Techblog

Techblog – Google brengt vervanger van sms op de markt

Beeld Matteo Bal

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Google brengt vervanger van sms op de markt - 18 juni 2019

Sms, de eenvoudige berichtenservice die al decennia trouw dienstdoet, is aan vervanging toe, meent Google. Die vervanger moet rich communication services (rcs) worden, waar Google al meer dan een jaar aan werkt. Omdat de netwerkproviders rcs nog altijd niet ondersteunen, gaat Google het zelf vast aanbieden via de eigen servers. Deze maand nog kunnen de eerste Android-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk rcs’jes sturen. Later dit jaar volgen andere landen, zegt een betrokken manager van Google tegen The Verge. Het voordeel van rcs is dat je berichten kunt sturen, inclusief bijlagen als foto's, zonder dat hiervoor een aparte applicatie nodig is. Het nadeel is dat de berichten niet van end-to-end encryption zijn voorzien en dus minder goed zijn beveiligd dan bijvoorbeeld WhatsAppjes. 

Google probeert al jaren mee te doen in het circuit van de chatapps, met onder meer met Allo en Hangouts, maar krijgt niet echt een voet tussen de deur door de populariteit van apps als WhatsApp en Facebook Messenger. Sms vervangen is de nieuwste poging van het bedrijf. (NW) 

Google die sms wil vervangen? ‘Dat is alsof Philips zegt te werken aan een alternatief voor de zwart-wittelevisie', schreef Bard van de Weijer eerder in zijn column over de steeds weer mislukkende Google chatapps.

Elon Musk verwijdert zijn Twitter-account, twittert hij - 17 juni 2019

De capriolen van Elon Musk op Twitter blijven zijn 27 miljoen volgers bezighouden. Zijn laatste wapenfeit: ‘Heb zojuist mijn Twitter-account verwijderd’. De enigmatische tweet begin deze ochtend leverde al ruim achtduizend reacties op en meer dan honderdduizend likes. Veel volgers vragen zich af hoe de inhoud van deze tweet zich verhoudt met het feit dat Musk toch nog in staat is te twitteren. Wat Musk in ieder geval wél heeft gedaan, is het wijzigen van zijn Twitternaam. Voortaan gaat hij door het leven als ‘Daddy DotCom’. (LV)

Na Samsung stelt ook Huawei uitklapbare telefoon uit - 14 juni 2019

Het is niet makkelijk, een uitklapbare telefoon maken, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Afgelopen april stelde Samsung zijn vouwtelefoon al uit naar een nog altijd onbekende datum, nadat meerdere recensie-exemplaren kapot gingen. Nu schuift Huawei de release van de vouwbare Huawei Mate X van eerder in de zomer naar september. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen CNBC. Huawei zou voorzichtiger zijn geworden na de problemen bij Samsung. 

Met de Samsung Galaxy Fold loopt het naar verluidt al helemaal niet lekker, trouwens: The Korea Herald meldt op basis van een hooggeplaatste bron bij Samsung dat ‘er geen vooruitgang is geboekt sinds de vertraging in april'. Ondertussen zeggen grote telefoonhandelaren als het Amerikaanse AT&T orders van de Galaxy Fold af. De vouwtelefoon, de opvallendste innovatie op telefoongebied in jaren, beleeft in elk geval geen goede start. (NW)

De Volkskrant had de kans beide vouwtelefoons al te testen. Lees onze previews van de de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X.

De belangrijkste aankondigingen van videogamebeurs E3 – 14 juni 2019

Het is een van de grootste gamebeurzen ter wereld en een perfect moment voor grote aankondigingen door gamestudio’s: de Electronic Entertainment Expo, beter bekend onder de naam E3. Dit waren de belangrijkste aankondigingen van deze editie:

Er komt een nieuwe Xbox in 2020, momenteel in ontwikkeling onder codenaam ‘Project Scarlett’. De gameconsole van Microsoft moet vier keer sneller worden dan zijn voorganger, de Xbox One X. Verder is er nog weinig over de spelcomputer bekend.

De opvolger van Legend of Zelda: Breath of the Wild, een zeer succesvol spel voor de Nintendo Switch uit 2016, staat in de steigers. De trailer laat doorschemeren dat het spel zich in dezelfde wereld afspeelt als Breath of the Wild. Het lijkt erop dat het een ongezellige aangelegenheid wordt:

Het langverwachte Marvel’s Avengers is officieel aangekondigd. De game, waarin onder meer superhelden als Iron Man en Thor figureren, zal op 15 maart 2020 uitkomen voor de PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia.

Gamestudio FromSoftware werkt samen met auteur George R.R. Martin, bekend van de boeken waarop de populaire tv-serie Game of Thrones is gebaseerd, aan een fantasyspel dat Elden Ring gaat heten. Het spel zal beschikbaar zijn voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. De releasedatum is onbekend. (NW)

Voor wie meer wil lezen over aankondigingen op E3: Gamespot maakte een overzicht vol linkjes met gedetailleerde informatie. 

Google-baas belooft beterschap bij haatbeleid YouTube - 13 juni 2019

De beslissing van YouTube om Steven Crowder niet te schorsen, blijft dooretteren. De YouTuber plaatste onlangs op zijn kanaal discriminerende en homofobe opmerkingen over een kritische journalist. De beslissing van YouTube om Crowder niet offline te halen, is ook intern niet goed gevallen, schrijft The Verge. Google-topman Sundar Pichai belooft nu in een interne mail beterschap. Hij erkent dat de lhbt-gemeenschap ‘veel pijn en frustratie’ ervaart naar aanleiding van een aantal recente voorvallen. Ook zegt hij dat hij samen met YouTube-baas Susan Wojcicki het huidige pestbeleid al grondig aan het bekijken is.

In ons land kwam YouTube deze week juist in het nieuws, omdat het te gretig zou zijn geweest met ingrijpen. YouTube haalde het kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar weg wegens het aanzetten tot haat. Het archief had al een waarschuwing gekregen naar aanleiding van een fragment met daarin NSB-leider Anton Mussert. Dit tot woede van het archief zelf, dat benadrukt dat de video dienstdoet als lesmateriaal. (LV)

Baas berichtendienst Telegram verdenkt China van cyberaanval – 13 juni 2019

Pavel Durov, bestuursvoorzitter van Telegram, verdenkt China ervan zijn berichtendienst te hebben aangevallen in verband met de protesten in Hong Kong, zegt hij op Twitter. Dinsdag werd Telegram getroffen door een ddos-aanval: de app werkte niet goed doordat een grote hoeveelheid verzoeken op servers werd afgevuurd, zodat deze overbelast raakten. Volgens Durov kwamen de meeste van deze verzoeken van computers uit China. Telegram is een berichtendienst vergelijkbaar met WhatsApp, die onder meer de mogelijkheid biedt om berichten automatisch te verwijderen. Bekend is dat China soms beperkingen oplegt aan apps en websites tijdens politiek gevoelige momenten. In het verleden ontkende het land echter vergelijkbare cyberaanvallen te hebben uitgevoerd. (NW)

Zijn ddos-aanvallen op banken echt zo moeilijk af te slaan? Of is het een kwestie van de juiste verdedigingslinies? Dat beantwoorden we hier.

Facebook in verlegenheid door nepvideo van Mark Zuckerberg op Instagram – 12 juni 2019

‘Stel je dit toch eens voor: één man, met totale controle over de gestolen gegevens van miljarden mensen… al hun geheimen, hun levens, hun toekomst.’ Aan het woord op de video is Facebook-voorman Mark Zuckerberg, die het duidelijk over zichzelf heeft. De video, opgedoken op Facebook-dochter Instagram, is een creatie van een Israëlische start-up, Canny genaamd. De beelden zijn niet echt; het gaat om een zogenoemde deepfakeMet deze AI-technologie is het mogelijk mensen dingen in de mond te leggen die ze nooit hebben uitgesproken. Facebook werd onlangs nog in de verdediging gedwongen nadat er een nepvideo opdook op Facebook van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democratische tegenstander van Donald Trump. Facebook weigerde deze te verwijderen, ondanks het overduidelijke nepgehalte. Nu overkomt Zuckerberg hetzelfde en is Facebook vooralsnog consequent: de video is nog online. (LV)

In akelig overtuigende nepvideo’s zeggen en doen beroemdheden en politici dingen waar je nogal van opkijkt. En er zijn al apps waarmee iedereen makkelijk zo’n video zou kunnen maken. De Volkskrant probeerde zelf zo'n nepvideo te maken.

Google niet langer waardevolste merk ter wereld - 11 juni 2019

Amazon is uitgegroeid tot het waardevolste merk ter wereld. Het is inmiddels 315 miljard dollar waard, maar liefst 52 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijf stijgt daardoor van de derde naar de eerste plaats op de BrandZ-lijst van onderzoeksbureau Kantar. Dat prijst de slimme overnames en het uitgebreide aanbod van het bedrijf van Jeff Bezos. Google, vorig jaar koploper, is gezakt naar de derde plaats met een merkwaarde van 309 miljard dollar, vlak achter Apple. Ook in de rest van de toptien staan vooral techbedrijven, zoals Microsoft, Facebook en het Chinese Tencent. De grote stijgers komen ook uit de techhoek: onder andere Netflix, YouTube, Uber en Instagram. (LV)

De top-10 van waardevolste merken ter wereld Beeld BrandZ

Contactloos betalen met iPhones nu ook in Nederland beschikbaar - 11 juni 2019

Bezitters van een iPhone of Apple Watch kunnen voortaan hun betaalpas thuislaten. Apple Pay is namelijk eindelijk - omringende landen gingen ons al voor - ook in Nederland beschikbaar. Al is ING vooralsnog de enige bank die de betaalmethode ondersteunt. Klanten kunnen Apple Pay activeren door de betaalpas te koppelen aan de Wallet-app van Apple. Apple Pay werkt overal waar het mogelijk is om contactloos te betalen en kan daarnaast gebruikt worden voor online betalingen. Wie een (moderne) Android-telefoon bezit, kan overigens al veel langer contactloos betalen. (LV)

In Nederland zijn banken, betaaldienstverleners, technologiebedrijven en zelfs supermarkten verwikkeld in een race om de ultieme vervanger van de draadloze pinpas uit te rollen. 

Een ring met een chip om contactloos te betalen: makkelijker dan de pinpas en veel leuker. De Volkskrant testte de nieuwe wearable van ABN Amro in de supermarkt, het café en de bioscoop. Overal liep het gesmeerd. Althans, bijna overal.

Twitter versimpelt regels rondom blokkeren accounts - 7 juni 2019

Twitter heeft zijn regels veranderd voor zijn platform. Het bedrijf geeft toe dat alle recente veranderingen ‘als onduidelijker en verwarrend’ werden ervaren. Vanaf nu heeft Twitter zijn regels in drie verschillende categorieën opgedeeld: veiligheid, privacy en authenticiteit. Hieronder vallen zaken als wangedrag, haatzaaien, terrorisme, erotische beelden, nepnieuws en spam. Verder is het aantal woorden aanzienlijk gereduceerd: van 2.500 woorden naar minder dan 600. Naast de regels geeft Twitter ook voorbeelden en instructies hoe vermeend foutief gedrag gerapporteerd kan worden. Recent nog kwam Twitter in Nederland onder vuur te liggen nadat Geert Wilders werd geblokkeerd vanwege haatzaaien. (LV)

KPN wil XS4ALL toch echt opheffen - 6 juni 2019

KPN laat zich niet vermurwen zich niet en wil de volledige integratie van dochtermerk XS4ALL doorzetten. De afgelopen maanden zijn door het management van KPN en XS4ALL verschillende scenario’s bekeken. KPN ziet het definitieve einde van XS4ALL, iets waar veel protest tegen was, echter nog altijd als de beste optie. Volgens het telecombedrijf is het uitgangspunt dat de dienstverlening voor XS4ALL-klanten gelijkwaardig blijft en dat ze hun mailadres en modem kunnen behouden.

KPN maakte begin januari bekend te willen stoppen met de in 1998 overgenomen internetprovider XS4ALL en de bijna een kwart miljoen klanten over te hevelen naar KPN. Het besluit leidde tot veel protest onder XS4ALL-klanten en vanuit de ondernemingsraad van XS4ALL. Het doel is nu dat het opslokken van XS4ALL uiterlijk in 2020 voltooid moet zijn. Het actiecomité dat voor behoud strijdt, geeft de moed ondertussen nog niet op.  Volgens initiatiefnemer Kirsten Verdel moet nog deze maand een eigen provider worden gelanceerd waar fans van het oude XS4ALL onderdak kunnen vinden. Dat zal echter niet gebeuren onder de naam XS4ALL. (LV)

Meer over het einde van XS4ALL:

Hackers waren het, maar aardige hackers. De roemruchte provider XS4all vond zijn oorsprong in de Nederlandse hackersscene in het begin van de jaren negentig. Onder KPN-vlag bleef het merk lang eigengereid, maar binnenkort is het einde oefening.

Op de benefietavond voor XS4ALL heerst ongeloof en hardnekkig optimisme

Google in beroep tegen Europese miljardenboete - 5 juni 2019

Google heeft - geheel volgens verwachting - beroep aangetekend tegen een boete van 1,5 miljard euro van de Europese Commissie. Het technologiebedrijf kreeg de boete in maart opgelegd omdat het bij zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie.

Eerder had Google van de Europese Commissie ook miljardenboetes gekregen voor machtsmisbruik bij mobiel besturingssysteem Android en een zaak rond Google Shopping. Ook in die gevallen is Google in beroep gegaan. Niet alleen in Europa ligt Google onder vuur; de afgelopen werd duidelijk dat ook de Amerikaanse toezichthouders en overheid zich gaan buigen over de machtspositie van onder andere Google. (LV)

Grote ransomware-groep stopt ermee: genoeg geld verdiend - 4 juni 2019

Het is mooi geweest voor de – anonieme – makers van de beruchte ransomware Gandcrab. In een afscheidsboodschap zegt het team te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Naar eigen zeggen hebben ze 150 miljoen dollar verdiend met hun illegale activiteiten. Gandcrab werd op fora aangeboden als ‘ransomware-as-a-service’. Kopers konden de gijzelsoftware gebruiken voor hun afpersacties, zonder veel kennis van zaken. Het aanpassen van de teksten of het gevraagde losgeldbedrag dat slachtoffers moesten overmaken om hun bestanden te bevrijden was voldoende. Het Gandcab-team verdiende geld door een percentage van het losgeld te innen. (LV)

Aandeelhouders Facebook willen Zuckerberg afzetten, alleen heeft Zuckerberg zelf de meerderheid van de stemmen - 4 juni 2019

Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Facebook werd een opvallend voorstel ter stemming gebracht: Mark Zuckerberg afzetten als bestuursvoorzitter en hem vervangen voor een onafhankelijke figuur. Dat dit voorstel werd afgewezen is niet vreemd, aangezien Zuckerberg de meerderheid van de stemmen heeft en daarmee absolute controle. Haal je zijn stemmen echter weg, dan ontstaat een pijnlijk beeld: van de rest van de aandeelhouders stemde bijna 70 procent voor, berekenden Bloomberg en Business Insider op basis van de uitslagenEen ander voorstel, om het stemproces zodanig aan te passen dat Zuckerberg niet langer absolute controle kan uitoefenen, had zelfs een meerderheid van meer dan 80 procent gehaald als Zuckerberg niet had meegestemd. 

Het tekent de ontevredenheid onder aandeelhouders over de koers van het door schandalen geplaagde bedrijf, dat rekent op een miljardenboete van de Federale Handelscommissie (de FTC) vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.  Onlangs riep een mede-oprichter van Facebook, Chris Hughes, nog op om het bedrijf op te breken, mede vanwege de ‘ongekende en on-Amerikaanse’ macht van Zuckerberg. (NW)

De opvallendste aankondigingen van de Apple-keynote tijdens WWDC - 4 juni 2019

Maandag, tijdens de keynote van de jaarlijkse Worldwide Developers Conference, kondigde Apple een reeks nieuwe producten en diensten aan. De opvallendste aankondigingen op een rijtje:

Apple zet in op privacyfuncties. Zo staat het nieuwe besturingssysteem iOS 13 toe om locaties slechts eenmalig met apps te delen. Je kunt straks bij apps en websites inloggen met een Apple-account in plaats van socialemedia-accounts. En het besturingssysteem kan, als apps en websites om een mailadres vragen, een tijdelijk, willekeurig mailadres genereren dat verificatiemails doorstuurt naar je echte adres. Zo blijft je echte adres geheim.

Met de nieuwe app Find My wordt het mogelijk om Macs en iPhones terug te vinden als ze niet met internet zijn verbonden. Dit door Apple-apparaten in te schakelen die wél online zijn: zij kunnen Bluetooth-signalen van het gezochte apparaat opmerken.

Het wordt mogelijk om samen naar audio uit één apparaat te luisteren op twee paar AirPods. Ook kan stemassistent Siri direct via AirPods binnenkomende berichten van bijvoorbeeld WhatsApp voorlezen.

Het monitoren van gezondheid blijft een speerpunt op de Apple Watch, waarvoor ook een nieuw besturingssyteem is aangekondigd (watchOS 6). Nieuwe functies zijn het bijhouden van de menstruatiecyclus en een Noise-app, die laat weten of het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten te hoog is.

Voor het eerst krijgen iPads hun eigen besturingssysteem: iPadOS. Hiervoor werd hetzelfde besturingssysteem als op de iPhone gebruikt. Een gespecialiseerd besturingssysteem moet het vooral makkelijker maken om in meerdere vensters te werken, iets dat je op telefoons niet doet. 

Verder werd aangekondigd dat iTunes wordt opgesplitst in drie apps: Apple Music, Apple TV en Apple Podcasts. Lees hier ons postuum van het iconische programma. (NW)

CNET maakte deze samenvatting van de keynote:

Telefoonmerk Oppo toont een selfiecamera onder het beeldscherm - 3 juni 2019

Het zit telefoonontwikkelaars nogal dwars: liefst maken ze van hun telefoons één groot scherm, maar wat doe je met de (onmisbare) selfiecamera aan de voorkant? Een van de oplossingen - onder meer van OnePlus en Samsung - is een uitklapbare selfiecamera. Telefoonmerk Oppo komt nu met een ander idee: op Twitter toont het bedrijf een smartphone met een selfiecamera ónder het scherm. Het is afwachten of en wanneer een van hun telefoons zal zijn voorzien van deze technologie. De tweet waarom het gaat, met filmpje, is hieronder te bekijken. (NW)

‘Sadistisch moeilijke’ game Cuphead binnenkort speelbaar in Tesla’s - 3 juni 2019

Tesla’s worden een soort spelcomputers op wielen nu de game Cuphead speelbaar zal zijn in de auto’s. Elon Musk vertelt in de podcast Ride the Lighting dat de videogame inmiddels werkt op de displays in Model 3, Model S en Model X. Mogelijk wordt hij deze zomer uitgebracht. Er stonden al wat eenvoudige, oude games op Tesla's, maar Cuphead – uit 2017 – is een stapje uitgebreider. Het spel, waarin je over platformen springt en vecht met vijanden, staat bekend om twee dingen: de prachtige tekenfilmstijl en de bijzonder hoge moeilijkheidsgraad. ‘Sadistisch moeilijk’, noemt Musk het zelfs in de podcast. Overigens zal alleen het eerste level van het spel beschikbaar zijn in Tesla’s, vanwege de benodigde opslagruimte. Een auto is toch niet helemaal hetzelfde als een spelcomputer. (NW)

Een screenshot uit de game Cuphead, binnenkort speelbaar op verschillende Teslamodellen, volgens Elon Musk. Beeld StudioMDHR

Grote privacyzaak Facebook wordt behandeld door Europees Hof - 31 mei 2019

Is je privacy goed gewaarborgd als een Amerikaans techbedrijf data van Europese burgers opslaat in de Verenigde Staten? Om die vraag draait de rechtszaak tegen Facebook die activist en advocaat Max Schrems aanspande. Facebook wilde via een Ierse hoge rechter - Schrems diende zijn aanklacht oorspronkelijk in in Ierland - voorkomen dat het Europese Hof zich over de zaak zou buigen. Vrijdag oordeelde een rechter dat dit gewoon kan. Verliest Facebook de zaak uiteindelijk, dan kan dit ook consequenties hebben voor de wijze waarop veel andere bedrijven omgaan met data.

Schrems is bezorgd dat persoonlijke data in de VS bij inlichtingendiensten terechtkomt onder de huidige afspraken tussen de EU en de VS. Die afspraken werden overigens in 2015 na een eerdere rechtszaak van Schrems al iets aangescherpt, door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Niet voldoende, vindt hij. Het Hof zal de nieuwe zaak behandelen in juli. (NW)

‘Android-telefoons krijgen te weinig updates’ - 29 mei 2019

Fabrikanten van Android-smartphones stoppen te snel met het verzorgen van updates. Dat concludeert de Consumentenbond, die vier jaar lang de updates bijhield van de zeven populairste smartphonemerken. Uit het onderzoek blijkt dat dure smartphones meer en sneller updates ontvangen dan goedkopere toestellen van dezelfde fabrikant. Gebruikers van de Redmi-toestellen van Xiaomi komen er volgens de bond het meest bekaaid vanaf. Van de toestellen in deze reeks kreeg alleen de 5 Plus een versie-update. De andere toestellen kregen de afgelopen vier jaar helemaal geen nieuwe versie van Android. Apple laat zien dat het ook anders kan, zeggen de onderzoekers. Alle telefoons die sinds 2009 zijn uitgebracht, kregen minimaal drie versie-updates en de iPhone 5S kreeg er zelfs vijf. (LV)

Een Redmi-toestel van de Chinese fabrikant Xiaomi Beeld Xiaomi

Besturingssysteem Huawei ‘is al klaar’ - 29 mei 2019

Terwijl Huawei bij de Amerikaanse rechter probeert af te dwingen dat de sancties worden teruggedraaid, is het bedrijf naar eigen zeggen gereed voor zijn plan B. En dat is: een eigen alternatief voor Android. Eerder werd nog gesproken over dit najaar als lanceringdatum, maar volgens TechRadar zou het systeem al volgende maand op de markt komen. De site baseert zich op gesprekken met een Huawei-directeur in het Midden-Oosten. Het systeem gaat mogelijk Ark OS heten en zou al sinds januari 2018 op de plank liggen. Nu Huawei door de Amerikaanse sancties wordt afgesneden van de volledige diensten van Android wordt dit Ark OS – inclusief eigen app-winkel - noodzakelijk. (LV)

Met virussen geïnfecteerde laptop brengt meer dan een miljoen euro op  – 28 mei 2019

1,1 miljoen euro voor een laptop is vrij veel geld. Al helemaal als hij het niet doet omdat er zes virussen op geïnstalleerd zijn. Toch is dit precies het bedrag dat kunstenaar Guo O Dong ontving voor zijn laptop. Dong zette zes van de beruchtste virussen ter wereld op de computer, waaronder WannaCry, dat in mei 2017 wereldwijd meer dan 200 duizend computers gijzelde. Het gaat om een kunstproject met de naam The Persistence of Chaos (de voortduring van chaos), bedoeld om abstracte cyberdreigingen een fysieke vorm te geven.  Hij is losgekoppeld van alle andere apparaten, opdat de gevaarlijke virussen veilig op het apparaat blijven opgesloten. Nu maar hopen dat de nieuwe eigenaar er ook zo netjes mee omgaat. (NW)

TU Delft laat kleinste zelfstandige drone ter wereld door parcours racen  – 27 mei 2019

Het is een ukkie, de nieuwe drone die in een lab van de Technische Universiteit Delft door de lucht vliegt, maar desondanks heeft hij geen menselijke sturing nodig om hindernisbanen in de lucht af te leggen. Volgens de TU Delft – waar hij werd ontwikkeld – is de drone met zijn diameter van 10 centimeter en gewicht van 72 gram de kleinste autonome racedrone ter wereld. Dit soort drones zijn bruikbaar om tegen te racen als oefening voor menselijke droneracers, maar de onderzoekers hopen dat de verbetering van de technologie breder toepasbaar is, bijvoorbeeld voor toekomstige drones die zelfstandig pakketjes bezorgen.

De ontwikkeling was een flinke uitdaging: om de drone zo klein te houden, moest het aantal sensoren en benodigde rekenkracht extreem laag zijn. Dankzij een sterk staaltje engineering vliegt de Delftse drone autonoom rond met slechts één camera en een klein computertje. Volgens de TU Delft gaat hij ongeveer net zo snel als grotere autonome racedrones. Snelheden die door mensen bestuurde drones halen, zitten er dan weer niet in. (NW) 

In dit filmpje toont de TU Delft zijn kleine race-drone:

Trump: ‘Ik kan me voorstellen dat Huawei onderdeel wordt van een handelsovereenkomst’ – 24 mei 2019

President Trump ziet Huawei wel onderdeel worden van een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, zei hij in een persconferentie over landbouw. En dat is een opvallende uitspraak. Amerikaanse bedrijven mogen namelijk niet langer zakendoen met het Chinese techbedrijf vanwege zorgen over veiligheid en spionage. Hierdoor zou Huawei het besturingssysteem Android (van Google) bijvoorbeeld niet meer kunnen gebruiken op nieuwe telefoons. Ook gebruikt het bedrijf chips van Amerikaanse makelij.

‘Huawei is enorm gevaarlijk. Als je ziet wat ze doen, vanuit een veiligheidsstandpunt, vanuit een militair standpunt, dan is dat heel gevaarlijk’, zei Trump. Direct gevolgd door: ‘Het is mogelijk dat Huawei onderdeel wordt van een soort handelsovereenkomst. Als we een deal maken, kan ik me voorstellen dat Huawei daar in een bepaalde vorm in voorkomt.’ Het is te vroeg om iets te zeggen over de inhoud van zo’n deal, vervolgde hij. (NW)

Als KPN een cruciaal deel in zijn netwerk moet aanpassen, wil het in zee met de Chinese techgigant Huawei. Maar er is onrust, want hoe veilig is de Chinese apparatuur?

Komst eigen cryptopunt Facebook ‘aanstaande’ – 24 mei 2019

De al langer rondzingende plannen van Facebook voor een eigen digitale munt die zowel op internet als in het echte leven te gebruiken is, zijn vergevorderd. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van bronnen die bekend zijn met het project. Facebook, dat al ruim een jaar zou werken aan de munt, wil de waarde ervan koppelen aan de dollar. De oud-topman van betaalbedrijf PayPal, David Marcus, leidt naar verluidt de cryptodivisie van Facebook. De munt, die ook verhandelbaar moet worden met andere valuta, zou binnenkort al gelanceerd kunnen worden.

Pikant detail is dat een van de bedrijven waar Facebook mee zou samenwerken, Gemini is. Dit werd opgericht door de gebroeders Winkelvoss. De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stonden aan de wieg van de voorloper van Facebook. Zij beschuldigden Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er eerder van het idee van de profielenwebsite te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter, waarna er uiteindelijk een schikking werd getroffen voor 65 miljoen dollar in contanten en aandelen. (LV)

Tegendraads nieuw spelcomputertje heeft zwart-witscherm – 23 mei 2019

De Playdate, een nieuw spelcomputertje met een zwart-witscherm Beeld Panic

Terwijl handheldconsoles – spelcomputers die je in je hand houdt – in staat zijn om gedetailleerde werelden te tonen, driedimensionaal, met schitterende kleuren en filmische scènes, kondigt Panic een klein spelcomputertje met een zwart-witscherm aan. De Playdate, zoals de console heet, valt verder op door de slinger aan de zijkant, die een rol zal spelen in de aansturing van de nog niet vrijgegeven spellen. Wel vrijgegeven is dat het in eerste instantie om twaalf nieuwe games zal gaan, van traditionele tot experimentele, speciaal ontworpen voor de Playdate. In 2020 moet de spelcomputer op de markt komen, de tijd moet vervolgens uitwijzen of het meer is dan een gimmick. Goedkoop is de Playdate met zijn 149 dollar alvast bepaald niet. (NW)

Huawei hoopt eigen Android-alternatief al deze herfst klaar te hebben – 22 mei 2019

Nog deze herfst of op zijn laatst volgende lente moet Huawei zijn eigen besturingssysteem voor mobieltjes – ‘HuaweiOS’- klaar hebben. Deze stap is deze week ineens urgent geworden na de Amerikaanse maatregelen die Google dwingen de samenwerking met Huawei tot een minimum te beperken. Gevolg daarvan is dat Huawei niet langer een volwaardige versie van Android kan gebruiken voor toekomstige mobieltjes. Volgens de topman van de consumentendivisie van Huawei moeten bestaande Android-apps gewoon blijven werken op HuaweiOS. Onduidelijk is of de geruststellende woorden een poging zijn om de pr-schade te beperken of realistisch. Een andere Huawei-topman gaf dinsdag nog een andere optie: een systeem van een andere fabrikant. Daar zijn echter nauwelijks opties. Analisten verwachten hoe dan ook dat het marktaandeel van Huawei de komende tijd een flinke knauw zal krijgen. (LV)

Meer technieuwtjes lezen?

Dat kan in de vorige versie van dit techblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden