Techblog - Twitterbaas niet tevreden met nieuwe aanwas

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

null Beeld afp
Beeld afp

Twitter telde in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd 304 miljoen gebruikers (316 als ook de gebruikers die alleen via sms van de dienst gebruik maken worden meegeteld). Het is een groei van 2 miljoen gebruikers ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is niet genoeg, vindt topman Jack Dorsey. 'We zijn niet tevreden over de groei van ons publiek', zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers. In het vorige kwartaal mocht Twitter nog 14 miljoen nieuwe gebruikers verwelkomen.

Advertenties, verreweg de belangrijkste inkomstenbron van Twitter, brachten het afgelopen kwartaal 63 procent meer op dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ondanks de stijging van de advertentie-inkomsten lukt het het bedrijf maar niet om winst te maken. Daarvoor zal volgens analisten toch echt het aantal gebruikers flink moeten toenemen.

Mede-oprichter Dorsey is de tijdelijke opvolger van de in juni plotseling opgestapte Dick Costolo. Twitter zoekt nog naar een permanente opvolger. Dorsey is namelijk ook baas bij internetbetaaldienst Square. (tvdk)

Jack Dorsey, tijdelijke eindbaas van Twitter. Beeld reuters
Jack Dorsey, tijdelijke eindbaas van Twitter.Beeld reuters

LinkedIn heeft het aantal e-mails dat het bedrijf naar leden stuurt met 40 procent verminderd. Daardoor komt de helft minder klachten binnen bij het sociaal netwerk. Dat schrijft Aatif Awan, senior director product management, in een blog op de website van LinkedIn.

Tot voor kort verstuurde het professionele netwerk een e-mail elke keer als een lid een ander lid uitnodigde om te 'linken'. Deze verzoeken worden nu gebundeld in één mail per week. Ook voor leden die zich voor diverse groepen binnen het netwerk hebben aangemeld is er goed nieuws. De vele updates van LinkedIn Groups worden ook gebundeld in één mail. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal mensen dat PVV-leider Geert Wilders op Twitter volgt is de laatste maand opmerkelijk snel gestegen: van 435.000 naar 635.000 volgers. Reden voor techblog Sargasso om er een zogenoemd Twitter-audit tegenaan te gooien. Door een twitternaam in te voeren op de site twitteraudit.com wordt op basis van verschillende factoren (bijvoorbeeld aantal tweets, tijdstip van tweets en ratio volgers-vrienden) bepaald of volgers echt zijn of nep.

Het resultaat van die meting: bijna driekwart van de volgers van Wilders (73 procent) betreft een nep-account: Wilders heeft 171.000 echte volgers en 464.000 'nepvolgers'. Volgens Sargasso
wijst dat erop dat Geert Wilders volgers gekocht heeft, of dat er voor hem volgers gekocht zijn.

Verschillende onderzoeken hebben al gesuggereerd dat het verkopen van nepaccounts al jaren een miljardenbusiness op internet zou zijn. Met veel (nep) volgers lijken Twitteraars populairder en/of invloedrijker dan ze daadwerkelijk zijn, en dat kan vervolgens weer echte volgers aantrekken. Zelf volgt Wilders overigens niemand op Twitter. (tvdk)

Een beveiligingsprobleem in Google's besturingssysteem Android zorgt ervoor dat een kwaadwillende enkel iemands telefoonnummer hoeft te weten om in veel gevallen toegang te krijgen tot zijn systeem. Het is onduidelijk of er al een oplossing is voor het probleem.

Details over het beveiligingsprobleem ontbreken vooralsnog. Duidelijk is wel dat het gaat om een beveiligingsprobleem in het onderdeel van Android dat verantwoordelijk is voor het afspelen van filmpjes. Een aanvaller kan malware, kwaadaardige software, verstoppen in de video, die wordt ingeladen zodra het filmpje wordt gestart. Daarbij krijgt een aanvaller vergaande bevoegdheden: zo kan hij de microfoon en de camera activeren of het scherm 'aftappen'.

De malware wordt direct bij het ontvangen al geactiveerd. Een slachtoffer hoeft dus niet zelf een malafide filmpje op te starten. Beveiligingsonderzoeker Joshua Drake van Zimperium, die het probleem ontdekte, zegt tegenover NPR dat bij de standaard-berichten-app van Android filmpjes moeten worden ingeladen voordat ze schade kunnen veroorzaken. Het is niet duidelijk of apps als WhatsApp en Telegram dat ook doen, of filmpjes net als Hangouts direct inladen. (Tweakers.net)

Android-logo. Beeld anp
Android-logo.Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp

Twitter lijkt berichten die inbreuk maken op andermans copyright te verwijderen van zijn website. Onder andere grappen die gebruikers van anderen kopiëren lijken doelwit te zijn. Het beleid om contenteigenaren te beschermen bestaat al langer, maar werd volgens velen niet nageleefd.Het verwijderen van berichten werd opgemerkt door het Twitter-account Plagiarism Is Bad. Dit account houdt zich al langer bezig met pleiten voor strengere copyrightregels op de sociale-netwerksite, en houdt onder andere een lijst bij van copyrightschenders op Twitter.

Bij de berichten waar het account naar verwijst is te zien dat de content is verwijderd nadat er een verzoek werd ingediend door de copyrighthouder.

Onder andere grappen die door anderen zijn 'hergebruikt' lijken van Twitter te worden geweerd. Alhoewel Twitter al copyrightregels had die het kopiëren van andermans content verbieden, lijkt de website nu strenger op te treden tegen copyrightschending. Het bedrijf achter Twitter heeft echter nog niet op de verwijderingen gereageerd.

De site heeft al langer een formulier online staan waarop copyrighthouders een verzoek in kunnen dienen om met copyright beschermd materiaal offline te halen halen. Het is onderdeel van de Amerikaanse dmca-wetgeving, waarbij de site-eigenaar niet juridisch vervolgd wordt zolang het meewerkt aan het verwijderen van met copyright beschermd materiaal op verzoek van de eigenaren. (Tweakers.net)

Apple heeft met zijn Apple Watch driekwart van de smartwatchmarkt in handen. Dat meldt althans marktonderzoeker Strategy Analytics. De techreus uit Cupertino zou in het tweede kwartaal vier miljoen slimme horloges hebben verkocht, tien keer zoveel als Samsung, de nummer twee van de smartwatchmarkt. Apple zelf wil geen verkoopcijfers bekendmaken, maar CEO Tim Cook liet wel weten dat de Apple Watch beter verkoopt dan de iPhone en de iPad deden in de eerste periode na hun lancering.

Wat dit zegt over het succes van de Apple Watch? Niet bijster veel. De ervaring leert dat de verkoopcijfers van nieuwe Apple-producten kort na de lancering doorgaans flink schommelen. Bij de iPhone duurde het jaren voordat het grote publiek er echt warm voor begon te lopen. Volgens eerdere berichten zou de verkoop van de Apple Watch vorige maand in de VS alweer gekelderd zijn. Het succes van het horloge beoordelen lijkt een kwestie van de lange adem te worden.

De Apple Watch is sinds 17 juli in Nederland te koop. Is het apparaat de moeite waard om aan te schaffen? Lees hier ons oordeel. (tvdk)

Nou, dan weet je wel hoe laat het is... Beeld anp
Nou, dan weet je wel hoe laat het is...Beeld anp
Apple Watch Beeld anp
Apple WatchBeeld anp

WhatsApp komt met een optie om per gesprek in te stellen of er notificaties van komen en zo ja, wat voor notificaties. Dat blijkt uit de testversie die het bedrijf achter de chatapp online heeft gezet. Het is een functie met relatief veel opties.

De opties zitten onder de instellingen van een gesprek, die gebruikers kunnen oproepen door op de titelbalk van een gesprek bovenin beeld te klikken. Daar staan in het nieuwe Notificaties-menu opties voor het dempen van gesprekken voor een uur, acht uur of een jaar. Ook zijn aangepaste notificaties mogelijk per gesprek, waarbij het mogelijk is om de ringtone aan te passen, de lengte van de trilling in te stellen en de kleur van een eventuele notificatie-led te bepalen.

De opties zitten in versie 2.12.194 voor Android die WhatsApp op de eigen site heeft gezet en vormen de grootste vernieuwing in de notificatie-instellingen van de populairste chatapp in Nederland tot nu toe. WhatsApp heeft zelf nog geen uitleg gegeven over de optie. (Tweakers.net)

Optie om voor bepaalde tijd geen notificaties te krijgen van specifieke gesprekken. Beeld WhatsApp
Optie om voor bepaalde tijd geen notificaties te krijgen van specifieke gesprekken.Beeld WhatsApp
Popup-notificaties instellen. Beeld WhatsApp
Popup-notificaties instellen.Beeld WhatsApp

Waar, wanneer en hoe lang u op een bepaalde locatie bent geweest is nu haarfijn terug te zien via Google Maps – ook met terugwerkende kracht. Via de tijdlijn-functie wordt uw dagelijkse routine of route op uw vakantieadres gevisualiseerd.

Google maakte dinsdag in een blog bekend dat het de tijdlijn-functie beschikbaar heeft gemaakt voor Android-telefoons en in webbrowsers. Een uitrol naar iOS, het besturingssysteem van Apple, volgt nog.

U kunt overigens alleen uw routes terugzien als de functie om uw locatiegegevens op te slaan staat ingeschakeld op uw smartphone. Handig als u aan vrienden een obscuur gallerietje in een Frans provinciestadje wil tippen, onhandig als u dagelijks na kantoor nog even langs uw minnares fietst. In dat laatste geval moet u uw telefoon niet rond laten slingeren bij uw achterdochtige partner. Het is mogelijk om dagen, locaties of uw gehele geschiedenis te wissen.

Als u gebruikmaakt van Google Photo, dan koppelt de dienst automatisch ook uw foto’s met een geotag aan de kaart. Zo kunt u niet alleen het adres van die obscure galerie achterhalen, maar ook laten zien van welke werken u onder de indruk was. (sp)

Een weekend in Utrecht en rond het Sneekermeer in beeld gebracht. Beeld
Een weekend in Utrecht en rond het Sneekermeer in beeld gebracht.Beeld
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Wetenschap is soms zoeken naar wat de Britten wel omschrijven als 'stating the bleeding obvious'.

Onderzoekers van de University of New South Wales en Miami University melden dat mannen die letterlijk verliezers zijn minder aardig zijn tegenover vrouwen. Hoe de geleerden daar achter kwamen? Ze keken naar het gedrag van mannen tijdens online toernooien in het computerspel HALO 3.

HALO 3 is een schietspel dat zich afspeelt in de toekomst, in de kosmos, op verre planeten. HALO 3 wordt vooral door mannen gespeeld. Spelers die klop kregen lieten zich vaker laatdunkend uit over vrouwelijke spelers. Hoe beter een speler, hoe prettiger hij vrouwen bejegent.

“As men often rely on aggression to maintain their dominant social status,” schrijven de onderzoekers, “the increase in hostility towards a woman by lower-status males may be an attempt to disregard a female’s performance and suppress her disturbance on the hierarchy to retain their social rank.” Vrij vertaald: mannen deugen niet en losers al helemaal niet.

De wetenschappers legden geen link met de vermeende seksistische aard van de game: de hoofdrol is weggelegd voor Master Chief, een vrijwel onverwoestbare supersoldaat, die wordt vergezeld door een hologram van een schaars geklede vrouw, Cortana. (pamm)

De Master Chief ontdekt zijn warme, vrouwelijke kant. Beeld Microsoft
De Master Chief ontdekt zijn warme, vrouwelijke kant.Beeld Microsoft

Wired publiceert vandaag het verhaal van verslaggever Andy Greenberg, wiens Jeep wordt gehackt terwijl hij op de snelweg rijdt. De hackers konden via de draadloze internetverbinding niet alleen het entertainmentsysteem overnemen, maar ook de ruitensproeiers aan zetten (waardoor zijn zicht ontnomen wordt) en zelfs de transmissie ontkoppelen.

Greenberg is geen willoos slachtoffer: hij had afgesproken met de hackers dat ze zijn voertuig zouden overnemen. Maar het maakt zijn relaas niet minder bloedstollend. Het lijkt erop dat autofabrikanten nog altijd de gouden regel niet hanteren dat de onlinecommunicatie strikt gescheiden moet zijn van systemen die verantwoordelijk zijn voor essentiële onderdelen van de auto, zoals het stuur, de remmen en de transmissie.

Op een rustig plekje tonen de hackers de verbijsterde verslaggever hoe ze de remmen van de Jeep onklaar maken. Het tweetal, Charlie Miller and Chris Valasek, maakt gebruik van een lek in Uconnect, het systeem dat Chrysler en moederbedrijf Fiat in talloze van zijn voertuigen gebruikt voor online verbinding. Volgens Wired hebben de hackers het concern negen maanden geleden al op de hoogte gebracht van het lek, afgelopen week is een pleisterprogramma beschikbaar gesteld dat gebruikers vanaf een usb-stick kunnen installeren. Zolang de eigenaar dat niet heeft gedaan, blijft zijn auto kwetsbaar.

Vandaag kondigde de Amerikaanse Senaat wetgeving aan die van autofabrikanten eist dat hun auto's aan minimale beveiligingsstandaards voldoen, meldt Wired. (bvdw)

Apple en Samsung bevechten elkaar al jaren in de rechtbank, maar Samsung krijgt nu steun uit onverwachte hoek. Ebay, Dell, HP, Facebook en Google hebben zich achter het bedrijf geschaard in de rechtszaak over patentschending door Samsung.

De bedrijven hebben een brief aan de rechtbank gestuurd waarin zij hun zorgen uitspreken over de gevolgen van een uitspraak in het voordeel van Apple. 'Die beslissing zal een vernietigende invloed hebben op innovatie en de keuzevrijheid van consumenten', schrijven de bedrijven. Volgens hen is de technologie 'zoals in smartphones en tv's, die duizenden onderdelen, componenten en software bevatten, veel te complex om het gehele ontwerp of de functionaliteit van een product samen te voegen in één juridische definitie in een patent.'

Apple roept de rechtbank op om de brief te laten verwerpen omdat de partijen niet objectief zijn.

De patentenoorlog tussen Apple en Google begon in 2010. Vorig jaar besloten de bedrijven om hun rechtszaken buiten de Verenigde Staten te staken. (hvl)

Lees ook: Gewonnen proces doet Apple meer kwaad dan goed - uit mei 2014.

'Plastic wegen laten asfalt in zijn hemd staan.' Technologieblog Engadget is vol lof over de Nederlandse primeur in de wegenbouw. De Volkskrant schreef op 11 juli al over de plastic wegen, ontwikkeld door KWS Infra (een dochteronderneming van VolkerWessels), en nu krijgt ook de rest van de wereld er lucht van. Naast Engadget schreven onder andere Gizmag, Slashdot, The Guardian en The Independant lovende woorden over de technologische noviteit.

‘Asfalt omvat meer dan 94 procent van de straten in de VS, maar hebben we het verkeerde pad gekozen met onze keuze van bouwmateriaal?’, vraagt Gizmag zich af. The Guardian schrijft over ‘de innovatieve stad’ die weleens de eerste plastic wegen ter wereld zou kunnen huisvesten.

Plastic delen kunnen makkelijker en sneller kunnen worden gelegd dan wegen van beton en asfalt. Ze zijn lichter, waardoor ze niet snel verzakken, kunnen beter tegen de weersinvloeden én hebben een holle ruimte voor bekabeling. Bovendien hoeven vrachtwagens minder te verstoken om de delen naar de bouwplaats te brengen en kan het materiaal gerecycled worden. (hvl)

Voorstelling van de plastic weg. Beeld VolkerWessels
Voorstelling van de plastic weg.Beeld VolkerWessels
Artist impression van plastic wegen. Beeld VolkerWessels
Artist impression van plastic wegen.Beeld VolkerWessels

Hij trok vorig jaar al een flink end door Canada en deed een tour van twee dagen door Duitsland. Nu gaat HitchBOT proberen van de oost- naar de westkust te liften.

HitchBOT is een primitieve robot die met een beperkte woordenschat voorbijgangers kan vragen of hij met ze mag meerijden. Hij is ook afhankelijk van mensen voor zijn energievoorziening.

Meer nog dan een test van de techniek - die stelt niet zo bijster veel voor - is HitchBOT een experiment met menselijke empathie: hoe behandelen we iets dat geen mens is, maar daar wel trekken van heeft?

De Canadezen die HitchBOT vorig jaar op zijn pad vond, waren stuk voor stuk reuze vriendelijk. Sommigen hadden vernomen van zijn trektocht en reden om in de hoop hem ergens langs de weg aan te treffen. Het is nu afwachten hoe de bewoners van het land van drones en Arnold Schwarzenegger ("I'll be back") de liftende robot onthalen. (pamm)

HitchBOT eerste kilometers door de VS verlopen voorspoedig. Beeld ap
HitchBOT eerste kilometers door de VS verlopen voorspoedig.Beeld ap

De app Buienalarm gaat internationaal. De populaire app krijgt een Duitse versie genaamd: Drops - der Regenalarm.

Volgens Franklin van Velthuizen, de maker van de app is de nauwkeurigheid van de app, 'namelijk tot op 5 minuten nauwkeurig aangeven waar, hoelang en hoeveel neerslag er valt', uniek in Duitsland.

In de eerste week kreeg de app enkele tienduizenden downloads. In Nederland heeft de app ruim 2,8 miljoen downloads en 2 miljoen actieve gebruikers.

Volgens Van Velthuizen zijn meer buitenlandse partners die interesse hebben getoond in de app. (hvl)

null Beeld Buienalarm
Beeld Buienalarm

'Weird Hotel'. Dat is de toepasselijke naam van de nieuwste attractie van 'Huis ten Bosch', het op Nederland gebaseerde pretpark in Japan. De link met Nederland ontgaat ons even, maar het is inderdaad een vreemd hotel. Zo worden gasten bij de receptie verwelkomd door een robot-dinosaurus (Engels sprekend) en een robot-receptioniste (Japans sprekend). Om in te checken hoeft de gast alleen maar op een knop te drukken. Een sleutel hebben ze niet nodig: de deuren openen op basis van gezichtsherkenning. De baggage wordt automatisch per trolley naar de kamer vervoerd.

Ook op de kamers zelf werkt alles automatisch. De gewenste lichtsterkte roep je gewoon naar de robot die op het nachtkastje staat. Die heeft de vorm van een tulp (hee, toch nog een link met Nederland). Dat robotje fungeert ook als vraagbaak en als wekker. De gast hoeft het maar te vragen en hij weet hoe laat het is.

De initiatiefnemer van dit robothotel is Hideo Sawada. Hij wilde naar eigen zeggen iets doen tegen de hoge kosten van hotelkamers. Door alles in het hotel mechanisch te laten verlopen, wil hij personeelskosten uitsparen. Het hotel is deze week getoond aan de pers. Maar een geplande overnachting voor journalisten werd afgeblazen omdat de robots er nog niet klaar voor zijn. Desondanks gaat het hotel vrijdag open voor publiek. (tvdk)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Netflix heeft nu in totaal 65 miljoen abonnees wereldwijd. Op hetzelfde moment vorig jaar had de streamingdienst ongeveer 50 miljoen abonnees. In het afgelopen kwartaal heeft Netflix er 3,3 miljoen klanten bij gekregen.

De stijging blijkt uit het kwartaalverslag dat het Amerikaanse bedrijf online heeft gezet. Op het moment bevindt 42 miljoen van de Netflix-abonees zich in de VS en 23 miljoen in de rest van de wereld. In Nederland heeft zo'n een op de tien inwoners een Netflix-abonnement, bleek uit recent onderzoek. Netflix zelf geeft geen cijfers per land.

Het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal een omzet van 1,64 miljard dollar gemaakt. Dat is omgerekend momenteel rond 1,5 miljard euro. Dat is 300 miljoen meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De winst lag met 26,3 miljoen dollar fors lager dan vorig jaar. Dat zou vooral komen door de gestegen dollarkoers en de aankoop en productie van content. (Tweakers.net)

null Beeld ap
Beeld ap

Apple heeft zijn iPod-lijn een update gegeven. Vooral bij de iPod touch zijn vernieuwingen doorgevoerd: de mediaspeler krijgt een snellere processor met co-processor en een hogere cameraresolutie. Daarnaast is er nu een versie met 128GB opslagcapaciteit.

De iPod touch krijgt een 64bit-soc van Apples A8-generatie, waarmee de mediaspeler wat rekenkracht en grafische eigenschappen weer in lijn ligt met de iPhones en iPads. Ook stelt dit de speler in staat iOS 9 en latere versies vloeiend te draaien. De iPod touch draait iOS 8.4 met daarin Apple Music. Naast de A8-soc is er de M8-coprocessor, die de verwerking van sensordata voor bijvoorbeeld fitnesstoepassingen voor zijn rekening neemt.

Verder heeft de iPod touch van de zesde generatie een flinke camera-upgrade: die heeft nu een 8-megapixelssensor, net als de iPhone 6 en iPad Air 2. De iPod touch v.5 moest het nog doen met een 5-megapixelcamera. Apple heeft de opslagcapaciteit van het duurste model opgeschroefd tot 128GB.

De touch komt in het blauw, goud en roze beschikbaar. Ook de iPod nano en shuffle komen in die kleuren op de markt. Verdere wijzigingen heeft Apple bij die kleinere spelers niet doorgevoerd. De laatste keer dat Apple nieuwe iPods presenteerde, was in 2012. Sinds die tijd had zijn lijn van muziekspelers geen update meer gehad. (Tweakers.net)

De nieuwe iPod Touch. Beeld ap
De nieuwe iPod Touch.Beeld ap

Samsung heeft zijn dunste smartphone tot nu toe gepresenteerd. De Galaxy A8 heeft een metalen behuizing van 5,9mm dik, waarmee het dunner is dan de Galaxy A7 van 6,3mm dik. Desondanks heeft de fabrikant er een accu in gekregen van 3050mAh.

De Galaxy A8, die Samsung in China onthulde, is 15,8x7,7cm groot en heeft een 5,7"-scherm. Hiermee is maar liefst 74 procent van de voorkant van het toestel bedekt door het scherm. Met 5,9mm is het Samsungs dunste smartphone tot nu toe, maar de dunste smartphone is de Vivo X5 Max met 4,75mm.

Het toestel heeft een metalen behuizing, zoals de hele Galaxy A-serie. De A8 beschikt verder over een vingerafdrukscanner en een 16-megapixelcamera. Het toestel gaat in China 3499 yuan kosten, omgerekend en inclusief btw zou dat uitkomen rond de 622 euro. (Tweakers.net)

null Beeld Samsung
Beeld Samsung

Niet iedereen kan voor zichzelf bepalen of bepaalde kleding staat. En dus schakelt menigeen vrienden en familie in om dat te laten bepalen. Maar zouden robots in de toekomst ook deel uitmaken van de zorgvuldig gekozen groep vertrouwelingen? Om daar achter te komen, beten wetenschappers van het Spaanse Institute of Robotics and Industrial Informatics zich vast in de vraag of computers überhaupt 'mode' kunnen herkennen. Want wat voor iemand een modieuze felgroene ribbroek is, hoeft voor een ander namelijk niet tot de dagelijkse outfit te behoren.

De onderzoekers probeerden met machine learning een computer te laten begrijpen wat algemeen aanvaard is en wat niet. Hiervoor stelden ze een dataset samen van liefst 144.000 berichten van kleding met bijbehorende informatie, waaronder de 'likes' per bericht. Die likes bepaalden volgens de formule in hoeverre een kledingstuk modieus werd gevonden, zo werd dinsdag bekend.

Dankzij de dataset beschikte de computer over kennis die het kon toepassen bij nieuwe afbeeldingen. Met een neuraal netwerk en een conditional random field-model wist het algoritme te bepalen hoe groot de kans was dat een bepaald kledingstuk bij iemand paste. Daarvoor nam het model verschillende variabelen mee, zoals het soort kleding, de eigenschappen van de drager en de bijbehorende omgeving.

'Het doel hiervan is om wiskundige modellen te bouwen die het concept 'mode' begrijpen. Wat maakt een bepaalde vorm van een jurk modieus en wat niet? En daarop gebaseerd kunnen er aanbevelingen worden gegeven over wat iemand kan dragen', aldus de onderzoekers. Hun paper werd afgelopen maand gepresenteerd tijdens de Computer Vision and Pattern Recognition-conferentie in Boston.

Dus, durft u een computer om kledingadvies te vragen? (Tweakers.net)

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

WhatsApp is de populairste app om mee te voipen (internetbellen). Die opvallende conclusie trekt onderzoeksbureau Multiscope. Ondanks dat apps als Skype en Viber langer bestaan, zegt maar liefst 86 procent van de respondenten die voipen daarvoor WhatsApp te gebruiken.

WhatsApp is zelfs ruim vier keer zo populair als Skype. Van de 1372 Nederlandse respondenten die bellen via instant messaging-apps gaf 19 procent aan Skype te gebruiken, staat in een onderzoek dat Multiscope deed. FaceTime en Facebook Messenger worden met 12 procent zelfs nog minder vaak gebruikt om te bellen; Viber, dat vooral bekend staat als bel-app, zelfs in maar 5 procent van de gevallen. De resultaten zijn opvallend: WhatsApp biedt pas sinds een paar maanden aan iedereen de mogelijkheid aan om te bellen.

Op dit moment maken gesprekken via apps nog maar een klein deel van het belverkeer uit, stelt Multiscope. Op dit moment zou dat 12 procent van de telefoongesprekken via apps verlopen; een op de vijf smartphonegebruikers gebruikt volgens het marktonderzoeksbureau regelmatig een app om te bellen. De helft van alle smartphonebezitters zou dat wel eens hebben gedaan. Vooral vrouwen en 18- tot 35-jarigen gebruiken vaak mobiele apps om te bellen.

Multiscope voorspelt dat mobiel bellen met apps nog flink gaat toenemen. Veel gebruikers zouden van plan zijn om vaker te gaan bellen met behulp van een app, in plaats van de reguliere mobiele telefoonverbinding. Het bureau voorspelt dan ook het 'einde van de belbundel'. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld Multiscope
Beeld Multiscope

De Commodore 64, kent u hem nog? Vooral voor veel wat oudere computer- en gamefanaten heeft dit in de jaren 80 razend populaire pc-merk een flinke nostalgische waarde. Het is dan ook niet vreemd dat veel bedrijven in de loop der jaren hebben geprobeerd mee te liften met het in 1994 failliet gegane Commodore. Er zijn onder andere pc's, spelcomputers en muziekspelers uitgebracht met de naam en het logo van Commodore.

En nu is de smartphone aan de beurt. Een Italiaans bedrijf heeft de merknaam in handen gekregen en maakt er Android-toestellen mee met de naam Commodore PET. Ze bevatten het klassieke Commodore-logo, maar behalve dat zijn ze vrij doorsnee, met een 5,5"-scherm met resolutie van 1920x1080 pixels, een 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 8-megapixelvariant voorop.

Toch heeft het toestel wel iets extra's te bieden voor degenen die op zoek zijn naar de oude C64-nostalgie: er zitten standaard twee Commodore 64-emulatoren op. Met die progamma's kunnen gebruikers oorspronkelijke C64-games en -programma's op de smartphone afdraaien. Nog deze week komt de Commodore PET op de markt. (tvdk)

null Beeld Commodore
Beeld Commodore

Wie op Google de term iWatch invoert, krijgt advertenties te zien voor de Apple Watch, het slimme horloge van van Apple. En dat is tegen het zere been van het Ierse softwarebedrijf Probendi, dat het merkenrecht op de naam iWatch bezit. Probendi heeft daarom een rechtszaak tegen Apple aangespannen, zo meldt Bloomberg. Probendi hoopt er een schadevergoeding uit te kunnen slepen. Volgens het bedrijf blijkt uit onderzoek dat het heeft laten uitvoeren dat de merknaam 87 miljoen euro waard is.

Vorig jaar liet het Ierse bedrijf weten te werken aan een Android-smartwatch met de naam iWatch. Het zou een goedkoper apparaat worden dan de Apple Watch. De productie van het apparaat staat momenteel echter op standby.

Voordat Apple de Apple Watch officiëel aankondigde dachten veel mensen dat de smartwatch iWatch zou gaan heten. Die naam is in lijn met eerdere Apple-producten als de iPod, iPhone en iPad. Het is niet bekend waarom Apple in dit geval voor een andere naamgeving heeft gekozen. (tvdk)

Apple Watch Beeld getty
Apple WatchBeeld getty
Zoekresultaten voor zoektem 'iwatch' op Google Beeld Google
Zoekresultaten voor zoektem 'iwatch' op GoogleBeeld Google

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek geeft een subsidie van 80.000 euro aan de Eindhovense startup VRmaster. Dit geld is bedoeld voor de ontwikkeling voor een journalistiek platform voor virtual reality, VRnu genaamd. VRnu heeft de ambitie om 'virtual reality te introduceren in de Nederlandse journalistiek'.

Dit moet gebeuren door reportages aan te bieden en kartonnen VR-brillen te verkopen voor een 'toegankelijke prijs', vanaf zo'n 15 euro. Op deze manier moet de lezer met zijn eigen smartphone en bril kunnen ‘rondkijken in het nieuws’. Zowel journalisten als het publiek kunnen daarbij VR-reportages uploaden.

De Eindhovenaren kwamen eind vorig jaar met een kartonnen bril op de markt, als goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld de Oculus Rift. Met de Nederlandse VRmaster is het plaatsen van een smartphone op het kartonnen kastje genoeg. Gecombineerd met een virtual reality-app verandert de telefoon zo in een VR-bril. (lv)

null Beeld VRmaster
Beeld VRmaster
null Beeld VRmaster
Beeld VRmaster

Nokia wil weer mobieltjes gaan maken en voorziet een terugkeer op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Nokia was veertien jaar lang 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, maar viel van zijn troon omdat het bedrijf er niet in slaagde aan te haken bij de smartphonegolf die met name Apple ontketende.

De mobieltjesdivisie van Nokia werd vorig jaar grotendeels overgenomen door Microsoft, inclusief alle marketing- en distributieactiviteiten.

Bij de beoogde terugkeer wil Nokia het anders aanpakken. Het bedrijf wil de productie, marketing en klantenservice overlaten aan een partner en zelf alleen zijn naam verbinden aan de apparaten die het ook gaat ontwerpen.

Microsoft maakte onlangs bekend 7800 banen te schrappen, vooral bij de onderdelen van Nokia die werden ingelijfd voor 5,4 miljard dollar. (BuzzT)

null Beeld Nokia 3310
Beeld Nokia 3310

Spotify is veruit de bekendste en populairste muziekstreamingdienst van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in het tweede kwartaal van 2015. Concurrenten Deezer, Rdio en Soundcloud volgen op afstand.

Een kwart van de ondervraagde panelleden gaf aan de gratis variant van Spotify te gebruiken; bij Rdio en Deezer was dat respectievelijk 3 en 4 procent. Van de respondenten heeft 9 procent een gratis Soundcloud-account.

Van de Nederlanders betaalt 7 procent voor Spotify. De Zweden doen het wat dat betreft een stuk beter dan Deezer en Soundcloud. Beide diensten komen uit op 1 procent. Geen enkel panellid heeft een betaald Rdio-account.

Qua naamsbekendheid is Spotify ook koploper. Slechts 14 procent van de respondenten zei nog nooit van Spotify te hebben gehoord. Dat percentage is veel lager dan bij Deezer (46 procent), Soundcloud (51 procent) en Rdio (55 procent).

Eind juni werd Apple Music gelanceerd. De muziekdienst van Apple is niet meegenomen in het onderzoek. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Facebook werkt aan een persoonlijke assistent met de naam Moneypenny. De persoonlijke assistent moet gebruikers bijvoorbeeld helpen bij het kopen van producten en diensten op internet.

Daarbij zou het gaan om persoonlijke hulp, waarbij een mens de gebruiker assisteert, schrijft The Information. Daarbij kan de gebruiker bijvoorbeeld aangeven dat hij op zoek is naar een nieuwe hdtv, waarna de persoonlijke assistent met voorstellen komt.

Op dit moment zou Facebook de persoonlijke assistent intern testen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer hij ook echt op Facebook komt. Als dat gebeurt, is de kans groot dat dat aanvankelijk enkel in de Verenigde Staten zal zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe Facebook geld zou moeten verdienen met de dienst. Sommige bestaande persoonlijke assistenten, waarvan er ook in Nederland meerdere zijn, rekenen een premie bovenop gekochte producten. (Tweakers.net)

Firefox blokkeert momenteel de laatste versie van Flash Player op Windows en Linux, omdat daar bekende beveiligingsproblemen inzitten. Als Adobe een nieuwe versie uitbrengt waar geen gevaarlijke, bekende bugs meer in zitten, wordt de plug-in weer geaccepteerd.

Mozilla blokkeert al langer oudere, kwetsbare Flash-versies in Firefox, maar nu is ook versie 18.0.0.203 geblokkeerd, wat op dit moment de nieuwste versie van Flash voor Windows is. Voor Linux is ook de laatste versie geblokkeerd; de situatie op OS X is onduidelijk.

De beslissing van Mozilla om de huidige Flash-versie te blokkeren, werd door verschillende media geïnterpreteerd als teken dat Flash helemaal geblokkeerd zou worden door de browsermaker. Dat is niet zo: zodra er een versie uitkomt zonder bekende beveiligingsproblemen, wordt de plug-in weer geaccepteerd. Tot die tijd kunnen gebruikers echter geen Flash-content laden.

Afgelopen weekend doken twee nieuwe grote beveiligingsproblemen in Flash op. Sinds vorige week wordt een lek in Flash actief misbruikt door aanvallers. Dat beveiligingsprobleem kwam voor in bestanden van beveiligingsbedrijf Hacking Team die een aanvaller liet uitlekken.

Zondag zei de chief security officer van Facebook nog dat Flash zou moeten worden uitgefaseerd. Volgens Alex Stamos, die tot voor kort dezelfde rol bij Yahoo had, moeten Adobe en de browsermakers een datum afspreken waarna Flash niet meer werkt. Daarvan zou het hele ecosysteem op internet beter worden, stelde Stamos. (Tweakers.net)

null Beeld Mozilla
Beeld Mozilla


Het Italiaanse beveiligingsbedrijf Hacking Team vermoedt dat het is gehackt door een overheid. Volgens de directeur van het bedrijf was de hack zo complex, dat een partij met veel geld en mankracht achter de hack moet hebben gezeten.

Waarom de hack zo complex was, zegt de directeur niet in het interview in de Italiaanse krant La Stampa. Bij de inbraak in de systemen van het beveiligingsbedrijf maakten de aanvaller of aanvallers 400GB aan data buit, die vervolgens eerst via een torrent en daarna via een doorzoekbare database op Wikileaks online te vinden was.

De claim dat het een complexe hack zou zijn geweest, is in het belang van Hacking Team. Als bleek dat het bedrijf zijn eigen systemen slecht zou hebben beveiligd, zou dat de reputatie van het bedrijf geen goed doen. De directeur, David Vincenzetti, zegt dat het naast een overheid ook een organisatie met veel middelen kan zijn geweest die achter de hack zat. Hacking Team lijkt nog niet te weten wie er precies achter de digitale inbraak zat.

Vincenzetti claimt dat Hacking Team binnen enkele dagen een update zal uitbrengen van zijn software, waardoor overheden hun verdachten weer kunnen gaan monitoren. Hacking Team adviseerde klanten na de hack de software uit te schakelen, omdat bij de hack ook de broncode van veel software was buitgemaakt.

De aanval, die vorige week maandag naar buiten kwam, heeft al de nodige gevolgen gehad. Zo moest Adobe een patch uitbrengen voor een 0-day-lek die opdook in de documentatie en bleek dat onder meer de Nederlandse Belastingdienst interesse had getoond in de diensten van het bedrijf om personen te volgen. Hacking Team is omstreden, omdat het zijn diensten ook zou hebben geleverd aan overheden die het niet nauw nemen met mensenrechten. (Tweakers.net)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Er wordt druk gespeculeerd over de volgende move van Facebook: gaat het sociale netwerk met een eigen muziekstreamingdienst de concurrentie aan met Apple Music en Spotify? Dat gerucht kan de prullenbak in. Tegenover The Verge heeft het bedrijf namelijk ontkend dat het dergelijke plannen heeft.

Maar wacht u nog even met het weggooien van de vuilniszak: Facebook spreekt níet tegen dat het onderhandelingen aan het voeren is met diverse platenmaatschappijen. Dat zou erop kunnen duiden dat het werkt aan een muziekvideodienst die de concurrentie moet aangaan met YouTube. Ook daar doen al langer geruchten over de ronde. Facebook bevestigt wel dat het een 'unieke dienst' wil maken. We speculeren dus nog even lekker door. (tvdk)

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Facebookgebruikers krijgen meer controle over hun nieuwsoverzicht, zo heeft Facebook in een blogpost bekendgemaakt. Zij kunnen vanaf donderdag in de iOS-app aangeven welke vrienden en pagina's altijd als eerste moeten worden getoond in het nieuwsoverzicht. Ook kunnen vrienden en specifieke pagina's worden ontvolgd, zodat deze updates niet meer in het overzicht verschijnen.

Dat ontvolgen was overigens al mogelijk, maar volgens Facebook maakt de nieuwe interface het veel eenvoudiger. Het moet ook gemakkelijker worden om interessante nieuwe Facebookpagina's te vinden. Facebook doet suggesties op basis van je likes. Ergens in de komende weken worden deze nieuwe functies uitgerold naar de Android-app en de desktopversie van Facebook.

Eerder deze week heeft Facebook het uiterlijk van het vriendenicoontje subtiel veranderd. Stond eerst het vrouwelijk silhouet iets kleiner dan het mannelijke afgebeeld, nu zijn het 'mannetje' en het 'vrouwtje' even groot weergegeven. Ook is de vrouw naar voren gehaald. (BuzzT)

Het nieuwe 'vrouwvriendelijke' icoon van Facebook Beeld Facebook
Het nieuwe 'vrouwvriendelijke' icoon van FacebookBeeld Facebook

Hoeveel ondertiteling past er op een film? Een, twee regels hooguit. Daarna staat een scherm zo vol met letters dat je door de bomen de dinosaurussen niet meer ziet. Dus in verschillende talen tegelijk Jurassic World ondertitelen is er niet bij.

Automatiseerder Atos heeft daar iets op gevonden. Met internetbrillen (het bedrijf vermijdt angstvallig de term 'google glass') kunnen bioscoopbezoekers uit verschillende landen tegelijk in hun eigen taal naar een anderstalige film kijken.

Atos demonstreert de technologie deze week in Avignon, waar ieder jaar een groot filmfestival wordt gehouden. De bril is overigens ontwikkeld door een Frans bedrijf, Optinvent. (pamm)

null Beeld The Godfather
Beeld The Godfather

Google is al enige tijd bezig met een ambitieus project dat als doel heeft om computers te leren hoe ze onze wereld moeten begrijpen, zien en herkennen. De software die Google gebruikt om beelden te herkennen, gebruikt neurale netwerken die het menselijk brein moeten simuleren. Dit alles is nog niet zo eenvoudig. Computers 'zien' beelden namelijk op een heel andere wijze dan wij mensen dat doen.

Een paar weken geleden kwamen de eerste beelden al voorbij onder het kopje 'Waar computers van dromen'. Het bleek een Jeroen Bosch-achtige schemerwereld van veelkoppige monsters en psychedelische kleuren. Erg fraai allemaal, maar het lijkt nog niet op hoe wij - althans, in nuchtere toestand - de wereld ervaren.

We gaan een stapje verder. Google besloot code beschikbaar te stellen zodat iedereen zijn eigen neurale netwerk kan samenstellen. Dit alles onder de naam Deep Dream. Heeft Google nu beter inzicht in hoe netwerken bepaalde taken vervullen en beelden 'zien'? Misschien niet. Maar Google heeft een fantastische bijvangst gedaan: het hele proces brengt de meest fantastische kunst voort.

Kijk maar eens wat er gebeurt als je Deep Dream op een bestaande film als Fear and Loathing in Las Vegas loslaat. Het resultaat is in de woorden van The Verge 'angstaanjagend'. Of beter nog: een beeld van de hel zelf, gezien door de ogen van een computer. Verwacht dus geen bloemenweides, maar een litanie aan in elkaar overlopende ogen, mensen, monsters en beesten. (lv)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Astronomen van het Royal Observatory Edinburgh hebben de laatste ontwikkelaarsversie van de Oculus Rift gecombineerd met de planetariumsoftware Stellarium om de hemellichamen te bekijken. De software zal spoedig vrijgegeven worden voor publiek gebruik.

De astronomen presenteren hun systeem dinsdag op de National Astronomy Meeting in Wales. Het project met de naam StarSightVR is bedoeld om mensen thuis een 'ervaring te geven zoals wanneer iemand door een telescoop kijkt bij een sterrenwacht. Of zoals wanneer iemand op een wolkenloze plaats is of een plaats is waar vrijwel geen lichtvervuiling is.'

Projectleider Alastair Bruce zegt verder op de site van het Royal Observatory dat de reden om de vr-headset met Stellarium te combineren, voortkomt uit het feit dat het goede opensourcesoftware is. De onderzoekers kregen een kleine subsidie van de Science & Technology Council om de hardware aan te schaffen en een goede softwareontwikkelaar te kunnen betalen.

Het team zal spoedig de beste testversie van hun software vrijgeven, waarna iedereen met een Oculus Rift de software kan gebruiken. Later volgt nog een officiële release. Daarnaast heeft het team het idee dat de techniek ook goed gebruikt kan worden voor presentaties op afstand, waarbij mensen live kunnen inschakelen op een presentatie van bijvoorbeeld een sterrenwacht. (Tweakers.net)

null Beeld Tweakers
Beeld Tweakers

Apple oogste de nodige kritiek door het 'thuisdelen van muziek' (Home Sharing) onmogelijk te maken in iOS 8.4. Op Twitter heeft Apples muziekbaas Eddy Cue inmiddels laten weten dat het bedrijf hard werkt aan de terugkeer van Home Sharing in iOS 9.

Waarom Apple het in iOS 8.4 onmogelijk heeft gemaakt om muziek in je thuisnetwerk te delen met andere Apple-apparaten is onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de DRM-techniek (kopieerbeveiliging) die Apple gebruikt in Apple Music.

Ontwikkelaars die een vroege versie van iOS 9 draaien krijgen binnenkort waarschijnlijk al de mogelijkheid om Home Sharing weer te gebruiken. Op iOS 9 is Apple Music nog niet beschikbaar, maar een update van de tweede bètaversie van het systeem moet de nieuwe muziekdienst activeren op iOS 9. Die update - waar Home Sharing dus ook weer mogelijk in is - wordt deze week nog verwacht.

Het is nog niet bekend of Apple deze week ook al met de eerste publieke bèta van iOS 9 komt. Nu zijn de bètaversies alleen beschikbaar voor ontwikkelaars met een betaald ontwikkelaarsaccount. (BuzzT)

null Beeld EPA
Beeld EPA

De 'zelfdenkende' busjes die in de provincie Gelderland op de openbare weg gaan rijden, krijgen voorlopig een steward aan boord. De steward begeleidt de passagiers in het voertuig zonder chauffeur en stuur. Op afstand worden de ritten gevolgd vanuit een controlekamer.

Inwoners van Bennekom en Ede krijgen maandag- en dinsdagavond informatie over de WEpods, zoals de voertuigen zijn genoemd. Zelfdenkende en -rijdende voertuigen hebben tot nu toe volgens de projectorganisatie nergens ter wereld op de openbare weg gereden. Van mei tot en met juli 2016 gaat dat wel gebeuren tussen NS-station Ede/Wageningen en de Wageningen University (WUR).

Buitenlandse gasten van de WUR kunnen via een app op hun smartphone een WEpod bestellen. Ze kunnen het voertuig ook met hun telefoon openmaken. Met maximaal 25 kilometer per uur zoekt het busje zelf zijn weg naar de universiteit. Onderweg krijgen de passagiers allerlei informatie.

In Rotterdam, Londen en Abu Dhabi zijn ook proeven met zelfdenkende voertuigen, maar die hebben allemaal op gesloten circuits plaats. De Gelderse WEpods worden vanaf november getest. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Het is begonnen. Gisteren werd een Duitse fabrieksarbeider meedogenloos door een robot tegen een metalen plaat gedrukt. De man overleed aan zijn verwondingen. Het alarmerende aan het nieuwsbericht zoals dat naar buiten kwam: de robot vertoonde geen technisch mankement. Met andere woorden: het was de bedoeling. De robot tolereerde blijkbaar geen mens in zijn habitat (lees: kooi), zo leert mijn paranoïde brein. Geen idee of hij zo is geprogrammeerd, maar voor het gedachte-experiment hoeft dat natuurlijk ook niet.
Robots zijn immers steeds beter in staat om zichzelf aan veranderende omstandigheden aan te passen.

Al een tijdje wordt door diverse ethici en filosofen gepleit voor rechten voor robots. Als robots bewustzijn hebben, moeten ze ook rechten krijgen, zo is de redenatie van bijvoorbeeld filosoof Peter Singer. Maar waar gesproken wordt over rechten, valt gelijk het woord 'plichten'. Binnen twintig tot veertig jaar hebben zelflerende robots een grote plaats ingenomen in onze samenleving, stelt bijvoorbeeld Henny Van der Pluijm, auteur van het boek Rechten en Plichten voor Robots.

Het is volgens hem belangrijk om deze rechten en plichten nu alvast vast te leggen omdat ze tegen die tijd autonoom in onze samenleving zullen functioneren. Bovendien zal het gedrag van een zelflerende robot al snel onvoorspelbaar worden. Mag een robot zichzelf verdedigen, zo vraagt Van der Pluijm zich in zijn boek af.

Het lijkt er in ieder geval op dat de geschetste toekomst ('binnen 20 tot 40 jaar') veel sneller realiteit is geworden. Tenzij uit het onderzoek naar voren komt dat er toch een heel banaal mankement de oorzaak was van het dodelijke ongeval en dat het toch slechts een domme productierobot zonder enige vorm van intelligentie was. Tot die tijd moeten we op onze hoede zijn. (lv)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Volgens de Amerikaanse techsite The Verge wil Facebook zich mengen in de markt voor muziek. Het is nog niet duidelijk op welke manier dat zou moeten gebeuren. Mogelijk wil het bedrijf een muziekstreamingdienst beginnen.

Facebook is volgens bronnen van The Verge in contact met de grote platenlabels Sony, Universal en Warner. Het doel van die gesprekken is niet helemaal duidelijk, behalve dat Facebook zich in de muziekmarkt zou willen mengen. Het is nog onduidelijk op welke manier dat zou moeten gebeuren. Mogelijk gaat het om een muziekstreamingdienst, maar dat is speculatie.

Volgens één bron van The Verge zou Facebook geïnteresseerd zijn in muziek om gebruikers beter aan zich te binden. Gebruikers brengen al relatief veel tijd door op Facebook, maar als gebruikers met muziek in aanraking zouden kunnen komen, kan die betrokkenheid nog groter worden, zo is de gedachte. Mogelijk zou Facebooks Video-dienst daarbij worden gebruikt.

Veel internetbedrijven hebben zich sinds de introductie van Spotify op muziekstreaming gestort. Onder meer Google, Amazon en meest recent Apple hebben een muziekstreamingdienst geïntroduceerd. (Tweakers.net)

Om te vieren dat homo's in Amerika mogen trouwen, hebben meer dan 26 miljoen Facebookleden wereldwijd hun profielfoto van regenboogkleuren voorzien. Dat maakte Facebook dinsdag bekend.

De tool met het regenboogfilter - Celebrate Pride genaamd - is ontwikkeld door twee stagiaires tijdens een hackersmarathon bij Facebook vorige week. Het werd binnen het bedrijf zo populair dat besloten is deze ook te bouwen voor andere gebruikers, 'precies op tijd voor het wereldwijde Pride Weekend en de beslissing van het Hooggerechtshof in de VS'.

Maar! Ophef! Niet iedereen staat te juichen bij het toch zo sympathieke kleurenspektakel. The Atlantic gaf met een lang artikel voeding aan sluimerend onbehagen onder veel wantrouwende internetters. Wat zou internetcriticus Morozov hiervan vinden? Waarom doet Facebook dit? Gaan ze het tooltje niet gebruiken om de gebruikers ervan te bombarderen met specifieke advertenties?

Ook techblog Gizmodo dook hier gretig op en wist Facebook zowaar iets van een antwoord te ontlokken. Hierin ontkent Facebook niet expliciet dat deze regenboogactiviteit wordt gelogd. Facebook zegt namelijk dat de tool níet is ontworpen om informatie over mensen te gebruiken. Met andere woorden: de tool is zo niet ontworpen, maar doet dat wel. Ook niet zo verwonderlijk trouwens: is Facebook niet groot geworden door simpelweg iedere activiteit te loggen? En, ja, dus ook wie het regenboogtooltje gebruikt. (lv)

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

De deelname aan sociale netwerken is zowel bij bedrijven als personen sterk gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. De laatste jaren zijn vooral veel meer 45-plussers sociale netwerken gaan gebruiken.

In 2014 zat acht op de tien internetgebruikers van 12 jaar of ouder op een sociaal netwerk. Twee jaar eerder was dit nog 65 procent. Het CBS rekent voor het gemak Whatsapp mee als sociaal netwerk. En juist Whatsapp is populair: zeven op de tien doet dit. De deelname aan netwerken als Facebook of Twitter is gestegen van 54 naar 62 procent.

Ook bedrijven gebruiken vaker sociale netwerken: in 2014 zat ruim de helft (53 procent) van de bedrijven op een sociaal netwerk zoals Facebook of LinkedIn. In 2012 was dit nog maar bij één op de drie bedrijven het geval. Het gebruik van blogs en Twitter nam toe van 21 naar 32 procent. Nederland scoort onder bedrijven bovengemiddeld in vergelijking met andere EU-landen. (lv)

null Beeld CBS
Beeld CBS

Twee managers van taxi-app Uber zijn aangehouden in Frankrijk. Zij worden ondervraagd over 'illegale activiteiten' met het omstreden Uberpop, een dienst die chauffeurs zonder taxivergunning met klanten in contact brengt. Dat heeft een woordvoerder van justitie in Parijs bekendgemaakt, zo meldt persbureau AP.

De arrestaties volgen op toenemende onrust over Uber in Frankrijk, die vorige week ontaardde in een gewelddadige taxi-staking die wegen in het hele land blokkeerde. In de Franse media gingen beelden rond van brandende autobanden die de ringwegen blokkeerden, vechtpartijen tussen stakende en niet-stakende chauffeurs en de politie die traangas inzette om de stakers van de wegen te weren.

Franse autoriteiten willen dat Uber dezelfde belastingen en premies betaalt als reguliere taxibedrijven, terwijl Uber het taxisysteem in Frankrijk (en op veel andere plekken) niet meer van deze tijd vindt.

De Franse regering wilde UberPop vanaf 1 januari verbieden, maar de dienst bestaat nog steeds. De Franse justitie onderzoekt momenteel of en in hoeverre de activiteiten van de dienst rechtmatig zijn. (lvdv)

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp

Apple Music gaat ervoor zorgen dat de muziek gestreamd kan worden via de draadloze muziekinstallatie Sonos. Ian Rogers, directeur van Apple Music, heeft dit althans laten weten via Twitter. 'Dat gaat zo snel mogelijk gebeuren, maar nog niet bij de lancering.' Apple Music wordt op 30 juni gelanceerd.

Tom Neumayr, woordvoerder van Apple, bevestigde vervolgens tegen Buzzfeed News dat het nog dit jaar zal gebeuren. 'We zijn al aan het samenwerken om ervoor te zorgen dat Apple Music aan het eind van het jaar beschikbaar wordt op Sonos.'

De door Apple overgenomen streamingservice Beats Music werkt wel al op Sonos, maar iTunes Radio en andere nog te lanceren functies in Apple Music nog niet. (BuzzT)

Facebook heeft een fotobewerker gemaakt voor iOS, waarin het gebruikers foto's laat beplakken met tekst, emoji's en filters. Bij nog niet iedereen zit de nieuwe interface in de app, waardoor het erop lijkt dat het gaat om een test.

Gebruikers kunnen onder meer plaatjes, filters en teksten toevoegen aan foto's en die bovendien groter of kleiner maken of schuin zetten, merkt Techcrunch op. De volledige functionaliteit zit in de iOS-app, terwijl de Android-versie alleen stickers en tekst heeft. De filters ontbreken op Android.

De fotobewerker is zichtbaar bij een beperkt aantal gebruikers, waardoor het erop lijkt dat het gaat om een test. Facebook voert vaker van dit soort testen door, waarbij uiterlijke wijzigingen en nieuwe functies bij willekeurige gebruikers ineens zichtbaar zijn.

Techcrunch merkt op dat de functionaliteit veel lijkt op wat Snapchat doet, de app die Facebook enige tijd geleden wilde overnemen. Facebook heeft nog geen toelichting gegeven op de wijziging in zijn fotobewerker. (Tweakers.net)

null Beeld Tweakers
Beeld Tweakers

Hadden we dus even gemist. Maar het is niet onbelangrijk: Facebook sleutelt aan algoritmes die mensen op foto’s kunnen herkennen, óók als hun gezicht onherkenbaar is. De algoritmes waaraan in Facebooks kunstmatige-intelligentielab wordt gewerkt, kijken naar haardracht, soort kleding, lichaamsvorm, houding.

We wilden onderzoeken of mensen ook herkend kunnen worden in situaties waar hun gezicht verborgen is, zei Yann LeCun van Facebook eerder deze week tegen NewScientist: ‘Mark Zuckerberg (de baas van Facebook, red.) is makkelijk ter herkennen doordat hij altijd een grijs T-shirt draagt.’

Zijn team plukte 40 duizend foto’s van Flickr, sommige met herkenbare gezichten, andere niet, en voerde de beelden in een geavanceerd neuraal beeldherkenningsnetwerk. Het jongste algoritme herkent inmiddels 83 procent van de mensen-zonder-gezicht goed.

Dat de ontwikkeling leidt tot zorgen over de privacy, mag duidelijk zijn. ‘Zelf als je je gezicht verbergt, kan je identiteit worden herleid’, aldus Ralph Gross van Carnegie Mellon University tegenover NewScientist. ‘Dit is het moment waarop we het hierover moeten hebben.’ [bvdw]

*De voetballer op de foto is Erik Hurtado van de Vancouver Whitecaps.

Kunt u deze voetballer herkennen zonder zijn gezicht te zien? (Antwoord onderaan de blogupdate). Beeld ap
Kunt u deze voetballer herkennen zonder zijn gezicht te zien? (Antwoord onderaan de blogupdate).Beeld ap

Na de diepzee gaat Google de hoogte in. Via Google Maps kunnen internetters voortaan El Capitan in 3D beklimmen.

El Capitan is een stijle bergwand in het nationale park Yosemite in de VS. Om de bergwand vast te leggen met de speciale camera's van Google, werden professionele bergbeklimmers ingeschakeld. Zij beklommen de wand van ruim 900 meter hoogte. De beelden die ze maakten zijn door de software van Google omgezet in een 3D-omgeving. (BuzzT)

null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

Hier moet u even voor gaan zitten. U kent misschien het boek Do androids dream of electrical sheep, van de beroemde science fictionschrijver Philip K. Dick.

Welnu, dat doen ze niet. Waar ze wél van dromen, weet Google. De software die Google gebruikt om beelden te herkennen, gebruikt netwerken die het menselijk brein moeten simuleren.

Softwareontwikkelaars vroegen zich af: waar 'dromen' deze netwerken van: wat zien ze in een willekeurige verzameling beelden? Welnu: dit. Veel meer van en over deze beelden bij Quartz. (ps)

null Beeld Google
Beeld Google
null Beeld Google
Beeld Google

De snelheid van mobiel internet in Nederland loopt achter op andere Europese landen. Bij de Britten gaat het zelfs vier keer zo snel. Dat blijkt uit vierjaarlijks onderzoek van internetbedrijf Akamai.

De gemiddelde snelheid via het mobiele netwerk in Nederland was in het eerste kwartaal van 2015 5,5 megabit per seconde, terwijl het Europese gemiddelde op 7 mbps ligt. Koploper Engeland haalt ruim 20 mbps, Denemarken volgt met 10, gevolgd door Puerto Rico. Nederland bezet hiermee een schamele 26e plek.

De verklaring voor ons 'opvallend trage' (dixit dagblad Trouw) mobiele internet is volgens Hans Nipshagen van Akamai dat hier te weinig geïnvesteerd wordt in de capaciteit. Maar een grotere capaciteit betekent ook weer meer gebruik, waardoor een contstante race om meer capaciteit ontstaat. Overigens is het de vraag of het wel zo erg is, dat relatief langzame internet.

Bij het vaste netwerk is het in ons land overigens een stuk beter gesteld. Met een gemiddelde snelheid van 15,3 Mbps bezet Nederland mondiaal de vijfde plek. Ook heeft Nederland het grootste percentage bewoners dat minimaal met 5 mbps kan internetten.

Het zestig pagina's tellende rapport is hier (pdf) te downloaden. (lv)

null Beeld Akamai
Beeld Akamai

Google heeft een gratis versie van zijn streamingdienst gelanceerd voor Amerikaanse gebruikers. Die kunnen nu zonder te betalen voorgeprogrammeerde playlists afspelen. Daarbij zit dan wel reclame inbegrepen.

Gebruikers kunnen kiezen uit een groot aantal voorgeprogrammeerde radiostations die muziek afspelen met een bepaald thema, of behorend bij een bepaald tijdstip of activiteit. Deze manier van streamen is afkomstig van streamingdienst Songza, die vorig jaar door Google is overgenomen.

De betaalde versie van de Play Music-streamingdienst is al in Nederland beschikbaar en kost bijna 10 euro per maand. Daarmee is het mogelijk om zelf muziek te kiezen. Met een gratis versie zal Google de concurrentie aangaan met bedrijven zoals Spotify, die ook gratis varianten bieden.(Tweakers.net)

Het Chinese bedrijven Qihoo 360 brengt een router op de markt met een instelling voor zwangere vrouwen. Als de zwanger-modus aanstaat, geeft de router 70 procent minder straling af.

De grote concurrent in China, Xiaomi, beschuldigt het bedrijf van bangmakerij. ‘De zogenaamde zwangerschapmodus is gewoon een marketingtactiek. Wifi-gebruik is veilig, daar kunt u zeker van zijn’, schrijft Xiaomi in een post op social media-site Weibo.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen bewijs voor gezondheidseffecten van elektromagnetische signalen, zoals wifi, op de mens. Zwanger, of niet. (hvl)

Zwangere vrouwen in China tijdens een buiksbechilderingswedstrijd. Beeld reuters
Zwangere vrouwen in China tijdens een buiksbechilderingswedstrijd.Beeld reuters

Amazon gaat sommige auteurs voortaan betalen op basis van hoe ver lezers komen in hun boek in plaats van op basis van hoeveel mensen de boeken downloaden. Hiermee wil Amazon vooral schrijvers stimuleren die daadwerkelijk een goed boek schrijven en die niet alleen hun boek een catchy titel meegeven.

De auteurs die met het nieuwe betalingssysteem te maken zullen krijgen, zijn schrijvers die gebruikmaken van het Amazon Kindle Direct Publishing Select-programma. Met dit programma kunnen auteurs gemakkelijk hun eigen werk publiceren bij Kindle, de e-reader van Amazon.

Het systeem gaat per 1 juli van kracht. Amazon bepaalt per maand een bedrag dat ze in het Kindle Select Global Fund stoppen, bijvoorbeeld 10 miljoen dollar. Als er in die maand in totaal 100 miljoen pagina’s worden gelezen, is de verdeelsleutel als volgt:

De auteur van een 100 pagina’s tellend boek verdient 1000 dollar als zijn boek 100 keer wordt geleend en alle 100 pagina’s telkens worden gelezen (10 miljoen dollar keer 10.000 pagina’s gedeeld door een totaal van 100 miljoen pagina’s). De schrijver van een boek van 200 pagina’s waarvan er 100 worden gelezen, verdient 2000 dollar, enzovoorts.

Amazon lijkt het met deze beslissing belangrijker te vinden om leden te houden dan om daadwerkelijk losse boeken te verkopen. Daarmee is content die daadwerkelijk gelezen wordt belangrijk. Ook stimuleert Amazon auteurs om langere werken te schrijven voor Kindle. (fw)

De CEO van Amazon, Jeff Bezos, laat een nieuw Kindle-model zien. Beeld AFP
De CEO van Amazon, Jeff Bezos, laat een nieuw Kindle-model zien.Beeld AFP

Samsung heeft - als proef - aan de achterzijde van een vrachtwagen vier grote beeldschermen gemonteerd. Deze tonen de beelden die een draadloze camera aan de voorzijde van de truck maakt. Achterliggers kunnen zo beter zien of het veilig is om de vrachtwagen in te halen.

Bij het project van de 'safety truck' baseert Samsung zich op een in 2009 gepresenteerd concept van het Russische ontwerphuis Art Lebedev onder de naam Transparentius. Samsung heeft het systeem getest op zijn vrachtwagens in Argentinië, een land waar veel verkeersdoden vallen door gevaarlijke inhaalacties op tweebaanswegen.

Of het safety-trucksysteem op grote schaal zal worden ingevoerd, valt nog te bezien. Vooral de kosten voor de beeldschermen zijn relatief hoog. Daarnaast kunnen zogeheten vehicle-to-vehicle-communicatiesystemen, waarbij voertuigen onderling informatie uitwisselen over zaken als snelheid en positie, ook aangeven of een veilige inhaalactie mogelijk is. In de VS worden deze systemen volgend jaar op de markt verwacht in nieuwe voertuigen. (Tweakers.net)

null Beeld Samsung
Beeld Samsung

De aaibare robot genaamd Pepper ging het afgelopen weekend in de verkoop in Japan. De eerste 1000 exemplaren werden binnen een minuut verkocht, zo meldt the Japan Times. De maker (Aldebaran, onderdeel van Soft Bank) hoopt snel over te kunnen gaan naar 1000 exemplaren per maand.

Pepper past in de trend van aaibare robots (plusartikel) met een zo menselijk mogelijk uiterlijk. Dat zorgt ervoor dat mensen er sneller aan gehecht raken. De maker ziet Pepper als ‘meer dan een robot’: ‘een kameraad die met je kan communiceren’. Dit laatste gebeurt via stem en aanraking. Pepper kan kunstjes zoals een dansje, maar kan ook zijn gedrag aanpassen doordat hij leert van zijn huisgenoten of zelfs van andere robotvriendjes.

Ook is Pepper in staat om de basale menselijke emoties te herkennen (vreugde, verbazing, woede, twijfel en verdriet). Als hij op basis van een analyse van de gezichtsuitdrukking, taalgebruik en lichaamshouding ziet dat het baasje verdrietig is, zal Pepper hem proberen op te vrolijken door een favoriet liedje te draaien. In mijn geval zal Pepper dan een vrolijk dansje doen op de wijs van een liedje van Joy Division. Alleen dat is al 1500 euro waard, al zal dat dan wel Peppers laatste dans zijn. (lv)

null Beeld Aldebaran
Beeld Aldebaran
null Beeld Aldebaran
Beeld Aldebaran
null Beeld Aldebaran
Beeld Aldebaran

Datingapp Tinder groeit nog steeds hard door. De app nadert de grens van de 8 miljard matches, meldt New York Post.

Mensen swipen in totaal 16.000 keer per seconde op de app. In april stond de teller nog op 6 miljard matches, wat betekent dat er een miljard matches per maand bij zijn gekomen. Dat is bijna het vijfvoudige van het gemiddelde van 195 miljoen matches per maand dat eerder nog werd genoemd.

'Een eervol aantal, maar dat is slechts 1 procent van wat we van plan waren te doen', aldus de ambitieuze medeoprichter Sean Rad op het Cannes Lions International Festival of Creativity. (BuzzT)

De Apple Watch is pas net op de markt en nog lang niet overal verkrijgbaar, maar Apple is volgens 9to5Mac al druk bezig met de ontwikkeling van de Apple Watch 2. Het nieuwe gadget krijgt naar verluidt een camera en een eigen wifi-antenne.

Apple wil de nieuwe Watch minder afhankelijk maken van de iPhone. Nu moeten gebruikers hun iPhone in de buurt hebben voor zaken als wifi en gsm-ontvangst. De camera is bedoeld voor FaceTime, Apples programma om te videobellen. Dat videobellen een belangrijke feature wordt van Apple Watch, werd eerder deze maand al duidelijk, toen Apple de tweede versie van het besturingsssyteem Watch OS presenteerde. FaceTime krijgt er een belangrijke rol in en het mag dan ook geen verrassing heten dat de smartwatch een eigen camera krijgt.

Voor wie de Apple Watch gebruikt voor navigatie lijkt de iPhone vooralsnog wel een vereiste. De nieuwe Watch maakt gebruik van wifi voor plaatsbepaling, maar die techniek is lang niet zo accuraat als gps. Daarom is het raadzaam om je iPhone in de buurt te houden als je met Apple Maps in de weer gaat op het slimme horloge.

De tweede Apple Watch moet in 2016 op de markt komen. Over de batterijduur van het nieuwe 'klokkie' is nog niet veel bekend, maar het lijkt erop dat die vergelijkbaar is met de huidige Apple Watch. (BuzzT)

undefined

Apple wil de nieuwe Watch minder afhankelijk maken van de iPhone. Beeld reuters
Apple wil de nieuwe Watch minder afhankelijk maken van de iPhone.Beeld reuters
Winkel in San Francisco waar Apple Watches verkrijgbaar zijn. Beeld reuters
Winkel in San Francisco waar Apple Watches verkrijgbaar zijn.Beeld reuters

Mind control your TV. Onder deze kop presenteert de BBC op zijn blog een nieuw experiment met een afstandsbediening die niet langer met de vingers, maar geheel via gedachten kan worden bediend. Het is een intern prototype, benadrukt de omroep, maar in rudimentaire vorm werkt deze wel. Bij de ene medewerker ging dat overigens eenvoudiger dan bij de ander.

Voor wie nu al naar de winkel rent in de hoop een dergelijke afstandsbediening te kopen, heeft de BBC een duidelijke boodschap: het is een experiment en slechts 'een teen in het water'. (lv)

null Beeld BBC
Beeld BBC

De Nederlandse Publieke Omroep wil zijn televisiezenders NPO 1, 2 en 3 vanaf 2017 in hoge kwaliteit aanbieden via de ether. NPO-bestuurder Henk Hagoort zei donderdag op het Mediapark Jaarcongres te willen innoveren in ethertelevisie. Zo houden kijkers keuze tussen verschillende aanbieders van televisie, aldus Hagoort.

De drie publieke televisiezenders blijven gratis te ontvangen via de ether, zo is het idee. Nu gebeurt dat nog via Digitenne, maar niet in HD. Volgens Hagoort is de consument winnaar 'met meer keuze tussen aanbieders en meer kwaliteit op het beeldscherm'.

Door nieuwe digitale technologie krijgen kijkers via de ether de mogelijkheid tot interactieve televisie waardoor ze bijvoorbeeld kunnen meedoen aan programma's of extra informatie kunnen opvragen. De NPO onderzoekt de mogelijkheden om ook de terugkijkdienst NPO Gemist aan te bieden via de ether.

Voorwaarde voor hdtv via de ether is het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over. De NPO ziet graag dat er meerdere distributiemogelijkheden en dus keuzemogelijkheden voor de consument blijft bestaan, naast kabeltelevisie en IPTV. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Eerdere afleveringen van ons techblog vindt u hier.

Nederlandse jongeren blijven even massaal als nu het geval is Facebook gebruiken, hoewel ze tegelijkertijd meer gebruik zijn gaan maken van andere sociale media. Dat zegt marktonderzoeksbureau GfK. Van een daling van het gebruik van Facebook onder jongeren is volgens GfK geen sprake.

Ongeveer 89 procent van de ondervraagde Nederlandse jongeren in het GfK-onderzoek 'Trends in Digitale Media & Entertainment' zit op Facebook. Dat is 1 procentpunt meer dan vorig jaar. De lichte stijging staat in sterk contrast met eerdere onderzoeken, die spraken van een sterke daling van het Facebook-gebruik onder jongeren en cijfers van Facebook zelf.

Het gebruik van Facebook onder jongeren tussen 13 en 19 jaar ligt bovendien hoger dan de 74 procent onder ondervraagden van alle leeftijden, zegt GfK. Naast Facebook gebruikt meer dan de helft van de ondervraagde jongeren Snapchat, Instagram en Twitter. Bij ouderen ligt dit percentage duidelijk lager.

Van de jongeren bezit 96 procent een smartphone. Ongeveer driekwart van de jongeren gebruikt de smartphone nog altijd als telefoon, ondanks alternatieven als WhatsApp-bellen, Viber, Skype en bellen via Facebook. Ongeveer 84 procent van de jongeren heeft WhatsApp op de telefoon staan.

Smartwatches zijn vooralsnog niet erg populair in Nederland. Ongeveer 1,5 procent van de ondervraagden heeft een smartwatch, terwijl nog eens 11 procent de intentie heeft om er een te kopen. Die intentie is de afgelopen zes maanden afgenomen. Het bezit van tablets nam wel toe, tot 65 procent van de ondervraagden. GfK doet het onderzoek iedere zes maanden en de groep ondervraagden is volgens het marktonderzoeksbureau representatief voor de Nederlandse bevolking.(Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden