Techblog - Facebook 'kopieert' Snapchat voor de tiende keer

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld Thinkstock

31 oktober 2016, 14:11

Facebook doet Snapchat na - deel 10

Snapchat is razend populair bij de jeugd, terwijl Facebook veel jongere gebruikers ziet vertrekken. Facebook probeert daarom al een tijdje om Snapchat na te doen. Maar wie de berichten van de afgelopen paar dagen leest, krijgt al snel de indruk dat het bedrijf van Mark Zuckerberg nu behoorlijk wanhopig aan het worden is.

Afgelopen vrijdag kwam naar buiten dat Facebook een nieuwe camera in zijn eigen app aan het testen is, waarmee gebruikers foto- en videofilters kunnen gebruiken die vergelijkbaar zijn met die van Snapchat Lens. Op zaterdag lanceerde Facebook Live speciale Snapchat-achtige filters met een Halloween-thema. En vandaag, maandag, wist de site TechCrunch te melden dat Facebook de Aziatische Snapchat-kloon Snow heeft geprobeerd over te nemen.

The Guardian dook eens in de archieven en concludeert dat Facebook in totaal al tien pogingen heeft gedaan om Snapchat op een of andere manier te kopiëren.

In 2012 kwam het met de app Poke, een directe kloon van Snapchat die slechts in twaalf dagen is gemaakt, maar waarvan we nooit meer iets hebben vernomen.

In 2013 probeerde Facebook om Snapchat rechtstreeks over te nemen voor drie miljard dollar, maar dat bod werd afgeslagen.

In 2014 kwam Facebook opnieuw met een Snapchat-achtige app: Slingshot. Hoewel deze app ook wat originele functies had, stierf ook Slingshot een jaar later een stille dood.

In 2015 testte Facebook een nieuwe functie in zijn berichtendienst Messenger waarbij tekstberichten kortstondig te zien waren. Hé, dat komt ons bekend voor.

In 2016 deed Facebook dit opnieuw, maar nu was het geen test maar een onderdeel van een vaste beveiligingsupdate.

Een paar maanden later kwam Facebook met de functie 'Stories', waarbij gebruikers een verhaal kunnen vertellen in foto's en filmpjes die ze die dag hebben gemaakt. Het verhaal verdwijnt na 24 uur. Eveneens een concept dat we eerder hebben gezien... Stories werd ook geïntegreerd in Facebooks foto-app Instagram.

In diezelfde maand werd ook Lifestage geïntroduceerd. Deze app is bedoeld voor de jeugd en jat voor de verandering eens niet direct allerlei ideeën van Snapchat. Maar toch doen de vormgeving en navigatie veel gebruikers sterk denken aan die andere, veel populairdere app.

En dan hebben we nu een weekeind met drie vermeende kopiëerpogingen. De conclusie van The Guardian is bikkelhard voor Facebook: 'Als het op deze manier doorgaat, zijn er in het jaar 2030 meer Facebook-klonen van Snapchat dan dat er atomen in het universum zijn. En zelfs dan zal Snapchat waarschijnlijk nog populairder zijn onder tieners.'

Beeld anp
Beeld afp

Lees ook

Instagram Stories is een 'schaamteloze' zet van Facebook om Snapchat te kopiëren. Maar is dat erg? Zijn ze gek geworden bij Facebook of juist geniaal? (+)

27 oktober 2016, 20:01

Twitter stopt met Vine

Twitter gaat stoppen met Vine, de app waarmee korte video's van zes seconden gepubliceerd kunnen worden. Een reden voor het stoppen is niet gegeven, maar het bericht komt op de dag waarop Twitter ontslagen aankondigt.

Vine meldt dat de mobiele app ergens in de komende maanden geschrapt wordt. Voorlopig blijft de dienst functioneren als vanouds. Meer details over het stoppen volgen nog, volgens het team achter Vine. Een reden geeft het team niet. Wel is duidelijk dat het niet goed gaat met Twitter, het bedrijf dat eigenaar is van Vine.

Twitter maakte donderdag bekend een kwartaalverlies van 103 miljoen dollar te noteren en een reorganisatie door te voeren, waarbij negen procent van het wereldwijde personeelsbestand geschrapt wordt.Vine is in 2012 opgericht en ook in dat jaar overgenomen door Twitter. De dienst had in de afgelopen jaren te maken met toegenomen concurrentie van met name Instagram. (Tweakers.net)

Vine

Twitter lanceerde Vine in 2013. De app kwam voort uit de overname van startup Vine enkele maanden eerder. De video's mochten aanvankelijk zes seconden lang zijn, daarna dertig seconden en enkele maanden geleden werd de maximale duur verlengd naar 140 seconden. (ANP)

26 oktober 2016, 11:38

Samsung maakt Galaxy Note 7 slechter

Samsung rolt een bijzondere software-update uit voor de Galaxy Note 7. Doorgaans zijn updates bedoeld om software te verbeteren of uit te bereiden, maar Europese gebruikers van het toestel kunnen op 31 oktober een draadloos verstuurde update verwachten die het toestel juist minder bruikbaar maakt: de maximale batterijduur wordt met 40 procent verlaagd. Met andere woorden: de accu kan nog maar tot maximaal 60 procent worden opgeladen.

Samsung doet dit om bezitters van het toestel aan te sporen om het terug te sturen. De Galaxy Note 7 werd twee weken geleden van de markt gehaald nadat was gebleken dat ze spontaan konden ontbranden of exploderen. Inmiddels zou twee derde van de in Europa verkochte toestellen naar Samsung zijn teruggestuurd, maar het is niet duidelijk hoeveel exemplaren er nog in omloop zijn.

In Nederland is de Galaxy Note 7 alleen via de voorverkoop verkocht. Op luchthavens, waaronder Schiphol, zijn speciale balies geopend waar mensen hun 'plofmobieltje' kunnen retourneren of inleveren. (TK)

Beeld photo_news
Beeld anp
Beeld anp

26 oktober 2016, 9:47

Jaarverkoop iPhone daalt voor het eerst

De dag die je wist dat zou komen: voor het eerst sinds de introductie van de iPhone, in 2007, is de jaarverkoop van het apparaat afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van fabrikant Apple. Het boekjaar van Apple werd eind september afgesloten.

De afname mag geen verrassing heten. In de afgelopen kwartalen was al duidelijk te zien dat de neergang was ingezet. Het nieuwe vlaggenschip van Apple, de iPhone 7, werd pas in september uitgebracht. Te laat om het tij nog te kunnen keren.

Apple verkocht in het vierde kwartaal 45,5 miljoen telefoons: minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, maar meer dan analisten hadden voorspeld. De omzet van het Amerikaanse bedrijf daalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 9 procent naar 46,9 miljard dollar (43 miljard euro).

De iPhone 6S(Plus) die vorig jaar werd uitgebracht, was niet zo populair als zijn voorganger. Beeld anp

25 oktober 2016, 15:30

Smartphone zonder randjes

Hoe gaan smartphones er in de toekomst uit zien? Het lijkt erop dat toestellen die je kunt 'oprollen' nog wel even op zich laten wachten. Een andere ontwikkeling is veel dichterbij: mobieltjes verliezen hun rand en bestaan straks bijna volledig uit een scherm.

Bij de Samsung Galaxy Edge zijn de randen aan de zijkant al verdwenen, maar Xiaomi laat nu zien dat er nog meer schermwinst te behalen valt. De Chinese fabrikant heeft namelijk de Mi Mix aangekondigd: een telefoon die ook aan de bovenkant geen rand heeft. De voorzijde van het toestel wordt voor 91,3 procent in beslag genomen door het scherm.

Net als bij de Galaxy Edge is dat scherm aan de zijkanten gekromd, maar welke resolutie het heeft is niet bekendgemaakt. De selfiecamera heeft een plekje rechtsonder gekregen. De traditionele luidspreker is vervangen door een keramische luidspreker, die geluid direct op het oor laat trillen in plaats van het eerst door de lucht te verplaatsen. De behuizing is van keramiek, het toestel ontworpen door de Franse ontwerper Philippe Starck.

Het ziet er allemaal best spectaculair uit, maar de kans dat we er in Europa ook van kunnen gaan genieten lijkt niet erg groot: Xiaomi heeft tot nu toe nog nooit een telefoon uitgebracht op ons continent. Maar wees gerust: ook Sharp werkt aan een soortgelijk toestel. Dus de Xiaomi Mi Mix geeft in elk geval een mooie blik op de vermoedelijke nabije toekomst van de smartphone. (TK)

Beeld Xiaomi
Beeld Xiaomi
Beeld Xiaomi

25 oktober 2016, 7:22

Binnenkort videobellen met Whatsapp

WhatsApp gaat concurreren met apps als Skype en FaceTime door een videobelfunctie te gaan invoeren. Maar, zo schrijft Android Police, de functie is niet beschikbaar voor iedereen. Het lijkt erop dat de uitrol van videobellen langzaam wordt uitgerold en dat een aantal Android-gebruikers als eerste aan de beurt is. Met videobellen lijkt WhatsApp definitief de strijd aan te kunnen gaan met alle andere chat-apps. Aanvankelijk konden gebruikers van het door Facebook ingelijfde WhatsApp alleen met elkaar chatten via tekst, maar een aantal jaar geleden kwamen daar spraakgesprekken bij. Voor videobellen moesten mensen tot voor kort uitwijken naar concurrerende apps.

Dat WhatsApp het videobellen in de bestaande app integreert, is opmerkelijk. Concurrenten Apple en Google hebben er juist bewust voor gekozen om videobellen en tekstgesprekken los te koppelen. Zo heeft Apple iMessage en FaceTime en kunnen Google-gebruikers hun ei kwijt in Allo en Duo.

25 oktober 2016, 3:26

Google-Doodle voor Van Leeuwenhoek

Google heeft de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek maandag geëerd met een doodle. De animatie laat zien hoe hij door een microscoop kijkt en bijzondere ontdekkingen doet. De doodle was maandag niet alleen in Nederland te zien, maar ook in landen als Rusland, Canada, Australië, Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Van Leeuwenhoek werd op 24 oktober 1632, maandag 384 jaar geleden, geboren in Delft. Hij werkte aanvankelijk als lakenhandelaar, maar was al van jongs af aan geïnteresseerd in de wetenschap. Bij zijn werk gebruikte hij microscopen om de stoffen te controleren. Hij leerde zichzelf om lenzen te maken - Google noemt hem de 'ultieme doe-het-zelver' - en verbeterde zo zijn microscopen. Die konden meer dan tweehonderd keer vergroten, veel beter dan tot die tijd mogelijk was.

Van Leeuwenhoek gebruikte zijn microscopen ook om de natuurlijke wereld te onderzoeken. Zo keek hij als eerste naar sperma, bacteriën, spiervezels en rode bloedlichaampjes. Het opende een nieuwe wereld in de biologie en maakte hem wereldberoemd. Van Leeuwenhoek stierf in 1723 op 91-jarige leeftijd in Delft.

Beeld Google

24 oktober 2016, 14:42

Franse 'Bijenkorf' stop met Apple Watch

Apple presenteert morgen (dinsdagavond) zijn jongste kwartaalresultaten en de grote vraag is of CEO Tim Cook een antwoord gaat geven op deze vraag: gaat het wel goed met de Apple Watch?

Die kwestie is brandend (kan dat?) nu er berichten uit Frankrijk komen dat het deftige warenhuis Galeries Lafayette met ingang van het nieuwe jaar stopt met de verkoop van de Apple Watch. Dat meldt althans de Franse website Mac4Ever (Toute l'actu Apple) met 99 procent zekerheid. De reden voor het staken van de verkoop: de Apple Watch verkoopt niet. Niet zo goed als de sjieke merken die Lafayette als sinds mensenheugenis aan zijn gegoede clientèle slijt.

Apple lijkt het hoogste segment van de markt ook al te hebben opgegeven. Bij de presentatie van de nieuwe Apple Watch ging het vooral over hoe de horloges je aan een gezonder leven helpen (onder meer middels een model gemaakt met sportartikelenfabrikant Nike). En de productie van de allerduurste uitvoering van de Watch is stilletjes beëindigd. Dat 18 karaats gouden-model kostte 17 duizend euro.

Mind you: Apple is nog steeds de grootste smartwatchverkoper ter wereld.

Dat zal Tim Cook vermoedelijk zeggen als iemand hem vraagt of het wel goed gaat met het klokkie uit Cupertino. (Peter van Ammelrooy)

21 oktober 2016, 8:28

Samsung Note 7 als kleefbom

Het pr-drama rond de ontploffende Galaxy Note 7 is nog niet voorbij. Integendeel: op Youtube circuleren de nodige parodiefilmpjes waarbij de Galaxy Note als dodelijk wapen wordt gebruikt in de populaire game GTA. Het zijn dan niet langer kleefbommen die voorbijrijdende Range Rovers doen ontploffen, maar het inmiddels uit de handel genomen toestel van de Koreanen.

Samsung heeft inmiddels actie ondernomen, zo schrijft BBC News. Een aantal Youtube-kanalen van nijvere thuisklussers zou geblokkeerd zijn, waarbij Samsung zich zou beroepen op copyrightovertredingen. Samsung heeft tegenover BBC News nog niet gereageerd op de berichten.

Voor de liefhebber van de zogenoemde GTA-mods; er zijn nog genoeg filmpjes met de Note in de hoofdrol te zien. (lv)

20 oktober 2016, 11:41

Cameramobiel van Kodak

Kodak? Dat was toch hartstikke dood omdat ze daar het digitale tijdperk niet zagen aankomen? Niet helemaal. Weliswaar moest het bedrijf in 2012 faillissement aanvragen omdat niemand meer fotorolletjes kocht, maar uit de resten is het toch enigszins herrezen. De laatste poging om aan te haken is een smartphone die eruit ziet als een camera. Hiervoor heeft Kodak zijn oude merk Ektra weer van stal gehaald. De nieuwe Ektra is een Android-toestel met een opvallend grote lens erop.

Of Kodak hiermee de markt gaat openbreken, is natuurlijk de vraag. Waarschijnlijk zullen vooral mensen die Kodak nog van het voor hen fijne analoge tijdperk kennen voor de bijl gaan. Gadgetblog Engadget vindt de prestaties van de Ektra in ieder geval niet onderscheidend genoeg.

De camera zal in Europa rond de 500 euro gaan kosten. (lv)

17 oktober 2016, 22:47

Netflix groeit als kool

Netflix heeft in het derde kwartaal 3,6 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie overtrof daarmee de verwachtingen van analisten ruimschoots. De groei van het aantal abonnees werd gestuwd door de zelf geproduceerde hitseries Narcos en Stranger Things.

Vooral buiten de Verenigde Staten groeide het aantal gebruikers met 3,2 miljoen tegenover de verwachte 2 miljoen veel sneller dan gedacht. Eerder dit jaar bleef de klantengroei nog achter bij verwachtingen. Volgens Netflix kwam dat door een prijsverhoging.

De nettowinst van het bedrijf steeg het afgelopen kwartaal van 43,1 miljoen naar 51,5 miljoen dollar. De omzet steeg van 1,8 miljard naar 2,3 miljard dollar.

Het bedrijf gaf de afgelopen periode veel meer uit aan onder meer eigen producties en licenties en denkt dat dat aandeel alleen maar verder zal oplopen. Voor het vierde kwartaal verwacht Netflix 3,75 miljoen nieuwe gebruikers, waarvan 1,45 miljoen in eigen land.

17 oktober 2016, 11:35

Facebook schrapt privacy (niet waar)

"Facebook maakt morgen alles wat gebruikers ooit online hebben gezet openbaar - zelfs berichten die zijn verwijderd of foto's die niet zijn toegestaan." Het is een mededeling die sommige van de 1 miljard maandelijkse gebruikers van het sociale netwerk de stuipen op het lijf zal jagen.

Dat is ook de bedoeling van de alarmerende post. Want hij is nep.

De boodschap dat je niet meer de baas bent over je eigen posts en statusupdates doet al de ronde sinds 2012. Er zijn mensen die deze valse melding met opzet rondsturen en internetters die niet goed lezen, en hem in paniek ook aan al hun vrienden, kennissen en contacten sturen.

Meestal roept het nepbericht gebruikers op om een verklaring op hun Facebook-pagina te zetten dat ze Facebook geen toestemming geven om er met hun gegevens vandoor te gaan. Dat is een overbodig gebaar.

Als dit soort mededelingen de kop opsteekt, is het aan te raden om eerst tot tien te tellen en op Google wat trefwoorden in te voeren met daarin het woordje 'hoax' (Engels voor nepmelding of vals bericht). In dit geval leidt de zoekopdracht 'facebook', 'copyright' en 'hoax' al snel naar berichten van vier jaar terug - en recenter. Krom Nederlands is trouwens óók een aanwijzing dat het bericht zo namaak is als 'Een onbekende man' van Frans Hals.

Andere nepberichten waarschuwden ons de afgelopen jaren dat we voor Facebook moesten gaan betalen (5,99 dollar per maand) en dat Mark Zuckerberg een bericht had gestuurd waarin hij video-advertenties aankondigde en dat we die met zijn allen konden tegenhouden als we maar hard genoeg 'nee' tegen hem riepen.

Dat zulke valse meldingen in omloop raken en hardnekkig blijven heeft Facebook natuurlijk ook een beetje aan zichzelf te danken. Het bedrijf heeft in het verleden laten zien dat het nogal een ingewikkelde relatie heeft met 'privacy' (hallo, Whatsapp!). (Peter van Ammelrooy)

De Facebook Privacy Hoax uit 2012 gaf ook inspiratie voor een bewerking tot een van de Batman-Robin-memes. Beeld internet

15 oktober 2016, 1:55

Facebookchatten met het Witte Huis

Het Witte Huis is de samenwerking aangegaan met Facebook, om mensen in staat te stellen direct berichten utit te wisselen met de Amerikaanse president Barack Obama. Nou ja, niet echt Obama, maar een robot die doet alsof.

Om gebruik te maken van de zogeheten Messenger Bot moet je de chatapp van Facebook (Messenger) op je telefoon hebben. Op de website van het Witte Huis worden mensen aangemoedigd om hun 'verhalen, ideeën en zorgen te delen met president Obama'. In een kleine tijdlijn op de website is het verloop te zien van communicatie met de president door de jaren heen: van brief, naar telefoon, naar Facebook.

Van de berichten die worden verzonden via de chatservice, volgens het Witte Huis 'de eerste van zijn soort', worden er 10 per dag gelezen door Obama zelf.

12 oktober 2016, 11:22

Brandvrije doos voor eigenaren Note 7

Je zou het damage control kunnen noemen, maar ook goede nazorg: Samsung stuurt eigenaren van de uit productie genomen Galaxy Note 7 die hun toestel willen terugsturen een speciale constructie van brandbestendige kartonnen dozen. Zo moet worden voorkomen dat de smartphone alsnog schade aanricht als hij onderweg ontploft.

Behalve de dozen worden er ook speciale handschoenen meegeleverd. Dit omdat het speciale brandbestendige folie dat in de dozenconstructie is verwerkt bij sommige mensen uitslag kan veroorzaken. Het mag duidelijk zijn: na de ophef rond de exploderende smartphones (en wasmachines) neemt de Zuid-Koreaanse fabrikant geen enkel risico meer.

In onderstaand filmpje is te zien hoe de dozenconstructie in elkaar moet worden gezet. (TK)

Beeld YouTube / xdadevelopers

11 oktober 2016, 19:12

Spelers Pokémon Go 194 keer naar de maan

Amerikaanse spelers van Pokémon Go zijn gemiddeld 194 stappen per dag meer gaan nemen toen ze de smartphonegame begonnen te spelen. Dat schrijven onderzoekers van Microsoft Research. Zij schatten dat het spelletje in totaal 144 miljard stappen heeft toegevoegd aan de Amerikaanse fysieke activiteit. Dat zijn omgerekend 143 wandelingen naar de maan en weer terug.

Het zijn cijfers waarvan de makers echte fitness-apps alleen maar kunnen dromen, schrijft CNN. Pokémon Go bereikt ook nog eens spelers van beide geslachten, alle leeftijden en met elk denkbaar gewicht. Maar daar houden de onderzoekers het niet bij: omdat bewegen gezond is, is de levensverwachting van 25 miljoen Amerikaanse gebruikers verlengd met zo'n 2,83 miljoen jaar.

Om aan al die jubelcijfers te komen, hebben de onderzoekers gegevens bestudeerd van 31793 gebruikers van de Microsoft Band, een draagbaar apparaat van Microsoft, en van Microsoft's zoekmachine Bing. Gegevens van het apparaat werden vergeleken met zoekopdrachten die erop wijzen dat ze de game spelen.

Of de Amerikanen nou echt met zijn allen een stuk gezonder zijn geworden door Pokémon Go valt te betwijfelen: voor een duidelijk effect moet de game langdurig gespeeld worden. Maar de Pokémonhype was tegen het einde van de zomer wel weer voorbij... (TK)

Beeld Pokemon Go
Beeld ANP
Beeld anp

10 oktober 2016, 22:24

Samsung staakt verkoop Note 7

De verkoop van de Samsung Galaxy Note 7 is volledig opgeschort. Het bedrijf heeft aan verkooppunten gevraagd het toestel uit de handel te halen en ook geen nieuwere toestellen te verschaffen aan klanten die hun oude Galaxy Note 7 wilden inruilen voor een exemplaar met een nieuwe batterij.

Samsung laat in een verklaring weten dat 'de veiligheid van klanten' hun hoogste prioriteit is en dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de toestellen. Vlak na de lancering van de Note 7 bleek dat de batterij kan ontploffen. Het bedrijf beloofde de gevaarlijke batterijen te vervangen voor nieuwe exemplaren, maar ook deze 'veilige' accu's bleken soms vlam te vatten.

De Galaxy Note 7 zou deze week in Nederland worden geleverd aan klanten die een pre-order hadden geplaatst. Deze levering is tot nader order uitgesteld.

8 oktober 2016, 23:25

'Overnamestrijd rond Twitter is voorbij'

De verhitte overnamestrijd die op gang leek te komen rond Twitter dreigt te stranden op een gebrek aan concrete interesse. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens die bronnen heeft ook Salesforce mogelijke plannen rond Twitter laten varen, nadat belangrijke aandeelhouders zich kritisch over een overname hadden uitgelaten. Eerder zouden Google en Walt Disney al zijn afgehaakt als mogelijke kopers.

De beurskoers van Twitter liep afgelopen weken sterk op door alle speculatie over een mogelijke overname. Een groot deel van het enthousiasme verdampte vorige week echter, nadat bronnen meldden dat alleen Salesforce nog serieuze interesse zou hebben.

Geruchten over een overname van Twitter zijn niet nieuw. Het bedrijf worstelt met de concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat en heeft moeite geld te verdienen met advertenties.

Beeld anp

6 oktober 2016, 19:36

'Bedrijf achter Snapchat naar de beurs'

25 miljard dollar, omgerekend ruim 22 miljard euro. Zoveel is Snap Inc., het moederbedrijf van de populaire app Snapchat, naar schatting waard als het naar de beurs gaat. Dat schrijft de Wall Street Journal. De zakenkrant vernam van anonieme bronnen die betrokken zijn bij de aandelenuitgifte dat het bedrijf momenteel aan een beursgang werkt.

In maart zou het zover kunnen zijn. Het zou dan de grootste beursgang in de VS worden sinds het Chinese webwinkelbedrijf Alibaba in 2014 Wall Street bestormde.

Snapchat hoopt dit jaar een omzet van 250 tot 350 miljoen dollar te draaien. Volgens de bronnen van de WSJ zou dat bedrag nu, begin oktober, al bereikt zijn. Reden om de lat volgend jaar een heel stuk hoger te leggen: dan gaat Snapchat voor de miljard. (TK)

Beeld afp

6 oktober 2016, 11:59

Onbruikbare Albanese elektro-auto's

Trots kondigde de minister van Binnenlandse zaken Saimir Tahiri dat de Albanese politie voortaan in elektrische auto’s door de straten gaan rijden. ‘Geen druppel benzine en voor de kosten van een kop koffie’, verklaarde Tahiri de keuze om Albanese agenten in Volkswagen e-cars op pad te sturen.

Dat de Albanese minister best in zijn nopjes mocht zijn met de milieuvriendelijke maatregel blijkt ook uit het feit dat nog maar slechts vijf politiekorpsen in Europa volledig elektrisch rijden. Eén probleem was Tahiri wellicht liever vergeten: er zijn geen oplaadpunten langs de wegen in het land.

Dus heeft de Albanese politie afgesproken dat agenten met hun dienstwagens terug moeten naar hun bureau om de auto's op te laden als de accu dreigt leeg te raken. En bij de Volkswagen e-cars is dat toch al na zo’n 120 tot 160 kilometer.

Beeld ap

5 oktober 2016, 15:46

Noorse premier speelt Pokémon tijdens de

De Noorse premier Erna Solberg is betrapt op het spelen van Pokémon tijdens een parlementair debat. De Noorse media publiceerden vandaag een foto van de premier waarop te zien is hoe ze gebiologeerd naar haar telefoon kijkt. Op het scherm waren Pokémon te ontwaren.

Dit gebeurde tijdens een redevoering van een conservatief parlementslid, Trine Skei Grande. Solberg staat erom bekend een fanatiek verzamelaar van Pokémon te zijn.

De Noorse premier Erna Solberg. Beeld afp

4 oktober 2016, 16:08

End-to-end-encryptie

Facebook is begonnen met het uitrollen van end-to-end-encryptie in chat-app Messenger. Dat heeft het sociale netwerk bekendgemaakt. Eerder schakelde Facebooks dochterbedrijf WhatsApp end-to-end-encryptie in voor alle gebruikers.

Het gaat om de functie met de naam Secret Conversations, waarin berichten end-to-end (van verzending tot ontvangst) versleuteld zijn. Dat doet het niet voor alle chats, omdat veel gebruikers berichten op meerdere apparaten ontvangen. Dat is problematisch voor end-to-end encryptie, zegt Facebook. Gebruikers moeten de optie dus bij elk gesprek handmatig inschakelen, en bij groepsgesprekken werkt het niet. Volgens techblog Wired hoopt Facebook op deze manier ook legale en politieke problemen uit de weg te gaan.

Dat betekent dus veilig chatten voor 900 miljoen gebruikers. Voor de encryptie gebruikt Facebook Messenger net als WhatsApp het Signal-protocol van Open Whisper Systems. Dat protocol zit ook in Open Whispers eigen chatapp Signal.

Encryptie beperken

Inlichtingendienst AIVD wil de encryptie van chatdiensten als Telegram en WhatsApp beperken. Dit zei het hoofd van de dienst, Rob Bertholee, onlangs in een interview met De Volkskrant. De AIVD gaat daarmee lijnrecht in tegen het kabinet. Dat onderschrijft juist het belang van sterke versleuteling en vindt het 'niet wenselijk' als het gebruik of de beschikbaarheid ervan beperkt worden.

3 oktober 2016, 13:18

Facebook lanceert marktplaats-functie

Marktplaats is gewaarschuwd. De populaire website voor het kopen en verkopen van allerlei spullen krijgt binnenkort concurrentie van Facebook. Het sociale netwerk heeft namelijk een nieuwe marktplaatsfunctie binnen zijn bestaande app aangekondigd. Op termijn moet deze ook op de desktop beschikbaar komen.

Bij Facebook Marketplace, zoals de nieuwe functie heet, kunnen gebruikers een foto maken van een product dat zij willen verkopen en moeten ze daar vervolgens een naam, beschrijving, prijs en locatie aan toevoegen om die foto te kunnen publiceren. Ze kunnen ook een overzicht van hun eigen aangeboden spullen oproepen. Wie wat wil kopen, kan gebruik maken van de nieuwe Marketplace-knop, waar ze kunnen filteren op locatie, prijs en categorie. Net als bij Marktplaats moeten de koper en verkoper onderling de betaling regelen; Facebook faciliteert dit niet. Er wordt ook geen bescherming geboden voor eventuele miskopen.

Volgens Facebook worden er al veel producten via Facebook aangeboden en verkocht. Een speciale functie hiervoor lijkt dus een logische stap. Vooralsnog is Facebook Marketplace alleen beschikbaar in de VS, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland, maar binnen enkele maanden moeten meer landen volgen. (TK)

Beeld Facebook
Beeld Facebook

3 oktober 2016, 13:15

Wereldwijde storing Netflix

Dat was balen voor wie een zaterdagavond vrijgeveegd had voor, laten we zeggen, de laatste twee afleveringen van Narcos: streamingdienst Netflix lag er uit. Het bedrijf kampte wereldwijd met een storing waardoor veel gebruikers geen series of films konden bekijken. Waar de storing door kwam is nog niet bekend, maar tegen middernacht meldde Netflix dat de dienst het weer doet.

3 oktober 2016, 10:13

Google 'zeer geïntereseerd' in Twitter

Twitter verwacht nog voor het einde van het jaar overgenomen te zijn. De geruchtenmolen draait op volle toeren: als mogelijke overnamekandidaten zijn onder meer Disney, Salesforce, de Saoedische prins Alwaleed bin Talal, Netscape-oprichter en fanatiek twitteraar Marc Andreessen en voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer genoemd. Aan dat rijtje kan nu ook Google worden toegevoegd. Volgens het financiële persbureau Bloomberg heeft dat bedrijf de hulp van zakenbank Lazard Ltd ingeroepen om een bod op het sociale netwerk voor te bereiden.

Volgens een bron die betrokken is bij het mogelijke overnamebod is Google 'meer dan gewoon geïnteresseerd' in Twitter, maar is het nog niet zeker of het ook daadwerkelijk tot een bod komt. (TK)

Beeld anp

3 oktober 2016, 7:13

Eerdere bijdragen

Lees hier de eerdere bijdragen uit het Techblog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden