Techniek werkt niet mee bij kunst op mobiel
Beeldende kunst
PHONE EXPO
Goed nagedacht over kunst bestemd voor je smartphone.
Amsterdam - Houdt je telefoon je 's nachts warm? Of: kun je dat meisje niet beter aanspreken in plaats van haar profiel te checken? Rake opmerkingen die nota bene via de telefoon tot je komen. Tenminste, dat is de bedoeling. Simon Wald-Lasowski maakte drie korte animaties speciaal voor de eerste 'phone-expo', een initiatief van Paradiso. Rond het thema Sex, Phone & Rock 'n' Roll maakten jonge kunstenaars werken die gratis op je smartphone te bekijken zijn. Ga naar de site, typ je nummer in en krijg de linkjes als gratis mms.
Het werk van Wald-Lasowski toont meteen waar zoiets fout kan gaan: in de techniek. De filmpjes komen zo gemangeld door, dat je ten einde raad de linkjes maar op een gewone computer intypt en bekijkt. Van een andere kunstenaar, Woes van Haaften, zou elke dag een 'souvenir' van een artiest uit Paradiso moeten komen, maar vooralsnog wordt steeds de link naar het verkeerde werk verstuurd. Na lang prutsen krijg je zin je smartphone uit het raam te smijten.
Maar los van die irritatie hebben de vier kunstenaars wel goed nagedacht over deze relatief jonge vorm van beeld bekijken. Beter dan bijvoorbeeld de oude pop-kunstenaar David Hockney, die onlangs zijn 'I-phone-schilderijen' presenteerde. Meer dan een soort digitaal vingerverven was het niet geworden.
De telefoons, waarmee eigenlijk weinig wordt gebeld, zijn vergroeid met ons leven. Kai-Ting Ling vraagt zich af 'met welke camera ze haar borsten zou moeten fotograferen' en toont ons vervolgens een staalkaart aan proefopstellingen waarin allerlei kleurigs, van Rubik's cube tot Wuppies, voorbijflitst- maar borsten ho maar. Het grapje past mooi bij de intimiteit van het kleine schermpje.
Het meest geslaagd en tegelijk het minst geschikt voor de telefoon is de prachtige strip van Teun Castelein en Rogier Klomp. Via een serie zwart-witplaatjes, die lijken op halfvergane fotootjes en die je (swoosj) om kunt draaien om het opschrift op de achterkant te lezen, vertellen zij het verhaal van de eerste opblaaspop. In hun versie een uitvinding van Hitler voor zijn troepen. Het is een onzinnig verhaal, tot in detail doordacht. De handleiding uit het soldatenhandboek, waar een Duitse soldaat de pop opblaast, is goud waard. En ja - die wil je eigenlijk niet in je handpalm maar in het echt zien.
phone-expo.nl, nr.1 duurt t/m 17/2.