techniek zelf handige apparaten bouwen voor thuis

Rolf Hut knutselt zijn eigen Home-Alone-val om inbrekers te weren. En natuurlijk omdat het leuk is te zien wat er gebeurt als je Mentos in cola gooit.

Eind juni. De stad ruikt naar barbecue en de treinen zijn leeg. Ideaal seizoen voor festivals, terrasnachten en huisinbraken. Terwijl hele buurten op Thaise stranden liggen worden aan het thuisfront de voor het WK aangeschafte flatscreens in onopvallende bestelbusjes geladen.


Ik weet het gelukkig uit de tweede hand (afkloppen), maar als er iets traumatiserend is, is het thuiskomen en ontdekken dat vreemden in je huis zijn geweest. Gelukkig wordt de beste instructie om dieven buiten te houden al 15 jaar met kerst op tv herhaald: Home Alone! Knikkers op de trap, stroom op de deurknop, loslopende tarantula: prima dieven-afweer.


Het is in Nederland illegaal om 'onredelijk' geweld tegen een inbreker te gebruiken en ik ben bang dat de meeste booby-traps uit Home Alone door een rechter als 'onredelijk' worden gezien. Iemand flink natspuiten mag echter wel. Komt mooi uit, want in Huts koffer zit al heel lang het idee om 'iets' te doen met cola en Mentos.


Eigenlijk is het een schande: ik had nog nooit Mentos in een cola-fles gegooid. Ik heb tientallen Youtube-filmpjes gezien van de fontein aan schuim die het veroorzaakt. De Mythbusters leerden me dat de heftige reactie veroorzaakt wordt doordat de kaliumbenzoaat, aspartaam en koolzuur in cola-light reageren met de arabische gom en de gelatine in de Mentos. In een experiment toonden de Mythbusters aan dat cola Light en Mentos naturel de combinatie van drank en snoep is die de hoogste fontein veroorzaakt.


Een cola-Mentos fontein gericht op de deur, die afgaat als iemand ongewenst binnenkomt. Dat is een Home Alone-huisbeveiliging waarmee de rechter geen probleem kan hebben. Ik moet een manier vinden om op commando de Mentos in de cola te laten vallen en de fles op de deur te richten. Probleem daarbij is dat de fles niet open mag zijn: als de dieven in de tweede week van de vakantie langskomen is de cola 'dood', het koolzuur is er dan uit en de reactie werkt niet meer.


De oplossing vind ik bij mijn zwager in de tuin: een Super Soaker! Om precies te zijn: de Super Soaker zonder trekker en met fles-aansluiting. De fles-aansluiting zorgt ervoor dat je een standaard fles met schroefdop, bijvoorbeeld een colafles, als reservoir kan gebruiken. Omdat deze Super Soaker geen trekker heeft gaat hij direct spuiten als de druk hoog genoeg is. Bij normaal gebruik bouw je de druk op door te pompen met het handvat. Die druk kan ook gegenereerd worden door de cola-Mentos reactie.


Van ijzerdraad maakt mijn vrouw (priegelwerk) een mandje dat door de hals van de fles past en waar de mentosjes in passen. Ik giet genoeg cola uit de fles zodat het Mentos-mandje bovenin kan hangen. Een dun draadje knoop ik aan het mandje en schroef ik tussen de aansluiting van de fles en de Super Soaker. Zolang ik de fles rechtop hou, hangt de Mentos net boven de cola. Zodra ik de fles kantel, dompelt de Mentos onder en begint het feest. In het park voor mijn deur doe ik een eerste test: ik haal makkelijk 8 meter! Kijk op rolfhut.nl/hutskoffer3 voor een filmpje.


Een simpele constructie achter mijn deur zorgt ervoor dat de fles omvalt en op de deur richt wanneer deze open gaat: mijn eigen Home Alone Huis Beveiliging! Dat moet getest worden! Maar dat mag niet. Het is niet de Nederlandse rechter die mij tegenhoudt, maar mijn vrouw. 'Lieve schat: een cola-explosie naast de stoppenkast? En heb jij al eens cola-vlekken verwijderd?'. Als klap op de vuurpijl gebruikt ze ook nog logica: 'Hoe ga je trouwens de deur uit als dat ding 'aan' staat? En hoe kom je weer binnen na je vakantie?'


Ok, misschien geen ideale vakantie-beveiliging. Maar ik heb wel 'iets met cola en Mentos' gedaan. Ik heb een Super Soaker Cola Kanon gemaakt. Als ik in een studentehuis woonde, dan wist ik het wel.


PS 1. Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat dieven binnenkomen, in plaats van ze kleverig nat te spuiten als ze al binnen zijn. Kijk op www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html voor de officiële, meer serieuze tips om je huis te beveiligen.


PS 2. Als je deze thuis wil nabouwen, is het belangrijk dat je de Super Soaker zonder trekker gebruikt. Super Soakers met trekker kunnen ONTPLOFFEN door de druk die de Mentos en cola opbouwen.

undefined

ROLF HUT

Altijd al uw eigen slimme thermostaat willen bouwen? Of een ballon die meekleurt met de luchtkwaliteit in de stad? Vraag het dr. Hut.


Rolf Hut, ingenieur, Mac-Gyver-wetenschapper en geek, bouwt maandelijks in Sir Edmund vindingen die het leven veraangenamen. In makkelijke stappen legt hij uit hoe het moet. Met huistuin- en keukenspulletjes. Zodat ook uw leven beter wordt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden