Live

Techblog - Netflix werkt weer na urenlange storing

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Amanda Knox, de Amerikaanse die in Italië vastzat vanwege een moord maar werd vrijgesproken, in een beeld uit een documentaire over haar, te zien op Netflix. Beeld ap

1 oktober 2016, 21:50

Dat was balen voor wie een zaterdagavond vrijgeveegd had voor, laten we zeggen, de laatste twee afleveringen van Narcos: streamingdienst Netflix lag er uit. Het bedrijf kampte wereldwijd met een storing waardoor veel gebruikers geen series of films kunnen bekijken. Waar de storing door kwam is nog niet bekend, maar tegen middernacht meldde Netflix dat de dienst het weer doet.

1 oktober 2016, 13:06

Google 'zeer geïntereseerd' in Twitter

Twitter verwacht nog voor het einde van het jaar overgenomen te zijn. De geruchtenmolen draait op volle toeren: als mogelijke overnamekandidaten zijn onder meer Disney, Salesforce, de Saoedische prins Alwaleed bin Talal, Netscape-oprichter en fanatiek twitteraar Marc Andreessen en voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer genoemd. Aan dat rijtje kan nu ook Google worden toegevoegd. Volgens het financiële persbureau Bloomberg heeft dat bedrijf de hulp van zakenbank Lazard Ltd ingeroepen om een bod op het sociale netwerk voor te bereiden.

Volgens een bron die betrokken is bij het mogelijke overnamebod is Google 'meer dan gewoon geïnteresseerd' in Twitter, maar is het nog niet zeker of het ook daadwerkelijk tot een bod komt.

Beeld anp
Beeld ap

30 september 2016, 19:34

Opstartproblemen Pokémon Go becijferd

Dat de ontwikkelaars van Pokémon Go er niet op hadden gerekend dat hun app zo'n wereldwijde hype zou worden, mag geen verrassing heten. In de weken na de lancering vertoonde de app enorm veel haperingen en crashes. Maar nu weten we dankzij Google hoeveel groter dan verwacht de toeloop was: de app werd vijftig keer meer gedownload dan waar uitgever Niantic Labs in zijn meest optimistische scenario rekening mee had gehouden.

In een blog doet Google uit de doeken hoe ze te werk zijn gegaan. Pokémon Go draait op het Google Cloud Platform, een systeem van datacenters. De app was de eerste die gebruik maakte van een speciaal systeem waarbij de ontwikkelaar en Google gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de servers. Toen bleek dat de verwachtingen flink overtroffen werden, hebben beide partijen samengewerkt om de serverproblemen op te lossen.

29 september 2016, 14:05

Daverende stilte bij Dutch Game Awards

De Nederlandse gameindustrie wil graag als een volwassen sector worden beschouwd. Jammer dat het dan zo weinig werk maakt van zijn belangrijkste evenement op de agenda, de uitreiking van de Dutch Game Awards, afgelopen dinsdagavond in Utrecht.

De pers kreeg 's nachts (woensdag) om 01.32 uur het persbericht, uren nadat de veertien Uilen van de vakjury en twee publieksprijzen waren uitgereikt. Wie aandacht wil voor zo'n prijzenregen zou de uitslag onder embargo met de pers kunnen delen of eerder kunnen versturen.

Het persbericht gaf een korte uitleg van enkele games, maar niet van alle winnaars. Er waren geen beelden uit de onderscheiden games bijgevoegd. Er waren wel foto's van blije winnaars, maar nergens viel te lezen wie al die gelukkigen waren.

Misschien wel typerend voor de Nederlandse gameindustrie is dat de grote winnaar de titel FRU is, een game ontwikkeld voor de Kinect, de bewegingssensor voor Microsofts Xbox One (en 360). De Kinect is op sterven na dood: er worden amper meer spellen voor gemaakt en de sensor is niet langer een onderdeel van de Xbox One. De nieuwe, compacte versie van de console wordt geleverd zonder Kinect.

In FRU van Through Games moet je met lichaamsbewegingen puzzels op het tv-scherm oplossen. De game kreeg bij zijn verschijning deze zomer gunstige en zelfs lovende kritieken. Gamesvakblad EGM noemde het 'misschien de meest interessante toepassing van Kinect'. Was het zes jaar geleden verschenen toen Microsoft zijn bewegingssensor introduceerde dan was FRU volgens EGM 'een reden geweest om een Xbox te bezitten'. FRU kost 15 euro als download op de Xbox One.

FRU kreeg bij de Dutch Game Awards twee publieksprijzen toegekend, de YouTube Choice Award en de prijs van de website Gamer.NL.

De andere winnaars:
Best Casual Entertainment Game: Sky Chasers – Lucky Kat Studios
Best Core Entertainment Game: Renowned Explorers – Abbey Games
Best Serious Game: Wijk & Water Battle – Grendel Games
Special Award: Lieve Oma – Florian Veltman
Best Art Direction: Beyond Eyes – Tiger & Squid
Best Music & Audio: Old Spice Youland – MediaMonks
Best Entertainment Game Design: FRU – Through Games
Best Technical Achievement: AH Dino’s – Little Chicken Game Company and &samhoud Media
Best Applied Game Design: Corpus VR – inMotionVR
Best Co-production: AH Dino’s – Little Chicken Game Company & Samhoud Media
Best Economic Achievement: Rise of the Tomb Raider – Nixxes Software
Best Student Game Design: Heroes & Heretics – Tempest / NHTV
Best Student Art Direction: Rogues with Benefits – The Rogues / HKU
Best Student Technical Achievement: Heroes & Heretics – Tempest / NHTV.

De juryrapporten zijn op de website van de Dutch Game Awards te vinden. Opgelet: alleen in het Engels. (PvA)

Dutch Game Awards Beeld DGA
Beeld uit de winnende Xbox One-game FRU. Beeld Through Games
In FRU, voor de Xbox One, los je met je silhouet puzzels op. Beeld Through Gmes

29 september 2016, 12:49

Pas op voor de wasmachines

Pas op voor ontploffende wasmachines, waarschuwt de Consumer Product Safety Commission (CPSC). Specifieker: Samsung wasmachines. Nog specifieker: bovenladerwasmachines, geproduceerd tussen 2011 en 2016. Overigens gaat het alleen om wasmachines geproduceerd in de Verenigde Staten.

Ze zullen bij het Zuid-Koreaanse bedrijf niet blij zijn met de nieuwe problemen. Samsung presenteerde ruim een maand geleden de Galaxy Note 7. Daarmee troefde het zijn grote concurrent Apple af, dat met een nieuwe iPhone zou komen. Het nieuwe model incasseerde uitstekende recensies. Maar al snel kwamen verhalen naar buiten over brandgevaar van de telefoon, als gevolg van een probleem met de batterij. Daarop maakte het bedrijf bekend dat het 2,5 miljoen telefoons terugriep naar de fabriek.

29 september 2016, 10:06

Britse waakhond onderzoekt No Man's Sky

De Britse toezichthouder op het gebied van reclame stelt een onderzoek in naar mogelijke misleiding in reclame-uitingen voor de populaire game No Man's Sky. Volgens techsite Polygon zijn er verschillende klachten binnengekomen over misleidende reclame. De toezichthouder zelf doet geen uitlatingen over de precieze aard van de klachten, maar op verschillende internetfora hebben spelers geklaagd over afbeeldingen in de webshop Steam. Die zouden onder andere de gebruikersinterface, de laadtijden en de grootte van de in de game aanwezige beesten anders weergeven dan in de game zelf.

Er werd al eerder geklaagd over de communicatie van Hello Games. Zo was het veel spelers tot na de lancering niet duidelijk of het mogelijk was om in de game andere spelers op te zoeken. Dit bleek uiteindelijk niet mogelijk, terwijl Hello Games daar eerder wel op leek te zinspelen.

In de langverwachte game kunnen spelers in theorie 18.446.744.073.709.551.616 planeten verkennen. In de praktijk wordt dat lastig, want het kost een mens een slordige 584 miljard jaar om ze allemaal te bezoeken. Lees hier (+) de voorbeschouwing en hier de recensie van de game. (TK)

Beeld uit No Man's Sky Beeld Hello Games
Beeld Tweakers.net
Beeld Hello Games

28 september 2016, 21:54

Spotify wil SoundCloud overnemen

Streamingdienst Spotify is in vergevorderde gesprekken om concurrent SoundCloud over te nemen. Dat meldt (betaalmuurlink) de Financial Times woensdagavond op basis van bronnen rond de onderhandelingen. Spotify wil niet reageren.

SoundCloud lanceerde eerder dit jaar een abonnementsdienst, SoundCloud Go. Tegen betaling kunnen gebruikers - onbeperkt, offline en zonder reclames - luisteren naar het volledige aanbod. SoundCloud zegt meer dan 135 miljoen nummers aan te bieden.

SoundCloud Go is een concurrent van Spotify Premium, dat 40 miljoen betalende gebruikers heeft. Spotify moet groeien om de belangrijkste concurrent, Apple Music met 17 miljoen abonnees, voor te blijven. (ANP)

Beeld anp

25 september 2016, 12:49

Solar Team Twente troeft Tesla af

Solar Team Twente heeft in een 24-uursrace op het circuit van Zolder een Tesla afgetroefd. De zonneauto van de Enschedese studenten legde in 24 uur 278 ronden af, vijf meer dan de Tesla. De eerst volgende andere zonnewagen eindigde op zestien ronden achter Solar Team Twente. In totaal deden er dertien speciale zonnewagens mee aan de iLumen European Solar Challenge. Zij namen het op tegen een Tesla.

De auto van Solar Team Twente, de Red One, is eigenlijk gemaakt om een constante snelheid te rijden, iets wat vrijwel onmogelijk is op een bochtig circuit. De zege komt voor het team dan ook als een verrassing. 'We gingen erheen om vooral te leren over de auto, racen en ons team. Dat we eerste zouden worden zagen we niet aankomen', zegt raceleider Lars Klein.

De Tesla kan met een topsnelheid van 250 kilometer per uur veel harder dan de Red One, die maar 138 kilometer per uur haalt. Daar staat echter tegenover dat de batterij van de Tesla regelmatig moet worden opgeladen, terwijl de Red One constant opgeladen wordt door de zonnepanelen op de carrosserie.

Solar Team Twente tijdens een pitstop van de 24-uurs race. Solar Team Twente troefde uiteindelijk Tesla af. Beeld Twitter

24 september 2016, 18:00

Snapchat komt met videobril

Snapchat verandert van naam, voortaan gaat het sociale medium door het leven als Snap Inc. Daarnaast gaat het sociale medium een bril verkopen waarmee video-opnames gemaakt kunnen worden. De ‘Spectacles’ zijn vanaf het najaar te koop in de Verenigde Staten.

De ‘Spectacles’ bril kan opnames van tien seconden maken. Het is het eerste tastbare product van Snapchat, wat voorheen alleen bestond uit een app. De uitbreiding naar de niet-virtuele wereld wordt aangevoerd als reden voor de naamsverandering.

Beeld reuters

23 september 2016, 11:29

WhatsApp-concurrent Google beschikbaar

Google’s nieuwe berichtenapp Allo is nu ook in de Nederlandse appstores van Android en Apple verkrijgbaar. Het zal nog een hele toer worden om bestaande gebruikers van WhtasApp over te halen om met elkaar te gaan converseren via Allo. Google denkt meerwaarde te hebben gevonden in kunstmatige intelligentie. Zo komt er een handigheidje dat SmartReply wordt genoemd. Allo analyseert het gesprek en doet vervolgens een aantal antwoordsuggesties, in bewoordingen die lijken op hoe de zender zelf formuleert. (LV)

Lees hier het verhaal dat we eerder deze week schreven over Allo; gaat de dienst WhatsApp verslaan? (+)

22 september 2016, 19:47

Yahoo bevestigt datalek

Yahoo heeft donderdag bevestigd dat bij een cyberaanval in 2014 persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers zijn gestolen. Dat komt neer op de data van ongeveer de helft van de grofweg 1 miljard gebruikers die Yahoo telt. Geruchten over een data-lek deden al de ronde. De gegevens zoals namen, wachtwoorden, geboortedata en mailadressen zouden te koop zijn aangeboden.

Volgens Yahoo zijn zover bekend geen betaal- of bankgegevens ontvreemd. De potentiële slachtoffers zijn door Yahoo geïnformeerd en accounts zijn geblokkeerd.

Beeld Thinkstock

22 september 2016, 10:06

Groot datalek Yahoo

Yahoo heeft een gigantisch datalek. Een hacker genaamd ‘Peace’ claimde al in augustus dat hij honderden miljoenen accounts zou hebben buitgemaakt. Sindsdien onderzoekt Yahoo de zaak.

Het Amerikaanse internetbedrijf zal volgens techsite Recode deze week bevestigen dat er inderdaad een groot probleem is. Een bron van Recode zegt dat de zaak nog erger is dan de hacker deed voorkomen. In dat geval zou het zelfs om meer dan 200 miljoen accounts gaan.

Peace zou de accounts rond 2012 te pakken hebben gekregen waarna hij ze te koop aanbood voor drie bitcoin, omgerekend ongeveer zestienhonderd euro. De data die aangeboden werden, bestaan uit gebruikersnamen, wachtwoorden, geboortedata en backup-mailadressen.

De hack komt op een precair moment. Provider Verizon kondigde deze zomer aan de activiteiten van Yahoo over te nemen voor 4,4 miljard euro. Het is niet ondenkbaar dat deze prijs nu daalt.

20 september 2016, 16:23

Samenwerking Tinder en Spotify

Tinder laat zijn gebruikers potentiële dates voortaan ook selecteren op basis van muziekvoorkeur. De dating-app is daarvoor een samenwerking met muziekdienst Spotify aangegaan.

Wie er bijvoorbeeld zeker van wil zijn géén Acda & de Munnik-fans te ontmoeten in een intieme setting, dient zijn beide accounts te koppelen. Dan is het ook mogelijk om een bepaald nummer in je profiel te zetten waarmee de swipende romanticus zichzelf het best denkt te profileren. (lv)

Hoe stuurt Spotify onze smaak?

In de tijd van de onbegrensde keuzen is het haast onmogelijk een eigen smaak te hebben. Daarom geven streamingplatforms de gebruiker graag een duwtje in de rug. Hoe werken mens en algoritme daarbij samen? (+)

20 september 2016, 15:06

WhatsApp dringt zich op

Grootverbruikers van WhatsApp kennen het probleem ongetwijfeld: de stortvloed aan notificaties die vanuit groepapps komen. Je kan een groep natuurlijk verlaten, maar dat is ook weer zo’n statement. Liever zetten mensen sommige groepen op mute, zodat je niet de hele dag afgeleid wordt door wéér een jolige opmerking of grappig plaatje.

In de laatste update van WhatsApp zal deze tactiek niet meer werken. Het is namelijk mogelijk om specifieke personen aan te spreken via het @-teken. Iets wat natuurlijk al langer gebruikelijk is bij de meeste sociale netwerken. Het gevolg? Je krijgt tóch een melding. Ook als je de groep op ‘mute’ hebt staan. (lv)

14 september 2016, 19:23

Zelfrijdende taxi's in Pittsburgh

Vanaf vandaag kunnen inwoners van de Amerikaanse stad Pittsburgh als eerste ter wereld een zelfrijdende taxi bestellen. Het gaat in eerste instantie om slechts vier auto's, maar eind dit jaar moeten er al honderd rondrijden in de stad. Het voertuig heeft wel een chauffeur en een technicus die in de gaten moet houden of alles goed gaat. Dinsdag werden voor de lancering journalisten rondgereden in de taxi's. Volgens een verslaggever van Reuters verliep de rit soepel, maar werd er wel een aantal keer ingegrepen door de meerijders.

De auto's zijn een aangepaste versie van de Volvo XC90, voorzien van camera's, lasers, gps-ontvangers en sensoren om het zelf rijden mogelijk te maken. Uber claimt dat het de eerste is die taxiritten aanbiedt in zelfrijdende auto's.

Het is geen toeval dat dit voor het eerst kan in Pittsburgh. Daar zit Ubers Advanced Technologies Center, waar de taxidienst al eerder experimenteerde met aangepaste Ford Fusions als zelfrijdende auto's. Het ligt niet voor de hand dat Uber de zelfrijdende auto's snel gaat inzetten in de meer dan vijfhonderd andere steden waar de dienst rondrijdt. Voor Pittsburgh maakte het taxibedrijf eerst gedetailleerde kaarten met daarop alle objecten op straat om het autonoom rijden mogelijk te maken.

Een Uber-taxi in Pittsburgh. Beeld afp

10 september 2016, 20:03

Facebook-algoritme faalt opnieuw

Het Facebook-algoritme dat werknemers moet vervangen heeft opnieuw gefaald. Ditmaal werd door de computer een artikel met een populaire complottheorie over 9/11 bovenaan de lijst geplaatst. Kort nadat het bovenaan werd geplaatst, verwijderde Facebook het stuk.

Waar vroeger werknemers de 'trending topics' bepaalden, probeert Facebook hen nu te vervangen door een algoritme. In de eerste paar dagen na de lancering van het algoritme faalde het meteen opzichtig: een nepbericht, een scheldwoord en een bericht over een masturberende man stonden bovenaan.

Het artikel dat Facebook vandaag bovenaan plaatste zou bewijzen dat de Amerikaanse regering verantwoordelijk was voor de aanslagen op de Twin Towers, op 11 september 2001. Een woordvoerder van de site noemde het artikel tegenover The Washington Post 'nep', en noemde het verwijderen een 'tijdelijke stap, terwijl het probleem wordt opgelost.'

Beeld thinkstock

10 september 2016, 9:17

'WikiLeaks hield info Rusland achter'

Toen WikiLeaks in 2012 miljoenen geheime mails van het Syrische regime naar buiten bracht, hield het een deel achter. Die mails werden nooit gepubliceerd. Daarin stond informatie die Rusland niet goed uitkwam, schrijft techsite The Daily Dot.

The Daily Dot baseert zich op geheime documenten bij een Amerikaanse rechtbank. Oppositiegroep RevoluSec zou in 2011 de controle over het volledige internetverkeer in Syrië hebben overgenomen. Daardoor kon de groep het regime afluisteren.

Een van die miljoenen onderschepte mails was afkomstig van Salim Toubaji, topman van de centrale bank van Syrië. Daarin schrijft hij dat Damascus meer dan 2 miljard euro heeft geparkeerd op rekeningen bij de VTB Bank, waarvan de Russische staat de belangrijkste aandeelhouder is. Maar die mail stond niet in de Syria Files uit 2012.

WikiLeaks ontkent censuur en wil er tegen The Daily Dot verder niet op ingaan. De klokkenluiderssite zou wel nog hebben gezegd: 'Ga hier gerust mee door, maar je kunt er zeker van zijn dat we dit een keer terug doen.'

9 september 2016, 1:06

'Zet Galaxy Note 7 uit in vliegtuig'

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) adviseert passagiers om hun Samsung Galaxy Note 7 telefoon uit te zetten tijdens de vlucht. De FAA zei donderdag dat het passagiers met een Galaxy Note 7 adviseert om de telefoon niet op te laden of aan te zetten tijdens vliegreizen. Daarnaast is het volgens de FAA niet verstandig om de telefoon in de ruimbagage te proppen. De luchtvaartautoriteit is verontrust over het ontploffingsgevaar van de batterijen in de Samsung-telefoon.

Samsung riep wereldwijd 2,5 miljoen toestellen terug na meldingen van ontplofte batterijen. Drie Australische luchtvaartmaatschappijen meldden donderdag dat de telefoons niet meer aangezet en opgeladen mogen worden tijdens hun vluchten. (ANP)

Beeld ap

5 september 2016, 13:47

Warner Bros. laat eigen site verwijderen

Bedrijven moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om hun auteursrechtelijk beschermde materiaal te verdedigen. Soms gaan ze daarbij een stapje te ver en schieten ze zichzelf daarbij in de voet. Warner Brothers kan daar over meepraten. De filmstudio heeft Google namelijk gevraagd om zijn eigen website te verwijderen uit de zoekresultaten. Ook links naar legale streamingsites van Amazon en Sky en de online filmdatabase IMDB wilde Warner Brothers verwijderd hebben, schrijft de BBC.

Het verzoek is gedaan door het door Warner Brothers ingehuurde bedrijf Vobile, dat duizenden verwijderverzoeken per maand afhandelt. In totaal heeft Vobile ruim 13 miljoen verwijderverzoeken bij Google ingediend. Veel filmbedrijven hebben een dergelijke constructie in het leven geroepen. Volgens TorrentFreak, die het probleem ontdekte, gaat het regelmatig mis doordat er geautomatiseerde systemen worden gebruikt, die niet altijd even goed onderscheid kunnen maken tussen legale en illegale sites.

Gelukkig kan Google zelf ook nog nadenken. Na bestudering van het rapport van Warner Brothers besloot het bedrijf om de links naar Amazon, IMDB and Sky Cinema niet te verwijderen. (TK)

2 september 2016, 6:30

'Lindsay Lohan' niet verwijderd uit GTA

De game Grand Theft Auto V is één grote parodie op (vooral) de Amerikaanse samenleving. Actrice Lindsay Lohan vond echter dat het personage Lacey Jonas iets te veel op haar leek, en spande een rechtszaak aan tegen uitgever Take Two Games. Het Amerikaanse hof van beroep heeft nu geoordeelddat Take Two 'geen gebruik maakt van eisers naam, portret of beeld'. 'Het unieke verhaal, de personages, dialogen en het milieu in combinatie met de spelers die zelf kiezen hoe het spel verdergaat, maken het een werk van fictie en satire.'

Lohan was overigens niet de enige die Take Two Interactive voor de rechter wilde slepen. Karen Gravano, bekend van de realityserie Mob Wives, eiste 40 miljoen dollar (bijna 36 miljoen euro) van de makers, omdat personage Andrea Bottino op haar gebaseerd zou zijn. Volgens het hof van beroep kan ook zij haar zaak niet voortzetten.

Beeld YouTube

1 september 2016, 10:18

België weert Pokémon van luchthaven

Als het aan de Belgische minister van mobiliteit François Bellot ligt, worden Pokémon niet langer door de douane gelaten op de Belgische luchthavens. Volgens hem gaan zowel reizigers als personeel zodanig op in de smartphonegame Pokémon Go dat de veiligheid in het geding komt. Hij heeft daarom een brief aan ontwikkelaar Niantic Inc. gestuurd waarin hij verzoekt om het deel van de luchthavens voorbij de security als Pokémonvrije zones te verklaren, zo melden Belgische media. Luchthavens verzoeken hun personeel al via opgehangen oproepen om het spelletje niet meer onder werktijd te spelen.

Ook op Schiphol komen er Pokémon voor rond de gates, maar die leiden voor zover een woordvoerster van de luchthaven weet niet tot overlast of gevaarlijke situaties.

Ook in het Belgische plaatsje Lillo zijn ze de Pokémongekte helemaal beu. Het poldergehucht (met niet meer dan ongeveer 35 bewoners) wordt al weken onder de voet gelopen door hordes Pokémonjagers, waarvan velen zich zouden misdragen. Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen besloot niet Niantic aan te schrijven, maar de Pokémonjagers zelf aan te spreken: 'Als je toch per se in Lillo wil gaan jagen, heb dan respect voor de bewoners en doe geen dingen die je ook niet in je eigen straat zou doen.' In Nederland is het vooral Kijkduin dat deze zomer last had van een 'Pokémonplaag' - eerder had het park zichzelf nog trots gebombardeerd tot de 'Pokémonhoofdstad' van Nederland.

Geruststellend nieuws voor al die bestuurders die met hun handen in het haar zitten: de Pokémon-hype lijkt over zijn hoogtepunt heen. Sterker: de interesse in de game neemt veel sneller af dan bij andere populaire spelletjes als Farmville, constateert de Washington Post. (TK)

Beeld belga
Pokémonjagers in Lillo Beeld afp
Beeld afp

1 september 2016, 10:17

Inkomsten delen

Twitter gaat de reclame-inkomsten delen met gebruikers die video's uploaden, zo laat het bedrijf dinsdag weten. Socialmediabedrijven zoals Twitter, Facebook, Snapchat en YouTube concurreren hevig om de populaire gebruikers die filmpjes uploaden. De populaire video's zijn voorzien van reclame en brengen flink wat geld in het laatje van de bedrijven.

Twitter betaalt al een vergoeding aan media- en productiebedrijven, zoals CBS Corp, om video's met reclame te promoten. Gewone gebruikers krijgen die opties nu ook, laat Twitter weten.

YouTube was een van de eerste bedrijven die zijn gebruikers liet meeprofiteren van reclame-inkomsten op veel bekeken video's. Ook Facebook timmert met Facebook Live flink aan de weg om gebruikers te verleiden meer filmpjes te maken en te delen. De reclame-inkomsten op video zijn voor het bedrijf lucratiever dan losse advertenties.

Twitter is van plan 70 procent van de reclame-inkomsten van video's met gebruikers te delen. YouTube, dat in handen is van Google, deelt 55 procent van de inkomsten met zijn leden.

Beeld anp

1 september 2016, 10:13

Eerdere bijdragen

De bijdragen uit het Techblog van de maand augustus kunt u hier teruglezen.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden