Techblog - Spelers zijn alles kwijt na update Pokémon Go: 'Ik wil mijn geld terug!'

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld thinkstock

'Ik stop ermee', 'Ik wil mijn geld terug!', 'Ik ga mezelf in slaap huilen', 'Ik wil dood!' Pokémon Go heeft zijn eerste echte grote update gekregen in de appwinkels, maar veel spelers zijn er niet blij mee. De update is vooral bedoeld om een aantal fouten uit de populaire smartphone-game te halen, maar sommige gebruikers melden dat ze al hun voortgang zijn verloren en teruggeplaatst naar level 1. Volgens gebruikers van internetforum Reddit zou dit komen doordat de app automatisch met een ander Google-account inlogt. In de browser uitloggen met dit account, en dan opnieuw inloggen met het juiste account in Pokémon Go zou het probleem moeten verhelpen.

Andere spelers zijn boos dat uitgever Niantic een aantal sites uit de lucht heeft laten halen waarop je op een kaart kon zien welke Pokémon er bij jou in de buurt zaten. Deze sites maakten gebruik van gegevens van Niantic, maar de uitgever was niet blij met het bestaan van deze 'cheat-sites'.

De nieuwe update maakt het verder mogelijk het uiterlijk van je Pokémon-trainer opnieuw aan te passen. Daarnaast worden enkele bugs opgelost, animaties verbeterd en details toegevoegd.

De functie om door middel van voetstapjes te zien hoever een Pokémon van de speler verwijderd is, is nu helemaal verdwenen. Die functie was al een aantal weken kapot en kennelijk is het ontwikkelaar Niantic niet gelukt om hier een oplossing voor te vinden. Voor de iOS-versie is de batterijbesparende functie verwijderd, omdat deze de app bij sommige gebruikers telkens liet vastlopen.

Wie net terug is van vakantie (en/of onder een steen heeft geleefd) en geen flauw idee heeft waar dit over gaat: lees hier wat Pokémon Go behelst. (TK)

Uber gaat 500 miljoen dollar investeren in een eigen plattegronddienst. De Amerikaanse taxidienst wil op die manier minder afhankelijk worden van Google Maps, zo meldt de Financial Times. Ook zou Uber zich op deze manier willen voorbereiden op de komst van steeds meer autonoom rijdende auto's.

Sinds vorig jaar rijden er in de VS al auto's rond die de omgeving in kaart brengen en andere informatie verzamelen. Bijvoorbeeld over plekken waar passagiers het beste opgepikt kunnen worden. Binnenkort moet dat verzamelen van informatie ook in Mexico gaan gebeuren en Uber zou plannen hebben om dit project ook naar andere landen uit te breiden.

Uber heeft - naar verluidt - een miljard dollar meer te besteden, nu het bedrijf in China de strijdbijl heeft begraven met concurrent Didi Chuxing. Uber wordt daar overgenomen door zijn grote rivaal. Lees hier meer over het einde van de Chinese taxi-oorlog. (TK)

Beeld ap

De hype rond Pokemon GO, de game die hele volksstammen naar virtuele wezentjes laat zoeken in radioactieve gebieden en bij oorlogsmonumenten, heeft een kleine lawine aan begeleidende apps losgemaakt. Zoals PokeFit (voorlopig alleen beschikbaar voor Android-smartphones).

PokeFit doet niets anders dan de afstand registreren die een speler aflegt in zijn speurtocht naar Pokémon, het aantal afgelegde stappen, de route, het aantal calorieën dat is verbrand, de hoeveelheid mobiele data die is verbruikt, de hoeveelheid batterijstroom én de datum & duur van elke zoektocht. PokeFit voegt deze cijfers toe aan het scherm van de game.

Zoals eerder is opgemerkt zet Pokemon GO de spelers aan tot beweging die ze anders niet zouden krijgen. Dat geldt ook voor honden, die opeens veel meer en veel vaker worden uitgelaten. (PvA)

Muziekwebsite SoundCloud is te koop voor 1 miljard dollar. Dat meldt muziekblad Billboard op basis van een bron. Vorige maand haalde SoundCloud nog 100 miljoen dollar aan investeringen op, waarvan 70 miljoen van Twitter. Op basis van die investering zou het bedrijf 700 miljoen dollar waard zijn.

Het Duitse bedrijf maakt dit jaar een aantal belangrijke stappen. SoundCloud introduceerde vier maanden geleden een betaald abonnement, SoundCloud Go, en sloot in maart een deal met platenlabel Sony Music Entertainment. Van de grote labels was Sony het enige waar SoundCloud nog geen licentieovereenkomst had.

Het is onduidelijk of het bedrijf er in slaagt om gebruikers van de gratis versie te verleiden een abonnement op Go te nemen. Ook is niet duidelijk hoe SoundCloud er financieel voor staat. De laatste financiële rapportage ging over 2014. (ANP)

Apple heeft het voormalige hoofd van de automotive-afdeling van BlackBerry in dienst genomen om te werken aan een zelfrijdende auto. Deze Dan Dodge (niet te verwarren met het bekende Amerikaanse automerk) zou volgens bronnen van Bloomberg deel uitmaken van de autodivisie van Apple die wordt geleid door Bob Mansfield, die eerder aan de iPad werkte.

Apple zou bij zijn autoproject de aandacht verschoven hebben naar het ontwikkelen van besturingssystemen en softwareplatformen voor zelfrijdende auto's - de focus ligt dus minder op het maken van een complete auto. In deze strategie kan Dodge goed van pas komen: hij was CEO van een dergelijk besturingssysteem, dat Blackberry in 2010 overnam: QNX. Dodge zou enkele maanden geleden de overstap naar Apple hebben gemaakt. (TK)

Er zijn ook mijlpalen die Apple, 's werelds bekendste elektronicafabrikant, in betrekkelijke stilte viert. Woensdag maakte het bedrijf bekend dat het zijn miljardste iPhone had verkocht. Dat gebeurde op de website, niet in een ronkend persbericht.

Wel een tikkeltje vreemd, die mijlpaal, want topman Tim Cook toonde het toestel (nog in de doos) trots op een bijeenkomst van medewerkers in Cupertino. Ging die miljardste iPhone daarna naar de man/vrouw die hem had besteld? Of was het stiekem de 1.000.000.001e of de 999.999.999ste iPhone? En hoe weet Apple dat het zijn miljardste verkochte toestel was? De fabrikant verkoopt namelijk enkele toestellen per seconde (!), volgens sommige berekeningen (bijvoorbeeld 9 stuks/seconde in januari 2015).

Hoe het ook zit, proficiat Tim. En nu snel de iPhone 7 alsjeblieft, want die heeft je bedrijf volgens sommige analyses hard nodig. (PvA)

Een glunderde Tim Cook met de miljardste iPhone. Denken wij.Beeld Apple

Tien uur zonder brokjes zullen de meeste katten en honden wel overleven, maar wat nou als PetNet langer offline was geweest? Door een storing op de servers deden de voedselautomaten van dit bedrijf het woensdag een tijdje niet.

De PetNet kun je met je smartphone programmeren als je een poosje van huis bent, zodat Bello en Maupie geen enkel maal hoeven te missen. De PetNet serveert brokken op de tijden die de baasjes instellen, maar dat ging woensdag dus mis.

De baasjes moesten toch vooral de Twitter-tijdlijn van het bedrijf in de gaten houden om te zien of het mankement al was verholpen. Mooie boel, reatwitterde een koper, voor een toestel van 150 dollar.

PetNet was een van de dierengadgets die in januari werden gedemonstreerd op de CES in Las Vegas (daar waren wij bij). (PvA)

En de wereld maar lachen om die maffe YouTubers die voor de camera computerspelletjes becommentariëren, urenlang. Wel, wie het laatst lacht is Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, 's werelds grootste vlogger op Google's videodeelsite. De 26-jarige Zweed heeft 2015 afgesloten met een winst van 8,1 miljoen dollar.

Daar doen schandaaltjes als zich laten betalen voor een positieve bespreking van de game Middle Earth: Shadow of Mordor (door Reuters abusievelijk aangeduid met Middle East: Shadow of Mordor) niets aan af. Of dragen daar misschien juist aan bij. Waarom YouTubers als PewDiePie zo succesvol zijn, legden we in april al uit. (PvA)

De medische robot rukt op in de operatiekamer, meldt persbureau Reuters. Binnen vijf jaar zal een op de drie ingrepen worden uitgevoerd door een automaat. Die voorspelling staat haaks op bevindingen van artsen en ziekenhuizen die onlangs in de Sir Edmund aan de tand werden gevoeld (niet door een robot, maar door Enith Vlooswijk). Zij concludeert dat de robotisering van de gezondheidszorg weliswaar fotogenieke mediamomenten oplevert, maar dat er veel mis gaat. (PvA)

Pokémon Go 'stuurt' spelers naar rampgebied Fukushima Vijf jaar na de kernramp in het Japanse Fukushima kun je nog altijd niet dichtbij de kernreactoren komen. Het rampgebied wordt vanwege het gevaarlijke stralingsniveau niet meer bewoond door mensen. Toch komen er sinds een paar dagen aardig wat mensen het gevaarlijke gebied binnen. Zij zijn op zoek naar Pokémon.

De populaire smartphonegame Pokémon Go, waarin spelers in de echte wereld op zoek moeten naar virtuele wezentjes, leidt mensen naar het rampgebied doordat er ook hier diverse Pokémon te vinden zijn. De Japanse overheid heeft de maker van het spel, Niantic, gevraagd om het gebied als 'no go-area' aan te wijzen, zodat er geen zakmonstertjes meer zullen verschijnen. Ook de eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, Tepco, vraagt Niantic om de beestjes te verwijderen. Niantic heeft eerder al aangegeven dat het bereid is om de game aan te passen als er op bepaalde locaties problemen zouden ontstaan. (TK)

Japan kan sinds vrijdag ook Pokémon Go spelen, en ook in dit land, de thuisbasis van de Pokémon-franchise, is het spel mateloos populair.Beeld EPA

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, u weet wel, de man die ervoor zorgde dat de hele wereld te weten kwam hoe omvangrijk de afluisterpraktijken van de Amerikaanse dienst NSA zijn, heeft een telefoonomhulsel ontworpen dat laat zien wanneer er gegevens worden gemonitord op het toestel dat erin zit.

Het apparaat kan worden verbonden met de delen van de telefoon die radiosignalen verzenden. Wanneer er een verbinding (ook via wifi of bluetooth) wordt gebruikt om data te delen of ontvangen, kan het omhulsel, waar de telefoon in kan worden gestoken, dat laten zien met behulp van een monochroon beeldschermpje. Dat kan ook worden gebruikt om de camera op te laden en om de camera aan de achterkant van het toestel te bedekken.

Snowden toonde een prototype van het apparaat, genaamd 'introspection engine', samen met mede-ontwikkelaar Andrew 'Bunnie' Huang via een videoverbinding aan een collegezaal van het MIT Media Lab in Cambridge, schrijft The Guardian. Het apparaat is nog lang niet gereed voor de consumentenmarkt. (TK)

Facebook heeft een eerste test uitgevoerd met Aquila, een drone die door zonne-energie wordt aangestuurd. De test was succesvol, en daarmee heeft Facebook een mijlpaal behaald, aldus het sociale netwerk in een persbericht. Aquila vloog op lage hoogte en bleef daarbij gedurende 96 minuten in de lucht. Dat is drie keer langer dan Facebook had gepland. Op kruishoogte werd 2000 watt stroom gebruikt, vergelijkbaar met een föhn of magnetron.

Aquila is één van de technologieën die Facebook wil gaan inzetten om de 1,6 miljard mensen die in afgelegen gebieden wonen waar geen toegang is tot een mobiel breedbandnetwerk toch van internet te voorzien. Aquila moet uiteindelijk op een hoogte tussen de 18 en 27 kilometer gaan vliegen en vanaf daar een internetverbinding naar beneden te stralen. (TK)

Gebruikers van Tinder kunnen de dating app voortaan ook gebruiken om stapmaatjes te vinden. Met de toevoeging van Tinder Social kunnen Tinderaars het zo bont maken als ze willen, van een nachtelijke kroegentocht tot losgaan op karaoke. Het doel van de nieuwe dienst, die gebruikers handmatig moeten activeren, is om mensen bij elkaar te brengen.

Op Tinder Social kan iemand een groep aanmaken voor een activiteit en vrienden uitnodigen. Vervolgens kunnen ze zoeken en swipen naar Tinderaars die ongeveer hetzelfde van plan zijn. 'Stuur een bericht naar je matches, zie waar zij naartoe gaan, maak een plan of ontdek gewoon waar mensen naartoe gaan, kom elkaar tegen en heb plezier', aldus Tinder donderdag.

Het doek valt deze maand definitief voor de ouderwetse videorecorder. De laatste producent, het Japanse elektronicabedrijf Funai, krijgt ze namelijk niet meer aan de man. Ook wordt het steeds lastiger om aan de benodigde onderdelen te komen, aldus de Japanse zakenkrant Nikkei.

De VHS-videorecorder werd veertig jaar geleden op de markt gebracht door JVC. Concurrenten kwamen met eigen systemen, maar stapten uiteindelijk na een harde concurrentiestrijd over op VHS, dat daarmee de algemeen geaccepteerde technologie werd om video op te nemen en af te spelen.

In 1995, toen de dvd op de markt verscheen, kwam een einde aan de populariteit van de videoband en -recorder. Filmmaatschappijen brengen al tien jaar geen films meer uit op VHS. Op Funai na zijn alle fabrikanten gestopt met de productie van videorecorders.

Beeld anp

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is in de hele stad gratis wifi aan te bieden. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen die het stadsbestuur verplicht met niet nader genoemde 'internetbedrijven' om tafel te gaan zitten om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het initiatief komt van de lokale SP. 'Wie een wifi-netwerk zoekt ziet vaak lange lijsten voorbijkomen: de wifi-netwerken van alle omringende buren, voorzien van een hangslotje. Het is toch raar dat huis-aan-huis een apart abonnement moet worden genomen?', schrijft de partij op zijn site.

Omdat de snelheid van wifi nooit die van een vaste verbinding kan evenaren, ligt het niet voor de hand dat zo'n massale wifiverbinding het vaste internet zal kunnen vervangen. Wel kan het handig zijn voor de vele toeristen in de stad, die vaak van roaming afhankelijk zijn, of mensen die geen mobiel internet hebben. Eind dit jaar moet de gemeenteraad rapporteren en wordt meer duidelijk over de haalbaarheid van dit plan.

Wifi-internet in een caféBeeld anp

De Poolse politie heeft op verzoek van de VS de vermoedelijke man achter de illegale downloadsite KickassTorrents (KAT) opgepakt. De Amerikanen beschuldigen de 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin van het schenden van auteursrechten en medeplichtigheid bij witwassen, zo meldt het ministerie van Justitie. De VS zullen de Poolse autoriteiten om uitlevering vragen.

'Vaulin wordt ervan beschuldigd dat hij de man is achter de meest bezochte illegale uitwisselsite, die meer dan een miljard auteursrechtelijk beschermde bestanden distribueert', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Sommige sites van KickassTorrents ondervinden technische problemen of zijn onbereikbaar. Anderen zijn nog gewoon operationeel. Volgens de Amerikaanse justitie opereert KAT in 28 verschillende talen en heeft de torrentsite een jaarlijkse opbrengst uit advertenties van tussen de 12 en 22 miljoen dollar.

Voor schending van de auteursrechten riskeert hij een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Op het witwassen staat zelfs een maximale straf van twintig jaar cel.

De 338.000 volgers van Milo Yiannopoulos moeten het sinds vandaag doen zonder de wijsheden van de technologieredacteur van de extreem-rechtse website Breitbart. En zonder zijn hatelijke uitlatingen, waarvoor Twitter zijn account in de ban heeft gedaan.

De druppel die de emmer deed overlopen waren beledigende tweets die Yiannopoulos online zetten over Leslie Jones, een van de vier hoofdrolspelers uit de nieuwe Ghostbusters, een remake van de klassieke kaskraker uit 1984. Jones, een Afro-Amerikaanse actrice, kreeg via internet zoveel drek over zich heen dat ze besloot Twitter te verlaten.

'Met de lafhartige opheffing van mijn account heeft Twitter bevestigd dat het een vrijhaven is voor moslimterroristen en Black Lives Matter-extremisten en een no-go-zone voor conservatieven', luidde de reactie van Yiannopoulos. (PvA)

De nieuwe Ghostbusters werd op internet al neergesabeld voor de film in de bioscoop werd gezien. Eerste van links: Leslie Jones.Beeld Sony

Drieduizend fastfoodrestaurants van McDonalds in Japan worden een zogenoemde Pokémon Gym: een plek waar Pokémon Go-spelers tegen elkaar kunnen vechten. Het is het eerste grote commerciële samenwerkingsverband van de immens populaire smartphonegame, sinds het enkele weken geleden in de VS en Australië werd gelanceerd. Bedrijven kunnen tegen betaling hun locatie in de game laten aanmerken als Gym of Pokéstop (een plek waar spelers een keer per vijf minuten gratis voorwerpen kunnen krijgen) om zo meer bezoekers te lokken.

Het samenwerkingsverband tussen McDonalds en Pokémon Go lekte vroegtijdig uit via webfora en werd al snel heel veel gedeeld. Als gevolg daarvan zag ontwikkelaar Niantic zich genoodzaakt om de Japanse lancering van de game, die voor woensdag gepland stond, met tenminste één dag uit te stellen. Niantic vreest namelijk veel extra aanloop door de gelekte berichten en de servers moeten daarop ingesteld worden. Het bedrijf denkt dat vrij snel te kunnen oplossen, omdat in Europa, de VS en Australië eerder al veel serverproblemen waren. (TK)

Met Pokémon Go kunnen bedrijven veel extra klanten lokken.Beeld epa

Beurs

Nadat bekend werd dat Pokémon Go in Japan wordt uitgesteld, ging het aandeel van uitgever Nintendo met 10 procent onderuit op de Japanse aandelenbeurs. Het zal het bedrijf nauwelijks deren: de beurswaarde van Nintendo is verdubbeld sinds de verschijning Pokémon Go.

Bosnische spelers van het spelletje Pokémon Go moeten uitkijken dat ze niet in een mijnenveld belanden, waarschuwt de Posavina bez mina, een organisatie die als doel heeft om het land mijn-vrij te krijgen voor 2019. De organisatie heeft volgens de BBC informatie ontvangen, waaruit blijkt dat spelers zich ook wagen in gebieden waar nog explosieven liggen.

In het land liggen naar schatting nog zo'n 120.000 onontdekte mijnen. In Bosnië zijn sinds het einde van de oorlog in 1995 zeker 600 mensen om het leven gekomen door verstopte landmijnen. Posavina bez mina roept Bosniërs op vooral op waarschuwingsborden te blijven letten, ook als ze met hun smartphone op jacht zijn naar digitale monsters.

'We hebben informatie ontvangen dat sommige gebruikers van de Pokémon Go app zich begeven in gebieden waar mijnen kunnen liggen', waarschuwde de organisatie. 'We roepen burgers op dit niet te doen.'

Een man speelt Pokémon Go bij een bord dat waarschuwt voor mijnen in Bosnië.Beeld ap

Het blauwe vinkje op Twitter was tot nu toe altijd voorbehouden aan beroemdheden, politici, sporters en bekende journalisten en zakenlieden van wie het sociale netwerk heeft kunnen vaststellen dat deze persoon ook echt achter het account zit. Maar binnenkort kan iedereen zo'n felbegeerd tekentje aanvragen, zo heeft Twitter bekendgemaakt.

Om in aanmerking te kunnen komen voor een vinkje kunnen gebruikers een online formulier invullen waarbij ze onder andere hun telefoonnummer en mailadres moeten laten verifiëren. (TK)

De Volkskrant heeft allang een vinkje.Beeld Twitter
Beeld anp

Zoals gebruikelijk in alle stilte heeft Google zijn transparantierapport van de jongste halfjaarcijfers voorzien. Overheden en rechtbanken deden in het tweede halfjaar van 2015 ruim 40 duizend verzoeken om informatie over gebruikers van GMail, Google Docs, Blogger, Google+ en andere internetdiensten van het Amerikaanse bedrijf.

Spijkerharde conclusie: de nieuwsgierigheid van officiële instanties naar het online reilen en zeilen van burgers wordt er in elk geval niet minder op. 40 duizend is het hoogste aantal verzoeken sinds Google in 2009 begon te turven. De verzoeken treffen de privacy van meer dan 81 duizend gebruikers (een enkel verzoek kan om meerdere mensen handelen).

Nederland heeft in de tweede helft van 2015 aan Google 210 verzoeken gedaan om data van gebruikers, ietsje minder dan Rusland (257).

Google geeft geen informatie over waarom de autoriteiten inzage willen. Het percentage ingewilligde verzoeken blijft stabiel, op 63 procent. (PvA)

Time twijfelde in 2006 nog.Beeld Time

Nadat McDonald's liet weten anti-pornofilter op de wifi-netwerken van zijn restaurants in de VS te installeren, maakt nu ook Starbucks bekend dat het filters wil implementeren die het onmogelijk maken om porno te kijken via gratis wifi in de Amerikaanse filialen.

Starbucks wil de filter invoeren, zodra het een systeem heeft gevonden dat andere content wél gewoon doorlaat. McDonald's liet al een filter installeren in 14.000 vestigingen in de VS. In het het Verenigd Koninkrijk was de blokkering van pornografisch materiaal al langer van kracht in de vestigingen van de fastfoodketen.

De privatisering van de spoorwegen heeft de Britten veel spoorwegmaatschappijen en -maatschappijtjes opgeleverd waaronder de Nederlandse Spoorwegen onder het merk Abellio en in sommige gevallen veel vertraging. De problemen hebben vrijdag ertoe geleid dat de minister verantwoordelijk voor het spoor is opgestapt. Ze had kort daarvoor gezegd dat aftreden niets zou bijdragen aan de oplossing van de problemen.

Uit ergernis over steeds uitvallende treinen hebben ontwikkelaars van de gamestudio RamJam een game gemaakt, waarin de speler moet voorkomen dat conducteurs aan boord van de trein stappen. Op die manier lopen de spoorwegbedrijven verliezen op en gaan ze uiteindelijk op de fles. Ontwikkelaar Tom Jackson zegt tegen de BBC dat de dienstregeling rond Brighton zo'n rommeltje is dat hij en zijn collega's zijn opgehouden om met de trein te reizen.

Volgens de BBC is de game al door meer dan 45 duizend mensen gespeeld. (PvA)

Wie het slachtoffer wordt van ransomware, doet er goed aan niet te betalen. En als betalen de enige manier is om bestanden terug te krijgen die door cybergeboefte op slot is gezet, loont het om af te dingen.

Dat blijkt in elk geval uit een onderzoekje van computerbeveiligingsexpert F-Secure. Onder de dekmantel van een 'gewoon slachtoffer' probeerden medewerkers van het bedrijf in contact te komen met de bendes die op grote schaal virussen verspreiden die een documenten en afbeeldingen op een pc onleesbaar maakt door ze te versleutelen met een wachtwoord.

In vier van de vijf gevallen kwam er een gesprek op gang met de cyberboeven. In drie gevallen bleken die bereid tot een verlaging van het 'losgeld' voor de gegijzelde bestanden, gemiddeld zo'n 29 procent. Afdingen kan dus lonen: een enkele bende vroeg aanvankelijk namelijk 1900 dollar, te betalen binnen drie dagen. Na onderhandelen werd dat bedrag met 67 procent verlaagd.

Een van de benaderde 'kapers' lijkt vanuit Nederland te opereren: het gesprek met de 'klant' verliep eerst in het Engels, maar daarna schakelde de criminelen in het Nederlands over.

Overigens zijn de meningen verdeeld of het wijs is om te betalen als een pc met ransomware is gesaboteerd. Cybercriminelen zouden na betaling kunnen besluiten om nog meer geld te vragen, aangezien ze een slachtoffer hebben getroffen die kennelijk erg zit te springen om de versleutelde bestanden. Aan de andere kant kan losgeld innen en dan nog een betaling eisen hun reputatie op internet een knauw geven. Andere slachtoffers zijn dan misschien niet meer bereid om te dokken.

Vorige week dook er een nieuwe vorm van ransomware op, die na betaling van losgeld alsnog alle bestanden op een computer begon te wissen. (PvA)

Ransomware valt en staat met goede klantenservice, stelt beveiliger F-Secure.Beeld F-Secure

Na de VS en Australië kan sinds dit weekeinde ook iedereen in Europa aan de slag met de officiële Pokémon Go-app voor Android en iPhone. Behalve de Fransen. Uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Nice heeft Nintendo besloten om de lancering van de app in Frankrijk langer uit te stellen, zo stelt The Pokémon Company in een verklaring aan de website IGN France. 'Als teken van respect aan de Fransen in deze tijd van nationale rouw hebben we de lancering van Pokémon GO uitgesteld. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Frankrijk en de slachtoffers die bij deze verschrikkelijke aanval zijn gevallen', zo luidt de verklaring.

Beeld reuters

Op Pokemon jagen is niet geheel zonder risico, 's avonds, in een auto en voor het huis in Palm Coast (Florida) van een man met een wapenvergunning. Die nam een witte auto onder vuur die met oplichtende remlichten voor zijn woning stond en waarvan hij een van de inzittenden hoorden zeggen: 'Did you get anything?'

De 19- en 16-jarige inzittenden van de auto merkten pas de volgende ochtend dat ze onder vuur genomen, meldt een lokaal tv-station, toen ze zagen dat de auto een lekke band had en kogelgaten. De schutter zei later tegen de politie dat de auto met hoge vaart op hem af was gereden.

De sherrif van Palm County heeft het incident aangegrepen om Pokemon GO-spelers te wijzen op de risico's die kleven aan de game en wat ze kunnen doen om brokken te voorkomen. (PvA)

Beeld photo_news

Pokémon Go is sinds dit weekeinde ook officiëel in Nederland te verkijgen. De populaire app kan gratis worden gedownload in de appwinkels van Apple en Google. Eerder konden Nederlanders de app alleen via een omweg downloaden. Desondanks is het spelletje al mateloos populair (zie hieronder). De lancering van spel was in Nederland en enkele andere landen uitgesteld vanwege problemen met de servers. Die lijken op het moment van schrijven echter nog niet helemaal te zijn opgelost: de game ligt nog steeds vaak plat. (TK)

Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder spelen Pokemon GO, meldt het Bossche onderzoeksbureau Multiscope. Een op de tien: dat is een ongelooflijk hoog aantal. Vooral als je bedenkt dat de game officieel nog niet in Nederland valt te downloaden.

Multiscope komt tot zijn cijfer via marktonderzoek onder 1.000 Nederlanders - 'een representatieve' steekproef. Onderzoeker Ruud Dankers meldt dat er 'uiteraard net als bij elk onderzoek een betrouwbaarheidsinterval' is. Het aantal Pokemon GO-spelers 'is berekend op basis van het aantal Nederlanders boven de 18 en het percentage dat aangeeft het spel te spelen'. Daar zitten de jongeren van 12 tot 18 jaar - 1,2 miljoen potentiële gamertjes - niet bij.

Multiscope voert zijn onderzoeken uit via internetpanels. Het CBS meldde onlangs dat 1,2 Nederlanders nooit online gaat. Zou het feit dat je via internet mensen naar hun mening vraagt kunnen leiden tot een oververtegenwoordiging van mensen die technisch meer onderlegd zijn en dus weten hoe ze Pokemon GO via een sluipweg op hun smartphone moeten zetten? Dankers denkt van niet.

Multiscope staat overigens niet alleen in zijn bevindingen. De Amerikaanse marktvorser SimilarWeb zegt dat 6,8 procent van de bezitters in Nederland van een Android-smartphone de game hebben geïnstalleerd. Dat zijn er dus rond de 1,19 miljoen - de mensen die de virtuele monstertjes met hun iPhone zoeken ontbreken in dat cijfer.

SimilarWebs getal voor Nederland is overigens gebaseerd op het aantal downloads via apkmirror.com, een van de website die 'illegale' kopieën van de game biedt. De Amerikanen extrapoleren dus op basis van het aantal downloads en het aantal Android-toestellen in omloop. Of dat een precies beeld oplevert van hoeveel mensen door Pokemon GO-koort zijn geveld, is de vraag. Maar een rage - dat is het. (pva)

Catch Them All!Beeld Niantic

Nintendo is helemaal op de nostalgische toer en komt dit jaar met een kleine versie van de NES-spelcomputer uit de jaren tachtig. De Classic Mini krijgt een retro-vormgeving maar heeft wel moderne snufjes. Zo kan de computer met een HDMI-kabel op een televisie worden aangesloten. Ook is het mogelijk de gamecontroller te gebruiken op de Wii en Wii U.

De Classic Mini ligt vanaf 11 november in de winkels. Deze wordt verkocht met dertig voorgeïnstalleerde spellen. Het zijn onder meer klassiekers als Super Mario Bros, Donkey Kong, The Legend of Zelda en Pac-Man. Het pakket bevat een controller. In de Verenigde Staten zal de console voor 60 dollar worden verkocht. Hoeveel het in Nederland gaat kosten is nog niet bekend.

Pokémon Go, net een week uit en nu al één van de populiarste apps ooit, krijgt binnenkort advertenties in de vorm van 'gesponsorde locaties'. Bedrijven kunnen ontwikkelaar Niantic dan geld betalen om een prominente plek op de kaart in de game te krijgen, zodat ze meer bezoekers kunnen trekken. Dat heeft John Hanke, CEO van de Amerikaanse ontwikkelaar, gezegd in een interview met de Financial Times. Nu verdienen de makers van de gratis app voornamelijk geld met in-app aankopen.

In Pokémon Go kunnen spelers in de echte wereld op Pokémonjacht. De app is wereldwijd een enorm succes. In Nederland is de app nog niet officiëel uit vanwege problemen met de capaciteit van de servers, maar de app is wel via een omweg te downloaden. Alles over Pokémon Go leest u in dit artikel, en hier vind u meer informatie over hoe wordt bepaald welke Pokémon waar verschijnen. (TK)

De Amerikaanse federale politie heeft in alle stilte in drie jaar tijd een database aangelegd met irisscans van arrestanten, om software te testen die kan helpen bij de opsporing van verdachten. Juridisch begeeft de FBI zich op het randje, constateert de website The Verge die het nieuws naar buiten bracht.

Voor een louter technische proef hoeft de FBI niet te voldoen aan allerlei privacyregels die normaal moeten worden gehandhaafd bij databases van een dergelijke omvang. Er zijn inmiddels 430 duizend scans verwerkt.

Het is onduidelijk of de instantie de database niet heeft gebruikt in opsporingszaken. In een rechtszaak zouden verdachten vrijuit kunnen gaan als blijkt dat aanhouding het resultaat is van gespeur met middelen waarvoor de juridische grond ontbreekt.

De FBI weigert commentaar op de cijfers in The Verge. 'Dat deze systemen zijn opgezet zonder enige waarborg of toezicht is verontrustend', reageerde de ACLU, een Amerikaanse voorvechter van burgervrijheden. De onthulling voedt het argwaan van Amerikanen tegen het datagraaien van hun overheid. Uit de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de National Security Agency bleek al dat instanties zich niet al te veel laten muilkorven door de wet. (PvA)

Pokemon GO mag dan razend populair zijn, op gps-gebaseerde games gaan al een tijdje mee in de appwinkels voor Android-telefoons en iPhones. De website Pocketmeta zette er vorig jaar al een paar op een rijtje, waaronder het populaire Zombies, Run! uit 2011. Daarbij moet je hard rennen om uit handen te blijven van vleesetende griezels - de app is favoriet onder joggers die wel eens wat anders willen dan Evy Gruyaert horen babbelen.

Reddit-gebruiker Eskaminagaga kwam tot deze lijst voor Android-toestellen. (PvA)

Beeld Six To Start

Iedereen - O.K. een deel van de Australiërs en Amerikanen - speelt Pokemon Go. Maar het zijn wel zo veel Australiërs en Amerikanen dat de internetservers voor het spel onder de toeloop bezwijken. Dat servertekort is de reden waarom Europeanen de game nog niet kunnen spelen - tenzij ze bereid zijn tot het bewandelen van een paar sluipwegen voor telefoons van Android- en iPhone-makelij. The Guardian legt uit hoe. Het schijnt wel dat de ontwikkelaar 'valsspelers' (geofencing-schendende gamertjes) in de ban doet, als ze achter deze praktijken komt. (PvA)

Snapchat? Dat was toch die app die de vluchtigheid van het leven bekrachtigde? Al lang niet meer. Ooit begonnen als de app waarmee foto's werden uitgewisseld die zichzelf na tien seconden weer vernietigden, is het inmiddels een heel serieuze speler geworden waarop ook grote nieuwsmedia hun verhaal doen. De volgende stap is een opvallende: de introductie van een functie genaamd Memories. Gebruikers kunnen nu hun 'momenten' opslaan om ze later terug te kijken of zelfs opnieuw te versturen. De nieuwe optie komt de komende tijd geleidelijk voor alle gebruikers beschikbaar. (LV)

De politie in de Australische stad Darwin heeft last van mensen die een spelletje Pokémon GO op hun telefoon spelen. In dit vandaag uitgebrachte spelletje voor smartphones kunnen mensen de bekende zakmonstertjes van Nintendo in de echte wereld vangen met behulp van GPS. Het is een kruising van Pokémon en de populaire locatiegame Ingress. In het politiebureau van Darwin is de pokemon Sandshrew te vinden. En blijkbaar gaan mensen het politiebureau daadwerkelijk binnen om het beestje te vangen.

Op Facebook wijst de politie erop dat dat niet nodig is; je kunt enige afstand bewaren. 'Je hoeft niet binnen te komen om de Pokémon te vangen. En het is ook een goed idee om goed om je heen te kijken voordat je de straat oversteekt. Die Sandshrew gaat nergens heen.'

Pokémon GO komt naar verwachting binnenkort ook in Nederland uit. Ondergetekende is hem alvast aan het testen en liep tegen een lantaarnpaal op. Levensgevaarlijk. (TK)

Beeld Facebook

Doet de naam Ringing Bells een belletje rinkelen? In februari kondigde dit Indiase bedrijf aan dat het een smartphone op de markt ging brengen die 251 roepies (omgerekend 3,30 euro) kost. Nu is deze telefoon, genaamd Freedom 251, ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar voor de historisch lage prijs van vier dollar. Het vlaggenschip van Ringing Bells heeft een 1,3 GHz-processor, een 4 inch-scherm, 8 GB aan opslaggeheugen en een 3,2 megapixelcamera aan boord.

Techsite Cnet probeerde hem al even uit en constateert dat het ondanks de 'te-mooi-om-waar-te-zijn-prijs' een prima toestel is. 'De plastic behuizing voelt niet goedkoop aan maar maakt de telefoon wel lekker licht. Het toestel is gemakkelijk in één hand vast te houden. De knoppen voelen wel plastic-achtig aan maar werken prima. Het is zeker geen krachtige telefoon, maar hij is ook niet al te traag.'

Maar Ars Technica is een stuk kritischer en noemt het toestel 'verschrikkelijk schimmig'. Zo zou Ringing Bells het ontwerp drastisch hebben omgegooid nadat het toestel in februari wereldwijd veel aandacht had gekregen. Freedom 251 zou qua uiterlijk 'lelijker en goedkoper' zijn geworden. En testers in India ontdekten dat het apparaat eigenlijk is gemaakt door Adcom. Het logo van dat bedrijf is met correctievloeistof over dat van Ringing Bells geplakt. En de icoontjes op het bureaublad van dit Android-toestel lijken te zijn gejat van Apple... Toch te mooi om waar te zijn dus. (TK)

Heb je een mooie verzameling spulletjes, maar geen ruimte of geld voor een mooie vitrinekast? Of zoek je een manier om je verzameling snel en gemakkelijk aan anderen te kunnen tonen? Microsoft denkt de oplossing te hebben. Het Amerikaanse techbedrijf heeft namelijk Thinga.me aangekondigd. Met deze app kunnen gebruikers objecten fotograferen, die vervolgens automatisch worden uitgesneden en in een virtuele vitrinekast worden geplaatst.

Het is nog niet bekend wanneer de app officieel gelanceerd wordt, maar geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden om de app alvast te testen. Op deze site vind je ook tips over hoe je de app het beste kunt gebruiken. (TK)

Beeld Microsoft

Bezorgservice Just Eat introduceert deze maand zelfrijdende robots die maaltijden naar klanten brengen. Het gaat in eerste instantie om zes robots in Londen, maar bij succes wordt het project uitgebreid, ook naar andere steden. De apparaten worden gemaakt door Starship Technologies.

Het gaat om kleine, witgekleurde robots die op wandelsnelheid rijden. Deze sturen twee minuten voor aankomst een melding naar de klant. Dit bericht bevat tevens een toegangscode voor het laadruim. Via camera's, die ook diefstal moeten voorkomen, kijken altijd mensen mee om zo nodig bij te sturen.

De bezorgrobot is de afgelopen negen maanden in twaalf landen getest. Er is probleemloos meer dan achtduizend kilometer afgelegd, aldus de makers. Just Eat, gebruikt door 14 miljoen Europeanen, is niet de enige die de robots gaat inzetten. Starship Technologies werkt samen met nog drie andere bedrijven.

BlackBerry gaat stoppen met de productie van de Classic, het laatste model dat een fysiek toetsenbord heeft. Dat gebeurt in het kader van een vernieuwing van zijn gamma, zo kondigde de Canadese smartphoneproducent gisteren aan. BlackBerry bracht de Classic in 2014 uit op vraag van zijn zakelijke klanten die een terugkeer wilden van het iconische toetsenbord waarmee de Candese groep in de jaren 2000 naam maakte.

Volgens de Blackberry-directeur voor apparaten, Ralph Pini, heeft de Classic de gemiddelde levensduur van een smartphone overschreden. 'We vernieuwen ons assortiment smartphones met de allernieuwste toestellen', aldus Pini, die aangaf enthousiast te zijn over wat zal komen.

De BlackBerry Classic.Beeld anp

Bret Taylor (35) wordt bestuurslid bij Twitter. Dat hebben Taylor en Twitter-topman Omid Kordestani dinsdag bekendgemaakt, uiteraard via Twitter zelf. Taylor was van 2009 tot 2012 topman voor technische zaken (Chief Technology Officer) bij rivaal Facebook. Hij bedacht onder meer de like-functie. Voor Google ontwikkelde hij eerder Google Maps.

De afgelopen jaren werkte Taylor voor een eigen bedrijf, appmaker Quip. Ook zit hij in de raad van bestuur van Taser, dat stroomstootwapens maakt.

Xbox Live, de online-omgeving van Microsoft's Xbox-spelcomputers, is binnenkort rolstoelvriendelijk. Xbox-baas Phil Spencer heeft op Twitter aangekondigd dat spelers straks hun avatar (het digitale figuurtje waarmee ze zichzelf afbeelden) kunnen voorzien van een invalidenwagen. Een Xbox-gamer kondigde eerder aan dat hij middels een petitie Microsoft ertoe wilde zetten om de rolstoelen toe te voegen. 'Een petitie is niet nodig, we horen je', tweet Spencer.

Heel revolutionair is de toevoeging van rolstoelen niet, als je je bedenkt dat spelers hun avatar via de onlinewinkel kunnen voorzien van de meest wilde kleding, accessoires en huisdieren. Een screenshot die Mike Ybarra van Microsoft tweette lijkt er op te wijzen dat de digitale personages er iets gedetailleerder uit komen te zien dan nu het geval is. (TK)

Facebook laat je straks in één machtige zwiep je boodschappen in 45 talen online zetten (nee, nog niet in het Klingon) met iets dat ze de Multilangual Composer noemen. Volgens het sociale netwerk spreekt de helft van zijn gebruikers een andere taal dan het Engels - dus een markt moet er zijn voor deze instantvertalingen. Nu maar hopen dat die tolk een beetje goed vertaalt.

Het volledige spel verschijnt pas begin volgend jaar, maar een teaser/demo van de griezelgame Resident Evil 7 breekt intussen downloadrecords. 'The Beginning Hour' was dit weekeinde al 2 miljoen keer uit de PSN Store gehengeld. De demo is er alleen voor de PlayStation 4.

Nog een maandje kunnen gebruikers van Windows 7 en 8 gratis overstappen naar Windows 10. Microsoft helpt hen daar even aan herinneren. Met een full-screen-reminder, tot chagrijn van Windows 10-weigeraars (ja, jullie twee daar!). Inmiddels heeft het softwarebedrijf al 350 miljoen licenties voor zijn jongste besturingssysteem op de teller staan.

Amazon, de websuper, is stiekem begonnen om bij sommige producten de 'adviesprijs' weg te laten. Terwijl dat een van de succesvolle trucs was die kopers ervan overtuigde dat ze een voordeeltje hadden. Reden? Rechtszaken.

Het team TechUnited van de TU in Eindhoven is zondag in de Duitse stad Leipzig wereldkampioen robotvoetbal geworden. De Nederlandse voetbalrobots versloegen in een spannende finale de wereldkampioen Water uit China na een beslissende penaltyreeks. In de reguliere speeltijd was het duel in 3-3 geëindigd.

'Hoezo kunnen Nederlanders geen penalty's nemen?', twitterde de TU Eindhoven na het heroveren van de wereldtitel, die in 2012 en 2014 ook al in Nederlandse handen was.

Het Chinese robotteam van de technische universiteit van Beijing bleek allerminst bedreven in het nemen van strafschoppen. De Eindhovense robotgoalie wist alle vijf de pogingen te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één treffer nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak.

Het wereldkampioenschap RoboCup 2016 heeft tot doel technologische ontwikkelingen te stimuleren en kennis te delen. Zo kan de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica worden versneld. Door voetbal als testdomein voor nieuwe technologische vindingen te gebruiken, kan volgens de TU Eindhoven een breed publiek worden bereikt. Het uiteindelijke doel is om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal.


Robots spelen een wedstrijd tijdens de RoboCup 2016 in Leipzig.Beeld epa

Een team van de TU Delft heeft een robotwedstrijd gewonnen. Bij de Amazon Picking Challenge moesten de robots helemaal zelf producten van schappen pakken en in containers plaatsen, en andersom. Team Delft won beide opdrachten.

De wedstrijd maakt deel uit van de RoboCup 2016 in Leipzig. De robots moesten zelf kunnen plannen. Bovendien moesten ze de producten herkennen, die op willekeurige plekken en in alle mogelijke standen in de schappen staan. Delft deed voor de eerste keer mee.

Tot nu toe heeft Microsoft de naam 'Surface' alleen geplakt op zijn laptops en tablets. Volgens Digitimes gaat daar verandering in komen: het Amerikaanse techbedrijf zou in het derde kwartaal van dit jaar ook een all-in-one-desktopcomputer onder die naam op de markt willen gaan brengen. Dat is een monitor waar de hardware zit ingebouwd, zodat je geen aparte kast nodig hebt. Vergelijkbaar dus met Apple's iMac. Microsoft zou de nieuwe pc's willen voorzien van een nieuwe Intel-chip die pas eind dit jaar op de markt komt.

Windows Central bevestigt het nieuws van Digitimes.

Een Surface-laptopBeeld ap

Apple is in onderhandeling om muziekservice Tidal over te nemen. Volgens The Wall Street Journal (betaalmuurlink) zouden gesprekken met de eigenaar van Tidal, muziekondernemer en rapper Jay Z, nog in 'een vroeg stadium' zijn. Jay Z wist een aantal bekende artiesten aan zijn dienst te verbinden door ze mede-eigenaar te maken. Onder meer Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Carters echtgenote Beyoncé werken samen met Tidal. Dit levert Tidal exclusief materiaal op. Zo bracht West vorige week nog zijn controversiële videoclip Famous uit via de service. Het zou Apple, dat afgelopen jaar Apple Music startte om de concurrentie aan te gaan met Spotify, vooral te doen zijn om die unieke content. Apple Music heeft momenteel 15 miljoen betalende gebruikers, concurrent Spotify ongeveer twee keer zo veel. Tidal op zijn beurt heeft er rond de vier miljoen.

Spotify is boos op Apple omdat deze een nieuwe update van de muziekstreamingapp voor iOS blokkeert. In een brief aan een advocaat van de iPhone-maker beschuldigt Spotify Apple van machtsmisbruik, meldt Recode. Apple weigert de update omdat er niet gebruik wordt gemaakt van Apple's eigen betaalsysteem bij het werven van nieuwe klanten en het verkopen van abonnementen. Maar volgens Spotify blokkeert Apple de update om de eigen muziekstreamingdienst Apple Music een betere concurrentiepositie te bezorgen.

Spotify krijgt steun uit Washington: senator Elizabeth Warren, die evenals een aantal andere congresleden een kopie van de brief heeft ontvangen, beticht Apple van oneerlijke concurrentie. Volgens de senator misbruikt Apple de controle over zijn besturingssysteem iOS om de concurrentie buiten spel te zetten.

Apple heeft de beschuldigingen inmiddels ontkend.

Beeld anp

Lees hier het Techblog van de vorige maand terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden