Techblog - Facebook behaalt overwinning in cookiezaak

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Facebook-logo op een smartphone Beeld anp
Facebook-logo op een smartphoneBeeld anp

Facebook heeft in de Verenigde Staten een belangrijke overwinning behaald inzake een miljardenclaim over het geheim volgen van internetactiviteiten van gebruikers nadat die zijn uitgelogd. Een Amerikaanse rechter in San Jose heeft aangegeven de zaak naar de prullenbak te willen verwijzen omdat de klagers niet duidelijk hebben aangegeven hoe ze precies zijn geschaad.

Het gaat om een klacht die ruim drie jaar geleden werd ingediend. Een groep Facebookgebruikers beriep zich erop dat het instemmen met het cookiebeleid van Facebook niet automatisch betekent dat het sociale netwerkbedrijf ook na dat mensen zijn uitgelogd nog gegevens mag verzamelen. Hun advocaten kwamen vervolgens met een hele berekening van de schade die Facebook zou moeten vergoeden: alles bij elkaar wel 15 miljard dollar.

Maar de rechter vindt dat de klagende partij niet heeft kunnen aantonen dat de gebruikers überhaupt enig economisch verlies hebben ondervonden. De partijen krijgen nog ruim een maand de tijd om hun claims te herzien.

Facebook heeft in reactie alvast laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter. Het bedrijf is wereldwijd in meerdere soortelijke juridische procedures verwikkeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook Nederlanderse LinkedIn-gebruikers kunnen aanspraak maken op een vergoeding tot 1500 dollar voor het versturen van ongewenste e-mails. Dat heeft een claimbureau dat hierover schikte met LinkedIn, Gilardi en Co., laten weten aan BNR. IT-advocaat bij Bureau Brandeis Christiaan Alberdingk stelt dat het voor een Nederlander goed te doen is om zo'n vergoeding te krijgen.

De vergoedingen zijn bedoeld voor mensen die tussen september 2011 en oktober 2014 de AddConnection-functionaliteit hebben gebruikt. Hiermee gaven gebruikers LinkedIn de opdracht persoonlijke e-mailcontacten door te zoeken om nieuwe LinkedIn-connecties te vinden. Mensen met een LinkedIn-account werden uitgenodigd een connectie met de afzender aan te gaan. Was er nog geen account, dan werd de ontvanger uitgenodigd er een aan te maken.

Dat was niet illegaal, maar de herinneringsmails die LinkedIn vervolgens naar de e-mailcontacten stuurde, met naam en foto erbij van de afzender, wel.

Pizzaketen Domino’s heeft een auto ontwikkeld die voor één specifieke taak is bedoeld: het leveren van pizza’s. De keten heeft hiertoe een Chevrolet Spark omgebouwd. De DXP heeft slechts één zitplaats, maar wel ruimte voor tachtig pizza’s. En uiteraard ook een ingebouwde oven om de pizza’s op temperatuur te houden. De komende drie maanden moeten er honderd DXP’s in de VS rondrijden, zo schrijft CNet. (lv)

null Beeld Domino's
Beeld Domino's

Ronald Plasterk maakt twee keer kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grootste privacyschender. De andere twee genomineerden zijn de korpschef van de Nationale Politie en het Van der Valk-hotel in Hengelo. Dat heeft organisator Bits of Freedom bekendgemaakt. Op 28 oktober wordt de prijs uitgereikt.

Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken, was al genomineerd voor de Big Brother Publieksprijs. Daar hebben de deskundigen zich nu bij aangesloten. Ze hebben Plasterk genomineerd vanwege zijn voorstel voor een uitbreiding van tapbevoegdheden voor geheime diensten, het onterecht geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten.

Het Van der Valk-hotel in Hengelo is genomineerd omdat het zijn gastenlijsten systematisch deelt met de politie. De Nationale Politie maakt gebruik van big data voor 'predictive policing': voorspellen waar en wanneer iemand de fout in zal gaan nog voordat de misdaad is gepleegd. 'Afwijkend gedrag wordt dan het criterium en niet meer strafbaar gedrag. Wie niet in het gelid loopt, loopt in het vizier van de politie', aldus Bits of Freedom. (ANP, Redactie)

Ronald Plasterk maakt twee keer kans op de Big Brother Award Beeld anp
Ronald Plasterk maakt twee keer kans op de Big Brother AwardBeeld anp

Google biedt vanaf volgende week de mogelijkheid om reclamevrij van YouTube te kunnen genieten. Voor een tientje per maand blijven advertenties je bespaard, krijg je toegang tot unieke content, kun je filmpjes opslaan voor offlinegebruik en krijg je gratis toegang tot YouTube Music, een nieuwe muziekapp uit de stal van YouTube.

Over YouTube Red werd al een hele tijd gespeculeerd. Het reclamevrij kunnen kijken naar YouTube is een wens die door velen geregeld is uitgesproken op social media. Het was met ad-blockers al tot op zekere hoogte mogelijk, maar op die manier werd het verdienmodel van YouTube onderuit gehaald. Overigens gaat YouTube Red niet alleen om het reclamevrije aspect, maar ook om de content. Bekende YouTube-vloggers hebben al toegezegd unieke content te gaan maken voor YouTube Red. Het bedrijf gaat daarmee de strijd aan met bijvoorbeeld Netflix en HBO.

YouTube Red is volgende week in eerste instantie alleen voor Amerikanen te gebruiken. Het is niet bekend wanneer de dienst naar ons land komt.

YouTube onthult de nieuwe betaalservice Red in YouTube Space LA in Playa Del Rey, Los Angeles. Beeld reuters
YouTube onthult de nieuwe betaalservice Red in YouTube Space LA in Playa Del Rey, Los Angeles.Beeld reuters

Nadat de grote techbedrijven de smartwatchmarkt hebben betreden, is het nu de beurt aan de traditionele horlogemakers. Het Amerikaanse Fossil heeft een hele lijn met slimme sieraden uitgebracht waarbij smartwatch Q Founder het meest in het oog springt.

De Q Founder is een ronde smartwatch draaiend op Android Wear. In de VS gaat de Q Founder voor een vanafprijs van 275 dollar, iets meer dan 242 euro. Fossil belooft verder dat de Q Founder niet alleen compatible zal zijn met Android-smartphones, maar ook met de nieuwe Android Wear-app voor iPhones.

Naast de Q Founder heeft Fossil nog een hele reeks met slimme sieraden aangekondigd. Zo is er onder meer een normaal horloge met ingebouwde fitnesstrackers, de Q Grant en een armband met ingebouwde sensoren, de Q Dreamer.

Twitter gaat gebruikers de mogelijkheid bieden om enquêtes te houden op het sociale netwerk. Twitter Polls, zoals de nieuwe dienst heet, lijkt vooral te zijn bedoeld voor politici, marketeers en journalisten.

Twitter Polls kan interessant gaan worden. Voor veel mensen is Twitter een van de belangrijkste nieuwsbronnen en door de nieuwe functie kunnen deze mensen op een snelle manier hun mening geven over een bepaalde gebeurtenis. Ook voor politici kan het een ideale manier zijn om te peilen wat volgers van een bepaald onderwerp vinden.

Twitter Polls wordt in de komende dagen geleidelijk ingevoerd. (BuzzT)

HTC heeft zich naar eigen zeggen door de natuur laten inspireren, maar het ligt voor de hand dat de iPhone een belangrijker bron is geweest. Op het logo na lijkt de One A9 als twee druppels water op de iPhone. Wel is de One A9 een stuk goedkoper en draait deze op Android.

Techblogs en nieuwssites zijn unaniem in hun oordeel: het Taiwanese toestel blinkt niet uit in originaliteit. Of, zoals Mashable het stelt: ‘If you can't beat 'em, copy 'em. Copy the hell out of 'em’. The Guardian heeft het over een ‘iPhone voor Android-gebruikers’, The Verge en Gizmodo over een ‘iPhone voor 399 dollar die op Android draait’ en CNet over een ‘iPhone-kloon’.

Met de specificaties is overigens niets mis. De One A9 draait op de laatste Android-versie (6.0 Marshmellow) en staat ook met hardware zijn mannetje. (lv)

null Beeld HTC
Beeld HTC
null Beeld HTC
Beeld HTC

Veel Amerikanen zullen dit jaar naar verwachting een heuse drone onder de kerstboom aantreffen. Het is daarom hoog tijd dat er een nationale database komt waarin alle drones en hun eigenaren staan geregistreerd. Er is een speciale werkgroep opgericht die onderzoekt hoe zo'n register voor het eind van de volgende maand, ruim op tijd voor de feestdagen, kan worden geïmplementeerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Transport Anthony Foxx bekendgemaakt.

Foxx kondigt zijn plannen aan na een aantal incidenten in de VS waarbij drones betrokken waren. De onbemande vliegtuigjes hinderden hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taken. 'Het registreren van dronegebruikers zal helpen om een cultuur van betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid te kweken, zeker voor nieuwe gebruikers die geen ervaring hebben met het opereren in het Amerikaanse luchtruim. Het zal de veiligheid in de lucht én op de grond ten goede komen.'

De Amerikaanse vereniging voor persfotografen (NPPA), fervent gebruikers van fotodrones, is niet enthousiast. De NPPA verzet zich al langer tegen meer regels voor dronegebruik. Meer regels gaan slecht dronegebruik echt niet voorkomen, zegt NPPA-advocaat Mickey Osterreicher tegenover BBC News. Hij vergelijkt het met automobilisten die zonder rijbewijs rijden. 'Tegen stupiditeit valt niet te reguleren.' (tvdk)

Anthony Foxx Beeld afp
Anthony FoxxBeeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Apple heeft ongeveer 250 apps uit de App Store verwijderd, omdat die software van een Chinees advertentiebedrijf bevatten waarmee heimelijk persoonlijke informatie werd vergaard. De bewuste apps zijn gemaakt met een ontwikkelkit die de naam Youmi draagt.

De apps die persoonlijke informatie vergaarden zijn ontdekt door het beveiligingsbedrijf SourceDNA. Het stelde in totaal 256 apps te hebben gevonden die privé-api's aanriepen, iets dat volgens de ontwikkelrichtlijnen van Apple verboden is. Daarbij ontdekte SourceDNA dat de apps die in privégegevens snuffelden allemaal ontwikkeld waren met behulp van software die door Youmi beschikbaar is gesteld. Youmi is een Chinees advertentiebedrijf dat onder andere een ontwikkelaarskit aanbiedt voor iOS. Ook is bekend dat de verzamelde gegevens werden verstuurd naar servers van het advertentiebedrijf.

Volgens internetbeveiliger Symantec wordt de Youmi-advertentiesoftware ook in Android-apps gebruikt. Dat schrijft het bedrijf op zijn blog. Het is niet bekend hoeveel apps in de Google Play Store van de software gebruikmaken. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

De Ierse privacywaakhond gaat onderzoek doen naar de manier waarop Facebook met Europese data omgaat, meldt de BBC. Het onderzoek volgt na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie waarin rechters gehakt maakten van de Safe Harbour-overeenkomst tussen de VS en de Europese Unie.

Activist Max Schrems had bij een Ierse rechter geklaagd over het feit dat Facebook zijn data zou doorspelen naar het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Schrems stelt dat zijn gegevens in Amerika niet veilig zijn omdat de inlichtingendiensten in de VS volgens hem geregeld hun boekje te buiten gaan. Omdat Ierse rechters zich geen raad wisten met de zaak, legden ze het in Straatsburg neer. Daar oordeelde het hof dat de overdracht inderdaad niet strookt met de Europese privacyregels. Daarmee kwam het Safe Harbour-akkoord, dat dataoverdracht tussen de VS en de EU mogelijk maakt, min of meer direct tot een einde.

Nu duidelijk is dat het uitwisselen van data tussen de VS en de EU niet strookt met de Europese regels, is er voor de Ierse privacywaakhond reden genoeg om de tanden steviger in de zaak te zetten. Hoe lang het onderzoek gaat duren en wat de eventuele gevolgen zijn voor Facebook, is niet duidelijk. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben met hun start-up Sowdan 2,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het bedrijf gaat de investering gebruiken om realtime betalingsverkeer tussen verschillende banken mogelijk te maken.

Daarmee kunnen mensen straks geld overboeken naar een rekening bij een andere bank waarbij het betreffende bedrag direct op die andere rekening wordt ontvangen. Banken bieden die service nu nog niet aan.

Sowdan is nog bezig met de nodige formaliteiten bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Daarna wordt de app getest en komt deze voor gebruikers beschikbaar. (BuzzT)

Apple's muziekdienst Apple Music heeft meer dan 6,5 miljoen betalende gebruikers. Dat zei topman Tim Cook dinsdag bekend tijdens een technologieconferentie. Hiernaast zijn er 8,5 miljoen die gebruik maken van de gratis proefabonnement, wat het totaal aantal gebruikers op 15 miljoen brengt. Cook noemt het 'een succesvol debuut'.

Apple Music werd in juni dit jaar gelanceerd en kreeg het toen meteen zwaar te verduren. Het was Taylor Swift in het verkeerde keelgat geschoten dat Apple gebruikers een gratis proefabonnement van drie maanden biedt en daarbij had bedacht dat gedurende deze periode artiesten, producers en auteurs evenmin hoeven te worden betaald. Apple bond in en paste de afspraken met artiesten aan. (HvL)

Taylor Swift. Beeld afp
Taylor Swift.Beeld afp
Apple-topman Tim Cook Beeld reuters
Apple-topman Tim CookBeeld reuters

Google wijst beschuldigingen van de hand dat Android Auto te veel gegevens verzamelt over autoritten. Het bedrijf probeert zo de zorgen weg te nemen van automerken die nog twijfelen over de integratie met Android Auto. Dat is het besturingssysteem van Google voor infotainmentsystemen in auto's.

Porsche maakte onlangs bekend te kiezen voor CarPlay van Apple. Het merk wil Android Auto niet in de wagens, omdat Google te veel privacygevoelige gegevens zou verzamelen. Dat ontkent productmanager Patrick Brady tegenover persbureau DPA. Het enige doel zou zijn om 'informatie die op internet te vinden is, ook beschikbaar te maken in de auto'.

'De enige gegevens die de auto met de smartphone deelt, dienen om de rijervaring te verbeteren', zegt Brady. Het gaat dan bijvoorbeeld om gegevens van de lichtsensor, die bepalen of Google Maps in de dag- of nachtstand wordt weergegeven.

BMW en Daimler zijn enkele van de automerken die tot nu toe terughoudend zijn bij het integreren van Android Auto in nieuwe auto's. Ze zouden bang zijn dat Google er vandoor gaat met gegevens over autoritten waar de bedrijven liever zelf gebruik van willen maken. (BuzzT)

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Amazon heeft gebruikers aangeklaagd die nepreviews hebben geplaatst op zijn site. Omdat het geen idee heeft wie de personen waren die de nepreviews maakten, heeft de webwinkel 1114 'john does' aangeklaagd.

In de aanklacht gaat het om verkopers op de website Fiverr, waarop mensen diensten kunnen aanbieden voor bedragen vanaf vijf dollar. Sommige gebruikers boden daarop aan om reviews op onder meer Amazon te publiceren met honderd verschillende accounts om zo de productbeoordeling online te krijgen. Dat is verboden volgens de voorwaarden van Amazon. Omdat Fiverr gebruikers verbiedt om diensten aan te bieden die ingaan tegen de voorwaarden van andere diensten, mag het op die site ook niet, zegt Techcrunch.

Het gaat in totaal om 1114 personen, maar Amazon weet niet wie het zijn, dus heeft het 1114 keer een 'john doe' aangeklaagd, de standaardnaam die gehanteerd wordt als de identiteit niet bekend is. Accounts waarmee nepreviews zijn geplaatst, verwijdert Amazon en dat gebeurt onder meer met accounts van mensen die in de aanklacht genoemd staan.

Eerder dit jaar ondernam de webwinkel ook al eens actie tegen nepreviews. Die actie was gericht tegen uitbaters van websites die erop gericht waren om nepreviews te verkopen. (Tweakers.net)

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Google mag doorgaan met het digitaliseren van miljoenen boeken, zonder de auteurs een vergoeding te betalen. Dat hebben rechters in New York vrijdag bepaald. Het betrof een hoger beroep in een al tien jaar lopende zaak. Het oorspronkelijke vonnis was ook al in het voordeel van het internetbedrijf.

Google begon in 2004 met zijn bibliotheekproject en heeft sindsdien meer dan 20 miljoen boeken ingescand. Gebruikers kunnen erin bladeren, fragmenten lezen en Google vertelt erbij waar ze een boek eventueel kunnen kopen of lenen. Die manier van handelen is volgens de rechtbank niet in strijd met het auteursrecht.

Rechters in New York hebben bepaald dat Google door mag gaan met zijn digitale boekenproject. Beeld reuters
Rechters in New York hebben bepaald dat Google door mag gaan met zijn digitale boekenproject.Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Apple heeft aangekondigd dat er drie nieuwe medische onderzoeken worden gestart via ResearchKit, het medische platform van het bedrijf. De Amerikaanse Duke University, Johns Hopkins en Oregon Health & Science University gaan onderzoek doen naar autisme, epilepsie en huidkanker.

ResearchKit is in de VS al eerder gebruikt door wetenschappers om onderzoek te doen naar medische aandoeningen. Zo kregen mensen met astma, de ziekte van Parkinson, diabetes, borstkanker en hart- en vaatziekten in Amerika de kans om op dagelijkse basis ervaringen en metingen te delen met artsen.

ResearchKit maakt het mogelijk om klinische testen op te zetten via iPhones. Patiënten kunnen via een beveiligde verbinding gegevens invoeren in de Gezondheid-app van Apple en onderzoekers en medische specialisten krijgen dankzij ResearchKit de mogelijkheid deze gegevens uit te lezen.

Apple wil het met ResearchKit makkelijker maken voor patiënten om deel te nemen aan medische onderzoeken. In de praktijk blijkt het anders lastig om mensen zover te krijgen om aan dergelijke testen mee te doen. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp
Een jongeman in China met twee iPhones. Beeld reuters
Een jongeman in China met twee iPhones.Beeld reuters

Youtube-ster Pewdiepie is de bestverdienende YouTuber van het afgelopen jaar. De 25-jarige Zweed, die in het echt Felix Kjellberg heet, verdiende 12 miljoen dollar met zijn gamevideo's, zo berekende Forbes. Het zakenblad maakte voor de eerste keer een top 10 van Youtube-sterren op basis van hun verdiensten.

Kjellberg heeft maar liefst veertig miljoen volgers op zijn YouTube-kanaal dat over gamen gaat. De miljoenen verdient hij vooral met advertenties via zijn kanaal. Ook gamer KSI, oftewel Olajide Olatunji, verdient een aardig zakcentje met het becommentariëren van nieuwe videospelletjes. De Brit verdiende hier tussen 1 juni 2014 en 1 juni 2015 zo'n 4,5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) mee.

Ook komieken kunnen flinke bedragen binnenslepen met YouTube. Online comedyduo's Smosh (bestaande uit de twee vrienden Ian Hecox en Anthony Padilla) en de Fine Brothers (Benny en Rafi Fine) verdienden met hun sketches 8,5 miljoen dollar (7,4 miljoen euro) per persoon.

Verder mocht Lindsey Stirling 6 miljoen (5,2 miljoen euro) op haar rekening bijschrijven door te dansen terwijl ze viool speelt en Michelle Phan verdiende 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) met make-up-tips. (HvL)

Imperium

Hoe twintigers als PewDiePie via YouTube een mini-imperium opbouwen. Lees hier het verhaal van Haro Kraak.

Pewdiepie tijdens de Social Stars-uitreiking in Singapore. Beeld EPA
Pewdiepie tijdens de Social Stars-uitreiking in Singapore.Beeld EPA

Top-10 YouTube-sterren

Pewdiepie - 12 miljoen dollar
Smosh - 8,5 miljoen dollar
Fine Brothers - 8,5 miljoen dollar
Lindsey Stirling - 6 miljoen dollar
Rhett & Link - 4,5 miljoen dollar
KSI - 4,5 miljoen dollar
Michelle Phan - 3 miljoen dollar
Lilly Singh - 2,5 miljoen dollar
Roman Atwood - 2,5 miljoen dollar
Rosanna Pansino - 2,5 miljoen dollar

Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft inmiddels een account bij Blendle. En dit aantal zal waarschijnlijk nog verder groeien, blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 7400 Nederlanders.

Blendle groeit hard, volgens de onderzoekers. Vorig jaar oktober had de digitale kiosk ongeveer 100.000 gebruikers. Sindsdien timmert Blendle internationaal flink aan de weg. Maar ook in Nederland zien de vooruitzichten er nog altijd goed uit. Onder de huidige gebruikers is 83 procent van plan de dienst evenveel of zelfs vaker te gebruiken. Daarnaast heeft één op de drie mensen die Blendle wel kennen maar nog niet gebruiken, interesse in het nieuwsplatform.

Bijna zestig procent van de gebruikers van de online kiosk is man. De meeste gebruikers zijn 35 tot 54 jaar (41 procent). Daarna is de nieuwssite het meest in trek bij 18 tot 34 jarigen (36 procent). Maar liefst 75 procent van de gebruikers is hoogopgeleid. De artikelen over politiek, gadgets en technologie zijn het populairst. Voor natuur en milieu bestaat de minste interesse. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Netflix heeft zijn bereik afgelopen kwartaal vergroot tot ruim 69 miljoen betalende klanten. Daarbij viel de groei in het buitenland hoger uit dan de aanbieder van internet-tv zelf voorspelde, terwijl de aanwas in de VS achterbleef bij de verwachtingen.

Netflix meldde woensdag dat in het derde kwartaal 2,74 miljoen nieuwe klanten werden gewonnen buiten de VS. Dat waren er 700.000 meer dan een jaar eerder en 300.000 meer dan het bedrijf had voorspeld. In de VS werden 880.000 nieuwe klanten gestrikt, tegen een miljoen een jaar eerder. Hier werd de aanwas van bijna 1,2 miljoen klanten voorspeld.

De omzet van Netflix lag vorig kwartaal met 1,7 miljard dollar bijna een kwart hoger dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde, tot 30 miljoen dollar.

De buitenlandse activiteiten leveren Netflix nog geen winst op. Tegen een omzet van ruim een half miljard dollar buiten de VS stonden vorig kwartaal bijna 600 miljoen dollar aan kosten, wat een een verlies van 68 miljoen dollar opleverde. In de VS overtroffen de opbrengsten de operationele kosten met 344 miljoen dollar. (ANP)

Netflix Beeld ap
NetflixBeeld ap

Google gaat het berichtencentrum uit Google Chrome slopen. In de rechterbovenhoek zien gebruikers nu een belletje staan met daaronder een menu met de naam Google-meldingen. Volgens Google wordt er amper gebruik gemaakt van de meldingen en om die reden gaat de functie uit Chrome gesloopt worden.

In de eerst volgende versie van de Chrome-browser is het meldingenmenu verdwenen. Overigens hoeven mensen met Chrome OS niet bang te zijn dat hun systeem ineens onbruikbaar wordt, want in Chrome OS blijft het notificatiescherm gewoon bestaan. (BuzzT)

Google Chrome Beeld anp
Google ChromeBeeld anp

Het Chinese hackerscollectief Pangu heeft de eerste jailbreak voor iOS 9 gepubliceerd. Vooralsnog is de jailbreak uit te voeren via Windows, mensen die alleen OS X of Linux draaien moeten nog even geduld hebben.

De jailbreak van Pangu werkt op alle publiekelijk gepubliceerde versies van iOS, te weten: iOS 9, 9.0.1 en 9.0.2.

Door een iPhone, iPad of iPod te jailbreaken, wordt het mogelijk dingen te installeren buiten Apples App Store om. Overigens vervalt wel het recht op garantie. Ook zijn gekraakte apparaten kwetsbaarder voor kwaadwillende software. (BuzzT)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Auteursrechtenorganisatie RIAA heeft namens platenmaatschappijen Sony, Universal en Warner de maker van Aurous, een desktopapplicatie die te bestempelen is als de 'Popcorn Time voor muziek', aangeklaagd. De organisatie eist drie miljoen dollar aan schadevergoeding.

Aurous, een applicatie voor Windows, OS X en Linux, kwam zaterdag uit. 'De dienst is een schaamteloos voorbeeld van copyrightschending op gigantische schaal', stelt de RIAA in de aanklacht. Naast het bedrag van drie miljoen dollar willen de partijen dat de rechter een bevel uitvaardigt dat derden als adverteerders en domeinnaamregistrars verbiedt om zaken te doen met het bedrijf achter Aurous totdat een vonnis bereikt is.

Aurous is een creatie van Andrew Sampson, een Amerikaan uit Florida. In tegenstelling tot Popcorn Time, maakt Aurous niet gebruik van BitTorrent-netwerken om zijn content op te halen. In plaats daarvan worden muziekbestanden gehaald bij het Russische Prostopleer, VKontakte of MP3WithMe. Aurous is daarmee een bundeling van api's van verschillende websites die gebruikers ook buiten de applicatie om kunnen gebruiken. Wanneer een rechter de zaak gaat behandelen, is nog niet bekend. Sampson maakt zich nog geen zorgen, zo laat hij op Twitter weten. (Tweakers.net)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
null Beeld Aurous
Beeld Aurous

Jarenlang zónder huidirritatie scheren met hetzelfde mesje, dat is de belofte van Skarp. Het laserscheermes had een uiterst succesvolle campagne op Kickstarter, maar omdat het geen werkend prototype kon laten zien, heeft Kickstarter de campagne geschorst.

Na de schorsing bij Kickstarter maandagnacht verscheen Skarp dinsdagochtend bij concurrent Indiegogo. Inmiddels zit het bedrijf Skarp Technologies alweer op meer dan tien procent van het beoogde doel van 160.000 dollar. Op Kickstarter was dat doel al lang behaald; daar stond de teller op moment van schorsen op maar liefst vier miljoen dollar.

Hoewel een video een prototype in actie toont, vindt Kickstarter dat het bedrijf toch de regels heeft overtreden door géén werkend prototype te kunnen laten zien.

Skarp belooft het scheermesje nog altijd volgend voorjaar te leveren. (Tweakers.net)

null Beeld Skarp
Beeld Skarp

Het arsenaal aan emoji, de kolderdieke smartphone-icoontjes van bijvoorbeeld een huilend gezichtje of een lachende drol, wordt naar verwachting in 2016 uitgebreid met maximaal 67 nieuwe opties. Onder andere de avocado, de man in pak en de zwangere vrouw zijn op een kandidaatslijst gezet om vertaald te worden naar een emoji.

De organisatie die de introductie van de nieuwe tekentjes organiseert is het Unicode Consortium. Unicode is de standaard voor computersymbolen. Vrijwel alle grote elektronicafabrikanten volgen de aanbevelingen die het consortium doet.

De verschillende partijen die zijn aangesloten bij het consortium maken ieder een eigen versie van de omschreven emoji. Zo ziet een lachend gezichtje er anders uit op een smartphone met het besturingssysteem Android, dan op een iPhone.

Op de lijst van Unicode staan onder andere een clown, een prins, een arm die een selfie maakt, een zwart hart, een avocado en een croissant. De gehele lijst vindt u hier, met schetsen van mogelijke illustraties.

In mei volgend jaar wordt de lijst voorgelegd tijdens een vergadering van het Unicode Consortium. Hieruit wordt een selectie gemaakt die naar alle waarschijnlijkheid vanaf juni volgend jaar moeten verschijnen.

Deze bestaande emoji krijgen binnenkort gezelschap van onder andere een dansende man, een cowboy en een clown. Beeld
Deze bestaande emoji krijgen binnenkort gezelschap van onder andere een dansende man, een cowboy en een clown.Beeld

Emojiproblemen

Het gebruik van emoji's is niet geheel vanzelfsprekend. Aaf Brandt Corstius bespreekt in deze column (+) de problematiek. 'O ja, ik snap de culturele context alweer, iedere vrouw met een kroontje op, ieder prinsesje dus eigenlijk, heeft natuurlijk blauwe ogen! Humpf!'

Dutch Filmworks heeft het logo en het woordhandelsmerk van Popcorn Time in de Benelux geregistreerd. Het filmdistributiebedrijf gebruikte het officiële logo van de in Nederland illegale streamingdienst voor de aanvraag. De aanvraag werd in de afgelopen maand goedgekeurd. Dat laatste betekent dat de Nederlandse filmdistributeur nu het handelsmerk 'Popcorn Time' bezit in verschillende categorieën, inclusief de software en het officiële logo. Volgens Torrentfreak heeft Dutch Filmworks 'geen plannen om gebruik van het handelsmerk actief te vervolgen, maar kan het in de toekomst wel een rol spelen bij antipiraterijzaken'.

Dutch Filmworks deed de aanvragen voor de handelsmerken in beeld en tekst in juni 2015 bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Het BBIE keurde de aanvragen op 4 september goed. De ontwikkelaars van de PopcornTime-io-fork meldden aan Torrentfreak dat ze inderdaad op de hoogte waren van de zaak, maar dat ze besloten er op dit moment niets aan te doen. Ook gaf het streamingplatform aan dat het de claim van Dutch Filmworks 'dubieus' vindt, vooral omdat er iets geregistreerd is dat 'al meer dan een jaar online bestaat' en 'overduidelijk niet bij Dutch Filmworks in bezit is en het er ook het copyright niet op heeft'.

Een woordvoerder van Dutch Filmworks zegt dat het bedrijf het Popcorn Time-logo heeft geregistreerd omdat het, 'gek genoeg' niet al was gedaan door Popcorn Time zelf. Op dit moment zegt Dutch Filmworks nog geen plannen te hebben iets met het handelsmerk te doen, maar 'anticiperend op de stappen die de Nederlandse overheid mogelijk gaat nemen tegen streaming piracy, leek het logisch om Popcorn Time alvast het handelsmerk af te nemen in onze markt'. (Tweakers.net)

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

Voor wie zich altijd al heeft afgevraagd wie de ICT-leverancier is van de Death Star uit de Star Wars-saga: HP.

De Amerikaanse automatiseerder brengt in elk geval volgende maand een schootcomputer op de markt waarmee 'klanten hun Dark Side kunnen ontketenen', ter gelegenheid van de nieuwe film, The Force Awakens (episode 7).

De Star Wars Special Edition Notebook is voorzien van Darth Vader op de deksel, een griezel op het schermbehang en een rood oplichtend toetsenbord (dat doet denken aan de rode priemende ogen van Darth Maul). Het touchpad weerspiegelt het X-Wing Star Fighter Tactical Guidance System, kortom het besturingspaneel van de ruimteschepen van het galactisch kwaad.

De standaardgeluiden van Windows zijn ook om te zetten naar iconische geluiden als de nerveuze piepjes van robot R2-D2 en het 'zwoesj-zwoesj' van de lightsaber (lichtzwaard).

De Star Wars Spedial Edition Notebook weerspiegelt de ommekeer die zich in de filmreeks heeft voltrokken: met elke nieuwe aflevering werd de aandacht en de waardering voor de schurken groter. De bioscoopganger kwam al lang niet meer voor de suffe helden als Han Solo of prinses Leia, maar voor Darth Vader en zijn trawanten.

De astmatische stem van Darth Vader is zover bekend niet opgenomen in het geluidenpalet van de Star Wars-notebook, laat HP Nederland weten (ondanks de astronomische prijs van 899 euro). Het zou toch geweldig zijn als er plotseling uit de laptopluidsprekers klonk: 'I find your lack of faith disturbing.' Of: 'No…I am your father!' (pva)

Star Wars-lap(top)dance. Beeld HP
Star Wars-lap(top)dance.Beeld HP
Kosmische haatzaaier op een HP-notebook. Beeld HP
Kosmische haatzaaier op een HP-notebook.Beeld HP

Altijd al een keer in je eentje op de foto met het Las Vegas-bord willen staan of solo tegen de toren van Pisa willen aanduwen? Adobe is druk bezig dat mogelijk te maken. De Amerikaanse softwareproducent toonde donderdag een foto-applicatie die het mogelijk maakt hinderlijke zaken, zoals andere toeristen, van foto's te verwijderen.

Adobe presenteerde het snufje afgelopen nacht (Nederlandse tijd) tijdens een bijeenkomst die was bedoeld om de nieuwste software waar het bedrijf momenteel aan werkt te laten zien. Met de app, genaamd Monument Mode, kunnen mensen toeristen, auto's of andere bewegende zaken die een mooi vakantiekiekje verhinderen uit beeld wissen. Dat kan al op het moment wanneer de foto wordt genomen, waarmee het achteraf bewerken van de foto niet nodig is. Als de smartphone stil wordt gehouden in cameramodus, wist de app langzaam bewegende objecten uit beeld.

Tijdens de live-presentatie bleek dat Adobe de technologie aardig onder de knie heeft. Twee proefpersonen in zicht van de camera verdwenen na tientallen seconden langzaam uit beeld. Adobe benadrukte wel dat de app nog volop in ontwikkeling is. (lb)

Het is weer eens wat anders dan een iPhone 6S of het laatste model Nexus: de robottelefoon van Sharp. Volgens ons sta je compleet voor gek en werkt de robot al na een minuut op je zenuwen, maar wellicht dat Japanners er anders over denken.

Het toestel is voorlopig alleen daar te koop. Robophon, zoals het ding is gedoopt, kan memo's maken en mensen bellen. Ook doet Robophon aan spraak- en gezichtsherkenning. En o ja, hij kan ook dansen. (lv)

null Beeld Sharp
Beeld Sharp

De sociale nieuwswebsite Reddit heeft een nieuw project gelanceerd: Upvoted, een nieuwssite waar de beste berichten van Reddit aan een tweede leven kunnen beginnen. Ze worden daar toegankelijker gebundeld dan op de reguliere Reddit-site. Opvallende afwezige is de reactiemogelijkheid. Ook ontbreken de voor Reddit zo kenmerkende 'upvotes' en 'downvotes' waarmee gebruikers berichten omhoog of omlaag kunnen stemmen. Upvoted hoopt zo toegankelijker te zijn voor internetters die niet bekend zijn met dit systeem.

Verder valt het verdienmodel op. Er zijn geen banners of pop-ups, maar er is alleen gesponsorde content. Door zelf verhalen te leveren kunnen bedrijven geld verdienen. De naam Upvoted is wat verwarrend, want de verhalen worden geselecteerd door redacteuren, niet door de gemeenschap. Met het nieuwe project hoopt Reddit meer bezoekers te trekken en inkomsten te genereren. (tvdk)

null Beeld Reddit
Beeld Reddit

Met één druk op de knop in Whatsapp chatten in een taal die je niet beheerst? In de nieuwe Android-versie Marshmallow behoort dat tot de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat Google Translate al is geïnstalleerd. Verder moeten de apps van waaruit vertaald moet worden deze service natuurlijk ook ondersteunen.

In een blogpost voor Android-ontwikkelaars komt naast Whatsapp als voorbeeld ook Tripadvisor voorbij. Er komen negentig talen beschikbaar. Android 6.0 Marshmellow is onlangs vrijgegeven en komt voor diverse toestellen beschikbaar. Naast de vertaaloptie heeft Marshmellow nog een aantal andere verbeteringen, waaronder makkelijker knippen en plakken; een langere accuduur voor tablet en contextgevoelige extra informatie. (lv)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
De nieuwe Nexus 5X Beeld afp
De nieuwe Nexus 5XBeeld afp

Apple heeft een app toegang tot zijn App Store verleend die advertenties blokkeert in andere apps. De gratis app, genaamd Been Choice, filtert niet alleen advertenties, maar gaat ook dataverzameling tegen.

Been Choice is voor zover bekend de eerste iOS-app die in staat is om reclame binnen andere apps te blokkeren. Andere adblockers werken alleen op advertenties in de Safari-browser. Been Choice zou ook in staat zijn om gesponsorde posts uit bijvoorbeeld een Twitterfeed te halen.

Met ingang van versie 9 van iOS, dat op 16 september uitkwam, is het mogelijk om reclame te blokkeren op de smartphones van Apple. De mogelijkheid om advertenties binnen apps te blokkeren er overigens al langer voor Android. AdBlock Plus heeft bijvoorbeeld een Android-app die in staat is om zowel reclame in browsers als in andere apps te blokkeren. De Android-app is echter niet te vinden in de Play Store.
Been Choice lijkt op dit moment nog niet beschikbaar te zijn in de Benelux. (Tweakers.net)

null Beeld Been
Beeld Been

Jack Dorsey is nog geen 24 uur de vaste CEO van Twitter, maar de eerste grote vernieuwing is al een feit. In de VS is Twitter begonnen met de uitrol van 'Moments', een sectie binnen het sociale netwerk waar tweets over bepaalde nieuwsevenementen worden samengevoegd.

Gebruikers van over de hele wereld maken op het sociale netwerk melding van het tabblad Moments, maar vooralsnog gaat dat om een fout, de dienst is alleen bedoeld voor Amerikanen. In Moments voegt Twitter gebeurtenissen samen in één aparte sectie. Bij een belangrijke sportwedstrijd krijgt deze in Moments bijvoorbeeld een aparte groep, waarin alle tweets over dat onderwerp staan. Wat Moments anders maakt dan de nu al bestaande lijsten is dat de verschillende evenementen worden beheerd door Twitter zelf. Zo wil het bedrijf een hoop onzinnige posts over een bepaald onderwerp voorkomen.

Evenementen die in Moments een plaats krijgen zijn na afloop ook rustig terug te lezen. De verschillende evenementen blijven na afloop gewoon bestaan en zijn door middel van speciale knoppen makkelijk door te lezen. Het is niet duidelijk wanneer Moments wereldwijd wordt uitgerold (ANP).

Jack Dorsey Beeld epa
Jack DorseyBeeld epa

Autofabrikant Lexus heeft een bijzonder prototype gemaakt: een kartonnen versie. Het frame van de auto is van aluminum en er zit een elektrische motor in, maar voor de rest bestaat het voertuig uit 1500 kartonnen onderdelen, zo schrijft de BBC. Er bestaan geen serieuze plannen om de Lexus in massaproductie te nemen. (lv)

null Beeld Lexus
Beeld Lexus
null Beeld Lexus
Beeld Lexus
null Beeld Lexus
Beeld Lexus

Goed, is het echt geen 'bendgate' (vorig jaar bleek dat iPhones onbedoeld konden buigen), maar ook met de nieuwe 6S is Apple wat in verlegenheid gebracht. Een aantal eerste gebruikers klaagt over het feit dat de Touch ID-knop van het toestel wel heel erg warm wordt. Mashable schrijft dat eerste series vaak gepaard gaan met foutjes en wijst daarbij ook op de batterijproblemen van de eerste serie iPhone 5. (lv)

null Beeld afp
Beeld afp

Jack Dorsey is officieel de nieuwe CEO van Twitter. De geestelijk vader van het sociale netwerk was de afgelopen drie maanden al werkzaam als interim-CEO bij Twitter, maar in een tweet heeft hij nu aangekondigd dat hij de positie definitief gaat bekleden. Dorsey is met de move de opvolger van de eerder dit jaar vertrokken Dick Costolo.

De eerste actie van Dorsey als CEO van Twitter is het aanstellen van een nieuwe Chief operating officer. Adam Bain gaat die rol vervullen. Dorsey zelf blijft behalve baas van Twitter overigens ook de CEO van betaaldienst Square.

Twitter krijgt sinds de beursgang van 2013 behoorlijk vaak kritiek van beleggers en analisten. Het sociale netwerk zou moeite hebben om nieuwe gebruikers aan te trekken en bovendien krijgt het het verwijt dat het niet genoeg innoveert. Dorsey schrijft nu dat zijn focus komt te liggen op nieuws. 'Twitter is het krachtigste communicatiemiddel ter wereld. 10 tot 15 minuten voordat iets wereldnieuws is, wordt er op Twitter al over gesproken.' Verder zegt hij Twitter makkelijker te willen maken voor mensen die nog geen account hebben en zinvoller voor mensen mét een account. (BuzzT)

Jack Dorsey Beeld reuters
Jack DorseyBeeld reuters

Wie LinkedIn gebruikt, is ongetwijfeld bekend met het feit dat de zakelijke netwerksite de neiging heeft om nogal veel emails te sturen. Dat komt het bedrijf nu duur te staan: LinkedIn heeft een schikking van 13 miljoen dollar (ruim 11,5 miljoen euro) getroffen in een rechtszaak die boze gebruikers hadden aangespannen. De rechter moet die nog wel goedkeuren. Wie aan de omschrijving voldoet kan een klacht indienen en maximaal 1500 dollar (1100 euro) terugkrijgen.

De gebruikers klaagden al in 2013 over het feit dat LinkedIn zonder toestemming e-mails met hun naam en foto erin verstuurt naar personen in hun LinkedIn-netwerk. Als de ontvanger niet op die berichten reageerde, volgden er nog twee herinneringsmails.

In juli van dit jaar gaf LinkedIn al toe dat het teveel mails verzond. 'Het bericht is aangekomen. Less is more.' Desondanks past het bedrijf zijn e-mailbeleid vooralsnog niet aan, maar zal het duidelijker aangeven dat er nog herinneringsmails te verwachten zijn.

De 13 miljoen dollar wordt overigens niet uitgekeerd aan de aanklagers, maar aan de personen van wie de foto's en namen zijn gebruikt in e-mails naar andere gebruikers. Wie een claim indient kan maximaal 1500 dollar ontvangen. Het bedrijf betaalt alleen voor herinneringsmailtjes, niet voor de oorspronkelijke mails met vriendschapsverzoeken. (tvdk)

null Beeld anp
Beeld anp

De virtual reality-bril Oculus Rift gaat meer dan 350 dollar (310 euro) kosten. Het bedrag is zo fors omdat Oculus naar eigen zeggen de 'beste vr-bril' wil maken.

Palmer Luckey, de man achter Oculus, legt in een interview met Road to VR uit dat hij het belangrijk vindt dat de kwaliteit van de headset deugt. Dit omdat veel gebruikers voor het eerst kennis zullen maken met virtual reality. Het bedrijf wil kwaliteit leveren en dat kost nu eenmaal geld, zegt Luckey.

Wat de Oculus Rift exact moet kosten is nog niet bekend, maar volgens Luckey wordt het in ieder geval meer dan 350 dollar. De bril zou begin 2016 op de markt komen. (BuzzT)

Een man probeert de Oculus Rift uit in Los Angeles. Beeld reuters
Een man probeert de Oculus Rift uit in Los Angeles.Beeld reuters

Facebook gaat de weergave van gebruikersprofielen in de mobiele apps van het bedrijf op de schop nemen. Een van de meest in het oog springende vernieuwingen is de mogelijkheid voortaan een bewegende profielfoto in te stellen.

Volgens Facebook is er sinds 2004 weinig veranderd aan de manier waarop profielen worden weergegeven terwijl de wereld wel radicaal is veranderd. Naast de mogelijkheid om een bewegend plaatje in te stellen als profielfoto wordt het ook mogelijk om een profielfoto in te stellen met een tijdklok. Wil je op een bepaald moment of op een bepaalde dag een bepaalde foto gebruiken, dan kun je dat binnenkort vooraf instellen. Na het bewuste moment, komt automatisch je 'normale' profielfoto terug.

Een laatste vernieuwing is de mogelijkheid om je profiel helemaal aan te passen. Je kunt voortaan helemaal zelf bepalen welke informatie je wel en welke informatie je niet zichtbaar wil maken voor anderen. Ook kun je zelf instellen welke informatie waar moet komen te staan.

De nieuwe mobiele profielen komen vooralsnog alleen beschikbaar voor een select aantal gebruikers in Californië en het Verenigd Koninkrijk. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Je kan natuurlijk een paar honderd euro neerleggen voor een prachtige draadloze Sonos-speaker om je Spotify daarop af te spelen. Werkt perfect. Maar voor mensen met een minder gevulde beurs is er een interessant alternatief in de vorm van Google Chromecast. Dit is een apparaatje dat al langer tv's 'slim' kon maken. Op die manier is het mogelijk bijvoorbeeld Netflix te kijken op een gewone tv. Het enige wat je nodig hebt, is een hdmi-ingang.

Google haalt nu dezelfe truc uit voor audio. Aan de nieuwe Chromecast Audio zit een gewoon 3,5mm audiostekkertje. Dit stekkertje steek je in een ouderwetse muziekbox en klaar is Kees. Net als de gewone Chromecast (die overigens ook is vernieuwd) kost de audio-variant 39 euro. (lv)

null Beeld Google
Beeld Google
null Beeld Google
Beeld Google

Heb je een auto, een rijbewijs, een Android-telefoon én woon je in de Verenigde Staten? Dan kun je nu of binnenkort gebruik maken van een nieuwe dienst van Amazon: Amazon Flex. Daarbij kunnen particulieren pakketjes bezorgen tegen betaling van een uurtarief van 18 tot 25 dollar. Het is dus eigenlijk een soort Uber voor pakketbezorgers. Dat heeft Amazon bekendgemaakt.

Het gaat om pakketjes van bezorgdienst Amazon Prime Now. Die belooft zijn klanten om pakketten binnen een uur na de bestelling af te leveren. De particulieren moeten diensten draaien van twee, vier of acht uur, en rijden heen en weer tussen de afhaalpunten en de klanten.

De dienst is woensdag in Seattle gelanceerd en zal de komende tijd verder worden uitgerold naar andere Amerikaanse stedan als New York, Miami en Portland. Of de dienst op termijn ook internationaal beschikbaar komt is nog niet bekend. (tvdk)

null Beeld afp
Beeld afp

Tesla heeft zijn eerste suv uitgebracht: Tesla Model X. Opvallend aan de auto - die zeven zitplaatsen heeft - zijn de vleugeldeuren die toegang geven tot de zitplaatsen achterin.

De auto kan op een enkele acculading tot 400 kilometer rijden. Model X kost in de VS 132.000 dollar, omgerekend zo'n 117.000 euro. Wat de auto in Nederland moet gaan kosten, is nog niet bekend. In de VS is de nieuwe Tesla per direct beschikbaar, maar Europeanen moeten nog wachten tot 2016. De productie voor Europa zal grotendeels in de nieuwe, in Nederland gebouwde Tesla-fabriek in Tilburg plaatsvinden. (Tweakers.net)

null Beeld Tesla
Beeld Tesla
null Beeld Tesla
Beeld Tesla
null Beeld Tesla
Beeld Tesla

Google's zelfrijdende auto krijgt wellicht toch een stuur. Dit omdat het volgens mede-oprichter Sergey Brin van Google nog wel even kan duren voordat de menselijke automobilist helemaal overbodig is geworden. Brin zei dat dinsdag tijdens een persconferentie op het hoofdkwartier van de techgigant, schrijft de Wall Street Journal.

Vorig jaar onthulde Google nog prototypes van de Google Car die niet alleen het stuur, maar ook het gas- en het rempedaal ontbeerden. Die wagens reden volledig op software en sensoren. De gebruiker hoefde alleen maar op de startknop te drukken.

Van die strategie lijkt Google nu dus te willen afstappen. In plaats daarvan krijgt de bestuurder wellicht de mogelijkheid om te kiezen: zelf besturen, automatisch besturen of handmatig wisselen tussen die twee modi, aldus Brin.

De opvatting van Google dat de mens de meest onveilige factor is als het gaat om autorijden staat nog steeds overeind, benadrukte Brin. Het doel blijft dan ook om menselijk handelen uteindelijk zoveel mogelijk uit het proces te verwijderen.

De auto's van Google hebben volgens de techreus in totaal inmiddels 1,2 miljoen mijl (bijna 2 miljoen kilometer) afgelegd in Mountain View, Californië en Austin, Texas. (tvdk)

null Beeld reuters
Beeld reuters
Autootje van Google, hier nog stuurloos. Beeld reuters
Autootje van Google, hier nog stuurloos.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Veel bloggers overtreden de regels voor reclame. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Trouw. Bloggers krijgen soms betaald om een artikel aan te prijzen, maar dat vermelden ze niet op hun blog, terwijl dat wel verplicht is.

Voor social media is een nieuwe reclamecode bedacht. Daarin is opgenomen dat bloggers duidelijk moeten aangeven dat een bepaalde post betaald is door een bedrijf. Dat kan door termen als 'ad', 'advertorial' of 'sponsored story' bovenaan het verhaal te zetten. Maar meestal ontbreekt zo'n aanduiding.

Volgens Trouw wordt niet opgetreden tegen bloggers die zich niet aan de regels houden omdat de Reclame Code Commissie pas in actie komt als een consument een klacht indient. Bloggers hoeven trouwens niet te vrezen ze gestraft worden. Het zijn namelijk de bedrijven die de regels overtreden. Zij moeten er voor zorgen dat de blogs melden dat het om een betaalde bijdrage gaat. (BuzzT)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Woorden weglaten, ongebruikelijke afkortingen gebruiken, berichten in twee of drie delen opsplitsen... binnenkort is het wellicht niet meer nodig. Volgens Re/Code werkt Twitter namelijk aan een manier om gebruikers tweets te laten plaatsen die langer dan 140 tekens zijn. De techsite baseert zich op bronnen rond het sociale medium.

Hoe dat er precies gaat uitzien, een tijdlijn met langere berichten, is niet duidelijk. Twitter zou verder het aantal tekens in een bericht anders willen gaan berekenen, bijvoorbeeld door links niet langer mee te tellen. Daardoor kunnen gebruikers meer tekst kwijt.

De limiet van 140 tekens is al vanaf de oprichting van Twitter het toonaangevende handelsmerk van het sociale netwerk. Maar veel gebruikers willen er vanaf. Volgens Re/Code lijkt het er nu op dat Twitter de gebruikers tegemoet gaan komen. Mogelijk is dat besluit mede ingegeven door het feit dat de groei van het aantal gebruikers van de dienst de laatste jaren tegenvalt.

Eerder kwam Twitter gebruikers al tegemoet door de grens van 140 tekens voor privéberichten op te heffen en retweeten gemakkelijker te maken. (tvdk)

'Kunnen jullie me nu horen?' Met die woorden meldde de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zich maandagavond 6:00 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst op Twitter. Binnen een uur had hij al meer dan 160 duizend volgers en was zijn bericht al 24 duizend keer geretweet. Aan het blauwe vinkje is te zien dat Twitter heeft geverifieerd dat het daadwerkelijk om Snowden gaat.

@Snowden wordt gezocht in de VS, omdat hij informatie heeft gelekt waaruit is gebleken dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluisterde. Hij is sinds 2013 in het Russische Moskou. Hij durft het land niet te verlaten omdat hij ervanuit gaat dat hij dan onmiddelijk wordt opgepakt.

In zijn tweede tweet noemt Snowden de ontdekking van stromend water op Mars, die gisteren door de NASA bekend werd gemaakt. 'Denk je dat ze daar paspoorten controleren? Ik vraag het voor een vriend.'

In een recent interview gaf Snowden desgevraagd al aan dat hij eigenlijk wel een Twitteraccount wilde aanmaken. Het account @snowden werd gebruikt door iemand die er al drie jaar lang niets meer mee had gedaan. Twitter stemde ermee in om het account over te dragen aan de echte Snowden, schrijft The Intercept.

Het eerste (en vooralsnog enige) account dat Snowden zelf volgt? Dat van de NSA.

Lees hier het interview dat Huib Modderkolk van de Volkskrant in januari had met Snowden in Moskou. (tvdk)

Edward Snowden Beeld ap
Edward SnowdenBeeld ap
Snowden in de zoeker van een camera. Beeld reuters
Snowden in de zoeker van een camera.Beeld reuters

Sonos heeft zijn duurste draadloze muziekbox - de Sonos 5 - flink onder handen genomen. De opvolger ziet er niet alleen anders uit; bloggers die het product in actie hebben mogen zien, zijn enthousiast. Zo heeft the Next Web het over 'een groot verschil'. 'Het geluid is helder. De box produceert een bizarre hoeveelheid bas en het volume kan worden opgevoerd tot muurtrillende proporties.'.

Ook Mashable is onder de indruk en spreekt over een ongelofelijk rijk en genuanceerd geluid. De wifi-speaker komt samen met een nieuw appje (Trueplay genaamd) dat de ruimte waarin de speaker staat analyseert en automatisch de beste instelling toepast. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar in de Verenigde Staten gaat de nieuwe Sonos maar liefst 100 dollar meer kosten: 499 dollar. (lv)

null Beeld Sonos
Beeld Sonos
null Beeld Sonos
Beeld Sonos

Milieudefensie gaat hackers inzetten om de software van dieselauto's te kraken. De actiegroep wil daarmee meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel de autofabrikant. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie naar aanleiding van berichtgeving door nieuwszender BNR.

Het dieselschandaal rond Volkswagen is de aanleiding. Vorige week werd bekend dat de Duitse autofabrikant miljoenen auto's op de markt heeft gebracht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van de schadelijke stoffen bij laboratoriumtests lager uitvalt dan in de dagelijkse praktijk.

Milieudefensie wil behalve Volkswagen ook de software van andere merken kraken, zoals BMW, Mercedes en Opel. Stumpe is van mening dat autofabrikanten verplicht toegang moeten verlenen tot de broncode van de chips in de motor. 'De Europese Unie moet deze toegang verplichten, desnoods via een onafhankelijk instituut. De industrie zal zich hier toe verzetten, en als niemand het doet dan doen wij het wel', aldus Stumpe tegenover BNR.

Stumpe verwacht dat de resultaten nog wel enige tijd op zich zullen laten wachten. 'Het is echt een enorme klus.' (ANP)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De zelfrijdende auto's van Google krijgen een rauw randje. De techgigant leert de computer een meer menselijke interpretatie van de verkeersregels. Zo zullen bochten door de zelfrijdende voertuigen vaker worden afgesneden en bestaat de kans dat de auto's inhalen bij een doorgetrokken streep.

Volgens the Wall Street Journal is de reden van de 'verhuftering’ door Google door veiligheid ingegeven. 'De zelfrijdende auto's zijn misschien een beetje te voorzichtig', aldus een woordvoerder van het bedrijf. Zo zouden de zelfrijdende auto's bij potentiële gevaarlijke situaties te abrupt stoppen, iets waar mede weggebruikers dan niet op rekenen.

Sinds 2009 zijn de zelfrijdende auto's van Google betrokken geweest bij zestien kleine aanrijdingen. In twaalf gevallen zou een andere weggebruiker op de achterkant van een Google-auto zijn geklapt. (BuzzT)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Virtual reality-brillen zullen de komende tijd steeds meer gemeengoed worden. De Oculus Rift is inmiddels bij veel mensen bekend, maar hieraan hangt nog een stevig prijskaartje. Met Cardboard van Google worden de brillen al veel toegankelijker. Feitelijk is het niets meer dan een kartonnen omhulsel waarin een smartphone wordt geplaatst.

In combinatie met speciale apps kan de gebruiker vervolgens 360 graden-video's bekijken waar hij als het ware in het midden van een video staat en om zich heen kan kijken. Overigens komen er ook steeds meer camera's op de markt waarmee dergelijke video's kunnen worden gemaakt.

Na Google ziet nu ook Microsoft hier een markt in. Het concern zou met een vergelijkbaar product als Cardboard op de markt komen, zo schrijft the Next Web. Het zou daarbij gaan om een 'VR Kit' waarop ontwikkelaars verder kunnen voortborduren. (lv)

null Beeld Neowin
Beeld Neowin

Wat gebeurt er als je Google's Deep Dream koppelt aan de virtual reality-bril, zoals de Oculus Rift? Een 'wild mind trip', aldus Engadget. Het blog publiceerde een interview met de kunstenaar Matteo Zamagni over zijn 3D-fractals. (lv)

null Beeld Engadget
Beeld Engadget

De iPhone 6s en 6s Plus zijn vanaf 9 oktober in Nederland beschikbaar. Dat heeft Apple vandaag bekendgemaakt. De nieuwste versies van Apples smartphone zijn dan te koop in de Apple Stores in Nederland en bij andere officiële verkooppunten. De toestellen zijn vanaf dan ook vanuit de webwinkel van Apple aan te schaffen.

Sinds afgelopen vrijdag zijn de iPhone 6S en 6S Plus al te koop in verschillende grote landen. Voor Nederland was nog geen precieze datum bekend, maar wel ging men ervan uit dat ze ergens in de komende weken zouden moeten gaan verschijnen.

In het eerste weekend zijn er meer dan 13 miljoen iPhone 6s en iPhone 6s Plus-modellen verkocht, en dat is een nieuw record, zo jubelt Apple maandag in een persbericht.

Ondertussen duiken er alweer geruchten op over de (nog niet aangekondigde) iPhone 7. Volgens de Japanse site Mac Otakara zullen de 6S en 6S Plus de laatste iPhones van metaal zijn. De iPhone 7 zou van een niet nader gespecificeerd 'nieuw materiaal' worden gefabriceerd, waarbij Apple ook zou testen op het waterdicht maken van de toestellen. Verder zouden de smartphones worden voorzien van een plat lcd-scherm. De site baseert zich op posts op sociale media. (tvdk)

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap

Relatief nieuwe entertainmentmerken als Netflix en Spotify zijn inmiddels sterkere merknamen dan oudgedienden als Sony, Rolex en Bose. Dit blijkt althans uit de Coolbrands-lijst van de sterkste merken in het Verenigd Koninkrijk. Spotify is op plek 11 de hoogste nieuwe binnenkomer. Apple voert nog altijd de lijst aan. Onder de techbedrijven steeg Netflix vijf plaatsen, terwijl zowel Google als Youtube wat daalden. (lv)

null Beeld anp
Beeld anp

Je wilt een iPhone 6S, maar je hebt - ja zeg, ik ben gekke gerrit niet - helemaal geen zin om daar tussen die jongen met die grijze capuchontrui en die man met het blauwe t-shirt en zijn hippietent in de rij te gaan lopen te liggen voor de Apple winkel in Sydney. Zet je toch gewoon een robot neer? (ps)

null Beeld Atomic 212
Beeld Atomic 212
null Beeld Atomic 212
Beeld Atomic 212

Om je heen kijken terwijl je razendsnel over de woestijnplaneet Yakku uit Star Wars raast: op Facebook kan het nu. Het sociale netwerk rolt vanaf vandaag namelijk 360-gradenvideo's in de newsfeeds van gebruikers uit. Dat zijn video's waarbij de gebruiker om zich heen kan kijken door de muiscursor over het scherm te slepen of de smartphone (met bewegingssensor) te draaien.

De clip van Star Wars: The Force Awakens is een van de eerste Facebook-video's die dat demonstreert. Maar ook onder andere Discovery, GoPro en NBC’s Saturday Night Live hebben inmiddels al 360-gradenvideo's gepubliceerd. De filmpjes werken alleen in de webversie (alleen Chrome-browser) en Android-app van Facebook. Ondersteuning voor de iOS volgt in de komende maanden.

De 360-gradenfilmpjes worden gemaakt met speciale camera's. Facebook maakte onlangs bekend te werken aan een app waarmee gebruikers ook zelf gemakkelijk zulke beelden kunnen maken. Zo kunnen bijvoorbeeld vakantiefoto's worden gemaakt die er voor het thuisfront uitzien alsof ze er zelf bij zijn.

Facebook lijkt zich met de nieuwe videofunctie voor te bereiden op de Oculus Rift. Deze vr-bril werd in 2014 door het sociale netwerk overgenomen.

Om je heen kijken op Facebook. Beeld Facebook
Om je heen kijken op Facebook.Beeld Facebook

Pebble heeft zijn eerste ronde smartwatch gepresenteerd. De Pebble Time Round gaat volgens het bedrijf twee dagen mee op een acculading, tegenover zeven en tien dagen van de andere Time-smartwatches van Pebble.

Die twee dagen zijn het gevolg van het dunnere ontwerp (7,5mm dik). De korte accuduur valt op, omdat Pebble zich altijd liet voorstaan op de veel langere accuduur van zijn horloges ten opzichte van de concurrentie. De Time Round heeft wel een functie om de accu snel op te laden, waarbij een kwartier laden het horloge 24 uur lang moet laten meegaan. Daarnaast is de ronde smartwatch niet waterdicht als de vorige Pebbles, maar alleen spatwaterdicht.

Vanaf begin 2016 zal de smartwatch in Nederlandse winkels liggen, vanaf 249 euro. Klanten die al eerder een Time Steel hebben besteld, mogen deze kosteloos omwisselen voor een Time Round. (Tweakers.net)

null Beeld Pebble
Beeld Pebble
null Beeld Pebble
Beeld Pebble
null Beeld Pebble
Beeld Pebble

Voor al twaalf wereldburgers dit jaar was een selfie de laatste foto die ze maakten: ze kwamen bij hun zelfportret om het leven. Volgens de website Mashable maakt dat de selfie dodelijker dan een haaienbeet.

Het twaalfde geregistreerde selfie-slachtoffer was een Japanse toerist van 66 jaar, die vorige week bij de ingang van de Taj Mahal struikelde en ongelukkig ten val kwam toen hij probeerde zichzelf te portretteren voor het Indiase monument.

Er zijn meer bizarre gevallen van dood-door-selfie bekend. Vorige maand kwam een man om het leven toen hij tijdens een stierenren in de Spaanse stad Villaseca de la Sagra een zelfportret wilde maken en door een stier op de horens werd genomen.

In januari bliezen twee Russen zichzelf op toen ze met een handgranaat voor hun eigen camera poseerden. De camera mét opname doorstond de explosie. (pva)

null Beeld anp
Beeld anp

Google's emaildienst Gmail heeft er enkele veelgevraagde functies bijgekregen. Dinsdag is Google begonnen met het uitrollen van de mogelijkheid om verzenders van een e-mail te blokkeren. Dat kan door vanuit een e-mail rechtsbovenin op het pijltje omlaag te klikken en te kiezen voor [naam afzender] blokkeren. De mails van deze persoon zullen dan voortaan automatisch in de spam-map verschijnen. De knop doet dus in feite hetzelfde als de optie 'markeer als spam'.

Ook kunnen gebruikers zich nu rechtstreeks vanuit Gmail uitschrijven bij nieuwsbrieven en maillijsten. Daarvoor klikt de gebruiker in datzelfde menu op 'Afmelden'.

De nieuwe functies worden uitgerold voor de nieuwste web- en Androidversies van Gmail. (tvdk)

null Beeld anp
Beeld anp

Instagram heeft de grens van 400 miljoen gebruikers overschreden. Het netwerk groeit nog altijd hard door: slechts negen maanden geleden stond de teller nog op 300 miljoen gebruikers. In februari 2013 waren dat er nog maar 100 miljoen. In Brazilië, Japan en Indonesië werden opvallend veel nieuwe accounts aangemaakt, meldt Instagram in een blogpost.

Onder de nieuwe gebruikers zijn ook enkele beroemdheden die al snel konden rekenen op miljoenen volgers. Onder anderen David Beckham en Caitlyn Jenner zitten sinds kort op Instagram. De dienst is inmiddels populairder dan Twitter, waarvan 316 miljoen mensen gebruikmaken. Het populairste platform is altijd nog Facebook, dat iedere maand door zo'n anderhalf miljard mensen wordt gebruikt.

Instagram gaat vanaf oktober in een aantal landen waar dat nog niet het geval is, waaronder Nederland, advertenties tonen tussen de foto's. Dat zullen geen knipperende banners zijn, maar 'gesponsorde' foto's.
(BuzzT / redactie)

null Beeld anp
Beeld anp

Als de jaren 80 een slecht muzikaal imago hebben, dan is Rick Astley daar zo'n beetje in zijn eentje verantwoordelijk voor. De Engelse zanger zou volkomen terecht in de grauwe anonimiteit zijn weggezakt, ware het niet dat hij onderwerp is van terugkerende internetgrappen. Zijn bekendste nummer Never Gonna Give You Up (tip: níet beluisteren!) duikt sinds 2007 ongevraagd op als mensen nietsvermoedend op een linkje klikken. Het 'Rickrollen' was begonnen.

Apple heeft opnieuw een hoofdstuk toegevoegd aan het rickrollen: in de supportpagina voor de Apple Watch wordt bovengenoemde songtitel getoond in een plaatje van het horloge. En zo kunnen we zo'n dertig jaar na dato tóch nog lachen om Rick. Met zijn regenjas. (lv)

null Beeld Apple
Beeld Apple

Gebruikers van de kortstondig populaire adblocker Peace krijgen hun geld terug. Ontwikkelaar Marco Arment, die zijn creatie twee dagen na plaatsing uit wroeging terugtrok uit de App Store, meldt vandaag op zijn blog dat Apple uit zichzelf de kopers gaat terugbetalen.

Het is voor ontwikkelaars zelf bij de App Store niet mogelijk om gebruikers collectief terug te betalen, zegt Arment, dat kan alleen op individuele basis. Hij is blij dat Apple daarom zelf het initiatief neemt voor de terugbetaling. Zo hoeft hij niet meer te beslissen over de vraag ‘of het wel correct was om het betaalde geld te houden en zo ja, wat ik ermee moest doen’.

Vorige week maakte Arment bekend dat hij zijn product van de markt haalde, omdat hij aan het succes van Peace geen goed gevoel overhield. 'Adblockers komen met een belangrijke kanttekening: terwijl er een heleboel mensen van profiteren, schaadt het andere mensen op een manier die ze niet verdiend hebben.' Hij doelt hiermee op bedrijven die inkomsten mislopen door al die geblokte advertenties. Zo'n 22 miljard dollar dit jaar, zo werd recent becijferd.

Adblockers zijn sinds vorige week donderdag toegestaan in de App Store, een ontwikkeling die mediabedrijven grote zorgen baart. (jvdm)

Draait Apple mediabedrijven de nek om?

Zorg of zegen, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Advertentie-blokkers op internet zijn straks wellicht de doodsteek voor mediabedrijven, schrijft Peter van Ammelrooy in zijn analyse van het fenomeen.

Apple zet vol in op zijn Titan-project, ofwel de ontwikkeling van een elektrische auto. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal wordt het aantal mensen dat aan het project werkt verdrievoudigd van 600 naar 1800, zodat het vervoermiddel al in 2019 af kan zijn.

Volgens eerdere geruchten over het project zou de auto pas in 2020 klaar zijn. Apple heeft experts ingehuurd die bekend zijn met zelfrijdende auto's, maar het is niet zeker dat de Apple-auto daadwerkelijk autonoom wordt. Volgens bronnen rondom het project zijn dat plannen voor de langere termijn.

Sinds begin dit jaar duiken in de media berichten op dat Apple werkt aan een zelfrijdende elektrische auto. Het technologieconcern wil er meestal niets over kwijt. Wel zinspeelde topmanager Jeff Williams van Apple tijdens een conferentie in mei op het project. 'De auto is het ultieme mobiele apparaat, nietwaar?', liet hij optekenen. Waarna hij eraan toevoegde dat Apple naar vele markten kijkt. (jvdm)

Carplay Beeld reuters
CarplayBeeld reuters

Apple haalt de bezem door de App Store, waar mensen apps op hun iPhone en iPad kunnen zetten. Het systeem is voor het eerst op grote schaal aangevallen. Hackers wisten apps te besmetten. Mogelijk gaat het om honderden programmaatjes. Die worden verwijderd.

De cyberaanvallers wisten de makers van de apps voor de gek te houden. Ze maakten een nepversie van Xcode, de software die wordt gebruikt om apps te bouwen. Zo infiltreerden ze in de app en kregen ze uiteindelijk toegang tot de apparaten van nietsvermoedende gebruikers. Het virus kan een gebruiker bijvoorbeeld vragen ergens een wachtwoord in te voeren. Zo kunnen de aanvallers nog meer informatie krijgen.

Volgens beveiligingsbedrijven zijn mogelijk honderden miljoenen mensen de dupe. Het is niet bekend wat Apple-gebruikers kunnen doen om te weten of ze zelf zijn besmet.

De besmette apps zijn vooral populair in China. Het gaat bijvoorbeeld om chat-app WeChat en taxi-app Didi Kuaidi. Wie achter de aanval zit, is niet duidelijk.

null Beeld afp
Beeld afp

Pinterest heeft gisteren haar 100 miljoenste gebruiker mogen verwelkomen. Nu het bedrijf voor het eerst zelf met een gebruikersaantal naar buiten treedt nemen de speculaties over een eventuele beursgang toe.

Pinterest fungeert als een soort van prikbord; waar men vroeger advertenties of artikels uit bladen knipte om te bewaren, doet Pinterest op het internet iets soortgelijks. De gebruiker ‘pint’ (prikt) met de Pinterest-knop afbeeldingen, artikelen en video’s die hij, of meestal zij, interessant vindt. Deze verzamelen vervolgens automatisch op een door hen gemaakt thematisch prikbord; bijvoorbeeld over koken, mode of juist een gespecialiseerde hobby. Andere gebruikers kunnen deze prikborden bekijken en ‘pins’ daarvan overnemen.

Vergeleken met andere sociale media, zoals Instagram en WhatsApp, heeft Pinterest een relatief bescheiden gebruikersaantal. Instagram heeft 300 miljoen gebruikers, WhatsApp 900 miljoen. Toch groeit Pinterest veel sneller dan werd verwacht: in de afgelopen achttien maanden is het aantal gebruikers meer dan verdubbeld. De waarde van het bedrijf werd in maart dit jaar op 11 miljard dollar geschat, waarmee het een van de hoogstgewaardeerde start-ups met durfkapitaal ter wereld is.

Eén van de belangrijkste voordelen die Pinterest vergeleken met andere sociale media heeft is de in juli geïntroduceerde koopknop. De dienst heeft daarmee een belangrijk stap richting een eigen verdienmodel gezet. Twitter en Facebook willen eenzelfde knop inbouwen, maar volgens experts zal zo’n toepassing bij die sociale netwerken minder goed passen (en dus kritiek opleveren). Zoals journaliste Alice Truong het beschrijft: ‘Facebook bundelt momenten uit het verleden, Twitter gaat heel erg over het hier en nu, maar Pinterest richt zich echt op de toekomst.’

Wat mensen zouden willen hebben, dragen, doen en plannen, dat weet Pinterest en is daarmee zeer waardevol. Of en wanneer de geruchten van een beursgang bewaarheid worden is echter onduidelijk. Bij een beursgang zou de nuchtere Wall Street-waardering zo maar eens lager kunnen uitvallen dan nu door durfinvesteerders wordt geschat, waardoor het voor Pinterest op dit moment niet interessant is om naar de beurs te gaan (Stan Putman en Lisa van der Velden).

Pinterest op de iPad. Beeld Pinterest
Pinterest op de iPad.Beeld Pinterest

Het is een handige nieuwe voorziening in het iOS 9, de softwaremotor van Apple voor de iPhone en de iPad. Het is ook er eentje die kan leiden tot gepeperde telefoonrekeningen en daarom tot gemor heeft geleid: Wi-Fi-assistentie.

Als er geen stabiele of snelle draadloze verbinding mogelijk is met internet, schakelt Wi-Fi-assistentie de telefoon automatisch om zodat onze bezoekjes aan websites via 4G verlopen. Reuze handig, maar wie niet in de gaten heeft dat zijn toestel niet langer draadloos met internet verbonden is kan voor onaangename verrassingen komen te staan.

Als de gebruiker zijn iPhone of iPad voorziet van iOS 9 staat Wi-Fi-assistentie automatisch aan. Vreemder is echter dat Apple ervoor heeft gekozen om de optie helemaal onderaan het menu te zetten voor Mobiel netwerk.

Apple geeft wel een seintje als het overstapt van draadloos naar mobiel internet: het pictogram voor Wi-Fi wordt dan grijs. Het is een signaal dat gebruikers misschien makkelijk over het hoofd zien.

Inmiddels waarschuwen aanbieders zoals Telfort hun klanten voor eventuele onverwachte consequenties van dit handige hulpje. (pva)

Wi-Fi-assistentie bungelt onderaan de instellingen voor Mobiel netwerk. Beeld Apple
Wi-Fi-assistentie bungelt onderaan de instellingen voor Mobiel netwerk.Beeld Apple
null Beeld anp
Beeld anp

Apple brengt de iPhone 6s begin oktober uit in Nederland, een week na de release in onder meer Duitsland en Frankrijk. Dit melden althans diverse bronnen binnen de telecomindustrie aan Apple-blog iPhoned.

De prijzen van de iPhone 6s-serie zouden beginnen bij 749 euro, 50 euro meer dan de 699 euro waarvoor de goedkoopste iPhone 6 vorig jaar in de winkel kwam. Dat heeft vermoedelijk te maken met de koers van de euro ten opzichte van de dollar, want de prijzen in de Verenigde Staten zijn gelijk gebleven.

Apple heeft zelf nog geen aankondiging gedaan van de release van de iPhone 6s in de Benelux. Het bedrijf kondigde zijn nieuwe smartphones vorige week internationaal aan op zijn eigen evenement in San Francisco.

Woensdagavond komt iOS 9 uit, een update van Apples mobiele besturingssysteem voor alle iPhones sinds de 4S uit 2011 en alle iPads sinds de iPad 2 uit 2011. Verder komt WatchOS 2 voor de Apple Watch woensdag níet uit, zoals Apple eerder aangekondigde. De fabrikant heeft een bug ontdekt die eerst opgelost moet worden. Het bedrijf belooft dat een release niet lang op zich laat wachten. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

België is volgens de nieuw ontworpen snelheidsindexpagina van Netflix het land met gemiddeld de hoogste doorvoersnelheid voor de dienst. Netflix berekent de index aan de hand van de gemiddelde bitsnelheid in een bepaalde maand.

Op de nieuwe datavisualisatiesite van het bedrijf staan de landen van de Benelux bovenaan, hoewel Netflix uiteraard alleen de landen kan meenemen waar het zijn diensten aanbiedt. Daarnaast is de data uiteraard beperkt tot de snelheid bij de dienst van Netflix en zegt het niets over de maximale internetsnelheden in een land of de doorvoersnelheden bij andere diensten. Andere grote contentproviders, zoals Akamai, laten ook geregeld zien dat de snelheden in West-Europa vaak gemiddeld hoog liggen.

De snelste verbindingen in de Benelux haalt Netflix bij het Nederlandse Caiway met 4,32Mbit/s, Proximus op twee met 4,24Mbit/s en de 'oude' Ziggo op drie met 4,23Mbit/s. Ziggo via het vroegere netwerk van UPC staat in augustus op de zevende plek met gemiddeld 3,99Mbit/s.

Met de snelle uitbreiding van Netflix, komen binnenkort veel meer landen in de index te staan, waaronder Japan per september en Spanje, Italië en Portugal in oktober. Zuid-Korea, Singapore, Hongkong en Taiwan volgen begin 2016. Het bedrijf wil eind 2016 in tweehonderd landen actief zijn. (Tweakers.net)

null Beeld afp
Beeld afp

Microsoft heeft vrij plotseling een startmenu toegevoegd aan het nog niet echt succesvolle Windows RT. Deze versie van Windows is er een voor de minder krachtige tablets. Maar nu krijgt de RT net als Windows 10 een startmenu. Dit meldt de supportsite van het techbedrijf.

Gebruikers kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van willen maken, want naast het nieuwe startmenu kan men er ook voor kiezen om het 'oude' startscherm te gebruiken. Daarnaast kunnen de gebruikers instellen of ze onlangs geopende programma's in het startmenu willen zien en hoeveel. Het uiterlijk van het startmenu kan ook aangepast worden.
Windows RT is tot dusverre geen doorslaand succes. Het is oorspronkelijk bedoeld voor tablets die geen chip van Intel gebruiken en daardoor werken veel programma's van Windows niet op het systeem. Het systeem is mede door de beperkingen niet heel veelzijdig.

De update van RT wordt vanaf heden naar de gebruikers uitgerold, maar er kan niet worden overgestapt naar Windows 10. (BuzzT)

Windows RT op een Microsoft Surface-tablet Beeld epa
Windows RT op een Microsoft Surface-tabletBeeld epa

Mario, de mascotte van Nintendo en het bekendste gamepersonage ooit, viert vandaag officieel zijn dertigste verjaardag. Zijn eerste eigen game, Super Mario Bros. voor de Nintendo Entertainment System kwam uit in 1985. Het was echter niet de eerste keer dat de besnorde loodgieter zijn opwachting maakte: hij dook al in 1981 op als 'Jumpman' in de Arcade-klassieker Donkey Kong. In feite is hij dus al een paar jaartjes ouder (en werd hij met een snor geboren, maar laten we daar maar niet te veel over nadenken).

Inmiddels zijn we 19 Mario-games verder (de vele spin-offs zoals sport- en kartgames even niet meegerekend). Dit weekeinde verscheen ter gelegenheid van Mario's dertigste de Wii U-game Super Mario Maker, waarin spelers zelf levels kunnen maken in de stijl van verschillende platform-edities door de jaren heen.

Shigeru Miyamoto, de geestelijk vader van Mario, deed onlangs een boekje open omtrent enkele mysteries die al vele jaren de ronde doen omtrent de Nintendo-mascotte. Zo onthulde hij dat Mario niet sterft op het plaatje van het doosje van de eerste Mario-game, liet hij weten dat Mario de blokken niet met zijn hoofd maar met zijn vuist breekt, en dat hij (Miyamoto dus) de moeder van Bowser Jr. is.

Voor meer Mario-trivia: lees verder bij onze collega's van Tweakers.net. (tvdk)

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Een vijftienkoppig studententeam van de TU/e is bezig met de ontwikkeling van een binnenhuisdrone. De Blue Jay - door de studenten zelf 'vliegende huisvriend' genoemd - moet mensen in huis ondersteunen met kleine klusjes en daarbij zelfstandig zijn weg kunnen vinden. Met het project wil het team laten zien dat er veel meer uit een drone gehaald kan worden dan waar de meeste mensen nu aan denken.

Daarnaast moet de vliegende huishulp 'vriendelijk en behulpzaam' zijn. Hij moet bijvoorbeeld in staat zijn om zelfstandig objecten op te pakken en deze op de juiste plaats af te leveren. In huis denkt het team aan het brengen van een drankje, terwijl de drone in een ziekenhuis zou kunnen helpen met het distribueren van medicijnen. Uiteindelijk moet de drone naast concrete opdrachten uitvoeren, ook kunnen anticiperen op stemmingen of op de sfeer.

De basis van de drone is een quadcopter, die in verband met de veiligheid is gevat in een omhulsel, waardoor de propellers geen schade kunnen veroorzaken. De grootste uitdaging voor het team is het op tijd voltooien van het ontwerp van een grijper die objecten kan oppakken. Ook is het ontwikkelen van software waarmee de drone goed autonoom taken kan uitvoeren en goed kan navigeren nog lastig.

De vliegende huisvriend moet in april volgend jaar klaar zijn. (Tweakers.net)

null Beeld TU/e Eindhoven
Beeld TU/e Eindhoven
null Beeld TU/e Eindhoven
Beeld TU/e Eindhoven

Heel veel gamers willen het al jaren, en nu wordt het werkelijkheid: er komt een officiële Pokémongame uit voor Android- en iOS-systemen. Pokémon Go! lijkt echter geen volwaardig klassiek Pokémonavontuur te worden, waarbij je een karakter speelt dat de wereld intrekt om digitale monstertjes te vangen, ze te ruilen en ermee te vechten. In plaats daarvan wordt het een van de vele zij-games (zoals puzzelgames) die de franchise rijk is.

Pokémon Go! is gebaseerd op augmented reality. De speler moet de echte wereld intrekken met zijn telefoon, om met behulp van GPS te zoeken naar Pokémon die op specifieke locaties verstopt zitten. Die kunnen vervolgens worden gevangen, waarna ermee kan worden getraind en gevochten. De game is grotendeels gebaseerd op de populaire locatiegame Ingress, en wordt ook door dezelfde ontwikkelaar, Niantic, gemaakt. De onlangs overleden Nintendo-topman Satoru Iwata zou volgens Polygon ook betrokken zijn geweest bij het ontwikkelproces. De game komt in 2016 uit op Android- en iOS-toestellen, maakte uitgever Nintendo vandaag in Japan bekend.

Het laat zien dat Nintendo serieus bezig is met het vertalen van zijn franchises naar mobiele systemen die niet van het bedrijf zelf zijn. Voorheen wilde Nintendo daar absoluut niet aan. Maar de enorme populariteit van games op telefoons en tablets hebben de Japanse spellengigant ertoe gedwongen om die strategie te herzien.

In maart van dit jaar kondigde Nintendo een samenwerking aan met het Japanse bedrijf DeNA, die Nintendogames gaat produceren voor verschillende smart devices, om te beginnen met Super Mario. Nintendo pakt het uiterst voorzichtig aan, en wil zijn uitgebreide portfolio aan gamereeksen en -karakters niet te grabbel gooien.

Pókemon is de op één na succesvolste game-franchise ter wereld. Alleen Super Mario, ook van Nintendo, is nog populairder. Onlangs verscheen er al wel een Pokémon-puzzelspel op iOS en Android: Pokémon Shuffle. (tvdk)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube
null Beeld YouTube
Beeld YouTube
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

John McAfee wil in 2016 president van de Verenigde Staten worden. De 69-jarige softwarepionier heeft dit officieel aangekondigd. De omstreden en excentrieke oprichter van het antivirusbedrijf McAfee gaat een nieuwe partij oprichten.

Eerder vertelde McAfee al aan Wired dat hij duizenden e-mails heeft ontvangen van mensen die willen dat hij zich verkiesbaar stelt. Volgens hem is de huidige overheid 'analfabeet' waar het gaat om de onderliggende technologie in het dagelijks leven, zoals smartphones en militaire apparatuur.

McAfee richtte McAfee op in 1987 en verliet het bedrijf in 1994. In 2010 werd het verkocht aan Intel. De excentrieke ('Seks, drugs en antivirus') entrepreneur kwam in 2012 in het nieuws omdat hij in Belize werd gezocht voor ondervraging in een moordzaak. Hij sloeg op de vlucht naar Guatemala, werd uiteindelijk uitgeleverd aan de VS en woont sindsdien in het rustige Lexington, Tennessee. In een interview eerder dit jaar liet hij weten bang te zijn voor huurmoordenaars. (BuzzT)

null Beeld afp
Beeld afp

In aanloop naar de release van Android 6.0 Marshmallow heeft Google zijn Google Play Store-app flink onder handen genomen. Android Police heeft in versie 5.9 van de app onder meer betalen met vingerafdruk en een verwijdertool gevonden.

Een andere vernieuwing is de Uninstall Manager. Gebruikers van wie het telefoongeheugen dreigt vol te raken, krijgen deze tool te zien. Met Uninstall Manager kunnen gemakkelijk ruimteverslindende apps worden verwijderd. (BuzzT)

null Beeld epa
Beeld epa

Instagram gaat videoadvertenties van maximaal dertig seconden tonen, vijftien seconden langer dan normale Instagram-video's. Het bedrijf leunt daarbij zwaar op Facebooks advertentie-infrastructuur, waarmee het mogelijk is om specifieke doelgroepen te bereiken.

Tijdens de testperiode eerder deze zomer waren de videoadvertenties nog maximaal vijftien seconden lang. (Tweakers.net)

null Beeld Instagram
Beeld Instagram

AdBlock Plus heeft een eigen browser met geïntegreerde advertentieblocker voor Android en iOS uitgebracht. De browser zou snellere laadtijden van pagina's bieden en voor meer veiligheid zorgen, stellen de makers.

Van de Android-browser verscheen in maart al een testversie, die 300.000 gebruikers zouden hebben uitgeprobeerd, claimt AdBlock Plus.

AdBlock Plus stond al eerder in de Play Store, maar verdween daar in 2013 uit, nadat Google alle apps uit zijn winkel verwijderde die 'diensten of producten van anderen op een ongeautoriseerde manier frusteren'. Ook apps als Adaway en Adfree Android verdwenen toen uit de Play Store.

Wat iOS betreft is het pikant dat AdBlock Plus Apple voor is met het blokkeren van reclame in browsers. In het komende iOS 9 geeft Apple zijn Safari-browser ondersteuning voor het blokkeren van advertenties op mobieltjes. Derde partijen kunnen dan extensies met 'content blockers' voor de browser maken. (Tweakers.net)

null Beeld Tweakers.net
Beeld Tweakers.net

Een grote iPad met een 12,9 inch-scherm, waar Apple volgens geruchten al tijden aan werkt, gaat bijna net zo veel kosten als een MacBook. Dat claimt althans het doorgaans betrouwbare 9to5mac. Volgens deze site gaat Apple een stylus en een bluetooth-toetsenbord voor de iPad Pro los verkopen. De duurste iPad Pro en het toetsenbord gaan dan meer dan 1000 dollar kosten.

Verder zou de zakelijke tablet op iOS 9.1 draaien en van vier speakers voorzien zijn. Het standaardmodel van de tablet krijgt 64GB. Als alle geruchten kloppen, gaat Apple de iPad Pro woensdag tijdens een evenement aankondigden, maar de tablet met 12,9"-scherm zou pas eind november beschikbaar komen.

Uit eerdere berichten viel al op te maken dat het apparaat waarschijnlijk twee applicaties naast elkaar kan draaien en meerdere accounts ondersteunt. Woensdag zal Apple ook nieuwe iPhones, Apple TV's en een iPad mini kondigen. (Tweakers.net)

null Beeld 9to5mac
Beeld 9to5mac

Het demasqué van het Nederlandse voetbal is compleet. De voetbalgame FIFA 16 komt over twee weken uit en EA Sports heeft inmiddels de ratings van de top vijftig spelers vrijgegeven. Lionel Messi blijft de hoogst gewaardeerde speler met 94 punten, op de voet gevolgd door Cristiano Ronaldo (93).

Arjen Robben is de beste Nederlander op een gedeelde derde plek, met 90 punten. Opvallend is dat Robin van Persie vorig jaar nog als elfde werd gekwalificeerd, maar nu compleet uit de top vijftig is verdwenen. In de top tien is er niet veel veranderd. David Silva, Thiago Silva en Neymar zijn allemaal gestegen, terwijl Andrés Iniesta, Bastian Schweinsteiger en Franck Ribery juist gezakt zijn.

FIFA 16 komt op 24 september voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One uit. (BuzzT)

null Beeld epa
Beeld epa

Google heeft een nieuwe versie van zijn mobiele Street View-app uitgebracht. Belangrijkste wijziging is dat gebruikers nu zelf 360 graden-foto's kunnen uploaden en koppelen aan een locatie. Dit kan met speciale camera's, maar ook met een standaard smartphone. Op deze manier kan Google zijn eigen foto's (gemaakt met de bekende auto's) combineren met gebruikersfoto's. Voor straatbeelden voegt dat wellicht weinig toe, maar het nut zou vooral zitten in foto's van interieurs van bedrijven of restaurants, zo stelt The Next Web. De nieuwe app is zowel voor iOS als Android beschikbaar. (lv)

Je kunt zelf 360 graden-foto's toevoegen aan Google Streetview. Beeld Google
Je kunt zelf 360 graden-foto's toevoegen aan Google Streetview.Beeld Google
null Beeld Google
Beeld Google

Laptops bevatten in Nederland gemiddeld 18 stuks bloatware. Bloatware (of crapware) is de aanduiding voor programma's die fabrikanten op eigen initiatief meeleveren, zonder dat de klant hierom vraagt.Dit blijkt uit een inventarisatie van de Consumentenbond onder 283 laptops, gedaan in twee jaar tijd. Vaak gaat het om software die als overbodig wordt gezien en daarom alleen maar extra ruimte inneemt. Soms blijkt de software zelfs schadelijk, zoals het SuperFish-debacle van Lenovo liet zien. Voor installatie van programma's van derde partijen krijgen de fabrikanten meestal betaald. Op vrijwel alle laptops stonden de probeerversies van Microsoft Office en een virusscanner, meestal McAfee. Packard Bell voorzag zijn laptops gemiddeld van 17 eigen programma's, terwijl Medion de meeste software van anderen meeleverde. (Tweakers.net)

Op het elektronicafeestje IFA in Berlijn heeft Technics een prototype van een nieuwe platenspeler getoond. Het nieuws dat Technics weer platenspelers gaat maken, zal tot veel enthousiasme leiden. De SL-1200 serie werd vanaf 1972 geproduceerd en genoot grote populariteit onder dj's.

Een woordvoerder zegt dat moederbedrijf Panasonic 'ontelbaar veel verzoeken' heeft gehad om weer te beginnen met het produceren van analoge draaitafels. Er werd ook een petitie gestart op Facebook. In 2010 stopte Technics met het maken van analoge draaitafels. Het bedrijf wilde vernieuwen en zette volledig in op de digitale markt. Inmiddels is vinyl al een tijdje met een comeback bezig. De nieuwe pickup moet volgend jaar op de markt komen. (lv)

null Beeld Technics
Beeld Technics
De iconische SL-1200 Beeld Wikipedia
De iconische SL-1200Beeld Wikipedia

Google brengt spraakgestuurd typen via de webbrowser naar Google Docs. De functie werkt ook in het Nederlands en is te activeren door in een Google Drive-document naar Extra en vervolgens 'Spraakgestuurd typen' te gaan, waarna aan de linkerkant van het document een microfoon verschijnt. (Tweakers.net)

Er zitten toch wel wat meer echte vrouwen op de gehackte overspelsite Ashley Madison dan de eerder gemelde 12 duizend. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeksjournaliste Annalee Newitz op techsite Gizmodo. Eerder had ze op basis van analyse van alle door hackers op straat gegooide gebruikersgegevens van Ashley Madison geconcludeerd dat er bijna geen vrouwelijke gebruikers op de site actief zijn.

'Maar nu ik naar de broncode van het bedrijf heb gekeken, is het duidelijk dat ik het lage aantal vrouwen heb gebaseerd op een verkeerde interpretatie van het bewijs', geeft Newitz nu toe. Het aantal actieve vrouwen op de site blijft relatief laag, maar is dus niet zo non-existent als eerder gemeld. Ashley Madison zelf gaf begin deze week al in een verklaring aan dat het nieuws van Newitz niet klopte.

Maar de bestudering van de broncode bracht ook iets anders aan het licht, aldus Newitz. Namelijk dat de makers van de site 70 duizend vrouwelijke 'bots' heeft gemaakt. Deze programmaatjes werden ontworpen 'om mannen miljoenen nepberichten te sturen in de hoop dat die de illusie kregen dat ze zich in een groot speelveld van beschikbare vrouwen bevonden.' De 'fembots' vormden een 'gesophisticeerde, lucratieve en opzettelijke vorm van bedrog', luidt de nieuwe conclusie van Newits. (tvdk)

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp

Veilingsite eBay bestaat op 4 september 20 jaar. De veilingsite, met in 2014 een omzet van bijna 18 miljard dollar, verkocht als eerste item een kapotte laserpointer. Twee jaar later in 1997 veranderde de site zijn naam officieel van AuctionWeb in eBay.

De oprichter van AuctionWeb was Pierre Omidyar. Hij gebruikte het een lang weekend om de site te bouwen. Tegenwoordig maken zo'n 25 miljoen verkopers en 157 miljoen kopers gebruik van de site. Omidyar werd de eerste voorzitter van de raad van bestuur in 1998, nadat de site publiek ging op 21 september 1998. Een half jaar eerder was Meg Whitman als ceo van het bedrijf aangesteld. EBay had toen 30 werknemers en een half miljoen gebruikers, voornamelijk in de Verenigde Staten. Toen eBay naar de beurs ging, steeg de aandelenprijs in een klap van 18 naar 53,50 dollar, wat van Omidyar direct een multimiljardair maakte.

EBay is een van de bedrijven die de eerste internetbubbel in 2000 doorstond. Vrij snel daarna in 2001 nam het bedrijf de Franse site iBazar over en kort daarop PayPal in 2002 nadat bleek dat meer dan de helft van de gebruikers van de site daar gebruik van maakte. Twee jaar later in 2004 kocht eBay Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro. EBay kocht ook nog Skype voor 2,6 miljard dollar, wat later weer deels overgenomen werd tot het helemaal in handen kwam van Microsoft in 2011.

Omidyar zit nu nog in de raad van bestuur van eBay, maar is tegenwoordig vooral filantroop en bezig met online journalistiek. In 2010 richtte hij Honolulu Civil Beat op en in 2013 kwam hij met First Look Media, wat zich richt op onafhankelijke, kritische journalistiek. (Tweakers.net)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
null Beeld Computer History Museum
Beeld Computer History Museum

De binnenkort door Apple te lanceren iPhone 6s is volgens insiders groter en dikker dan de huidige iPhone 6. MacRumors heeft foto's in handen gekregen waarop de nieuwe iPhone te zien is. Qua uiterlijk is het toestel amper veranderd, maar qua grootte dus wel.

De iPhone 6s, zoals het apparaat vermoedelijk gaat heten, is 7,08 mm dik terwijl zijn voorganger 6,9 mm dik was. De Plus-versie is 7,3 mm dik, 0,2 mm dikker dan de oude Plus. Qua grootte zijn de verschillen nog kleiner. Dat de nieuwe iPhones iets groter zijn, komt niet als een verrassing. Makers van accesoires kregen van Apple de afmeting al door zodat ze alvast zaken als hoesjes konden produceren. Een aantal van die fabrikanten lekte die informatie.

Apple houdt op 9 september zijn persevenement. Naar verluidt gaat het bedrijf dan nieuwe iPhones, iPads, een nieuwe Apple TV, OS X El Capitan en iOS 9 aankondigen. (BuzzT)


Sony heeft een voorlopige schikking getroffen in een rechtszaak die een groep ex-medewerkers tegen het bedrijf had aangespannen nadat hun persoonlijke informatie op straat kwam te liggen. Dat meldt Deadline.

Vorig jaar werd Sony doelwit van hackers die hun handen wisten te leggen op e-mails en andere bedrijfsinformatie. Noord-Korea werd beschuldigd van de grootschalige hack; het land zou boos geweest zijn op de door Sony gemaakte film The Interview, waarin leider Kim Jong-un op de hak wordt genomen.

Van veel medewerkers van de filmstudio kwam persoonlijke informatie op straat te liggen. Een groep slachtoffers sleepte Sony vervolgens voor de rechter omdat ze vonden dat het bedrijf hun persoonlijke gegevens niet voldoende had beveiligd. Sony is nu akkoord gegaan met een voorlopige schikking, maar details zijn niet vrijgegeven. (BuzzT)

null Beeld ap
Beeld ap

Asus heeft op de IFA-beurs in Berlijn nieuwe laptops voor gamers aangekondigd, waaronder een die met waterkoeling gecombineerd wordt. Volgens het concern is het de eerste laptop die op deze manier gekoeld wordt.

De waterkoeling van de GX700 moet een flinke overklok mogelijk maken. Uit de afbeelding valt op te maken dat het om een externe waterkoelset gaat. Prijzen zijn nog niet bekend. (Tweakers.net)

null Beeld Asus
Beeld Asus

Een alliantie bestaande uit onder meer Google, Microsoft en Netflix werkt aan een nieuw videoformaat. Het open source en royalty-vrij formaat moet een tegenhanger worden voor gesloten en duurdere formaten die in nu in omloop zijn. Het nieuwe formaat lijkt vooral een aanval op H.264 en H.265 van de MPEG LA-groep.

Het nieuwe videoformaat moet volgens de net opgerichte Alliance for Open Media aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het volledig rechtenvrij te gebruiken zijn, moet het geoptimaliseerd zijn voor het web, moet het voor zowel commerciële als particulieren doeleinden te gebruiken zijn en moet het een hoge beeldkwaliteit leveren tegen een beperkte bestandsgrootte. Verder hopen de bedrijven het nieuwe formaat 'schaalbaar' te maken. Op die manier past de kwaliteit van een video zich automatisch aan aan de beschikbaar bandbreedte. Daarmee wordt voorkomen dat websitebouwers verschillende video's moeten uploaden voor verschillende apparaten.

Naast de eerder genoemde bedrijven doen ook Mozilla, Cisco, Amazon en Intel mee aan de Alliance for Open Media. (BuzzT)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Adobe ligt de laatste tijd flink onder vuur vanwege zijn Flash-animeertechniek en de bijbehorende Flash Player. Google deelt nu een nieuwe tik uit aan het gewraakte Flash. Vanaf dinsdag blokkeert Google in Chrome standaard alle Flash-filmpjes, ook advertenties.

Om een Flash-filmpje af te spelen, moeten gebruikers in Chrome 42 zelf op een afspeelknop drukken. In het geval van advertenties, ligt het niet voor de hand dat veel gebruikers dat zullen doen. Apple stopte in zijn browser, Safari, eerder al een vergelijkbare techniek.

Het blokkeren van Flash-content in Chrome komt niet helemaal onverwacht. Google heeft het voor AdWords-adverteerders mogelijk gemaakt om hun Flash-advertenties met een programmaatje automatisch om te zetten in HTML5. Gebruikers van Chrome krijgen de Chrome 42-update automatisch binnen.

Flash Player heeft de laatste jaren veel te kampen met grote prestatie- en beveiligingsproblemen (zo was er in juli nog een groot lek) en krijgt daarom veel kritiek. (BuzzT)

null Beeld Adobe
Beeld Adobe

Toch opmerkelijk hoe de (volgens velen) grootste mislukking uit de videogame-industrie toch nog een lucratieve business werd. Een online veiling van oude Atari-games - waaronder het erbarmelijk slechte E.T. the Extraterrestrial - heeft bijna 108 duizend dollar (ruim 96 duizend euro) opgeleverd. Het gaat om een selectie van de 800 geflopte Atari-spelletjes die in april vorig jaar werden opgegegraven in New Mexico. De geruchten dat de spelfabrikant de cartridges, die begin jaren tachtig werden geproduceerd, vlak bij de grens had begraven, bleken waar te zijn.

In november vorig jaar werd ook al een deel van de opgegraven selectie online geveild. Die leverde in totaal 37 duizend dollar op. Een deel van het geld wordt gebruikt om de stad Alamagordo, vlak bij de plek waar de spellen zijn opgegraven, op te knappen.

Met oude meuk kun je dus nog best rijk worden. Misschien moet E.T. even naar huis bellen. (tvdk)

null Beeld .
Beeld .
Beeld uit 'E.T. the Extraterrestrial' Beeld .
Beeld uit 'E.T. the Extraterrestrial'Beeld .

Netflix-klanten in de VS gaan vanaf eind september een aantal bekende filmtitels missen in het aanbod van de streamingdienst. Het contract tussen Netflix en filmdistributeur Epix is niet verlengd. Het bedrijf stapt over naar Hulu, een streamingdienst die vooral in de VS actief is.

Dat valt te lezen op het blog van Netflix. Epix bood films als The Hunger Games en Transformers: Age of Extinction aan. Vanaf eind september worden alle titels die via Epix werden aangeleverd, verwijderd van Netflix. Vanaf 1 oktober worden films van de studio's Paramount, MGM en Lionsgate alleen nog via Hulu aangeboden. Deze dienst is niet beschikbaar in Nederland. Hulu heeft 1 miljard dollar betaald voor de deal.

Topman Ted Sarandos van Netflix laat weten dat zijn bedrijf wil inzetten op het aanbieden van Netflix Originals: films en series die exclusief voor Netflix worden gemaakt. (ANP)

Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen in The Hunger Games Beeld ap
Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen in The Hunger GamesBeeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Sony introduceert een 'smartwatch' zonder digitaal display. De Wena Wrist heeft een nfc-chip voor betalingen, een vibratiemotor en een led voor notificaties. Ook kan de smartwatch lichamelijke activiteit bijhouden. Aan de voorkant zit echter een gewoon analoog horloge.

De Sony Wena Wrist, dat volgens Sony staat voor Wear Electronics Naturally, wordt aangeboden via Sony's eigen crowdfundingplatform First Flight. De nfc-chip zit verwerkt in de sluiting van de horlogeband en de vibratiemotor zit ongeveer halverwege de band. De behuizing van het horloge is 42 millimeter in diameter. In ieder geval op dit moment ondersteunt de Wena Wrist alleen iOS 8 en nieuwer.

Er zijn twee versies te krijgen; een zilveren horloge met drie wijzers, en een zwarte met chronograaf. De zilveren versie moet drie jaar meegaan op zijn batterij en de zwarte vijf jaar. De band moet echter wekelijks opgeladen worden. De goedkoopste uitvoeringen van de horloges kosten omgerekend respectievelijk 256 en 366 euro, maar die waren snel uitverkocht op de Japanse site. Het is nog onbekend of deze smartwatch ook buiten Japan beschikbaar zal zijn.

De Wena Wrist lijkt meer op recente horloges van traditionele fabrikanten, die als antwoord op de smartwatch-trend hun modellen van uitgebreidere functionaliteit voorzien, zonder dat je van een volledige smartwatch zoals Apple, Samsung en LG die maken kunt spreken. (Tweakers.net)

null Beeld Sony
Beeld Sony
null Beeld Sony
Beeld Sony

Apple zou overwegen een aanzienlijk hogere prijs voor de nieuwe Apple TV te vragen dan voor de oude. Een nieuwe versie wordt naar verluidt volgende week aangekondigd. De fabrikant zou prijzen van 149 en 199 dollar overwegen.De vierde generatie van de Apple TV zou in oktober beschikbaar komen en een prijs van in ieder geval minder dan 200 dollar krijgen, maar hoe dan ook meer dan die van de huidige derde generatie. Dat melden bronnen van de doorgaans goed ingelichte Apple-site 9to5Mac. Die Apple TV kostte bij introductie 99 dollar maar de prijs werd in maar dit jaar verlaagd naar 69 dollar, en staat in de Pricewatch voor 65 euro.

Apple zou van plan zijn de huidige mediaspeler te blijven verkopen. De nieuwe versie zou er identiek uitzien maar dikker en wat breder zijn, en ook meer functionaliteit bieden. Zo krijgt de komende speler ondersteuning voor Siri, een nieuwe afstandsbediening, een gewijzigde gebruikersinterface en een App Store met bijbehorende sdk voor ontwikkelaars.

De verwachting is dat Apple de vierde generatie van de Apple TV op 9 september gaat aankondigen, op een evenement waarop eveneens nieuwe iPhones geïntroduceerd zouden worden. (Tweakers.net)

null Beeld .
Beeld .

Moeten Facebook en Twitter stoppen met het automatisch afspelen van video's? Als het aan veel gebruikers en enkele Britse parlementariërs ligt wel. Aanleiding zijn de schokkende video's van de moord op een tv-verslaggever en haar cameraman die massaal werden gedeeld. Velen werden ongewild getuige van de moord doordat de video's automatisch werden afgespeeld.

Autoplay kan makkelijk worden uitgeschakeld (hoe u dat doet leest u hier), maar dat gaat niet ver genoeg. Een groep van Britse parlementariërs wil dat gebruikers een waarschuwing krijgen voordat er schokkende video’s worden getoond, zo meldt de BBC. Schokkende inhoud zou automatisch en handmatig moeten worden geïdentificeerd door de sociale netwerken.

Facebook en Twitter hebben nog niet gereageerd op de kritiek. (HvL)

De presentatrice van WDBJ-TV7 nadat ze de beelden van de schietpartij zag. Beeld ap
De presentatrice van WDBJ-TV7 nadat ze de beelden van de schietpartij zag.Beeld ap

Het is altijd een van de belangrijkste kenmerken van Instagram geweest: foto's moeten per se vierkant zijn. Maar dat is vanaf nu verleden tijd, kondigde het bedrijf aan.

'Het vierkante formaat was altijd een deel van onze identiteit en dat zal het altijd zijn', schrijft Instagram in een blog. 'Maar wij willen het makkelijker voor jullie maken om momenten delen op de manier die jij wilt, zonder dat je vrienden of een deel van de Golden Gate Bridge van de foto worden geknipt'.

Veel Instagrammers plaatsten middels trucjes foto's in liggend of staand formaat. Volgens Instragram was bijna een vijfde van de foto's die worden gedeeld niet in het vierkante formaat.

Nu kunnen gebruikers voor verschillende vormen kiezen. Om het overzicht helder te houden blijven de foto's op de profielpagina's wel in vierkante vorm te zien. (HvL)

null Beeld Instagram
Beeld Instagram
null Beeld afp
Beeld afp

De oud-topman van Apple John Sculley gaat Android-toestellen op de markt brengen. De man die in de jaren tachtig en negentig aan het roer stond bij Apple heeft Obi Worldphone gelanceerd, een smartphonemerk dat zich gaat richten op opkomende markten.

Voor het ontwerp heeft Sculley een designbureau uit San Francisco in de arm genomen: Ammunition. Net als Sculley heeft dat bedrijf connecties met Apple, het is opgericht door oud-Apple-medewerker Robert Brunner.

Het vlaggenschip SF1 (dat zo'n 250 euro gaat kosten) heeft veel weg van de Nokia/Microsoft Lumia-serie. De goedkopere SJ1.5 (130 euro) lijkt op de iPhone 5C. Beide toestellen draaien op het Google-besturingssysteem Android.

De smartphones worden in oktober gelanceerd in India, Vietnam, Indonesië, Thailand, Pakistan, Turkije en een aantal Afrikaanse landen. (HvL)

null Beeld Obi
Beeld Obi
Ontwerp van de eerste Obi-smartphones. Beeld Obi
Ontwerp van de eerste Obi-smartphones.Beeld Obi

Fabrikant LG heeft een oprolbaar toetsenbord gemaakt die op te vouwen is tot de vorm van een stok. De opgevouwen vorm van de Rolly moet het makkelijk maken om het keyboard mee te nemen en te gebruiken met mobiele apparaten als smartphones en tablets.

Het toetsenbord kan gekoppeld worden aan twee verschillende apparaten tegelijk via bluetooth. LG presenteert de Rolly volgende week op de elektronicabeurs IFA in Berlijn. Een release volgt in september in de Verenigde Staten en voor het einde van het jaar in 'diverse landen' in Europa. Wat de prijs zal zijn, is onbekend.

LG is overigens niet de eerste met een dergelijk mobiel toetsenbord. Microsoft bracht bijvoorbeeld onlangs een vouwbaar toetsenbord op in de Benelux. Het is voor zover bekend wel het eerste mobiele toetsenbord van een grote fabrikant die oprolbaar is tot een stok. (Tweakers.net)

null Beeld LG
Beeld LG
null Beeld LG
Beeld LG

De TU Eindhoven heeft een onderzoekslab geopend, waar onderzoekers onder meer gaan werken aan wifi-standaard die snelheden moet bieden van 1 Tbit/s. Ook gaat het lab werken aan kleine sensors die hun stroom moeten halen uit draadloze signalen.

Het doel is om de nieuwe wifi-standaard in 2020 klaar te hebben, schrijft de TU/e. Momenteel is de snelste wifi-standaard 802.11ac, die snelheden kan behalen tot 1,3 Gbit/s. De nieuwe standaard moet dus snelheden bieden die 750 keer hoger liggen.

De TU/e schermt het lab af met ramen die licht doorlaten, maar elektromagnetische straling blokkeren. Ook moet de temperatuur in het lab altijd constant zijn, terwijl er nagenoeg geen statische elektriciteit moet zijn. Dit moet betrouwbare metingen opleveren. (Tweakers.net)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

We zijn deze week op de techredactie in een nostalgische bui, aangewakkerd door de viering van twintig jaar Windows 95. Onze reportage uit 1995 liet een wereld zien die gedomineerd werd door oude molochen als AT&T, Compaq, IBM en natuurlijk Microsoft zelf. Geen spoor van Google of Apple.

Vandaag gaan we nog verder terug: naar 1984. Kijk mee naar de Wondere Wereld met Chriet Titulaer (de Alexander Klöpping van de vroege jaren 80). Hij bezingt in een heuse liveuitzending vanaf de Firato de zegeningen van de VHS-band en prijst doodleuk softporno aan, gelijk nadat de bebaarde Limburger een video-kindertoptien introduceert. 'Een zeer bekoorlijk bandje, Dutch Dream Girls. Meisjes die één voor één roepen dat ze niet uit de kleren willen en dat vervolgens toch doen. Zeer aardig om te bekijken.' Enfin, bekijk dit fragment vanaf 12.30.

Andere hoogtepunten van deze uitzending zijn het beginmuziekje, de lichtgewicht camera’s (1.20), een nostalgisch houten biefstukbord met ingebouwde verwarmer (5.20) en een automatische sherry-inschenkrobot (8.30). Er komt ook nog een computer voorbij die je aan de telefoonlijn kan koppelen (22.00), maar hier ziet Chriet jammer genoeg de potentie niet zo van in. (lv)

null Beeld Youtube
Beeld Youtube

Facebook heeft bekendgemaakt een persoonlijke assistent in Messenger te gaan testen die dankzij het gebruik van menselijke medewerkers op de achtergrond taken voor gebruikers kan uitvoeren zoals producten aanschaffen en cadeaus bezorgen.

De persoonlijke assistent van Facebook werkt op basis van kunstmatige intelligentie die getraind wordt door mensen terwijl menselijke medewerkers de dienst ook blijven overzien. Daarmee gaat het om een soort hybride assistent die niet alleen op kunstmatige intelligentie draait.

Volgens Facebook-vice-president David Marcus gaat 'M' verder dan concurrenten als Apples Siri, Google Now en Microsofts Cortana vanwege de eigenschappen om producten aan te kunnen schaffen en items te laten bezorgen. Vooral bij dit soort 'autonome' taken zouden mensen de werking blijven overzien. De teamleden die hier binnen Facebook de verantwoordelijkheid voor krijgen, dragen volgens Wired de naam 'M Trainers'.

Ook kan M restaurants boeken, afspraken inplannen en reizen boeken. Facebook gaat een test met de dienst houden in San Francisco, met een paar honderd uitgenodigden. Volgens Marcus wordt de dienst vervolgens langzaam uitgerold, maar moet deze uiteindelijk voor alle Facebook-gebruikers beschikbaar komen. (Tweakers.net)

N bestelt babyschoenen. Beeld Facebook
N bestelt babyschoenen.Beeld Facebook
Het logo van N, de digitale persoonlijke assistent voor Facebook Messenger. Beeld Facebook
Het logo van N, de digitale persoonlijke assistent voor Facebook Messenger.Beeld Facebook
null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Nu we toch bezig zijn met de viering van Windows 95 (zie hieronder): hoe schreef de Volkskrant in augustus 1995 over de introductie van dit nieuwe systeem? Correspondent Oscar Garschagen deed verslag van een 'verbijsterend spektakel', 'de absolute heerschappij op de softwaremarkt' en 'de eerste stappen op de elektronische snelweg'. (lv)

null Beeld Microsoft
Beeld Microsoft

Wie kent het opstartriedeltje van Windows 95 niet? Generaties zijn er mee opgegroeid. Om het twintigjarige bestaan van het besturingssysteem te vieren, heeft geluidskunstenaar Daniel Jones het muziekje door de digitale mangel gehaald door het met 4000 procent te vertragen. Het resultaat: deep ambient. Niets meer aan doen.

Voor de liefhebber heeft Jones ook de introductiemuziekjes van Windows 98 en Windows 2000 aangepakt. Meer over Windows 95 en de introductie destijds vindt u hier. (lv)

Klik hier om de oudere bijdragen van het Techblog terug te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden