techblog

Techblog – RTL Nieuws zet ‘robotjournalist’ in voor lokaal nieuws

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

RTL Nieuws zet ‘robotjournalist’ in voor lokaal nieuws - 14 november 2019

Het is voor RTL Nieuws ondoenlijk om voor elk dorpje in Nederland op te schrijven of het aantal verkeersongelukken stijgt of daalt en welk kruispunt het gevaarlijkst is. Toch heeft de nieuwsdienst sinds donderdag een webpagina die precies deze informatie biedt, in netjes uitgeschreven artikelen, en dat voor elke woonplaats.

Hoe dat kan? Dankzij ‘robotjournalist’ Adam (Automatische Data Artikel Machine). Die gebruikte een database van Rijkswaterstaat over verkeersongelukken, trok conclusies (is er sprake van een stijging of daling?) en maakte er nieuwsberichtjes van. RTL Nieuws is tevreden over de eerste artikelen van Adam en is van plan hem vaker in te zetten.

Overigens is geen sprake van een kunstmatige intelligent programma met taalgevoel; Adam vult een reeks complexe, vooraf uitgeschreven sjablonen in op basis van de data. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen gebruikte de NOS een vergelijkbaar systeem om nieuwsberichten met uitslagen voor elke gemeente te generen.

Benieuwd hoe geautomatiseerde journalistiek werkt en wat de laatste ontwikkelingen zijn? Eerder schreven we er dit artikel over. (NW)

Techbedrijven storten zich op betalingsdiensten - 13 november 2019

Vergeet voor even libra, het ambitieuze plan van Facebook om met een eigen cryptomunt betalingen te kunnen doen. In afwachting van deze wereldmunt heeft het platform nu Facebook Pay gepresenteerd. Gebruikers van Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp kunnen eenvoudig betalingen doen zonder de app te verlaten. Pay moet hiervoor gekoppeld worden aan een bestaande betaalmethode, bijvoorbeeld een creditcard. Het is nog niet bekend of de dienst naar Europa komt.

Google gaat ondertussen klanten in de Verenigde Staten de mogelijkheid bieden een bankrekening te openen via de internetgigant. Daarmee treedt het bedrijf in de voetsporen van onder andere Apple.

Google gaat voor de bankrekeningen in zijn Google Pay-app samenwerken met Citigroup, waar Apple samenwerkt met Goldman Sachs. Afgelopen dagen kwam de kaart van Apple overigens negatief in het nieuws vanwege vermeend seksisme: vrouwen zouden minder krediet krijgen dan mannen. (LV)

Facebook Pay Beeld Facebook
Facebook PayBeeld Facebook

10 procent van de Kamerleden trapt in phishingmails van Opgelicht?! - 13 november 2019

Kun je Tweede Kamerleden verleiden om op een link te klikken die mogelijk naar een kwaadaardige website leidt? Tv-programma Opgelicht?! besloot het te testen. Het programma stuurde een mail met een link naar een site, zogenaamd over een herinrichting van Het Plein, nabij het Binnenhof.

Zestien van de honderdvijftig Kamerleden klikten op de link. In dit geval kon dat geen kwaad, maar een cybercrimineel zou op dergelijke manier malware kunnen installeren, bijvoorbeeld door iets te downloaden.

Een tikkeltje ironisch, want de overheid startte eerder dit jaar nog de campagne Eerst checken, dan klikken. Uit de test bleek overigens ook dat enkele Kamerleden de laatste beveiligingsupdates niet hadden geïnstalleerd op hun telefoon, waardoor ze minder goed beveiligd zijn tegen malware. (NW)

Hoe wapen je je tegen phishing?

Lees hier onze tips over het herkennen van een phishing-mail.

Privacywaakhond gaat meer letten op algoritmes en datahandel - 11 november 2019

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de komende jaren meer letten op het gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie. Bedrijven en overheden maken daarvan steeds meer gebruik. Computers kunnen enorme hoeveelheden gegevens soms beter analyseren dan mensen, maar daar kleven ook ‘risico’s en schadelijke effecten’ aan, zegt de privacywaakhond.

Computersystemen kunnen bijvoorbeeld verkeerde beslissingen nemen. Bovendien zouden zulke systemen kunnen leiden tot uitsluiting van mensen en tot discriminatie. De autoriteit wil de komende jaren ook meer kijken naar het doorverkopen van gegevens van mensen door bedrijven. ‘Data maken producten en diensten slimmer en deze producten en diensten creëren vervolgens weer meer data’, aldus de waakhond. (LV)

Google roept hulp beveiligers in om zijn app-winkel te beveiligen - 7 november 2019

Google heeft een samenwerkingsverband gesloten met drie beveiligingsbedrijven: ESET, Lookout en Zimperium. Gedachte achter deze zogenoemde App Defense Alliance is om kwaadaardige apps uit Google’s app-winkel Play Store te vissen voordat ze de consument bereiken. De populariteit van Android – wereldwijd 2,5 miljard apparaten – zorgt er volgens Google voor dat het systeem een aantrekkelijk doelwit voor misbruik is.

Het probleem is aanzienlijk. ESET ontdekte bijvoorbeeld alleen al in de maand september 172 schadelijke Android-apps, goed voor in totaal meer dan 335 miljoen installaties. De meeste van die apps schotelen advertenties voor (adware). (LV)

Nieuwe functionaliteit op Twitter laat je geen mensen, maar onderwerpen volgen - 7 november 2019

Wie via Twitter wil volgen wat er leeft op gebied van, zeg, je favoriete voetbalclub of videogame, kan vanaf 13 november terecht bij het kopje Topics. Hier wordt het mogelijk om (in eerste instantie) driehonderd onderwerpen te volgen op een soortgelijke manier als je nu al individuele accounts kunt volgen. De tweets die verschijnen, zijn geselecteerd op sleutelwoorden, hoeveelheid interactie (zoals aantal reacties en retweets) en in hoeverre de afzender berichten vaker over dit onderwerp plaatst (en dus betrouwbaar lijkt). (NW)

Toenemende druk op video-app TikTok vanwege mogelijke Chinese invloeden - 6 oktober 2019

De onder tieners populaire app TikTok - waar korte muziekfilmpjes van enkele seconden worden gedeeld - komt in de Verenigde Staten steeds meer onder druk te liggen. De app is namelijk in bezit van een Chinees moederbedrijf, ByteDance.

Zes Amerikaanse ex-medewerkers van het platform waarmee The Washington Post sprak, stellen nu (anoniem) dat Chinese moderatoren het laatste woord hebben over welke video’s met politieke inhoud worden verwijderd of beperkt in hun verspreiding. ‘De portemonnee ligt nog steeds in China: het geld komt daar vandaan en de beslissingen komen daar vandaan’, zegt een van hen. TikTok ontkent Chinese bemoeienis rond de moderatie van video’s.

Op initiatief van Amerikaanse senatoren, stelde de VS onlangs een onderzoek in naar Chinese inmenging op TikTok. Vanwege de vrees dat in China gevoelige meningen en onderwerpen ook in de VS worden gecensureerd en dat persoonlijke data in Chinese handen kan vallen. (NW)

TikTok onder vuur

Begin dit jaar kreeg TikTok in de VS al een boete vanwege het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen onder de 13, zonder toestemming van hun ouders.

Deze vliegende ‘robotbij’ kan tegen een stootje dankzij zachte spieren - 5 november 2019

Kleine vliegende robotjes bouwen, dat kunnen robotbouwers onderhand wel. Maar één botsing en de kwetsbare apparaatjes zijn vaak al beschadigd. Onderzoekers van de Hardvard-universiteit bouwden daarom een robot ter grootte van een insect die met zachte ‘artificiële spieren’ een stel vleugeltjes aandrijft om op te stijgen.

De Robobee: een zacht, vliegend robotje dat tegen een stootje kan. Beeld Harvard Microrobotics Lab
De Robobee: een zacht, vliegend robotje dat tegen een stootje kan.Beeld Harvard Microrobotics Lab

Deze ‘Robobee’ bleek in staat ook na meerdere botsingen, zowel met de muur als met elkaar, schadevrij weer op te stijgen, schrijven de onderzoekers in vakblad Nature. Dit kan een startpunt zijn van een nieuwe generatie vliegende robots, die zacht en wendbaar zijn en daarom goed kunnen werken in nauwe ruimtes met veel obstakels, hopen zij. Denk aan het opsporen van overlevenden in gebieden die door een aardbeving zijn getroffen. (NW)

Bekijk zelf hoe de zachte Robobee vliegt in dit filmpje van Harvard SEAS:

Zachte robotica is een compleet onderzoeksveld

Lees hier meer over de ontwikkeling van zachte en flexibele robots, die zelfs van vlees gemaakt kunnen zijn. En de toepassingen die dankzij de souplesse van deze robots mogelijk zijn.

Computer beter dan 99,8 procent van menselijke spelers in computergame StarCraft 2 - 31 oktober 2019

Als het om schaken gaat, is de mens allang door de computer voorbijgestreefd. Inmiddels verliezen we ook bij computerspellen rap terrein. Onderzoekers van DeepMind (een onderzoeksdivisie van Google) ontwikkelden een programma dat zich voor het eerst kan meten met de allerbeste spelers in het strategiespel StarCraft 2, schrijven ze in vakblad Nature.

AlphaStar, zoals het programma heet, wordt hoger ingeschaald dan 99,8 procent van de spelers op de officiële StarCraft-ranglijst. Eerder wist het programma al enkele profs te verslaan, maar daarbij was het aantal mogelijkheden binnen het spel teruggeschroefd.

De computer heeft meer moeite met StarCraft 2 dan met pakweg een potje schaak, omdat het aantal variabelen veel groter is. Zo zijn er meer bewegingsmogelijkheden en meer speelbare karakters, bovendien blijven de acties van de tegenstander grotendeels verborgen. Het doel van dit soort onderzoek is kunstmatige intelligentie ontwikkelen die besluiten kan nemen over langere tijdschalen en die kan omgaan met onzekerheden.

Eerder beschreven we in dit artikel de recente vooruitgang van spelletjes-spelende AI. En waarom uitgerekend videogames nuttig zijn om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die op een dag bijvoorbeeld kan dienstdoen als verkeersregelaar. (NW)

Onderstaande video van DeepMind laat zien hoe de computer traint om beter te worden in StarCraft 2 (elke ‘agent’ is een ander computerprogramma):

Samsung werkt aan telefoon die je dubbelklapt als een schelp - 30 oktober 2019

Ondanks de frustrerende technische problemen met de Galaxy Fold, die maanden later uitkwam dan gepland, heeft Samsung kennelijk de smaak te pakken als het gaat om vouwbare telefoons. Waar de Galaxy Fold een soort tablet is die je kunt omvouwen tot smartphone, werkt het Koreaanse bedrijf nu aan een telefoon van traditionele grootte die je doormidden kunt vouwen, als een schelp. Een beetje als de aloude uitklaptelefoons dus, alleen buigt nu het scherm om. Samsung presenteerde het nieuwe ontwerp op een eigen conferentie voor ontwikkelaars. Wanneer de telefoon uit moet komen en wat hij moet kosten, is allemaal niet bekend. (NW)

Europese clouddienst als alternatief voor Amazon en Google - 30 oktober 2019

Duitsland en Frankrijk nemen het voortouw bij het nieuwe Europese initiatief Gaia-X, dat als doel heeft om een alternatief te bieden voor de dominante Amerikaanse aanbieders van clouddiensten: Amazon, Google en Microsoft. Of, in de woorden van de Süddeutsche Zeitung: een godin moet de Europese data beschermen.

Godin Gaia zorgt daarbij voor één gemeenschappelijke standaard waarop allerlei aanbieders kunnen aansluiten. Van Duitse kant zijn bedrijven als SAP, Deutsche Telekom en Deutsche Bank betrokken. De precieze Franse invulling is nog niet bekend. (LV)

‘Datingsites schenden privacy van hun bezoekers’ - 29 oktober 2019

Veel datingsites gaan niet goed om met de privacy van hun bezoekers. 80 procent van de onderzochte sites overtreden volgens de Consumentenbond de privacywet. De bond onderzocht hoe tien populaire datingsites (Badoo, e-Matching, Happn, Lexa, Paiq, Parship, Pepper, Relatieplanet, Tinder en 50plusmatch) omgaan met cookies.

Vijf van hen plaatsten advertentiecookies voordat bezoekers daarvoor toestemming hadden gegeven. Hierdoor komen persoonsgegevens terecht bij commerciële derde partijen. Parship, Paiq en Tinder communiceren bijvoorbeeld met het advertentienetwerk van Facebook, waardoor de sitebezoeker ongewild met datingadvertenties binnen en buiten Facebook kan worden geconfronteerd.

De bond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument en Markt melding gemaakt van de overtredingen. (LV)

Google aast op smartwatchfabrikant Fitbit - 29 oktober 2019

De Amerikaanse maker van fitnesstrackers en smartwatches Fitbit is een overnamedoelwit voor Alphabet, het moederbedrijf van Google. Dat meldden ingewijden aan persbureau Reuters. Alphabet zou inmiddels al een overnamebod hebben gedaan op Fitbit.

Het is niet bekend welke prijs Alphabet heeft geboden voor de onderneming uit San Francisco en het is volgens de bronnen ook niet zeker dat er een deal gesloten wordt. Beide partijen wilden geen commentaar geven tegen Reuters. Op Wall Street sprong de koers van het aandeel Fitbit sterk omhoog na het bericht. (LV)

Update 1 november: Inmiddels is de overname officieel.

Nieuwste AirPods hebben ruisonderdrukking - 28 oktober 2019

De geruchten waren er al lang. Nu zijn ze er – zonder grootste aankondiging – ineens officieel: de AirPods Pro. Deze oortjes van Apple onderscheiden zich van de bestaande AirPods met de toevoeging van actieve ruisonderdrukking. Bij – grotere – hoofdtelefoons is die trend al een tijdje aan de gang, maar sinds kort ook bij oortjes.

Sony is daar voorloper mee en onlangs kondigde ook Huawei compacte oortjes met ruisonderdrukking aan, die trouwens als twee druppels water op AirPods lijken. Apple volgt nu. De AirPods Pro hebben een ander ontwerp (een korter steeltje bijvoorbeeld) dan de gewone AirPods, die gewoon leverbaar blijven.

De AirPods Pro kosten 279 euro, honderd euro meer dan AirPods zonder ruisonderdrukking. (LV)

Apple AirPods Pro Beeld Apple
Apple AirPods ProBeeld Apple

Google brengt ‘experimentele’ apps uit om overmatig telefoongebruik terug te dringen - 24 oktober 2019

Wie het idee heeft te vaak en te lang met zijn smartphone bezig te zijn, kan een stel nieuwe apps van Google uitproberen. Er zit een functie tussen die bijhoudt hoe vaak je naar je telefoon grijpt, een die ervoor zorgt dat notificaties niet continu doorkomen maar periodiek, en een die je een dag lang toegang geeft tot de zeven belangrijkste apps. De Google-apps werken alleen op Android-telefoons.

Vergelijkbare apps zijn al langer in omloop, maar dat Google ermee komt, illustreert hoe ook grote techbedrijven zich meer bekommeren om gezond gebruik van hun technologie. Google houdt het dan ook niet bij deze apps: zo zal YouTube (in bezit van Google) binnenkort voorstellen om een pauze in te lassen als je lang achter elkaar filmpjes kijkt. Het bedrijf hoopt dat andere ontwikkelaars op de ideeën voortborduren: alle programmeercode van de apps is openbaar beschikbaar gesteld.

Overigens is de vreemdste app die Google donderdag presenteerde de ‘paper phone’. Die laat je de belangrijkste zaken die normaal op je smartphone staan (zoals agenda-afspraken voor de dag, het weerbericht, routes in Google Maps die je moet afleggen) uitprinten, zodat je het apparaat een dag lang helemaal niet meer nodig hebt. Mits je niemand hoeft te bellen, uiteraard. (NW)

Je eigen smartphonegebruik minderen?

Hier geeft Catherine Price, auteur van How to break up with your phone, tips om dat voor elkaar te krijgen.

Snapchat blijft stevig groeien en heeft uitzicht op winst - 23 oktober 2019

Snapchat is afgelopen kwartaal opnieuw hard gegroeid. Er kwamen miljoenen gebruikers bij en de omzet liep stevig op. De app had eind vorige maand 210 miljoen gebruikers die dagelijks actief zijn. Drie maanden eerder waren dat er nog 203 miljoen. Deze groei volgt op enkele kwartalen stagnatie.

De omzet van Snap – het moederbedrijf achter de app - kwam uit op 446 miljoen dollar, zo’n 50 procent meer dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Snap leidt nog wel altijd verlies, maar veel minder dan een jaar geleden. Snap verwacht in het vierde kwartaal opnieuw een flinke omzetgroei en denkt de laatste periode van het jaar bovendien winst te kunnen maken.

Snapchat is vooral populair onder jongvolwassenen en is hier in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met Facebook-dochter Instagram, dat de afgelopen jaren verschillende functies van Snapchat heeft gekopieerd. (LV)

Welke sociale media door de jaren heen de grootste waren, wisselt sterk. Dat visualiseert de tweet hieronder:

Meer over Snapchat:

Wat maakt Snapchat zo uniek? Lees het hier.

Groot Amerikaans onderzoek naar de macht van Google van start - 23 oktober 2019

Begin november komen de openbaar aanklagers van Amerikaanse staten bij elkaar die een grootschalig onderzoek doen – bijna alle staten doen opvallend genoeg mee – naar Google. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

De vraag is of het machtige zoek- en advertentiebedrijf wetten rond concurrentie overtreedt; trekt Google zijn eigen apps bijvoorbeeld voor op Android-telefoons (Android is van Google)? Google is inmiddels begonnen met het versturen van data naar de aanklagers, meldt Reuters eveneens.

Het grote concurrentie-onderzoek markeert de toegenomen druk die grote techbedrijven nu ook in hun thuisland voelen. Lees hier meer over wat dat betekent. (NW)

Zuckerberg: lancering libra pas na akkoord autoriteiten - 23 oktober 2019

Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zijn eigen cryptomunt, de libra, pas lanceert als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd verdedigt de topman het belang van het inmiddels controversiële project voor de Amerikanen. Deze zullen achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.

Dit staat in een vooraf gepubliceerde verklaring die Zuckerberg woensdag geeft voor het Huis van Afgevaardigden. Daar moet hij verantwoording afleggen over Facebooks virtuele betaalmiddel, waarmee gebruikers aankopen zouden kunnen doen in Messenger of WhatsApp. Wereldwijd bekijken overheden het libraproject met argusogen, omdat de munt de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen of zou kunnen worden gebruikt voor witwassen. (LV)

Meer over libra

Het ziet er niet goed uit voor de libra, de eerder dit jaar aangekondigde digitale wereldmunt. Nu financiële partners een voor een uit het project stappen, is het de vraag of de libra er ooit wel komt.

China blokt PewDiePie na grap over Winnie de Pooh - 22 oktober 2019

De wereldberoemde YouTuber PewDiePie heeft in China een ban gekregen nadat hij zijn steun uitsprak voor de demonstranten in Hongkong en de Chinese leider Xi Jinping qua uiterlijk vergeleek met Winnie de Pooh. Dat mag niet van de machtshebbers. ‘Nou jongens, we hebben het gedaan’, zegt PewDiePie vrolijk in zijn nieuwste video. ‘Ik ben geblokt in China. Als je daar nu zoekt op PewDiePie op een forum als Reddit of site als YouTube, krijg je geen resultaten. Ik lach, maar het spijt me als je in China bent en mijn video’s probeert te kijken. Dat is niet leuk.’

Onlangs kreeg ook de Duitse dj Zedd een ban omdat hij een tweet van South Park likete. De animatieserie verdween eerder deze maand van het Chinese internet na een aflevering waarin China op de hak werd genomen. En uiteraard kwam ook hier Winnie de Pooh voorbij. De populaire teddybeer wordt al enkele jaren gecensureerd waardoor bijvoorbeeld de film Christopher Robin, een live action-film met de figuurtjes uit de verhalen rond Pooh, geen release kreeg in China.

South Park wilde vooral aantonen dat Hollywood zich de laatste jaren in allerlei bochten wringt om China niet voor het hoofd te stoten. (LV)

Britten schrappen controversiële maatregel tegen online porno - 17 oktober 2019

De Britse regering heeft haar plannen voor de zogenoemde online ‘pornoblokkade’ definitief gestaakt. Het idee (waar al lang aan werd gewerkt en dat al diverse keren is uitgesteld) was om een leeftijdscheck te verplichten voor bezoekers aan commerciële pornosites. Pas na te hebben bewezen dat ze minimaal achttien jaar zijn, zouden ze pornosites kunnen bezoeken, was het idee. De plannen riepen veel weerstand op.

Zo waarschuwden critici voor privacyrisico’s bij databases bij pornobeheerders van geüploade paspoorten of andere persoonlijke gegevens. Daartegenover staan de beperkte voordelen, want men kan dit soort filters eenvoudig omzeilen door bijvoorbeeld vpn-diensten te gebruiken, waarmee iemands locatie kan worden verhuld. De Britse staatssecretaris van Digitale Zaken (Nicky Morgan) zegt zich te willen richten op andere manieren om jongeren te beschermen. (LV)

Apple denkt na over slimme ring - 17 oktober 2019

Na het slimme horloge – de Apple Watch – lijkt Apple ook een slimme ring te overwegen. Dat blijkt althans uit patenten die het bedrijf heeft ingediend. De omschrijving hiervan leest grofweg als een slim horloge, maar dan in ringvorm. Dat betekent: een minuscuul aanraakscherm, spraakassistent Siri en diverse sensoren aan boord.

Apple zou hiermee Amazon volgen, dat onlangs de ‘smart ring’ Echo Loop aankondigde. De Echo Loop brengt Amazons spraakassistent Alexa letterlijk binnen handbereik. Volgens techsite Techradar zou de ring van Apple ook geschikt zijn voor handbewegingen om andere apparaten mee te bedienen. (LV)

Instagram geeft gebruikers meer controle over wie hun foto’s en gegevens kan inzien - 16 oktober 2019

Wie naar de instellingen van Instagram gaat, treft hier ergens komend half jaar nieuwe mogelijkheden om te beheren welke externe partijen – zoals andere apps – toegang hebben tot zijn/haar gegevens. Het gaat bijvoorbeeld om smartphone-apps die foto’s kunnen binnenhalen van Instagram. Dat schrijft het platform in een blog. Daarbij heeft de app vaak ook toegang tot onder meer de gebruikersnaam. Onder ‘privacy en beveiliging’ zal het kopje ‘apps en websites’ verschijnen, waar je alle derde partijen kunt afvinken om ze de toegang te ontzeggen. De laatste jaren voegen Facebook en Instagram steeds meer van dit soort dashboards toe, die gebruikers een beter overzicht en meer controle geven over hun data. Wie hier meer over wil lezen: we gaven onlangs deze zes tips om je privacy beter te beschermen. (NW)

Fortnite weer speelbaar na opslokking door zwart gat- 15 oktober 2019

En toen was het immens populaire schietspel Fortnite ineens opgeslokt door een zwart gat. Anderhalve dag was de videogame simpelweg niet speelbaar; spelers die Fortnite opstartten, kregen alleen dat zwarte gat te zien. Een opvallend staaltje marketing uiteraard, voorafgaand aan een belangrijk moment voor het spel: die begint aan zijn tweede hoofdstuk.

Fortnite werkte al met ‘seizoenen’ van een maand of drie, waarin telkens het eiland een beetje veranderde en er andere spelmodussen beschikbaar kwamen, maar hoofdstuk twee luidt fundamentelere veranderingen in. Zo is er een compleet nieuw eiland waarop het spel plaatsvindt, kun je tegen computergestuurde bots spelen en is het mogelijk om te zwemmen. (NW)

Gegevens te koop van honderdduizenden bezoekers prostitutieforum Hookers.nl - 10 oktober 2019

Van 250 duizend gebruikers van de Nederlandse website Hookers.nl zijn onder meer e-mailadressen, gebruikersnamen en ip-adressen gelekt en te koop aangeboden. En wel voor 300 dollar, meldt de NOS, die een deel van de gegevens inzag en verifieerde, en contact had met de hacker. Waarom iemand dat geld zou uitgeven? Omdat veel mailadressen herleidbaar zijn naar de echte naam van de gebruikers, die vaak actief zijn onder een pseudoniem. De website is een contactplek voor bezoekers van prostituees en escorts, waardoor gebruikers chantabel kunnen zijn. ‘Zeker weten dat mensen het willen kopen, bro’, aldus de hacker tegen de NOS. (NW)

Essential komt met uitzonderlijk smalle smartphone - 9 oktober 2019

Je moet wat, om je als klein merk te onderscheiden in de competitieve telefoonwereld. Essential doet dat met zijn tweede toestel met een bijzonder ontwerp: de telefoon is extreem smal. Dat toont het bedrijf in een tweet. Het apparaat heeft eerder de vorm van een afstandsbediening dan van een klassieke smartphone:

Verder is er nog weinig bekend over de nieuwe telefoon. Wel blijkt uit een filmpje van oprichter Andy Rubin (de voormalige baas van Android), dat de kleur van de achterkant verandert vanuit verschillende perspectieven:

De telefoon is poging twee van Essential, dat in 2017 zijn eerste toestel uitbracht (de Essential Phone). Dat was bepaald geen doorbraak; vorig jaar stopte het bedrijf met de productie van die telefoon en ontsloeg het zo’n 30 procent van zijn personeel. (NW)

Twitter gebruikte telefoonnummers en mailadressen ‘onbedoeld’ voor persoonlijke advertenties - 9 oktober 2019

Wie zijn telefoonnummer of mailadres aan Twitter doorgeeft om veiligheidsredenen (bijvoorbeeld om veiligheidscodes doorgestuurd te krijgen via sms), doet dat niet zodat adverteerders een extra middel krijgen om hem/haar te identificeren. Toch is precies dat laatste gebeurd, meldt Twitter zelf in zijn blog.

Datahandelaren en adverteerders die advertentieprofielen opstellen, koppelen mailadressen of telefoonnummers aan persoonlijke data, zoals bezochte websites of de vraag of iemand een auto bezit. Die hebben ze bijvoorbeeld verkregen via online winacties of mailinglijsten. Handelaren en adverteerders konden deze lijsten verbinden aan individuele Twittergebruikers op basis van hun mailadressen en telefoonnummers, terwijl deze hier niet voor waren bedoeld. Hierdoor was het mogelijk om gerichter te adverteren. Twitter kan niet zeggen om hoeveel gebruikers het gaat. Het platform biedt zijn excuses aan. (NW)

Honderd miljoen mobiele downloads voor Call of Duty - 8 oktober 2019

Geen enkele mobiele game heeft ooit zo’n succesvol debuut gehad als de nieuwe Call of Duty. Hij is in zijn eerste week 100 miljoen keer gedownload uit de Play Store van Google en de App Store van Apple, blijkt uit cijfers van Sensor Tower.

De game passeert hiermee het ook al zeer succesvolle Mario Kart, dat een paar dagen geleden de 90 miljoen mobiele downloads in één week aantikte. Andere grote mobiele games waren PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) (26,3 miljoen mobiele downloads), Apex Legends (25 miljoen) en Fortnite (22,5 miljoen). Call of Duty is gratis, maar spelers kunnen in de game wapens, wagens en andere spullen kopen. (LV)

Amerikanen willen Europese Huawei-concurrentie in het zadel helpen - 8 oktober 2019

Washington zou overwegen om geld over te maken aan het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson, om de concurrentie met het Chinese Huawei aan te kunnen gaan op het gebied van apparatuur voor 5G-netwerken. Dit meldt de Financial Times op basis van gesprekken met bronnen bij de de Amerikaanse regering.

Huawei is de grootste maker van telecomapparatuur ter wereld. Het bedrijf heeft meer dan een kwart van de markt in handen. Dat is niet het enige probleem; Westerse landen vrezen dat China de systemen van het bedrijf gebruikt voor spionage.

‘We hebben onze superioriteit in het maken van telecomapparatuur tientallen jaren geleden opgegeven. Nu komt het besef dat dit misschien niet zo goed was voor nationale veiligheid. Bijna elk ministerie kijkt wanhopig naar manieren om hiervan te herstellen. Als we dat niet doen, is Huawei binnenkort misschien de enige optie voor iedereen die 5G-netwerken wil uitrollen’, zegt een een hoge regeringsfunctionaris tegenover de Britse zakenkrant.

Naast Nokia en Ericsson zijn Samsung en het Chinese ZTE de belangrijkste rivalen van Huawei. Een Amerikaanse concurrent is er nauwelijks. (LV)

Vouwtelefoon Samsung ondergaat ‘brute middeleeuwse marteltest’ - 7 oktober 2019

Is het een overwinning of een nederlaag? Techsite CNet wilde weten hoe lang het scherm en de scharnier van de Galaxy Fold het zou uithouden en legde het vouwtoestel daarom op de pijnbank waarbij hij in een moordend tempo open en dicht werd geklapt. Na 120.000 keer vertoonde het apparaat de eerste mankementen. Veel eerder dan bij de door Samsung zelf beloofde 200.000 keer.

Maar, meldt Business Insider fijntjes op: de test van CNet is een ‘brute, veertien uur durende marteling in middeleeuwse stijl die is bedacht om je ketterij te laten bekennen.’ Ofwel: het snelle en harde open- en dichtklappen is totaal niet realistisch. Inderdaad gaat Samsungs eigen test uit maart er een stuk gemoedelijker aan toe. (LV)

Spotify na lang wachten ook direct aan te roepen via Siri – 7 oktober 2019

‘Hey Siri, speel Nick Cave op Spotify af.’ Muziekliefhebbers die zowel Apple als Spotify gebruiken, kwamen lang van een koude kermis thuis als ze de spraakassistent deze opdracht gaven. Siri kon daar niet bij helpen; die wilde alleen liedjes van Apples eigen muziekdienst afspelen. Tot nu.

Apple heeft in zijn laatste versie van iOS de deuren geopend en met de laatste update van de Spotify-app is nu de koppeling gelegd. Mensen moeten nog wel expliciet ‘op Spotify’ erbij zeggen, want anders kan Siri doodleuk antwoorden: ‘Sorry, ik kan Nick even niet tussen je muziek vinden.’ (LV)

Vijf miljard downloads voor Facebook op Android - 7 oktober 2019

Facebook is de eerste niet-Google-app die de grens van vijf miljard downloads op Android heeft gepasseerd. Vijf jaar geleden bereikte Facebook de mijlpaal van 1 miljard. Net als de apps van Google zelf zit die van Facebook overigens bij veel mobiele toestellen al standaard vooraf geïnstalleerd. (LV)

Uitklapbare telefoon is voor Microsoft terugkeer op smartphonemarkt - 3 oktober 2019

De Lumia 650 was drie jaar geleden het laatste mobiele toestel van Microsoft. Daarna was het klaar en liet Microsoft deze markt aan de concurrentie: Apple, Huawei, Samsung en consorten. Toch keert de fabrikant nu terug op de markt. Dit keer met een toestel dat kan worden uitgeklapt. Microsoft toonde deze Surface Duo deze week voor het eerst. Anders dan de opvouwbare modellen van Samsung en Huawei loopt het scherm niet door over de vouw. De Surface bestaat uit twee losse schermen van ieder 5,6 inch. Het toestel markeert overigens niet tegelijkertijd de terugkeer van Windows op mobieltjes; Microsoft houdt het gewoon op Android. Het toestel moet eind volgend jaar daadwerkelijk op de markt komen. Verder toonde Microsoft ook nieuwe Surface-laptops en draadloze oortjes. (LV)

De nieuwe Surface-producten van Microsoft, met vooraan het opklapbare mobieltje en de draadloze oordopjes. Beeld Microsoft
De nieuwe Surface-producten van Microsoft, met vooraan het opklapbare mobieltje en de draadloze oordopjes.Beeld Microsoft

Wetenschappers nemen tiksnelheden op smartphones onder de loep; typen met twee duimen gaat het snelst - 2 oktober 2019

Wie zo snel mogelijk wil typen op zijn smartphone, kan dat het beste doen met twee duimen en autocorrect ingeschakeld. Dat ontdekten onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Finland die het tikgedrag analyseerden van 37 duizend mensen die deelnamen aan een online typwedstrijd. De gemiddelde tiksnelheid op smartphones lag rond de 36 woorden per minuut, waar dit op een gewoon toetsenbord rond de 50 per minuut is. Mensen die de woordvoorspellingen gebruiken die de telefoon zelf aandraagt, bleken trager dan gemiddeld. En - verrassend is het niet - jongeren typen beduidend sneller dan de generatie van hun ouders. Wie de wetenschappers graag meer inzichten bezorgt, kan hier zelf meedoen aan de tikuitdaging. (NW)

Google staat toe YouTube-geschiedenis automatisch te verwijderen - 2 oktober 2019

Google heeft een aantal nieuwe maatregelen genomen, waarmee zijn gebruikers hun privacy kunnen verbeteren. Een ervan is auto-delete voor YouTube. Hiermee kan iedereen instellen dat de YouTube-geschiedenis ouder dan drie of ouder dan achttien maanden automatisch wordt verwijderd. Het gaat hierbij zowel om zoek- als kijkgeschiedenis. Hetzelfde principe werd eerder dit jaar ook al ingesteld voor de locatiegeschiedenis en voor web- en appactiviteit. Een andere nieuwe maatregel is de zogeheten incognitomodus voor Google Maps. Hiermee wordt activiteit in Maps – zoals zoekopdrachten naar straten, steden en bedrijven – niet bewaard in het persoonlijke Google-account. Voor Chrome en (recent) YouTube bestond deze modus al. Incognitomodus in Google Maps komt deze maand beschikbaar voor Android-toestellen en later voor iOS. (LV)

Incognitomodus in Google Maps Beeld Google
Incognitomodus in Google MapsBeeld Google

Gelekte audio-opnames bieden een kijkje in het hoofd van Mark Zuckerberg - 1 oktober 2019

Facebook-topman Zuckerberg noemt het plan van presidentskandidaat Elizabeth Warren om machtige techbedrijven als Google en Facebook op te breken een ‘existentiële bedreiging’. Dit blijkt uit audio-opnamen van besloten bijeenkomsten afgelopen zomer waar techsite the Verge beslag op heeft weten te leggen. Hier gaf de topman antwoord op vragen van werknemers. Als het nodig is, gaat Facebook de strijd met zijn eigen regering aan in de rechtszaal, aldus Zuckerberg. Verder spreekt hij zich uit over onder andere de concurrentie van TikTok, het werk van contentmoderatoren en zijn onaantastbare positie binnen het bedrijf. De topman prijst zich gelukkig dat hij de meerderheid van stemmen heeft. Anders was hij naar eigen zeggen al lang ontslagen. (LV)

Bezoekers moeten actief aangeven voor welke cookies ze toestemming geven, vooraf aangevinkte vakjes zijn niet toegestaan - 1 oktober 2019

Op een verzoekformulier voor het plaatsen van cookies mogen de selectievakjes van de verschillende cookies niet al vooraf aangekruist zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald naar aanleiding van een rechtszaak tussen een Duitse consumentenorganisatie en het bedrijf Planet49. Dat laatste schreef online een loterij uit en vroeg daarbij om toestemming voor cookies, waarbij de vakjes alvast stonden aangekruist. Wie geen cookies wilde, moest ze actief uitzetten alvorens op ‘accepteren’ te klikken. Dat moet precies andersom zijn, oordeelde het Hof – een oordeel waaraan alle websites in Europa nu gebonden zijn. (NW)

Verder lezen

Privacywaakhond verbiedt cookiemuren op websites (ja, ook die op Volkskrant.nl)

Samuel L. Jackson straks te horen als spraakassistent - 26 september 2019

I’m not reminding you of shit!’ Niet direct wat je van je spraakassistent wil horen, zou je zeggen. Toch is dit een van de antwoorden die je kunt verwachten als je je voor 99 dollarcent door Alexa van Amazon laat voorstellen aan Samuel L. Jackson. De Amerikaanse acteur heeft zijn stem aan de assistent geleend, waardoor je hem onder meer kunt vragen naar het weerbericht, of hij je wakker wil maken en of hij een verjaardagsliedje voor je zingt. En ja, daarbij is een versie met expliciet taalgebruik beschikbaar. Volgens Amazon zullen andere beroemdheden volgen.

Dit was niet de enige aankondiging die Amazon woensdag deed tijdens een evenement in Seattle. Zo komt het bedrijf met een bril en een ring waarin microfoontjes zitten waardoor je Alexa kunt aanroepen, evenals een slimme oven, te besturen via Alexa. (NW)

Dave Limp van Amazon spreekt over de zojuist aangekondigde Echo Loop, een ring die gebruikt kan worden om spraakassistent Alexa te bereiken. Beeld AP
Dave Limp van Amazon spreekt over de zojuist aangekondigde Echo Loop, een ring die gebruikt kan worden om spraakassistent Alexa te bereiken.Beeld AP

‘TikTok censureerde video's in opdracht van Beijing’ - 25 september 2019

Gelekte richtlijnen in handen van The Guardian bieden een glimp in de methodes waarop in China het internet wordt gecensureerd. In die documenten geeft het populaire sociale netwerk TikTok zijn moderatoren opdracht om filmpjes te censureren waarin bijvoorbeeld het Plein van de Hemelse Vrede, Tibetaanse onafhankelijkheid en twintig buitenlandse leiders, waaronder Obama en Kim Jung-un, worden genoemd. TikTok verwijdert deze video's - waarbij de gebruiker kan worden verbannen - of beperkt de verspreiding ervan. ByteDance, het bedrijf achter TikTok, stelt dat de richtlijnen die The Guardian in handen kreeg sinds mei niet meer worden gebruikt. In de huidige zouden geen specifieke landen en situaties worden genoemd. (NW)

Facebook zet vol in op apparaten aansturen met het brein - 24 september 2019

Facebookbaas Zuckerberg droomt al jaren over het vermengen van biologische met digitale intelligentie en zinspeelt op mogelijkheden om apparaten via gedachten aan te sturen in plaats van met toetsen of via de stem. Om deze ontwikkeling te versnellen, heeft Facebook de Amerikaanse start-up CTRL-Labs gekocht, volgens nieuwssite CNBC voor een bedrag tussen de 500 miljoen en 1 miljard dollar. Daarmee zou het de grootste aankoop van Facebook zijn sinds de overname van virtualrealitybrillenfabrikant Oculus in 2014. CTRL-Labs komt onder Reality Labs te vallen, de speciale onderzoeksafdeling van Facebook. Onderzoekers daar werken aan de toekomst van virtual en augmented reality.

CTRL-Labs werd vier jaar geleden opgericht door Thomas Reardon, een neurowetenschapper die eerder voor Microsoft werkte. (LV)

Xiaomi presenteert smartphone die vrijwel volledig is omhuld door scherm - 24 september 2019

De dinsdag gepresenteerde Mi MIX Alpha van Xiaomi is een klassiek gevalletje ‘kijk eens wat die gekke smartphonebouwers nou weer hebben bedacht’. Na telefoons met omklappende en uitschuivende camera’s, en telefoons die je uitvouwt tot een soort tablet, komt het Chinese merk in december met een apparaat dat volledig omhuld is door zijn scherm. Alleen een dun randje op de achterkant is pixelvrij:

null Beeld Xiaomi
Beeld Xiaomi

Verwacht dit apparaat trouwens niet bij de elektronicawinkel om de hoek: Xiaomi noemt het een ‘concept smartphone’, een probeersel dat op kleine schaal zal worden geproduceerd en 19.999 yuan (ongeveer 2.500 euro) zal kosten. (NW)

Berichten over afvallen en plastische chirurgie ingeperkt op Instagram en Facebook - 19 september 2019

Instagram en diens moederbedrijf Facebook hebben nieuwe regels afgekondigd waardoor posts over afvallen en plastische chirurgie worden beknot. Jongeren van onder de achttien krijgen berichten hierover helemaal niet meer te zien als ze aanzetten tot een aankoop of een prijs vermelden. Het promoten van ‘wonderbaarlijke’ producten, die onrealistische claims doen op gebied van gewichtsverlies, mag helemaal niet meer. De platformen hopen zo de verspreiding van onrealistische schoonheidsidealen - iets waarvoor met name Instagram vaak is bekritiseerd - in te perken. (NW)

Google Assistent spreekt nu ook met mannenstem - 18 september 2019

De spraakassistent van Google, die hardop uitgesproken vragen beantwoordt en apparaten in huis kan aansturen, is niet langer alleen voorzien van een vrouwenstem. Vanaf woensdag krijgt iedereen die de Google Assistent installeert te maken met een vrouwen- óf mannenstem. Welke je krijgt wordt willekeurig bepaald, het is altijd mogelijk alsnog voor een assistent met een ander geslacht te kiezen, meldt Google.

Zo klinkt de mannelijke spraakassistent:

De aankondiging gaat vergezeld met een onderzoek door Google waaruit zou blijken dat de meeste mannen liefst een vrouw horen: dat geldt voor 51,7 procent, tegenover 10,5 procent die liever een man hoort. De overige respondenten heeft geen voorkeur. Bij vrouwen heeft 31,4 procent voorkeur voor een vrouwelijke assistent, 17,3 procent hoort liever een man. (NW)

Spraakassistenten seksistisch?

Vrouwelijke computerstemmen hebben de voorkeur van techbedrijven en hun gebruikers. Dat is problematisch geworden nu blijkt dat de virtuele assistentes zich onderdanig gedragen, ook als ze seksistisch worden benaderd, rapporteert Unesco. Lees hier verder.

Meer technieuwtjes lezen?

Dat kan in de vorige versie van dit techblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden