Live

Techblog - Zelfgebouwde robot sorteert Lego

Het laatste nieuws, geruchten en roddel voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld Jacques Mattheij

Spelen met Lego is leuk, maar het door ouders vaak verplichte sorteren van al die kleurige onderdelen is een stuk minder. En helemaal vervelend wordt het als je handelt in Lego. Jacques Mattheij is zo iemand: hij verdient geld met het inkopen, herbundelen en weer verkopen van onderdeeltjes. Een zelfgebouwde sorteermachine moet nu het vuile werk opknappen, zo schrijft hij op zijn blog.

Het apparaat maakt gebruik van kunstmatige intelligentie die al lerend steeds beter moet gaan werken. De eerste stappen zijn gezet, blijkt uit dit filmpje: kilo’s Legoblokjes worden via de lopende band langs een camera geleid, de computer begint met het classificeren ervan, waarna de eerste onderdelen in de juiste bak vallen... (LV)

Jaren negentig-nostalgie ten top: Nintendo brengt een miniversie van de Super Nintendo spelcomputer uit 1992 op de markt. Deze zogenoemde SNES Classic Mini heeft 21 games ingebouwd, waaronder de oude bekenden Donkey Kong Country, the Legend of Zelda en Super Mario Kart. Verder worden er twee controllers meegeleverd waarmee de games op een tv kunnen worden gespeeld. Het retroapparaat komt in september op de markt. Europese prijzen zijn nog niet bekend; in de VS gaat hij 80 dollar kosten. Vorig jaar lanceerde Nintendo al een miniversie van de voorganger van de SNES. Deze was mateloos populair: in een paar maanden werden er 2,3 miljoen van verkocht aan de gelukkigen die er een te pakken wisten te krijgen. (LV)

Beeld Nintendo

Een slordige vier miljard euro, zoveel heeft het splinternieuwe vliegdekschip Queen Elizabeth van de Britse marine gekost. Aan boord bevinden zich computers die draaien op het sterk verouderde en niet meer ondersteunde besturingssysteem Windows XP, zo zagen journalisten van verschillende Britse media tot hun verbazing bij een rondleiding over het schip. Het heeft in Groot-Brittannië geleid tot zorgen over de beveiliging van het schip tegen cyberaanvallen. Maar volgens de Britse minister van Defensie Michael Fallon is er niets aan de hand. ‘Het is natuurlijk niet het systeem zelf dat kwetsbaar is, maar de beveiliging eromheen.’ Om dit te waarborgen zal het schip een team cyberspecialisten aan boord hebben.

Minister van Defensie Michael Fallon vindt Windows XP ok.Beeld epa

In de loop van dit jaar stopt Google met het ‘lezen’ van e-mailberichten in de consumentenversie van haar e-mailapplicatie Gmail. Het bedrijf doet dit momenteel om gepersonaliseerde advertenties aan te kunnen bieden, aldus een verklaring.

Doel is volgens Google om het Gmail-beleid ‘op één lijn te brengen’ met dat van andere producten. Er bestaat volgens Bloomberg op dit moment een verschil tussen de zakelijke en de consumentenversie van Gmail, hetgeen voor verwarring zou zorgen bij klanten. Advertenties zullen na de aanpassing alleen nog worden weergegeven op basis van voorkeuren van gebruikers, niet op basis van de inhoud van e-mails.

Het scannen van e-mails in Gmail-accounts die toebehoren aan bedrijven en overheidsinstellingen, stopte al in 2014. Er werd toen geen reden gegeven voor de beslissing. Volgens Google gebruiken zo’n 1,2 miljard mensen de e-maildienst van het bedrijf.

Beeld anp

Tesla wil zijn eigen muziekstreamingdienst opzetten. Daarom praat de autobouwer met muzieklabels. Dat melden techsite Recode en persbureau Bloomberg.

Het zou de bedoeling zijn dat elke Tesla straks standaard wordt geleverd met de eigen streamingdienst. Een eerste versie daarvan zal wellicht lijken op streamingdienst Pandora, waarin de gebruiker 'radiostations' kan aanmaken die alleen muziek van een bepaalde artiest spelen.

Tesla werkt op dit moment samen met bestaande streamingdiensten. In Europa, Hongkong en Australië zit Spotify in de auto's, in de Verenigde Staten en Canada gebruiken Tesla-bezitters Slacker. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen een streamingdienst: Spotify zegt minstens 50 miljoen betalende gebruikers te hebben. Bij Apple is dag not veel hoger: 27 miljoen mensen betalen om via Apple muziek te kunnen luisteren.

'Wij vinden het belangrijk om onze klanten in de auto een uitzonderlijke ervaring te bezorgen, daaronder valt het luisteren naar muziek die ze willen horen via de dienst van hun keuze', aldus een woordvoerder van het bedrijf. De nieuwste Tesla komt deze zomer uit. Het bedrijf heeft zo'n 400.000 bestellingen voor Model 3, zoals de auto heet, binnengekregen.

Tesla Model 3.Beeld ap

Precies tien jaar geleden kwam de iPhone op de markt. Niemand zal hebben bevroed hoe dit kleine apparaat niet alleen de wereld zou veranderen, maar ook zijn bedenker Apple. The Wall Street Journal heeft de nauwelijks te overschatten invloed van de iPhone inzichtelijk gemaakt in een aantal grafieken. Zo wordt de iPhone afgezet tegen andere iconische producten zoals de Toyota Corolla, de Zippo, de Barbiepop en de Sony Playstation waar het gaat om aantallen verkochte producten. Maar bovenal wordt duidelijk hoe Apple de afgelopen tien jaar is gegroeid, in alle opzichten.

De eerste Iphone uit 2007.Beeld afp

Appjes die het mobieltje blokkeren tijdens het fietsen zijn er al langer, maar het grote probleem is dat deze op vrijwillige basis werken. Je kan de app namelijk gemakkelijk van je telefoon verwijderen. KPN brengt nu samen met Veilig Verkeer Nederland een ‘slim fietsslot’ op de markt dat een stuk dwingender is. Het slot blokkeert een mobiele telefoon zodra de fiets van het slot gehaald wordt, met uitzondering van 112. Nadat de fiets met behulp van een app op slot is gezet, kan de bezitter weer naar hartenlust Whatsappen, Instagrammen of Snapchatten. De zogenoemde Safe Lock moet eind dit jaar voor zo’n 100 euro in de schappen liggen, in eerste instantie alleen voor Android. (LV)

Negen op de tien Nederlandse huishoudens hebben toegang tot een verbinding van minstens 100 Mbit/s, terwijl slechts zo’n 35 procent daar ook daadwerkelijk gebruik van maakt. De resterende 55 procent kan dus nog over naar een sneller abonnement, maar heeft daar blijkbaar geen behoefte aan. Verder blijkt volgens brancheorganisatie Nederland ICT dat Nederlanders gemiddeld per dag 32 MB mobiele data verbruiken, ten opzichte van 20 MB een jaar eerder. Ook worden er thuis steeds meer apparaten op het wifi-netwerk aangesloten. (LV)

Spotify test momenteel een nieuw onderdeel in zijn populaire muziekdienst: gesponsorde liedjes. Het idee is dat platenmaatschappijen betalen om hun liedjes te laten opduiken op specifieke afspeellijsten, zolang die songs daarin passen. Een populaire playlist van Spotify is Discover Weekly, een gepersonaliseerde bundel songs. De gesponsorde songs zouden alleen in de gratis versie moeten gaan opduiken en kunnen voor het nog altijd verlieslijdende Spotify een zeer welkome extra bron van inkomsten zijn. (LV)

Beeld anp

Bedrijven, overheden en burgers wapenen zich niet snel genoeg tegen de groeiende digitale dreigingen. Dat staat in het Cybersecuritybeeld Nederland 2017. Volgens het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt het gat tussen dreiging en maatregelen eerder groter dan kleiner.

Zowel thuis als op het werk kiezen mensen vaak de snelste oplossing en niet de veiligste. Aparte aandacht is er voor het Internet of Things. Allerlei apparaten die aan internet hangen hebben volgens de onderzoekers doorgaans geen goede beveiliging en zijn daardoor te misbruiken.

Een internetbroodroosterBeeld Socialtoaster

Na Facebook neemt ook Google meer maatregelen om het verspreiden van terrorisme op internet tegen te gaan. Het bedrijf komt met nieuwe technologieën om terroristisch videomateriaal op te sporen en stelt meer mensen aan die video’s op YouTube beoordelen. Google zegt ook te spreken met onder meer Facebook, Microsoft en Twitter om kennis op anti-terreurgebied te delen. (LV)

Katy Perry heeft vrijdag de magische grens van 100 miljoen volgers op Twitter bereikt. De popzangeres is de eerste persoon ooit die dit voor elkaar heeft gekregen. Katy is sinds 2009 actief op het sociale medium.

In bijna acht jaar tijd heeft ze meer dan 8.000 tweets de wereld ingestuurd. De dag dat Perry de allermeeste aandacht kreeg op Twitter was in 2015 toen ze optrad tijdens de pauze van de Super Bowl.

Justin Bieber zit Katy overigens op de hielen met ruim 96 miljoen volgers. En ook voormalig president Barack Obama doet het niet slecht met 90 miljoen volgers. Taylor Swift heeft er 85 miljoen. Op de vijfde plaats staat zangeres Rihanna met 74,1 miljoen volgers.

Perry brak in mei een record op YouTube met de video van haar nieuwste single Bon Appetit. In 24 uur werd deze 16,8 miljoen keer bekeken. Het vorige record stond ook op haar naam. Tot mei was de video van haar hit Roar het meest bekeken in slechts één dag.

Katy Perry.Beeld AFP

Met de geluidskwaliteit van de nieuwe Homebox van Apple schijnt helemaal niets mis te zijn. De vraag is ondertussen hoe goed de door deze box gebruikte digitale assistent Siri nou eigenlijk is. Kenners zijn het erover eens: Siri blijft achter bij de concurrentie van Amazon, Microsoft en Google, wier slimme speakers complexe opdrachten beter begrijpen. De assistent van Google presteert vooralsnog het best.

In een lang en fascinerend stuk beschrijft The Wall Street Journal waar de achterstand van Siri vandaan komt. Siri was een van de laatste grote projecten van Steve Jobs, maar in de jaren erna leek alle energie van het bedrijf in de grote geldmaker te zijn gestoken: de iPhone. Belangrijke mensen van het oorspronkelijke Siri-team zijn inmiddels vertrokken. Zo begonnen twee mede-oprichters met het concurrerende Viv, dat inmiddels door Samsung is ingelijfd. Anderen volgden de twee of liepen over naar Google of Amazon. Als gevolg hiervan is de voorsprong die Apple in 2011 had als sneeuw voor de zon verdwenen.

Typerend is een bezoek van Siri-mensen aan Amazon in 2014. Waar ze dachten mijlenver voor te lopen, werden ze omver geblazen door een video met de slimme speaker van Amazon die ook opdrachten in drukke ruimtes (en op afstand) kon begrijpen. De Siri-mensen verlieten de zaal met hangende pootjes.

Apple kondigde deze week zijn eigen speaker aan. (LV)

Beeld afp

God dobbelt niet en Amerikaanse presidenten hebben geen tijd voor computerspellen - maar dat gaat niet op voor Francis Underwood uit de Netflix-serie House of Cards. Deze president-wraakzuchtige god bij uitstek bleek in het derde seizoen een fervent fan van Monument Valley, een intrigerend computerspelletje voor smartphones en tablets van de kleine studio Ustwo.

Goed nieuws voor Underwood en de 50 miljoen gewone stervelingen die de game sinds 2013 hebben gekocht. Er is een opvolger: Monument Valley 2, voorlopig alleen voor de iPhone en iPad.

Het spelmechanisme is hetzelfde gebleven: je moet twee wezentjes door Escher-achtige doolhoven gidsen, door onderdelen van gebouwen te draaien en te kantelen. Ja, wezentjes: het hoofdpersonage, Ro, krijgt gezelschap van een dochtertje. In de eerste game bestuurde je een, enkel figuurtje.

Volgens de ontwikkelaars waren ze aanvankelijk helemaal niet van plan om een vervolg te maken op hun kaskrakende puzzelgame. Het was ook een tijdje stil geweest rond Ustwo, na een uitbreiding voor Monument Valley (Forgotten Shores) en een virtual reality-game voor Samsungs Gear VR-bril, Land's End. Ook die laatste game werd bedolven onder de aanprijzingen en accolades.

Monument Valley 2 kost 5,49 euro en is elke cent waard. (PvA)

Beeld Ustwo Games

In de Verenigde Staten leidde de verkoop van de Spectacles het afgelopen jaar tot flinke rijen voor de op hippe plekken opgestelde verkoopmachines. Nu is Europa aan de beurt, te beginnen met straatmachines in Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona en Wenen. Met de 150 euro kostende bril kunnen videopnames worden gemaakt om deze vervolgens op Snapchat te delen. Wie geen zin heeft in lange rijen voor bijvoorbeeld de London Eye, kan zijn bril ook gewoon online bestellen. Wel zo gemakkelijk. (LV)

Volgende Google Glass?

Google Glass mislukte. Waarom zou Spectacles van Snap wél slagen? We gaven zes redenen (+)

De oprichter en beheerder van Silk Road moet voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Ross Wiliam Ulbricht heeft zijn hoger beroep tegen de straf verloren. De Amerikaan werd in februari 2015 veroordeeld voor onder meer drugshandel, witwassen en hacken. Silk Road was de bekendste plek op het zogenoemde dark web om onder meer lsd, cyanide, methamfetamine, cocaïne, heroïne, paddo's en wiet te kopen. De marktplaats werd in oktober 2013 offline gehaald door de Amerikaanse overheid. Volgens justitie heeft Silk Road ongeveer 183 miljoen dollar (163 miljoen euro) opgeleverd.

Ulbricht zou ook opdracht hebben gegeven om vijf of zes mensen te vermoorden, hoewel de liquidaties waarschijnlijk niet zijn uitgevoerd. Daarvoor was hij nu niet aangeklaagd: het proces over één van die moordplannen loopt nog. Met het ontmantelen van Silk Road is de drugshandel op het dark web overigens niet drooggelegd. Integendeel: volgens wetenschappers is na de publicatie die op de aanhouding volgde, de handel juist enorm gegroeid. (LV)

Portret van Ross Ulbricht

Technologiemagazine Wired schreef een fascinerend portret over Ross Ulbricht: hoe een 29-jarige idealist een wereldwijde drugsmarkt bouwde en een moordzuchtige schurk werd.

Beeld epa

Uber heeft het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 708 miljoen dollar (626 miljoen euro) geleden. Dat is nog altijd veel geld, maar wel fors minder dan de 991 miljoen dollar van een jaar eerder.

De omzet van het taxibedrijf steeg van 2,9 miljard in het vierde kwartaal van vorig jaar naar 3,4 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2017. Uber heeft naar eigen zeggen nog genoeg in kas om de forse verliezen op te vangen. Minder goed nieuws komt er van het personele vlak: opnieuw is een hooggeplaatst figuur vertrokken. Dit keer gaat het om het financiële brein Gautam Gupta. The Wall Street Journal becijfert dat alleen al in 2017 meer dan tien topmannen het in schandalen verwikkelde bedrijf hebben verlaten. (LV)

Beeld epa

Nederlanders laten zich niet weerhouden door de nieuwe regels die sinds 1 mei van kracht zijn voor mobieltjes. Voor leningen die hoger uitvallen dan 250 euro geldt sinds die datum een BKR-registratie. Dure toestellen zoals de iPhone 7 en de Galaxy S8 blijven echter onverminderd in trek, zo zeggen zowel Jeroen Elkhuizen van Belsimpel als René Dekker van Telefoonabonnement.nl, twee grote prijsvergelijkingssites. Volgens Elkhuizen is er wel een ander duidelijk effect: consumenten zijn aan het calculeren geslagen zodat ze onder de tien euro per maand blijven. De rest van het bedrag betalen ze in één keer. (LV)

Beeld ap

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Check Point hebben in Google’s appwinkel voor Android tientallen apps ontdekt die kwaadaardige code bevatten. Wie een van deze apps heeft gedownload, is besmet met zogenoemde adware die de toestellen naar webpagina’s stuurt. Deze frauduleuze bezoekjes leveren de makers geld op. In totaal zouden de apps tussen de 10 en 36 miljoen keer zijn gedownload. Het merendeel van de apps - spelletjes met het fictieve figuur Judy als hoofdpersoon - zijn gemaakt door een Zuid-Koreaanse ontwikkelaar. (LV)

Nest Labs, vooral bekend van zijn slimme thermostaat en brandmelder, ontwikkelt zich steeds meer tot een beveiligingsbedrijf. Vandaag lanceert het een nieuwe bewakingscamera voor thuis. De nieuwe Nest Cam IQ, die naast de bestaande Nest Cam en Nest Outdoor (voor buiten) komt, heeft een sensor met een hogere resolutie (4K), waardoor ingezoomde beelden van betere kwaliteit moeten zijn. Ook kan de camera automatisch inzoomen op een of meerdere personen, en kunnen met een betaald abonnement (10 euro per maand) gezichten van bekenden worden herkend. Nest maakt hierbij gebruik van kunstmatige intelligentie van Alphabet, maar Nest benadrukt dat de data niet met het moederbedrijf worden gedeeld: de algoritmes draaien op de eigen servers.

Ook kan de camera onderscheid maken tussen geluiden en stemmen, waardoor meldingen over plotselinge geluiden in huis adequater zijn. De IQ kan ook het geblaf van de huishond herkennen en geeft desgewenst een waarschuwing als de viervoeter aanslaat. Hoewel de sensor 4K is, wordt video in lagere hd-kwaliteit verstuurd en opgeslagen op de servers van Nest. De prijs van de nieuwe camera is 349 euro en komt eind juni beschikbaar. (BvdW)

Nest Cam IQBeeld Nest
De nieuwe Nest Cam IQ komt eind juni en gaat 349 euro kosten.Beeld Nest

De volgende grote technologiedoorbraak zal niet afkomstig zijn van Apple. Tot deze pijnlijke conclusie komt Steve Wozniak, medeoprichter van… juist, Apple. In een interview met persbureau Bloomberg suggereert de techveteraan dat Apple tegenwoordig simpelweg te groot is om echt innovatief te zijn. Liever heeft Wozniak het over Tesla. ‘Ik denk dat Tesla momenteel de beste kaarten heeft. Ze hebben gigantisch veel energie gestoken in extreem risicovolle zaken.’ Wozniak waardeert met name de gedrevenheid van Tesla-voorman Elon Musk. Zijn persoonlijke obsessies leiden tot geweldige producten. Eigenlijk net zoals altijd bij Steve Jobs het geval was. (LV)

Steve Wozniak onlangs in Berlijn.Beeld getty

Streaming muziekdienst Tidal van rapper Jay Z komt vaker in het nieuws omdat er weer een baas de laan is uitgestuurd dan om een nieuwe mijlpaal in het aantal gebruikers. Dit keer is het de CEO Jeff Toig die het veld moet ruimen. Dit blijkt al in maart te zijn gebeurd, maar is nu pas bekend geworden. Tidal startte begin 2015 en in december van dat jaar was Toig al de derde topman. Tidal probeert zich te onderscheiden met exclusieve deals met artiesten, maar moet het tot nu toe afleggen tegen Spotify en Apple. Naar eigen zeggen heeft Tidal drie miljoen betalende klanten, maar kenners houden het op 1 miljoen. Dat is fors minder dan de 20 miljoen betalende muziekliefhebbers bij Apple Music en 50 miljoen van Spotify. Het is nog niet duidelijk wie aan het roer bij Tidal komt. (LV)

Jay ZBeeld ap

Zes- tot achtduizend Europese gemeenten moeten gratis openbare wifiplekken krijgen. De Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement willen hiervoor 120 miljoen euro uittrekken. De toegangspunten komen in bijvoorbeeld ziekenhuizen of bibliotheken. Gemeenten kunnen zich aanmelden om subsidie te krijgen. Het project past binnen het idee ‘om tegen 2020 in elk Europees dorp en in elke Europese stad gratis wifitoegang aan te bieden in de buurt van de belangrijkste centra van het openbaar leven’, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Het akkoord moet de komende weken nog officieel bekrachtigd worden door de lidstaten.

Werken in het park.Beeld Wouter Van Vooren

De aanslag in Manchester van afgelopen maandag heeft ook gevolgen elders. De Japanse gamesuitgever Namco Bandai heeft de introductie van de game Get Even met een maand opgeschort uit respect voor de slachtoffers van de bomaanslag op bezoekers van een concert van popster Ariane Grande.

In de game, type griezelige thriller, zit een scène met een vrouw die een bomgordel is omgedaan. De speler moet het explosief ontmantelen voor die afgaat. Niet bepaald een tafereel dat na de gebeurtenissen in Manchester bij iedereen goed zal vallen.

Het is de eerste keer dat een game wordt uitgesteld na een terroristische gebeurtenis. Na de aanslagen van 2001 in de Verenigde Staten werden wel games veranderd: zo verwijderde Microsoft de neergehaalde Twin Towers uit Flight Simulator, een realistische vliegsimulator.

In Frankrijk werd een film, Made in France, twee keer uitgesteld - de eerste keer naar de aanslag op het satirisch magazine Charlie Hebdo en een tien maanden later na een reeks aanslagen in Parijs, onder andere op concertgangers in het Bataclan-theater. (PvA)

Beeld Bandai Namco

De herboren Nokia 3310 was eerder dit jaar de verrassende ster op hét congres voor de laatste mobiele ontwikkelingen, het MWC in Barcelona. De remake van de iconische 3310 appelleerde blijkbaar precies aan het juiste nostalgische gevoel. Inmiddels zijn de meeste recensenten eruit: ja, leuk jasje hoor, maar wat een ellende in het gebruik. ‘Leuker om naar te kijken, dan 'm te gebruiken. Als je op zoek bent naar een noodmobieltje, dan zijn er goedkopere alternatieven’, schrijft the Guardian. Techradar is iets positiever en roemt de lage prijs en, net als anderen, de lange batterijduur. De recensent van Ars Technica is vernietigend in zijn oordeel: ‘Het maakt niet uit hoe graag je hem wil, je wil dit niet.’ De 3310 is volgens hem een te duur en slecht presterend mode-statement voor de festivalbezoekende hipsterelite. Ofwel: mensen die denken dat het tikken op een T9-toetsenbord het toppunt van ironie is. ‘Ik, daarentegen, vind dat helemaal niet ironisch. Het is irritant. Echt heel, heel irritant.’ En dan hebben we het nog niet eens over de surrealistisch kleine opslagruimte van 16 MB, goed voor niet meer dan een paar kiekjes. (LV)

Technostalgie

Waarom grijpen we toch terug op oude apparaten? 'De Nokia 3310 geeft belofte aan een wereld die nog begrijpelijk was'. (+)

Beeld reuters

Second Life? Dat was de ooit überhippe virtuele omgeving waar menig gemeente of bankfiliaal zijn kantoor opende, maar waar uiteindelijk alleen nog wat verweesde seksbeluste internetters verveeld hun interactieve capriolen uithaalden. Dachten we. Want Second Life blijkt ook een plek te zijn waar konijnen vrolijk rondhuppelen. Gebruikers kunnen virtuele dieren grootbrengen en laten paren om nieuwe beesten te verkrijgen. Supergaaf. Tot nu: een van de aanbieders van de beesten – Ozimals genaamd – is verwikkeld in een patentzaak en is nu gestopt met zijn dienst. Het resultaat is dat ze – virtueel – verhongeren. (LV)

Beeld Ozimal

Samsung blijft druk bezig met flexibele beeldschermen. De laatste innovatie is een 9,1 inch oled-scherm dat niet alleen is op te rollen, te buigen en te vouwen, maar ook kan worden ingedrukt, waarna het weer vanzelf terugkeert in zijn oorspronkelijke vorm. Voorwaarde is wel dat het niet meer dan 12 millimeter wordt ingedrukt. Het bijzondere is dat de oorspronkelijke beeldkwaliteit tijdens het duwen behouden moet blijven. Het gaat nog om een prototype. (LV)

Beeld Samsung

Een nog werkende Apple 1-computer uit 1976 heeft op een veiling in Duitsland 110.000 euro opgebracht. Klinkt als een flinke berg geld voor een veertig jaar oud hoopje schroot, maar vooraf werd een opbrengst tussen de 180.000 en 300.000 euro verwacht, in lijn met eerdere veilingen van deze zeldzame computer. Kenners concluderen dat de Apple 1-hype, opgeleefd na het overlijden van Steve Jobs, voorbij is. (LV)

Beeld Auction Team Breker

We beginnen er bijna aan gewend te raken, maar het is toch weer een volgende stap in de zegetocht van kunstmatige intelligentie: een nieuwe overwinning van een machine op een mens bij het denkspel go. Nadat Google's AI-machine AlphaGo vorig jaar al de Koreaanse legende Lee Se-dol met 4-1 had verslagen, moet nu de nummer 1 Ke Jie eraan geloven. AlphaGo won de eerste wedstrijd in een serie van drie. Dat gebeurde met de kleinst mogelijke marge: een halve punt. De volgende wedstrijden zijn donderdag en zaterdag. (LV)

Na schaak en go volgde poker

Niet alleen bij de pure denkspelen schaak en go staat kunstmatige intelligentie zijn mannetje. Dankzij de zelflerende vermogens is ook poker niet meer veilig.

Beeld Google

Omdat spelontwikkelaar Mojang niet de dood op zijn geweten wil hebben van één, laat staan honderden papegaaien, gaat de Zweedse ontwikkelaar de jongste update van zijn blokkenspel Minecraft aanpassen - nog voor die verschijnt.

De ontwikkelaar greep versie 1.12 aan om een nieuw schepsel te introduceren in het populaire blokjesspel: de papegaai. Het leek de makers leuk om gebruikers in staat te stellen de vogels temmen door ze koekjes te voeren.

Een gebruiker op Reddit leek dat een minder geslaagd idee: in sommige koekjes zit chocolade en van twee bestanddelen daarvan, theobromine en cafeïne, kunnen papegaaien hondsziek worden. Men vreest dat als kinderen zien dat ze in het blokkenspel papegaaien chocolade(koekjes) kunnen voeren ze dit gedrag kopiëren buiten de virtuele wereld.

Volgens de stichting Vrolijke Papegaai leidt een chocoladevergiftiging bij papegaaien tot levensbedreigende verschijnselen als hyperactiviteit, braken, diarree, epilepsieaanvallen, hartritmestoornissen en donkere ontlasting.

Mojang reageerde meteen: er komt ander voer voor de virtuele papegaaien van Minecraft. (PvA)

Beeld Minecraft

Apple laat werkelijk niets aan het toeval over. In een lang en fascinerend verhaal – ook wel longread genoemd – over Apple’s nieuwe hoofdkwartier beschrijft Wired-journalist Steven Levy zo’n beetje ieder detail van dit 5 miljard dollar kostende ruimteschip. Om de bouwvakkers te verzekeren van een smakelijke pizza ontwierp Apple een speciale box met luchtgaatjes die ervoor zorgen dat hun maaltijd niet zompig wordt. Uiteraard heeft Apple een patent op de pizzadoos aangevraagd. (LV)

HTC heeft een nieuwe toptelefoon: de U11. Alweer een tijdje geleden was HTC een toonaangevend smartphonemerk, maar de Taiwanezen hebben de laatste jaren grote concurrentie van de Chinese partijen Huawei, OPPO en Vivo en de marktleiders Apple en Samsung. De U11 moet HTC terug op de kaart zetten. De U11 heeft alle eigenschappen die de topmodellen van de concurrentie ook hebben (grote schermen, kleine randen, krachtige processor, goede camera, noem maar op), maar heeft ook een onderscheidende troef: een knijprand. Wie aan de zijkant knijpt, opent daarmee een app naar keuze. Handig onder water, bijvoorbeeld. (LV)

Bouwbedrijf BAM gaat samen met de Delftse start-up Hardt een kleine hyperloop bouwen. Een hyperloop is een vacuüm buisconstructie voor het transport van goederen en passagiers. Door het ontbreken van luchtweerstand kunnen treinen in de buis snelheden tot duizend kilometer per uur bereiken. Het idee is op de kaart gezet door Elon Musk, topman van ruimtevaartbedrijf SpaceX en elektrische-autofabrikant Tesla. Studenten van de TU Delft wonnen eind januari een wedstrijd van SpaceX waarin hun vaartuig (‘pod’) de beste resultaten neerzette in een tijdelijke hyperloopbuis in Los Angeles. De Nederlandse testbuis krijgt een diameter van drie meter en een lengte van slechts dertig meter. De buis komt in Delft en zal worden gebruikt om ‘kritische systemen’ te testen, aldus BAM. Gekeken wordt hoe wissels, beveiligingssystemen en de constructie zelf zich onder een bijnavacuüm gedragen. De buis zal op 1 juni worden onthuld, aldus een woordvoerster van BAM. (BvdW)

Computerbeeld van de 30 meter lange testbuis die op 1 juni in Delft wordt onthuld.Beeld BAM

De Samsung Galaxy S8 en S8+ zijn zeer gevoelig voor valschade. Dit blijkt althans uit een test van Europese consumentenorganisaties. Het glas van deze toestellen breekt ‘opvallend snel’, zegt de Consumentenbond. De bond doet samen met de andere Europese consumentenorganisaties valproeven met een zogenoemde valtrommel. Dit roterende apparaat laat het telefoontoestel 80 centimeter vallen op een vlak en hard oppervlak. Het scherm van de Galaxy S8 blijkt al na 25 rotaties, dus vijftig keer vallen, te gehavend om de test voort te kunnen zetten. Concurrenten van de Samsung Galaxy S8 en S8+, zoals de iPhone 7 en de Huawei P9, waren nog wel in redelijke staat na de test. Dit geldt ook voor de Samsung Galaxy S7. Toch is er ook goed nieuws voor Samsung: de Galaxy S8 en S8+ kwamen als beste toestellen uit de meest recente smartphonetest. Met een beter scherm had het rapportcijfer hoger kunnen uitvallen. (LV)

Oogverblindend design

De Volkskrant was onlangs onder de indruk van de nieuwste topsmarktphones, waaronder de Samsung Galaxy S8. Vooral vanwege het design (+).

Gek eigenlijk dat geen hond de toch erg goede browser Opera gebruikt. Op mobieltjes maken Safari (iPhone) en de standaard Android-browser de dienst uit, terwijl dat op desktops en laptops vooral Chrome is, gevolgd door Internet Explorer. Firefox is de laatste jaren weggezakt, maar daarachter bevindt zich nog Opera. Deze browser heeft nu een grote opfrisbeurt gekregen. Meest in het oog springend is de integratie met WhatsApp en Facebook Messenger, die nu beide via de zijbalk zijn op te roepen. Eerder al voegde Opera een ingebouwde vpn-dienst (voor meer privacy én het omzeilen van geo-blokkades) en een adblocker toe. De marktleiders hebben dit allemaal niet. (LV)

Beeld Opera

In Nederland moeten we nog altijd wachten op de slimme spraakassistenten van Google en Amazon, maar laatstgenoemde komt alweer met een nieuw apparaat. De Echo Show kan net als de Echo en de kleinere Echo Dot met de stem worden bediend, maar heeft ook een aanraakscherm. Dit scherm speelt bijvoorbeeld Youtube-video’s af of wordt gebruikt om te videobellen. Er zit namelijk ook een camera op het apparaatje. De Echo Show kost in de Verenigde Staten 230 dollar. Er is niets bekend over Europese plannen. (LV)

Beeld Amazon

Lijstjes van belangrijke mensen zijn even leuk als arbitrair. Time doet een nieuwe duit in het zakje met de twintig invloedrijkste mannen en vrouwen uit de techwereld. Opvallend: de topman van het waardevolste bedrijf ter wereld (Apple, tegenwoordig meer dan 800 miljard dollar waard) staat níet in de top-3. Tim Cook moet namelijk Mark Zuckerberg (Facebook, plek 3) en Jeff Bezos (Amazon, op 2) voor zich dulden. Op de hoogste plek staat Tesla-opperhoofd Elon Musk. Time roemt Musks ‘buitenmenselijke gedrevenheid’ waarmee hij zich inzet voor elektrische auto’s, raketten, zonne-energie en de versmelting van hersenen met computers. (LV)

Beeld afp

Apple heeft het Finse bedrijf Beddit gekocht. De koop kwam aan het licht nadat het bedrijf deze week zijn privacybeleid aanpaste en daarin melding maakte van de overname. Hoeveel Apple voor het bedrijf heeft betaald is onduidelijk. Beddit is de maker van de slaaptracker Beddit 3. Het apparaatje houdt de slaapkwaliteit, hartslag, ademhaling en snurkgedrag van gebruikers in de gaten. Het is nog onduidelijk wat Apple precies met Beddit van plan is. Verschillende geruchten wijzen op slaaptracking als nieuwe functie in de volgende versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch.

Beeld Beddit

De FBI telde mogelijk 900 duizend dollar (825 duizend euro) neer voor het ontsleutelen van de iPhone van een van de schutters die in de Amerikaanse plaats San Bernardino een bloedbad aanrichtten. Dat bedrag kwam volgens CNBC naar voren in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat. FBI-directeur James Comey werd ondervraagd door de Californische senator Diane Feinstein, die het bedrag noemde en zei dat er volgens haar 'goede redenen waren om het toestel te hacken'.

Het toestel, een iPhone 5c, was van Syed Rizwan Farook, die samen met zijn vrouw veertiem mensen doodschoot in 2015. Hij had trouw gezworen aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Volgens de inlichtingendienst stond er waardevolle informatie op het toestel, maar Apple weigerde de telefoon te ontsleutelen vanwege privacyoverwegingen. Een onbekend persoon of bedrijf heeft de FBI vervolgens geholpen, maar daar hing wel een prijskaartje aan.

Comey hintte vorig jaar al op een hoog bedrag, maar heeft nooit bevestigd om hoeveel geld het ging. Hij corrigeerde Feinstein niet tijdens de hoorzitting. Persbureau AP en andere nieuwsorganisaties hebben eerder geprobeerd via een rechtszaak het bedrag los te peuteren, maar de FBI hield vol dat de informatie geheim was en moest blijven, omdat 'vijanden' er weleens mee aan de haal zouden kunnen gaan.

Tasfeen Malik en haar echtgenoot Syed Farook die een aanslag pleegden in San Bernardino.Beeld ap

Nabestaanden van drie slachtoffers van de bloedige schietpartij in het Amerikaanse San Bernardino (Californië) klagen Facebook, Google en Twitter aan. Ze vinden dat de internetbedrijven onvoldoende maatregelen hadden genomen tegen digitale terreurpropaganda.

De familieleden stellen dat Islamitische Staat nooit zo groot had kunnen worden zonder Facebook, Twitter en YouTube, dat eigendom is van Google. De terreurorganisatie gebruikte de websites volgens de aanklacht om aanhangers te rekruteren, propaganda te verspreiden en fondsen te werven.

Twitter en Google weigerden te reageren op de zaak. Vertegenwoordigers van Facebook waren donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Tot dusver zijn vergelijkbare rechtszaken in de VS steeds op niets uitgelopen.

Bij de aanslag in San Bernardino kwamen in 2015 14 mensen om het leven. Dat gebeurde toen een geradicaliseerd echtpaar het vuur opende in een overheidsgebouw. Het stel werd uren later gedood bij een schotenwisseling met de politie.

U wist het nog niet, maar de telefoon is dood. Dat is althans de mening van Alex Kipman van Microsoft. Kipman is een van de grote namen achter de Hololens, dus helemaal als een verrassing komt zijn door persbureau Bloomberg opgetekende uitspraak niet. Kipman denkt dat mixed reality-brillen als de Hololens de telefoon helemaal zullen vervangen. Ook Kipmans baas bij Microsoft, topman Satya Nadella, droomt de laatste tijd hardop van een wereld waarin telefoons in niets lijken op de telefoons zoals we die nu kennen. Overigens maakt Microsoft zelf nog altijd telefoons, maar deze spelen in het Android- en iPhone-geweld geen enkele rol.

Microsoft bevindt zich in goed gezelschap. Facebooks Marc Zuckerberg heeft ongeveer dezelfde droom. Op de laatste developers-conferentie van Facebook schetste de topman een – nog vage - toekomst waarin augmented reality de hoofdrol speelt. Naast Facebook zelf uiteraard. (LV)

Beeld anp

Facebook trekt een flink blik open: het komende jaar komen er 3000 controleurs bij. Zij moeten ervoor zorgen dat aanstootgevend materiaal, zoals video's van moorden of zelfdodingen, zo snel mogelijk van het platform worden verwijderd. Dit heeft topman Mark Zuckerberg woensdag bekendgemaakt. Deze 3000 nieuwe werknemers worden toegevoegd aan de groep van 4500 mensen die er nu al op toeziet dat de geplaatste berichten en foto's op Facebook de grenzen van het betamelijke niet overschrijden. Facebook ligt de laatste tijd flink onder vuur na incidenten met gewelddadige video’s die lang op het netwerk bleven staan.

Maatregelen afdoende?

Facebook maakt werk van zijn eerdere beloftes strenger op te treden. Maar zetten dit soort maatregelen zoden aan de dijk? Experts blijven sceptisch.

Beeld ap

Vervoersbedrijf Uber stapelt nog steeds schandaal op schandaal, maar kwam deze week ook positief in het nieuws. Volgens het bedrijf kunnen klanten over drie jaar al één van hun vliegende taxi’s pakken, mits ze geen hoogtevrees hebben. Techjournalisten zijn sceptisch: is dit geen letterlijke vluchtpoging van Uber?

Beeld Uber

'The Thunder from Down Under', bij de burgerlijke stand beter bekend als de 35-jarige Neil Robertson en onder snookerfans als voormalig wereldkampioen, heeft in een interview toegegeven dat hij verslaafd is geweest.

Aan drugs? Nee.
Aan seks? Nee.
Aan alcohol? Nee.
Aan gokken? Nee.
Aan games? Ja.

Robertson zei tegenover Eurosport dat zijn persoonlijke leven en zijn sportieve carriére hebben geleden onder zijn obsessie met computerspelen. Vooral slaapgebrek brak hem op. 'Ik kan niet zeggen dat ik veel meer toernooien zou hebben gewonnen als ik mijn tijd niet verspild had aan computerspellen, maar ik denk dat ik wel verder was gekomen in sommige evenementen.'

Dat blijkt wel uit zijn prestaties. Robertson werd in mei 2010 de eerste Australische wereldkampioen snooker ooit en daarmee ook de eerste speler in 30 jaar die niet uit een van de Britse eilanden komt. Hij werd op 30 april 2014 ook de eerste speler ooit die honderd centuries maakte in één seizoen, en de enige Australiër die een rankingtoernooi heeft gewonnen. (Aldus Wikipedia).

Aan welke games exact was Robertson verslaafd? Hustle Kings? Pool Party? Virtual Pool 3? Een andere snooker-sim?

Nee. Aan de voetbalsimulator FIFA 14 en World of Warcraft.

Overigens liet de Australiër in 2014 al doorschemeren dat hij wel pap lust van andere spelletjes dan die met keu en ballen. Tegenover Prosnookerblog.com zei hij dat hij World of Warcraft had ingeruild voor de game Diablo, 'which is a bit more pick it up, put it down. The other PlayStation games I haven’t really got into yet, I’m hooked on FIFA at the moment.'

Robertson zei in dat interview ook dat hij wegblijft van Football Manager, omdat 'ik hoor dat dit mega-verslavend is. Brendan Moore speelt dat de hele tijd..'

Een andere top-snooker-speler, Ronnie O'Sullivan,blijkt daarentegen niet 's wereld snuggerste gamer zoals een YouTube-filmpje laat zien. (PvA, met dank aan Just Fontein)

Beeld getty

Als de virtuele mensjes in The Sims seks hebben gebeurt dat louter uit zicht, onder de dekens, en zijn de enige aanwijzingen dat er wat gebeurt hartjes die door de lucht beginnen te zweven en een eufemistisch geluidje: 'Woohoo'. Maar nu is er een manier om de pikante gebeurtenissen wel te volgen. Een onbekende programmeur heeft een aanpassing gemaakt waarmee de mini-mensjes zich door de hele Kamasutra werken.

Wie de 'mod' (aanpassing) WickedWhims installeert, geeft het computerspel het predicaat NSFW, zoals dat op internet heet: Not Safe For Work. Daarmee worden de activiteiten van de Sims in bed zichtbaar.

WickedWhims is het werk van een programmeur, die in een stuk op de cultsite Kotaku alleen bij zijn pseudoniem wordt genoemd: Turbodriver. Leeftijd en herkomst zijn onbekend, maar de anonieme pornograaf verdient naar eigen zeggen wel 4000 dollar per maand met de verkoop van mods aan mensen die wat meer schwung in hun Sims willen.

Turbodriver publiceert zijn werk op de website Loverlabs, waar ook seksmods zijn te vinden voor de games Fallout: Vegas, Fallout 4, Oblivion en Skyrim. Hij staat open voor suggesties voor nieuwe standjes, maar die moeten wel passen bij zijn eigen smaak en mores.

De uitgever van de officiële The Sims onderneemt niets tegen de mods: Turbodriver werd alleen gedwongen om zijn aanpassing met een andere naam te tooien. Die luidde aanvankelijk 'WickedWoohoo'. De mods zijn inmiddels meer dan een half miljoen keer gedownload.

Er was trouwens al langer een mod die de dekens van het bed haalde waarin werd gewoohood. (PvA)

Beeld Maxis

‘De volgende keer dat u gebruik maken van Google Translate, merk je dat de vertaling is nauwkeuriger en gemakkelijker te begrijpen.’ We zullen de aandoenlijk kromme zinnen van de vertaaldienst van Google nog gaan missen: vandaag schakelt Google Translate over op de sterk verbeterde versie, die in het buitenland al furore maakte. De nieuwe Translate wordt gevoed door Googles machine-leeralgoritmes, die vertalingen opstellen door al bestaande, publiek beschikbare tekstvertalingen als leermiddel te gebruiken. Onder meer China, Frankrijk en Japan gingen ons land voor.

En nu dus het Nederlands. En de diverse Europese talen die al eerder werden ‘gekoppeld’ aan het Engels, zodat Google Translate ze kan doorvertalen. ‘De volgende keer dat u Google Translate gebruikt, kunt u merken dat de vertaling nauwkeuriger en makkelijker is om te begrijpen,’ volgens de nieuwe versie. (Maarten Keulemans)

Augmented reality is volgens sommige visionairs the next big thing. We kennen het van onder andere Pokemon Go: het toevoegen van een virtuele laag over de werkelijkheid. Snapchat neemt de volgende stap met ‘World Lenses’. Hiermee kunnen 3D-objecten aan beelden worden toegevoegd. Dat is iets anders dan de platte objecten die nu al in Snapchat-filmpjes kunnen worden vastgepind. Bij World Lenses werpen de objecten hun schaduw over de echte mensen in een filmpje en worden ook groter als ze dichterbij komen.

De aankondiging kwam ongeveer op hetzelfde moment dat Facebook zijn F8 ontwikkelaarsconferentie begon. Topman Zuckerberg kondigde aan dat ook Facebook de komende jaren gaat inzetten op augmented reality, maar het bedrijf is nog niet zo ver als Snapchat. Facebook stelt zijn AR-platform open voor ontwikkelaars. Techblog the Verge weet al wat er gaat komen: ‘Facebook heeft de afgelopen jaren zoveel mogelijk elementen van Snapchat gekopieerd. World Lenses ziet er fantastisch uit, dus neem maar aan dat iets vergelijkbaars later dit jaar in de apps van Facebook zal opduiken.’ Maar Facebook zou ook overwegen eigen AR-hardware te maken. (LV)

Als je denkt dat je alles al hebt gezien, meldt de cultwebsite Kotaku dat kakkerlakken een PlayStation 4 verkiezen boven andere spelcomputers.

WTF? Omdat de PlayStation 4 betere games heeft? Meer bugs? Of vanwege het spel Earth Defense Force 2025 waarin de aarde wordt bedreigd door gigantische insecten?

Niets van dat al. Kotaku laat een reparateur uit New York aan het woord die constateert dat kakkerlakken de PlayStation 4 een prettige plek vinden om te bivakkeren - droog en warm, maar vooral omdat de spelcomputer voorzien is van grote luchtroosters om de warmte van de elektronica af te voeren. Roosters met zulke grote gaten dat de kakkerlak daar gemakkelijk doorheen glipt.

De beestjes worden ook wel aangetroffen in de Xbox, maar niet zo vaak als in een PlayStation 4, die ook veel warmer is omdat de voeding in het apparaat zit (bij de Xbox One van de eerste generatie is de voeding een aparte, externe 'baksteen').

De enige remedie tegen zulke 'kakkerlakkenhotels': de boel een beetje netjes houden. (PvA)

Enge beestjes voelen zich thuis op en ín de PlayStation 4.Beeld D3 Publisher

Facebook heeft in een evaluatie over hoe het omgaat met gewelddadige (live)video's op het sociale netwerk laten weten dat de beoordeling sneller en beter moet.

De evaluatie volgt nadat een video van een moord in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) zondag twee uur lang op Facebook online had gestaan. Het sociale netwerk kreeg wel een melding over de video waarin de moord te zien is, maar een eerdere video waarin de daad werd aangekondigd, werd niet gerapporteerd. 'We geven prioriteit aan meldingen met ernstige veiligheidsimplicaties voor onze gemeenschap en we werken eraan om het beoordelingsproces nog sneller te maken', aldus de vicepresident van Facebook op het gebied van operaties en mediapartners.

In de video is te zien hoe een man zichzelf filmt in zijn auto. 'Ik heb iemand gevonden die ik ga doden', zegt hij tegen de camera. 'Ik ga deze man hier doden. Hij is nog oud ook.' De man stapt vervolgens uit en schiet de 74-jarige voorbijganger na een kort gesprek door zijn hoofd. De dader is nog voortvluchtig en plaatste na de moord een video, ook op Facebook, waarin hij zijn daad opbiechtte. Het Facebook-account van de man staat inmiddels op non-actief.

Op het gevaar af voor lijkenpikker te worden uitgemaakt, denkt Apple erover miljarden te investeren in de geheugenchipdivisie van het noodlijdende Japanse technologieconcern Toshiba. Apple zou een belang van 20 procent willen nemen in het chipbedrijf. De iPhone-maker zou daarbij samen optrekken met het Chinese chipbedrijf Foxconn, dat een belang van 30 procent zou willen nemen. Toshiba zelf zou ook een deel van de aandelen houden na de deal.

De verkoop van de chipdivisie moet Toshiba helpen de enorme financiële problemen van zijn nucleaire tak in de VS te overleven. Daarvoor werd onlangs het faillissement aangevraagd.

Beeld Imageselect

Wellicht dat de middelbare school een heel klein beetje leuker wordt met de nieuwe schoolagenda-app van Fokke & Sukke. Maar sowieso is ie handig. De app maakt namelijk gebruik van het veelgebruikte schoolsysteem Magister, waarop roosters, absenties, cijfers en huiswerk wordt bijgehouden. In tegenstelling tot de officiële Magister-app sturen Fokke & Sukke gewoon een pushbericht. Kan een keer extra uitslapen schelen. Ook logt de app in op WRTS, dat door veel scholieren wordt gebruikt voor het leren van woordjes. Het Magister-gedeelte is natuurlijk ook handig voor (bezorgde) ouders. De app is voorlopig gratis, maar niet beschikbaar voor Android. (LV)

Beeld Fokke & Sukke
Beeld Fokke & Sukke

Taxidienst Uber heeft concurrent Lyft bespioneerd. Daarvoor gebruikte het zelf ontwikkelde software, Hell genoemd. Hell fopte het systeem van Lyft door zich voor te doen als een Lyft-chauffeur. Hierdoor kreeg Uber inzicht in de zes dichtstbijzijnde andere Lyft chauffeurs en de ritprijzen die zij hanteren. Uber-rijders konden met deze informatie onder de Lyft-tarieven duiken, aldus de website The Information. Ook kan Hell uit de ritjes van Lyft-chauffeurs achterhalen wie voor zowel Lyft als Uber rijdt, waardoor deze chauffeurs met aanbiedingen werden overgehaald om exclusief voor Uber te gaan rijden. Uber zei tegen website TechCrunch niet te willen reageren op interne processen. Lyft, dat deze week bekendmaakte 600 miljoen dollar te hebben opgehaald bij investeerders, noemt de beschuldigingen als ze kloppen zeer verontrustend. (BvdW)

UberBeeld reuters

‘Ze’ nemen onze banen in, hoofdstuk zoveel. Onderzoekers van de Japanse volleybalbond en de Universiteit van Tsukuba hebben een volleybal-robotmachine ontwikkeld. De mechanische spelers kunnen razendsnel bewegen en dienen zo als ideale trainingspartner, schrijft the New Scientist. De coach kan de robots als blok inzetten waartegen de (menselijke) aanvallers kunnen trainen. Het is aan de coach om verschillende opstellingen voor te programmeren, waarmee hij een echte tegenstander kan imiteren. Als Japan over drie jaar Olympisch goud haalt, weten we hoe het komt. (LV)

Tegenvaller voor Samsung. De Engelse variant van het spraakgedeelte van zijn assistent Bixby loopt vertraging op. Gevolg is dat deze nog niet klaar is op het moment van de officiële introductie van Samsungs nieuwe mobiele vlaggenschip, de Galaxy S8. Wie per se toch wil communiceren met Bixby is vooralsnog aangewezen op het Koreaans. Bixby kan wél andere dingen, zoals het herkennen van afbeeldingen om daar vervolgens relevante informatie bij te zoeken. Samsung concurreert hiermee met de assistent van Google. Samsung hoopt de Engelse spraakversie nu ‘later deze lente’ klaar te hebben. (LV)

Terwijl de wereld nog aan het bijkomen was van de verbazing over de gewelddadige verwijdering van een passagier uit een vliegtuig van United Airlines brachten de ontwikkelaars van Elite Dangerous een update uit van hun computerspel.

Twee zaken die niets met elkaar te maken hebben. Zou je denken.

Maar in de opmerkingen bij de patch stond een intrigerende opmerking: "Fixed some instances of passengers refusing to leave their cabins". Leverde de studio hier verborgen commentaar op de recente gebeurtenissen? Of stak ze er de draak mee?

Niets van dat al: Elite Dangerous gaat over de kolonisering van de ruimte en in sommige gevallen konden spelers sommige digitale personages niet zo ver krijgen dat ze hun ruimteschip verlieten. Dus meer 'life imitating art' en nog meer stom toeval. Maar reuze intrigerend. Gebruikers van het forum Reddit zagen er de lol wel van in. (PvA)

Beeld Frontier
Beeld Reddit

Twitter heeft een rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid ingetrokken. De regering wilde weten wie achter het account @ALT_uscis zit. Deze account verspreidde kritische berichten over de Amerikaanse president Donald Trump en wilde het bedrijf dwingen om het telefoonnummer, e-mailadres en IP-adres van de twitteraar vrij te geven. Twitter diende hierop een tegenzaak, met als hoofdargument dat de uitlatingen op @ALT_uscis onder de vrijheid van meningsuiting vallen. De regering trok het verzoek later in, waarop Twitter de zaak liet vallen, blijkt uit processtukken die vrijdag zijn ingediend bij de federale rechtbank van San Francisco.

Op basis van de naam van het account wordt aangenomen dat er een boze ambtenaar, of meerdere ambtenaren, van de US Citizenship and Immigration Services (USCIS), achter zitten. D medewerker van de immigratiedienst zou op deze manier het beleid van de nieuwe regering willen aanvallen. Na de inauguratie van de Amerikaanse president in januari verschenen op Twitter meerdere ‘schaduwaccounts’ van officiële overheidsinstanties.

De Twitteraar(s) achter @ALT_uscis bedankten Twitter en de American Civil Liberties Union (ACLU) vandaag voor hun steun en lieten weten dat het voorlopig even zal stil worden op het account.

Uber zit tegenwoordig in de hoek waar de klappen vallen. In een lang artikel ontleedt The New York Times haarfijn de psychologische methoden waarvan Uber (en trouwens ook concurrenten als Lyft) zich bedient om zijn chauffeurs zoveel mogelijk te laten werken. Deze methodes zijn volgens de krant identiek aan de trucs die in games worden toegepast om mensen verslaafd te maken zodat ze niet van ophouden weten. Zo zou Uber werken met virtuele beloningen in de app (zogenoemde badges) die geen echt geld vertegenwoordigen. Andere trucs zijn van Netflix afgekeken: vlak voordat de eindbestemming is bereikt, wordt alvast het volgende ritje aangeraden. Bingeriding dus. Uber zegt in een reactie dat al zijn pogingen er juist op zijn gericht om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, waar ook chauffeurs van profiteren. (LV)

Beeld anp

Ze zien er uit als driedimensionale Kolonisten van Katan-tegels voor aan de muur: de nieuwe speakers van Bang & Olufsen. Het Deense bedrijf heeft een naam hoog te houden op het gebied van design en hoge prijs. Beide zaken zijn gelukt. Het deze zomer te lanceren BeoSound Shape-systeem is bloedmooi, maar wel peperduur. Een basissetje van acht tegels (kleur naar keuze) kost 4.000 euro. Wie een indrukwekkender tableau wil, moet uiteraard dieper in de buidel tasten. BeoSound Shape zal vanaf augustus verkrijgbaar zijn. Nog even sparen dus. (LV)

Beeld Bang & Olufsen

Zo, dat escaleerde snel. Dat zo’n beetje alles op internet kan worden aangesloten, was bekend. Dat daar risico’s aan kleven ook. Maar de maker van de internetgaragedeur Garadget werpt een heel nieuw probleem op. Nadat een ontevreden klant een negatieve recensie ('a piece of shit') achterliet op het forum en op Amazon, sloegen de stoppen van de Garadget-baas door. Het antwoord op de negatieve recensies: de deur werd op afstand gesloten. Nadat het populaire Twitterkanaal @internetofshit het opmerkelijke voorval oppikte, ging het incident viraal. (LV)

Beeld Thinkstock

Miele gaat een beveiligingslek dichten in desinfectieapparatuur voor ziekenhuizen. Het concern, erkent dat sprake is van een mogelijk beveiligingsgevaar en gaat bij duizenden apparaten die wereldwijd zijn verkocht op locatie de software updaten. Klanten in Nederland zijn geïnformeerd. In een persverklaring dankt Miele hacker Jens Regel die het lek heeft ontdekt en het al maanden geleden onder de aandacht heeft gebracht bij het bedrijf en zegt het te betreuren dat het geen reactie heeft gegeven op eerdere meldingen. ‘We beschouwen dit als ernstig plichtsverzuim’, aldus de verklaring. (BvdW)

Het heeft in de Verenigde Staten al tot veel protest geleid: het doorverkopen van ieders internetgeschiedenis aan de hoogst biedende. Er zijn natuurlijk serieuze mogelijkheden voor Amerikanen om hun geschiedenis privé te houden: maak bijvoorbeeld gebruik van een vpn-verbinding. Maar je kan ook wat anders doen. De site Internet Noise heeft een even simpele als – in theorie – effectieve oplossing: het maken van zoveel mogelijk ruis. De site opent een tabblad in de browser en opent hierin doorlopend willekeurige internetpagina’s en Google-zoekopdrachten. Niemand die op basis van dit surfgedrag nog chocola kan maken. Ook leuk om gewoon naar te kijken trouwens. (LV)

Beeld Thinkstock

Altijd al zin gehad om uw huisgenoten of ongewenste indringers te filmen zonder dat ze het doorhebben? Dan is de Lookout Charger wellicht wat. Dit is een cameraatje vermomd als telefoonoplader. Het project deed het goed op crowdfundingsite Indiegogo en is nu rijp voor de markt. De versie met 32 GB (goed voor zes à zeven uur video) moet 140 dollar gaan kosten. Een kind kan de was doen: inpluggen en klaar. Ook is er geen cloudabonnement nodig om de videobeelden in op te slaan. En o ja, het apparaatje laadt ook daadwerkelijk uw telefoon op. (LV)

Ruimtevaartliefhebbers konden zich altijd al laven aan de immense collectie foto’s en video’s die NASA in de loop der jaren online heeft gezet. Zij komen nu nog beter aan hun trekken doordat de ruimtevaartorganisatie haar zoekmachine heeft verbeterd. Zoeken kan onder meer op datum, onderwerp en op zogenoemde metadata, extra informatie die bij de oorspronkelijke foto of video wordt bewaard. Ook serveert de zoekmachine geluidsfragmenten. Foto’s kunnen in hoge kwaliteit worden gedownload en ook kan de bezoeker onder meer zien met welke apparatuur ze zijn geschoten. (BvdW)

Astronaut David R. Scott klimt in maart 1969 uit de Command module tijdens de vlucht van Apollo 9.Beeld NASA

Het spel is echt, maar de rest is nep. Het internetspelletje Fake it to Make it laat zien hoe makkelijk het is om geld te verdienen met nepnieuws. Het laat ook zien waarom nepnieuws in Nederland niet zo’n groot probleem is als in de Verenigde Staten: Amerikaans nieuws levert gewoon meer geld op. De game leidt de internetter door een stappenplan waarbij de gamer wordt uitgedaagd een eigen nepnieuwssite te beginnen. Dat kost eerst wat geld. Maar daarna begint het verdienen. Het doel: zoveel mogelijk nieuws bij zoveel mogelijk mensen brengen via social media. Zodat uiteindelijk die auto kan worden gekocht. (LV)

Beeld Fakeittomakeit

Samsung is van plan het probleemtoestel Galaxy Note 7 opnieuw uit te brengen, naar eigen zeggen met oog op het milieu. De smartphone werd vorig jaar aangekondigd en uitgebracht, maar al snel volgde een terugroepactie omdat bij sommige toestellen de batterij was ontploft. Wereldwijd nam het bedrijf 4,3 miljoen smartphones terug. Samsung zei toen dat de Galaxy Note 7 niet opnieuw op de markt zou worden gebracht, maar gaat nu toch herstelde (‘refurbished’) toestellen verkopen. Ook waren er toen geen plannen om de toestellen te recyclen. Milieuorganisatie Greenpeace zei dat Samsung de grote hoeveelheid smartphones niet zomaar weg kon gooien en eiste dat het bedrijf met een plan voor hergebuik zou komen.

‘Het enige doel van de introductie van deze herstelde toestellen is om de milieuvervuiling zo veel mogelijk terug te dringen’, aldus een verklaring die Samsung gaf aan The Verge. Alle ingenomen Galaxy Note 7’s worden helemaal uit elkaar gehaald, aldus Samsung. Bruikbare onderdelen worden hergebruikt, andere onderdelen worden gerecycled. Toestellen die ‘geschikt’ worden geacht, kunnen weer worden verkocht.

Over de prijs en een mogelijke nieuwe naam wil Samsung nog geen uitspraken doen. Volgens The Verge hebben de herstelde smartphones wellicht een kleinere batterij, die minder snel oververhit raakt.

De Samsung Galaxy Note 7.Beeld reuters

Uber stopt met het proefprogramma voor zelfrijdende auto's naar aanleiding van een ongeluk in de Amerikaanse staat Arizona. Nadat een andere auto geen voorrang verleende, crashte de Uber-auto, die in de zelfrijdende modus stond.

In de auto zaten op dat moment twee mensen. Zij raakten volgens Uber niet gewond. De auto kwam op zijn kant terecht. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt onderzoek gedaan, aldus Uber. In de tussentijd worden testritjes in de zelfrijdende modus tijdelijk opgeschort.

Het zelfrijdende-autoprogramma van Uber is omstreden. Zo wordt de taxi-app aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo, omdat Uber diens techniek voor het zelfrijdend maken van auto's zou hebben gestolen. Ook rijden de zelfrijdende Ubers in Arizona rond, omdat ze in Californië niet welkom zijn. Uber weigert in die staat een vergunning aan te vragen.

Uber-CEO Travis Kalanick.Beeld reuters

British Airways voert op de Britse luchthaven Heathrow het gebruik van gezichtsherkenning in. Biometrische toestellen in terminal 5 zullen de gelaatskenmerken van de reizigers registreren, in combinatie met hun instapkaart. Een gezichtsscan aan de gate verifieert vervolgens de identiteit van de persoon.

Op deze manier kunnen reizigers kunnen instappen zonder hun identiteitsbewijs te laten zien, liet British Airways in een brief weten aan het personeel. Het systeem moet het instapproces versnellen en het aantal fouten dat wordt gemaakt verminderen.

Momenteel worden de biometrische toestellen al gebruikt aan drie gates. De volgende maanden komen er daar nog 33 bij. Het system zal aanvankelijk alleen gebruikt worden voor binnenlandse vluchtroutes. Mogelijk volgen later internationale bestemmingen.

NASA heeft een volgende stap gezet om communicatie tussen ruimteverkenners en de aarde sneller te laten verlopen. Nu wordt data nog altijd verstuurd met snelheden uit de beginjaren van internet. Neem New Horizons, de sonde die bijna twee jaar geleden langs Pluto vloog en prachtige beelden naar aarde stuurde. Dat gebeurde met 1 kilobit per seconde, waardoor het bijna anderhalf jaar vergde om de ruim zes gigabyte aan data over te hevelen.

Dat moet sneller kunnen.

Daarom werkt NASA al enkele jaren aan een communicatiesysteem dat gebaseerd is op laserlicht. De ruimtevaartorganisatie meldde deze week voortgang met het project. In 2019 zullen twee satellieten worden gelanceerd die gaan fungeren als een kosmische router. Met de Laser Communications Relay Demonstration wordt geëxperimenteerd om data te versturen met behulp van laserlicht, waardoor kosmisch breedband bereikbaar wordt. De technologie biedt overigens geen oplossing voor de vertraging die ontstaat door de enorme afstanden in de ruimte. (BvdW)

Satelliet voor supersnel internet in deep space.Beeld NASA

Waarom zou je een snelle processor in je tablet zetten als er ook al een in je smartphone zit? Dit idee staat aan de basis van de Superscreen, een 10 inch tablet zonder noemenswaardige rekencapaciteiten. Het apparaat legt verbinding met de smartphone en is daarmee fetelijk een tweede scherm. Om in productie genomen te kunnen worden, moesten de bedenkers 50 duizend dollar ophalen, en dat is gelukt. Kennelijk zien genoeg mensen brood in een ‘domme tablet’, die straks toch nog 270 euro moet gaan kosten. (BvdW)

Nog even en Nieuw-Zeeland voegt zich bij het selecte rijtje landen dat ladingen de ruimte in kan schieten. Vanaf een gloednieuwe lanceerbasis wordt ergens de komende weken deze raket afgevuurd, waarvan de motoren uit een 3D-printer komen.

Hoewel het gevaarte nog aan zijn eerste testvlucht moet beginnen, verwacht het bedrijfje Rocket Lab binnenkort wekelijks een raket te kunnen fabriceren. Lanceringen zijn goedkoop: 5 miljoen dollar, tegen minimaal het tienvoudige wat concurrenten uit de VS, India of Rusland rekenen. Dat beleggers vertrouwen hebben in het bedrijf, blijkt uit de 75 miljoen dollar die Rocket Lab vandaag ophaalde. Dit bedrag komt bovenop de honderden miljoenen die Rocket Labs eerder vergaarde, en het moet genoeg zijn om het productieproces van de grond te krijgen. In de tweede helft van dit jaar zullen de eerste commerciële ladingen in een baan om de aarde worden geschoten, verwacht het bedrijfje waar nu honderd man werkt.

De markt voor kleine satellieten zal de komende jaren exploderen. Dankzij almaar krimpende elektronica kunnen satellieten kleiner worden, en daardoor lichter en kunnen ze door kleine raketten in een lage aardbaan worden geschoten, om daar bijvoorbeeld internetverbindingen te verzorgen voor gebieden waar verbindingen nu nog afwezig of te kostbaar zijn. Deze kleine satellieten opereren in netwerken die zomaar uit duizend kunstmanen of meer kunnen bestaan.

Het Anne Frank Huis heeft een zogenoemde bot voor Facebook Messenger gelanceerd. Geïnteresseerden kunnen in een eenvoudig chatgesprek informatie krijgen over het levensverhaal van Anne Frank of praktische bezoekersinformatie tot zich nemen. Het Anne Frank Huis is naar eigen zeggen een van de eerste musea ter wereld die een bot voor Messenger heeft ontwikkeld. Bedrijven maken al langer gebruik van bots in hun klantenservice. Bots zijn - als het goed is - zelflerend; ook de Anne Frank-bot leert de vragen van gebruikers én de context waarin deze worden gesteld te herkennen. Het museum hoopt met name jongeren te bereiken via Messenger. (LV)

Beeld Anne Frank Huis

U wilt dat razendinteressante bericht over de Ierse slavenhandel (wist u niet hè?) onder uw Facebookvrienden verspreiden? Facebook maakt dit tegenwoordig een stuk lastiger. Dit specifieke bericht is namelijk door factcheckers bestempeld als nepnieuws. Wat al eerder werd aangekondigd, begint nu in de praktijk zichtbaar te worden. Degene die een nepnieuwsbericht wil verspreiden, moet een flink aantal waarschuwingen wegklikken.

Voor zover bekend gebeurt dit echter nog niet met Nederlandse berichten. Weliswaar werkt Facebook samen met NU.nl en de Universiteit Leiden, maar de berichten die door Leiden als nepnieuws worden bestempeld, kunnen zonder enige waarschuwing op Facebook worden verspreid. Ook dat bericht over het zielige hondje dat door ASIELZOEKERS vol met DRUGS werd gepompt waarna ze zijn pootjes braken en voor DOOD lieten liggen. (LV)

Beeld Lisa Klaverstijn
Beeld Facebook

Netflix onderzoekt de mogelijkheid om eigen content aan te passen voor smartphones. Met een aparte montage voor mobiel zouden films en series beter te volgen moeten zijn voor een groeiend aantal gebruikers die op kleinere schermen kijken. In de VS en Canada kijken de meeste mensen nog op hun televisie, maar in een land als India gebruiken de meeste abonnees hun mobiel.

'Het is niet ondenkbaar om een speciale montage te maken voor mobiel', zegt CPO van Netflix Neil Hunt tegen The Verge. 'Dat is iets wat we de komende jaren nader zullen onderzoeken.'

Het gaat volgens Hunt om scènes die nu op een klein scherm niet duidelijk genoeg zijn, zoals beelden met veel details. Deze zouden dan achterwege worden gelaten.

De streamingdienst benadrukt dat er geen plannen zijn om speciale series voor mobiele gebruikers te maken.

Neil Hunt van Netflix.Beeld anp

Zien is geloven. Tot die tijd nemen we de berichten over de autonome en elektrische auto van het Chinese NIO voor kennisgeving aan. In november werd al een elektrische supersportwagen gepresenteerd, op het SXSW-festival in Austin volgde dit weekend een consumentenwagen. Althans: een concept. De echte versie van deze Eve moet al in 2020 in de VS rondrijden. Bij Nio werken zo’n 2000 mensen, van wie een aantal van Tesla afkomstig is. Het bedrijf wordt gefinancierd door een aantal Chinese investeerders. (LV)

Beeld NIO
Beeld NIO

Voel jezelf André Kuipers en zweef door het international ruimtestation ISS. Oculus heeft samen met NASA en ESA een virtual realityversie gemaakt van het ruimtestation. Mission:ISS is een driedimensionale weergave van het ruimtestation die gratis kan worden gedownload en bekeken op de VR-bril van Oculus. Zelfs ruimtewandelingen zijn mogelijk. Het enige wat nog niet goed werkt is de gewichtloosheidknop. (BvdW)

Volkswagen heeft een concept getoond van een autonoom busje dat in de toekomst taxiritten moet gaan verzorgen. De Cedric opereert op de hoogste schaal van autonomie, wat betekent dat hij onder alle omstandigheden volledig zelfstandig zijn weg kan vinden. Dat is noodzakelijk om de Cedric geheel zelfstandig door de stad te laten kuieren, maar de technologie is nog nergens beschikbaar.

Zelfs Waymo, het verzelfstandigde Google-onderdeel dat al jaren experimenteert met zelfrijdende auto’s, kan zijn wagens nog niet onder alle omstandigheden autonoom laten rijden. Het zal daarom nog wel even duren voor de Cedric in het echt rondrijdt. (BvdW)

Na Apple probeert ook Google zijn gebruikers gerust te stellen. Volgens het bedrijf zijn zowel de browser Chrome als het besturingsprogramma Android veilig voor ‘veel van deze vermeende kwetsbaarheden’. Deze kwamen dinsdag in de publiciteit door de publicatie van WikiLeaks. Maar net als Apple vertelt ook Google niet hoeveel lekken er nog niet gedicht zijn. De gepubliceerde CIA-documenten (volgens Wikileaks slechts het topje van de ijsberg) leidden in de techwereld tot veel verontwaardiging en ongerustheid omdat hieruit duidelijk werd dat de diensten de lekken nooit hebben gemeld bij de softwaremakers, zoals Apple en Google. Met als gevolg dat mobieltjes, computers en tv’s kwetsbaar zijn voor aanvallen van buitenaf. (LV)

Wikileaks onthult CIA-documenten

De laatste Wikileaks-onthullingen geven een kijkje in de goedgevulde gereedschapskist van de hackers van de CIA. Wat zijn de methoden van de dienst en welke apparaten zijn onveilig? (+)

Beeld epa

Apple stelt zijn gebruikers gerust: een groot aantal van de ‘CIA-lekken’ zou in de laatste versie van zijn besturingssysteem voor iPhones en iPads al gedicht zijn. Uit de door WikiLeaks gepubliceerde documenten werd duidelijk dat de dienst gebruik maakt van een hele serie lekken die nog niet bekend zouden zijn bij de makers. Dat zou ook voor Apple gelden. Het is echter niet duidelijk hoeveel van die lekken al zijn opgelost door Apple. In de dinsdag naar buiten gebrachte documenten staan in ieder geval 14 iOS-lekken beschreven, tegenover 24 Android-kwetsbaarheden. (LV)

Beeld reuters

Technologiebedrijf Amazon helpt mee met mogelijk bewijsmateriaal in een moordzaak in de Amerikaanse staat Arkansas. Eerder weigerde Amazon nog om de geluidsfragmenten te delen die een apparaatje van het bedrijf had opgenomen. De ‘smart speaker’ van het bedrijf met de naam Echo staat bij gebruikers continue aan. De microfoon in het apparaatje neemt stemmen op en reageert als het nodig is. Mogelijk heeft de Echo in het huis van James Andrew Bates belastend materiaal opgenomen. Daar werd in november 2015 Victor Collins dood gevonden in het bubbelbad. De openbaar aanklager in de zaak had Amazon gevraagd om geluidsopnames maar het bedrijf weigerde dat steeds.

Dinsdag werd bekend dat het technologiebedrijf toch meewerkt in de moordzaak. Bates wordt als verdachte gezien van de moord op Collins maar hij verklaart onschuldig te zijn. Hij liet weten dat hij er geen problemen mee heeft als Amazon de opnames van zijn Echo deelt, reden voor het bedrijf om die over te leveren. Eerder zei Amazon nog dat de privacy van gebruikers in gevaar komt als opnamen van Echo gedeeld worden.

De smart speakers van Amazon.Beeld reuters

‘Bereidt Obama een coup voor?’ Wie deze vraag stelde aan Google’s pratende huisassistent Google Home (overigens nog niet in Nederland verkrijgbaar), kreeg tot voor kort een bevestigend antwoord. Niet alleen vertelde Google Home over een communistische staatsgreep, ook zou Obama volgens het apparaat spreekwoordelijk in bed liggen met de Chinese communisten, zo ontdekte een journalist van de BBC. Google heeft excuses gemaakt, maar benadrukt – uiteraard - dat de antwoorden gewoon ergens van internet worden gehaald. Meestal is Google’s poging een eindantwoord te vinden, behoorlijk accuraat. Vraag bijvoorbeeld wie de koning van Nederland is en Google Home komt met het juiste antwoord. Maar Google is niet altijd in staat onzininformatie eruit te filteren.

De kritiek op het soms falende algoritme is niet nieuw, maar de door de assistent uitgesproken onzinantwoorden maken het wel pijnlijker. Hier is het nepnieuws immers niet ingebed in een lijst met andere zoekresultaten.

Het is nog niet duidelijk wanneer het apparaat ook in Nederland op de markt komt. (LV)

De Google Home.Beeld Google

Moet u altijd een beetje grinniken als uw weer eens een revolutionaire Japanse zorgrobot ziet, die schokkend en wankelend een bordje rijstepap bezorgt bij een stand-in oudere? Kijk dan eens naar de nieuweling van het Amerikaanse Boston Dynamics. Hun robot ‘loopt’ ook op twee benen, maar dan met rollerskates. Deze Handle balanceert als een mens, maakt pirouettes als een ballerina, sjouwt kratten van 50 kilo als een bouwvakker en kan springen als Bruce Springsteen. (BvdW)

Het zijn, voorzichtig gesteld, geen lekkere weken voor taxidienst Uber: een explosieve blogpost van een werknemer over het virulente seksisme in het bedrijf, beschuldigingen van het stelen van technologie van concurrent Google, topman Travis Kalanick die hulp moet zoeken na een woede-uitval tegen een taxichauffeur en tot overmaat van ramp berichten dat een auto die vorig jaar door rood reed níet door een Uber-werknemer werd gereden (zoals Uber volhield), maar in feite zelfrijdend was.

Zo, dat is een hele riedel om te illustreren dat concurrent Lyft zijn kans schoon lijkt te zien. Volgens the Wall Street Journal bereidt Lyft (dat nog niet actief in Europa is) een nieuwe investeringsronde voor, waarmee 500 miljoen dollar moet worden opgehaald. Daarmee zou het bedrijf zo’n 7 miljard dollar waard zijn, overigens nog altijd een tiende van de waarde van Uber. Lyft heeft het geld nodig om nieuwe investeringen te doen, die hard nodig zijn om zijn marktaandeel te vergroten. (LV)

Beeld epa

Yahoo is bezig om na de recente hackschandalen schoon schip te maken. Topjurist Ron Bell moet het bedrijf verlaten, terwijl topvrouw Marissa Mayer heeft gezegd af te zullen zien van haar jaarlijkse bonus.

Uit een intern onderzoek is gebleken dat Yahoo, en de afdeling van Bell in het bijzonder, niet voldoende heeft opgetreden na een paar grote digitale inbraken, ook al was er wel genoeg informatie voor verder onderzoek.

Hackers hebben in de afgelopen jaren tot drie keer toe gegevens van gebruikers gestolen. In 2013 vielen de data van meer dan een miljard mensen in verkeerde handen. Een jaar later gebeurde dat met de gegevens van 500 miljoen gebruikers. En vorig jaar kwam een hack uit 2012 aan het licht, waarbij het ging om 200 miljoen accounts.

De aanval uit 2014 werd gepleegd door hackers die door een staat werden gesteund, zegt Yahoo. Het is niet bekend om welk land het gaat. Dat incident werd volgens Yahoo 'niet goed onderzocht en geanalyseerd en het bedrijf kreeg geen goed advies over de risico's'.

'Ik ben de voorzitter van het bedrijf en omdat het incident zich heeft voorgedaan onder mijn verantwoordelijkheid, heb ik geaccepteerd om af te zien van mijn jaarlijkse premie en toekenning van aandelen', aldus Mayer, die sinds 2012 aan het hoofd staat van Yahoo.

Het geld wordt verdeeld onder 'het hardwerkende personeel van ons bedrijf', aldus Mayer.

Beeld anp

Zo goed en af als op deze foto zagen we het nieuwe vlaggenschip van Samsung tot nu toe nog niet. De beelden lekten uit via, wie anders, techblogger Evan Blass. De nieuwe foto laat overduidelijk zien dat de S8 bijna geheel uit een (aan de zijkanten gebogen) scherm bestaat. Ook de homeknop zit daaronder. De S8 komt in twee varianten (een gewone en een grotere Plus) en wordt naar verluidt eind deze maand gepresenteerd.

Ook over de nieuwe iPhone lekte weer nieuws uit. The Wall Street Journal meldde (betaallink) dinsdag dat dit toestel ook een gebogen scherm heeft. Dit gerucht doet overigens al langer de ronde. De oled-schermen worden ingekocht bij concurrent Samsung. Verder zou Apple de huidige lightning-poort in de iPhone wil vervangen door een USB-C-poort. Weer een nieuw snoertje dus. (LV)

Een eerdere conceptfoto van de S8.Beeld rv

Dat analoge technologie de modern mens nog altijd in vervoering kan brengen, bewijst The Wheel. Een Nederlandse vinding die platen omgekeerd afspeelt. Deze pick-up oogt als een houten saladeschaal waarin je een plaat legt. De tangentiale pick-uparm speelt vervolgens de onderzijde van de plaat af. Bediening gaat met een tuitje in het midden, waarmee nummer geskipt kunnen worden en het volume aangepast. De uitgang voor muziek is lekker ouderwets analoog, wat volgens de makers de beste kwaliteit oplevert. The Wheel, die platen ook rechtopstaand kan afspelen, is nog niet te koop, maar staat op Kickstarter en is daar al ruim overtekend. (BvdW)

The Wheel, Nederlandse platenspelerBeeld The Wheel

Mijlpaaltje hoor: op YouTube wordt tegenwoordig iedere dag meer dan 1 miljard uur aan video gekeken. Dat is opgeteld meer dan 41 miljoen dagen. Zegt nog niet veel. Meer dan 100 duizend jaar dan. Om het in perspectief te plaatsen: 100 duizend jaar geleden waren we nog tussen de mammoeten met stenen bijlen in de weer. De vergelijking van YouTube slaat natuurlijk nergens op, maar het laat zien dat 1 miljard veel is.

Meest bekeken video is overigens nog altijd Gangnam Style van Psy, met bijna 2,8 miljard views. Ook andere artiesten als Taylor Swift, Katy Perry en Justin Bieber doen het goed. (LV)

Nadat van de pratende pop My Friend Cayla vorig jaar bleek dat ze als afluisterapparaat kan worden gebruikt, staakten Nederlandse speelgoedwinkels de verkoop. Volgens CNN is na onderzoek nu gebleken dat pratende knuffels genaamd CloudPets ook niet veilig zijn.

Meer dan twee miljoen stemopnames die via een app naar de 'pratende' CloudPets knuffels werden gestuurd, zijn tijdelijk beschikbaar geweest op internet. Dat blijkt uit een rapport van cybersecurity-expert Troy Hunt, aldus CNN. De opnames en persoonlijke gegevens van gebruikers worden niet op smartphones opgenomen, maar op een cloudserver van Amazon.

Hackers hebben zich toegang verschaft tot de opnames en gegevens van meer dan 820.000 gebruikers, en die gegevens vervolgens van de server verwijderd. Het bedrijf dat CloudPets maakt zou de gegevens pas terugkrijgen, als een bepaald bedrag in BitCoins werd betaald. Het bedrijf gaf niet toe, en zette zelf een backup van de gegevens terug op de server, maar stelde gebruikers hier niet van op de hoogte. Wachtwoorden van gebruikers die een CloudPets-account hebben, zijn hierdoor mogelijk niet meer veilig.

Het is de Amerikaanse staat Californië, waar de maker van CloudPets gevestigd is, verplicht om gebruikers op de hoogte te stellen van een datalek. Het bedrijf heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd. Gebruikers wordt aangeraden alsnog hun wachtwoord te wijzigen.

Eén van de Cloudpets knuffels.Beeld CloudPets

Terwijl de concurrentie (met uitzondering van Apple) op het Mobile World Congress in Barcelona zijn nieuwe topmodellen presenteert, zijn voor het eerst video’s uitgelekt van de Samsung Galaxy S8. Foto’s kwamen al eerder naar buiten, alsmede de specificaties, maar bewegend beeld tot nu toe nog niet. Deze laten duidelijk zien dat de Galaxy S8 en zijn grote broer S8 Plus grote schermen hebben die aan de zijkanten als het ware over de rand heen vallen. Ook aan de boven- en onderkant zijn de randen heel smal, geheel volgens de laatste trend. De fysieke homeknop zou daarmee verdwijnen; de vingerafdrukscanner verhuist naar de achterkant.

De S8 wordt naar verwachting over ruim een maand officieel gepresenteerd. Tot die tijd stelen de nieuwe LG G6 (‘beter dan de Google Pixel’), de Huawei P10 (‘iPhone-kloon’) en de Sony Xperia XZ Premium (met 4K HDR scherm) de show. En de anachronistische Nokia 3310 natuurlijk. (LV)

Conceptfoto van de Galaxy S8Beeld rv

Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen, moet elke auto worden uitgerust met technologie die een smartphone blokkeert. Daarvoor pleit de landelijke projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie in De Telegraaf. Eerder vond minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ook al dat smartphones in het verkeer een toenemend probleem zijn. Helemaal verbieden is volgens haar echter geen optie. De minister wil graag samen met telecombedrijven nadenken over ‘slimme technologie’. Naast een smartphoneblokkade pleit de projectleider ook voor het inbouwen van een ademslot en een snelheidsbegrenzer.

Een automobilist verstuurt een sms.Beeld anp


Gifjes zijn de zuurstof van het internet. Complete volksstammen maken het tot een sport om bijvoorbeeld een tweet af te sluiten met het ultieme gifje, waarvan het repeterende karakter in de beste gevallen iets universeels krijgt. Precies dit repeterende karakter is volgens kenners heel geschikt om gebarentaal aan te leren. Je hoeft immers niet een video telkens terug te spoelen of opnieuw op te starten. Giphy, een van de populairste plekken op internet om gifjes op te halen, heeft 2.000 bewegende afbeeldingen aan zijn bibliotheek toegevoegd met gebaren, meldt techblog Mashable. Ze zijn afkomstig van de populaire videoserie Sign With Robert.

Het heeft allemaal wat langer geduurd dan gepland omdat Apple het bouwen van een gebouw op dezelfde manier benaderde als het maken van een iPhone, maar in april kunnen dan eindelijk de eerste werknemers van Apple hun intrek nemen in de nieuwe campus, Apple Park genaamd. De superlatieven voor het gigantische gebouw zijn niet van de lucht. Het wordt bijvoorbeeld bekleed met de grootste gebogen glaspanelen ter wereld, krijgt het duizenden vierkante meters aan fitnessruimte en is de diameter van het ronde gebouw groter dan die van het Pentagon. Jony Ive, opperdesignbaas van Apple, zegt dat het gebouw volgens dezelfde designprincipes is ontworpen als alle andere producten van Apple.

Het gebouw zal via zonnepanelen geheel in zijn eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Ook worden er massa’s nieuwe bomen geplant. Apple spreekt zelf van een transformatie van kilometers aan ‘asfaltwildgroei in een oase van groene ruimte’. Wijlen Steve Jobs wordt geëerd met een naar hem genoemd theater, dat plaats biedt aan 1000 zitplaatsen.

De 12.000 werknemers zullen de komende zes maanden verhuizen. (LV)

Beeld Apple
Beeld Apple
Beeld Apple

Bob Ross zou zijn penseel erbij aflikken: Google heeft een schilderprogramma uitgebracht voor de virtual realitybril Oculus Rift. Met de nieuwe touchcontrollers die sinds kort voor de bril verkrijgbaar zijn, kunnen dragers in de virtuele ruimte schilderen. Het kunstobject kan vervolgens in de ruimte worden gedraaid en bekeken. Voordeel voor ouders: geen verfspatten op het tapijt en kinderen hoeven geen schort meer aan. Tilt Brush was er al voor de VR-bril van HTC en kost 30 euro. (BvdW)

Beeld Google

WhatsApp heeft de zogenoemde ‘statusupdate’ flink onder handen genomen. Ooit, acht jaar geleden, was deze update puur tekstueel. ‘Beschikbaar’ stond er dan, of ‘Op het werk’. Met de nieuwe statusupdate kunnen gebruikers foto’s en video’s delen met hun contactpersonen. Deze beelden worden automatisch na 24 uur gewist.

Hé, automatisch verdwijnende video’s, kennen we dat niet ergens van? Zeker, WhatsApp begeeft zich hiermee duidelijk op het terrein van Snapchat en Instagram, die hun gebruikers ook graag beeldverhalen laten vertellen. The Guardian houdt een lijst bij van het aantal keren dat Facebook (eigenaar van zowel Instagram als WhatsApp) iets van Snapchat heeft gekopieerd. De teller staat nu op 17. (LV)

WhatsApp in 2009Beeld Whatsapp

De Europese regelgeving rondom kunstmatige intelligentie en robots heeft een volgende horde genomen. Het Parlement heeft ingestemd met de voorstellen voor regelgeving (+) voor onder andere zelfrijdende auto’s, zorgrobots en werkgelegenheid. Mady Delvaux, een van de opstellers van het voorstel, zegt in een reactie dat ze blij is dat het is aangenomen. Teleurstelling is er ook bij de socialiste, over de weigering van de rechtste coalitie ALDE/EPP/ECR om de negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt serieus te nemen. De voorstellen gaan nu naar de Europese Commissie. (LV)

Beeld Thinkstock

Datingapp Tinder heeft startup Wheel overgenomen. Wheel maakt een app voor het delen van video’s. Zoiets als Snapchat Stories. Erg succesvol is Wheel met dit inderdaad weinig originele concept nooit geworden, maar de techniek erachter is blijkbaar interessant genoeg. Tinder zegt video in de toekomst toe te voegen aan zijn app. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. (LV)

Beeld bloomberg

Samen met Stephen Hawking is Elon Musk van Tesla de grote apologeet van het idee dat de mens zal worden overvleugeld door kunstmatige intelligentie als we niet ingrijpen. In een toespraak in Dubai waarschuwde Musk opnieuw voor de komst van superintelligente machines. Als we op de huidige voet doorgaan, rest ons niets anders dan de rol van huisdier voor die machines. Op zijn best.

Is er dan geen uitweg? Jawel, zegt Musk. We moeten cyborg worden: een combinatie van biologische en kunstmatige intelligentie. Een mens met extra geheugen bijvoorbeeld, of met de mogelijkheid om ’s nachts te kunnen zien. De ideeën van Musk zijn bepaald niet onomstreden.

Neurowetenschapper Miguel Nicolelis verwoordt de kritiek tegenover the Guardian als volgt: 'Het idee dat digitale machines hoe hyper-connected, hoe krachtig dan ook, op een dag de mens zal overtreffen is echt totale flauwekul. Het leidt tot massahysterie.' (LV)

Denken over denkende machines

In Europa wordt nagedacht over regels voor intelligentie machines en robots. Of ze nou slimmer worden dan de mens of niet, ze zijn hard nodig.(+)

Het is het favoriete spelletje van techbloggers: filosoferen over de nieuwste iPhone. De laatste dagen zwellen de geruchten aan. Een greep. Omdat het leuk is. De nieuwe iPhone (iPhone 8 genoemd, of misschien iPhone X, ter gelegenheid van de tiende verjaardag) komt na de zomer op de markt. Dat is eigenlijk het enige wat zeker is. En, o ja, het wordt een 'gamechanger' voor Apple. Daarna begint het grote gissen.

Vermoedelijk zal het toestel bijna helemaal uit een gebogen aanraakscherm bestaan. Ook de vingerafdrukscanner kan onder dit scherm verdwijnen. De patenten hiervoor heeft Apple al. Verder zou Apple zijn gebogen oled-schermen bij concurrent Samsung betrekken. Het belangrijkste kritiekpunt op de huidige iPhone 7 is de beperkte batterijduur. De iPhone 8 zou daarom een veel grotere batterij krijgen. En hoe ziet dat er allemaal dan uit? Misschien wel zo. (LV)

Beeld anp

Internet is vanaf nu een stukje luidruchtiger geworden. Facebook heeft namelijk besloten om het geluid van video’s standaard aan te zetten. Als een gebruiker op zijn mobiel door zijn nieuwsfeed scrollt, hoorde hij in de oude situatie pas geluid als hij op de video klikte. Niet logisch, zegt Facebook nu: ‘Gebruikers verwachten geluid als ze het geluid op hun mobiel aan hebben staan’. Wie er toch niet op zit te wachten, kan dit in zijn Facebook-instellingen aangeven. (LV)

Beeld anp

Eerdere bijdragen aan het techblog leest u hier. Bijvoorbeeld over vliegende auto's, handigheidjes voor Netflix, gedoe op Twitter, thuisassistenten die praten tegen een reclame en een gouden Trump-phone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden