Techblog - Ford test zelfrijdende auto in het donker

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld Ford

11 april 2016, 10:11

Zelfrijdende auto in het pikkedonker

Autorijden in het pikkedonker zonder verlichting is levensgevaarlijk. Maar de zelfrijdende auto van Ford heeft het klaargespeeld. In de woestijn weliswaar, maar toch. Een testrit in de Amerikaanse staat Arizona is volgens de autofabrikant succesvol verlopen, schijft Re/Code

Zelfrijdende auto's scannen hun omgeving met drie systemen: radars, lidars (waarbij met behulp van lasertechnieken de afstand tot een object kan worden bepaald) en camera's. Die laatste zijn in het donker nagenoeg onbruikbaar. Ford maakt ook gebruik van geavanceerde 3d-kaarten waarop ook objecten als bomen en verkeersborden zijn aangegeven.

De auto wist zijn weg te vinden zonder brokken te maken. In hetzelfde gebied gaat Google binnenkort tests uitvoeren met zijn eigen zelfrijdende auto. (Thomas van der Kolk)

7 april 2016, 16:38

Hacksoftware werkt niet op nieuwe iPhone

De software die de FBI gebruikte voor het hacken van de iPhone van Syed Rizwan Farook, een van de aanslagplegers in San Bernardino, werkt niet op nieuwere toestellen. Dat heeft FBI-topman James Comey gezegd tijdens een lezing op een college in Ohio. 'Farook had een iPhone 5c, een toestel zonder Touch ID-sensor. De 5s en 6s hebben die sensor wel, daardoor is de hacksoftware niet te gebruiken, liet Comey weten.

De FBI had voor het hacken wel de hulp nodig van een extern bedrijf, het Israëlische Cellebrite. Hoe de software precies werkt zegt Comey niet. 'Het zou Apple kunnen helpen bij het dichten van het lek en dan zijn we voor toekomstige gevallen weer terug bij af", aldus de FBI-topman.

Volgens hem twijfelde de dienst wel over het wel of niet vrijgeven van de hack. Inmiddels is een aantal senatoren bezig met een wetsvoorstel waarmee bedrijven gedwongen worden de beveiliging van hun telefoons uit te schakelen.

FBI-directeur James Comey. Beeld AFP

7 april 2016, 14:36

Make sound, not war

Hij bestaat al een tijdje, de zogenoemde loudness war, het fenomeen dat muziektracks steeds luider worden. Al in de 19de eeuw werd geklaagd dat orkesten steeds groter en luider werden, maar de oorlog tussen muziekproducers kwam tot een climax tijdens de hoogtijdagen van de radio.

Om in al het geweld eruit te springen, dachten producers, zou een track dat luider klinkt dan een voorgaande, vaker worden verkocht.

De loudness war is muziekliefhebbers een doorn in het oog, omdat opgepompte tracks hun dynamiek verliezen. Alles klinkt immers even luid. Nu er bijna geen singles meer verkocht worden en bijna iedereen zijn muziek streamt via Spotify of Deezer, heeft de loudness war zijn slagkracht verloren, gelijk de cavalerie.

Dus wordt het tijd eens te stoppen met die onzin, vindt een stel mastering engineers, onder wie de in deze kringen beroemde Bob Katz. Techniekjournalist Hans Beekhuyzen vraagt aandacht voor online petitie om een eind te maken aan de strijd. Tekenen kan hier. (Bard van de Weijer)

Een sound engineer aan het werk Beeld ap

7 april 2016, 10:59

Geld overmaken met qr-code bij ING

ING heeft een functie toegevoegd aan zijn bankieren-app waarmee gebruikers geld kunnen betalen of ontvangen met behulp van een qr-code. Momenteel werkt het alleen binnen de app van ING, maar in theorie zouden andere banken ook ondersteuning toe kunnen voegen.

Betalingen via qr-code zijn in feite niets anders dan overboekingen van de ene naar de andere rekening, maar dan zonder dat het nodig is om een iban-nummer in te vullen. De partij die geld wil ontvangen maakt een betaalverzoek aan in de app en vult daarbij een bedrag in. Er verschijnt een qr-code door het scherm en als de betalende partij deze code scant met de ING-app, dan wordt na het invullen van de mobiele pincode het geld overgemaakt.

ING zegt dat de nieuwe functie gebruikt kan worden door particulieren, die bijvoorbeeld na een etentje met een groep de rekening willen delen. De bank ziet ook toepassingen voor ondernemers, zoals glazenwassers of een kapper aan huis. Zij kunnen klanten ter plekke een betaling laten doen.

Volgens ING is de gebruikte qr-code sepa-compatibel en kunnen daardoor ook andere banken hun apps geschikt maken om de qr-codes uit te lezen. (Julian Huijbregts / Tweakers.net)

5 april 2016, 12:47

Facebook beschrijft foto's voor blinden

Facebook gaat via kunstmatige intelligentie automatisch onderschriften van foto's genereren, om zo blinden en slechtzienden te vertellen wat er op de beelden staat. De functie heet 'automatic alternative text' en moet ervoor zorgen dat blinden en slechtzienden kunnen horen wat er op een foto staat. De gegenereerde tekst kan daarna door schermlezer-software worden voorgelezen.

Het systeem herkent de inhoud van foto's op basis van een netwerk dat heeft geleerd om foto's aan de hand van miljoenen voorbeelden te herkennen.

Zo kan de sofware een foto omschrijven met termen als 'bevat drie personen, glimlachend, buiten'. Tot nu toe hoorden personen met een schermlezer alleen dat er een foto werd getoond, en wie deze had gedeeld. De nieuwe functie van Facebook is het resultaat van langer lopend onderzoek, gericht op de vraag hoe personen met een visuele beperking het sociale netwerk gebruiken.

De functie is vanaf vandaag beschikbaar voor gebruikers met Engelstalige schermlezers op iOS. Later wil Facebook de nieuwe mogelijkheden ook op andere platformen uitbrengen. Ook moet de ondersteuning uitgebreid worden naar aanvullende talen. (Sander van Voorst, Tweakers)

Facebook-baas Mark Zuckerberg bij een conferentie over kunstmatige intelligentie. Beeld afp

4 april 2016, 12:27

Voor 10 miljard aan nieuwe Tesla's

Tesla heeft in twee dagen tijd 276 duizend reserveringen binnengekregen voor het nieuwste ontwerp van de elektrische autofabrikant, de Tesla Model 3. De bestellingen hebben een totale waarde van bijna 10 miljard dollar (8,5 miljard euro).

Vrijdag onthulde directeur Elon Musk de nieuwe auto die ruim 35 duizend dollar per stuk gaat kosten. De geïnteresseerden moesten alvast duizend dollar neertellen als aanbetaling. Het is de bedoeling dat dit model elektrisch rijden voor de massa mogelijk maakt. Pas eind volgend jaar begint de levering in de VS. Europa en andere werelddelen volgen later.

Musk verwacht dat de gemiddelde verkoopprijs uiteindelijk nog kan oplopen, wanneer alle mogelijke extra’s in rekening worden gebracht. Het Model 3 kan met een volle accu ruim 350 kilometer rijden en trekt in zes seconden op tot honderd kilometer per uur.

Tesla moet alle auto’s nog bouwen. Directeur Musk liet op Twitter weten dat de fabrikant de productieplanning moet herzien vanwege de enorme belangstelling. (Zico Ruiter)

Beeld anp

4 april 2016, 11:42

Bril verzamelt data bewegingen gebruiker

In de gebruikersvoorwaarden van Oculus' virtualrealitybril Rift is opgenomen dat de Rift behalve digitale informatie van de gebruiker zoals het ip-adres ook data mag verzamelen zoals de bewegingen die de gebruiker maakt met de bril op. Wanneer een gebruiker de software installeert die nodig is voor het gebruik van de Rift dan wordt er een programma aangemaakt met volledige systeemtoegang. Dit programma is altijd aan tijdens gebruik van de Rift en stuurt geregeld informatie door naar de servers van Oculus-eigenaar Facebook, merkte Reddit-gebruiker Woofington op.

Uit de gebruikersvoorwaarden blijkt dat de Rift-software een scala aan informatie verzamelt. Het verzamelen van data door een programma is niet ongebruikelijk, en veel programma's sturen informatie door over bijvoorbeeld gespeelde games en content, of over het systeem dat ervoor gebruikt wordt. Hierin is het vergelijkbaar met de informatie die de Vive van HTC ook verzamelt over zijn gebruikers. Ook verzamelen beide brillen precieze locatie-informatie, door middel van onder andere het ip-adres, gps-signalen en wifi-netwerken. In de voorwaarden van de Rift, en niet bij de Vive, is dat de Rift-gebruiker toestemming geeft voor het verzamelen van informatie over de fysieke bewegingen die worden gemaakt tijdens gebruik van de headset.

Veel van de data wordt verzameld om bij te houden wat voor virtualrealitycontent populair is en hoe de dienst kan worden verbeterd. Het is bij zowel de Rift als de Vive ook mogelijk dat de verzonden informatie wordt gebruikt voor marketing. De opgehaalde informatie wordt toegepast om de interesses van de gebruiker te peilen en op basis van die informatie reclame en dergelijke te sturen.

De eerste consumentenversies van de Rift zijn al geleverd, maar veel anderen zullen nog moeten wachten op hun virtualrealitybril. Oculus heeft namelijk te maken met een onderdelentekort, waardoor veel mensen die de bril besteld hebben langer moeten wachten dan aanvankelijk werd aangegeven. Ter compensatie heeft Oculus de verzendkosten van de bril voor veel bestellingen gratis gemaakt. De HTC Vive wordt vanaf begin april geleverd. (Jeroen de Vries / Tweakers.net)

Oculus Rift Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Beeld afp

3 april 2016, 22:58

Google verwijdert 'Taliban'-app

Internetbedrijf Google heeft een app verwijderd die was ontwikkeld door de Taliban. Het programma voor Android-smartphones diende om de extremistische beweging wereldwijd meer bekendheid te geven.

Jihadmonitor SITE maakte begin april melding van de app in de digitale winkel Google Play. Gebruikers van het programma kregen onder meer toegang tot officiële verklaringen en videofilmpjes van de extremisten, die een bloedige strijd voeren in Afghanistan.

De app maakte onderdeel uit van een digitale campagne van de Taliban, die wereldwijd een groter publiek willen aantrekken. Zo heeft de beweging een website in vijf talen en zijn de extremisten actief op sociale netwerksites.

Een woordvoerster van Google bevestigde dat de gewraakte app sinds zondag niet meer beschikbaar is in de Play Store. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten niet op de hoogte te zijn van het bestaan van het programma. (ANP)

Beeld anp

31 maart 2016, 8:55

Edge-browser krijgt adblocker

Microsoft gaat een adblocker inbouwen in zijn browser Edge. Dit gaat gebeuren in de nieuwe versie van de browser die deze zomer met de zogenoemde Windows 10 Aniversary Update wordt uitgebracht. Eerder was al bekend dat er dan ook ondersteuning voor extensies komt. Genoemd worden onder meer Amazon, Onenote en Evernote.

Kenners verwachten dat het aanbod van extensies voor Edge snel zal groeien. Verder wil Microsoft onder andere de Bing Translator integreren in de browser. De nieuwe functies in Edge komen voor iedereen beschikbaar als Microsoft deze zomer de Anniversary Update van Windows 10 uitbrengt. Het wordt dan ook mogelijk om met biometrische gegevens zoals een vingerafdruk in te loggen op websites via Edge. (Tweakers.net)

De Microsoft Build Developer Conference in San Francisco. Beeld getty

30 maart 2016, 22:42

Tiener opgepakt na cyberdreiging

Een 17-jarige jongen uit Alkmaar heeft op sociale media gedreigd de site van de Belastingdienst met een DDoS-aanval plat te leggen. Veel mensen zouden daardoor hun belastingaangifte niet op tijd kunnen indienen.

Na onderzoek van het cybercrimeteam van de Eenheid Midden-Nederland in samenwerking met het team high tech crime van de Landelijke Eenheid kwam de jongen uit Alkmaar in beeld. Hij is inmiddels door de politie aangehouden. Bij een DDoS-aanval worden servers zodanig bestookt dat ze overbelast raken en onbruikbaar worden.

Beeld anp

30 maart 2016, 13:33

Cijfers online advertentiemarkt

De Nederlandse online advertentiemarkt is in 2015 gestegen naar ruim 1,5 miljard euro, een stijging van 8,3 procent ten opzichte van vorig jaar. En een vertienvoudiging ten opzichte van 2005.

Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie IAB. Van die 1,5 miljard komt verreweg het grootste gedeelte (44 procent) voor rekening van ‘search’, ofwel Google. De grootste groei zit in mobiel, met een stijging van 51 procent ten opzichte van 2014. Ook video doet het goed. Voor 2016 wordt ook ruim 8 procent groei verwacht. (lv)

Beeld IAB
Beeld IAB

27 maart 2016, 22:31

Excuses Facebook na fout Safety Check

Door een bug in de systemen van Facebook kregen sommige gebruikers zondag ten onrechte een melding van het Safety Check-systeem. Deze tool wordt door Facebook ingezet na bijvoorbeeld een aanslag of een natuurramp. Mensen die in een getroffen gebied wonen, krijgen van Facebook de vraag of ze veilig zijn. Zodra ze aangeven dat dit het geval is, wordt dit op hun profiel aangegeven, zodat vrienden en familie zich geen zorgen hoeven te maken.

De veiligheidscheck werd zondag ingezet na een aanslag in het Pakistaanse Lahore. De melding kwam echter ook binnen bij mensen die helemaal niet in de buurt waren. Diverse gebruikers in de Verenigde Staten en Europa maakten melding van de fout. Facebook heeft hiervoor excuses aangeboden. Het probleem zou inmiddels opgelost zijn.

Na de aanslagen in Parijs vorig jaar heeft Facebook de regels voor het inzetten van Safety Check versoepeld. Het systeem werd voor het eerst gebruikt na de aardbeving en de tsunami in Japan.

25 maart 2016, 12:57

Whatsapp blijft groeien

Whatsapp is aanwezig op 92 procent van alle smartphones in Nederland en maakt daarmee een gestage groei door. Facebook Messenger is aanwezig op 57 procent van alle apparaten, dat zijn er ongeveer zeven miljoen. Ook muziekapps zijn het afgelopen jaar populairder geworden. Volgens Telecompaper laten alle apps in de top drie van communicatie-applicaties, die bestaat uit Whatsapp, Facebook en Facebook Messenger, een groei over het afgelopen jaar zien. Dit blijkt uit het Dutch Apps Market-rapport.

Zo was Whatsapp een jaar geleden te vinden op 87 procent van de Nederlandse smartphones en laat daarmee een stijging van vijf procentpunten zien. Vorig jaar bleek nog dat het aantal gebruikers was toegenomen met 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.De Facebook-app zelf is geïnstalleerd op 74 procent oftewel 9 miljoen van de Nederlandse smartphones en blijkt vooral populair te zijn bij vrouwen. Mannen hebben daarentegen vaker Hangouts en Google+ op hun telefoon staan.

Muziekapps
Naast communicatie-apps doen ook de muziekapps het goed. Het aantal gebruikers met dergelijke software op hun toestel groeide binnen een jaar van 41 naar bijna 50 procent.

Het gemiddelde gebruik van muziekapps ligt met zestien dagen per maand echter lager dan vorig jaar, ondanks dat het op meer smartphones geïnstalleerd staat. Telecompaper noemt als mogelijke verklaring dat nieuwe gebruikers minder vaak gebruik maken van de programma's dan bestaande gebruikers. (Sander van Voorst / Tweakers.net)

Beeld anp
Beeld anp

25 maart 2016, 8:48

'Providers VS willen Yahoo kopen'

Drie grote Amerikaanse providers zijn in gesprek met Yahoo over een overname. Dat gerucht meldt techsite Recode. Het gaat om Verizon, AT&T en kabelaar Comcast. De directie van Yahoo wil dat een koper tien miljard dollar biedt, omgerekend momenteel rond negen miljard euro.

Yahoo is deze week in gesprek gegaan met de grote Amerikaanse providers, aldus Recode. Microsoft is betrokken bij die gesprekken, omdat het bedrijf bereid is om geld in te leggen bij een eventuele overname. Daarmee wil het zich ervan verzekeren dat een bedrijf waarmee het goed kan samenwerken Yahoo overneemt. Yahoo en Microsoft hebben sinds enige jaren een intensieve samenwerking en die wil Microsoft na een overname doorzetten.

Het internetbedrijf kondigde vorige maand aan dat het te koop is. Het grootste bedrijfsonderdeel van Yahoo is een aandeel in het Chinese e-commercebedrijf Alibaba, maar dat gaat niet mee in de verkoop. Yahoo's eigen activiteiten zouden volgens eventuele bieders tussen zes en acht miljard dollar waard zijn.

Microsoft heeft geprobeerd Yahoo acht jaar geleden over te nemen voor 45 miljard dollar, maar die vijandige overname liep stuk. Daarna gingen de bedrijven samenwerken. (Arnoud Wokke / Tweakers.net)

De activistische investeerder Starboard Value eist het vertrek van het voltallige bestuur van Yahoo. Er zijn negen nieuwe bestuurders voorgedragen. Beeld anp
Google-CEO Marissa Mayer. Beeld reuters
Beeld afp

24 maart 2016, 7:05

'Youtube komt met livestreaming-app'

Google zou werken aan Youtube Connect, een app voor mobiele apparaten om beeld van de camera te livestreamen en direct op Youtube te zetten. Facebook en Twitter hebben al dergelijke diensten, maar de grootste videosite ter wereld nog niet.

De video verschijnt niet alleen in de Connect-app, maar is ook rechtstreeks te zien op Youtube, claimt Venturebeat. Inloggen op de app kan met een Google- en een Youtube-account. De site biedt livestreaming aan een beperkt aantal gebruikers met Creator Studio, maar niet aan iedereen.

Livestreamen van het camerabeeld van de smartphone staat op de kaart sinds de app Meerkat vorig jaar ineens in zwang raakte in de mediawereld, door veelvuldig gebruik van op festival SXSW in de Verenigde Staten. Vervolgens kwam Twitter met Periscope en later vorig jaar Facebook met Live.

Meerkat richt zich inmiddels alleen nog op een sociaal netwerk voor video, maar Twitter en Facebook gaan door met hun functies voor livestreaming. Eerder ging al het gerucht dat Youtube livestreaming van 360-gradenvideo's zou ondersteunen. (Arnoud Wokke / Tweakers.net)

Periscope Beeld App Store
Meerkat Beeld App Store
Beeld Google

23 maart 2016, 12:42

Digitale kiosk Blendle lanceert in VS

De onlinekiosk Blendle heeft woensdag de Amerikaanse versie gelanceerd. In deze versie kunnen gebruikers tegen betaling losse artikelen lezen van bekende titels als The Wall Street Journal, The New York Times en The Financial Times. Ook publicaties van het grote tijdschriftenconcern Time maken deel uit van de Amerikaanse versie, maakte oprichter Alexander Klöpping bekend. Daarmee doen de grootste uitgevers van de VS mee aan het Nederlandse initiatief.

Het is de eerste stap van Blendle buiten Europa, na een succesvolle start in Nederland en Duitsland. In deze twee landen heeft Blendle inmiddels meer dan 650 duizend gebruikers, waarvan een groot deel jonger is dan 35 jaar. In de Verenigde Staten is in eerste instantie een betaversie gelanceerd, met een relatief kleine groep van ongeveer 10 duizend testgebruikers.

De digitale kiosk biedt lezers de mogelijkheid om zonder abonnement te bladeren in honderden kranten en tijdschriften. Gebruikers betalen daarbij alleen een klein bedrag voor artikelen die ze daadwerkelijk lezen. (BuzzT)

Beeld ap
Beeld anp

23 maart 2016, 10:45

'Google maakt toetsenbord voor iPhone'

Google heeft een toetsenbord voor iOS gemaakt dat is toegespitst op het gebruik van zijn eigen zoekmachine. Het toetsenbord, waarin een aantal zoekopties zijn geïntegreerd, is de afgelopen maanden ontwikkeld door het zoekbedrijf. Dat melden ingewijden aan The Verge.

Het toetsenbord voor de iPhone en iPad onderscheidt zich met een aantal features van het standaardexemplaar voor iOS. Een aantal van deze mogelijkheden zijn al bekend van Android-toetsenborden. Zo kun je met Gesture typing van de ene naar de andere letter vegen om woordsuggesties te krijgen. Via het Google-logo krijg je toegang tot het zoekprogramma en er zou ook via aparte toetsen naar foto's of GIF-afbeeldingen kunnen worden gezocht.

Google laat zelf niets los over de app en de eventuele releasedatum. (BuzzT)

Beeld ap
Beeld anp

21 maart 2016, 18:10

Apple presenteert iPhone SE

Apple heeft zoals verwacht een kleinere, goedkopere iPhone gespresenteerd tijdens het Apple-event, maandag in Cupertino. De iPhone SE komt vanaf eind maart in de handel.

Met het nieuwe, goedkopere apparaat hoopt Apple onder meer consumenten in opkomende markten als China en India te verleiden. De nieuwe iPhone heeft een 4 inch beeldscherm en een roestvrijstalen afwerking. Het bevat net als de iPhones 6S de snellere A9-processor.
De introductie van het nieuwe apparaat gebeurt in een voor Apple bijzonder kwartaal. Voor het eerst sinds begin 2007 zal volgens analisten de verkoop van iPhones gedaald zijn.

Naast de nieuwe iPhone werd ook een nieuwe iPad gelanceerd en daarnaast verlaagt Apple de prijs van zijn Apple Watch. De goedkoopste variant van de gadget gaan in de Verenigde Staten nu voor een minimumprijs van 299 dollar over de toonbank. Dat is 50 dollar minder dan eerder.

Met de prijsverlaging komt de goedkoopste variant van de smartwatch van Apple meer in de buurt van de prijzen die voor concurrerende horloges moet worden neergeteld. Apple bracht de Apple Watch in april vorig jaar op de markt. Volgens kenners heeft Apple een marktaandeel van circa 60 procent met betrekking tot de draagbare gadgets.

Apple maakte tevens bekend dat het zijn standpunt over de beveiliging van zijn apparaten niet zal wijzigen. Het techconcern is verwikkeld in een conflict met de FBI over het al dan niet gedwongen ontgrendelen van iPhones.

Apple-Topman Tim Cook benadrukte dat hij niet zal inbinden als het gaat om de privacy van iPhone-gebruikers. 'We hebben onze verantwoordelijkheid te nemen, aldus Cook, die zich 'nederig' voelde door de vele steun die hij in deze zaak heeft ontvangen. Hij vroeg zich tijdens het event hardop af hoeveel macht de regering moet hebben over 'onze data en onze privacy'.

Beeld afp

21 maart 2016, 10:12

The Division... in A'dam en R'dam

Is het wel eens opgevallen? Dat games zich meestal afspelen in de Verenigde Staten? En heel vaak New York?

Een verklaring daarvoor is dat de VS de grootste markt zijn voor computerspellen en dat veel games in de VS worden gemaakt. Wellicht speelt ook mee dat New York zo'n iconische omgeving is, een decor dat iedereen wel kent van de film of de televisie.

The Division, een nieuw schietspel van de Franse uitgever Ubisoft (en game van de week), speelt zich ook af in New York, en vooral het centrum, Manhattan. Het laat de metropool zien na de uitbraak van een pokkenvirus en de totale afbrokkeling van het centrale gezag. Zelfs als je het in puin legt, blijft New York New York.

Als troost voor Nederlandse gamers die het jammer vinden dat ze niet door de straten van Beetsterzwaag en Boerenhol mogen rennen heeft Ubisoft de kunstenaar Roy Korpel twee illustraties laten maken van Amsterdam en Rotterdam waar dezelfde omstandigheden heersen als die in The Division. Voor wie wil zien hoe Korpel hem dat heeft geflikt zijn er 'making of'-video's van een Amsterdamse gracht na de zondeval en het Rotterdamse Centraal Station tijdens de crisis. (Peter van Ammelrooy)

Als de game The Division zich zou afspelen in Rotterdam. Beeld Roy Korpel/Ubisoft
The Division in Amsterdam. Wie herkent de gracht? Beeld Roy Korpel/Ubisoft

17 maart 2016, 12:48

'Bezitters iPhone, Galaxy even tevreden'

Nederlandse gebruikers van een iPhone van Apple en Samsung Galaxy-smartphone zijn ongeveer even tevreden. Dat claimt Telecompaper op basis van een eigen onderzoek onder smartphonegebruikers. De cijfers lopen eentiende van een punt uiteen.De iPhone-gebruikers in het onderzoek waarderen hun toestel met een 9,1, terwijl Galaxy-bezitters op een 9,0 uitkomen, schrijft Telecompaper. Het cijfer voor de iPhone is afgelopen tijd gedaald, terwijl dat van Galaxy-toestellen juist is gestegen. Het onderzoeksbureau geeft daar geen verdere verklaring voor.

Gebruikers van smartphones zijn over het algemeen weinig tevreden over de accuduur van het product. Ongeveer twee derde vindt die goed. Bij mobiel internet gaat het beter, daarover is 80 procent van de ondervraagden tevreden. Design, formaat en gebruiksgemak van smartphones scoren het hoogst. Daarop zegt meer dan 90 procent tevreden te zijn.

De resultaten komen uit het Telecompaper Consumer Panel van februari. Daarvoor ondervraagt het onderzoeksbureau duizenden panelleden over bezit en gebruik van elektronica, waaronder smartphones. (Arnoud Wokke / Tweakers.net)

17 maart 2016, 9:55

Importban voor hoverboards in VS

De zelfstrikkende schoen uit Back to The Future mag dan zijn entree maken in de echte wereld (zie het vorige bericht), het hoverboard - bekend uit dezelfde filmreeks - is er al. Maar de zwevende plankjes hebben veel moeite om vaste voet aan de grond te krijgen. Ze zouden onveilig zijn in het verkeer, spontaan in de fik vliegen en niet voldoen aan de eisen om in aanmerking te komen voor een veiligheidscertificaat. Nu is daar een nieuw probleem bijgekomen: een importverbod in de Verenigde Staten, schrijft Quartz.

Dat importverbod heeft niets te maken met de eerder genoemde problemen, maar met een dispuut over patenten. Segway, de maker van de gelijknamige elektrische steps, vindt namelijk dat de hoverboards te veel op hun product lijken. De Internationale Handelscommissie van de VS heeft het bedrijf gelijk gegeven en doet daarom alle hoverboards in de ban die technologie gebruiken die ook in de Segway verwerkt zit, of technologie die daarop lijkt.

De meeste hoverboards worden in China gemaakt. Door alle problemen hebben de meeste van die bedrijven het momenteel financieel zwaar.

Ook in Nederland mogen hoverboards niet de openbare weg op. Ze worden gecatagoriseerd als gemotoriseerde tweewieler, en daarvoor is een Europese typegoedkeuring vereist. Die kan echter niet worden afgegeven omdat het voertuig geen zitplaats heeft, wat een vereiste is. Bij de Segway is hiervoor een uitzondering gemaakt. (Thomas van der Kolk)

Hoverboard in New York Beeld afp
Segways in Den Haag Beeld anp

17 maart 2016, 8:17

Nike brengt 'zelfstrikkende' schoen uit

De jubilieumviering van Back to The Future hebben ze niet gehaald, maar ze zijn er dan nu toch eindelijk: de eerste echte 'zelfstrikkende schoenen'. Nike heeft aangekondigd dat het de HyperAdapt 1.0 in productie gaat nemen. Het is de eerste schoen met een vetersysteem dat zichzelf strak trekt zodra de schoen wordt aangetrokken.

Het strikken werkt net even anders dan in Back to the Future II. Dit gebeurt doormiddel van een sensor in de hiel, die wordt aangeraakt zodra de voet in de schoen zit. De schoen past zich automatisch aan aan de vorm van de voet, maar er zitten ook knopjes aan de zijkant waarmee de schoen eventueel strakker of losser kan worden afgesteld.

Op die jubileumdag in oktober mocht acteur Michael J. Fox (Marty Mc Fly in de films) al een prototype van de schoen uitproberen. Nike heeft nu dus de definitieve versie gereed. Komende zomer moet de schoen op de markt verschijnen. Wat je ervoor moet gaan neertellen is nog niet bekend. (Thomas van der Kolk)

Beeld Nike / YouTube

16 maart 2016, 15:26

Chronologische tijdlijn Instagram weg

Ook Instagram stapt van de chronologische tijdlijn af. De dienst zegt in de komende maanden de volgorde van de feed van gebruikers aan te passen en claimt 'de momenten waar je het meeste om geeft' bovenaan te zetten.

Volgens Instagram zien gebruikers gemiddeld zeventig procent van de foto's die in hun feed langskomen niet en missen ze daarmee momenten die ze wel graag zouden willen zien. Daarom werkt Instagram aan een nieuwe feed, waarin de volgorde van foto's en video's wordt aangepast. De volgorde wordt gebaseerd op de waarschijnlijkheid dat een gebruiker geïnteresseerd is in de inhoud, de relatie van de gebruiker met de persoon die de inhoud plaatst en de tijd waarop de inhoud wordt geplaatst.

Instagram benadrukt dat alleen de volgorde wordt aangepast, maar dat nog steeds alle inhoud getoond zal worden. Daarmee wijkt het algoritme af van dat wat op Facebook wordt gebruikt. Op dat sociale netwerk krijgen gebruikers in hun tijdlijn een selectie van alle content te zien. Het is niet bekend of Instagram de aangepaste weergave optioneel gaat maken of voor alle gebruikers verplicht gaat inschakelen. De dienst zegt de tijd te nemen om het algoritme goed te implementeren en zegt ook naar feedback van gebruikers te luisteren. (Julian Huijbregts / Tweakers.net)

Onder die gebruikers bevindt zich binnenkort niemand minder dan paus Franciscus. De kerkvorst heeft vandaag namelijk aangekondigd dat hij aanstaande zaterdag zijn debuut op het sociale netwerk gaat maken. Eerder ruilde de paus WhatsApp al in voor Telegram. 'Dat is een soort WhatsApp, maar dan beter', was zijn commentaar. (Thomas van der Kolk)

Beeld anp

16 maart 2016, 11:04

Sony PlayStation VR komt in oktober uit

Sony heeft bekendgemaakt wanneer de virtual-realitybril van de PlayStation uitkomt en wat deze gaat kosten. Zoals eerder aangegeven is de prijs vergelijkbaar met die van een console: de bril krijgt een adviesprijs van 399 euro. Vanaf oktober ligt de headset in de winkels.

De prijs van de PlayStation VR werd bekendgemaakt op een persevenement tijdens de Game Developers Conference in San Francisco, zo was te zien in een liveblog van The Verge. Ook toonde Sony nog eens de definitieve specificaties van de vr-bril die in samenwerking met de PlayStation 4 gebruikt dient te worden.

Verder maakte Sony bekend dat alle PlayStation VR-bezitters Playroom VR kunnen downloaden: een collectie van sociale games die met behulp van de headset gespeeld kunnen worden. Verder stelt de PlayStation 4-maker dat er dit jaar 50 games beschikbaar komen voor de headset en dat er 230 ontwikkelaars werken aan PlayStation VR-games.

Sony gaat het ook mogelijk maken om reguliere games te spelen en films te kijken met de PlayStation VR in een 'cinematic mode'. 2d-beelden worden dan weergegeven op een virtueel scherm in de bril. Steam kondigde een vergelijkbare functie aan onder de noemer Desktop Theather Mode. (Julian Huijbregts / Tweakers.net)

Beeld anp
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld afp

15 maart 2016, 16:35

Apple Music komt met (re)mixen

Apple Music gaat dj (re)mixen toevoegen aan het aanbod. Apple heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Dubset Media dat een systeem heeft ontwikkeld om de mixen rechtenvrij te streamen, meldt Billboard. Apple Music, na Spotify de grootste muziek-streamingdienst ter wereld, is de eerste waar dj mixen te vinden zullen zijn. Dubset Media verwacht echter dat anderen snel zullen volgen.

Het werk van dj's is tot nu toe op geen enkele streamingdienst te vinden omdat het meestal mixen zijn van verschillende nummers van diverse artiesten. Om deze te kunnen aanbieden moeten alle afzonderlijke rechten worden geregeld; een dure en tijdrovende klus.

Digitale distributeur Dubset gebruikt de gepatenteerde technologie MixBank om een remix- of DJ mix -bestand te analyseren, opnames in het bestand te herkennen en naar behoren te betalen aan platenmaatschappijen en muziekuitgevers. Bij bijvoorbeeld een mix van 60 minuten duurt dit proces 15 minuten. Als alle rechthebbenden akkoord hebben gegeven gaat er een melding naar de maker van de mix, die aan kan geven via welke streamingdienst(en) zijn werk kan worden verspreid. (BuzzT)

Beeld afp

15 maart 2016, 8:36

Duiven meten luchtkwaliteit

Duiven met een rugzakje dat de luchtkwaliteit meet. Dat klinkt als een sciencefiction Disneyfilm. Zo ziet het project Pigeon Air Patrol er eigenlijk ook uit, maar het is een serieuze aangelegenheid. ‘Luchtvervuiling is een groot schandaal. Een gezondheids- én milieuschandaal voor mensen… en duiven. We maken het ontzichtbare zichtbaar, zegt initiatiefnemer Pierre Duquesnoy, die met zijn idee het Londen Design Festival won, in The Guardan.

Het Pigeon Air Patrol-project wil dus naast inzichtelijk maken hoe vervuild de lucht is, vooral bewustzijn creëren voor het probleem. Per jaar zouden in Groot-Brittannië zo’n 9500 mensen sterven aan de vervuilde lucht in Londen, bleek vorig jaar uit een studie van het King's College in Londen. Duquesnoy: ‘We hebben het vaak over luchtvervuiling in Peking of andere steden, maar er zijn dagen in het jaar dat de vervuiling in Londen groter is dan in Peking.’

De duiven zijn te volgen via Twitteraccount @PigeonAir.

Duif met rugzakje Beeld Twitter

14 maart 2016, 12:50

Brein gaat illegale uploaders aanpakken

Stichting Brein, belangenbehartiger van auteursrechtelijk materiaal als films en muziek, zal haar strijd tegen internetpiraterij opvoeren. Brein gaat systematisch uploaders van ongeautoriseerde bestanden identificeren en beboeten, zo meldt de dienst in een persbericht.

Voorheen was het opsporen van illegale uploaders een kwestie van 'digitaal detectivewerk', handmatig en dus beperkt. Maar Brein introduceert nu een nieuw systeem dat verdachte uploaders automatisch kan identificeren op basis van IP-adressen.

Doelwit van de stichting zijn niet alleen mensen die bestanden voor het eerst plaatsen op het web, maar ook internetgebruikers die opvallend vaak bestanden delen. Brein richt zich daarbij vooral op uploaders die recent verschenen producten verspreiden via internet.

Eenmaal betrapt ontvangt een uploader een schikkingsvoorstel van Brein. 'Het uploaden van een recente film of aflevering van een tv-serie kan je in principe al enkele duizenden euro gaan kosten', zegt directeur Tim Kuik. 'Als er niet wordt geschikt, stappen we naar de rechter en vorderen we volledige schade en kosten.' Vorig jaar kwam het al enkele malen tot een schikking; daarbij liepen de bedragen op tot 12.500 euro.

De nieuwe methode van Brein is twee maanden geleden goedgekeurd door Autoriteit Persoonsgegevens. 'We hebben het proefdraaien inmiddels achter de rug en beginnen nu met verzamelen van IP-adressen en bewijs', aldus Kuik.

Het gebruik van een VPN-verbinding als dekmantel biedt geen soelaas, voegt Brein daaraan toe. 'Het is niet uitgesloten dat je alsnog geïdentificeerd wordt, hetgeen je dan op een hogere 'boete' kan komen te staan.' (Jeroen van Raalte)

Directeur van Brein, Tim Kuik. Beeld anp
Beeld anp

Strijd tegen piraterij

De autoriteiten boeken successen in de strijd tegen piraterij. Wie nog illegaal films, boeken of muziek aanbiedt moet vrezen voor hoge boetes. (+)

14 maart 2016, 11:41

Mini-robot trekt auto voort

Hoe lukt het mieren om objecten te verplaatsen die vele keren zwaarder zijn dan zijzelf? Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford universiteit zochten inspiratie bij deze diertjes bij de ontwikkeling van microrobots met superkracht. Het is ze gelukt: zes van de robots die de wetenschappers bouwden (totaalgewicht: nog geen honderd gram) lukte het een auto van 1.750 kilogram voort te trekken. The New York Times bericht erover.

De kracht van de robots schuilt niet in hun fysiek, maar in de mogelijkheid hun kracht synchroon uit te oefenen. Door heel kleine krachtjes gelijktijdig en gecoördineerd uit te oefenen met drie van hun zes ‘benen’, kunnen de apparaatjes bergen verzetten. Een deel van hun trekkracht zit in een kleverig goedje aan hun ‘benen’, dat is geïnspireerd op de tenen van gekko’s, aldus de krant.

Hun onderzoek wordt in mei gepresenteerd op een internationale robotsconferentie in Stockholm. [bvdw]

Minirobotje met supertrekkracht. Beeld Stanford University

14 maart 2016, 3:24

Microsoft schrapt bitcoin-betalingen

Gebruikers van de Microsoft Store kunnen niet langer betalen met de bitcoin. Dat staat te lezen op de website van Microsoft. In de helprubriek van de onlinewinkel van Windows 10 en Windows 10 Mobile is in een korte mededeling te lezen dat het niet langer mogelijk is tegoed te kopen met de Bitcoin. Gebruikers die nog een tegoed hebben dat gekocht is met de digitale valuta kunnen dat nog wel gewoon opmaken.

Eind 2014 kondigde het bedrijf verheugd aan de toen in trek geraakte bitcoin voortaan te gaan accepteren. Waarom Microsoft nu stopt met de valuta is niet bekendgemaakt. De digitale munteenheid wordt de laatste tijd geplaagd door negatieve aandacht. Zo zou de bitcoin in trek zijn bij criminelen wegens de anonimiteit van transacties en kampt de munt met sterke waardeschommelingen. (BuzzT)

Beeld epa

12 maart 2016, 21:03

WhatsApp volgende 'slachtoffer' FBI?

Terwijl Apple en de FBI nog volop aan het vechten zijn over het kraken van de telefoon van een terreurverdachte en de gevolgen daarvan, doemt de volgende ruzie tussen Washington en Silicon Valley alweer op. Deze keer lijken Amerikaanse beleidsvoerders de strijd aan te willen gaan met de populaire berichtendienst WhatsApp, schrijft The New York Times na gesprekken met ingewijden.

In het afgelopen jaar heeft WhatsApp, eigendom van Facebook, een versleuteling aan de gesprekken toegevoegd waardoor het voor de inlichtingendiensten onmogelijk is geworden om mee te kijken, zelfs met een gerechtelijk bevel. Afgelopen week nog was er een geval waarbij het ministerie van Justitie in een lopend onderzoek tegen deze blokkade opliep, aldus de krant. Of het in dit geval tot een soortgelijke zaak als bij Apple komt, zou nog niet zijn besloten.

Maar volgens zowel bronnen uit de overheid als internetexperts is het onvermijdelijk dat het in de nabije toekomst wel gaat gebeuren. Al was het maar omdat de wetten die hierover gaan al ruim een generatie lang niet meer zijn geüpdatet. Ze stammen nog uit het tijdperk dat mensen via vaste telefoonlijnen, die veel gemakkelijker af te tappen zijn, met elkaar communiceerden.

Er is wel een belangrijk verschil met de Apple-zaak. Apple is technisch in staat om de FBI te helpen, door speciale software te schrijven. Maar WhatsApp is dat niet. In de nieuwste versies van WhatsApp worden berichten versleuteld verstuurd vanaf het toestel van de verzender, en bij de ontvanger weer gedecodeerd. WhatsApp kan de berichten wel onderscheppen terwijl ze door de servers van het bedrijf komen, maar heeft niet de mogelijkheid om de code terug te vertalen in leesbare tekst. (Thomas van der Kolk)

Beeld anp
Beeld anp

10 maart 2016, 11:35

Adblocker op webbrowser van Opera

Opera heeft een webbrowser ontwikkeld met een ingebouwde adblocker. Het Noorse bedrijf heeft de ontwikkelaarsversie van de nieuwe browser voor desktops al beschikbaar.

Volgens Opera wordt surfen veel sneller doordat gebruikers in de browser kunnen aangeven welke advertenties wel of niet doorgegeven moeten worden.

De softwareontwikkelaar zegt in een blog dat adverteerders de opkomst van adblockers aan zichzelf te wijten hebben doordat ongevraagde reclame steeds meer download-bandbreedte gebruikt, waardoor webpagina's langzamer laden. Gebruikers worden ook ongevraagd geconfronteerd met advertenties die over de pagina heen verschijnen.

Het ingebouwde advertentiefilter zou voordelen opleveren ten opzichte van een los geïnstalleerde adblocker. Opera claimt dat het browsen gemiddeld 45 procent sneller gaat dan met Google Chrome met de AdBlock Plus extensie. (BuzzT)

Beeld anp

10 maart 2016, 9:34

Facebook koopt gezichten-app

Facebook heeft Msqrd (spreek uit: 'Masquerade') gekocht, een app voor het toevoegen van effecten aan gezichten in foto's en video's. Het ligt voor de hand dat het sociale netwerk de functies van de app wil gaan toevoegen aan video's op het sociale netwerk.

De apps voor iOS en Android blijven vooralsnog te installeren en te gebruiken, zegt directeur Eugene Nevgen van het bedrijf uit Wit-Rusland. Msqrd heeft technologie voor het tracken in 3d van gezichten in realtime, waardoor het mogelijk is om op volgens het bedrijf nauwkeurige manier filters over live video's heen te leggen, waarbij het masker over het gezicht blijft liggen.

Facebook heeft de overname bevestigd, maar zegt niethoeveel geld er gemoeid is met de overname. Msqrd trok de aandacht nadat het een filter toevoegde met Leonardo di Caprio die een Oscar won. De apps lijken desondanks niet al teveel aandacht te hebben getrokken. In de Play Store is de app tussen 5000 en 10 duizend keer geïnstalleerd.

Het sociale netwerk wil vermoedelijk de technologie van Msqrd toevoegen aan zijn videofunctie, zodat gebruikers live filters over realtime video kunnen gebruiken. Het bedrijf achter Msqrd bestaat sinds vorig jaar. (Tweakers.net / Arnoud Wokke)

Beeld App Store

9 maart 2016, 19:13

Ontwikkelaars aan de slag met Android N

Nadat Ars Technica eerder op de dag het nieuws al liet uitlekken, heeft Google besloten de ontwikkelaarsversie van Android N alvast uit te geven. Om het ontwikkelaars een stukje makkelijker te maken, heeft Google Android N als een over-the-air-update vrijgegeven, het compleet opnieuw installeren van een smartphone of tablet hoeft dus niet meer.

De belangrijkste vernieuwingen aan de opvolger van Android 6.0 Marshmallow zijn de toevoeging van een splitscreen-modus, een vernieuwde notificatiebalk en verbeteringen aan Doze, de techniek in Android die er achter de schermen voor zorgt dat je smartphone of tablet zuiniger met de accu omgaat.

En hoewel het niet al te ingewikkeld zal zijn om aan een kopie van Android N te komen, wordt het normale gebruikers afgeraden ermee aan de slag te gaan. Omdat het om een heel vroege versie gaat, zitten er waarschijnlijk nog veel bugs in.

Beeld anp

9 maart 2016, 8:28

Computer verslaat go-kampioen

Googles computer AlphaGo heeft de eerste van vijf wedstrijden gewonnen van de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol. De topspeler gaf na drieënhalf uur op. Het is voor het eerst dat een computer een wereldkampioen go verslaat.

Lee moest opgeven tegen AlphaGo met nog 28 minuten en 28 seconden resterend op de klok. AlphaGo speelde met wit en speelde bijzonder sterk volgens kenners, waarbij het computerprogramma vaak van stijl wisselde. Lee Sedol hield echter lang stand.

Het is niet de eerste keer dat AlphaGo een sterke speler verslaat: eind 2015 werd de Europees kampioen Fan Hui verslagen. Wereldkampioen Lee Se-dol heeft echter een ranking van 9p, en wordt daarmee als een aanzienlijk sterkere speler dan Fan Hui met 2p gezien.

Lee Se-dol heeft nog alle kans de wedstrijdreeks tegen AlphaGo op zijn naam te zetten: er volgen nog vier wedstrijden. De competitie vindt plaats in Seoul in Zuid-Korea. Go is een eeuwenoud bordspel dat veel complexer is dan schaken. Jarenlang wisten wetenschappers die zich bezig houden met kunstmatige intelligentie nauwelijks vooruitgang te boeken bij het ontwikkelen van een goed presterend go-algoritme, maar de afgelopen jaren gaat het hard.

Naast DeepMind, de naam van het bedrijf dat AlphaGo ontwikkelde voordat Google het overnam, werkt ook Facebook aan een deeplearningsysteem dat go-spelers moet kunnen verslaan. (Olaf van Miltenburg / Tweakers.net)

Zuid-Koreaanse studenten volgen de go-partij Beeld epa

8 maart 2016, 15:56

Consumentenbond vangt bot

Geen succes voor de Consumentenbond. De organisatie had een kort geding aangespannen tegen elektronicagigant Samsung, in de hoop dat het bedrijf de software van zijn smartphones langer zou moeten updaten. Maar de rechtbank in Amsterdam wil nu geen uitspraak doen. De zaak is niet spoedeisend en dus niet geschikt voor een kort geding, aldus de voorzieningenrechter dinsdag.

De Consumentenbond wil dat Samsung zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop updatet. Ook moet de Zuid-Koreaanse fabrikant duidelijker zijn over zijn updatebeleid, vond de organisatie.

Volgens de Consumentenbond draaien veel smartphones op verouderde software. Samsung is marktleider in Nederland. (BuzzT)

Beeld anp

8 maart 2016, 11:58

Slimme armband


Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van werknemers verwerken via zogeheten wearables, slimme armbanden die bewegingen en slaappatronen van mensen registreren. Dat is in strijd met de privacyregels, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

Na onderzoek van de privacywaakhond zijn inmiddels twee niet bij naam genoemde bedrijven gestopt met deze praktijken. Beide ondernemingen hadden hun werknemers de armbanden cadeau gedaan. 'Gegevens over de hoeveelheid beweging en gegevens over slaappatronen zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Voor deze bijzondere persoonsgegevens gelden strenge wettelijk eisen', aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook als de werknemer toestemming geeft, mogen de gezondheidsdata niet worden verwerkt. Werkgever mogen de populaire wearables wel cadeau doen aan werknemers, maar hierbij geen voorwaarden stellen voor het gebruik. (BuzzT)

Beeld anp

8 maart 2016, 9:43

4Chan-voorman naar Google

Chris Poole gaat aan de slag bij Google. Poole is de oprichter van het even controversiële als populaire forum 4chan. Het is niet helemaal duidelijk welke functie hij daar gaat uitvoeren, maar hij werd verwelkomd door Bradley Horowitz, die zich bij Google bezighoudt met diensten als foto's en streams. Variety en Ars Technica gaan ervan uit dat Poole zijn talenten gaat inzetten om Google+ nieuw leven in te blazen.

Poole, beter bekend onder zijn alias 'moot', richtte 4chan in 2003 op als een forum voor het delen van afbeeldingen. In de jaren daarna groeide het uit tot een populaire site, mede dankzij de anonimiteit die de gebruikers genieten. Dit had tot gevolg dat 4chan regelmatig negatief in het nieuws verscheen, bijvoorbeeld met kinderporno, het hackerscollectief 'Anonymous' of het lekken van naaktfoto's van bekende Amerikanen.

'Moot' stopte begin 2015 als beheerder van 4chan. De site had toen 42 miljard pageviews gegenereerd sinds zijn ontstaan, met ongeveer 1,2 miljoen bezoekers per dag. In september 2015 kwam het nieuws naar buiten dat hij de site had verkocht aan de Japanner Hiroyuki Nishimura, die 4chan-voorbeeld 2channel oprichtte. (Sander van Voorst / Tweakers.net)

Beeld Thinkstock

7 maart 2016, 14:43

2098: meer dode dan levende facebookers?

Facebook zou het grootste kerkhof van de toekomst kunnen worden. Als het sociale netwerk nog bestaat tegen het einde van de 21ste eeuw - en het nog min of meer hetzelfde werkt - zullen er meer profielen van dode dan levende facebookers zijn. Dit beweren statistici van de universiteit van Massachusetts.

Sinds vorig jaar biedt Facebook de mogelijkheid om een persoon aan te wijzen die het nalatenschap kan beheren. Deze persoon kan bijvoorbeeld het profiel omzetten in een herdenkingspagina, een boodschap op het profiel van de overleden persoon plaatsen, nieuwe vrienden toelaten tot het profiel en de profielfoto aanpassen. Ook kunnen ze een verzoek indienen om een profiel te laten verwijderen. Als er geen zogeheten 'Legacy Contact' is aangewezen moeten nabestaanden bewijs overleggen dat de persoon is overleden, zoals een overlijdensakte. Veel nabestaanden doen dit echter niet.

Facebook heeft momenteel 1,6 miljard gebruikers. Dit jaar zullen 970.000 facebookers komen te overlijden, berekende het bureau Digital Beyond. Als de groei van het aantal profielen van overleden versus levende gebruikers in dit tempo doorgaat, zullen er in 2098 meer doden dan levenden zijn.

Soms leiden de nog actieve profielen van overleden personen tot pijnlijke situaties. Zo blijven vrienden van de overleden persoon notificaties krijgen van verjaardagen. 50PLUS-voorzitter Henk Krol ging hiermee al twee keer de fout in. In november feliciteerde hij Joost Zwagerman met zijn verjaardag, vergetende dat de schrijver twee maanden eerder een einde aan zijn leven had gemaakt. Een week later feliciteerde de politicus een overleden horecaondernemer.

Henk Krol (50PLUS) ging twee keer de mist in door een overleden facebookgebruiker te feliciteren met zijn verjaardag. Beeld anp
Beeld ap

7 maart 2016, 10:50

Meerkat stopt met livestreamen

Een jaar geleden was Meerkat nog de hipste app op het internet: livestreamen met de telefoon. Meerkat maakte het gemakkelijk om snel een videoverbinding op te zetten waarbij anderen kunnen inschakelen om mee te kijken. De Amerikaanse media- en technologiebeurs SXSW omarmde Meerkat, de media en internetgebruikers waren enthousiast.

Maar al snel werd Meerkat overschaduwd door Twitters livestream-variant Periscope. Vervolgens kwam er met Facebook Live een nieuwe en stevige concurrent voor Meerkat bij. Nu erkent ceo Ben Rubin van Meerkat in PcWorld dat ‘het als product niet kan winnen van Periscope en Facebook Live’.

Dus stopt Meerkat met livestreamen, maar hoopt het bedrijf volgens Rubin een doorstart te kunnen maken. De makers van Meerkat willen de app omvormen tot een sociaal netwerk dat draait rond video. Wat dat precies zal inhouden, is nog onduidelijk. Daarover wordt binnen drie maanden meer bekend.

Wel is bekend dat de app zal gaan draaien om mensen die elkaar kennen, in plaats van beelden uitzenden naar de hele wereld.

Beeld meerkat

7 maart 2016, 10:18

Mac-app Transmission bevatte ransomware

De populaire bittorrent-client Transmission heeft ransomware verspreid op OS X-apparaten. Het komt vrijwel nooit voor dat er ransomware - waarbij het slachtoffer geld moet betalen om zijn apparaat weer te kunnen gebruiken - op computers van Apple wordt aangetroffen.

De ransomware, genaamd, KeRanger zat in versie 2.90. In dit geval werden bestanden op het apparaat versleutelt en voor een bitcoin, momenteel ongeveer 368 euro, weer beschikbaar gemaakt voor gebruikers. Het is nog onbekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de malware.

De site van Transmission geeft momenteel een waarschuwing weer om meteen een update te downloaden voor wie versie 2.90 van de client op zijn OS X-apparaat heeft gezet. Versie 2.92 verwijdert de ransomware.

Het beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks heeft de malware gevonden. KeRanger kwam door Apples beveiliging Gatekeeper heen, omdat het gebruikmaakte van een geldig ontwikkelaarscertificaat. De aanvallers hebben de versie op de site vervangen door een eigen variant met daarin KeRanger. Dat wijst op een hack van de site, maar die heeft de ontwikkelaar van Transmission nog niet bevestigd.

Apple heeft het certificaat van de besmette versie van Transmission ingetrokken, waardoor gebruikers van OS X de variant met KeRanger niet meer kunnen openen. Omdat de besmette versie afgelopen vrijdag online is gezet en Palo Alto Networks op dezelfde dag Apple heeft ingelicht, zal het aantal slachtoffers beperkt zijn.

Daarnaast trof het alleen gebruikers die het dmg-bestand van de site hebben gehaald, niet de mensen die Transmission van een update hebben voorzien vanuit het programma zelf. Bovendien was KeRanger volgens Palo Alto nog in ontwikkeling. Er zit nog niet gebruikte code in de malware, om bijvoorbeeld Time Machine-backups te versleutelen.

Het is niet de eerste ontdekte ransomware voor OS X. Kaspersky ontdekte enkele jaren geleden Filecoder, maar ook die was op moment van ontdekking nog niet af. (Tweakers.net)

Beeld Tweakers
Een dame met een Macbook-selfiestick. Beeld photo_news
Beeld van de chauffeur de bus toen die 14 februari werd geramd door een zelfsturende Google Car. Beeld YouTube

6 maart 2016, 12:01

Mede-uitvinder e-mail overleden

Internetpionier Raymond Tomlinson, de uitvinder van de e-mail zoals we die nu nog kennen, is overleden. Tomlinson (74) verstuurde in 1971 als eerste een tekstbericht van de ene naar de andere computer via ARPANET, de voorloper van internet. Technologiewebsite TechRepublic meldde zondag de dood van de wetenschapper. Vermoedelijk stierf hij aan een hartaanval.

Tomlinson verrichte belangrijk werk in de ontwikkeling van de benodigde software. Ook gaf hij het @-teken zijn functie in een e-mailadres. De Amerikaan kreeg voor zijn pionierswerk een plekje in de 'Internet hall of fame' van de internationale Internet Society.

De exacte inhoud van de allereerste e-mail is overigens niet bewaard gebleven. Volgens Tomlinson was het een onbeduidend testberichtje aan zichzelf. 'Waarschijnlijk was het eerste bericht QWERTYIOP of iets dergelijks', memoreerde hij vele jaren later.

Raymond Samuel Tomlinson Beeld anp

4 maart 2016, 9:53

Twitter-robot imiteert Donald Trump

'Great manufacturing, bring back our jobs, bring back our manufacturing, because my file, you know, I don't need anybody’s money.' De tweets van twitteraccount @deepdrumpf lijken op het eerste gezicht als twee druppels water op die van Donald Trump. Maar wie beter kijkt, ziet dat de zinsconstructies vaak best behoorlijk krom zijn. Dat komt doordat we hier niet met een menselijke tweep te maken hebben, maar met een robot die automatisch tweets genereert op basis van een techniek die 'deep learning' heet. Dat schijft CNET.

Deep learning is een techniek waarbij computers leren te denken als mensen, door ze te trainen als een hond. Door computers te leren associaties te maken zouden ze een vorm van intelligentie kunnen bereiken die vergelijkbaar is met die van levende organismen, is de gedachte hierachter.

DeepDrumf is ontwikkeld door Bradley Hayes van de Amerikaanse technische universiteit MIT. Het maakt gebruik van algoritmen die zijn gebaseerd op een analyse van uitspraken die Trump tijdens een aantal toespraken heeft gedaan. Op die manier worden er willekeurig tweets gegenereerd met uitspraken die rechtstreeks uit de mond van Trump hadden kunnen komen, zoals: 'Ik ben wat ISIS (terreurbeweging IS, red.) niet nodig heeft.'

Om een tweet samen te stellen kiest de robot een willekeurige letter uit het alfabet om de tekst mee te beginnen, en vervolgens wordt er een tweede letter gekozen die daar natuurlijk op zo kunnen volgen, legt techsite Gizmodo uit. Dat gaat zo door totdat de limiet van 140 tekens is bereikt. De laatste uren is Deepdrumpf nu zelfs gaan reageren op andere twitteraars.

DeepDrumpf ontleent zijn naam aan de Amerikaanse tv-host en komiek John Oliver, die onlangs in zijn programma 'Last Week Tonight' onthulde dat Trumps achternaam van origine 'Drumpf' luidt. Dat leidde op Twitter tot een enorme populariteit van de hashtag #MakeDonaldDrumpfAgain. (Thomas van der Kolk)

Beeld Twitter

4 maart 2016, 8:01

Techbedrijven kiezen kant van Apple

Technologiebedrijven sluiten de gelederen en kiezen massaal de kant van Apple in de zaak rond de versleuteling van de telefoon van een terreurverdachte. Meer dan twintig bedrijven hebben een zogenoemde 'court brief' verstuurd, waarin zij de Californische rechter oproepen de kant van Apple te kiezen, schrijft de New York Times. In de Verenigde Staten kunnen bedrijven die niet bij een zaak betrokken zijn via zo'n brief aan de rechter hun mening over de kwestie geven.

Onder de bedrijven die de gezamenlijke brief hebben ondertekend bevinden zich onder andere Google, Microsoft, Facebook, Snapchat Twitter, Airbnb, Reddit en Square. Er hebben zich vooralsnog geen grote techbedrijven duidelijk tegen Apple uitgesproken.

Het geschil tussen Apple en de FBI draait om de iPhone 5c die in december door een terrorist is gebruikt bij de aanslag in San Bernardino. De FBI verwacht er waardevolle informatie op te kunnen vinden, maar kan het toestel alleen ontgrendelen als Apple er speciale software voor schrijft. Het technologiebedrijf weigert dat, omdat dit een enorme precedentwerking zou hebben. Volgens Apple ontstaat er op deze manier een achterdeur waar overheden en kwaadwillenden misbruik van kunnen maken. (Thomas van der Kolk)

Beeld ap

3 maart 2016, 22:45

Facebook mag pseudoniem verbieden

Wie onder valse naam gebruik wil maken van Facebook, kan dat binnenkort waarschijnlijk niet meer doen - in ieder geval niet in Duitsland. Een Duitse rechter oordeelde donderdag dat het sociale medium pseudoniemen mag verbieden.

De uitspraak is een overwinning voor Facebook, dat al jaren zijn pijlen richt op gebruikers met een valse identiteit. Het bedrijf wil alleen echte namen, om zo zijn klanten te verzekeren dat ze contact hebben met wie ze denken dat ze contact hebben.

Lijnrecht daartegenover staat de Duitse privacywaakhond. Die bepaalde juli vorig jaar dat Facebook niet ongevraagd pseudoniemen mag veranderen in de echte namen van de gebruikers, en evenmin gebruikers mag vragen om identificatie.

De rechtbank stelde Facebook daarop in het gelijk, maar dat had weinig te maken met inhoudelijke argumentatie. De rechter concludeerde dat Facebook geen gevolg aan de uitspraak van de privacywaakhond hoeft te geven, omdat het hoofdkantoor in Ierland is gevestigd. Het bedrijf valt zodoende onder de Ierse wet. (Jeroen van Raalte)

De zaak Apple versus FBI werd afgelopen dinsdag behandeld in het Amerikaanse Congres. Beeld anp
Beeld afp

3 maart 2016, 13:39

Bizarre knikkermachine blijkt muzikaal

Er waren 3.000 houten onderdelen, 2.000 knikkers, 3D-software, twee rechterhanden en 14 maanden tijd voor nodig, maar toen stond er ook wat. De Wintergatan Marble Machine, om precies te zijn, die zich nog het best laat vergelijken een levensgrote muziekdoos.

Het nieuwe instrument is een creatie van de Zweedse muzikant Martin Molin, die de machine zelf in elkaar zette en zijn vorderingen deelde via een eigen Youtube-kanaal. In de laatste video wordt het voltooide apparaat op fascinerende wijze door Molin bespeeld, met een behoorlijk verrassend eindresultaat. Het filmpje staat pas 24 uur op Youtube, maar is inmiddels bijna drie miljoen keer bekeken.

Molin brengt de Wintergatan op gang door als aan een wiel te draaien zoals je ook bij een draaiorgel doet, en zo alle knikkers naar het hoogste punt van de machine te trekken. Zodra de muzikant stopt vallen de knikkers volgens een bepaald schema op een vibrafoon, kickdrum en basgitaar, die elk verschillende klanken voortbrengen. Het uiteindelijke liedje is dus het resultaat van een vooraf geprogrammeerd muziekschema, dat door de orgelbeweging wordt aangezwengeld. Bijkomende voordeel: doordat de knikkers simpelweg van boven naar beneden rollen heeft elk liedje een natuurlijk einde.

Molin en zijn band Wintergatan gaan deze zomer met de knikkermuziekmachine op tournee, maar moeten eerst nog een paar kinderziektes oplossen. In de woorden van Molin: ‘Ik hoop dat we snel meer tijd hebben om nieuwe muziek te maken, en minder tijd kwijt zijn met het oprapen van knikkers.’

(Lisa van der Velden)

Beeld Youtube
Beeld afp
Beeld Youtube

3 maart 2016, 11:54

Google helpt mee bij bestrijding zika

Bestrijders van het zikavirus in Zuid-Amerika hebben hulp gekregen van Google. Het techbedrijf ondersteunt Unicef in de vorm van geld, techniek en mankracht.

Google doneert 1 miljoen dollar aan de VN-organisatie 'om te helpen bij de inspanningen betreffende de uitbraak', zo maakt het bedrijf bekend in een blog. Er worden ook Google-medewerkers beschikbaar gesteld om Unicef te helpen met het analyseren van gegevens om de verspreiding van het virus in kaart te brengen.

Een aanvullende donatie van 500 duizend dollar van Google zal door Unicef en de Pan American Health Organization (PAHO) onder meer worden gebruikt voor het bestrijden van de muggen die het virus overbrengen en de ontwikkeling van een vaccin. (BuzzT)

Beeld anp

2 maart 2016, 21:09

Apple meldt of baas meekijkt op iPhone

Apple gaat weergeven of een werkgever meekijkt op de zakelijke iPhone van het personeel. Dat meldt de site 9to5Mac. In de nieuwste bètaversie van iOS 9.3 komt er een melding op het beginscherm. Nu kan een werkgever nog onopgemerkt zien wat een werknemer op zijn iPhone doet. Daarvoor moet er wel speciale software op de smartphone zitten.

De bètaversie is nog niet voor iedereen beschikbaar. In maart zou de geteste versie omgezet worden naar een definitieve update. (ANP)

Beeld anp

2 maart 2016, 15:53

Drown, 't kleine broertje van Heartbleed

Kent u Heartbleed nog? Dit 'grootste lek uit de geschiedenis van het internet' zorgde twee jaar geleden voor flink wat paniek. Heartbleed heeft er nu een broertje bijgekregen, die de al even onheilspellende naam Drown heeft gekregen. Drown-aanvallen richten zich op websites die gebruik maken van het HTTPS-protocol, dat vaak (maar niet altijd) te herkennen is aan het slotje in de adresbalk.

Drown maakt deze websites gevoelig voor cyberaanvallen waarmee hackers gevoelige data kunnen stelen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers en financiële gegevens. Volgens de ontdekkers van de kwetsbaarheid, cybersecurity-experts uit Israël, Duitsland en de VS, is grofweg een derde van deze sites vatbaar voor Drown-aanvallen. Het gaat om miljoenen websites, schrijft de BBC.

Er is een oplossing voorhanden, maar het zal naar verwachting geruime tijd duren voordat alle websitebeheerders die hebben toegepast. De ontdekkers hebben ook een tool uitgebracht waarmee kan worden gecontroleerd of een site of domein vatbaar is voor deze kwetsbaarheid. Volgens de onderzoekers is Drown het gevolg van het feit dat veel mensen jaren geleden een zwakkere vorm van versleuteling zijn gaan gebruiken.

Een net zo grote paniekgolf als in 2014 hoeven we niet te verwachten, want volgens de onderzoekers zijn de gevolgen van Drown lang niet zo wijdverspreid als die van Heartbleed. Toch roepen ze websitebeheerders op zo snel mogelijk het lek te dichten, want een aanval op een kwetsbare server kan binnen een minuutje gepiept zijn - al zijn er nog geen aanwijzingen dat kwaadwillenden het lek al actief misbruiken. (Thomas van der Kolk)

Logo van Heartbleed
Beeld drownattack.com

2 maart 2016, 10:33

Geslacht en haarkleur emoji aanpassen?

Kregen emoticons vorig jaar al nieuwe huidskleuren, dit jaar worden mogelijk ook het geslacht en de haarkleur van deze virtuele 'gevoelstekens' aanpasbaar. Een groep grootgebruikers, waaronder Google, Microsoft en Apple, heeft namelijk een wijziging voorgesteld in de wereldwijde Unicode-standaard die bepaalt welke emoji op alle computers en apparaten gebruikt kunnen worden. Dat schrijft WIRED.

Ook willen de initiatiefnemers een aantal andere wijzigingen doorvoeren, zoals de mogelijkheid om emoji van vlaggetjes aan te passen of emoji om te keren, zodat bijvoorbeeld een hand die naar links wijst in plaats van naar rechts. Volgens WIRED duurt het nog minstens tot het einde van dit jaar voordat de wijzigingen zijn goedgekeurd en geïmplementeerd. (Thomas van der Kolk)

1 maart 2016, 17:49

Brazilië pakt tweede man van Facebook op

De Braziliaanse politie heeft de tweede man van de Latijns-Amerikaanse tak van Facebook opgepakt. Onderdirecteur Diego Dzodan zit vast en wordt verhoord omdat het internetbedrijf weigert de politie inzage te geven in WhatsAppberichten van een verdachte drugshandelaar, meldt een ingewijde.

Update: Na nog geen 24 uur is de man weer vrijgelaten, omdat een rechter het bevel van de lagere rechtbank heeft teruggedraaid.

De autoriteiten in Brazilië blokkeerden de toegang tot WhatsApp in december al enkele dagen omdat de berichtendienst geen medewerking aan het politieonderzoek naar de drugszaak wilde verlenen. Veel Brazilianen, verwoede gebruikers van sociale media, reageerden destijds verontwaardigd. (BuzzT)

De gevangenis in Sao Paulo, waar Dzodan wordt vastgehouden. Beeld afp
Beeld anp

1 maart 2016, 13:32

Google moet neprecensenten ontmaskeren

Google Nederland moet de identiteit onthullen van vier gebruikers van Google Maps die onder een valse naam en met andermans portretfoto een kinderdagverblijf in Amsterdam belasteren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald.

Google belandde voor de rechter omdat het verzoeken om het wissen van de neprecensies had afgewezen, ook al was duidelijk dat degenen die de besprekingen plaatsten geen klant waren van het bedrijf en onder een valse identiteit opereerden. Van de vier gewraakte berichten staat er nog steeds eentje online: de andere drie haalde Google offline toen de rechtszaak zich aandiende.

Het kinderdagverblijf toonde onder meer aan dat de portretfoto's van een medewerker van een Amerikaanse universiteit zijn en een in 2006 al overleden Amerikaan. De inhoud van hun klachten op Google Maps bleek te zijn gekopieerd van andere websites, inclusief spelfouten ('tegelkijkertijd') en in een enkel geval al vijf jaar oud.

Het is volgens juristen de eerste keer dat Google in Nederland een rechtszaak verliest vanwege neprecensies. Het bedrijf moet eventuele namen en adressen van de gebruikers prijsgeven en de IP-adressen van de pc's waarmee de lasterpraatjes online werden gezet, zodat het kinderdagverblijf ook met die gegevens de ware daders kan proberen op te sporen.

Op verzoek van het kinderdagverblijf is de naam ervan weggelakt in het vonnis, maar die is niet zo moeilijk te achterhalen.

Google Nederland laat weten het vonnis nog te bestuderen. (Peter van Ammelrooy)

Beeld Google
Beeld Volkskrant

29 februari 2016, 12:17

Netflix blokkeert meer vpn's en proxy's

In verschillende Europese landen melden Netflix-gebruikers dat ze sinds zaterdag een foutmelding te zien krijgen als ze via een vpn of proxy verbinding maken met Netflix. Het bedrijf kondigde in januari aan dat het zou gaan optreden tegen dit soort praktijken.

De melding waarschuwt de kijker dat er een fout is opgetreden omdat er gebruik wordt gemaakt van een unblocker of proxy. Daardoor is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om vanuit Nederland of België het Amerikaanse Netflix-aanbod via deze weg te bekijken. Andere berichten van foutmeldingen komen uit Duitsland en Spanje. In januari waren er alleen berichten uit Australië over de dienst uFlix.

Volgens TorrentFreak zijn onlangs verschillende grote vpn-diensten aan de blokkeerlijst van Netflix toegevoegd, waaronder ExpressVPN en Private Internet Access. Het is daarom mogelijk dat er via andere vpn-diensten nog wel toegang is, totdat deze ook op de lijst terechtkomen. De uitbreiding van de blokkade stoot op veel weerstand, omdat gebruikers vaak een vpn of proxy gebruiken om privacyredenen en niet om geoblokkades te omzeilen.

Rick Falkvinge, oprichter van de Zweedse Piratenpartij, laat via een blogpost op de site van Private Internet Access weten dat hij van mening is dat Netflix 'zichzelf in de voet schiet door betalende gebruikers af te snijden van inhoud'. Tegenstanders van de blokkade hekelen ook dat Netflix toegang tot eigen inhoud blokkeert, waaronder de series 'House of Cards' en 'Orange is the new Black'. Bij deze series zou het immers niet nodig zijn om de auteursrechten van derden te beschermen. (Tweakers.net)

Foutmelding Netflix Beeld Tweakers

29 februari 2016, 9:18

Vr-bril Vive gaat 899 euro kosten

HTC brengt zijn vr-bril Vive, die het samen heeft gemaakt met Steam-ontwikkelaar Valve, op 5 april uit in Nederland en België. Dat heeft de fabrikant bekendgemaakt. Het Taiwanese bedrijf vraagt 899 euro voor zijn vr-bril, in een pakket inclusief onder meer controllers.

Met 899 euro is de Vive 200 euro duurder dan grote concurrent Oculus Rift, die in januari in de voorverkoop ging voor 699 euro. Bij de HTC Vive worden echter meer accessoires geleverd. De Vive Consumer Edition bestaat uit de headset, twee draadloze controllers, een Vive Link Box, oordopjes en twee Vive-basisstations. De goedkopere Oculus Rift wordt geleverd zonder speciale vr-controllers.

De pre-orders voor het apparaat starten maandag. De Vive is niet te gebruiken zonder pc. HTC raadt een systeem met Nvidia GeForce GTX 970 of AMD Radeon R9 290 aan. Dat zijn vergelijkbare systeemeisen als Oculus stelt voor zijn Rift. Ook is het mogelijk smartphones te koppelen met de headset, zodat gebruikers zonder de bril af te zetten gesprekken kunnen voeren. Ook kunnen tekstberichten en agenda-items gelezen worden met de Vive-headset.

Volkskrantredacteur Peter van Ammelrooy testte de Vive onlangs uit in Los Angeles. Lees hier zijn bevindingen. (+)
(Tweakers.net)

Beeld afp
Beeld anp

27 februari 2016, 16:46

WhatsApp stopt ondersteuning BlackBerry

Whatsapp heeft te kennen gegeven dat het de ondersteuning voor meerdere mobiele besturingssystemen gaat beëindigen. De meest opvallende daarbij zijn de besturingssystemen van BlackBerry, waaronder het relatief nieuwe BlackBerry 10.

Op zijn blog geeft de populaire chatdienst uitleg over het genomen besluit. Omdat Android, iOS en Windows 10 Mobile tegenwoordig bijna alle smartphoneverkopen voor hun rekening nemen zijn andere besturingssystemen minder belangrijk geworden voor de Facebook-dochter. Om die reden wordt er aan het einde van dit jaar gestopt met de ondersteuning van bijvoorbeeld BlackBerry, inclusief BlackBerry 10, en Nokia-besturingssystemen, zoals Symbian S60.

Ook oude Android-versies worden aan het einde van 2016 niet langer ondersteund. Hierbij gaat het om Android 2.1 en 2.2, die inmiddels ongeveer zes jaar oud zijn. Ook het verouderde Windows Phone 7.1 krijgt aan het einde van het jaar niet langer updates.

Volgens Whatsapp is het voor deze besturingssystemen niet mogelijk om nieuwe features te ontwikkelen, omdat deze niet ondersteund zouden worden. De chatdienst adviseert gebruikers van verouderde software om een nieuwe smartphone te kopen om de garantie te hebben dat Whatsapp ook na 2016 nog kan worden gebruikt. (Tweakers.net)

Beeld anp
Beeld anp
Blackberry Beeld epa

25 februari 2016, 10:54

'Zuckerberg en Dorsey bedreigd door IS'

Een groep aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft Mark Zuckerberg en Jack Dorsey bedreigd in een videoboodschap. Dat meldt Vocativ. In de video zijn met kogels doorzeefde afbeeldingen van de topmannen van respectievelijk Facebook en Twitter te zien.

In de 25 minuten durende videoboodschap belooft IS dat hun hackers zullen vechten tegen de pogingen van Facebook en Twitter om accounts van de terreurgroep te blokkeren. 'Jullie maken dagelijks bekend dat veel van onze accounts zijn verwijderd. Tegen jullie zeggen we: 'Is dat alles wat je kan doen?' Jullie bevinden je niet op ons niveau. Als je één account blokkeert, zullen we tien nieuwe openen. Binnenkort zullen jullie namen gewist zijn als we jullie sites hebben verwijderd', klinkt het.

Eerder deze maand maakte Twitter bekend dat 125.000 accounts zijn geblokkeerd, omdat hierop bedreigingen werden geuit of terreurdaden werden gepromoot. Facebook doet er naar eigen zeggen ook alles aan om te voorkomen dat terroristen gebruikmaken van de site.

Hackers van IS, die zichzelf 'de zonen van het kalifaatleger' noemen, claimen dat ze 10 duizend Facebook- en 5000 Twitteraccounts hebben gehackt, profielfoto's hebben veranderd en propaganda hebben geplaatst. (BuzzT)

Beeld dat afkomstig zou zijn uit de dreigvideo.

25 februari 2016, 0:32

'iPhone nog beter beveiligd'

Apple wil het veiligheidsdiensten nog lastiger maken toegang te krijgen tot de informatie op een iPhone. Dat zeggen bronnen tegen The New York Times. De onthulling komt op een gevoelig moment; Apple staat momenteel lijnrecht tegenover de Amerikaanse Justitie, die toegang wil tot een iPhone die is gebruikt door een van de schutters in San Bernardino.

Volgens Apple zou het opheffen van de beveiliging een ongewenst precedent scheppen. Traditionele telefoniebedrijven zijn in de VS al wettelijk verplicht om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot hun data. Technologieconcerns als Apple en Google vallen echter niet onder die wet en voelen er volgens de krant niets voor informatie over hun klanten over te dragen aan de autoriteiten.

Apple-CEO Tim Cook heeft tegenover ABC News zijn eerste interview over de kwestie gegeven. 'Dit beschouwen we als een soort kanker.' Lees hier meer.

Beeld epa
Beeld afp

24 februari 2016, 11:13

Nepvinger houdt smartphone voor de gek

Zo 'smart' is je telefoon niet. De vingerafdruksensor die met veel nieuwere telefoons wordt geleverd kan eenvoudig voor de gek worden gehouden met een kopie van de vingerafdruk die gemaakt is met klei. Dat heeft het Chinese bedrijf Vkansee laten zien op het Mobile World Congress in Barcelona. Dat schrijft de BBC.

Het is de vraag in hoeverre criminelen echt op grote schaal van deze techniek zullen gebruikmaken. De vinger van het slachtoffer moet een minuut of vijf in de klei worden gehouden om een geschikte kopie te krijgen. Vkansee maakt vingerafdruksensors met een hoge resolutie. En u raadt het al: die zijn volgens het bedrijf minder vatbaar voor deze vorm van fraude. (Thomas van der Kolk)

Beeld BBC / YouTube
Beeld BBC / YouTube

24 februari 2016, 10:03

Atlas de robot is net een mens

Hij loopt rechtop, opent deuren en pakt voorwerpen op die voor hem worden neergezet. Atlas, de nieuwe versie van de antropomorfische robot van Boston Dynamics, beweegt net als een mens, zij het nog wat houterig. De Amerikaanse robotmaker, die twee jaar geleden door Google werd overgenomen, heeft Atlas op zo'n manier ontworpen dat de robot kan omgaan met plotseling veranderende situaties, zoals een doos die wordt verplaatst zodra hij hem wil oppakken, of iemand die hem plotseling omver duwt. En dat is bijzonder voor robots, die doorgaans alleen zijn ingesteld op het doen van repeterende taken.

Atlas is de meest geavanceerde mensachtige robot van Boston Dynamics. Hij is minder snel uit balans te brengen dan eerdere versies en als hij toch op de grond wordt gegooid, weet de robot zichzelf redelijk eenvoudig weer op de been te brengen. Boston Dynamics werkt voornamelijk samen met het Amerikaanse leger. Het bedrijf is bekend van robots als de Cheetah, die het snelheidsrecord voor robots op poten verpulverde door 29 km per uur te rennen. (Thomas van der Kolk)

Beeld YouTube / Boston Dynamics
Beeld YouTube / Boston Dynamics

23 februari 2016, 22:06

'Energiezuinige wifi uitgevonden'

Een team van computerwetenschappers en electrotechnici van de Universiteit van Washington hebben een extreem energiezuinige wifivariant ontwikkeld. Volgens ArsTechnica verbruikt de nieuwe techniek 10.000 keer minder stroom dan de huidige wifi-apparatuur. Daardoor zouden veel meer apparaten kunnen worden uitgerust met draadloze technieken. Het onderzoek wordt in maart gepresenteerd.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar passieve wifi. De techniek is gebaseerd op radiogolven die worden uitgestuurd door een externe bron die vervolgens worden opgevangen en daarna worden gereflecteerd, maar dan wel voorzien van extra gegevens. Al het rekenwerk wordt volgens een van de electrotechnici gedaan door een centraal apparaat, terwijl de andere apparaten alleen maar gegevens reflecteren. "Dat is op het gebied van energieverbruik een uiterst efficiënte manier om te communiceren", aldus Vamsi Talla.

De technologie is compatibel met bestaande wifitechnologie en kan snelheden tot 11 Mbps halen. De maximale afstand die het signaal kan overbruggen is zo'n 30 meter. (BuzzT)

Beeld anp

23 februari 2016, 20:34

HTC onthult Vive VR-headset

HTC heeft op het Mobile World Congress de definitieve versie van de Vive VR-headset onthuld. Ten opzichte van het model dat op de CES in Las Vegas werd gepresenteerd is een aantal dingen aangepast, schrijft ArsTechnica.

Op de headset staat niet langer de tekst Vive Pre, maar slechts het logo van HTC. Ook de hoofdband is aangepast, zodat de vele kabels netjes bij elkaar blijven. De accessoires, zoals de 'trackers', zijn glanzend gelakt, terwijl het doosje met alle aansluitingen mat gehouden is. De prijs voor dit alles is 799 dollar, omgerekend ruim 720 euro. (anp)

Beeld afp

23 februari 2016, 13:13

Gates steunt FBI in zaak tegen Apple

Onverwachte steun voor de Amerikaanse inlichtingendienst FBI: Microsoft-oprichter Bill Gates vindt dat Apple toegang moet geven tot versleutelde software op de iPhone van één van de San Bernardino-schutters. Zijn uitspraak staat haaks op de mening van de technologiebazen van Twitter, Facebook, Google en Whatsapp die zich juist achter Apples weigering scharen dat niet van plan is die toegang te geven.

Volgens Gates vraagt de FBI niet van Apple om een achterdeurtje in de software te bouwen. ‘Dit is een specifieke zaak waarin de overheid vraagt om toegang tot informatie’, aldus Gates in een gesprek met de Financial Times. ‘Ze vragen niet om iets algemeens, maar vragen om een specifiek geval.’

Gates staat niet alleen in zijn mening. Uit onderzoek van Pew Research blijkt dat 51 procent van de Amerikanen vindt dat Apple met de FBI moet meewerken door de beveiliging te kraken van de iPhone 5c van Syad Farook, zodat de FBI zijn onderzoek kan voortzetten. Slechts 38 procent van de ondervraagden schaart zich achter het standpunt van Apple-baas Tim Cook.

Beeld anp

22 februari 2016, 10:29

Facebook wil sneller internet voor vr

Virtual reality gaat een grote vlucht nemen, maar daarvoor is het nodig dat de internetinfrastructuur wordt verbeterd. Facebook is daarom het Telecom Infra Project begonnen waarbij providers, netwerkbedrijven en systeembouwers bij elkaar gebracht moeten worden om te werken aan een nieuwe infrastructuur voor telecomnetwerken. Onder andere Intel en Nokia zijn aan boord.

Volgens Facebook is het steeds makkelijker om video en vr-beelden te delen maar groeit de netwerkcapaciteit niet zo snel als nodig is. Het Telecom Infra Project moet daarom bedrijven en organisaties laten samenwerken bij het aanleggen van nieuwe generaties netwerken zoals die voor 5g. Naast Intel en Nokia hebben Deutsche Telekom en SK Telecom hun medewerking toegezegd.

Facebook heeft baat bij snellere netwerken met meer bandbreedte. Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van vr-video, dat meer opslagruimte kost dan traditionele video. Volgens het sociale netwerk gaat virtual reality voor nieuwe sociale mogelijkheden zorgen. In totaal hebben Facebook-gebruikers inmiddels 20.000 360gradenvideo's aan de site toegevoegd, die met een vr-bril een panoramische weergave bieden. De bekendste fabrikant van vr-brillen, Oculus, is onderdeel van Facebook en het bedrijf heeft een speciaal 'social vr'-team ingericht dat zich richt op vr-gebruik. (Tweakers.net)

De Oculus Rift Beeld ap

19 februari 2016, 13:48

Smartwatch haalt Zwitsers horloge in

Het Zwitserse horloge is door de tijd ingehaald. In het vierde kwartaal van 2015 zijn er voor het eerst meer smartwatches verscheept dan klassieke uurwerken uit Zwitserland. Dat meldt althans marktonderzoeker Strategy Analytics. Er werden 8,1 miljoen smartwatches verscheept (een groei van 315,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014) terwijl het aantal verscheepte Zwitserse horloges uit kwam op 7,9 miljoen (een daling van 3 procent).

Het is best een markant momentje, maar geen grote verrassing omdat deze trend al een tijdje gaande is. De opkomst van de smartwatch komt volgens de marktonderzoekers vooral op het conto van Apple, dat een marktaandeel van 63 procent heeft. Samsung staat op plek twee met een marktaandeel van 16 procent. (Thomas van der Kolk)

In januari onthulde Samsung de Gear S2 Classic, een slim klokje dat in twee kleuren komt. Beeld anp

19 februari 2016, 13:06

Excuses Apple voor 'Error 53'

U heeft het inmiddels vast al gelezen: Apple weigert de FBI te helpen om de iPhone van een terrorist te kraken, want privacy gaat voor alles. De techgigant krijgt veel steun voor dat standpunt. Maar in een andere zaak die draait om de beveiliging van iPhones krijgt Apple juist bakken met kritiek over zich heen. Het gaat om het feit dat iPhones die zijn gerepareerd door een derde partij, en waarbij de startknop is vervangen, het niet meer deden.

Als de software van Apple een component in de iPhone detecteert dat niet van Apple zelf komt, wordt het apparaat afgesloten en kan het niet meer opgestart worden. Aanvankelijk zei Apple dat het om een beveiligingsmaatregel ging die moest voorkomen dat er frauduleuze versies van de Touch ID Sensor - het systeem waarbij gebruikers met hun vingerafdruk kunnen inloggen - zouden worden gebruikt.

Maar boze gebruikers in de Verenigde Staten zijn een gezamenlijke rechtszaak tegen Apple begonnen, en in Australië is een kartelwaakhond een onderzoek naar de kwestie gestart, schrijft The Guardian. En nu zegt Apple dat 'Error 53', zoals het probleem wordt genoemd, een overblijfsel is van een test, en dat gebruikers er geen last van zouden moeten hebben. Nu dat toch is gebeurd, biedt Apple zijn excuses aan, en biedt het bedrijf een oplossing voor de getroffenen. Zij kunnen hun iPhone aansluiten op iTunes om een nieuwe update te ontvangen die hun smartphone weer inschakelt. (Thomas van der Kolk)

Beeld reuters
Beeld reuters

19 februari 2016, 9:46

Terug naar jaren 80 met Retro App Store

Je zou graag geloven dat de Oekraïense ontwikkelaar Andrey Tkachenko zijn Retro App Store puur bouwde als verhulde kritiek op het wel erg overdadige design van Google Play en de App Store. Een design waarin de apps met hun logo’s en gebruikerswaarderingen, vanuit allerhande door onbekende algoritmes gestuurde toplijsten elkaar verdringen om uw aandacht. 'Wat is er mis met een alfabetisch volgorde?', horen we u zich afvragen.

Wie de MS-DOS versie van de online winkels ziet vraagt zich af waarom we toch zo graag steeds meer pixels op een beeldscherm willen zien. Wie via de jaren 80-versie een app wil downloaden komt uiteindelijk weer in de full-colour highres realiteit, dat dit een beetje pijn doet pleit voor het retrodesign.

Verhulde kritiek of niet, Tkachenko vestigt met het nostalgische gebbetje in ieder geval ook de aandacht op zijn eigen apps Appstorio, Softwario en Androio. Zijn we er toch ingetuind. (Thomas Hogeling)

Beeld Retro App Store

19 februari 2016, 7:38

Uber verliest miljard per jaar in China

Uber mag dan aan de winnende hand zijn op de taximarkten van Europa en de VS, in China wil het nog niet vlotten. De mobiele app, die klanten verlegen om een ritje in contact brengt met de amateurchauffeurs van Uber, kampt met ijzersterke Chinese concurrentie. Bestuursvoorzitter Travis Kalanick van Uber zegt daardoor een verlies van meer dan een miljard dollar (899 miljoen euro) per jaar te maken in het Aziatische land.

Dit bedrag liet Kalanick zich ontvallen in gesprek met de Canadese website Betakit. Bij navraag door persbureau Reuters blijkt het getal te kloppen.

De boosdoener is Didi Kuaidi, eveneens een bemiddelingsapp voor taxiritten. 'We maken winst in de VS, maar we verliezen meer dan een miljard dollar per jaar in China', verzucht Kalanick. 'We hebben een sterke concurrent die verliesmakend is in elke stad waar die zit, maar ze kopen het marktaandeel op.'

Uber maakte de oversteek vanaf de Amerikaanse westkust naar China in 2014. Inmiddels zit het bedrijf in veertig Chinese steden en wil het komend jaar uitbreiden naar honderd, aldus de BBC.

Daarmee lijkt zich een ware strijd om de taximarkt te ontvouwen. Didi Kuaidi sloeg onlangs de handen ineen met Ubers grootste concurrent in de VS: Lyft. Uber ziet zich gedwongen via fundraising genoeg middelen op te halen om de concurrentiestrijd vol te kunnen houden, zo vertelt Kalanick. 'Als ik niet deelneem aan het hele fundraising-circus, word ik uitgeknepen door anderen die het marktaandeel opkopen.' (Jeroen van Raalte)

Uber zit sinds 2014 in China. Beeld epa

18 februari 2016, 14:33

Hulp McAfee aan FBI

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde gisteren dat Apple de FBI moet helpen om de beveiliging te omzeilen op de iPhone van Syed Rizwan Farook, één van de twee daders van het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst staat er cruciale informatie op het toestel. Maar Apple gaat in hoger beroep. Het kraken van de telefoon schept volgens het bedrijf een 'gevaarlijk precedent'. Google en Whatsapp lieten vandaag weten Apple-baas Tim Cook te steunen.

Nu krijgt de FBI hulp uit onverwachte hoek, overigens om te voorkomen dat het gevreesde precedent wordt geschept. In een ingezonden brief in Business Insider biedt John McAfee, van de gelijknamige antivirussoftware, namelijk zijn diensten aan.

'Waarom werken de beste hackers ter wereld niet bij de FBI? Omdat de FBI geen mensen aanneemt met een paarse hanekam van 60 centimeter, grote oorbellen, en een gezicht vol tatoeages. Iemand die eist dat hij wiet mag roken terwijl hij werkt en sowieso niet werkt voor minder dan een half miljoen dollar per jaar. En reken er maar op dat de Russen en Chinezen dit soort types wel aannemen. Daarom liggen we (Amerika, red.) tientallen jaren achter in cyberspace', schrijft McAfee.

In zijn stuk vergelijkt hij hackers met Bach en Beethoven. McAfee: 'Het talent zit in de genen, net als bij de hackers uit de moderne hackersgemeenschap.'

Zijn voorstel aan de FBI: 'Ik zal samen met mijn team, gratis, de informatie hacken op de telefoon van de San Bernardino-schutter. Het zal ons zo'n drie weken kosten. Als jullie mijn aanbod accepteren, dan hoeft Apple ook geen 'achterdeurtje' te installeren in hun producten. Dat zou het einde van Amerika betekenen.'

Oja, mocht de FBI twijfelen aan de status van McAfee: 'Google maar even 'Cybersecurity legend' en kijk wat de enige naam is die voorkomt in de eerste tien van de bijna kwart miljoen hits...'

John McAfee Beeld anp

All Writs Act

De eis schept volgens Cook een 'gevaarlijk precendent.' Zij is gebaseerd op de zogenoemde 'All Writs Act', een Amerikaanse wet uit 1789 die het federale rechtbanken mogelijk maakt om bedrijven en andere rechtspersonen te verplichten mee te werken aan strafrechtelijk onderzoek. Dat betekent in dit geval dat Apple er alles aan moet doen om de FBI te helpen bij het onderzoek. De overheid zou deze inbreuk op de privacy kunnen gaan misbruiken om onder andere chatberichten, data over gezondheid en financiën en locatiegegevens zonder medeweten van de gebruiker te onderscheppen, vreest Cook.

18 februari 2016, 12:48

Eerste smartphone met warmtebeeldcamera

De Engelse smartphonemaker Bullitt heeft met de Cat S60 de naar eigen zeggen eerste telefoon met ingebouwde warmtebeeldcamera op de markt gebracht.

De smartphone, een zogenaamde 'rugged phone' (ruige telefoon) kan tegen een stootje. Het apparaat overleeft een val tot 1,8 meter op beton en kan een uur onder water blijven op een diepte van 5 meter. Pete Cunningham van Bullitt geeft tegenover CNBC enkele voorbeelden voor het gebruik van de warmtebeeldcamera. Zo zou een brandweerman in een ruimte vol rook kunnen zien waar de brandhaard is en een politierechercheur zou met behulp van de S60 kunnen achterhalen wanneer er met een auto voor het laatst is gereden.

Hoewel het hele ontwerp van de stoer vormgegeven smartphone is bedoeld voor professioneel gebruik, denkt Cunningham dat consumenten ook interesse in het apparaat zullen hebben. De senior product manager voorspelt zelfs dat binnen vijf jaar zeker 50 procent van de smartphones met een warmtebeeldcamera is uitgerust. (BuzzT)

Beeld reuters

18 februari 2016, 11:15

Twitter voegt GIF-knop toe

Het gerucht deed al een tijdje de ronde, maar Twitter heeft nu echt een GIF-knop geïntroduceerd in de mobiele apps van het sociale netwerk. Wie voortaan een bewegend plaatje aan een tweet wil toevoegen, hoeft daar niet eerst meer voor in een andere app of op een website te zoeken.

Wie een nieuw bericht maakt, krijgt onder het invulveldje een GIF-knopje te zien. Wanneer op de button geklikt wordt, kan er naar GIF-bestanden gezocht worden. Om een flinke hoeveelheid GIF's te kunnen aanbieden, heeft Twitter de handen ineengeslagen met Giphy en Riffsy. (BuzzT)

Beeld Twitter

17 februari 2016, 14:08

Vlaggenschip: smartphone van 3 euro

Het Indiase bedrijf Ringing Bells heeft dinsdag zijn nieuwe vlaggenschip op de markt gebracht: de Freedom 251, een smartphone die 251 roepies (omgerekend 3,30 euro) kost. Voor die prijs zou je een wegwerptoestel verwachten, maar de prijs van de telefoon ligt ver onder de kostprijs. Het vlaggenschip heeft namelijk een 1,3 GHz-processor, een 4 inch-scherm, 8 GB aan opslaggeheugen en een 3,2 megapixelcamera aan boord.

Mogelijk kan het toestel zo goedkoop worden geproduceerd doordat Ringing Bells subsidie zou krijgen van de Indiase overheid, schrijft Tweakers. De smartphone wordt vandaag onthuld in New Delhi, door de Indiase minister van Defensie.

De smartphone die tot nu toe het allergoedkoopst was in India kost omgerekend ongeveer 25 euro. (Thomas van der Kolk)

Beeld YouTube / Times of India

17 februari 2016, 13:09

Een mega-bug in uw slimme koelkast?

Uw slimme koelkast vol 'bugs', evenals uw slimme magnetron, thermostaat en computer. Het klinkt als een nachtmerrie, maar het zou wel eens werkelijkheid kunnen worden. Daarvoor waarschuwen internetbeveiligers. Experts hebben namelijk een nieuwe softwarefout gevonden in het besturingssysteem Linux, die het voor hackers mogelijk maakt om honderdduizenden computers, apps en slimme apparaten die verbonden zijn met het internet over te nemen. Dat schrijft de BBC.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Google heeft inmiddels in samenwerking met deskundigen van Red Hat, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de distributie van Linuxsystemen, een patch uitgebracht die het probleem moet verhelpen. Google legt in zijn beveiligingsblog uit hoe de patch tot stand is gekomen.

Het probleem doet zich voor in 'Glibc', een onderdeel van Linux dat communiceert met het internet. De bug zorgt ervoor dat computers en apparaten op afstand kunnen worden gemanipuleerd en bijvoorbeeld worden misbruikt om persoonlijke gegevens te stelen. Linux wordt vaak gebruikt voor webservers. Grote systemen als Windows en Apples OS X hebben er geen last van, maar slimme huishoudelijke apparaten mogelijk wel. En die worden steeds populairder door de opkomst van het 'internet der dingen'.

Internetdeskundige Alan Woodward zegt tegenover de BBC dat het nog niet duidelijk is of het om een catastrofale softwarefout gaat, of dat we 'op het nippertje' aan een ramp zijn ontsnapt. het is niet precies bekend hoeveel apparaten er van de Glibc-code gebruik maken. Maar volgens internetbeveiligingsonderzoeker Kenneth White is het 'vrijwel zeker' dat hackers vroeg of laat misbruik zullen maken van de kwetsbaarheid. (Thomas van der Kolk)

Een slimme koelkast (voor zover bekend zonder bugs). Beeld afp
Beeld thinkstock

17 februari 2016, 8:01

Instant Articles voor alle uitgevers

Vanaf april kunnen alle uitgevers ter wereld, groot en klein, gebruik maken van Instant Articles. Dat is een speciale dienst van Facebook, waarbij gebruikers bij nieuwsberichten niet worden doorverwezen naar de site van de krant of het tijdschrift waar het artikel vandaan komt, maar het hele stuk op Facebook kunnen lezen.

Dat heeft Facebook bekendgemaakt. Met Instant Articles worden de artikelen sneller geladen, zeker op de smartphone, wat volgens Facebook voor een betere leeservaring zorgt. Voor uitgevers is Instant Articles een manier om een groter lezerspubliek te bereiken. Facebook deelt alle analyses met de uitgevers en de rechten van de artikelen blijven ook bij de uitgevers zelf. Daarnaast is het systeem compatibel met meetinstrumenten van andere aanbieders zoals Google Analytics, en kan het gekoppeld worden aan het content management systeem dat de uitgever gebruikt.

In mei vorig jaar ging Facebook voor Instant Articles in zee met negen uitgevers, waaronder The New York Times, The Guardian, BBC News, Spiegel Online, Bild, The Atlantic en Buzzfeed. Sinds december doen ook enkele Nederlandse media mee, zoals NOS, Nu.nl en Metro. (Thomas van der Kolk)

Beeld Facebook

17 februari 2016, 7:50

Fries toegevoegd aan Google Translate

Goed nieuws voor de Friezen. Hoewel de kans op een Elfstedentocht dit jaar verkeken lijkt, boekt de provincie deze week wel een ander succesje. Vanaf donderdag wordt het Fries toegevoegd aan Google Translate. Britten en ook Nederlanders die de noordelingen niet verstaan, kunnen voortaan naar en uit het Fries vertalen.

Helemaal voor niks kregen ze het niet. Vrijwilligers met de Friese moedertaal hebben de afgelopen tijd een miljoen woorden vertaald. Sommige woorden blijken lastig, blijkt uit de video van de Leeuwarder Courant: hoe vertaal je bijvoorbeeld 'moshpit'?

Beeld Google Translate

16 februari 2016, 14:20

Reclamefilmpje Galaxy S7 uitgelekt

Het moest nog even geheim blijven, maar Samsung Indonesië heeft een commercial van Samsungs nieuwe topmodel Galaxy S7 maar alvast op Youtube gezet. Inmiddels heeft Samsung het filmpje offline gehaald, maar de beelden zijn uiteraard al verder verspreid.

In het reclamespotje is de Indonesische boogschutter Dellie Threesyadinda te zien tijdens haar training. Als zij een stukje hardloopt, barst er een bui los op haar en haar Galaxy S7. Dit duidt er op dat de nieuwe Samsung waterproof is. Na haar krachtoefeningen pakt zij de telefoon van een oplaadplateau. Draadloos opladen is dus een andere feature.

Zondag 21 februari moet blijken welke andere noviteiten de S7 en, naar verwachting, S7 Edge gaan bieden. Samsung presenteert dan op het World Mobile Congress in Barcelona zijn nieuwe producten. (BuzzT)

15 februari 2016, 14:42

Fry vertrekt van Twitter na kritiek

'Je moet wel een groot kostuumontwerper zijn om verkleed als dakloze naar een prijzengala te komen.' Dat zei de Britse presentator Stephen Fry, host van het Bafta-filmgala, tegen kostuumontwerper Jenny Beavan toen zij haar prijs voor de film Mad Max kwam ophalen. Beavan, een 'goede vriend' van Fry, kon volgens de presentator wel om de grap lachen. Maar zijn twittervolgers niet. Zij eisten in groten getale een excuus voor de opmerking.

Dat excuus kwam er niet. In plaats daarvan lijkt Fry nu zijn hele twitterprofiel te hebben verwijderd, schrijft de BBC. Maar niet voordat hij nog even een boos bericht de ether in slingerde, waarin hij zijn criticasters in niet mis te verstane woorden van repliek diende. 'Christus, ik wil weg van deze planeet', eindigt hij zijn bericht.

Ook tweette hij nog een foto van hem en Beavan, met de begeleidende tekst: 'Jenny Baglady Beavan en Stephen Vrouwenhatend Zwijn Fry op de afterparty.' (Thomas van der Kolk)

Beeld Twitter
Beeld Twitter

15 februari 2016, 11:15

3D-printer van Mattel

Speelgoedmaker Mattel lanceert deze herfst een 3d-printer. Deze werkt in combinatie met een app voor Android en iOS, die overigens nu al beschikbaar is en in combinatie met 3d-printers van andere merken werkt. De app zal designs bevatten en biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf objecten te ontwerpen.

Het printen van een ring gaat zo'n twintig minuten kosten, terwijl voor het fabriceren van een actiefiguur zo'n zes tot acht uur gerekend moet worden. Met de komst van de 3d-printer blaast Mattel zijn ThingMaker-merk nieuw leven in. In 1960 kwam de eerste 'thingmaker' uit. Destijds ging het om een machine met mallen, waarin kunststof gegoten kon worden. Door dat te verhitten konden figuurtjes gemaakt worden.

De adviesprijs bedraagt 300 dollar. Of printer ook in Europa wordt verkocht, is nog niet bekend.

Op de speelgoedbeurs New York Toy Fair toonde Mattel ook een nieuwe versie van zijn View-Master Virtual Reality Viewer. Het nieuwe model krijgt volgens Gizmodo, dat de bril al kon uitproberen, diverse verbeteringen. Zo is er een draaiwieltje om de focus van de lenzen aan te passen en is de behuizing steviger gemaakt. Het nieuwe model komt in de herfst op de markt en gaat zo'n 40 dollar kosten. In 2015 bracht de fabrikant samen met Google zijn eerste op het Cardboard-platform gebaseerde vr-bril uit. (Tweakers.net)

Beeld Mattel
Beeld Mattel

13 februari 2016, 2:32

Google richt zich op eigen fotodienst

Google gaat de onlinefotodienst Picasa opdoeken. Het Amerikaanse bedrijf wil zich op het recentere Google Photos concentreren. 'We denken dat we een veel betere ervaring kunnen scheppen door ons op één dienst te concentreren die meer functionaliteit biedt en op mobiel en desktop werkt, dan onze inspanningen over twee verschillende producten te verdelen", zo luidt de verklaring.

De veranderingen voor de gebruikers beginnen vanaf mei. Wie fotoalbums op Picasa heeft staan, kan die overbrengen naar Google Photos. Bestaande foto's en video's zullen automatisch geïntegreerd worden. Wie dat niet wil doen, kan nog wel bij de gegevens van zijn of haar internetalbums op Picasa. Daar kan de inhoud bekeken, gedownload of verwijderd worden, maar het zal onmogelijk zijn die inhoud te bewerken of nieuwe albums te maken.

Vanaf 15 maart 2016 zal Google de desktopapplicatie van Picasa niet langer ondersteunen.

Beeld afp

12 februari 2016, 20:35

Een nieuwe stap in virtual reality?

Zet Google een nieuwe stap in de wereld van virtual reality? Volgens The Wall Street Journal zou het bedrijf een virtual reality-headset in ontwikkeling hebben die volledig onafhankelijk werkt. Dat zou voor het eerst zijn dat een dergelijke headset zonder extra apparatuur werkt.

Eerdere headsets als de Samsung Gear VR en de enorme Oculus Rift werkten respectievelijk in combinatie met een smartphone en een dure computer. De nieuwe Google-variant zou virtual reality een stuk makkelijker maken.

Volgens de Amerikaanse krant laat de ontwikkeling van de nieuwe headset zien dat Google steeds meer interesse heeft in de markt van virtual reality. Bedrijven als HTC en Sony lijken ietwat achter te blijven; beide hebben headsets aangekondigd die een gameconsole of computer nodig hebben om te functioneren.

De Samsung Gear VR op de CES-beurs in Las Vegas Beeld epa

12 februari 2016, 14:53

'Facebook pakt extremisten terug'

Neem iets lelijks en maak er iets moois van. Dat is in een notendop de gedachte achter 'Counter Speech', een nieuw initiatief van Facebook waarbij gebruikers worden gemobiliseerd om massaal berichten en pagina's met extremistische denkbeelden in diskrediet te brengen. Dat gebeurt door de gebruikers er berichten en video's op te laten plaatsen die de claims van de groepering weerspreken. Dat schrijft de Wall Street Journal. Het is een interessant inkijkje in wat het sociale newtwerk zoal probeert om extremisme het hoofd te bieden.

Volgens de krant is het initiatief onlangs toegevoegd aan het arsenaal van maatregelen dat het sociale netwerk neemt in de strijd tegen haatzaaiende en opruiiende berichten en pagina's. Als voorbeeld wordt een initiatief genoemd van een Duitse groep die in 2014 Facebookpagina's van neonazi's door 100 duizend mensen liet 'bombarderen' met likes en positieve commentaren. Een soortgelijke aanval zou de online aanwezigheid van groeperingen als Islamitische staat kunnen beschadigen, zo is de gedachte.

Facebook speelt al langer met dit idee, aldus de Wall Street Journal. Vorig jaar kregen voormalige leden van terroristische groeperingen bijvoorbeeld de mogelijkheid om nep-accounts aan te maken - iets wat normaal gesproken niet mag op Facebook - waarmee ze privéberichten konden sturen naar actieve leden, en hen zo op andere gedachten konden proberen te brengen. De resultaten van deze test zouden bemoedigend zijn geweest.

Daarnaast zou Facebook hebben geëxperimenteerd met het toekennen van advertentie-krediet van maximaal duizend dollar aan bekende 'counter speakers', onder wie de Belgische komiek Arbi el Ayachi. El Ayachi maakte bijvoorbeeld een filmpje waarin hij met humor claims weerlegde van een rechtse groepering die beweerde dat het eten van halal-vlees giftig zou zijn voor christenen. (Thomas van der Kolk)

Beeld anp
Facebook en andere sociale media broeden op manieren om haatzaaiende berichten van organisaties als Islamitische Staat te kunnen weerspreken. Beeld reuters

12 februari 2016, 8:52

Indonesië verbiedt homo-emoji's

De Indonesische regering heeft een nieuw front aangeboord in de strijd tegen homoseksualiteit: emoji's op sociale netwerken. Facebook, Twitter en de populaire berichtenapps WhatsApp en Line moeten icoontjes van de regenboogvlag en poppetjes van hetzelfde geslacht die elkaars hand vasthouden verwijderen. Deze zogenoemde emoji's worden doorgaans gebruikt om de gemeenschap van homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders (LGBT) aan te duiden.

'Zulke inhoud is niet toegestaan in Indonesië, gebaseerd op onze culturele wetten en religieuze normen', zegt woordvoerder Ismail Cawidu van het Indonesische ministerie van Cultuur en Informatie tegenover persbureau AFP. 'En de diensten moeten dat respecteren.' Cawidu zegt zich vooral zorgen te maken dat de kleurrijke emoji's in de smaak gaan vallen bij kinderen.

Het is de Indonesische overheid niet alleen te doen om traditionele emoji's, maar ook om digitale stickers. Dat zijn (geanimeerde) afbeeldingen die gebruikers kunnen kopen om bij hun berichten te plaatsen. Onder andere Line maakt daar gebruik van. Als de sociale netwerken en chatdiensten niet voldoen aan het verzoek om de emoji's en digitale stickers te verwijderen, lopen ze volgens Cawidu het risico om geband te worden.

Homoseksualiteit is niet illegaal in Indonesië, waar moslims de meerderheid van de bevolking uitmaken, maar geldt wel als een zeer controversieel onderwerp. De regering overweegt om seks met iemand van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen met de doodstraf. Momenteel is homoseksualiteit alleen strafbaar in de provincie Atjeh. (Thomas van der Kolk)

Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

11 februari 2016, 16:23

Iraniërs omzeilen zedenpolitie met app

Een populaire app die Iraniërs helpt met het ontlopen van de conservatieve zedenpolitie is door Iraanse autoriteiten geblokkeerd. De makers van ‘Gershad’ zoeken nu naar omwegen om de applicatie weer online te krijgen. In Iran worden Twitter en Facebook ook geblokkeerd, maar gebruiken Iraniërs proxy’s om de netwerken toch te gebruiken.

In dit geval gaat het om een app waarmee mensen elkaar konden waarschuwen op welke locatie de zedenpolitie aanwezig is. Vrouwen die graag make-up of minder bedekkende hijjabs dragen moeten in Iran altijd oppassen. Mannen met modieuze kapsels en westerse kleding, idem. Op elke straathoek kunnen agenten van de zedenpolitie staan, die ze om hun uiterlijk kunnen ondervragen en zelfs vervolgen.

Met de applicatie, die ‘Gershad’ heet, kunnen mensen door een poppetje op een kaart te plaatsen aangeven waar zedenpolitie zich bevindt. Wanneer genoeg mensen dezelfde locatie aanmelden verschijnt er een poppetje op de kaart van andere app-gebruikers.

Direct nadat de Android-app een paar dagen geleden werd uitgebracht werden hun servers overspoeld door mensen die hem installeerden, zo vertelden de ontwikkelaars tegen de BBC.

Kennelijk reageerden Iraanse autoriteiten vrijwel meteen met een blokkade, maar daar zijn Gershad-gebruikers niet zo van onder de indruk. ‘Je moet het de autoriteiten nageven, soms zijn ze erg snel. Het enige dat we nu nodig hebben is iets dat de blokkade blokkeert, net zoals we dat nodig hebben voor Facebook en andere apps’, aldus een liefhebber tegen Iranwire.

De Iraanse president Rouhani is op het gebied van kleding overigens een stuk vooruitstrevender dan de religieuze politie. Hij verzette zich tegen de straf die Iraanse jongeren kregen om een Youtube-video waarin ze op het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams dansten en riep agenten meermaals op zich niet als zedenmeester op te stellen richting meisjes en vrouwen die zich luchtig kleden.

(Lisa van der Velden)

Beeld Gershad
Beeld Gershad

Instagrammen met imams

Een strenge man achter het spreekgestoelte. Vinger in de lucht, fanatiek prekend naar moskeegangers. Dat is zo'n beetje het standaardbeeld van een imam. Maar is dat het hele verhaal? Een nieuw Instagram-account wil een andere kant tonen door foto's van geestelijken tijdens alledaagse bezigheden te delen. In Iran is het een ware hit. Via Instagram volgen inmiddels meer dan 12 duizend mensen de 'normale' activiteiten van imams.

11 februari 2016, 9:31

BBC scant gezichten kijkers

De BBC gaat gezichtsherkenning inzetten om te achterhalen wat kijkers nou precies van bepaalde programma's vinden. Dat schrijft the Independent. De commerciële afdeling van de Britse omroep vindt traditionele methoden om de kijkdichtheid te meten niet meer voldoende, en wil weten wat voor gevoel de kijker heeft.

Daartoe worden webcams ingezet die de gezichtsuitdrukkingen van de kijker per seconde vastleggen. De resultaten worden vervolgens door onderzoekers in zes categorieën ingedeeld: blijheid, treurigheid, verwarring, angst, afwijzing en verrassing.

De techniek komt van de Britse startup CrowdEmotion. Die werkte onlangs al samen met de commerciële tak van de BBC om op deze manier te meten hoe mensen op bepaalde commercials, waaronder die van de Britse bank HSBC, reageerden. De BBC wilde weten of mensen positiever reageerden op programma's die duidelijk door een commerciëel merk waren gesponsord. Dat bleek het geval.

Eerder testte de BBC de CrowdEmotion-technologie al met 200 webcams die in huiskamers waren geplaatst. Dat leverde volgens de omroep 'waardevolle informatie' op over populaire programma's zoals de serie Sherlock. Ook in Rusland en Australië zijn tests uitgevoerd.

De BBC wil de gezichtsherkenning naar eigen zeggen niet gaan gebruiken om programma's aan te passen, maar om kijkers te wijzen op andere programma's die ze misschien leuk vinden. De suggesties zijn dan gebaseerd op zowel hun bewuste als hun onbewuste voorkeuren. Kijkers moeten wel eerst toestemming geven, voordat de BBC hun gezichtsuitdrukkingen mag gebruiken. (Thomas van der Kolk)

Beeld thinkstock
Beeld epa
Ter illustratie. Zo gaat het niet echt hoor. Beeld thinkstock

11 februari 2016, 8:48

Paus stapt over naar Telegram

De paus maakt geen gebruik meer van Whatsapp voor het delen van de dagelijkse preek. Sinds 5 februari doet hij dat via concurrent Telegram. 'Dat is Whatsapp, maar dan beter', zegt de organisatie die namens de paus de berichtgeving regelt.

Een klein jaar geleden (de laatste cijfers) had Telegram 62 miljoen maandelijkse gebruikers. Dat is flink minder dan de 1 miljard maandelijkse gebruikers van Whatsapp. (BuzzT)

Beeld photo_news

11 februari 2016, 5:38

Geen groei voor Twitter

Twitter is er in het vierde kwartaal van vorig jaar niet in geslaagd om in het aantal gebruikers te groeien. Dat bleek woensdag uit de cijferpresentatie van de onderneming. Beleggers zetten het aandeel daarop in de Amerikaanse nabeurshandel fors lager.

In de laatste verslagperiode van het jaar had Twitter 320 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dat is evenveel als bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Analisten rekenden op een aanwas van leden tot 324 miljoen.

Ook de prognose voor het huidige kwartaal stelde teleur. Twitter mikt op een omzet van 595 miljoen dollar tot 610 miljoen dollar. Marktkenners rekenden op bijna 628 miljoen dollar. In het vierde kwartaal kwamen de opbrengsten uit op iets meer dan 710 miljoen dollar. Het nettoverlies bedroeg 90,2 miljoen dollar.

Aanhoudende tegenvallende resultaten leidden afgelopen zomer tot het vertrek van topman Dick Costolo. Hij werd opgevolgd door mede-oprichter Jack Dorsey, die het bedrijf ook tussen 2006 en 2008 leidde. Maar over zijn mogelijkheden om de negatieve spiraal bij het bedrijf te keren zijn eveneens twijfels. Twitter moet zichzelf nieuw leven inblazen om de aandeelhouders tevreden te stellen. Die morren sinds de beursgang in november 2013. (ANP)

Beeld reuters

11 februari 2016, 1:14

McCartney leukt emoji's Skype op

Skype heeft Paul McCartney ingehuurd om muziek te maken bij een reeks romantische emoji's, die het bedrijf speciaal heeft gelanceerd in aanloop naar Valentijnsdag. McCartney componeerde deuntjes bij beelden van onder meer een zich blootgevende banaan, een romantische octopus en flirtende vissen.

De voormalig Beatle knutselde zelf alle zanglijnen en instrumentale partijen bij elkaar, is te zien in een video vanuit de studio die Skype deelde.

Skype doet de laatste tijd extra moeite om zijn chatfunctie aantrekkelijker te maken. Zo ging het bedrijf al de samenwerking aan met Universal, Disney en BBC, zodat Skypegebruikers scènes uit diens films en televisieprogramma's kunnen versturen als animatie. (ANP)

Sir Paul McCartney. Beeld anp

10 februari 2016, 15:21

Beste tweets bovenaan

Twitter geeft gebruikers vanaf nu de keuze om een feed met daarin 'de beste' tweets te zien in plaats van een tijdlijn op chronologische volgorde. De nieuwe feed maakt volgens The Verge gebruik van het algoritme dat Twitter ook inzet om de selectie 'terwijl je weg was'-tweets te laten zien. Volgens Twitter zorgt de nieuwe tijdlijn ervoor dat gebruikers de beste tweets van de mensen die ze volgen niet missen.

Eenmaal ingeschakeld toont de feed bovenaan een selectie van tweets van de 'mensen waar jij het meeste om geeft'. Ook deze selectie wordt in chronologische volgorde weergeven. Door in de app een 'pull-to-refresh' uit te voeren krijgen gebruikers alle nieuwe tweets te zien zoals gebruikelijk. Volgens Twitter reageren mensen die de nieuwe feed getest hebben positief. Zij zouden vaker berichten retweeten en zelf meer tweets versturen.

Vanaf nu is de nieuwe feed te zien door deze handmatig te activeren. Twitter geeft daarvoor instructies op zijn website. In de komende weken zal Twitter de nieuwe feed zelf aanzetten, gebruikers zullen daar een notificatie van krijgen. Gebruikers die de nieuwe feed niet waarderen zullen deze dan zelf moeten uitschakelen. Op moment van schrijven lijkt de nieuwe feed in Nederland en België echter nog niet beschikbaar te zijn. (Julian Huijbregts - Tweakers.net)

Beeld anp

10 februari 2016, 9:27

Google laat weer adblockers toe

De app Adblock Fast, die eerder door Google uit de Play Store werd verwijderd, is weer beschikbaar. Ook zou Google andere makers van apps die advertenties blokkeren niet meer in de weg zitten, mits hun adblockers integreren met andere apps via een officieel kanaal. Adblock Fast werkt samen met de internetbrowser van Samsung.

Vorige week verwijderde Google de app Adblock Fast uit zijn appwinkel, maar het was niet precies duidelijk waarom, gezien vergelijkbare apps gewoon beschikbaar bleven. De ontwikkelaar van de app Rocketship tekende daarop met succes bezwaar aan.

Volgens Techcrunch gaat het om een koersverandering van Google. Het bedrijf zou het plan hebben gehad om alleen browsers met ingebouwde adblockers, zoals de browser van Adblock Plus, toe te staan. Losse apps die adblock-functionaliteit toevoegen zouden niet toegestaan.

Google zal nu adblock-apps toch toelaten, zolang deze met andere apps integreren via een officieel kanaal zoals een api. Dat is bij de adblockers voor de Samsung-browser het geval. Samsung heeft zijn browser zo ontwikkeld dat derden extenties kunnen maken in de vorm van apps, voor het blokkeren van advertenties. Apple deed met de komst van iOS 9 hetzelfde bij zijn Safari-browser. (Julian Huijbregts - Tweakers.net)

Beeld anp

10 februari 2016, 6:26

Plugin voor Popcorn Time onder vuur

Stichting Brein wil dat Torrents Time onmiddellijk offline wordt gehaald. Dat staat in een brief van de piraterijbestrijder aan de ontwikkelaars van de webplugin.

Torrents Time is een plug-in waarmee torrents direct in de browser gestreamd kunnen worden. De plug-in bevat een torrentclient en een videoplayer. De broncode om een onlineversie van Popcorn Time te hosten is tegelijkertijd gepubliceerd. Omdat iedereen een server op kan zetten, is het uit de lucht halen van de dienst in theorie een moeilijke opgave. Snel nadat de plug-in verscheen voegden enkele websites zoals The Pirate Bay ondersteuning voor de plug-in toe. Sinds dinsdag ondersteunt ook Kickass Torrents de plug-in.

Brein heeft met dreiging van juridische stappen de makers gevraagd hun identiteit bekend te maken en te stoppen met de ontwikkeling van de site.

Torrents Time, dat gehost wordt vanuit Nederland, is niet van plan de plugin offline te halen. De makers stellen in een reactie dat er geen bewijzen zijn van illegaal handelen. Bovendien zou er geen sprake zijn van illegaal downloaden omdat de torrents nu direct worden gestreamd en niet op de harde schijf van de gebruiker terechtkomen. (ANP/Tweakers.net)

Beeld Thinkstock

9 februari 2016, 20:43

Google 'populairst' op LinkedIn

De populairste werkgever van de Benelux is Google. Althans, op Linkedin. In de jaarlijkse lijst van het zakelijke sociale netwerk staat Apple op de tweede plaats en Shell op de derde. Dat heeft LinkedIn vandaag bekend gemaakt. Het netwerk analyseerde de gegevens van de ruim 8 miljoen leden in Nederland, België en Luxemburg om de lijst samen te stellen.

Om te bepalen hoe populair een bedrijf is, keek LinkedIn onder andere naar het aantal leden dat het bedrijfsprofiel heeft bekeken, het aantal leden dat een connectie met de werkgever aanging en het aantal leden dat vacatures van het bedrijf bekeek en daarop solliciteerde. Ook het aantal bezoekers van de bedrijfspagina, carrièrepagina's en volgers is meegenomen. (Thomas van der Kolk)

Beeld reuters

De Top-10

1. Google
2. Apple
3. Shell
4. Unilever
5. KLM
6. Microsoft
7. Nike
8. Procter & Gamble
9. Coolblue
10. McKinsey & Company

9 februari 2016, 18:29

Obama laat overheidscomputers upgraden

De Amerikaanse president Barack Obama vindt het hoog tijd dat computersystemen van de overheid worden gemoderniseerd. Hij heeft er in zijn begroting voor 2016, die dinsdag bekend werd gemaakt, 19 miljard dollar (bijna 17 miljard euro) voor uitgetrokken.

Met dat geld moet de computerveiligheid bij de overheid een flinke impuls krijgen. Volgens Obama lopen de overheidssystemen namelijk 'ver achter' bij die in de private sector. Hij meldde dat na een bijeenkomst met veiligheidsadviseurs.

Dinsdag werd toevallig bekend dat hackers de contactinformatie van 20 duizend werknemers van de Amerikaanse federale recherche FBI hadden gestolen bij het ministerie van Justitie. Ze publiceerden dat op internet.

Beeld anp
Beeld reuters

9 februari 2016, 12:51

Streamen via Pirate Bay

Nadat Popcorn Time afgelopen week een webversie lanceerde, komt The Pirate Bay nu met een soortgelijke dienst. Met de speciale knop Stream It kunnen gebruikers een film of serie direct streamen, zonder eerst de torrent te moeten downloaden, schrijft The Verge.

The Pirate Bay maakt net zoals Popcorn Time Online gebruik van het programma Torrents Time, dat een normale website verandert in een Netflix-achtige streamsite.

Verwacht wordt dat ook andere grote torrentsites als Kickass Torrents snel de streamknop zullen introduceren.

Illegaal

In Nederland is het streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Popcorn Time verboden. Auteursrechtenstichtingen slaagden er in oktober in om PopcornTime.io stop te laten zetten. Maar dat is slechts één versie. PopcornTime.se ontwikkelt ondertussen vrolijk door en is nog steeds erg populair.

Beeld Screenshot
Beeld TPB Beeld anp

9 februari 2016, 9:20

Facebook-app vreet energie

iPhone-gebruikers die vaak op Facebook zitten kunnen veel batterij besparen als ze niet de app gebruiken maar gewoon de browser gebruiken. Op dagelijkse basis kan het 15 procent schelen, schrijft The Guardian op basis van eigen onderzoek.

De krant gebruikte eerst een week lang Facebook via de app, de-installeerde het daarna en vergeleek de resultaten met een week waarin het netwerk alleen via de browser werd gebruikt. Behalve schijfruimte scheelde dat aanzienlijk in het accuverbruik.

Een soortgelijke test met Android-telefoons leverde eerder nog grotere verschillen op. Daar konden gebruikers tot 20 procent langer hun telefoon gebruiken. Een woordvoerder van Facebook zegt dat de zaak wordt onderzocht. (BuzzT)

Beeld anp

8 februari 2016, 10:02

Obama's klagen over wifi verbinding

De Obama's hebben maar in een gedeelte van het Witte Huis wifi, aldus president Obama en zijn vrouw Michelle tijdens een pre-Super Bowl interview op de televisiezender CBS News.

'Er zijn veel plekken zonder internet' aldus Obama, Michelle voegde daaraan toe dat het 'een beetje kan haperen' en dat hun dochters Sasha and Malia geïrriteerd raken door de slechte verbinding.

Het is traditie geworden dat Obama vooraf aan de 'American football' wedstrijd een interview geeft. Obama zei ook dat hij 'heeft geprobeerd om een betere wifi verbinding te krijgen voor 'de volgende groep mensen' die het Witte Huis zal betreden.

De Super Bowl is de American footballfinale die elk jaar in februari gespeeld wordt in de Verenigde Staten. Het is een van de grootste sportevenementen in de VS en wordt ook beschouwd als nationale feestdag.

Het was de eerste keer dat Michelle haar man Obama vergezelde bij zijn televisieoptreden voor de Super Bowl. Het koppel beschreef ook hun Super Bowl routine op CBS. Het gezin nodigt vrienden uit en eet pizza en nachos. 'We laten 'Let's Move' even voor wat het is', aldus Michelle verwijzend naar haar campagne tegen overgewicht bij kinderen.

President Barack Obama loopt, met zijn vrouw Michelle en dochters Malia (L) en Sasha naar het Witte Huis. Beeld reuters

5 februari 2016, 10:29

Met 256 man in een groepswhatsapp

WhatsApp heeft het aantal toegestane deelnemers in een groepsgesprek meer dan verdubbeld. Waar je tot nu toe met maximaal honderd tegelijk berichten uit kon wisselen, kan dat in de nieuwe bètaversie met maar liefst 256 deelnemers.

Deze nieuwste versie is los te downloaden via de website van WhatsApp. De versie in de Play Store van Google biedt deze mogelijkheid nog niet. Mocht je 256 deelnemers toch wat magertjes vinden: concurrent Telegram biedt ruimte voor duizend man. (Thomas Hogeling)

5 februari 2016, 10:19

'Straks ook kapotte iPhone inruilen'

Het scherm van je iPhone kapot? Dan krijg je bij de Apple Store op dit moment geen tegoed om 'm in te ruilen voor een nieuw toestel, wat bij toestellen zonder schade wel het geval is.

Maar daar gaat mogelijk verandering in komen. Volgens de site 9to5Mac is Apple namelijk bezig zijn inruilprogramma te vernieuwen, zodat straks ook beschadigde toestellen kunnen worden geruild. Dat zou gaan gelden voor nieuwere toestellen: de iPhone 5s, de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus.

Apple zou met het nieuwe inruilbeleid willen bereiken dat mensen sneller overstappen op een nieuw toestel in plaats van hun oude te laten repareren. Of de wijzigingen ook in Nederland worden toegepast is nog niet duidelijk.

Overigens neemt Apple ook maatregelen die juist moeten voorkomen dat iPhones snel kapot gaan. In samenwerking met Belkin komt het bedrijf met een nieuwe dienst waarbij speciale schermbeveiligers op iPhones kunnen worden aangebracht. In Apple Stores komen zogenoemde Belkin TrueClear Pro-machines te staan. In Japan is Apple daar inmiddels al mee begonnen, en de VS moet spoedig volgen. Naar verluidt gaat de dienst tussen de 19 en 37 dollar kosten. Ook voor de screen protectors is nog niet duidelijk of ze ook naar Nederland komen. (Thomas van der Kolk)

Zo goed als nieuw hoeft je iPhone straks niet meer te zijn, om in aanmerking te komen voor het inruilprogramma van Apple, aldus 9to5Mac. Beeld anp

4 februari 2016, 14:39

Mode-experts oordelen over gamefiguren

'Sorry, is dit een "outfit"? Ik geloof dat ze nog niet klaar is met zichzelf aankleden.' Wat gebeurt er als je mode-experts hun mening laat geven over de kleding van (fictieve) karakters uit videogames? Gamewebsite Kotaku nam de proef op de som, en dat leidde tot vermakelijke uitspraken.
De eerder genoemde quote komt bijvoorbeeld van Lisa Patulny, redacteur van beautysite Byrdie, en slaat op Quiet, een schaarsgekleed hoofdpersonage uit Metal Gear Solid 5.

Ook Carina Ross van Health and Fitness heeft een mening over Quiet. 'WHAT the actual hell!? Iedereen die borsten heeft kan je vertellen dat je bar weinig kunt in een bikini die vijf maten te klein is, behalve heel stil staan en bidden dat je tepels er niet uit floepen.'

Over hoofdpersoon Aiden uit Watch Dogs, die veel gamers qua uiterlijk maar saai en alledaags vinden, is Ross dan juist weer wel te spreken. 'Onder die grote jas lijkt Aiden het soort man dat je mee naar huis wilt nemen. Spijkerbroek, verstandige trui, dromerige ogen, weet je wel...' De moraal van dit verhaal kan een al bekende conclusie zijn: er zijn weinig zaken zo verschillend als mode en videogames.

Benieuwd wat de dames te zeggen hadden over Lightning uit Final Fantasy XIII, Squid Girl uit Splatoon, Chloe uit Life is Strange, Adam uit Deus Ex, Tingle uit The Legend of Zelda, Samus uit Metroid en Ciri uit The Witcher 3? Lees hier het hele artikel. (Thomas van der Kolk)

Quiet uit Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain Beeld Konami

4 februari 2016, 13:02

Droneboarding of snowdroning?

Vorige week circuleerden al beelden van een klein kind achter een quadkopter, maar nu is het voor het eerst ook een volwassene gelukt: droneboarden. Een bijzonder YouTube-filmpje laat zien hoe mannen op een sneeuwvlakte bij Riga een gigantische drone laten opstijgen en wegvliegen, terwijl het apparaat via een lang koord een snowboarder voorttrekt.

Snowboarders proberen wel vaker iets uit. Achter een jetski, auto of vliegtuig hangen, allemaal al gedaan. Maar je als een kiteboarder door een vliegende drone laten voorttrekken is nieuw. Russen hadden de primeur: in hun filmpje zien we een jong kind achter een quadkopter van ongeveer één bij één aanglijden. Toegegeven, het tempo is niet om over naar huis te schrijven, maar het plan wel.

'Neem dit niet te serieus, het is maar een idee', stond nog onder de Russische video, maar kennelijk dachten snowboarder Kaspars Balamovskis en zijn vrienden daar anders over. Een paar dagen later verscheen een YouTube-filmpje die het dunnetjes overdeed, alleen dan met een grote Aerones drone en een volwassene erachter. Ook de Letten gaat het droneboarden goed af, en dit keer met een behoorlijke snelheid. Dat veel waaghalzen zullen volgen spreekt voor zich: techsites noemden droneboarding al het nieuwe hoverboarden (u weet wel, dat vliegende skateboard waar zoveel productieproblemen mee zijn) en zelfs de beste sport van 2016.

Het is nog de vraag of deze manier van voortbewegen op uitgestrekte sneeuwvlaktes ook functioneel kan zijn, in de toekomst. Daarvoor zou eerst een drone met een duurzame batterij moet worden uitgevonden, die het langer volhoudt. En moeten boarders wellicht een trosje drones vasthouden, voor een tikkie meer kracht. Tot die tijd hoeven sledehonden geen concurrentie te vrezen, maar hebben sportieve pioniers er wel een spectaculaire nieuwe hobby bij. (Lisa van der Velden)

Beeld Youtube
Beeld Youtube

4 februari 2016, 11:17

Playboys 'ode aan Snapchat'

Mocht u het gemist hebben: de Amerikaanse versie van Playboy kondigde in oktober aan geen naaktfoto's meer te gaan plaatsen, om zo een jonger publiek aan te spreken. Playboy heeft nu de cover van het eerste 'naaktloze' nummer geopenbaard, en het blijkt een ode te zijn aan de populaire app Snapchat, schrijft The Verge. Geschat wordt dat ongeveer 45 procent van de gebruikers van die app tussen de 18 en 24 jaar oud is. Dat past dus prima bij het streven om een jonger publiek aan te boren.

Het model op de cover sluit daar ook naadloos op aan. Het is niemand minder dan Sarah McDaniel, onder (jonge) internetters vooral bekend van Instagram, waar zij sinds oktober vorig jaar zeer populair is. Ze valt vooral op omdat ze lijdt aan heterochromia iridium, een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat je twee verschillende kleuren ogen hebt. Ook de pose is geheel indachtig het jonge publiek: McDaniel doet alsof ze een selfie maakt. Zo lijkt het alsof de intieme foto speciaal voor jou persoonlijk is geschoten, analyseert The Verge.

Overigens staan er nog wel degelijk compleet ontklede dames in het magazine. De New York Times mocht de jongste editie alvast inkijken, en merkt op dat de naakte dames hun edele delen bedekken, of bijvoorbeeld in de rug worden gefotografeerd. 'Paradoxaal als het misschien klinkt: Playboy heeft een flinke cosmetische operatie ondergaan en is met een meer natuurlijke uitstraling uit de operatiekamer tevoorschijn gekomen', concludeert de krant. (Thomas van der Kolk)

Beeld YouTube
Sarah McDaniel Beeld YouTube

3 februari 2016, 12:59

Nieuwe Popcorn Time 'beter dan ooit'

Popcorn Time, de populaire dienst waarmee gratis films en series kunnen worden gestreamd, is terug van nooit weggeweest. En deze keer zullen anti-piraterijclubs als Stichting BREIN er vermoedelijk een nóg hardere dobber aan hebben. Er is namelijk een nieuwe webversie gelanceerd waarmee iedereen het programma op zijn eigen website kan hosten: Popcorn Time Online. Dat schrijft TorrentFreak.

Tot nu toe was Popcorn Time een aparte app, maar Popcorn Time Online brengt de torrent client rechtstreeks naar Windows-browsers. Daarnaast is volgens de makers de kwaliteit van de beelden verbeterd, en kan nu 'bijna elk videoformat' worden afgespeeld. De verwachting is dat het toch al forse aanbod aan films daardoor flink zal toenemen.

Maar misschien nog wel zorgelijker voor auteursrechtenbeschermers is het feit dat de ontwikkelcode van Popcorn Time Online op de site GitHub is geplaatst. Dat betekent dat iedereen die een klein beetje handig is met computers het programma op zijn eigen site kan hosten. Daarnaast zou de nieuwe versie van Popcorn Time beter beveiligd zijn. Adressen van gebruikers worden via VPN afgeschermd, zodat ze moeilijker te achterhalen zijn.

In Nederland is het streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Popcorn Time verboden. Auteursrechtenstichtingen slaagden er in oktober in om PopcornTime.io stop te laten zetten. Maar dat is slechts één versie. PopcornTime.se ontwikkelt ondertussen vrolijk door en is nog steeds erg populair.

Popcorn Time Online is vanaf 4 februari beschikbaar. (Thomas van der Kolk)

Popcorn Time Online ziet er hetzelfde uit als de 'oude vertrouwde' versie. Beeld Popcorn Time

3 februari 2016, 11:34

'YouTube wil live 360-gradenvideo's'

YouTube zit momenteel met verschillende producenten van 360-gradencamera's om tafel om de mogelijkheid te bespreken dat livebeelden van deze speciale camera's in de toekomst op het videoplatform kunnen worden afgespeeld. Dit schrijft Buzzfeed op basis van meerdere insiders.

Sinds vorig jaar is het al mogelijk om 360-graden-videobeelden op YouTube te bekijken. Met behulp van speciale brillen, zoals de Google Cardboard, is het mogelijk om de beelden op deze video het idee van diepte te geven.

Momenteel is het wel mogelijk om deze video's te livestreamen, maar het resultaat daarvan zijn simpele beelden die bedoeld zijn om de filmmaker snel een overzicht te geven van wat hij aan het opnemen is, en die niet geschikt voor het grote publiek. Volgens Buzzfeed wil YouTube daar nu veranderingen in gaan brengen. Of en wanneer dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet duidelijk. (Thomas van der Kolk)

Beeld anp

2 februari 2016, 10:02

Video toont voortgang hoofdkantoor Apple

Het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino krijgt in rap tempo vorm. Een nieuwe video van Duncan Sinfield laat de progressie zien.

Het cirkelvormige gebouw nadert in ieder geval aan de buitenkant zijn voltooiing. Hierin zal nog aan het einde van dit jaar het merendeel van de 13.000 Apple-medewerkers die op de campus werkzaam zijn moeten worden gehuisvest. (Laurens Verhagen)

Beeld 9to5mac

2 februari 2016, 1:50

1 op de 7 mensen heeft Whatsapp

Berichtendienst Whatsapp heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers. Dat is ongeveer een op de zeven mensen die op aarde leven.

Dagelijks worden zo'n 42 miljard berichten verstuurd. Verder gaan er iedere dag zo'n 1,6 miljard foto's en 250 miljoen video's van de ene naar de andere gebruiker.

Whatsapp werd in 2014 door Facebook overgenomen. Toen waren er nog 'maar' 450 miljoen gebruikers. Met de deal was een bedrag gemoeid van ongeveer 19 miljard dollar.

De berichtendienst is nog altijd gratis in gebruik. Maar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wil, nu de mijlpaal van 1 miljard gebruikers bereikt is, geld verdienen met de app. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Overigens bereikte ook Googles maildienst Gmail de grens van 1 miljard actieve gebruikers. (ANP)

Beeld anp
Beeld Venturebeat

1 februari 2016, 14:47

Eerste adblockers voor Android-browsers

Samsung heeft recentelijk sofware voor reclamewissers op zijn site beschikbaar gemaakt, waarmee derde partijen dat soort extensies kunnen ontwikkelen voor browsers vanaf versie 4.0. De eerste adblockers die daarvan gebruik maken zijn nu beschikbaar. Zowel Adblock Fast als Crystal zijn verkrijgbaar om advertenties te blokkeren in de door Samsung standaard meegeleverde browser. Adblock Fast is beschikbaar voorAndroid 5.0 Lollipop en hoger, maar werkt ook aan ondersteuning voor Android 4.0.

Crystal is volgens de ontwikkelaar te gebruiken in de nieuwste versie van de browser meegeleverd in Android 6.0, maar geeft als minimumeis Android 4.2 aan op Google Play. De ontwikkelaars van Adblock Fast claimen dat het gebruik van hun adblocker de laadtijden van webpagina's verkorten met gemiddeld 51 procent. (Naschrift: Adblock Fast is inmiddels om onduidelijke redenen door Google uit de Play Store gehaald, red.).

Met de nieuwste update voor de browser is de ondersteuning toegevoegd in toestellen met Android 5.0 of hoger, aldus Samsung. Het bedrijf zegt zelf dat gebruikers hiermee de optie krijgen om op het internet te surfen zonder dat onnodige content hun schermen opvult. Samsung heeft de Content Blocker-extensie-api op 22 januari beschikbaar gemaakt.

In juni 2015 maakte Apple al bekend om in iOS 9 adblockers toe te staan in zijn eigen browser. Hierop volgde een grote piek in populariteit van adblockers in de App Store. In Android was het minder makkelijk om een adblocker-extensie te installeren. Om geen advertenties te zien was bijvoorbeeld een zelfstandige browsers nodig, zoals de browser van AdBlock Plus. (Jeroen de Vries / Tweakers.net)

Lees ook:

Zorg of zegen, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Advertentie-blokkers op internet zijn meestal fijn voor de gebruiker, maar straks wellicht de doodsteek voor mediabedrijven. (+)

29 januari 2016, 8:45

Elektrische schok door Apple-oplader

Van een oplader mag je verwachten dat die stroom geeft aan apparaten, niet aan jezelf. Daarom ziet Apple zich genoodzaakt wereldwijd opladers voor iPhones, iPads en Macs terug te roepen omdat bepaalde modellen kans hebben te breken en elektrische schokken te geven.

Het betreft opladers die Apple sinds 2003 wereldwijd heeft verkocht. Apple meldt dat het om lichtnetadapters gaat met twee zogeheten pennen die kapot kunnen gaan, 'met het risico op elektrische schok bij aanraking tot gevolg'. Twaalf keer is dat voorgevallen, aldus Apple. Ter compensatie biedt het bedrijf aan iedere riskante oplader kosteloos in te ruilen voor een bonafide model.

Klanten kunnen een risicovol model herkennen aan de binnenkant van de gleuf van de stekkeradapter, die in de batterij wordt geklikt. Staat daar de regiocode 'EUR' vermeldt in een rechthoekig kader, dan is er niks aan de hand. Indien er vier à vijf cijfers staan, of gewoonweg helemaal niks, dan bent u in het bezit van een riskant model en kunt u deze inruilen bij de Apple-winkel of online. (Jeroen van Raalte)

Volgens Apple zijn er twaalf gevallen bekend van elektrische schokken. Beeld afp
Beeld Apple
Apple verkocht de riskante modellen sinds 2003. Beeld afp

28 januari 2016, 21:45

Kijkje in de keuken van de NSA

Op de cyber security-conferentie Enigma gaf de belangrijkste hacker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, Rob Joyce, een kijkje in de spionagekeuken. Voor een zaal vol academici en securityprofessionals legde hij uit hoe men de NSA het best buiten de digitale poorten kan houden.

Rob Joyce is de ‘nation’s hacker-in-chief’, zoals technologie-tijdschrift Wired hem met een zweem van bewondering noemt. De hacker leidt het ‘Tailored Acces Operations’-team (TAO) van de inlichtingendienst dat bij vriend en vijand een kijkje neemt in de computersystemen. Het motto van het team dat meer dan 1.000 medewerkers telt heeft is veelzeggend: ‘Jouw data is onze data, jouw apparatuur is onze apparatuur – overal en altijd, met alle juridische middelen’.

De door Edward Snowden gelekte documenten brachten het bestaan van het team en verschillende van haar toepassingen aan het licht. Joyce waarschuwt zijn toehoorders dat de NSA zelfs de kleinste openingen vindt om een computersysteem binnen te komen: ‘Je moet niet aannemen dat een fout in het systeem te klein is om op te vallen of gebruikt te worden’, aldus de tophacker. ‘We hebben dat eerste scheurtje nodig. En dan gaan we zoeken en zoeken en zoeken.’ Ook vertelt hij dat je systemen nooit tijdelijk open moet stellen, bijvoorbeeld tijdens onderhoud. Het zijn de momenten waarop de veiligheidssystemen even wegvallen, als de cyberspionnen de systemen in stappen.

Ook apparaten die medewerkers van bedrijven mee naar de werkvloer nemen zijn potentiële openingen voor de hackers van de NSA; gameplatform Steam is bijvoorbeeld een gemakkelijke manier om een systeem te penetreren. Een ander voorbeeld is hardware zoals een aircosysteem.

Geheimen lijken onder het toeziend oog van Joyce en zijn collega's tot een vergane tijdperk te behoren. Rob Joyce: 'Elk groot netwerk komen we met doorzettingsvermogen en focus binnen.'

Een demonstratie tegen de NSA Beeld ap

27 januari 2016, 16:34

Alternatieven voor de Facebook-duim

De komende weken voert Facebook voor alle gebruikers de mogelijkheid in om op posts te reageren met een 'reactie-emoji'. De verschillende gezichtjes zijn op te roepen door langer op het 'vind ik leuk'-duimpje te drukken.

In oktober vorig jaar begon Facebook met een test van de nieuwe reactie-emoji's. In een uitgebreid interview met Bloomberg bevestigt Chris Cox, Chief Product Officer van het sociale netwerk, dat de nieuwe icoontjes gedurende de komende weken wereldwijd worden ingevoerd.Met de emoji's kunnen Facebook-gebruikers meer emoties gebruiken om te reageren op berichten van vrienden. De keuze voor de emoji's zou gemaakt zijn aan de hand van veelgebruikte reacties. Het 'Yay'-gezichtje heeft de uiteindelijke selectie echter niet gehaald, omdat deze uitdrukking niet 'universeel' begrepen zou worden.

Facebook heeft de nieuwe icoontjes eerst uitgetest in Spanje en Ierland, later volgden Chili, de Filipijnen, Portugal en Colombia. Begin januari kwamen de reactie-emoji's ook naar Japan. Cox stelt tegenover Bloomberg dat de emoji's veel gebruikt werden tijdens de terroristische aanslagen in Parijs, in november 2015.

De nieuwe manier om op een andere manier dan met een 'like' te reageren komt voor uit de wens voor een 'ik voel met je mee'-knop. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg sprak zich in september 2015 voor het eerst uit over een dergelijke functie als aanvulling op het duimpje omhoog. (Julian Huijbregts / Tweakers.net)

De bekende blauuwe duim krijgt concurrentie. Beeld anp

27 januari 2016, 16:11

Facebook: vertaal 'cookie' als 'koekje'

'Browser', 'server', 'cookie' - Engelse woorden weliswaar, maar de gemiddelde Belg weet niet beter. Toch vindt Facebook, dat in hoger beroep een vonnis van de Belgische rechter aanvecht, dat deze leenwoorden niet thuishoren in de rechtszaal. Daamee zou de uitspraak achteraf bezien niet rechtsgeldig zijn.

Dit meldt De Tijd. November vorig jaar bepaalde de Belgische rechter in een kortgeding dat Facebook niet het surfgedrag van Belgen zonder Facebook-account mag volgen. Mark Zuckerbergs bedrijf stapte daarop naar het gerechtshof en presenteerde woensdag een nieuw argument: het vonnis is in strijd met de taalwet.

Volgens de advocaten van het sociale medium was het Nederlands vastgesteld als proceduretaal van de zaak. Het onvertaald gebruik van Engelse termen als 'homepage' en 'browser' in het vonnis zou derhalve onwettig zijn. Rechtspraak moet voor iedereen verstaanbaar zijn, zo betoogt Facebook, anders dreigt 'klassenjustitie'.

Nu doet Facebook ook een paar suggesties voor termen die de rechter beter had kunnen gebruiken. Zo mag 'browser' vertaald worden als 'internetsnuffelaar' en laat een 'cookie' zich in goed Nederlands uitdrukken als 'koekje'.

De taalkwestie is niet de enige troef in handen van Facebook. Het Amerikaanse bedrijf voert nog zes grieven aan in de hoop het vonnis nietig te laten verklaren. (Jeroen van Raalte)

Facebook vecht in hoger beroep het vonnis van de Belgische rechter aan. Beeld anp
Facebook mag het surfgedrag van Belgen zonder Facebook-account niet meer volgen. Beeld anp

27 januari 2016, 14:00

Ivoorhandel op Yahoo Japan

Yahoo Japan belooft maatregelen te nemen tegen de illegale ivoorhandel op het internetplatform. Dit maakte het bedrijf woensdag bekend, nadat ze werd beschuldigd van medeplichtigheid aan olifantenslachting, omdat het online platform de handel in ivoor op veilingsites toestaat.

Het activistennetwerk Avaaz is een petitie begonnen om een einde te maken aan Yahoo’s ‘bloedige geheim’. Er zijn al meer dan 1,1 miljoen handtekeningen verzameld. Met de petitie willen de activisten de directeur en bestuursvoorzitter van Yahoo, Marissa Mayer, en ‘alle andere bedrijven die de online verkoop van ivoor toestaan’, onder druk zetten.

Veilingsites hebben tussen 2012 en 2014, met inbegrip van hele olifantenslagtanden, meer dan 12 ton ivoor verhandeld op het Japanse Yahoo. Op het internet staan duizenden advertenties voor (producten van) ivoor.

Er is veel vraag naar ivoor in Japan, vooral omdat daar ‘hanko’ van gemaakt wordt. Dat zijn houten stempels die zijn ingelegd met ivoren karakters. Ook traditionele ivoren zeehondenbeeldjes en andere decoratieve voorwerpen zijn populair onder de Japanners. Jagers doden jaarlijks duizenden olifanten om aan de vraag te voldoen.

Met een petitie willen de activisten de directeur en bestuursvoorzitter van Yahoo, Marissa Mayer onder druk zetten om de online ivoorhandel te stoppen Beeld anp
Beeld anp

27 januari 2016, 13:11

Grote problemen Safari-browser

Veel gebruikers van Apple's besturingssystemen iOS- en OS X melden problemen met Safari, de internetbrowser die standaard op Apple-apparaten wordt geleverd. Bij het invoeren van tekst in de adresbalk sluit de browser zichzelf af. Het probleem wordt zowel op mobiele Apple-apparaten als op Mac-computers gerapporteerd. Ook mensen met een oudere versie van de browser blijken er last van te hebben, dus de recente update lijkt niet de veroorzaker te zijn.

Gebruikers kunnen voorkomen dat de browser crasht door in het instellingenmenu van Safari de automatische suggesties uit te schakelen. De bug lijkt zich voor te doen wanneer zoekopdrachten automatisch worden aangevuld. Door te surfen in privémodus kan de crash worden omzeild. Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is van het probleem.

Hoewel op sociale media als Twitter en Reddit veel wordt geklaagd, heeft Apple zelf de problemen nog niet gemeld. (Thomas van der Kolk)

Wijlen Steve Jobs presenteerde in 2003 Safari als de nieuwe standaardbrowser op Apple-apparaten. Beeld epa

27 januari 2016, 10:42

Olympus komt met digitale retro-camera

Camerafabrikant Olympus wekt een van zijn vlaggenschepen uit langvervlogen jaren opnieuw tot leven: de Pen-F uit de jaren '60 en '70. De nieuwe versie van de meetzoekercamera krijgt een klassieke behuizing met veel knoppen, maar zal tegelijkertijd worden voorzien van de nieuwste digitale technieken, schrijft The Verge. Ideaal dus voor fotografen die moderne foto's op hoge resolutie willen maken met een camera die klassiek aanvoelt.

Het wordt een spiegelloze digitale camera met een 20-megapixelsensor, maar er zal ook een functie worden toegevoegd waarmee 50-megapixelfoto's kunnen worden gemaakt. Dat gebeurt door vier opnamen te maken en de sensor met behulp van het stabilisatiemechanisme iedere keer een klein stukje te verschuiven.

Het zoekerbeeld heeft 2,36 miljoen beeldpunten, oftewel een resolutie van 1024x768 pixels. Meer technische details lees je op Tweakers.net. (Thomas van der Kolk)

Beeld Olympus
Beeld Olympus

26 januari 2016, 15:57

Uber controleert gevaarlijke chauffeurs

Roekeloos, asociaal, onbeleefd – klachten over taxichauffeurs zijn zo oud als het beroep zelf. Het Amerikaanse taxibedrijf Uber wil nu de onvrede beteugelen door de rijstijl van zijn chauffeurs te controleren met behulp van bewegingssensoren in hun smartphones, zo meldt The Guardian.

Momenteel beschikt Uber al over een review-systeem waarin klanten een ritje achteraf beoordelen, maar voor het hippe bedrijf uit Californië is dat niet genoeg. Daarom is Uber begonnen met een proef in Houston, Texas, waarbij smartphones data verzamelen over de rijkunsten van hun eigenaars: Uber-taxichauffeurs.

Met behulp van een accelerometer, ingebouwd in vrijwel elke smartphone, kan Uber zien wanneer een chauffeur herhaaldelijk snel optrekt en weer afremt – een teken van bumperkleven. Ook gps-gegevens kunnen ongewenst rijgedrag van de taxichauffeur blootleggen: te snel optrekken, veel van rijbaan wisselen, ongelijkmatige snelheid, enzovoorts.

Gyrometers, tot slot, registreren kleine bewegingen van de telefoon zelf. Zo kan Uber zien wanneer een chauffeur zich te veel bezighoudt met zijn smartphone en te weinig met de weg.

Nu heeft Uber het natuurlijk goed voor met de privacy van chauffeurs: het bedrijf zal pas kijken naar de data nadat er een klacht is ingediend. Toch gonzen er ook ideeën voor het actief gebruiken van al die gegevens. Zo noemt Uber de mogelijkheid telefoonhouders (voor in het dashboard) op te sturen naar chauffeurs met een te beweeglijke smartphone. En bestuurders die een traject veel sneller afleggen dan de gemiddelde auto, kunnen een berichtje ontvangen met de boodschap 'hun enthousiasme te temperen'.

Uber heeft verklaard op dit moment meer van dit soort experimenten te doen, in de hoop roekeloze chauffeurs voortaan in het gareel te houden. (Jeroen van Raalte)

Beeld afp
De Uber-app. Beeld afp

25 januari 2016, 13:02

Robot doet Rubiks kubus

Zelf deed ondergetekende er ooit, ergens in de jaren '80, minuten over om de kubus op te lossen. 'Oplossen' houdt hierbij in: de kubus zodanig draaien dat er uiteindelijk zes monochrome vlakken overblijven. Uit eigen ervaring kan ik melden dat dat nog best lastig is. De bekende kleurige kubus zag in 1974 het licht en sindsdien proberen generaties het record te verstigen.

Dat record is nu in handen van een robot. 'Weer een bewijsstuk voor het feit dat robots uiteindelijk al onze banen overnemen', zo schrijft Mashable half schertsend. Een filmpje laat zien hoe de robot in kwestie de kubus in ongeveer een seconde oplost. Dat is snel.

Het menselijke record is in handen van ene Lucas Etter, die het binnen vijf seconde deed. Ook niet gek. (Laurens Verhagen)

Beeld Thinkstock

25 januari 2016, 10:55

Nederlanders haken af bij Twitter

Maar liefst 11 procent van alle Nederlandse gebruikers is vorig jaar afgehaakt bij Twitter. Vooral jongeren verlaten het netwerk. Van de vijftien- tot negentienjarigen is afgelopen jaar bijna de helft definitief uitgelogd en afgemeld. Het jaar ervoor was al ruim een kwart afgehaakt.

Dat blijkt althans uit een enquête onder ruim 10.000 mensen door onderzoeksbureau Newcom. De afhakers vinden dat Twitter ze te weinig oplevert, dat ze er te veel tijd aan kwijt zijn en dat ze zich er niet meer thuis voelen. Twitter groeit, net als Facebook, wel onder ouderen. Ongeveer 2,6 miljoen Nederlanders gebruiken Twitter.

WhatsApp is volgens het onderzoek het grootste sociale medium in Nederland, met 9,8 miljoen gebruikers. Van hen gebruikt ongeveer 7 miljoen het dagelijks. Facebook volgt met 9,6 miljoen gebruikers en Youtube met 7,2 miljoen. Daarna komen LinkedIn, Google+, Twitter, Instagram en Snapchat. (BuzzT)

Het logo van twitter. Beeld anp

25 januari 2016, 7:42

Vertrek vier topmannen Twitter

Productmanager Kevin Weil, HR-manager Brian Schippers en hoofd ontwikkelaar Alex Roetter verlaten Twitter, dat al een tijdje kampt met tegenvallende resultaten. Ook de general manager van de videodienst Vine, Jason Toff, neemt afscheid. Dit werd overigens in tegenstelling tot het vertrek van de vier andere leidinggevenden niet aangekondigd door Twitter-topman Jack Dorsey.

De topmannen nemen volgens Dorsey ‘een welverdiende pauze’. Hij concretiseerde dat niet. De taken worden verdeeld over operationeel directeur Adam Bain en hoofd techniek Adam Messinger. Volgens een bron bij Twitter worden er deze week twee nieuwe bestuursleden aangesteld die het bedrijf, dat in een jaar tijd de helft van zijn beurswaarde zag verdampen, moeten hervormen. Twitter kampt ook met een terugloop in het aantal gebruikers.

22 januari 2016, 12:50

'Stockholm krijgt 5G in 2018'

Terwijl in Nederland T-Mobile als laatste grote aanbieder bezig is om zijn 4G+-netwerk uit te rollen, kondigt Ericsson aan al in 2018 5G-diensten te kunnen aanbieden.

Op dit moment is er nog geen standaard voor 5G, maar verschillende bedrijven experimenteren met technologieën die tot 5G zouden kunnen worden gedoopt. 5G moet een snelheid krijgen waarmee bijvoordeeld een hele speelfilm binnen een seconde te downloaden is. Daarnaast zou de nieuwe mobiele standaard ervoor moeten zorgen dat er veel meer apparaten tegelijk verbonden kunnen zijn met het netwerk. Dit is nodig om de ontwikkelingen rond slimme apparaten, het internet of things, te kunnen bijbenen.

De Zweedse netwerkbouwer werkt samen met provider Teliasonera, die het nog snellere netwerk over twee jaar wil uitrollen in Stockholm en Tallinn, hoofdsteden van respectievelijk Zweden en Estland.

Eerder maakte Zuid-Korea al bekend 1,5 miljard dollar in de ontwikkeling van een 5G-draadloos netwerk te investeren. 'China, de VS en landen in Europa zijn ook hard bezig met de 5G-technologie, we geloven dat er veel competitie zal zijn op deze markt over een paar jaar', zei het ministerie van wetenschap van Zuid-Korea.

Een topman van LG geeft een presentatie over 5G. Beeld ANP

22 januari 2016, 11:46

LinkedIn staat stijf van de cliches

Oude gewoonten zijn taai, oude buzzwoorden gaan ook heel lang mee. Dat blijkt uit de jaarlijkse top-10 van LinkedIn van meest gebruikte clichés. De top-10 van 2016 bevat geen nieuwkomers en 'afgezien van een paar plaatswisselingen is de lijst nagenoeg hetzelfde als die van 2015', constateert het carrièrenetwerk.

Te vermijden dus, in 2016:
1. Creatief
2. Gedreven
3. Strategisch
4. Verantwoordelijk
5. Gepassioneerd
6. Gemotiveerd
7. Gespecialiseerd
8. Expert
9. Enthousiast
10. Analytisch

Er blijft wel weinig over, zo.

Wat kun je dan anders doen om de aandacht te trekken van een nieuwe werkgever of potentiële opdrachtgever? Roos van Vugt, oprichtster van de website Merkwerker, expert op het gebied van online identiteit en zelf niet vies van buzzwoorden ("Social. Kracht. Impact."), doet er een paar van de hand in een persbericht van LinkedIn.

Leg uit waarom je jezelf *vul hier een van de tien clichés in* noemt. Laat anderen je aanbevelen (de recommendations van LinkedIn). Voeg vaardigheden toe aan je profiel. Voeg foto's of video's toe als woorden niet volstaan.

Andere tips over de voors en tegens van buzzwords/clichés deelt LinkedIn in het Engels. Ze missen daar kennelijk de 'passion', de 'drive' of de 'creativity' om hun Nederlandse 'users' te 'serve'. (Peter van Ammelrooy)

Als ik later groot ben, wil ik een strategische en gespecialiseerde expert worden. Beeld LinkedIn/Tom Fishburne
Beeld LinkedIn/Tom Fishburne

21 januari 2016, 16:57

Nieuwe browser vervangt advertenties

De voormalige baas van Mozilla (de club achter de browser Firefox) komt met een nieuwe (mobiele) browser: Brave. Deze speelt in op de nog steeds groeiende behoefte aan adblockers. De browser die binnenkort in beta gaat belooft een aantal zaken die we ook kennen van andere blockers: sneller laden van pagina's door het ontbreken van advertenties en het verwijderen van privacyschendende trackingcookies.

Het bijzondere is echter dat Brave de nare advertenties vervangt door 'eigen' advertenties. Die zijn niet vervelend en gaan netjes om met de privacy, belooft Brave. Het geld dat hiermee wordt verdiend, moet worden verdeeld tussen de uitgevers, Brave en zelfs de gebruikers.

Een ambitieus plan, dat toch niet kleine partijen als Google de wind uit de zeilen moet nemen. En tegenstanders kunnen aanvoeren dat Brave simpelweg steelt: ze vervangen advertenties door eigen spul zonder dat met de uitgevers te overleggen. Toch kan het werken, zegt Brendan Eich van Brave tegenover techblog The Verge. 'Als er genoeg gebruikers zijn, kan Brave een interessantere bron van inkomsten zijn dan het huidige model.' Hij wijst erop dat de hele markt bang is voor de komst van adblockers en zijn browser dus best als alternatief zouden kunnen zien. (Laurens Verhagen)

21 januari 2016, 16:03

Spectaculaire groei van muziekhandel

De uitgaven aan muziek zijn vorig jaar met 10 procent gestegen ten opzichte van 2014. Dat meldt de NVPI, de brancheorganisatie van de Nederlandse muziekindustrie. Het is voor het eerst in 25 jaar dat er een stijging met dubbele cijfers te zien is.

De omzet uit streaming diensten als Spotify, Deezer, Google Play en Apple Muziek is met 33 procent toegenomen en de digitale markt levert nu meer op dan de verkoop van cd's en vinyl. 48 procent van de omzet komt uit fysieke producten, 52 procent uit muziek in digitale vorm. De omzet uit downloads daalde evenwel opnieuw, met ruim 20 procent.

De NVPI houdt een slag om de arm: vanwege de internationale verwerking van streaming inkomsten is de omvang daarvan nog onzeker. Wat aan Nederland is toegekend hoopt de organisatie in maart te melden.

De internationale koepelorganisatie van platenbazen, IFPI, meldde vorig jaar al in de Volkskrant dat 2014 het laatste jaar was dat de wereld meer besteedde aan fysieke muziekdragers dan aan de digitale vormen.

Is nu nog de vraag: is de omslag te danken aan de Fabulous Four?
(Peter van Ammelrooy)

The Beatles - nu ook in streamingformaat. Beeld afp

21 januari 2016, 13:09

Noord-Korea volgen op Twitter mag

Wie in Zuid-Korea op de hoogte wil blijven van de gedachtenspinsels van de Noord-Koreaanse leider, kan gerust het officiële Noord-Koreaanse Twitteraccount volgen. Dit heeft een Zuid-Koreaanse rechter bepaald nadat een journalist werd vervolgd wegens sympathiseren met het Noord-Koreaanse regime, aldus The Guardian.

Het is overigens niet verstandig om in eigen tweets te verwijzen naar berichtjes van de leiding in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, of deze te retweeten. In dat geval gaat het namelijk wel om een strafbaar feit: promotie van de Noord-Koreaanse staat.

Hoewel vrijgesproken van de 'Twitteraanklacht' werd de 73-jarige journalist wel schuldig bevonden aan het steunen van Noord-Korea. In berichten op zijn blog zou hij zijn waardering voor het regime van Kim Jong-un hebben verspreid. Hij moet een jaar de cel in.

Pyongyang maakte in 2010 een Twitteraccount aan. Sindsdien heeft het regime 17.500 tweets de wereld in gestuurd, veelal kritische noten over Zuid-Korea en de VS en zegeningen van het Noord-Koreaanse regime. Het account telt 18.500 volgers. Dat zullen allen buitenlanders moeten zijn, want in het land zelf is Twitter geblokkeerd.

Sinds 1948 verbiedt de Zuid-Koreaanse wet haar burgers te sympathiseren met of het prijzen van het regime in Pyongyang. Volgens critici vormt de wet een serieuze beperking van de vrijheid van meningsuiting, maar de Zuid-Koreaanse autoriteiten beschouwen de wetgeving als legitiem, gezien de nucleaire dreiging van het buurland. (Jeroen van Raalte)

Kim Jong-un, leider van Noord-Korea. Beeld afp

21 januari 2016, 11:02

Mont Blanc in Google Maps

Het Mont Blancmassief kan vanaf nu in 360-graden-beeld worden bekeken, zo heeft Google bekendgemaakt. Om de berg en het omliggende gebied in kaart te brengen, werkte Google naar eigen zeggen samen met alpenfotografen, skiërs, atleten en bergbeklimmers. Naast 360-graden-beeld zijn er ook filmpjes beschikbaar. Zo kun je meerennen met Kilian Jornet, die het record in handen heeft van het snelst de Mont Blanc op- en afrennen, en mee een ijswand opklimmen met Laetitia Roux.

Google vraagt ondertussen ook aandacht voor klimaatverandering en wijst erop hoe de gletsjers van de Franse berg smelten. 'Deze Street View is tegelijkertijd een digitaal verslag van de Mont Blanc zoals het er vandaag de dag uitziet. Toekomstige enthousiastelingen en wetenschappers kunnen zo terug in de tijd kijken en zien hoe de berg is veranderd.'

Een keer eerder werd een dergelijk groot project ondernomen. Vorig jaar bracht Google El Capitan (een verticale rotsformatie van 900 meter hoog) in Yosemite National Park in Californië in kaart. (BuzzT)

Beeld Google

21 januari 2016, 9:28

Recorddrone

Een team van ingenieurs van de Universiteit van Oslo heeft een record gevestigd met een eigen gebouwde drone. De reusachtige constructie wist maar liefst 61 kilo de lucht in te krijgen. Deze prestatie leverde een plekje in het Guinness Recordboek op. Dat is te lezen op de Facebookpagina van de Noorse knappe koppen.

Het gevaarte, omgedoopt tot de Megakopter, bestaat uit acht hexacopters (drones met zes armen met daaraan de helikopterbladen) en wordt aangedreven door 48 individuele motortjes. De vracht van 61 kilo zweefde 37 seconden in de lucht, zo is te zien in een filmpje van Guinness World Records op YouTube.

Het team van ingenieurs hoopt in de toekomst de Megakopter aan te passen waardoor het nog zwaardere vracht en zelfs mensen kan optillen. (BuzzT)

Beeld YouTube

20 januari 2016, 15:41

Recht op vergoeding bij lange storing

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat abonnees voortaan het recht hebben op compensatie als er bij hun telecomprovider sprake is van een storing die meer dan 12 uur lang duurt. De nieuwe regeling is opgenomen in de Telecomwet. Voordat de wet van kracht wordt, moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen.

Bij storingen die tussen de 12 en 24 uur lang duren, krijgt de klant één dag abonnementsgeld vergoed. Voor elke dag dat de storing langer duurt, komt daar een dag abonnementsgeld bij. In de praktijk betekent dit dat de gemiddelde klant een euro of 2 vergoeding krijgt bij een langdurige storing.

Het kabinet schat dat er per jaar ongeveer 14 storingen zijn die langer dan 12 uur duren. Op jaarbasis kan zo'n storing de providers al snel ongeveer 2,8 miljoen euro gaan kosten. De compensatieregeling moet ook gaan gelden bij storingen die na aardbevingen ontstaan, zo is in een aparte wet vastgelegd.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken probeerde de wijziging van de Telecomwet er al sinds 2013 door te krijgen. Zijn plan ontstond onder andere naar aanleiding van een grote storing bij Vodafone in 2012.
(Thomas van der Kolk)

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Een storing bij Vodafone in 2014. Beeld anp

20 januari 2016, 12:17

Sina Weibo neemt afscheid van 140 tekens

China's eigen Twitter Sina Weibo maakt een einde aan het limiet van 140 tekens per bericht. Vanaf 28 januari kan een selecte groep die het langst de Chinese microbloggingdienst gebruikt, ongelimiteerd van stof zijn. Een maand later volgen de rest van de naar schatting 200 miljoen gebruikers van Sina Weibo.

De baas van Sina Weibo, Wang Gaofei, maakte de nieuwe mogelijkheid bekend via zijn eigen account op de microbloggingsdienst, die in China lange tijd als mooi alternatief gold voor het door de communistische autoriteiten verboden Twitter. De afgelopen jaren heeft Sina Weibo echter steeds meer concurrentie heeft gekregen van de mobiele applicatie WeChat, dat het beste van Whatsapp, Twitter en Facebook combineert en een unieke betaalfunctie heeft. Ruim 650 miljoen Chinezen gebruiken inmiddels WeChat.

Het besluit van Sina Weibo om het limiet van 140 tekens los te laten, komt vlak nadat Twitter ook liet doorschemeren bezig te zijn om gebruikers langere stukken tekst te kunnen laten schrijven. Vorig jaar zomer maakte het Amerikaanse bedrijf dit al mogelijk voor privé-berichten die gebruikers aan elkaar kunnen sturen.

Beeld Sina Weibo

20 januari 2016, 10:22

'123456' opnieuw populairste wachtwoord

Ondanks vele waarschuwingen van beveiligingsexperts blijven internetgebruikers hun accounts slecht beveiligen. Dat valt op te maken uit de top 25 van de wereldwijd meest gebruikte wachtwoorden van 2015, die voor het vijfde achtereenvolgende jaar is samengesteld wachtwoordmanager-app Splashdata. De lijst bestaat louter uit wachtwoorden die zeer gemakkelijk te raden, laat staan te kraken, zijn.

Net als in 2014 was '123456' wereldwijd het meest gebruikte wachtwoord, gevolgd door 'password'. Verder zien we in het lijstje vooral variaties van de nummer 1, algemene woorden als 'football en 'baseball' en de eerste letters van het internationale toetsenbord: 'qwerty' (horizontaal) en '1qaz2wsx' (de eerste twee kolommen). Nieuw in 2015, ongetwijfeld door de recent verschenen nieuwe Star Wars-film, zijn 'starwars', 'solo' en 'princess'.

Overigens is het vrij logisch dat er in lijstjes van populaire wachtwoorden geen echt goede wachtwoorden staan, omdat goede wachtwoorden doorgaans uniek en moeilijk te raden zijn.

De top-25:
1 - 123456 (-)
2 - password (-)
3 - 12345678 (^1)
4 - qwerty (^1)
5 - 12345 (V2)
6 - 123456789 (-)
7 - football (^3)
8 - 1234 (V1)
9 - 1234567 (^2)
10 - baseball (V2)
11 - welcome (nieuw)
12 - 1234567890 (nieuw)
13 - abc123 (^1)
14 - 111111 (^1)
15 - 1qaz2wsx (nieuw)
16 - dragon (V7)
17 - master (^2)
18 - monkey (V6)
19 - letmein (V6)
20 - login (nieuw)
21 - princess (nieuw)
22 - qwertyuiop (nieuw)
23 - solo (nieuw)
24 - passw0rd (nieuw)
25 - starwars (nieuw)
(Thomas van der Kolk)

Beeld anp

19 januari 2016, 16:17

Ook de printer volgt voorbeeld van Uber

Een 'Uber voor printers', zo omschrijft het vakblad Emerce het initiatief van kantoorautomatiseerder Veenman. Daar willen we voor een groot deel in meegaan, op één saillant detail na: Uber komt naar je toe, voor Innoprint moet jíj ergens naar toe.

Wat Veenman doet met zijn onlinedienst is mensen die snel een afdruk nodig hebben van een document terwijl onderweg zijn de mogelijkheid bieden om met een app een printer in de buurt te vinden. Die staat in een winkel, supermarkt of kantoor.

Je loopt naar binnen, logt in op de printer en drukt de bestanden af die je online hebt gezet. Je rekent af via een tegoed, 15 eurocent voor een A4'tje in het zwart, 45 cent voor een afdrukje enkelzijdig in kleur. Je kunt ook scannen: 5 cent per vel.

Innoprint is nu alleen nog beschikbaar bij vier adressen die meedraaiden in een pilot. De dienst gaat binnenkort van start bij 350 Bruna-winkels. Veenman hoopt dat supermarkten, hotels en vliegvelden mee gaan doen.

Printen neemt af, aldus algemeen directeur Dirk Olivier van Veenman, 'maar consumenten, mobiele werkers, zzp’ers en organisaties willen nog steeds af en toe kunnen printen.' Innoprint maakt een eigen printer overbodig en ook het zoeken naar een copyshop.

Innoprint werkt nu nog alleen met de cloudprint-technologie van Google, maar gaat ook andere protocollen ondersteunen.

Mogen we een suggestie doen? Die verUbering iets verder doortrekken: een cloudprinter in elke Uber-taxi. De dichtsbijzijnde maakt de print en levert die af op een adres dat je opgeeft. (Peter van Ammelrooy)

Beeld Veenman
Cloudprinting - hier volgens Samsung. Beeld Samsung

19 januari 2016, 10:55

Grote storing bij Twitter

Twitter was dinsdagochtend urenlang onbereikbaar vanwege een wereldwijde storing. Bij het bezoeken van twitter.com verscheen de melding: ‘Er is iets technisch fout.’ Ook de apps en de webapplicatie Tweetdeck lagen er uit.

De problemen begonnen ongeveer rond 9 uur Nederlandse tijd en waren tegen 12 uur (Nederlandse tijd) grotendeels opgelost. Rond het middaguur hadden sommige gebruikers nog problemen met lezen en plaatsen van tweets. Ook het zoeken op oude tweets gaat nog moeizaam.

Wat de oorzaak was, is nog onduidelijk.

17 januari 2016, 12:45

Klussen elektrische auto dodelijk gevaar

Amateurs die ervan houden te sleutelen aan hun auto kunnen dat beter nalaten bij een elektrische wagen. De internationale brancheorganisatie Institute of the Motor Industry (IMI) waarschuwt dat niet-gekwalificeerde autoklussers gevaar lopen te worden geëlektrocuteerd. Ook bestaat de kans dat brand ontstaat. Dit meldt The Independent.

Het IMI roept de Britse regering op maatregelen te nemen om dergelijke incidenten met elektrische auto's te voorkomen. Autotechnici moeten de juiste opleiding krijgen en in het bezit zijn van een licentie alvorens ze mogen sleutelen aan elektrische motoren, zo bepleit de brancheorganisatie.

In elektrische auto's kan spanning voorkomen van 700 volt of meer, drie keer zoveel als de gebruikelijke netspanning van 230 volt. 'Vroeg of laat gaan er mensen dingen proberen die ze niet zouden moeten doen,' zegt de baas van het IMI, 'en zullen ze zichzelf roosteren.'

In Groot-Britannië rijden momenteel ongeveer 45 duizend elektrische auto's op de weg. Daartegenover staan duizend technici gekwalificeerd om ze te repareren. Het IMI vermoedt echter dat het aantal Britten dat in een elektrische wagen rijdt rap zal toenemen in de komende jaren en, indien er niets wordt ondernomen, het aantal kundige technici zal achterblijven. Daarom trekt de organisatie nu aan de bel. (Jeroen van Raalte)

Onder de motorkap van een Bluecub. Beeld epa
Tesla-fabriek in Tilburg. Beeld anp

15 januari 2016, 17:56

Kinderen rebellenbaas boos om game

Nabestaanden van de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi hebben de uitgever aangeklaagd van Call of Duty: Black Ops II, de voorgaande editie van de succesvolle soldantensimulator.

Volgens drie van zijn kinderen, die wonen in Frankrijk, wordt hun vader en de leider van de voormalige verzetsbeweging UNITA in de game afgebeeld als een 'barbaar'. Ze eisen een miljoen euro schadevergoeding.

Savimbi voerde tientallen jaren een guerilla tegen de regering van Angola. Dat mondde uit in een burgeroorlog waarin een half miljoen doden viel. Na een vredesakkoord vielen er nog talloze doden door de miljoenen landmijnen die tijdens de strijd in de grond zijn gestopt.

In de game is tijdens een filmisch intermezzo te zien hoe Savimbi zijn strijders oproept tot de aanval, waarbij de rebellenleider met een wapen zwaait. Volgens de advocaat van de familie, geciteerd in The Guardian, portretteert het spel Savimbi als een 'enorme dwaas die iedereen wil doden'. Maar in feite was Savimbi 'een politiek leider en strateeg', aldus de advocaat.

Savimbi werd in 2002 gedood in een schermutseling met het Angolese leger. Zijn politieke invloed en reputatie waren toen al tanende.

Het is niet de eerste keer dat Activision, uitgever van Call of Duty wordt aangeklaagd vanwege de wijze waarop een historisch figuur in de game te zien is. De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega verloor eerder een rechtszaak. (Peter van Ammelrooy)

Wijlen rebellenleider Jonas Savimbi in het soldatenspel Call of Duty. Beeld Activision
Beeld Activision

15 januari 2016, 12:23

Koreaanse tv-shows in Netflix

Altijd al geïnteresseerd geweest in pak 'm beet ‘Dutch Movies', 'Deep Sea Horror Movies', 'Korean TV Shows' of 'Satanic Stories'? In Netflix blijkt een wagonlading aan zeer specifieke categorieën te zitten die normaal niet te zien zijn.

Standaard toont Netflix slechts een aantal categorieën, toegespitst op de individuele kijker. De films in de nu ontdekte geheime afdelingen zijn ook niet altijd via de zoekfunctie te bereiken. Mashable legt uit hoe ze in de browser zijn op te roepen. Ook heeft het techblog een lange lijst met alle categorieën. Maar nog makkelijker is de Chrome-extensie ‘Super Browse’.

Het is wellicht een pleister op de wonde na het nieuws eerder deze week dat de videodienst een einde maakt aan het omzeilen van regiorestricties. Veel mensen maakten gebruik van deze omzeiling, waarna het mogelijk was bijvoorbeeld in Nederland het veel rijkere Amerikaanse aanbod te zien. (Laurens Verhagen)

14 januari 2016, 17:04

Netflix zegt: bye bye proxy

Pech voor iedereen die met een trucje geniet van het rijke aanbod dat Netflix aan zijn Amerikaanse abonnees biedt: het bedrijf gaat er een einde aan maken. In een blogpost op de Netflix-website maakte topman David Fullagar donderdag bekend proxies en andere manieren die mensen gebruiken om de regio-restricties van de streamingdienst te omzeilen, in 'de komende weken' te blokkeren met nieuwe technologie. Dergelijke systemen zijn niet nieuw, alleen Netflix gebruikte het tot nu nog niet.

'Als onze producten wereldwijd voor iedereen beschikbaar zouden zijn, was het niet nodig voor onze abonnees om onze systemen te foppen door te doen alsof ze in een ander land zijn. We boeken vooruitgang met het uitbreiden van onze licenties, alleen er is nog een lange weg te gaan voordat iedereen bij ons naar dezelfde films en series kan kijken', schrijft Fullagar. Dat is wel een doel, benadrukt hij, maar tot die tijd zal het bedrijf abonnees actief verhinderen de restricties te omzeilen.

Miljoenen Netflix-gebruikers gebruiken proxies om alle Netlfix-films en -series te kunnen bekijken. Dat niet alles overal beschikbaar is, heeft te maken met rechten die Netflix per land koopt. Voor een Nederlandse Netflix-abonnee zijn er daardoor andere films en series beschikbaar dan voor een Amerikaanse. Alleen de series en films die Netflix zelf produceert, zijn overal te bekijken.

De maatregel zou Netflix abonnees kunnen kosten.

Beeld ap

14 januari 2016, 15:44

Apple Watch 2

De proefproductie van de Apple Watch 2 gaat deze maand van start. Dat meldt de Taiwanese Commercial Times. Het Taiwanese bedrijf Quanta wil, in opdracht van Apple, eind januari de eerste modellen produceren.

De presentatie van het nieuwe model zal naar verwachting in maart zijn en in april, één jaar na de introductie van de eerste Apple Watch. Over de specificaties van het nieuwe slimme klokje is nog weinig bekend. Er wordt gesproken over een camera voor videobellen met FaceTime.

Van de huidige smartwaches op de markt is de Apple Watch het meest succesvol. Van alle slimme horloges die in 2015 over heel de wereld werden verscheept, was ruim de helft (51,5 procent) afkomstig van Apple. Dit bleek althans eerder deze week uit cijfers van onderzoeksbureau Juniper Research. (BuzzT)

De eerste versie van de Apple Watch Beeld anp

13 januari 2016, 16:32

Komt Google met een echte VR-bril?

Waar bedrijven als Facebook, Microsoft en Sony al vergevorderd zijn met hun virtual-realityprojecten lijkt Google op dit gebied flink achter te blijven. Maar het lijkt erop dat het bedrijf daar dit jaar verandering in wil gaan brengen. Vanaf vandaag heeft Google namelijk een heuse divisie die zich gaat richten op virtual reality. Clay Bavor, voorheen verantwoordelijk voor bekende Google-apps Google Docs, Google Drive en Gmail, gaat deze afdeling leiden, schrijft Re/Code. Zijn oude afdeling zal worden bestierd door Diane Greene, die Google in november aantrok.

Het is nog niet duidelijk waarmee Google tegenwicht wil gaan bieden aan concurrerende producten als Oculus Rift van Facebook en HoloLens van Microsoft. Google wil nog niets loslaten over de projecten van de nieuwe afdeling. Het is dus ook goed mogelijk dat Google geen nieuw apparaat gaat ontwikkelen, maar zich gaat concentreren op het maken van applicaties en diensten voor de al bestaande Google Cardboard, een kartonnen bril waar een smartphone in kan worden geschoven. Google zal het mislukte Google Glass-experiment nog niet zijn vergeten. (Thomas van der Kolk)

Beeld anp
Beeld Twitter

13 januari 2016, 11:29

Google plant zelf route

In de laatste versie Google Maps is een zogenoemde 'Automodus' toegevoegd. Met deze navigatiefunctie is de applicatie in staat te raden waar de gebruiker naartoe gaat op basis van de huidige locatie en vorige bestemmingen. De app geeft dan verkeersinformatie over de route die de gebruiker vermoedelijk gaat nemen. Ook geeft de app een geschatte aankomsttijd en reisduur.

De nieuwe modus kan worden geactiveerd in het optiemenu, maar lijkt nog niet voor iedereen te verschijnen. Het gaat om een optie die in versie 9.19 kan verschijnen onder de navigatie-instellingen. (Tweakers.net)

Beeld Thinkstock

13 januari 2016, 10:35

Pijnpuntje Airbnb in bezet gebied

Als Airbnb klaar is met zijn schoonmaakactie in Amsterdam kan het aan het werk in de bezette gebieden in Israël, blijkt uit een bericht uit The Guardian. Tientallen woningen die op de huizendeelsite worden aangeboden, blijken zich in illegale nederzettingen bevinden.

Een zoekactie levert accomodatie op in Efrat, Ma’ale Rehavam en Tekoa - plaatsen die volgens Airbnb in Israël liggen maar in werkelijkheid voorbij de 'groene lijn' liggen, de grenslijn zoals die werd vastgesteld bij de wapenstilstand tussen Israël, Egypte, Jordanië, Libanon en Syrië van 1949.

Israëlische nederzettingen voorbij deze lijn worden volgens The Guardian internationaal beschouwd als illegaal en 'worden al lang gezien een groot obstakel op de weg naar een levensvatbare Palestijnse staat'.

De krant belde met een verhuurder in Efrat, op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Zij is zich van geen kwaad bewust. 'Dit is ons land en wij zijn van plan hier te blijven.' Gasten voor haar verblijf moeten langs twee militaire controleposten. Risico's loop je overal, zegt de verhuurder.

De verhuur van accomodatie kan Airbnb in een legaal lastig parket brengen. Sommige landen verbieden ondernemingen munt te slaan uit bedrijvigheden in de illegale nederzettingen. Airbnb wijst verantwoordelijkheid af: het is aan de gebruikers te bepalen waar ze hun accomodatie hebben, citeert The Guardian een zegsman.

Beeld photo_news

12 januari 2016, 16:21

Ruimtereis met VR-bril

Achtbanen gaan next level. Het Britse pretpark Alton Towers kondigt een nieuwe attractie aan: Galactica. Het idee: mensen een spectaculaire ruimtereis laten maken met behulp van een virtual reality-bril in combinatie met een ouderwetse achtbaan.

Op deze manier moet de ruimtereiziger niet alleen met zijn hoofd, maar ook met zijn lichaam een virtuele reis ervaren. Denk aan een Interstellar-achtige reis naar verre planeten en door zwarte gaten. De baan moet in april open zijn, schrijft techblog Engadget. (Laurens Verhagen)

Beeld Alton Towers
Beeld Alton Towers

12 januari 2016, 16:10

Periscope-streams in Twitter

Twitter heeft nieuwe functionaliteit toegevoegd aan zijn applicatie voor iOS-apparaten. Sinds de update worden Periscope-links automatisch getoond als livestreams op de tijdlijnen van gebruikers. Twitter werkt ook aan een Periscope-implementatie voor de Android-app.

Voorheen kwamen Periscope-streams voorbij als link, zonder preview of andere visuele aspecten. Zowel Twitter als Periscope zeggen meer mensen te willen bereiken. Twitter heeft al een tijdje te maken met stagnerende groeicijfers wat aantal gebruikers betreft. Facebook voegde in december al livestreams toe aan zijn applicatie.

Twitter kocht Periscope begin 2015.(Tweakers.net)

Beeld Twitter

12 januari 2016, 14:49

Chinese bedrijf koopt 60 procent Grindr

Het Chinese gamebedrijf Beijing Kunlun Tech heeft 60 procent van de aandelen gekocht van homodating-app Grindr. Beijing Kunlun telde omgerekend 86 miljoen euro neer voor het meerderheidsaandeel in de zes jaar oude onderneming. Dit meldt The New York Times.

Oprichter Joel Simkhai en enkele andere medewerkers houden de overige 40 procent van de aandelen in hun bezit. Eerder trok Grindr nog geen externe investeerders aan. Het bedrijf zei een partner van buitenaf nodig te hebben om verder te kunnen groeien.

Grindr is een van 's werelds grootste sociale netwerkapps voor homo's, met gemiddeld twee miljoen vaste bezoekers per dag. Inmiddels is het bedrijf actief in 196 landen, maar China zit daar niet bij. Of Beijing Kunlun ook van plan is de populaire app te introduceren op de Chinese markt is niet bekend. Blued, een soortgelijke app, is door een Chinees opgericht en wordt al veel gebruikt in China. Homoseksualiteit geldt grotendeels als taboe in het Aziatische land. (Jeroen van Raalte)

De app Grindr is bedoeld om homoseksuelen met elkaar in contact te brengen. Beeld anp

12 januari 2016, 11:33

Tinder houdt score bij

Dating-app Tinder houdt zonder dat gebruikers het in de gaten hebben een score bij van hoe begeerlijk gebruikers zijn. Als een gebruiker die zelf een hoge rating heeft jou als aantrekkelijk beoordeelt, levert dat meer punten op dan als iemand met een lage rating dat doet, zo blijkt uit een artikel van Fast Company over het onderwerp. De score zou daarmee vergelijkbaar zijn met de Elo-rating in het schaken.

De ranking zou nodig zijn om gebruikers beter te kunnen matchen, zo zeggen medewerkers van Tinder in het verhaal. Gebruikers zullen niet de kans krijgen om hun Tinder-rating op te zoeken. Het zal een interne tool van Tinder blijven die op de achtergrond werkt.

Het is voor het eerst dat er informatie over het systeem van ranking van Tinder naar buiten komt. (Tweakers.net)

Beeld Tinder

12 januari 2016, 11:12

Makkelijk geld overmaken

ING heeft een nieuwe app uitgebracht voor het eenvoudig overmaken van geld. Twyp, of 'The way you pay', maakt gebruik van de contactenlijst in een smartphone. Hierdoor is het mogelijk om geld over te maken zonder gebruik te maken van bankrekeningnummers. Om Twyp te gebruiken moeten mensen eerst een account aanmaken. Op dit account kan dan geld geplaatst worden via iDeal en creditcard. Daarna kan op basis van de contactenlijst geld overgemaakt worden vanaf het Twyp-account naar anderen in de contactenlijst die de app ook gebruiken.

De app bevat ook de mogelijkheid om berichten te sturen naar andere gebruikers. Twyp werd in december al geïntroduceerd in Spanje en is nu dus uitgebreid naar Nederland. Het geld dat een gebruiker op zijn Twyp-account plaatst of dat hij heeft ontvangen van anderen, is weer te verplaatsen naar een bankrekening. Hiervoor moeten de Iban-gegevens aan het Twyp-account worden toegevoegd.

In de voorwaarden van de applicatie staat dat ING de data van gebruikers kan gebruiken voor commerciële doeleinden. Wel is het mogelijk om aanbiedingen gebaseerd op die data te weigeren door gebruik te maken van de afmeldingslink in commerciële e-mails.

Klanten van alle banken kunnen er gebruik van maken. (Tweakers.net)

Beeld ING

12 januari 2016, 9:34

Musk: Apple bezig met elektrische auto

Elon Musk, de man achter onder meer Tesla Motors en SpaceX, gelooft dat Apple werkt aan een model voor een elektrische auto. Dit liet de beroemde technologische entrepreneur doorschemeren in een interview met de BBC.

'Het is vrij lastig iets verborgen te houden wanneer je meer dan duizend ingenieurs inhuurt om het te doen,' antwoordt Musk op de vraag of hij lucht heeft gekregen van eventuele plannen van Apple voor elektrische voertuigen. Volgens hem is het overduidelijk dat grote technologiebedrijven zich hierop richten. 'Al het transport, met uitzondering van raketten, wordt elektrisch', zo voorspelt Musk.

Apple zelf heeft nooit officieel aangekondigd aan een elektrische auto te werken. Wel heeft het bedrijf in december domeinnamen geregistreerd als 'apple.car' en 'apple.auto'.

Musk voorziet dat in de nabije toekomst autotransport niet alleen elektrisch zal zijn maar ook autonoom. 'Op de lange termijn zal niemand een auto kopen tenzij die zelfrijdend is.' De Tesla-oprichter vergelijkt de huidige auto met een paard: mensen zullen ze nog hebben om sentimentele redenen, maar niet meer voor dagelijks gebruik. (Jeroen van Raalte)

Beeld afp
Tesla-oprichter Elon Musk verwacht dat elektrische en zelfrijdende auto's in de nabije toekomst de norm zijn. Beeld afp

11 januari 2016, 16:35

'Apple Music heeft 10 miljoen abonnees'

Apple Music heeft een half jaar na de lancering al 10 miljoen abonnees. Dit meldt de Financial Times op basis van ingewijden.

In oktober maakte Tim Cook nog bekend dat Apple Music 6,5 miljoen betalende abonnees had. Apple lanceerde haar streaming-dienst vorig jaar juni. Sinds november is Apple Music ook voor Android beschikbaar. Apple Music biedt onder meer een gratis proefperiode van drie maanden, door experts samengestelde radiostations en een sociaal netwerk waarop artiesten zich tot hun fans kunnen richten.

De grootste concurrent, Spotify, heeft 20 miljoen betalende gebruikers maar deed er ruim 7 jaar over om dit aantal te bereiken. In totaal heeft Spotify 75 miljoen gebruikers, waarvan het grootste deel dus gebruik maakt van het gratis model waarbij ze advertenties tussen de muziek horen. Apple Music kent geen gratis variant. (Heleen van Lier)

Beeld anp
Apple-ceo Tim Cook Beeld anp

11 januari 2016, 15:14

'Nieuwste iPhone heet 5e'

De volgende iPhone gaat vermoedelijk 5e heten. Volgens het Chinese blog MyDrivers staat dit voor iPhone 5 ‘enhanced’. Een opmerkelijke naam aangezien Apple de iPhone 6 en 6s al eerder zijn gelanceerd.

De 5e zou met 4 inch een relatief kleine iPhone worden. Met de iPhone 6(s) en 6(s) Plus was Apple juist de richting ingeslagen van grotere iPhones.

Ook worden er enkele kleine verbeteringen doorgevoerd. In de 5e komt mogelijk een A8-processor met 1GB RAM - en dus niet de nieuwste A9-processor.

Het toestel zou al volop in productie zijn en in maart al te koop zijn. De prijs van de 5e ligt naar verwachting op 499 dollar, goedkoper dan de iPhone 6. (Heleen van Lier)

10 januari 2016, 21:21

Meer artiesten klagen Spotify aan

Streamingdienst Spotify is in de Verenigde Staten voor de tweede keer in korte tijd aangeklaagd vanwege schending van auteursrechten. Songwriter Melissa Ferrick eist namens een groep muzikanten omgerekend zo'n 183 miljoen euro van het Zweedse bedrijf.

Volgens de Los Angeles Times claimt Ferrick dat Spotify reproducties van onderdelen van haar muziek, zoals songteksten en de achtergrondmuziek, heeft gebruikt zonder haar daarvan op de hoogte te stellen en een licentie aan te vragen. Ferricks liedjes zouden op Spotify 'ongeveer een miljoen keer' zijn gestreamd zonder licentie, zo luidt de aanklacht.

Eind december sleepte een andere songwriter Spotify ook al voor de rechter, samen met meer dan honderd collega's. David Lowery, de frontman van de bands Cracker en Camper Van Beethoven, stelt dat op de streamingdienst diverse nummers te beluisteren zijn waarvan hij de auteursrechten heeft. Lowery zou daar echter niet voor betaald zijn. Net als Ferrick eist hij een flinke som geld; meer dan 137 miljoen euro.

Een Spotify-woordvoerder zei in een reactie op de eerste aanklacht dat het bedrijf er alles aan doet om rechthebbenden 'tot de laatste cent' uit te betalen. 'Helaas hebben we, vooral in de VS, vaak niet alle of niet de juiste gegevens om te bepalen wie de rechthebbende is', voegde hij eraan toe. 'Dan houden we de royalties apart tot hun identiteit bekend is.' (BuzzT)

David Lowery Beeld epa
Beeld anp

9 januari 2016, 8:06

Draadloze oordopjes voor iPhone 7

Voor de nieuwste versie iPhone - de iPhone 7 alweer - ontwikkelt Apple een draadloze koptelefoon, schrijft 9to5mac. De oordopjes zijn volledig draadloos, dus er loopt geen draadje naar de telefoon, maar ook niet van oor tot oor. Een ingebouwde microfoon moet het mogelijk maken ermee te blijven bellen of Apples hulpje Siri mee te bedienen. Opladen moet je doen in het speciaal meegeleverde opbergdoosje.

De nieuwe koptelefoon wordt niet standaard meegeleverd, het wordt een premium toepassing waarvoor apart moet worden betaald, verwacht 9to5mac. Apple nam in 2014 koptelefoonbouwer Beats Electronics over, deze nieuwe vinding lijkt voort te komen uit die acquisitie.

Beeld getty
Beeld reuters

8 januari 2016, 13:43

Netflix alleen nog wereldwijde licenties

Netflix wil dat kijkers overal ter wereld dezelfde films en series kunnen streamen. Het bedrijf heeft daarom besloten in de toekomst alleen nog over wereldwijde licenties te onderhandelen. Dat maakte directeur Reed Hastings woensdag bekend tijdens een speech op de techbeurs CES in Las Vegas.

Netflix wil zo veel mogelijk content in een keer voor de hele wereld aankopen en vindt dat de filmindustrie nu nog niet vaak genoeg met wereldwijde rechten werkt. Het wereldwijd beschikbaar maken van het aanbod zou ervoor zorgen dat er minder illegaal wordt gedownload.

In het totaal heeft Netflix deze week 130 landen toegevoegd aan de lijst met landen waar Netflix beschikbaar is. 'Terwijl ik hier op het podium sta hebben we Netflix aangezet in onder andere Azerbeidzjan, in Vietnam, in India, in Nigeria, in Polen, in Rusland, in Saudi-Arabië, in Singapore, in Zuid-Korea, in Turkije, in Indonesië, zei Hastings.

Tot nu toe waren films en series op Netflix in zo'n zestig landen te bekijken. In de 130 landen waar Netflix is toegevoegd zijn op dit moment alleen films en series beschikbaar die door Netflix geproduceerd zijn. 'Over vijf of tien jaar moet het zo zijn dat de overgrote meerderheid van de catalogus overal hetzelfde is', zegt productdirecteur Neil Hunt.

China is volgens het bedrijf het enige land is waar mensen nog niet op Netflix kunnen. Het bedrijf hoopt dit in de toekomst te veranderen. De reden dat China de streamingsdienst niet toelaat is waarschijnlijk omdat het land een strenge censuur kent voor internet en televisie.

Mede-oprichter van Netflix, Reed Hastings, in januari 2015 op de CES techbeurs Beeld photo_news

7 januari 2016, 17:23

Oprichter Oculus zegt sorry

Oculus VR-oprichter Palmer Luckey betreurt zijn eerdere uitspraken over de prijs van de virtualrealitybril Oculus Rift. Hij zei vorig jaar dat de consumentenversie van de bril grofweg 350 dollar zou gaan kosten, veel minder dan de werkelijke prijs.

Deze week bleek dat Luckey, de bedenker van de Oculus Rift, er zo'n 250 dollar naast zat. De bril, die nu al online te bestellen is en vanaf maart geleverd wordt, kost in de Verenigde Staten 599 dollar. In Europa moet er zelfs 699 euro voor worden neergeteld en dat bedrag is nog exclusief verzendkosten en de kosten van een krachtige computer die ervoor nodig is.

In september suggereerde Luckey in een interview dat de bril een prijskaartje van ongeveer 350 dollar zou krijgen. De echte prijs was voor sommigen dus een vervelende verrassing. 'Ik heb er niet goed over gecommuniceerd', verontschuldigde Luckey zich donderdag op Reddit. Hij benadrukte dat de Oculus Rift voor de kostprijs wordt verkocht. 'We verdienen niets aan de Rift.'

Luckey had verder nog een flink aantal nieuwtjes over Oculus Rift in petto. Zo maakte hij bekend dat er dit jaar tenminste honderd games uitkomen voor de VR-bril, waarvan er ruim twintig door Oculus Studios zelf worden gemaakt. Ook zijn er verschillende accessoires op komst. Details daarover ontbreken nog. (BuzzT)

Beeld anp
Beeld ap

7 januari 2016, 8:53

Recordaantal nepmails gemeld

Het meldpunt fraudehelpdesk.nl heeft afgelopen jaar een recordaantal meldingen binnengekregen van nep-e-mails. In heel 2015 kreeg de fraudebestrijdingsorganisatie 123.000 meldingen binnen van valse mails. Een jaar eerder waren dat er nog 104.000, zei woordvoerder André Vermeulen donderdagochtend tegen het ANP. Dit jaar verwacht hij opnieuw een scherpe stijging van het aantal meldingen tot een totaal van minstens 150.000.

De meldingen zijn maar een topje van de ijsberg wat betreft het aantal valse mails dat jaarlijks wordt verspreid. 'De heren oplichters schieten met hagel en sturen miljoenen nepmails per jaar', aldus Vermeulen. Ze proberen met een valse afzender mensen geld af te troggelen of vertrouwelijke informatie los te weken. Veel mensen deleten dergelijke mails meteen, anderen sturen ze op naar fraudehelpdesk.nl.

De stijging afgelopen jaar is deels te verklaren door een toename van het aantal valse mails en deels ook door toegenomen naamsbekendheid van de organisatie, zegt Vermeulen. Alleen al in de maand januari verwacht hij 20.000 meldingen. Nieuwe trend in oplichtersland is volgens Vermeulen dat er uit naam van grote winkelketens of de NS mails worden gestuurd. Daarin wordt mensen voorgespiegeld dat ze een prijs hebben gewonnen, of worden hun aanbiedingen gedaan. (BuzzT)

Beeld thinkstock

6 januari 2016, 21:02

Netflix nu in meer dan 190 landen

Netflix is vanaf woensdag in meer dan 190 landen beschikbaar. Reed Hastings, CEO van de internettelevisiedienst, kondigde de uitbreiding woensdag aan op een technologiebeurs in Las Vegas. Dit betekent dat 130 nieuwe landen over de hele wereld toegevoegd zijn.

Netflix is sinds september 2013 beschikbaar in Nederland. Klanten betalen een vast bedrag per maand en krijgen daarmee toegang tot een groot aantal films en series. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze wat kijken, Netflix heeft geen programmering. Netflix is te bekijken via moderne televisies, tabletcomputers, smartphones en spelcomputers.

Netflix is niet beschikbaar in China, op de Krim, in Noord-Korea en Syrië. (ANP)

Netflix-baas Reed Hastings. Beeld epa

6 januari 2016, 19:03

VR-bril voor consumenten: 699 euro

De nieuwe virtual reality-bril Oculus Rift is vanaf 28 maart verkrijgbaar en gaat voor Nederlandse consumenten 699 euro kosten. Dat meldt Tweakers. Met de verzendkosten daarbij opgeteld, is het prijskaartje 741 euro. Mensen die het project in 2012 hebben gesteund via Kickstarter, komen nu in aanmerking voor een gratis exemplaar.

Het gaat om de eerste VR-bril die specifiek bedoeld is voor consumenten. Oculus bracht al eerder een consumentenbril uit, maar daarvoor was een dure Samsung-smartphone nodig voor het beeld en de processorkracht. (Thomas Hogeling)

De Oculus Rift in kwestie Beeld ap

6 januari 2016, 13:49

Turkije waarschuwt Twitter

Als Twitter blijft weigeren om een door Turkije opgelegde boete van 150 duizend lira (46 duizend euro) te betalen, zal het land 'gepaste maatregelen' nemen. Dat heeft de Turkse transportminister Binali Yildrim woensdag gezegd, volgens persbureau Reuters. De boete werd in december opgelegd omdat Twitter 'terroristische propaganda' niet wil verwijderen.

Welke maatregelen er genomen zullen worden als Twitter de boete niet betaalt, maakte Yildrim niet duidelijk. Het is voor Turkije niet ongebruikelijk om sociale netwerken tijdelijk uit de lucht te halen. Dat is in het verleden al meerdere keren gebeurd bij Twitter, en afgelopen november moest ook internetforum Reddit eraan geloven. (Thomas van der Kolk)

Beeld afp

6 januari 2016, 13:46

Just not Sorry

Het was zo goed bedoeld. Applicatiebouwer Cyrus Innovation lanceerde eind december de tool Just not Sorry. Het idee is simpel: vrouwen, en een handjevol mannen, gebruiken te veel frasen als 'sorry', 'eigenlijk', 'ik ben geen expert, maar...'. Om te zorgen dat je boodschappen voortaan krachtiger overkomen, installeer je deze applicatie in Gmail. De ondermijnende woorden, zoals Cyrus Innovation ze noemt, worden dan door met rood onderstreept, net zoals spelfouten.

Het techbedrijf hoopte dat zeker 10 duizend vrouwen de app zouden downloaden voor het nieuwe jaar, waarbij ze de volgende belofte ondertekenen: In 2016 communiceer ik effectiever. Ik gebruik geen 'sorry’ en 'eigenlijk' in mijn e-mails, want dat ondermijnt mijn boodschap. Ik zeg wat ik weet, niet wat ik denk.'

Maar niet iedereen voelt zich hierdoor gesteund. Op de website van The Washington Post verscheen maandag een brandbrief en niet de eerste. Belangrijkste argumenten: er is geen bewijs dat vrouwen deze woorden meer gebruiken; en als vrouwen deze woorden meer gebruiken, is dat omdat het een effectieve manier van communiceren is gebleken.

Het stuk eindigt met een heel ander voornemen: 'Ik hoop dat er in 2016 minder zogenaamde taaldeskundigen en applicatiebouwers zijn die zich bemoeien met het taalgebruik van vrouwen.' (Silke Spierings)

De applicatie Just Not Sorry.

6 januari 2016, 13:45

Gaat Twitter tekenlimiet opheffen?

Twitter zit volgens insiders op een dood punt qua aanwas van nieuwe gebruikers. Om het sociale netwerk toch interessanter te maken voor nieuwkomers, overweegt CEO Jack Dorsey om langere tweets toe te staan.

Re/code weet te melden dat de 140 tekens-grens van nu binnenkort mogelijk wordt opgehoogd naar 10 duizend tekens. Dat aantal is momenteel ook de limiet voor 'Direct Messages' die gebruikers onderling kunnen versturen. In de nieuwe opzet zouden de eerste 140 tekens van een tweet in de tijdlijn getoond worden, maar komt er een uitklapknopje die de rest van de tweet prijsgeeft.

Of langere twitterberichten zorgen voor nieuwe gebruikers, valt te bezien. Wat wel zeker is, is dat Twitter zich nog meer in het vaarwater van Facebook gaat begeven. (BuzzT)

Beeld anp

6 januari 2016, 13:43

Platformstrijd

Mocht het ooit tot een grote oorlog met Google komen, dan wil Facebook daarop zijn voorbereid. Dit blijkt althans uit een artikel van The Information (registratielink). Het gaat daarbij om het blijkbaar niet denkbeeldige scenario waarin Google Facebook uit zijn Android-winkel verwijdert. Facebook is voor de verspreiding en updates van zijn populaire app afhankelijk van deze Play Store.

Volgens The Information verwacht Facebook niet dat het op korte termijn door Google in de ban wordt gedaan, maar wordt met alle rekening gehouden. De twee techbedrijven zouden de laatste tijd al wel in conflict met elkaar zijn gekomen naar aanleiding van experimenten van Facebook, zoals het automatisch installeren van apps die door Facebook zijn gemaakt.

Een ander scenario is dat Facebook zélf besluit om afscheid te nemen van de app-winkel van Google, bijvoorbeeld uit vrees dat Google in de toekomst geld gaat vragen voor diensten als notificaties. Facebook zou nu verschillende manieren onderzoeken om zijn apps op Android-telefoons te kunnen blijven verspreiden buiten de Play Store om
De bovengeschetste platformstrijd speelt overigens niet alleen tussen Facebook en Google. De tendens van bedrijven als Facebook om de eigen apps een steeds zelfstandiger bestaan te geven is ook voor Apple 'slecht nieuws', zo schreef onlangs Business Insider. (Laurens Verhagen)

Beeld anp

6 januari 2016, 13:43

Eerdere bijdragen

Klik hier voor eerdere bijdragen uit het Techblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden