingen meer zijn tussen de VS en de EU'. Het electronicaconcern heeft zelf meegwerkt aan de totstandkoming van het akkoord in Singapore, maar de onderneming was gisteren nog niet op de hoogte van voldoende details van de overeenkomst om er dieper op in te gaan.

Volgens staatssecretaris Van Dok van Buitenlandse Handel is de overeenkomst echter niet alleen van groot belang voor een internationaal opererend bedrijf als Philips. 'Ik vind dat het ook van belang is voor consumenten. Zij zullen profiteren van lagere prijzen voor computers', stelde zij in Singapore.

Nederlandse bedrijven als Tulip Computers en de producent van kopieermachines Océ-Van der Grinten zullen een graantje meepikken van het nieuwe handelsakkoord. Nu betalen zij in de VS nog enkele en in Azië zelfs tientallen procenten aan importheffingen.

Als de heffingen worden verboden, kunnen deze Nederlandse bedrijven in de VS en Azië beter concurreren. Toch zitten er haken en ogen aan de afspraken. Het akkoord gaat namelijk pas in het jaar 2000 in en zal bovendien nog in maart volgend jaar moeten worden ondertekend. Voor Océ-Van der Grinten is het nadelig dat het akkoord alleen geldt voor digitale apparaten en niet voor analoge.

'We zijn er gelukkig mee, maar als het pas over drie jaar ingaat is dat wel erg jammer', reageerde J. van der Velden, secretaris van het bestuur van Océ-van der Grinten.

Ook Tulip Computers juicht het afbreken van handelsbarrières toe. 'Maar als China en India niet meedoen, hebben we er weinig aan', aldus directeur F. Hetzenauer van het bedrijf uit Den Bosch.

De afspraak geldt voorlopig alleen tussen de VS, de EU en Japan. Zuid-Korea, Indonesië en Zwitserland hebben al toegezegd ook mee te zullen doen. China is echter nog niet eens lid van de wereldhandelsorganisatie.

Van der Velden van Océ vreest bovendien dat Japanse bedrijven hun kopieermachines weer tegen lage prijzen in Europa zullen dumpen zodra de importtarieven zijn afgeschaft. Een aantal van deze bedrijven betaalt daarvoor momenteel strafheffingen aan de EU. 'Maar de meeste Japanse bedrijven zijn nu in Europa gaan assembleren en dan geldt er geen importtarief. Dus in feite is het effect toch al gering', aldus Van der Velden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden