Techblog - Hoe Samsung meer verdient aan de iPhone X dan aan zijn Galaxy S8

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Een vrouw test tijdens een mediabijeenkomst de iPhone X en neemt een selfie. Beeld AFP
Een vrouw test tijdens een mediabijeenkomst de iPhone X en neemt een selfie.Beeld AFP

Samsung zal meer geld verdienen aan de iPhone X dan aan zijn eigen Galaxy S8. Marktonderzoeker Counterpoint Research verwacht dat Apple 130 miljoen stuks van de iPhone X zal verkopen. Per toestel krijgt Samsung 110 dollar voor de levering van de OLED-schermen en chips, meldt the Wall Street Journal. Dat betekent dat de Zuid-Koreanen 14,3 miljard dollar (12,1 miljard euro) zouden verdienen. Van de Galaxy S8 zullen volgens Counterpoint 50 miljoen exemplaren worden verkocht, waarvan het bedrijf per stuk 202 dollar overhoudt, in totaal dus 8,6 miljard euro.

Wigstaartarenden hebben het niet zo op drones, ontdekte de Australiër Daniel Parfitt. Zijn drone waarmee hij een afgelegen gebied in kaart wilde brengen (kostprijs 75 duizend euro) werd neergehaald door de enorme roofvogel, die in volle vlucht zijn klauwen in het toestel zette. De vogels, wier vleugels een spandwijdte van 2,5 meter kunnen bereiken, staan erom bekend dat ze ook kangoeroes aanvallen en opeten. Ook piloten in hanggliders zouden weleens zijn aangevallen. Of zoals iemand het omschrijft in een artikel in The Wall Street Journal: dit zijn de ultieme angry birds.[BvdW]

Een seksrobot is niet ongeschonden uit een technologiefestival in Oostenrijk gekomen. De bezoekers gingen zo ruw met Samantha om, dat twee vingers afbraken en ze 'zwaar besmeurd’ raakte, zegt haar maker Sergi Santos tegenover Oostenrijkse media. Samantha werd op het festival Ars Electronica aan het publiek getoond. Ze heeft sensoren, luidsprekers en een microfoon. Als mensen haar op bepaalde plekken aanraken, kan ze geprogrammeerde zinnetjes uitspreken. Ook kan Samantha op commando romantische muziek laten horen.

Maar echt romantisch werd het niet op Ars Electronica. 'Mensen grepen haar borsten, benen en armen. Mensen kunnen slecht zijn. Omdat ze de technologie niet begrepen en er niet voor hoefden te betalen, behandelden ze haar barbaars', aldus Santos. Samantha moet nu worden gerepareerd. En er is hoop: 'Ze kan veel hebben, ze komt hier wel doorheen.' Wie een ongetraumatiseerde seksrobot in huis wil hebben: Samantha kost een paar duizend euro. (LV)

Twitter heeft donderdag tegenover de Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen verklaard dat het zo’n tweehonderd aan Rusland gelinkte accounts heeft verwijderd. Volgens de Democratische senator Mark Warner is het optreden van Twitter echter ‘op ieder niveau ontoereikend’ en ‘heel teleurstellend’.

De verklaringen voor de Inlichtingencommissie lieten volgens Warner zien dat ‘het Twitterteam totaal niet begrijpt hoe serieus deze zaak is’. Het bedrijf heeft heel veel vragen over het gebruik van Twitter vanuit Rusland niet beantwoord en is volgens de senator nog steeds vatbaar voor buitenlandse manipulatie.

Twitter wilde niet reageren op de opmerkingen van Warner. Het bedrijf liet wel weten dat het 22 accounts heeft verwijderd die direct waren gelinkt aan Facebookpagina's die nieuws verspreidden vanuit Rusland en 179 profielen die er op een andere manier mee te maken hadden.

Twitter is niet de enige die zich moet verantwoorden; ook Facebook en Google is gevraagd te getuigen in het onderzoek naar de Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens de Democratische senator Mark Warner is het optreden van Twitter 'op ieder niveau ontoereikend' en 'heel teleurstellend'. Beeld afp
Volgens de Democratische senator Mark Warner is het optreden van Twitter 'op ieder niveau ontoereikend' en 'heel teleurstellend'.Beeld afp

Boodschappen op internet die oproepen tot geweld, moeten sneller offline gehaald worden. EU-commissaris Jourová (Justitie en Consumentenzaken) wil dat naast Google, Facebook, Twitter en Microsoft ook kleinere techbedrijven een gedragscode ondertekenen waarin ze beloven te helpen bij de bestrijding van propaganda en haatzaaierij. Grote techconcerns beloven klachten binnen 24 uur te beoordelen en boodschappen zo nodig automatisch te verwijderen. Niet alle parlementariërs staan achter deze benadering, omdat ze vrezen dat met automatisch wissen ook berichten onterecht worden verwijderd. [BvdW]

Europees commissaris Jourová van Justitie en Consumentenzaken. Beeld epa
Europees commissaris Jourová van Justitie en Consumentenzaken.Beeld epa

Binnen de burelen van Microsoft stapt de een na de andere werknemer over op Samsungs of iPhones, maar nu zelfs voormalig opperhoofd Bill Gates toegeeft dat hij tegenwoordig een Android-telefoon heeft, is dat toch wel symbolisch. De mede-oprichter van Microsoft vertelde tegenover Fox News dat hij geen Windows-telefoon meer heeft, maar een Android-apparaat. Maar, voegde hij, toe: daar draait dan weer wel de nodige Microsoft-software op.

Alle pogingen (inclusief de miljardenovername van Nokia in 2014) om een vuist te maken tegen Android en iOS zijn op niets uitgelopen: het aandeel Windows op de markt voor mobiele telefoons is nagenoeg nihil. In plaats daarvan richt de fabrikant zich nu op het beschikbaar stellen van zijn apps voor de dominante platformen. Er is zelfs een speciale Microsoft Edition van de Samsung Galaxy S8, volgestouwd met Microsoft-apps en de spraakassistent Cortona. (LV)

Bill Gates in 2000 met een 'internettelefoon'. Sinds kort gaat zijn voorkeur uit naar een Android-apparaat. Beeld afp
Bill Gates in 2000 met een 'internettelefoon'. Sinds kort gaat zijn voorkeur uit naar een Android-apparaat.Beeld afp

Twitter wil de maximale lengte van een tweet verdubbelen naar 280 tekens. Volgens Twitter hebben gebruikers moeite om hun boodschap in 140 tekens kwijt te kunnen. Dat leidt tot proppen, of 'cramming', zoals Twitter het noemt: belangrijke woorden worden geschrapt of twitteraars besluiten hun boodschap maar niet te plaatsen.

De uitbreiding moet gebruikers stimuleren om meer op het platform te zetten. Dat kan adverteerders lokken. Twitter groeit nog wel, maar het gaat beleggers niet snel genoeg. Het medium heeft te maken met hevige concurrentie van andere sociale media als Snapchat en Instagram.

Dat Twitter tot nu toe een maximum van 140 tekens hanteerde, komt doordat het platform is gebaseerd op sms. Die berichten kunnen maximaal 160 tekens lang zijn. Twitter gebruikte 140 daarvan voor de boodschap en reserveerde de overige twintig tekens voor de gebruikersnaam.

Geprop
Twitter zegt dat het proppen van tekst in een tweet niet overal op de wereld gebeurt. Wel in het Engels, het Nederlands of het Russisch, waar elke letter één teken kost. In het Japans, het Chinees en het Koreaans staat één Twitter-teken gelijk aan een lettergreep of zelfs een heel woord. Die gebruikers houden daardoor zelfs ruimte over in hun tweet.

Bij een op de elf Engelstalige tweets heeft de gebruiker alle 140 tekens nodig, tegenover slechts een op de 250 Japanse tweets. 'In landen waar de gebruikers al hun gedachten kwijt kunnen, wordt dan ook extra vaak getweet', zegt het bedrijf in een verklaring.

De tweet-uitbreiding begint met een test op kleine schaal, maar het is de bedoeling dat over een tijdje iedereen er gebruik van kan maken. Omdat Japanse, Koreaanse en Chinese tweets geen ruimtegebrek hebben, krijgen zij niet de 280 tekens.

null Beeld ap
Beeld ap

Het moest een wake up-call worden, het gesprek dat toenmalig president Obama vorig jaar met Facebook-baas Zuckerberg had. Obama maakte zich zorgen. Zorgen over de invloed van nepberichten op Facebook op de uitslag van de verkiezingen. Zuckerberg had zich kort voor dit gesprek nog luchtigjes uitgelaten over dergelijke berichten: ‘onzin’ vond hij het.

Het gesprek in november haalde niets uit, zo schrijft the Washington Post in een reconstructie op basis van gesprekken die de krant met betrokkenen had. Achteraf wilde het Obama-kamp dat ze meer hadden gedaan om het echec te voorkomen. Inmiddels heeft Facebook natuurlijk wel actie genomen, maar volgens critici komt dit te laat. Een hoogleraar noemt het tegenover the Washington Post zelfs een ‘systematisch gebrek aan verantwoordelijkheid’. (LV)

Zuckerberg Beeld afp
ZuckerbergBeeld afp

De merkwaarde van Apple is het afgelopen jaar met 3 procent gestegen tot ruim 184 miljard dollar (155 miljard euro). Die van Google steeg nog harder: met 10 procent tot bijna 142 miljard. En Microsoft neemt nu de derde plek in, ten koste van Coca-Cola. Microsoft steeg zelfs met 10 procent. Dit blijkt allemaal uit het jaarlijkse onderzoek Best Global Brands van Interbrand, ’s werelds grootste merkadviesbureau. Het is sowieso tech wat de klok slaat: ook Amazon (plus 29 procent), Samsung (plus 9 procent) en Facebook (plus 48 procent) zitten in de toptien. Hoogste binnenkomer is Netflix, dat nu de 78ste plek bezet. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Ubers nieuwe baas Dara Khosrowshahi heeft in een open brief aan de Londenaren publiekelijk excuses gemaakt voor alle fouten die zijn bedrijf heeft gemaakt. Aanleiding is het nieuws van vrijdag dat toezichthouder Transport for London (TfL) in Londen de licentie van Uber niet wil verlengen. Uber verklaarde hierop direct dat het hiertegen in beroep gaat en dat het bereid is tot concessies.

Nu gaat Khosrowshahi nog een stap verder: ‘We hebben de manier waarop mensen in steden in de hele wereld rondreizen radicaal veranderd, maar tegelijkertijd hebben we in dat proces fouten gemaakt. Namens iedereen bij Uber verontschuldig ik me daarvoor.’ De Londense burgemeester Sadiq Khan gooide ondertussen meer olie op het vuur met de mededeling dat Uber oneigenlijke druk op TfL zou uitoefenen via zijn leger aan bedrijfsjuristen. Khan is ook bestuursvoorzitter van de TfL, maar zou niet betrokken zijn geweest bij de beslissing. (LV)

Het Amerikaanse taxibedrijf Uber is bereid concessies te doen om de beslissing tot intrekking van de vergunning in Londen ongedaan te maken. Het bedrijf zegt toe om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van passagiers en om de arbeidsomstandigheden van chauffeurs te verbeteren, zoals het beperken van de werktijden.

De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, Transport for London (TfL), trok vrijdag de vergunning in omdat men vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Ook zou Uber software gebruiken die toezichthouders om de tuin leidt; zo kan het bedrijf blijven rijden in gebieden waar dat eigenlijk niet mag.

Uber ging in beroep tegen die beslissing. Zolang die zaak loopt, kan het nog door blijven werken in Londen. Het bedrijf is sinds 2012 actief in de Britse hoofdstad.

De vervoerder heeft binnen iets meer dan een dag al een half miljoen handtekeningen verzameld tegen het intrekken van zijn vergunning voor het taxivervoer in Londen. De ondertekenaars van de petitie doen een oproep aan burgemeester Sadiq Khan, die ook voorzitter is van de toezichthouder, het besluit ongedaan te maken.

Er rijden circa 40.000 chauffeurs voor Uber in de Britse hoofdstad, aldus het bedrijf zelf. Zo'n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de app. Daarmee zou het definitieve verlies van de vergunning een zware slag zijn voor het Amerikaanse bedrijf.

Uber in Londen. Beeld reuters
Uber in Londen.Beeld reuters

'Het onion-routingnetwerk is functioneel en ontplooid. Het is nog niet verschrikkelijk divers, maar hé, het is nu nog slechts voor de show.'

Dat schreef de Amerikaanse computerwetenschapper Roger Dingledine in 2002 toen de anonieme communicatiesoftware Tor voor het eerst online ging. Tor is daarmee deze week vijftien jaar oud. De voormalig MIT-student maakte Tor samen met medestudent Nick Mathewson in opdracht van het Amerikaanse Naval Research Laboratory.

Tor stelt de gebruiker in staat om anoniem op het internet te browsen en berichten te ontvangen en versturen. Tevens kan een gebruiker van Tor websites bezoeken die gebruikers van reguliere webbrowsers niet kunnen zien; het zogenoemde dark web.

Tor is de afgelopen vijftien jaar geregeld het onderwerp van discussie in kwesties over privacy, criminaliteit en vrijheid van meningsuiting. De anonimiteit die Tor biedt, kan namelijk voor zowel voor legale als illegale doeleinden worden gebruikt. Het biedt toegang tot onlinemarktplaatsen waar bijvoorbeeld drugs, wapens en kinderporno worden verkocht, maar biedt ook een anoniem communicatiemiddel voor journalisten, politieke activisten en critici in landen met strenge censuur en een autoritaire overheid. Daarnaast is Tor een platform voor mensen met gevoelige informatie, die willen voorkomen dat zij worden gearresteerd. Zo gebruikte  bijvoorbeeld de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in 2013 het platform om geheime informatie van de Amerikaanse overheid te lekken naar de media.

Tor wordt dagelijks meer dan 100 duizend keer gedownload en dagelijks door meer dan twee miljoen mensen gebruikt. (LV)Ross Ulbricht zit een levenslange celstraf uit. Samen met handlanger Blake B. (ook opgepakt) beheerde hij de anonieme digitale drugsmarktplaats Silk Road. Hoe ging die te werk? En wat moest de FBI doen om deze digitale slimmeriken achter slot en grendel te krijgen?

null Beeld anp
Beeld anp

En zo is er toch nog wat commotie rondom Apples grote software-update van deze week. Wat blijkt? Het nieuwe bedieningspaneel in iOS 11 blijkt wifi en bluetooth niet daadwerkelijk uit te zetten als je op de knoppen drukt. In de praktijk worden alleen veel van de huidige verbindingen verbroken, terwijl andere gewoon blijven werken. Denk hierbij aan de verbinding met een Apple Watch, of AirDrop voor het makkelijk delen van bestanden. Dat is handig natuurlijk, maar soms willen mensen écht alle wifi en bluetooth uitschakelen, bijvoorbeeld om de batterij te sparen. Wie dit wil, zal in de instellingen moeten duiken en daar de knoppen moeten schuiven.

Is dat alles? Nee, de liefhebber kan met iOS 11 geen Flappy Bird meer spelen. (LV)

null Beeld Apple
Beeld Apple
null Beeld epa
Beeld epa

Nest, maker van slimme thermostaten en rookalarms, heeft woensdagavond in San Francsico een onlinedeurbel annex bewakingscamera gepresenteerd. De smartphone van de huiseigenaren dient als centraal communicatiemiddel; wanneer een bezoeker aan de deur staat, gaat er geen bel af, maar wordt een alert naar de smartphone verstuurd. Via een app kan vervolgens met de bezoeker worden gecommuniceerd voor er wordt open gedaan.

Nest, dat in 2011 is opgericht, werd drie jaar geleden gekocht door Google voor 3 miljard dollar. Het bedrijf ontwikkelt apparaten voor het slimme huis, zoals een zelflerende thermostaat en rookmelders die in gewone taal vertellen wat er aan de hand is in huis. Ook heeft het diverse beveiligingscamera’s voor binnen en buiten in het assortiment.

De nieuwe slimme deurbel heet Nest Hello en komt in november op de Amerikaanse markt. Europa volgt later dit jaar, aldus Nest. De deurbel werkt samen met de andere beveiligingscamera’s van het concern, die in een pakket worden verkocht als Nest Secure. Met een dongel kan het systeem worden geactiveerd als de bewoner zijn huis verlaat. Het systeem kan ook met een code op een toetsenbord worden ingeschakeld of gedeactiveerd. Nest Secure wordt volgend jaar op de Europese markt gebracht. Prijzen zijn hier nog niet bekend. [BvdW]

De Nest Guard. Beeld Nest
De Nest Guard.Beeld Nest
Het Nest Secure bewakingssysteem voor thuis. Beeld Nest Labs
Het Nest Secure bewakingssysteem voor thuis.Beeld Nest Labs

De grote iOS11-update van deze week heeft tot weinig grote problemen geleid. Zo’n 190 duizend verouderde 32 bit-apps (zoals de game Infinity Blade) werken niet meer en er is een dingetje met Microsoftmail in het nieuwe systeem van Apple. Kunnen we ons concentreren op de leuke dingen. Een daarvan is 'augmented reality'. Door gebruik te maken van Apples AR-gereedschapskist komen ontwikkelaars nu met leuke nieuwe apps die telkens virtuele objecten in de echte wereld plaatsen.

Die van Ikea bijvoorbeeld (binnenkort in de Nederlandse appstore), die meubels uit de catalogus in je woonkamer plaatst. Een andere is Fitness AR. Deze (betaalde) app maakt gebruik van de populaire fietsapp Strava. Gereden trajecten worden in 3D geprojecteerd op bijvoorbeeld een tafel. Zo kan nog meer indruk gemaakt worden met dat ritje naar de top van de Alpe d’Huez. Meer nieuwe AR-apps voor iPhones en iPads bij the Verge. (LV)

De veranderingen in iOS op een rij

Apple gaf in juli al een publieke bètaversie van zijn nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes en tablets vrij, maar nu is iOS 11 beschikbaar voor iedereen. Vooral de iPad is daarmee ineens een heel ander apparaat (+) geworden.

De carrière van Avril Lavigne heeft weleens een stijgender lijn gekend. Maar, niet getreurd, de Canadese zangeres prijkt weer eens bovenaan een lijst. McAfee houdt jaarlijks bij welke zoekopdracht op Google het meeste kans maakt om uiteindelijk op dubieuze sites te komen waar cybercriminelen rommel op uw pc of mobiel willen plaatsen. De zoekopdracht ‘Avril Lavigne + free mp3’ is volgens McAfee het riskantst.

De reden achter deze twijfelachtige nummer 1-positie? Lavigne komt dit jaar met een nieuwe plaat uit. En verder wijst McAfee er fijntjes op dat een hardnekkige samenzweringstheorie melding maakt van het vermeende feit dat de echte Avril dood is en is vervangen door een nieuwe mevrouw Lavigne. Een soort Paul McCartney dus. En ook dat levert veel zoekopdrachten op, iets wat cybercriminelen haarfijn doorhebben. (LV)

null Beeld anp
Beeld anp

Amazon wil een slimme bril op de markt brengen, vergelijkbaar met de (inmiddels geflopte) Google Glass. De bril wordt dan aangedreven door Alexa, de spraaksoftware van Amazon die ook in zijn populaire Echo-speakertjes zit. Dit meldt althans de Financial Times op basis van bronnen.

Als het klopt, betekent dit dat Amazon weer een nieuwe markt betreedt, die van de zogenoemde wearables. Het moet een belangrijk probleem van het bedrijf oplossen. Amazon heeft namelijk geen smartphones om Alexa op te zetten. Concurrenten Apple en Google hebben wél eigen telefoons om hun respectieve spraakassistenten mee aan te drijven. Ondertussen wordt Alexa wel op steeds meer apparatuur van andere fabrikanten gezet. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Twitter heeft in de eerste helft van dit jaar bijna 300 duizend profielen afgesloten omdat de twitteraars terroristisch gedachtengoed verheerlijkten. Kunstmatige intelligentie wordt daarbij steeds belangrijker: 95 procent van de opgeschorte Twitterprofielen werd opgespoord door algoritmes. In de tweede helft van 2016 was dat nog 74 procent. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gemeld in een transparantierapport. Elfhonderd van de verwijderde profielen verdwenen na een verzoek vanuit een overheid. Ook ontvangt Twitter regelmatig verzoeken van overheden om informatie over accounts te leveren. Wereldwijd gebeurde dat in de eerste helft van 2017 meer dan zesduizend keer. Vanuit Nederland werd informatie opgevraagd over 51 profielen. Twitter ging op iets minder dan de helft van die verzoeken in.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Om het toerisme een impuls te geven heeft een plaats in het noorden van China een gigantische QR-code gemaakt door bomen en struiken in een parkachtig landschap vakkundig te snoeien. De zijdes van het vierkant zijn 227 meter lang. Het resultaat vanuit de lucht is indrukwekkend: techsite Mashable slaagde erin de code daadwerkelijk te ontcijferen. Deze leidt - via de in China populaire chatapp WeChat - naar de officiële toerismesite van de stad. Missie geslaagd. (LV)

null Beeld Mashable
Beeld Mashable

Om zich te weren tegen de grote stijging van het aantal cyberaanvallen, moeten de EU-landen veel nauwer gaan samenwerken. De Europese Commissie presenteerde dinsdag plannen om de digitale veiligheid te waarborgen. 'Geen land kan de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid alleen aan', zei vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt). Datadiefstal, gijzelingssoftware en fraude met creditcards en digitale betaalmiddelen komen steeds vaker voor en moeten harder worden aangepakt als het aan Brussel ligt. Schattingen over de schade van digitale misdaad lopen op tot 265 miljard euro per jaar.

Enisa, het Europese agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging op Kreta, wordt daarom versterkt en omgevormd tot een dienst die de Europese cyberveiligheid robuust moet maken. Dit agentschap voor cyberbeveiliging moet kennis uitwisselen maar ook zorgdragen voor certificaten voor veilige apparaten, zodat consumenten weten of bijvoorbeeld hun internetbroodrooster wel veilig is.

Ondertussen trekt ook Nederland meer geld uit voor cyberveiligheid, zo werd duidelijk tijdens de troonrede. Het gaat om structureel 25 miljoen extra. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de aanpak van cybercriminaliteit door politie en Openbaar Ministerie. (LV)

De Nederlandse internetpionier Jaap Akkerhuis is opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze in 2012 opgerichte oeuvreprijs wordt toegekend aan individuen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en vooruitgang van het Internet. Tot de eerdere – in totaal 91 - gelauwerden behoren onder meer Vint Cerf, Tim Berners-Lee en Linus Torvalds, kortom de internetgrootheden van deze wereld. Akkerhuis speelde een belangrijke rol bij het leggen van de eerste dataverbindingen in Nederland en bij NLnet, de eerste internetaanbieder. Hier is hij nog steeds werkzaam.

Al eerder werden zijn voormalige collega's bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica en NLnet Daniel Karrenberg en Teus Hagen, samen met SURFnet-kopstukken Kees Neggers en Erik Huizer in de eregalerij opgenomen. (LV)

null Beeld Olaf Kolkman
Beeld Olaf Kolkman

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is samen met de FBI een onderzoek gestart naar de hackaanval bij kredietbureau Equifax. Bij die cyberaanval kregen hackers toegang tot de persoonlijke gegevens van 143 miljoen Amerikanen. Equifax ontdekte de hack naar eigen zeggen eind juli bij een intern onderzoek, maar bracht het nieuws pas op 7 september naar buiten. Cybercriminelen kregen toegang tot bijvoorbeeld BSN-nummers, creditcardgegevens, huisadressen en geboortedata.

De hackers maakten gebruik van een lek in de opensourcesoftware Apache die Equifax gebruikte. Voor dit lek was al in maart een patch beschikbaar. Equifax heeft deze echter niet geïnstalleerd, zo stelt de Apache Foundation. Waarom dit niet is gebeurd, is onduidelijk. Verantwoordelijken zijn inmiddels de laan uit gestuurd.

Naar verluidt wordt Equifax ook onderzocht vanwege een verdachte aandelentransactie. Topbestuurders van Equifax, waaronder de financieel directeur, hebben namelijk aandelen verkocht voordat het nieuws over de datalek naar buiten was gebracht. Mogelijk hebben ze toen met voorkennis gehandeld. Equifax ontkent dit. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Schitterend, die nieuwe iPhones - inclusief een poep-emoji die je gezichtsuitdrukking kan nabootsen - maar wat kosten ze? Relatief weinig, als je in de Verenigde Staten woont. Veel, als je vaste woon- en verblijfplaats in Brazilië is.

Een en ander is uitgerekend door Prisync, een Turks bedrijf dat voor bedrijven in realtime (in het hier en nu) signaleert welke prijzen concurrenten rekenen voor hun producten. Die data van Prisync kunnen onder andere webwinkels à la minute gebruiken om nét onder de prijs van hun rivalen te gaan zitten, maar net zo goed om de prijzen in hun eigen webwinkel te verhogen - als zou blijken dat ze daarmee nog steeds tot de goedkopere aanbieders behoren.

Qua nieuwe iPhones - de 8, de 8 Plus en het topmodel X (uit te spreken als 'tien') keek Prisync naar de prijzen voor een 64 GB iPhone 8 in 31 landen. In niet alle landen heeft Apple de prijzen al vastgesteld: daar is Prisync uitgegaan van publicaties in de media. Een Amerikaan is het minst kwijt: 699 dollar. Een Braziliaan 1259 dollar. Een Hollander 963 dollar (809 euro). Het verschil wordt onder meer veroorzaakt door importtarieven, toeslagen en BTW.

Toch hoeft een Braziliaan niet al te hard te treuren: verdient hij het minimumloon, dan hoeft hij 'maar' 963 uur (zo'n 120 dagen van 8 uur) te werken voor hij de nieuwe iPhone 8 kan kopen. De Amerikaan 89 uur (dik tien dagen). De Nederlander 83 uur. De Mexicaan daarentegen moet 1650 uur (danwel 206 dagen) zwoegen voor hij met een iPhone 8 de Apple Store uitloopt.

Dit soort vergelijkingen gaat er gemakshalve wel van uit dat die Braziliaan, Amerikaan, Hollander en Mexicaan zijn nederige inkomen nergens anders aan hoeft te besteden. Misschien dat Apple-baas Tim Cook daarom in een recent interview met het zakenblad Fortune onlangs beweerde dat de iPhone niet alleen een product voor de rijken is.

Vanaf morgen kan die 'betaalbare' iPhone worden voorbesteld. (PvA)

null Beeld afp
Beeld afp

Het is een primeur voor de Destiny-gamesreeks, waarvan deel 2 een week geleden verscheen, een primeur voor de Amerikaanse ontwikkelstudio Bungie en een zeldzaam verschijnsel in computerspellen: een homoseksueel personage.

Dat Devrim Kay op mannen valt, moeten we volgens de website Eurogamer opmaken uit het feit dat hij af en toe hardop mijmert over een zekere 'Mark'. De website Destinypedia onthult welke verzuchtingen dat precies zijn: 'Hot cocoa, homemade Fuan cheese, baked clams... oh, I do miss you, Mark.' En: 'My dear Mark, I am toasty warm, I assure you. Though, uhm, you might send me more tea.'

Destiny 2 is een futuristisch schietspel waarin de mensheid vecht voor zijn voortbestaan, tegen een overmacht van kwaadsappige aliens. Niet een context waarin je een pleidooi verwacht, hoe omfloerst ook, voor LHBT-relaties. Homoseksualiteit is een onderwerp dat gamemakers alleen met de grootste omzichtigheid te berde brengen en dat zich meestal beperkt tot bijrollen, zoals blijkt uit het Wikipedia-lemma over dit onderwerp.

Zover bekend hebben de makers van Destiny 2 nooit eerder een homoseksueel personage opgevoerd in hun spellen. Bungie staat vooral bekend vanwege de HALO-science-fiction-games die het tot 2007 bouwde voor Microsoft. Er is wel eens gespeculeerd over de geaardheid van de held uit HALO, een anonieme supersoldaat die met Master Chief wordt aangeduid. Maar de aanwijzingen waren te mager.

Andere grote recente games met homoseksuele en lesbische personages zijn onder meer Mass Effect: Andromeda (2017), Overwatch (2016) en Fallout 4 (2015). Een uitgesproken lesbische verhouding is te vinden in Life is Strange uit 2015, tussen hoofdpersonages Max Caulfield en Chloe Price.

Devrim Kay is overigens behalve een Mark-en-thee-liefhebber óók een uitmuntende sluipschutter, die vijanden zonder al te veel scrupules omlegt. (PvA)

null Beeld Bungie
Beeld Bungie

De Europese Unie maakt 120 miljoen euro vrij voor gratis wifi op minstens zesduizend locaties in Europa. Per aanvrager is vanaf volgend jaar eenmalig 20.000 euro beschikbaar. Ziekenhuizen, bibliotheken of andere publieke plekken moeten het systeem vervolgens wel op zijn minst drie jaar zelf in de lucht houden. Het Europees Parlement gaf dinsdag in Straatsburg met ruime meerderheid (582 tegen 98) groen licht voor het project. Volgens het CDA is er in Nederland veel belangstelling.

De Europarlementariërs Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik zien het als ‘een goed instrument om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan'. Kritiek is er ook, volgens de Vlaamse Europarlementariër Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is het project geldverspilling, waarmee burgers worden ‘omgekocht'.

null Beeld epa
Beeld epa

Apple presenteert straks in Cupertino de nieuwe iPhone. Al heel wat gewijzigde elementen en noviteiten zijn uitgelekt, zoals Laurens Verhagen hier twee blogposts lager beschrijft. Het volledig overzicht hebben we in een handige bingokaart ondergebracht. Uitprinten en aankruisen wat van toepassing blijkt. 'And one more thing...' De live-uitzending van Apple's productpresentatie begint om 19.00 uur Nederlandse tijd en is via internet te volgen. (PvA)

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

De best betaalde vlogger op YouTube, PewDiePie, heeft zijn excuses aangeboden voor een racistische uitlating afgelopen zondag tijdens een livestream van een potje PlayerUnknown’s Battlegrounds, een van de populairste online-games van dit moment.

De woorden ’What a fucking nigger…Sorry, but what the fuck’, waren eruit voor hij er erg in had, aldus de Zweedse vlogger in een videoboodschap die hij dinsdag online zette op zijn YouTube-kanaal. ‘Ik ga geen excuses aanbieden voor waarom ik het deed, want er zijn geen excuses voor. Op het heetst van de strijd floepte ik de ergste verwensing eruit die ik kon bedenken.’

‘Ik ben gewoon een idioot. Het spijt me verschrikkelijk als ik iemand heb gekwetst, beledigd of teleurgesteld met dit allemaal. Iemand in mijn positie zou beter moeten weten.’

Dat laatste bevat een waarheid als een koe, want PewDiePie - bij de burgerlijke stand in Zweden beter bekend als de 27-jarige Felix Kjellberg - veroorzaakte in februari ook al een rel, toen hij beelden uitzond van twee mannen die een bord ophielden met ‘Dood aan alle joden’. PewDiePie had het tweetal voor 5 dollar ingehuurd via het crowdfundingsplatform Fiverr. De Zweed zei dat hij bij wijze van experiment had willen zien hoe ver mensen gaan voor een schijntje.

Niet iedereen heeft de verontschuldigingen van PewDiePie willen afwachten of accepteren. De gamestudio Campo Santo heeft de toestemming aan de vlogger ingetrokken om beelden uit hun spellen te gebruiken voor zijn YouTube-kanaal. De ontwerpers maken daarvoor gebruik van de digital millennium copyright act (DMCA), waarmee auteursrechtschendingen op internet kunnen worden aangepakt. Campo Santo Games is de studio achter de bekroonde game Firewatch.

PewDiePie heeft 56 miljoen volgers op YouTube. Na de rel in februari verloor de Zweed lucratieve contacten met onder andere Disney. (PvA)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De hoogmis in het Californische Cupertino moet nog beginnen, maar dankzij een groot en voor Apple pijnlijk lek ligt al het nieuws over de nieuwste producten van Apple al op straat. Het belangrijkste? De nieuwe iPhone X. Want zo gaat-ie heten, blijkt uit de stukken.

Veel geruchten en bijbehorende vragen doen al een hele tijd de ronde. Gaat het nieuwe toestel nou iPhone 8 of X heten? Wat gaat hij kosten? En hoe zit het nou met de vingerafdrukscanner? Eindelijk lijkt er duidelijkheid te zijn, daags voor de officiële lancering. Twee bekende sites met Apple-nieuws – 9to5mac en MacRumors – hebben van iemand binnen Apple de broodnodige informatie gekregen. Apple zelf zwijgt in alle talen, maar algemeen wordt aangenomen dat dit lek doelbewust is, wellicht afkomstig van een gefrustreerde werknemer.

Voor Apple is het lek – het grootste uit zijn geschiedenis – pijnlijk, want er is het softwarebedrijf alles aan gelegen tijdens zijn evenement met groot nieuws te komen. 'One more thing!', is de door Steve Jobs bedachte leus om de belangrijkste aankondiging van presentaties in te leiden.

Dit jaar is het evenement vanuit de Apple-thuishaven bovendien extra belangrijk. Niet alleen markeert de nieuwe iPhone X het tienjarig jubileum van het toestel, ook is het voor het eerst dat topman Tim Cook alle nieuwtjes vanuit het gloednieuwe Apple Park doet, de gigantische Apple-campus in Cupertino. De presentatie van Cook gebeurt in het Steve Jobs-theater, een uit glas opgetrokken atrium dat plaats biedt aan meer dan duizend belangstellenden.

Wat er inmiddels (bijna) zeker is:

1. Het belangrijkste nieuws is de nieuwe iPhone. Die gaat dus iPhone X heten, zo blijkt uit de broncode van het nieuwe besturingssysteem iOS11 waarover 9to5mac en MacRumors de beschikking kregen. Het toestel krijgt een groot 5,8 inch oled-scherm dat bijna het hele toestel beslaat. De duurste variant gaat 1.200 dollar (1.000 euro) kosten, fors meer dan de duurste iPhone van het moment.

2. Omdat er op het scherm geen plek meer is voor een fysieke homeknop, komt er een andere manier voor biometrische herkenning: Face ID. Dit moet de veilige manier zijn om telefoons te ontgrendelen of om bijvoorbeeld aankopen te doen.

3. Naast de geheel nieuwe iPhone X komt er ook een iPhone 8 en een iPhone 8+. Deze borduren voort op de huidige iPhone 7-toestellen en zullen verder weinig verrassingen kennen.

4. Er komt een nieuwe Apple Watch met ingebouwde internetmogelijkheden.

5. De draadloze oordopjes AirPods worden licht aangepast zodat het voortaan ook aan de buitenkant van het doosje duidelijk is als ze worden opgeladen.

6. Voor de liefhebbers van emoji lanceert Apple zogenoemde Animoji: bewegende 3d-figuurtjes die, gebruikmakend van de gezichtsherkenningssoftware, reageren op het gezicht, de bewegingen en emoties van de afzender.

De officiële presentatie van al het Apple-nieuws vindt dinsdagavond om zeven uur (Nederlandse tijd) plaats. (LV)

Artist impression van een deel van het nieuwe hoofdkantoor van Apple, in Californië. Beeld Apple
Artist impression van een deel van het nieuwe hoofdkantoor van Apple, in Californië.Beeld Apple

Controverse is de Amerikaanse animatieserie South Park niet vreemd. Er is zelfs een compleet lemma in Wikipedia gewijd aan alle politieke, religieuze en moralistische heisa die de serie heeft veroorzaakt in de afgelopen twintig jaar.

Maar nu is er ook online-ophef (op de altijd lichtgeraakte interwebs) over de komende game rond Stan Marsh, Kyle Broflovski, Eric Cartman en Kenny 'My God - They Killed Kenny' McCormick - met de titel South Park: The Fractured But Whole.

Waarom? Omdat de website Eurogamer bij een rondje proefspelen heeft ontdekt dat de game zich moeilijker laat spelen als je een personage kiest met een donkere huidskleur. Je personage verdient minder geld en ook de omgang met andere figuren in de game verloopt anders. De speler wordt ook gewaarschuwd als hij bij het personaliseren van zijn avatar de schuifregelaar op een donkere huidskleur zet, door Eric Cartman zelve:

"Don't worry, this doesn't affect combat. Just every other aspect of your whole life." ("Maak je geen zorgen, dit heeft geen effect op hoe goed je kunt vechten. Alleen maar op ieder aspect van je leven.")

Discriminatie! roept de ene helft van het internet. Satire! roept de andere twitteraar. Alle anderen kunnen vanaf 17 oktober oordelen. Dan is South Park: The Fractured But Whole te koop voor pc's en de spelcomputers PlayStation 4 en Xbox One. En zoals de animatieserie bedoeld is voor volwassen tv-kijkers heeft de game een leeftijdspredicaat van 18 jaar of ouder gekregen. (PvA)

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Het Nederlandse Albelli - dat gebruikers fotoboeken en kalenders laten maken van hun digitale kiekjes - heeft zijn eveneens Nederlandse concurrent ReSnap ingelijfd. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Albelli was al marktleider in Nederland, terwijl het in 2013 opgerichte ReSnap zich specialiseerde in kunstmatige intelligentie waarmee het samenstellen van een online fotoboek sneller en gemakkelijker moet gaan. Bij Albelli werken 290 mensen. (LV)

De nieuwe cryptomunt van Nederlandse bodem CombiCoin heeft in een week tijd meer dan 1 miljoen dollar weten op te halen. Met dit bitcoin-alternatief wil het Nederlandse bedrijf Triaconta de risico’s van beleggen in cryptogeld verminderen. De waarde van de munt is gebaseerd op de top-30 van cryptomunten met de hoogste marktwaarde, zoals de ether, bitcoin en litecoin. Momenteel zijn er al duizend cryptomunten op de markt die samen meer dan 150 miljard dollar waard zijn. De CombiCoin is daarbij niet de eerste Nederlandse cryptomunt; de gulden (what’s in a name) ging hem al voor.

De waarde van de bitcoin steeg in een half jaar tijd van 1.000 naar 4.000 dollar, terwijl de ethereum in zes maanden tijd zelfs van 8 naar 400 dollar ging, om daarna weer hard te dalen. In het eerste half jaar van 2017 steeg de gezamenlijke waarde van de top-30 van cryptomunten met 1.200 procent. Alle munten maakten begin deze week overigens een grote koersval, na berichten dat de centrale bank in China zogenoemde ico’s wil verbieden. Bij een ico (initial coin offering) halen start-ups geld op met de uitgifte van een nieuwe munt, buiten de controle van de toezichthouders. Ook Triaconta is bezig met zo’n ico, die nog tot en met 30 september loopt. Doel is om 2 miljoen dollar op te halen en dan de munt daadwerkelijk te lanceren. Lukt dat niet, dan krijgt iedereen zijn geld terug. (LV)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Koers bitcoin-broertje ethereum steeg met 4.500 procent: moet ik daar al mijn spaargeld in stoppen?

Van 7,50 euro naar bijna 350 euro in nog geen half jaar? Geen wonder dat er opwinding is over de cryptomunt ethereum. Maar dit bitcoin-alternatief, dat allerlei toepassingen mogelijk maakt, is een riskante belegging.

Nu de een na de andere torrentsite met linkjes naar illegaal aanbod van films, muziek en boeken verdwijnt, lijkt oudgediende The Pirate Bay zo’n beetje alleen over te blijven. Acties van rechthebbende partijen om die sites uit de lucht te halen zijn zeer succesvol - The Pirate Bay bestaat nog.

Piraten hebben intussen al een tijdje hun toevlucht genomen tot andere manieren om een waar te verspreiden. Vooral Google Drive blijkt een zeer populaire plek, blijkt uit cijfers van Gadgets 360.

Alleen al de afgelopen maand zou Google bijna 5000 verzoeken hebben gekregen vanuit de entertainmentindustrie om bestanden offline te halen. Dat is veel meer dan andere partijen. Belangrijkste reden? De opslag van Google is gratis én lekker gebruiksvriendelijk. Linkjes naar de films of e-books worden vooral via fora of besloten Facebookgroepen gedeeld. Overigens is Google wel degelijk actief met pogingen om illegale spullen automatisch op te sporen. (LV)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hackers zouden zijn binnengedrongen in energiebedrijven in Turkije, Zwitserland en de Verenigde Staten. Ze kunnen systemen overnemen en saboteren als ze dat willen. Deze waarschuwing komt van beveiliger Symantec. De aanval wordt toegeschreven aan de groep Dragonfly, die al sinds 2011 actief is. Eind 2015 zou de huidige campagne zijn begonnen. Symantec sluit niet uit dat de criminelen ook in in andere landen hebben toegeslagen. Nederland wordt niet genoemd. Het beveiligingsbedrijf weet niet wie er precies achter Dragonfly zit, maar denkt wel dat de groep door een staat wordt gesteund. Ook heeft Symantec Russische sporen aangetroffen, al wil dat nog niet per definitie zeggen dat Rusland achter de groep zit.

null Beeld anp
Beeld anp

Tijdens een zonsverduistering is het goed niet alleen je ogen te beschermen met een goedgekeurde eclipsbril, ook camera’s moeten worden behoed voor direct invallend zonlicht. Daarvoor waarschuwde een Amerikaans bedrijf dat camera’s verhuurt. Maak je foto’s van de eclips, schroef dan een filter op je objectief, vertelden werknemers klanten. Niet iedereen hield zich aan het advies, waarop het bedrijf diverse objectieven en camera’s terugkreeg met zonneschade. LensRentals uit Tennessee heeft een aantal foto’s van gesmolten sluitergordijnen en diafragma’s online gezet. De nevenschade van de eclips blijkt overigens best fotogeniek. (BvdW)

Verbrande sluiter Beeld Lensrentals
Verbrande sluiterBeeld Lensrentals
Gesmolten diafragmalamellen van een kostbaar Canon 600 millimeterobjectief. Beeld Lensrentals
Gesmolten diafragmalamellen van een kostbaar Canon 600 millimeterobjectief.Beeld Lensrentals

Het moet het eerste muziekalbum zijn dat van a tot z met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt: I AM AI van YouTube-ster Taryn Southern. Het eerste liedje staat inmiddels op Spotify. De zangeres gebruikt de open source-software Amper Music (nu nog in beta) om haar te helpen bij het maken van haar muziek. Teksten en melodieën doet ze nog zelf, Amper de rest, zoals de harmonieën en complete muzikale invulling. Southern, die alleen wat piano kan spelen, vertelt de software nog wel hoe snel een liedje moet zijn en wat voor instrumenten ze het liefst hoort. Dat is genoeg.

Deze inspanningen staan niet op zichzelf. Zo legt ook Sony’s dochteronderneming Flow Machines zich toe op met maken van muziek met zelflerende netwerken. En ook hier gebeurt dat in samenwerking met een menselijke muzikant. Muzikant Benoît Carré hoopt snel met een eerste plaat te komen die met Flow Machines is gemaakt. (LV)

Computers die schrijven, schilderen en musiceren

Dat computers op veel gebieden beter en slimmer zijn dan de mens, soit. Dat de computer onlangs 's werelds beste go-speler versloeg, is minder goed te verkroppen. Gelukkig hebben we de kunst nog. Toch? Nou nee: ook op het creatieve vlak roert de computer zich.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Sonos was lange tijd trendsetter met zijn wifi-speakers, maar krijgt de laatste tijd de kritiek dat het achter begint te lopen. Dit omdat een slimme spraakspeaker in het aanbod van Sonos ontbreekt. Google en vooral Amazon maken nu de dienst uit met speakers die rechtstreeks met spraakcommando’s worden bediend. Sonos zal in oktober ook met een slimme spraakspeaker komen. Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe speaker precies zal werken en met welke bestaande praatassistenten (Siri van Apple, Google Assistant en Alexa van Amazon) hij zal kunnen communiceren. Vorig jaar maakte Sonos al bekend Alexa te willen ondersteunen. Het wordt een drukke markt, want ook Apple en Samsung komen met slimme praatpalen.

Vorige week kwam Sonos negatief in het nieuws wegens zijn nieuwe privacyvoorwaarden, waarin ook wordt gerept van spraakbediening. Als gebruikers deze niet accepteren, zullen hun speakers in de toekomst niet meer functioneren, waarschuwde de fabrikant. Dit leidde tot felle kritiek. (LV)

null Beeld Sonos
Beeld Sonos

Waymo, de divisie van Google die werkt aan zelfrijdende auto’s, heeft volgens een fantastische reportage in The Atlantic een complete stad nagebouwd om zijn voertuigen te kunnen testen. De aanleiding voor de aanleg van een teststad was onder meer een tweebaansrotonde in Austin, Texas. Die was zo complex, dat Googles autonoom rijdende Chrysler Pacifica volledig van zijn stuk raakte. Van de ‘echte’ (en ook de bijna-echte) wereld van Waymo bestaat ook een virtuele versie: Carcraft, waarin het bedrijf virtuele zelfrijdende auto’s virtuele ritjes laat maken onder virtueel lastige omstandigheden.

Dagelijks worden nu 13 miljoen gesimuleerde kilometers afgelegd, om de software verder te trainen. In de ‘echte’ stad, Castle genaamd, rijden autonome Lexus’en, Toyota’s en Chryslers rond. Er hangt een spoor Manhattan Project in de lucht (waar in de Tweede Wereldoorlog in het diepste geheim de atoombom werd ontwikkeld), zo schrijft de verslaggever over de plek. In Castle worden de rijvaardigheden van de autonome auto’s van Waymo zwaar op de proef gesteld: ze worden afgesneden, moeten op hoge snelheid invoegen en moeten een noodstop maken als een ‘voetganger’ ‘per ongeluk’ een basketbal de weg op gooit. [BvdW]

Een conceptauto van Googles divisie Waymo, waar zelfrijdende voertuigen worden ontwikkeld. Beeld Reuters
Een conceptauto van Googles divisie Waymo, waar zelfrijdende voertuigen worden ontwikkeld.Beeld Reuters

Raket- en autofabrikant Elon Musk heeft waarschuwingen van medewerkers van Tesla in de wind geslagen, die stelden dat AutoPilot niet in staat is auto's van het Amerikaanse merk zelfstandig te laten rijden. Musk had afgelopen herfst juist verklaard dat zijn auto's dankzij een software-update 'volledig autonoom' kunnen navigeren. Toen de ondernemer de term ‘volledig autonoom’ bleef herhalen (de woorden zijn op diverse plaatsen op de website terug te vinden), zijn enkele hoge medewerkers van het ontwikkelteam opgestapt, aldus de Wall Street Journal. Een jaar eerder was ook al een ontwikkelaar opgestapt nadat die zijn zorgen had geuit over het systeem. Deze medewerker had het over ‘roekeloze besluitvorming die mogelijk het leven van klanten in gevaar heeft gebracht’, aldus de Wall Street Journal [registratie noodzakelijk] op basis van bedrijfsdocumenten die de krant in handen kreeg. Tesla wijst in een reactie op een verklaring op zijn website, waarin een disclaimer staat dat AutoPilot nog in ontwikkeling is.

Nieuws op het vrachtwagenfront is er ook: Tesla's elektrische truck, die volgende maand wordt gepresenteerd, krijgt een actieradius van ruim 300 tot 500 kilometer op een acculading, aldus Reuters. [BvdW]

Het interieur van de nieuwe Tesla Model 3 Beeld reuters
Het interieur van de nieuwe Tesla Model 3Beeld reuters

Officieel was het nooit, maar insiders hebben het al een tijdje over de auto van Apple die de autowereld totaal op zijn kop gaat zetten. Het bleef al die tijd echter bij geruchten. Apple-baas Tim Cook had het in een over dit onderwerp spaarzaam interview tegenover Bloomberg in juni over een ‘focus op autonome systemen’. Dat klinkt al een stuk minder spannend. The New York Times heeft nu op basis van gesprekken van anonieme werknemers van Apple naar boven gehaald hoe de vlag precies hangt.

Inderdaad is er voorlopig geen sprake van een ‘next big thing’ op autogebied. Wel komt er een zelfrijdende shuttle-bus op de Apple-campus. Dit is echter geen bus van Apple-makelij, maar een gekocht busje van een ander merk. In dit busje wil Apple dan zijn eigen technologie voor autonoom rijden testen. In de Amerikaanse krant klagen de werknemers over de onduidelijke visie en onrealistische deadlines die een tijdlang rondom het autoproject hingen. Vandaar dat de ideeën inmiddels een stuk minder ambitieus zijn. De Einddisruptie zal nog even op zich laten wachten. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Estland ('E-Stonia') bevestigt zijn koploperpositie op techgebied door de uitgifte van een eigen virtuele munt te overwegen. Een officiële overheids-bitcoin, zeg maar. Dat klinkt op het eerste gehoor wat vreemd: was de bitcoin niet juist bedoeld om elke officiële centrale bemoeienis te omzeilen? Volgens de Esten is het een volkomen logisch vervolg op de al eerder geïntroduceerde e-Residency voor buitenlandse ondernemers, waarmee een grenzeloze digitale natie wordt beoogd met zo min mogelijk gedoe. Voordat de Estcoin daadwerkelijk op de markt komt, wil het agentschap, dat ook verantwoordelijk is voor dit digitale burgerschap, eerst onderzoeken hoeveel belangstelling er daadwerkelijk is voor zo'n munt.

Mocht het zover komen, dan is Estland het eerste land ter wereld die een eigen cryptomunt lanceert. Estland, de bakermat van onder andere Skype, denkt in ieder geval dat de tijd er rijp voor is. (LV)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De smerigste dieselauto’s komen niet uit Duitsland, maar uit Frankrijk. Dat bericht (misschien niet geheel toevallig) het Duitse autoblad Autobild op basis van metingen door de Adac, de Duitse ANWB. Tientallen moderne diesels werden onderzocht. Met name modellen van Renault scoren slecht: het merk en dochter Dacia zijn verantwoordelijk voor zeven van de tien grootste vervuilers. De dieselversie van de Renault Talisman, de Dacia Duster en de Grand Scenic, stoten gemiddeld ruim tien keer meer uit dan de 80 milligram per kilometer die de norm stelt. Duitse merken blijken volgens de test, die deels op de weg is uitgevoerd, het schoonst, met gemiddeld 150 milligram per kilometer. Uitblinker is de Mercedes-Benz E 220d, die gemiddeld 24 milligram per kilometer uitstoot en daarmee ver onder de norm blijft, aldus Autobild. In Nederland stapt Milieudefensie naar de rechter om schonere lucht af te dwingen. [BvdW]

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De koekjesfabriek bij Google draait op volle toeren: na Android Kitkat is er nu Android Oreo, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartphones. Volgens de website The Tech Crunch is Android Oreo ‘waarschijnlijk een van de minst opwindende updates in de recente geschiedenis van besturingssystemen’. De site besteedt welgeteld één alinea aan de aankondiging van het nieuwe systeem (en, eerlijk is eerlijk, verderop nog enkele stukjes).

Dat het besturingssysteem naar een koekje is vernoemd, is dus niet nieuw. Het is zelfs 'traditie': Google vernoemt elk besturingssysteem naar zoetigheden. Zo was er eerder Nougat. Het technologieconcern heeft naar eigen zeggen niet betaald voor de naam. Volgens een woordvoerster in de Washington Post gaat het om een 'co-branding partnership'.

Google onthulde de achtste versie van zijn besturingssoftware maandagavond tijdens de zonsverduistering. De beveiliging van het systeem is verbeterd en er zijn nu betere mogelijkheden voor gebruikers om meldingen te beheren. Zo kan vermeld worden welk type waarschuwing de nachtstand mag negeren. Ontwikkelaars kunnen aangeven hoe belangrijk hun bericht is op een schaal van nul tot vier (aan standje elf wordt gewerkt). Daarnaast kunnen gebruikers met de functie wifi-aware onderling chatten, ook als er geen wifistation in de buurt is.

Oreo is vermoedelijk eerst beschikbaar op de nieuwe telefoons van Google zelf. Wanneer andere telefoonfabrikanten volgen, zoals Samsung en HTC, is nog niet duidelijk. 'Binnenkort' vat de meeste antwoorden het beste samen. [BvdW]

Android Oreo Beeld ap
Android OreoBeeld ap

We kunnen ons geen auto herinneren die vaker is aangekondigd: het ‘nieuwe’ Volkswagenbusje. Al in 2001 werd de opvolger van de ‘iconische hippiebus’ uit de jaren zestig aangekondigd. Hij werd geannuleerd, weer tot leven gewekt en wederom opgedoekt, maar dit keer gaat het echt gebeuren: de hippiebus is terug en hij wordt elektrisch. In 2022 moet hij op de markt komen en krijgt een accu die groter is dan die van de grootste Tesla nu, waarmee het busje verder dan 400 kilometer komt op één lading. Of de accu van 111 kWh ook een elektrische douche aandrijft, is nog niet bekend; wel dat het busje vanaf 2025 autonoom wordt. De elektrische VW-bus is ook een Wiedergutmachung voor het dieselschandaal, zegt VW-topman Herbert Diess. De elektrische versie moet de Amerikaanse liefde voor het merk Volkswagen nieuw leven in blazen, vertelt hij in het persbericht. [BvdW]

Het 'nieuwe' VW busje is elektrisch en komt na bijna vijftien jaar na de eerste conceptversie op de markt. Beeld VW
Het 'nieuwe' VW busje is elektrisch en komt na bijna vijftien jaar na de eerste conceptversie op de markt.Beeld VW

In Amerikaanse films en tv-series komen mensen op de vreselijkste manieren om het leven. Dat wordt zonder scrupules in beeld gebracht. Maar als personages na een woeste vrijpartij het bed uitstappen, hebben ze een broek aan of houden ze een laken voor.

In games is het niet anders. Conan Exiles, een spel dat vanaf vandaag in een previewversie is te downloaden voor de Xbox One-spelcomputer, wijkt in de Europese versie af van de uitvoering voor de Amerikaanse markt. De Amerikanen krijgen een deels aangeklede Conan, terwijl de Europeanen de barbaar in volle glorie kunnen bewonderen.

Op zich vreemd, omdat de game voor beide markten het predicaat 18+ heeft gekregen - een doelgroep die wel tegen een blote piemel zou moeten kunnen. 'De reden hiervoor is dat als we volledig naakt in Conan Exiles hadden toegepast, dit zou hebben geresulteerd in een veel strengere rating in de VS', zegt community manager Jens Erik. Dat zou de weg naar een groot deel van de markt hebben afgesneden, zo stelt de website Eurogamer Jens. Vooral grote supermarktketens in de VS zijn nogal preuts aangelegd.

Conan Exiles is al een tijdje uit voor gewone pc's, hoewel het spel nog niet een definitieve vorm heeft gekregen. Gamers grappen al maanden over de anatomisch correcte verschijning van personages, omdat je het formaat van de edele delen van Conan en anderen met een schuifregelaar kunt aanpassen.

Conan Exiles is gebaseerd op het personage Conan The Barbarian van schrijver Robert E. Howard in 1932, maar is vooral bekend van de speelfilms uit 1982 en 1984 waarin de voormalige gouverneur van Californië de hoofdrol vertolkte. Arnold Schwarzenegger hield daarin keurig een lapje voor zijn kruis. (PvA)

In de Europese versie gaan alle barbaren in 'full Monty'. Beeld Funcom
In de Europese versie gaan alle barbaren in 'full Monty'.Beeld Funcom

Hoe weet je werkgever dat je overweegt om je ontslag te nemen?

Misschien heeft hij wel een contract gesloten met HiQ Labs. Dit bedrijf uit San Francisco won maandag de rechtszaak die was aangespannen door LinkedIn (een onderdeel van Microsoft).

De loopbaansite wilde verhinderen dat HiQ Labs publieke (openbare) profielen 'afgraast' met een algoritme dat voorspelt of werknemers van plan zijn de benen te nemen bij hun huidige werkgever.

Een rechter verwierp het argument van LinkedIn dat de handelwijze van HiQ Labs de privacy van zijn 467 miljoen gebruikers schendt. LinkedIn wil gewoon een concurrent dwarsbomen, luidde zijn vonnis. De dienst verdient immers geld door het gedrag van zijn gebruikers te analyseren. Betere reclame kan HiQ Labs zich niet wensen.

Zo maak je in elk geval je openbare profiel (deels) onzichtbaar. En kijk even naar de haiku die de immer creatieve Britse website The Register van het nieuws maakte. (PvA)

Google viert wat officieus de 44ste verjaardag is van hiphop met een Doodle die bestaat uit twee platenspelers waarop loops draaien van bekende hiphoptracks. Klik op de Doodle en volg de instructies hoe te mixen en scratchen. En besteed de rest van deze vrijdag aan de groove.

Helemaal in de mood? Lees dan hier nog eens het verhaal dat verslaggever Toine Heijmans in 2008 schreef over het allereerste hiphopfeest in de Bronx op 11 augustus 1973: 'Een back to school jam was het, gegeven door dj Kool Herc. Entree: ladies 25 cent, fellas 50 cent.' [BvdW]

null Beeld Google
Beeld Google

Entertainmentconcern Walt Disney zag de inkomsten uit zijn filmdivisie het afgelopen kwartaal zo sterk afnemen dat het bedrijf een radicaal andere strategie aanneemt. Het begint in 2019 een eigen streamingdienst en stopt dan ook de samenwerking met Netflix, zo maakte het animatiebedrijf dinsdagavond bekend.

Hierdoor zijn nieuwe Disney- en Pixarfilms vanaf 2019 niet langer bij Netflix te zien. 'Voor ons is dit een extreem belangrijke, zéér significante strategiewissel', aldus directeur Robert Igor in een verklaring. Door Disney's beslissing zijn films als Frozen 2 en Toy Story 4 straks alleen nog te bekijken via deze nieuwe, nog naamloze streamingdienst. Of het besluit ook voor films van Disney's Marvel- en Star Wars-labels geldt is nog niet bekend.

Volgens Netflix zullen oudere Disneyklassiekers en films die het komende anderhalf jaar op Netflix zouden verschijnen tot het einde van 2019 in het aanbod blijven. Hierover lopen nog contracten.

Desgevraagd laat Netflix weten dat in andere landen dan de VS weer andere afspraken met Disney gelden, en dat deze deals voorlopig blijven staan. Wel gaat Disney afspraken met andere Netflix-landen eind 2019 evalueren. (LvdV)

null Beeld disney
Beeld disney

Wie niet sterk is moet slim zijn.

Dat geldt zeker voor spelers van PlayerUnknown’s Battleground, een zeer populair en gewaardeerd online-schietspel waarbij tot honderd gamers per parachute afdalen op een virtueel eiland en elkaar afmaken. De solospeler of het team van vier man dat als laatste overblijft, wint - een fenomeen dat een last man standing deathmatch heet.

Bijzonder aan PlayerUnknown’s Battleground is dat het slagveld elke zoveel minuten krimpt: spelers die zich buiten de nieuwe grenzen staan lopen schade op of worden geëlimineerd. Sommige stukken worden ook om de zoveel tijd gebombardeerd: die plekken op de kaart lichten dan rood op. Een ronde knokken duurt ongeveer een half uur.

Het spel is nog in ontwikkeling, maar werd zes miljoen keer gekocht in de eerste vier maanden na de introductie in maart van dit jaar.

Nu dan de niet zo sterke spelers. Sommigen hebben besloten dat ze de sterspelers weliswaar niet kunnen verslaan, maar wel enorm kunnen hinderen. Dus stappen ze in een virtuele auto en rijden luid toeterend rond - tot groot chagrijn van de gamers die hun verrichtingen live uitzenden op Twitch. Hoe die over de rooie gaan kan iedereen op YouTube bekijken. (PvA)

Beeld van PlayersUnknown's Battleground Beeld
Beeld van PlayersUnknown's BattlegroundBeeld

Eerdere afleveringen van het techblog vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden