Technocratenkabinet Spanje heeft meer weg van rariteitenkabinet

Na Italië en Griekenland heeft nu ook Spanje een technocratenkabinet. Hoewel je misschien beter kunt spreken van een 'rariteitenkabinet'. Want wat doet een voormalige bankier van Lehman Brothers - de bank die wereldwijd wordt gezien als katalysator van de kredietcrisis - als minister van Economische Zaken? En de voormalig burgemeester van Madrid als minister van Justitie?

De nieuwe ministersploeg, van linksboven naar rechtsonder: Soraya Saenz de Santamaria (Vicepremier), Luis de Guindos (Economie), Jose Manuel Garcia Margallo (Buit. Zak.), Alberto Ruiz-Gallardon (Justitie) Pedro Morenes (Defensie), Cristobal Montoro (Belastingen), Jorge Fernandez Diaz (Bin. Zak.), Ana Pastor (Openb. Werken), Jose Ignacio Wert (Onderw.), Fatima Banez (Werkgel. en Soc. Zekerh.), Jose Manuel Soria (Industrie), Miguel Arias Cañete (Landbouw) en Ana Mato (Gezondheid). Beeld epa

De nieuwe centrumrechtse regeringsleider Mariano Rajoy won in november glansrijk de verkiezingen. Gisteren presenteerde hij de nieuwe regering die Spanje, één van de grootste probleemlanden in de Europese schuldencrisis, uit het financiële slop moet halen. Door zijn ruime winst hoeft hij de komende regeerperiode weinig tegenstand te verwachten. Vooraf beloofde hij volledige openheid van zaken, maar na de presentatie van de ministersploeg weigerde hij vragen van journalisten te beantwoorden.

Bankier
En vragen zijn er genoeg. Want het nieuwe kabinet kent een aantal opmerkelijke benoemingen. Dat geldt vooral voor Luis de Guindos, die minister van Economische Zaken is geworden. De Guindos is namelijk een voormalig bankier van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die in 2008 ineenstortte en zo de wereldwijde kredietcrisis in gang zette.

Andere opvallende benoemingen: de voormalig burgemeester van Madrid, Alberto Ruíz-Gallardón, is de nieuwe minister van Justitie. En de minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo, vervult een dubbelfunctie als Europarlementariër.

Vrouwen
Het nieuwe kabinet kent het laagste aantal vrouwen sinds 2003, toen de regering van José María Aznar in het zadel trad. De vier vrouwen die nu meeregeren hebben wel zware posten gekregen, waaronder Gezondheid en Werkgelegenheid. En ook de vicepremier is een vrouw: Soroya Sáenz de Santamaría. Zij fungeert als woordvoerder van het kabinet en als de rechterhand van Rajoy.

De nieuwe premier heeft verder op zijn zachtst gezegd flink de bezem door de ministeries gehaald. Met dertien stuks is het aantal departementen fors ingekrompen, en daarnaast zijn er een aantal samengevoegd, van naam veranderd of opnieuw ingevoerd. Dat alles is bedoeld om flink te bezuinigen, aldus Rajoy. Hij maakte eerder deze week al bekend dat hij het Spaanse begrotingstekort volgend jaar met 16,5 miljard euro terugbrengen.

El Gordo
Rariteitenkabinet of niet, de Spanjaarden maken zich er vooralsnog weinig zorgen over. Niet de nieuwe ministersploeg, maar de kerstloterij is het gesprek van de dag. De hoofdprijs, 'El Gordo' ('De Dikke'), bedraagt sinds 2005 drie miljard euro. De loterij wordt op 22 december door miljoenen mensen live op de televisie gevolgd.

Voor de vele arme Spanjaarden is dat het hoogtepunt van het jaar. Het oplossen van de crisis, dat zien we in 2012 wel weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden