Technocraten in kabinet Egypte

De Egyptische premier Hashem Kandil heeft met de samenstelling van zijn kabinet gekozen voor stabiliteit en continuïteit. Een groot deel van zijn 35 leden tellende ministersploeg, die donderdag werd gepresenteerd, bestaat uit technocraten. Ook Kandil zelf is een partijloze technocraat.

AMSTERDAM - Het karakter van het kabinet is een teleurstelling voor de linkse en liberale krachten in Egypte. Uit hun kring werden vrijwel geen ministers gekozen. Onder de bewindslieden zijn slechts twee vrouwen, van wie één christen is.

President Mohammed Morsi, lid van de Moslimbroeders, had een 'inclusieve' regering beloofd, waarin alle partijen zich zouden kunnen herkennen. Van die belofte is met dit a-politieke team niets terechtgekomen. Aansprekende politieke figuren uit het links-liberale kamp hebben geen plek gekregen.

Daar staat tegenover dat ook de Moslimbroederschap een bescheiden bijdrage levert. De islamisten krijgen twee belangrijke posten (Hoger onderwijs en Volkshuisvesting), alsmede Jeugdzaken.

De vraag is of sommige van de partijloze technocraten toch niet ideologisch dicht bij de Moslimbroederschap staan. De seculiere partijen zullen de nieuwe regering daar scherp op beoordelen. Ook Kandil zelf wordt in de Egyptische pers sympathie voor de doelstellingen van de Moslimbroeders toegedicht, zonder al te veel bewijs.

De radicale partij Al Nour is niet in de regering vertegenwoordigd. De salafisten weigerden mee te doen, toen hun slechts de post van Milieuzaken werd aangeboden. Zij hadden drie ministeries op het oog.

Kandil heeft voor continuïteit gezorgd door diverse belangrijke bewindslieden uit de oude interim-regering te laten zitten. Tot de blijvers behoren de minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Amr Kamel, en die van Financiën, Mumtaz al-Saeed.

Cruciaal is de herbenoeming van generaal Mohamed Hussein Tantawi als minister van Defensie. Tantawi is ook hoofd van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die de macht in handen had sinds het vertrek van president Hosni Mubarak vorig jaar. Met het aantreden van de democratisch gekozen president Morsi en de door hem aangewezen premier Kandil doet de SCAF een stap terug.

Op de achtergrond blijven de generaals een grote rol spelen, ook op grond van de extra constitutionele bevoegdheden die ze zichzelf hebben toegeëigend kort voor het aantreden van Morsi. Tantawi's aanwezigheid in de regering garandeert de strategische vrede tussen de legerleiding en de Moslimbroeders.

Kandil noemde zijn ploeg op een persconferentie een 'regering van het volk' en hij riep op tot eenheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden