Live

Techblog - met Google 32 jaar terug in de tijd

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld Thinkstock

30 november 2016, 17:08

32 Jaar terug met timelapse van Google

In 32 jaar tijd kan er veel veranderen. Google maakt dit inzichtelijk door satellietbeelden vanaf 1984 te combineren. Op de Google Timelapse-site kan je natuurlijk je eigen woonplaats opzoeken, maar spectaculairder is het aanschouwen van het smelten van ijskappen in Alaska, de groei van Las Vegas of het verdwijnen van het Aralmeer bij Kazachstan. Meer video's staan hier. (LV)

30 november 2016, 14:56

Offline Netflix kijken

Je favoriete Netflix-serie kijken zonder internetverbinding? Ja, dat kan. In de app zit vanaf vandaag een downloadknop, zo meldt Netflix. Video’s kunnen hiermee worden opgeslagen in normale of hd-kwaliteit. De downloadfunctie werkt bij een beperkt aantal series en films. Eerder deze maand kwam concurrent Videoland ook al met een offlinemodus. (LV)

28 november 2016, 13:49

Naam bij nummers-app in opspraak

Apps die je telefoonnummers laten opzoeken van mensen die je niet kent blijken op grote schaal de contactgegevens op te slaan die ze op de toestellen van gebruikers vinden en ze doorzoekbaar te maken. Dit alles zonder toestemming vooraf, zo meldt de BBC. Het gaat onder meer om drie apps die al een tijdje verkrijgbaar zijn: Truecaller, Sync.ME en CM Security.

De apps zijn normaal bedoeld voor het blokkeren van spam en het opzoeken van mensen (namen) bij telefoonnummers die niet in een contactlijst staan. Sommige van deze apps claimen een- tot twee miljard nummers te hebben opgeslagen.

De BBC vond onder meer de gegevens van oud-premier David Cameron, de oppositieleider Jeremy Corbyn, de minister van verkeer Chris Grayling, de Olympische sporter Tom Daley en muziekproducent Pete Waterman.

Veel van deze mensen lijken geen toestemming te hebben gegeven. Rik Ferguson, een onderzoeker van de cyberbeveiligingsfirma Trend Micro, zei dat hij Truecaller nooit heeft gebruikt of geïnstalleerd, terwijl zijn naam wel in de database van deze app staat.

Het bedrijf Truecaller zegt de Zweedse en Europese privacyregels na te leven. (Peter van Ammelrooy)

24 november 2016, 16:30

Spiegel of iPhone?

Het ziet er uit als het ultieme kerstcadeau: een spiegel die werkt als een iPhone. Precies het soort toepassing dat we allemaal kennen van films die in de nabije toekomst spelen.

Ontwerper Rafael Dymek had geen zin om te wachten tot het moment dat Apple zelf eindelijk met zijn next level-spiegel op de proppen komt, maar maakte er gewoon zelf een. We moeten dus nog even geduld hebben… (LV)

24 november 2016, 16:15

Tesla besturen op denkkracht

Hou toch op met die zelfrijdende auto. Breinknutselaars maakten een Tesla die rijdt op denkkracht. 'Remmen! Remmen! Goed, we zijn doodsbang, maar oké.' [bvdw]

17 november 2016, 16:21

Facebook koopt emotiespecialist

Facebook heeft de start-up FacioMetrics overgenomen. Het bedrijf ontwikkelt techniek die emoties van mensen kan detecteren, waarmee Facebook zijn Snapchat-achtige filters wil gaan verbeteren.

FacioMetrics is de maker van IntraFace, een app die zeven verschillende emoties kan herkennen en die gebruikt kan worden voor agumented reality. Zo laat een demonstratievideo zien hoe er realtime make-up gesimuleerd kan worden op een persoon.

Tegenover TechCrunch zegt Facebook dat de techniek ingezet gaat worden voor zijn selfiefilters. Facebook biedt in zijn camera-app filters aan die maskers over gezichten heen leggen. Met emotiedetectie kunnen dergelijke filters verbeterd worden. (TweakersNet)

17 november 2016, 14:12

Minder, minder: iPhones en Samsungs

Het derde kwartaal van dit jaar zijn er wereldwijd 5,4 procent meer smartphones verkocht, blijkt uit cijfers van Gartner. Samsung begon goed, maar zag zijn verkopen na het drama rondom de ontploffende toestellen hard achteruit kachelen. Het marktaandeel zakte van 23,6 naar 19,2 procent. De nummer twee Apple wist echter niet te profiteren en zakte van 13 naar 11,5.

Gekeken naar besturingssystemen is Android oppermachtig met een (groeiend) aandeel van 87,8 procent verkochte toestellen. Apple’s iOS heeft 11,5 en de kruimels zijn voor Windows en BlackBerry. (LV)

17 november 2016, 10:55

Post-digitale luxe

Het kost 99 euro, maar dan heb je volgens de Amsterdamse makers ook wat: een metalen kooi waar je je mobiel in kan doen waardoor die niet meer werkt. En jij weer aandacht voor je omgeving hebt. ‘Post-digitale luxe’, noemt Block - maker van deze zeshoekige cilinder - dit.

'We hebben meer balans nodig tussen analoge en digitale bezigheden’, zo zegt Sidney Vollmer, een van de initiatiefnemers. ‘Block helpt de productiviteit te verhogen, de rust, maar vooral het samenzijn.’ Maar dan kan je toch ook gewoon je telefoon uitzetten? Nee, zegt Block, dat helpt niet. Mensen hebben daar volgens hem domweg de wilskracht niet voor.

Ook de apps (zoals Break Free of Moment) die inspelen op de zogenoemde disconnect-trend, zijn volgens hem geen oplossing. De telefoon blijft immers voor het grijpen. Block hoopt dat bijvoorbeeld restaurants de hippe cilinders gaan kopen, als extra service aan klanten. Block werd met hulp van T-Mobile in elf maanden tijd ontwikkeld.

Overigens zijn eerder al eens vergelijkbare persoonlijke Faraday-kooitjes ontwikkeld, maar Block heeft de aandacht weten te krijgen van het populaire Amerikaanse techblog Techcrunch. (LV)

Leven zonder smartphone

De smartphone ligt eeuwig onder handbereik, we zijn altijd bereikbaar én nieuwsgierig. Kan het ook een tijdje zónder? Ja dat kan. Ianthe Sahadat beschreef hoe. (+)

Beeld Block

16 november 2016, 10:20

Het hongerige beest Google

Toegang tot al uw digitale foto’s gaat Google niet ver genoeg: de gratis cloudopslag Google Photo wil nu ook oude analoge kiekjes omzetten naar digitale beelden. Hiervoor is een nieuwe app beschikbaar: PhotoScan.

Het werkt heel simpel: de gebruiker wordt gevraagd met zijn mobiel een paar opnames te maken van een foto. De app maakt van deze opnames één nieuwe foto, ontdaan van spiegelingen en andere onvolkomenheden. En bovendien mooi uitgesneden. Hiermee is de gratis app vooral handig voor mensen die heel snel en eenvoudig een scan willen maken, zonder gedoe met een high end-scanner en fotobewerkingssoftware.

Dat is leuk voor de fotobezitter, maar vooral voor Google. Want Google is een hongerig beest dat constant op zoek is naar meer. Vooral meer beeld. Met deze beelden traint Google zijn zelflerende Deep Learning-netwerken. En deze staan vervolgens weer aan de basis van bijvoorbeeld software voor gezichtsherkenning. (LV)

15 november 2016, 3:49

Sites nepnieuws verliezen advertenties

Aanbieders van verzonnen nieuws worden binnenkort verbannen van Adsense. Volgens de Wall Street Journal past Google de voorwaarden voor zijn reclamediensten zodanig aan, dat sites die bedrieglijk nieuws aanbieden er geen gebruik meer van kunnen maken. Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in de VS, werd veel zorg uitgesproken over het groeiende aantal sites dat onwaar nieuws verspreidt.

Met name Facebook kwam onder vuur te liggen omdat het sociaal medium volgens critici niet genoeg deed om nepnieuws tegen te houden. Mark Zuckerberg reageerde afgelopen weekend op aantijgingen dat zijn bedrijf een cruciale rol heeft gespeeld in de verkiezing van Donald Trump. In een statement op zijn eigen pagina zei de CEO dat 99 procent van de berichten op Facebook wel degelijk authentiek is.

Vijf van zijn medewerkers vertelden echter aan Buzzfeed dat ze een werkgroep zijn gestart die moet onderzoeken hoeveel nepnieuws er daadwerkelijk op Facebook is verspreid tijdens de presidentiële campagne. (ANP)

Beeld ap

10 november 2016, 11:18

LinkedIn berekent je salaris

Dé vraag die elke werkende burger zichzelf stelt, wordt eindelijk beantwoord op de zakelijke socialenetwerksite LinkedIn: hoeveel geld zou ik eigenlijk moeten verdienen?

Voor betalende gebruikers in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk heeft LinkedIn de nieuwe functie 'LinkedIn Salary' toegevoegd. Wie daar zijn functie invult, krijgt te zien wat die baan je gemiddeld per jaar zou opleveren. Ook wordt getoond welke diploma's voor de functie belangrijk zijn.

LinkedIn Salary berekent het salaris op basis van onder andere locatie, beroepsgroep, bedrijfsgrootte, onderwijsniveau en het aantal jaren ervaring.

Het is voor de werknemer een mooie manier om goed voorbereid het gesprek met een potentiële toekomstige werkgever in te gaan. En voor LinkedIn is het een mooie manier om meer gebruikers naar het betaalde Premium-deel van zijn netwerk te trekken. Of en wanneer LinkedIn Salary ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Tot die tijd kunt u inspiratie opdoen bij onze rubriek: 'Verdient u wel genoeg?' (+)
(TK)

Beeld reuters
Beeld LinkedIn

8 november 2016, 14:52

Kinderen leren coderen met tekenrobot

Ze gaan het waarschijnlijk niet redden op Kickstarter - de bedenkers van de GoTo. Maar hun idee blijft alleraardigst.

De GoTo is een tekenrobot die je via een computer kunt aansturen. Het idee erachter is dat kinderen (maar eigenlijk idereen tussen de 6 tot 99 jaar) een programma schrijven dat de pennen, stiften of kwasten van de GoTo in beweging brengt. 'Dat is niet alleen leuk, maar maakt de kinderen wegwijs in de kunst van het programmeren', schrijven bedenkers studio Tast en en Museum Eindhoven (MU). Het spelen met de code voor een interactief kunstwerk gebeurt met een app, op tablet of smartphone.

De tekenrobot zou zomaar beeldende kunstenaars brodeloos kunnen maken.

Via Kickstarter heeft GoTo tot nu toe tegen de 70 exemplaren verkocht, naast originele kunstwerken gemaakt met een prototype van de robot, voor 15 tot 40 dollar per stuk. Dat heeft tot dusver ruim 15 duizend dollar opgeleverd, nog geen derde van het bedrag dat nodig is om de GoTo in productie te nemen.

Intekenen kan nog steeds, vanaf 1 dollar (als sympathisant). Wie de GoTo in huis wil halen is 179 dollar kwijt. De campagne op Kickstarter duurt nog drie dagen. (Peter van Ammelrooy)

Beeld Studio Tast
Beeld Studio Tast

8 november 2016, 13:39

Facebook test vacature-functie

Wordt Facebook een concurrent van het professionele sociale netwerk LinkedIn? Het bedrijf van Mark Zuckerberg is momenteel volop aan het experimenteren met een nieuwe functie waarmee bedrijven nieuw personeel kunnen werven. Dat heeft Facebook bevestigd tegenover TechCrunch.

Het gaat om een pagina waarop bedrijven vacatures kunnen plaatsen en waarop ze reacties van sollicitanten kunnen ontvangen. Volgens Facebook zijn er nu al veel bedrijven die op Facebook berichten plaatsen over openstaande vacatures. De nieuwe functie moet dit gemakkelijker gaan maken.

Facebook begeeft zich daarbij op het terrein van gespecialiseerde banensites als LinkedIn. Omdat Facebook een veel groter aantal gebruikers heeft, kan het wel eens een serieuze bedreiging gaan vormen voor deze platformen. (TK)

Beeld anp

8 november 2016, 12:09

Paginagroot 'sorry' van Samsung

Na de massale terugroepactie van de Galaxy Note 7 wegens ontploffingsgevaar heeft Samsung heel wat goed te maken. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker heeft daarvoor een hele advertentiepagina in drie grote Amerikaanse kranten ingeruimd. 'Het spijt ons zeer', schrijft Gregory Lee, CEO van Samsung Electronics in Noord-Amerika in The Wall Street Journal, The New York Times, en The Washington Post.

'We vinden het heel belangrijk om de beste veiligheid en kwaliteit te leveren. Daar zijn we onlangs in tekort geschoten', schrijft Lee. 'We zullen alle aspecten van het toestel opnieuw onderzoeken, inclusief alle hardware, software, fabricage en de samenstelling van de batterij. Dat doen we zo snel mogelijk, maar het zal tijd kosten om de goede antwoorden te vinden.'

De in augustus gelanceerde Galaxy Note 7 bleek te kampen met kritieke fouten in de constructie waardoor het toestel spontaan vlam kon vatten of exploderen. Samsung zag zich genoodzaakt om alle toestellen terug te roepen en stelde een onderzoek in naar wat er precies mis is met het 'plofmobieltje'.

In de advertentie gaat Samsung ook in op een ander, recenter terugroepdrama. Eind vorige week moest het bedrijf 2,8 miljoen wasmachines in de Verenigde Staten terugroepen, omdat de bovenkant van het apparaat tijdens een wasbeurt los kan schieten. Samsung kreeg ruim 700 klachten binnen. Zeker negen mensen zijn al gewond geraakt. 'Veiligheid blijft onze topprioriteit', verzekert Lee nog maar eens. 'Nogmaals: het spijt ons zeer.'

Volgens de Wall Street Journal stelt Samsung de presentatie van de Galaxy S8 met een paar maanden uit. Het volgende paradepaardje van de techreus zou pas in april volgend jaar worden onthuld. Het bedrijf zou meer tijd willen nemen om de details van het apparaat uit te werken. (TK)

Beeld anp
Beeld reuters

4 november 2016, 15:38

Onderzoek naar Zuckerberg

Mark Zuckerberg wordt mogelijk in Duitsland aangeklaagd wegens stemmingmakerij. De openbaar aanklager van München heeft plannen om de topman van Facebook, Facebook-directeur Sheryl Sandberg en lobbyisten Richard Allan en Eva-Maria Kirschsieper van het bedrijf voor de rechter te dagen, meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel.

Facebook is in Duitsland verplicht om illegale berichten zodra het daarover hoort direct van zijn site te verwijderen. Een advocaat uit Würzburg diende echter een klacht in waaruit bleek dat het sociale netwerk ook na herhaalde oproepen bepaalde berichten niet verwijdert. Het ging daarbij om moordoproepen, bedreigingen met geweld en ontkenning van de Holocaust.

Facebook ligt in Duitsland al langer onder vuur. Een eerdere klacht tegen Zuckerberg, Sandberg en andere topmanagers van het bedrijf bleef begin dit jaar echter zonder gevolgen. De beschuldigden bevonden zich namelijk buiten het bereik van de Duitse rechtspraak, besliste de rechter. Er werd een vooronderzoek tegen een Duitse vertegenwoordiger van Facebook ingesteld.

3 november 2016, 15:31

Vlieg mee door het ruimtestation ISS

Voel jezelf astronaut aan boord van het ISS en glij mee met een videocamera van NASA die in ultra hd het complete binnenste van het internationale ruimtestation heeft vastgelegd. Bijna alle onderdelen met een drukcabine zijn vastgelegd en onderweg geeft de video uitleg over de attributen die worden gepasseerd. [BvdW]

2 november 2016, 16:41

Microsoft introduceert chatdienst Teams

Microsoft heeft op een eigen evenement in New York zijn chatdienst Teams gepresenteerd. Teams zit in Office 365, de abonnementsdienst van Microsoft voor zijn zakelijke software. De chatdienst is gericht op doorzoekbare chats en delen van bestanden.

Microsoft zegt dat Teams erop gericht is om medewerkers efficiënter te laten samenwerken door chats, bestanden en meetings samen te brengen in een interface, die al die zaken bovendien doorzoekbaar maakt. Teams zal werken op desktop en op mobiele apparaten.

De dienst integreert met andere Microsoft-software als Office-programma's, Skype en SharePoint. Gebruikers van Teams kunnen via Skype videobellen; er is een constant groepsgesprek in video gaande waar gebruikers zich in kunnen mengen. Ook is er Twitter-integratie in Teams, zo zei Microsoft. Daarnaast komen er bots in het Teams-programma.

Microsoft brengt Teams woensdag uit als preview voor ontwikkelaars, terwijl de functie vanaf begin 2017 uitkomt in 181 landen. Daaronder zit vermoedelijk ook de Benelux.

Met Teams gaat Microsoft de concurrentie aan met Slack, een startup die sinds enige jaren ook zo'n programma aanbiedt. Slack rekende al op de komst van Teams en heeft een paginagrote advertentie in de krant New York Times gekocht om een statement te maken.
(Arnoud Wokke / Tweakers.net)

2 november 2016, 12:49

Facebook lanceert spelletjesplatform

Facebook mengt zich rechtstreeks in de strijd om de pc-gamer. Het sociale netwerk heeft een platform gelanceerd voor gamers met een Windows-pc. Zij kunnen vanaf vandaag de nieuwe app, die Gameroom is gedoopt, downloaden. Daarop zijn zowel oude als nieuwe spelletjes te vinden. Vooralsnog gaat het vooral om games die al op Facebook te vinden zijn. Die kunnen nu worden gespeeld zonder dat de gebruiker eerst in zijn Newsfeed moet kijken, schrijft TechCrunch.

De grootste concurrent van Facebook op dit gebied is Steam, het gameplatform van Valve. Dat heeft momenteel meer dan 125 miljoen actieve gebruikers en een immer groeiend arsenaal aan games. Facebook heeft dus nog veel in te halen, maar kan zijn bekende Newsfeed daarbij als een promotionele springplank gebruiken. Daarnaast lijkt Facebook zich vooral op de 'gelegenheidsspeler' te richten, terwijl Steam aantrekkelijker is voor de fanatiekere gamers.

Maar eerst moet Facebook proberen zoveel mogelijk ontwikkelaars aan zich te binden. Gameroom maakt gebruik van software die al door veel ontwikkelaars wordt gebruikt om games te maken. De ontwikkelaar krijgt 70 procent van elke aankoop die op het platform wordt gedaan; Facebook strijkt de overige dertig procent op. (TK)

Gameroom van Facebook... Beeld Facebook
... en zijn grootste concurrent: Steam van Valve. Beeld Valve

2 november 2016, 10:46

Eindelijk een advocado op je smartphone

Avocado, selfie, clown, facepalm: wie wil weten wat de mensen anno nu zoal bezighoudt, hoeft maar een blik te werpen op de nieuwe emoji's die zijn toegevoegd in de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple, iOS 10.2. De collectie van smiley's en kleine afbeeldingen werd afgelopen juni al goedgekeurd door het Unicode Consortium, de organisatie die bepaalt welke emoji worden toegevoegd aan de officiële lijst.

In totaal worden er 72 nieuwe plaatjes toegevoegd, waaronder nieuwe dieren (vossenhoofd, gorilla, eend, uil), voedsel (spek, groene salade) en natuurlijk gezichten (cowboyhoed, clownshoofd, kwijlend gelaat) en poppetjes (zwangere vrouw, schouders ophalen). Een complete lijst vind je hier.

Vorig jaar werden er 37 nieuwe emoji's toegevoegd aan de officiële lijst, inclusief de mogelijkheid om verschillende huidskleuren in te stellen. Dit jaar hebben een aantal mannelijke emoji's een vrouwelijke tegenhanger gekregen. En de eerdere handgeschilderde stijl is vervangen door een gedetailleerdere, driedimensionale stijl. Slechts twee voorgestelde emoji's hebben de lijst niet gehaald. Op beide werd een geweer afgebeeld. (TK)

Beeld Emojipedia

Waar vind ik ze?

iOS 10.2 is momenteel alleen nog als beta-versie beschikbaar, maar naar verwachting wordt het nieuwe systeem binnenkort voor iedereen uitgerold. Op Android-toestellen zijn de nieuwe emoji's al te gebruiken via de nieuwste besturingsupdate, Android 7.0 Nougat.

1 november 2016, 17:02

Vaarwel, Wii U?

De Wii U nadert het einde van zijn levenscyclus. De productie van de slechtst verkopende spelcomputer van Nintendo wordt eind deze week stopgezet, zo meldt Eurogamer op basis van 'meerdere bronnen'. Als het gaat om nieuws over Nintendo gaat is Eurogamer een betrouwbare bron.

Update: tegenover het Japanse IT-Media heeft Nintendo de berichtgeving ontkend. 'Er wordt niks veranderd aan de doorlopende Wii U-productie', zegt een woordvoerder.

De opvolger van de razendpopulaire Wii is een spelcomputer die vergezeld gaat van een tablet-achtige controller. Tot nu toe zijn er 13,36 miljoen eenheden van verscheept. Ter vergelijking: de Wii verkocht 101 miljoen keer en de GameCube ging 21 miljoen maal over de toonbank.

De slechte verkopen van de console worden deels toegeschreven aan slechte marketing: bij de introductie van het apparaat in 2012 hadden veel mensen niet door dat het een gloednieuwe spelcomputer was. De Wii U genoot daardoor veel minder bekendheid dan de Wii, met zijn populaire bewegingsstokje.

Een paar weken geleden kondigde Nintendo de opvolger van de Wii U aan: de Switch. Dat wordt een hybride spelcomputer die zowel op televisie als los kan worden afgespeeld, zodat games ook onderweg en op locatie kunnen worden gespeeld. (TK)

Beeld anp
De opvolger van de Wii U: de Nintendo Switch. Beeld Nintendo

1 november 2016, 16:29

Renaissance emoji's

De uitdrukking van een mens zegt meer dan zo'n smiley, dacht de Amerikaanse Molly Young, bedenker van de applicatie Rejoinders en redacteur bij een online brillenwinkel. De iOS-app bevat een emoji-pakket, maar niet zoals je ze gewend bent. Zij koos gezichten uit schilderijen van de Nederlandse en Vlaamse Renaissance. 'Ze zijn veel expressiever. Niks is zo bevredigend als je in een Bruegel de perfecte uitdrukking voor je bui vindt,' vertelt Young de website Quartz. 'De beste gezichten vind je vaak op de achtergrond van de schilderijen. Bijvoorbeeld het barmeisje dat nog net te zien is of een boerenkindje dat ergens zit te spelen.'

Young bedacht de app als gevolg van haar lichtelijke obsessie voor een baby op een zestiende eeuws schilderij met een raar ouwelijk gezicht. Ze kwam het tegen bij een veiling van veilinghuis Sotheby’s. 'Ik begrijp dit gezicht volkomen, met zijn grijns.' Ze merkte dat ze steeds meer mails naar collega’s beantwoorde met de afbeelding van de baby-man. De volgende denkstap was die van de applicatie.

Het gezicht van de baby-man is nu opgenomen in Rejoinders stickerset voor iMessenger, samen met nog 39 anderen.

De app is te koop in de iStore voor 99 cent.
(Saine van Kan)

Beeld Rejoinders
Beeld Rejoinders

1 november 2016, 16:28

Eerdere bijdragen

Lees hier de eerdere bijdragen uit het Techblog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden