Nieuws

Techmiljardair schenkt miljoen euro aan D66 voor strijd tegen klimaatcrisis, maar ‘hoeft geen enkele invloed’

Het zijn on-Nederlandse bedragen voor Nederlandse partijen, maar daar zullen D66 en de Partij voor de Dieren geen seconde van wakker liggen. De twee blijken grote donaties te hebben ontvangen van een succesvolle IT-ondernemer. De Partij voor de Dieren kreeg 350 duizend euro voor haar campagne, D66 zelfs een miljoen euro.

Dion Mebius
De posters van de partijen die aan de landelijke verkiezingen meedoen. Beeld ANP
De posters van de partijen die aan de landelijke verkiezingen meedoen.Beeld ANP

Probeert de techmiljardair hiermee invloed te kopen op het Binnenhof? Niets van dat, zegt Steven Schuurman donderdag in een interview in Trouw. De IT-ondernemer bracht in 2018 zijn start-up Elastic naar de beurs en werd in één klap een van de rijkste mensen in Nederland, met een geschat vermogen van meer dan een miljard euro. Sindsdien doneert hij grote bedragen aan de strijd tegen de klimaatverandering – een strijd die ook in de politieke arena wordt gevoerd. En dus maakt Schuurman D66 en de Partij voor de Dieren nu heel erg gelukkig.

‘De klimaatcrisis is een van de grootste issues die op de mensheid afkomt’, zegt de weldoener in Trouw. ‘Er is haast bij goed klimaatbeleid, vind ik. Dat voelen heel veel mensen. Toevallig heb ik een paar bedrijven opgebouwd waaruit veel vermogen is vrijgekomen. Als je meer geld hebt dan je nodig hebt, ligt er een opdracht iets terug te doen, vind ik. Dit is mijn manier.’

Politieke invloed ‘kopen’

Het gebeurt zelden dat partijen zo’n grote som geld ontvangen, en nooit rechtstreeks van een particulier. De VVD haalt ook grote bedragen op, maar dat geld komt binnen via aan de partij gelieerde stichtingen, waardoor de donateurs hun identiteit kunnen verbergen. In het verkiezingsjaar 2017 haalde de VVD op die manier net iets meer dan een miljoen euro op. Het zijn bedragen die in campagnetijd een groot verschil maken. Bij de vorige verkiezingen zei D66 bijvoorbeeld in totaal zo’n 1,3 miljoen euro uit te geven.

Schuurman begrijpt dat de donaties vragen oproepen over het ‘kopen’ van politieke invloed, het angstbeeld uit de Verenigde Staten, waar rijke bedrijven en particulieren met grote donaties hun stempel drukken op de politieke agenda. ‘Ik wil dat er een echte oplossing komt voor de klimaatcrisis. En die oplossing moet van de politiek komen. Van de twee partijen die ik steun ben ik niet eens lid. Ik hoef geen enkele invloed. Hun klimaatplannen spraken me gewoon het meeste aan, puur op de inhoud.’

De keuze voor D66 baseerde hij daarnaast op de liberale koers en de manier waarop de partij ondernemers wil betrekken bij het oplossen van de klimaatcrisis. De Partij van de Dieren is goed in het ‘agenderen zonder door te slaan in extremen’, aldus Schuurman, en zo vullen de twee elkaar mooi aan. Voor GroenLinks moet het pijnlijk zijn: de partij ziet door de ramen haar buren in de Klimaatstraat wel juichen, maar heeft zelf geen winnend lot in handen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden