Technofondsen zwak op tamme markt

Beleggers in Europa namen donderdag een afwachtende houding aan vanwege het Amerikaanse rentebesluit dat in de avond werd verwacht. Bijna iedereen gaat ervan uit dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente in de VS met een kwart punt zal verhogen....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Belangrijker is echter de toelichting die opperbankier Alan Greenspan hierbij zal geven. Zijn doorgaans wollige uitspraken worden door analisten ontleed, op zoek naar aanwijzingen over de toestand van de economie en de eventuele gevolgen voor de rente.

Op de meeste Europese beurzen kwamen de koersen daarom nauwelijks van hun plaats. De AEXindex eindigde net als veel andere Europese graadmeters nipt hoger: + 0,49 punt tot 383,83 punten.

KPN profiteerde voor de derde achtereenvolgende dag van zijn voorgenomen overname van Telfort. Het aandeel van de Haagse telecomfirma steeg 1,5 procent tot 6,94 euro. KPN is daarmee weer vrijwel terug op de koers waarmee het bedrijf het beursjaar begon.

Het zal nog even duren voordat duidelijk is of de geplande overname op bezwaren stuit bij toezichthouders. Zowel mededingingsautoriteit NMa als telecomtoezichthouder Opta buigen zich over de kwestie .

Alleen WoltersKluwer presteerde gisteren beter in de AEX-index. De uitgever klom 1,6 procent tot 15,82 euro. Het aandeel staat op een winst van 7 procent sinds het begin van dit jaar.

Koninklijke Olie sloot voor het eerst in drie maanden onveranderd. Het grootste fonds van de Amsterdamse beurs bleef steken op 54 euro. Dat was wellicht anders geweest als zich geen goed nieuws uit de VS had aangediend. In New York werd bekend dat Shell niet zal worden vervolgd vanwege de affaire rond zijn geslonken oliereserves.

Door de recente run op Koninklijke Olie is het Nederlandse beursvehikel van Shell opgeklommen tot het op een na best presterende aandeel onder de hoofdfondsen. Beleggers in het olie-en gasconcern zagen de koers dit jaar al 27,5 procent oplopen.

De verliezers werden aangevoerd door ASML. De chipmachinemaker verloor 2 procent tot 13,02 euro. Philips volgde met een min van 1,3 procent tot 20,90 euro. Het negatieve sentiment rond de technologiefondsen had onder meer te maken met een negatief analistenrapport van de zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein over Nokia, een van de iconen van de technologiesector.

Tankopslagbedrijf Vopak moest de winst van woensdag (na nieuws over expansie in China) weer inleveren. Een analistenrapport haalde 3,3 procent van de koers af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden