techblog

Techblog – Er is een Technologie Kieswijzer, met alleen stellingen over digitale onderwerpen

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Laurens Verhagen en Pieter Sabel
null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Trustpilot haalt 6 procent van alle reviews weg omdat ze nep zijn - 18 februari 2021

Het reviewplatform Trustpilot heeft in 2020 ruim 2,2 miljoen nepreviews van zijn platform gehaald. Trustpilot zegt extra maatregelen te hebben genomen om te voorkomen dat consumenten onechte beoordelingen op het platform achterlaten.

Van de 2,2 miljoen nepreviews zijn er ruim 1,5 miljoen automatisch verwijderd door fraudedetectiesoftware. In totaal vormden de neprecensies bijna 6 procent van het totale aantal beoordelingen dat in 2020 werd geplaatst. Daarbij heeft Trustpilot bijna 40.000 waarschuwingen gegeven en zijn er ruim 120 contracten met bedrijven beëindigd. (LV)

In de Technologie Kieswijzer gaat het vooral over digitaal - 17 februari 2021

Een traditie in aanloop naar verkiezingen: stemwijzers met onderwerpen waar het in de campagne of in de algemene stem- en kieswijzers niet of nauwelijks over gaat. Zo is er sinds vandaag de Technologie Kieswijzer, van Stichting Toekomstbeeld der Techniek en Het Nieuwe Kiezen.

In die kieswijzer staan zeventien stellingen, waarbij je per stelling kiest voor een antwoord. Vragen gaan over wat Europa wel of niet moet doen tegen de marktmacht van Amerikaanse techreuzen, of het gebruk van gezichtsherkenningssoftware door de overheid. Het is wat meer werk dan iets aanvinken op het spectrum ‘helemaal eens’ tot ‘helemaal oneens’, maar dat dwingt wel tot goed lezen. En tegelijkertijd zul je misschien meerdere antwoorden willen aanvinken terwijl dat niet kan - het is niet de eerste kieswijzer die standpunten wat versimpelt. Hier kun je de Technologie Kieswijzer maken. (PS)

Wil je je politieke voorkeur meten aan het stemgedrag van partijen, maak dan ook eens de stemchecker van de Volkskrant.

Maker Fortnite klaagt ook in Europa over Apple - 17 februari 2021

Epic Games, de maker van de populaire game Fortnite, heeft zijn ruzie met Apple nu ook naar Europa verplaatst door een officiële klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

Sinds vorig jaar zijn Epic en Apple in een juridische strijd verwikkeld nadat Epic besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de apps van Epic daarom uit de App Store.

De Fortnite-maker beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten af te dragen. Eerder kwam Epic Games al met klachten tegen Apple in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië.

Epic is niet de enige die protesteert tegen de handelwijze van Apple. Zo ageert Spotify al enige tijd tegen het voortrekken door Apple van zjin eigen muziekdienst Apple Music. Facebook op zijn beurt meent dat Apple met privacymaatregelen bewust probeert het verdienmodel van het socialenetwerkbedrijf aan te tasten. (LV)

Verder lezen:

De aanval op de appstore: misbruikt Apple zijn macht?

Apple hoeft Fortnite niet terug te zetten in App Store na ruzie over geldafdrachten

Google en Apple verwijderen Fortnite uit appwinkels

Consumentenorganisaties roepen op tot ingrijpen tegen TikTok - 16 februari 2021

De Consumentenbond en 17 andere Europese consumentenorganisaties hebben samen een klacht ingediend tegen TikTok. De organisaties zijn onder andere niet te spreken over de voorwaarde die TikTok het recht geeft om zonder vergoeding video’s van gebruikers te hergebruiken, te verspreiden en te reproduceren.

Verder beschermt TikTok kinderen en tieners volgens de organisaties onvoldoende tegen verborgen advertenties en mogelijk schadelijke inhoud van video’s. ‘Het gebruikt kinderen schaamteloos als billboards en het laat na video’s af te schermen die ongeschikt zijn voor deze jonge doelgroep’, stelt ,’ stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Ook op het gebied van privacy schiet het platform tekort omdat het niet duidelijk is over welke gegevens het precies verzamelt en op welke manier het deze verwerkt. De organisaties dienden hun klacht in bij de Europese Commissie en het Europese netwerk van toezichthouders (CPC), waar ook de Autoriteit Consument & Markt bij is aangesloten. TikTok zegt in een reactie dat het al de nodige maatregelen heeft genomen om de veiligheid en privacy van vooral jongere gebruikers te beschermen, maar dat het openstaat voor suggesties voor verbetering.(LV)

Wat is het geheim achter het succesvolste social media-bedrijf van het moment: Tiktok?

Omstreden Twitter-alternatief Parler na blokkade weer te gebruiken - 16 februari 2021

Het Twitter-alternatief Parler is weer online. Het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform werd afgesloten als reactie op de bestorming van het Amerikaanse parlement in Washington door radicale aanhangers van toenmalig president Trump.

Het sociale medium werd vorig jaar in rap tempo populair met de boodschap dat gebruikers – anders dan bij Twitter en Facebook – ongecensureerd hun mening kwijt kunnen. Na de aanval op het Capitool in Washington had Parler-webhost Amazon zijn medewerking gestaakt. Volgens Amazon deed Parler te weinig tegen de oproepen tot geweld.

De terugkeer van Parler was een maand geleden al aangekondigd, maar er gebeurde toen verder niets. In de tussentijd moest topman John Matze het veld ruimen. Amazon wil nog altijd niets met Palantir te maken hebben, dat nu gebruik maakt van een andere hostingpartij: SkySilk. Een Android- of iOS-app is er ook niet. Net als Amazon trokken Google en Apple de handen van het omstreden platform af. (LV)

Facebook laat sommige gebruikers minder politieke berichten zien - 11 februari 2021

Een klein aantal gebruikers in Brazilië, Canada en Indonesië krijgen minder politieke berichten te zien in hun nieuwsfeed op Facebook. Dat maakte Facebook bekend op haar weblog. In de komende weken wordt ook een aantal gebruikers in de Verenigde Staten toegevoegd aan het experiment.

Facebook gaat daarna aan gebruikers vragen of ze het als iets prettigs hebben ervaren om minder politieke berichten te zien of juist niet. Berichten over de coronacrisis van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse RIVM worden uitgesloten van de test, schrijft Aastha Gupta van Facebook, evenals berichten van overheidsinstanties.

Bij de presentatie van de eind januari kondigde oprichter Mark Zuckerberg al aan dat Facebook zijn algoritme aan gaat passen, zodat gebruikers geen activistische of politieke groepen meer aanbevolen krijgen. Dat deed het platform al in de Verenigde Staten rond de verkiezingen in november. Nu wil Zuckerberg dat gebruikers vooral ‘positieve groepen’ te zien zullen krijgen. (PS)

Deze week werd bekend dat niet alleen desinformatie over covid-19 en covidvaccinaties niet welkom zijn op Facebook, maar ook valse claims over vaccinaties in zijn algemeenheid. Het platform breidt zijn maatregelen uit.

Donald Trump mag echt nooit meer terugkomen op Twitter - 11 februari 2021

Twitter heeft het nog maar eens herhaald: de schorsing van Donald Trump is echt permanent. Ook als Trump over vier jaar weer zou terugkeren als president, krijgt hij geen herkansing, benadrukte financieel directeur Ned Segal in een interview met CNBC. Twitter schorste Trump vorige maand kort na de bestorming van het Capitool.

Het sociale netwerk maakte deze week ook bekend dat het aantal nieuwe gebruikers in de maand januari ongebruikelijk hard is gegroeid. In totaal heeft Twitter nu 192 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. In een toelichting op de cijfers benadrukte topman Jack Dorsey ook nog maar eens dat Twitter een platform is dat ‘duidelijk groter is dan één onderwerp of één account’, daarmee verwijzend naar het afgesloten account van Trump, die door tientallen miljoenen werd gevolgd. (LV)

Computermaker presenteert laptop met zeven schermen - 9 februari 2021

De Aurora 7 heet hij, en het is een laptop met zeven schermen, waarvan zes uitklapbaar boven en naast het scherm in het midden. Drie daarvan hebben dezelfde afmetingen en resolutie, de overige vier zijn kleiner. Ingeklapt is dat goed voor een laptop van bijna 12 kilo en bijna 11 centimeter dik, schrijft The Verge.

De machine wordt gebouwd door Expanscape, en zou vooral bedoeld zijn als mobiel beveiligingsstation. Niet een oplader vergeten, want de batterij gaat niet langer dan een uurtje mee. De Aurora 7 bestaat alleen nog als prototype. Expanscape biedt geïnteresseerden aan een (volgend) prototype te bouwen, maar dan moet je wel een overeenkomst tekenen waarin je belooft niets te onthullen over de prijs. (PS)

De Aurora 7, een laptop met zeven uitklapbare schermen. Beeld Expanscape
De Aurora 7, een laptop met zeven uitklapbare schermen.Beeld Expanscape

Electronic Arts telt miljarden neer voor maker Call of Duty- en Kim Kardashian-app - 9 februari 2021

Computerspellenmaker Electronic Arts (EA), onder meer bekend van de Fifa-voetbalspellen, koopt branchegenoot Glu Mobile voor 2,1 miljard dollar. Dat bedrijf richt zich op het maken van spelletjes voor op de mobiele telefoon.

Glu Mobile maakte onder meer mobiele versies van Call of Duty-schietspellen, puzzelklassieker Lemmings en skateboardserie Tony Hawk. Het bedrijf zit daarnaast achter de populaire app Kim Kardashian: Hollywood, waarin spelers zo snel mogelijk rijk en beroemd moeten worden.

Door dit portfolio aan de eigen onderneming toe te voegen, bereikt EA naar eigen zeggen ineens een veel groter publiek. EA-topman Andrew Wilson ziet in mobiele computerspelletjes een grote toekomst. ‘Mobiel blijft groeien als het grootste gamingplatform ter wereld, en met de toevoeging van Glu’s games en talent verdubbelen we de omvang van ons mobiele bedrijf’, benadrukt hij.

Door het inlijven van Glu krijgt het bedrijf er meer dan vijfhonderd gameontwikkelaars bij. (LV)

Een paar van de apps van Glu. Beeld Glu
Een paar van de apps van Glu.Beeld Glu

Gerucht: Apple’s mixed-realityheadset gaat 3000 dollar kosten - 5 februari 2021

Druppelsgewijs komt er steeds meer naar buiten over Apple’s plannen voor een zogenoemde mixed-realitybril. Dit is een headset die virtual reality en augmented reality combineert. In het eerste geval zit de gebruiker opgesloten in een wereld die op het scherm vlak voor zijn ogen wordt geprojecteerd, terwijl bij AR virtuele elementen in de bestaande wereld geprojecteerd worden.

Onlangs meldde Bloomberg al dat dit apparaat – het eerste echt nieuwe product van Apple sinds de Watch – volgend jaar op de markt moet komen en duur zal zijn. The Information komt nu met meer details. Liefst 3000 dollar moet de headset gaan kosten, fors meer dan de VR-brillen van Facebook-dochter Oculus en HTC, die voor een paar honderd euro over de toonbank gaan.

De headset zou beschikken over twee 8k-schermen. Het besturen van de headset zou plaatsvinden via oog- en handbewegingen. (LV)

Zelflerend algoritme genereert seksistische en racistische afbeeldingen - 4 februari 2021

Twee zelflerende algoritmes, die getraind zijn met database ImageNet, blijken zelf afbeeldingen te gaan genereren vol seksistische en racistische stereotypen.

Onderzoekers bekeken de twee algoritmes die gevoed werden met de grootste en meest gebruikte sets afbeeldingen online. Op basis van de tags die in die set zijn te vinden, leert het algoritme bijvoorbeeld wat een ‘kat’ is, of een ‘vrouw’. Probleem: in de dataset zijn ook afbeeldingen te vinden van vrouwen die gelabeld zijn als ‘slet’, of met racistische scheldwoorden voor afbeeldingen van mensen van kleur.

Laat je de kunstmatige intelligentie vervolgens los op afbeeldingen op internet, dan ‘leert’ het zichzelf bijvoorbeeld dat het hoofd van een witte man past bij een lichaam in een pak, terwijl vrouwenhoofden worden aangevuld met lichamen in bikini en laag uitgesneden shirts. Het gezicht van een zwarte man werd gecombineerd met een lichaam dat een pistool vasthield. Wat een algoritme als dit ronduit gevaarlijk maakt om in te zetten voor bijvoorbeeld surveillance, zegt een van de onderzoekers tegen OneZero. (PS)

Belangrijke beslissingen worden steeds vaker overgelaten aan slimme computers

Of het nu gaat over vacatures, toekenning van kredieten of het opsporen van criminelen: slimme software kan het beter dan de mens. Of toch niet? Aangeleerde vooroordelen en een gebrek aan transparantie geven nog al te vaak problemen.

Kwart meer luisteraars voor Spotify, maar nog geen winst - 3 februari 2021

Wereldwijd luisteren nu 345 miljoen mensen naar Spotify, dat is ongeveer een kwart meer dan een jaar geleden. 155 miljoen van hen hebben een abonnement, maakt de Zweedse streamingdienst bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers over de laatste drie maanden van 2020. Spotify zet de afgelopen jaren ook flink in op podcasts, en dat is te merken. Op Spotify zijn nu 2,2 miljoen podcasts te beluisteren, volgens het bedrijf zelf luistert een kwart van alle gebruikers wel eens naar een podcast. Het aantal podcastluisteraars verdubbelde ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Spotify maakt overigens nog geen winst: het rapporteerde een verlies van 125 miljoen euro, ten opzichte van een verlies van 209 miljoen een jaar eerder. Inkomsten krijgt het bedrijf door betalende abonnees en advertenties.

De grootste concurrent van Spotify is Apple Music. Dat maakte voor het laatst in juni 2019 gebruikersaantallen bekend: het waren er toen 60 miljoen. (PS)

Het jaar van de podcasts

Van politiek tot cultuur, van interviews tot onderzoeksjournalistiek, van liefde tot filosofie: hier een overzicht van de podcasts van de Volkskrant. Onze redactie luistert zelf ook volop, wat we wel en niet de moeite waard vinden is op deze pagina verzameld.

Amazon haalt met beste kwartaal ooit voor het eerst omzet van 100 miljard - 3 februari 2021

Voor Amazon was het laatste kwartaal van vorig jaar het beste ooit. Voor het eerst was de omzet meer dan 100 miljard dollar: 125,56 miljard (dat is ruim 104 miljard euro). Het bedrijf profiteerde vooral van online bestellingen rond de feestdagen, en van het gegeven dat veel mensen thuis moesten blijven en winkels gesloten bleven. Ook viel de uitverkoopdatum Black Friday in de laatste drie maanden van vorig jaar, net als Prime Day. Dat is een dag waarop Amazon korting geeft aan Prime-leden. Die werd verplaatst van juli naar oktober vanwege de covid-19-pandemie.

Bij de presentatie van de cijfers maakte topman Jeff Bezos bekend terug te treden als ceo, hij wordt uitvoerend voorzitter. De dagelijkse leiding draagt hij over aan een van zijn vertrouwelingen: de 53-jarige Andy Jassy, die nu nog CEO van Amazon Web Services is. Dat is de tak van het bedrijf die servers levert aan diensten die van een cloud gebruik willen maken. (PS)

Een paar jaar lang was Jeff Bezos de rijkste man ter wereld. In 2018 streefde hij Bill Gates en Warren Buffett voorbij. Hoe heeft de 54-jarige Amazonbaas dat klaargespeeld?

En eerder rapporteerde Apple al een omzet van meer dan 100 miljard dollar over één kwartaal - ook voor het eerst. Ook zijn er wereldwijd nu meer dan een miljard iPhones in gebruik.

Oplader van Xiaomi werkt écht draadloos en op meters afstand - 29 januari 2021

De Chinese techfabrikant Xiaomi heeft een oplaadsysteem gepresenteerd waarbij elektrische apparaten draadloos op enkele meters afstand kunnen worden opgeladen.

Met de technologie Mi Air Charge kan de aanwezigheid van een smartphone detecteren en direct via 144 antennes een signaal naar de smartphone sturen. Dat signaal kan worden omgezet in elektriciteit.

De telefoon hoeft daarbij niet stil te liggen om te worden opgeladen; in de buurt zijn volstaat, ook als er obstakels tussen het oplaadapparaat en de telefoon staan. Mi Air Charge moet meerdere apparaten tegelijk met vijf watt kunnen opladen, belooft de Chinese fabrikant.

Vijf watt is niet heel hoog. Moderne opladers hebben 15 of 25 watt. Ook kunnen mobieltjes tegenwoordig vaak ‘draadloos’ worden opgeladen met een oplaadmatje waar ze - met zekere precisie - op moeten worden gelegd.

Ook andere apparaten, zoals smartwatches of draadloze oortjes, moeten met Mi Air Charge kunnen worden opgeladen. Wanneer het oplaadsysteem wordt verkocht heeft Xiaomi niet bekendgemaakt. Ook andere fabrikanten, zoals Motorola, werken momenteel aan een dergelijke techniek. (LV)

Nederlandse start-up introduceert privacyvriendelijk sociaal netwerk Quodari - 28 januari 2021

Het moet een alternatief worden voor alle bekende grote sociale netwerken: Quodari. De Nederlandse initiatiefnemers hebben hun app naar eigen zeggen ontworpen met privacy als fundament. Gevolg is dat er geen advertenties in staan en dat gebruikers dus moeten betalen voor opslag. Het doet daarmee denken aan een ander Nederlands advertentievrij initiatief: Okuna.

In Quodari kunnen gebruikers van alles kwijt: notities, herinneringen, plannen, wensenlijstjes, to do’s, foto’s, video’s, documenten en muziek. Collecties kunnen vervolgens ook gedeeld wordt met anderen in het netwerk. De makers hopen volgende maand live te gaan, maar aanmelden kan nu al. (LV)

null Beeld Quodari
Beeld Quodari

Nederlands Facebook-alternatief Okuna moet niets hebben van advertenties

Apple in zeldzame boodschap: update je iPhone want er zitten gaten in de beveiliging - 27 januari 2021

Apple heeft een update uitgebracht van iOS, het besturingsysteem voor iPhones en iPads, en raadt aan om die nieuwe update zo snel mogelijk te installeren. In versie 14.4 van iOS zijn drie gaten gedicht die door hackers werden gebruikt. Het is ongebruikelijk voor Apple, dat zich voorstaat op de veiligheid van haar producten, om te vertellen dat er zwakheden zitten in een versie van iOS.

In zowel het systeem dat aan de basis ligt van iOS als de techniek achter browser Safari zaten gaten in de beveiliging, zegt Apple. Die zouden gebruikt zijn door hackers. Of mensen de dupe zijn geworden van een aanval, en om hoeveel mensen dat gaat, wil Apple niet zeggen. Die informatie volgt nog, zegt het bedrijf tegen Techcrunch. In de tussentijd is het devies: update de software van je iPhone en iPad. (PS)

Twitter koopt Nederlandse nieuwsbriefdienst Revue - 26 januari 2021

Twitter heeft de Nederlandse nieuwsbriefdienst Revue overgenomen. Met Revue kunnen gebruikers (redactionele) nieuwsbrieven maken om er geld aan te kunnen verdienen. Het werd in 2015 opgericht in Utrecht door Mohamed El Maslouhi en Martijn de Kuijper, die het nieuws vandaag zelf via Twitter bekendmaakte:

Revue maakt het makkelijk om een nieuwsbrief te versturen en gebruikers te laten betalen voor die nieuwsbrieven - iets dat de afgelopen jaren steeds gebruikelijker is gaan worden.

Met de koop van Revue (niet bekend is hoeveel er is betaald) zet Twitter ook in op ‘lange geschreven content’, zoals het bedrijf het verwoordt in een blogpost, in plaats van alleen de berichten van maximaal 280 tekens. Twitter zegt te blijven investeren in Revue als aparte dienst. Het pro-account van Revue is per direct gratis voor iedereen te gebruiken, en het percentage dat gebruikers moeten afstaan aan Revue van hun abonnee-inkomsten is verlaagd naar 5 procent. (PS)

Twitter laat gebruikers andere tweets factchecken - 26 januari 2021

In een nieuw experiment – Birdwatch genaamd – maakt Twitter het mogelijk voor gebruikers om aan te geven als een tweet van iemand anders onjuiste informatie bevat. Het platform laat die commentaren nu nog op een aparte site zien, los van de gewone tweets. Ook kunnen deelnemers weer aangeven in hoeverre zij zo’n commentaar nuttig vinden of niet.

Alleen mensen die zich registreren via mailadres en telefoonnummer kunnen meedoen. Ook mogen ze de afgelopen maanden niet op de vingers zijn getikt door Twitter voor overtredingen. Twitter gaat de komende tijd kijken of dit allemaal werkt en of deze vorm van factchecking niet vatbaar is voor misbruik. Vooralsnog is Birdwatch alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. (LV)

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Ex-Uber-werknemer achter ‘grootste bedrijfsspionage ooit’ krijgt gratie - 20 januari 2021

Het was volgens de rechter die hem veroordeelde ‘de grootste bedrijfsspionage die ik ooit heb gezien’. Anthony Levandowski werd afgelopen zomer veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar wegens het stelen van bedrijfsgeheimen van zijn voormalig werkgever Google. Deze nam hij mee naar Uber, voor het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s.

Levandowski bekende schuld bekend in ruil voor strafvermindering en hoopte op huisarrest, een boete en een taakstraf. Nee, zei de rechter: een lichtere straf zou ‘groen licht geven aan elke toekomstige briljante ingenieur om bedrijfsgeheimen te stelen’. Na de corona-epidemie zou hij de cel in moeten, maar dat hoeft niet: Trump heeft Levandowki gratie verleend. De man zou volgens het Witte Huis al een ‘aanzienlijke prijs voor zijn daden’ hebben betaald en bovendien van plan zijn om zijn talenten in te zetten ‘om het algemeen belang te bevorderen.’ (LV)

Anthony Levandowski voor de rechtbank in San Francisco, in 2019 Beeld AP
Anthony Levandowski voor de rechtbank in San Francisco, in 2019Beeld AP

Alle beledigingen van president Trump op Twitter, gerangschikt - 20 januari 2021

Viel er op een plek niet te ontkomen aan de aanwezigheid van Donald Trump tijdens zijn presidentschap, dan was het Twitter. Daarmee vertellen we natuurlijk niets nieuws, maar toch: het is niet eerder voorgekomen dat een president zich zo zichtbaar en direct onpresidentieel gedroeg door wild om zich heen te slaan in tweets.

Je zou je kunnen afvragen wat er met de tweets van Trump is gebeurd sinds het platform hem op 8 januari voor het leven verbande. The Trump Twitter Archive is een van de plekken waar de tweets werden verzameld, door elke minuut naar zijn account te kijken en alle nieuwe berichten op te slaan.

Dat gebruikte The New York Times op haar beurt voor een vrij compleet overzicht van alle beledigingen die Trump via zijn Twitteraccount de wereld in slingerde. De beledigingen zelf zijn gesorteerd op onderwerp, of chronologisch. Neem vooral zelf een kijkje.

De krant is overigens in 2016 al begonnen met het verzamelen van Trumps beledigingen, en heeft het recent van een update voorzien. Sommige mensen die slachtoffer waren van zijn verwensingen zijn overleden of hebben een andere baan gekregen.

Over Trump en zijn favoriete platform zijn deze verhalen het lezen waard

Sinds Donald Trump de verkiezingen verloor, zat hij vooral binnen. Op Twitter uit hij zijn emoties. De president slingert heen en weer tussen ontkenning, woede en verdriet. Komt nu de acceptatiefase?, vroeg Natalie Righton zich in december af.

En ‘zonder Twitter zou ik hier niet zijn geweest’, gaf de ‘Commander in Tweets’ in 2017 toe. Een overzicht van de presidentiële twittergeschiedenis in negen berichten.

Rechts Twitter-alternatief Parler toont weer teken van leven met Russische hulp - 19 januari 2021

Met de hulp van een Russisch technologiebedrijf is Parler weer (een beetje) online. De onder Amerikaans extreemrechts populaire app ging offline nadat Amazon de dienst niet langer wilde hosten na de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw. Net als Google en Apple (die de app uit hun appwinkels verwijderden) deed Parler te weinig tegen oproepen tot geweld door gebruikers van het platform.

De website van Parler was maandag weer toegankelijk, vooralsnog met niet meer dan een paar huishoudelijke mededelingen, waaronder een boodschap van topman John Matze. De topman belooft dat de dienst eind deze maand terugkomt. De site Parler wordt nu gehost door het Russische DDos-Guard.

Dit bedrijf heeft in het verleden diensten verleend aan andere racistische en extreemrechtse sites en websites waarop complottheorieën worden verspreid, waaronder 8kun. Verder heeft het bedrijf Russische overheidssites ondersteund. (LV)

MEER OVER PARLER:

Column - Laat Parler maar snel terugkomen. Niet om wat er op staat, maar om het principe

Gaan de machtige techbedrijven bepalen wie er onder censuur komt te staan?

MEER Samsung is met slimme tracker Apple te snel af - 15 januari 2021

Samsung heeft zijn nieuwste smartphones in het duurste segment geïntroduceerd, de Galaxy S21. Van de telefoon, die vanaf 29 januari in Nederland te krijgen is, komen drie varianten uit: de S21, de grotere S21+ en de nog een maatje grotere S21 Ultra.

Ten opzichte van de voorgangers S20 en S20+ hebben de S21 en de S21+ geen scherm meer dat over de zijkanten heenbuigt. In plaats daarvan is er gekozen voor een vlak scherm, dat ook een lagere resolutie heeft dan de modellen van vorig jaar. Daar staat tegenover dat de toestellen goedkoper zijn geworden. De wél gebogen S21 Ultra kan daarnaast met een pennetje worden bediend.

De Samsung Galaxy S21 Plus. Beeld Samsung
De Samsung Galaxy S21 Plus.Beeld Samsung

Verder komt Samsung met nieuwe draadloze oordopjes met ruisonderdrukking en een slimme tracker. Deze zogenoemde SmartTags kunnen aan spullen zoals een tas, een sleutelhanger of een hondenhalsband worden gehangen waarmee deze online zijn terug te vinden. Ook Apple komt naar verluidt binnenkort met zo’n product, AirTags genaamd. (LV)

De SmartTag van Samsung. Beeld Samsung
De SmartTag van Samsung.Beeld Samsung

Ook Xiaomi staat nu op zwarte lijst VS - 15 januari 2021

De Verenigde Staten hebben smartphonemaker Xiaomi op de zwarte lijst gezet wegens vermeende banden met het leger van China. Daardoor worden Amerikaanse beleggers gedwongen hun belangen op te geven in het elektronicaconcern, dat geldt als de op twee na grootste maker van smartphones ter wereld.

Xiaomi ontkent banden te hebben met het Chinese Volksbevrijdingsleger. Het leger zou ook geen belang hebben in het technologiebedrijf, aldus de woordvoering van de onderneming. Xiaomi treft met deze laatste ingreep een vergelijkbaar lot als Huawei al eerder. Deze fabrikant ondervond hierdoor grote problemen met zijn smartphones omdat niet langer gebruik kon worden gemaakt van veel van de diensten van Google. Huawei heeft inmiddels een eigen appwinkel. (LV)

Topman Twitter: niet trots op Trumpban, wel goed besluit - 14 januari 2021

Twitter-topman Jack Dorsey zegt dat hij niet trots is op de ban van het account van scheidend Amerikaans president Donald Trump. Maar hij staat wel achter de beslissing, schrijft hij op zijn eigen netwerk.

Het besluit, dat Twitter nam naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door opgehitste Trump-aanhangers vorige week woensdag, was volgens Dorsey noodzakelijk om veiligheidsredenen. Twitter schreef zaterdag al in een korte toelichting dat de permanente blokkade noodzakelijk was, vanwege het risico op het aanzetten tot geweld.

‘Was dit correct?’, vraagt Dorsey aan zijn gebruikers. Hij zelf vindt dat zijn bedrijf de juiste beslissing heeft genomen door Trump in de ban te doen, maar erkent dat er mogelijk wel een ‘gevaarlijke’ precedentwerking van uitgaat. (LV)

Duitse bitcoin-miljonair kan niet meer bij zijn fortuin - 13 januari 2021

Je kan er de klok op gelijk zetten: bij iedere bitcoinhype verschijnen de tragische verhalen van mensen die niet meer bij hun digitale goud kunnen, omdat ze hun wachtwoorden kwijt zijn. Of omdat hun harde schijf per ongeluk op een vuilnisbelt terecht is gekomen, zoals drie jaar geleden een man uit Wales beweerde. Het zou om 7.500 bitcoins gaan.

Nu is het de in San Francisco wonende Duitse programmeur Stefan Thomas die niet bij zijn bitcoins kan, 7.002 in getal. Deze hebben een waarde van ruim 220 miljoen euro. Het probleem, zo vertelt Thomas aan the New York Times, is dat hij het wachtwoord kwijt is van de digitale kluis waarin hij zijn fortuin heeft opgeslagen. Het papiertje waarop hij zijn wachtwoord had opgeschreven, is hij kwijt. Onbeperkt gokken is er niet bij; zijn kluis is zo goed beveiligd dat de boel na tien pogingen versleuteld wordt. Dan kan hij er definitief niet meer bij.

Naar schatting is ongeveer 20 procent van de totale bitcoin voorraad (op dit moment 18,5 miljoen stuks) op deze manier onvindbaar. Thomas heeft nog twee pogingen over. (LV)

Hacker gijzelt slimme kuisheidskooi om penis mee af te sluiten - 11 januari 2021

Er werd in oktober vorig jaar al voor gewaarschuwd: de Qiui Cellmate, een slimme kuisheidskooi, is niet veilig en kan worden gehackt. Dat is nu gebeurd. Een hacker ‘gijzelde’ het apparaat en vroeg losgeld om hem weer te kunnen ontgrendelen.

Met het apparaat sluit een gebruiker zijn penis af. Iemand anders kan de kooi op afstand weer openen. Het is ’s werelds ‘eerste kuisheidsapparaat dat via een app wordt bediend’, aldus fabrikant Qiui. Maar de manier waarop de software ‘praat’ met de kooi was niet beveiligd, merkte een beveiligingsbedrijf afgelopen najaar al op.

Qiui beloofde dat te verbeteren, maar dat is niet gebeurd. Nu blijkt een hacker de gesloten kooien te hebben gegijzeld. Om ze weer open te krijgen eiste hij met de mededeling ‘Je pik is nu van mij’ 0,02 bitcoin (de koers van bitcoin fluctueert nogal, maar het gaat zeker om honderden euro’s).

Vice sprak een aantal gebruikers van het apparaat die bevestigen dat er geen enkele manier was om het weer open te krijgen. Geen van hen had de kooi op dat moment in gebruik. De Qiui Cellmate wordt ook in Nederland verkocht. Hoeveel er wereldwijd zijn verkocht is niet bekend. (PS)

Lees ook dit verhaal over slimme seksspeeltjes

Want het gaat niet altijd fout natuurlijk. Die seksspeeltjes zijn heus niet alleen voor solowerk. Verbind de slimme speeltjes met een wifinetwerk en een wereld gaat voor je open – netjes op afstand.

Opsporingsdiensten VS maken gretig gebruik van gezichtsherkenningssoftware - 11 januari 2021

Agenten die op zoek zijn naar de identiteit van de bestormers van het Capitool in Washington vorige week, gebruiken daarvoor veelvuldig de software van Clearview AI. Het gebruik van hun gezichtsherkenningssoftware nam met ruim een kwart toe, zegt directeur Hoan Ton-That van het bedrijf tegen The New York Times.

De FBI heeft foto’s en video’s online gezet van de bestormers, en vraagt lokale politie-afdelingen om te helpen met het identificeren. Dat gebeurt traditioneel door foto’s te vergelijken met wat al in databases van de politie te vinden is: afbeeldingen van rijbewijzen en foto’s van verdachten. Clearview vergelijkt foto’s met drie miljard beelden die op openbare sociale mediaprofielen en websites zijn te vinden.

De software, waarvan het bestaan door The New York Times werd onthuld, wordt volgens Clearview zelf door 2400 overheidsinstanties gebruikt. Het bedrijf zei in mei vorig jaar te stoppen met de verkoop van haar dienst aan private partijen en alleen nog samen te werken met overheden (PS).

De QAnon-sjamaan, de metalgitarist en anderen: dit zijn de Capitool-bestormers

En opeens zat er een in bont gehulde man met hoorntjes op de stoel van de Amerikaanse vicepresident. Wie zijn de mensen die woensdag het Capitool binnenvielen?

Signal krijgt zoveel nieuwe gebruikers dat verificatie vertraging oploopt - 8 januari 2021

Berichtendienst Signal ziet het aantal gebruikers zo snel toenemen dat de dienst waarschuwt voor vertragingen bij het verzenden van verificatiecodes.

Dat komt waarschijnlijk door een tweet van Elon Musk, de Tesla-baas die sinds deze week de rijkste man van de wereld is. Over Facebook, eigenaar van de concurrerende berichtendienst WhatsApp, stuurde Musk dit de wereld in:

Om daarna vrij directief zijn 41,5 miljoen volgers te instrueren met:

Een andere reden dat Signal het gebruik ziet toenemen is een wijziging in het privacybeleid van WhatsApp. Dat verscheen deze week als een popup en komt erop neer dat gebruikers geen keuze meer hebben om data níet te delen met Facebook. Telefoonnummers, adresboeken, profielnamen en profielfoto’s worden gedeeld met Facebook. Dit geldt nu voor Amerikaanse gebruikers, voor Europese gebruikers verandert er met het nieuwe privacybeleid voorlopig weinig.

Signal staat bekend om het waarborgen van de privacy van gebruikers en de goede versleuteling van gesprekken. (PS)

Gaat Europa WhatsApp en Signal onveiliger maken?

Groot alarm onder privacy-voorvechters en politici in november vorig jaar: de Europese Raad zou de versleuteling van chatdiensten zoals WhatsApp en Signal ongedaan willen maken. Maar is dat echt zo? Die vraag wordt in dit verhaal beantwoord.

Nieuw AI-model maakt tekeningen op basis van tekst - 6 januari 2021

‘Een stoel in de vorm van een avocado’. Meer dan deze omschrijving is er niet nodig voor het computermodel DALL-E om een tekening te maken die precies aan deze omschrijving voldoet. Het model van OpenAI borduurt voort op diens fameuze GPT-3 neurale netwerk, dat vorig jaar opzien baarde met een min of meer zelfgeschreven essay op The Guardian. Het taalmodel is veelzijdig, want het kan bijvoorbeeld ook vertalen of een chatgesprek voeren. (LV)

null Beeld OpenAI
Beeld OpenAI

Gebruikers WhatsApp gaan meer data met Facebook delen - 6 januari 2021

WhatsApp gaat gebruikersdata automatisch delen met moederbedrijf Facebook. Dat meldt MacRumors na het bestuderen van het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Er zijn drie grote updates die invloed hebben op hoe de app gebruikersdata verwerkt, op hoe bedrijven Facebookdiensten kunnen gebruiken om hun WhatsAppgesprekken op te slaan en te beheren, en hoe WhatsApp binnenkort een samenwerking aangaat met Facebook om de producten van dit platform beter binnen WhatsApp te kunnen integreren.

De veranderingen gaan op 8 februari in. WhatsAppgebruikers kunnen alleen gebruik blijven maken van de app als ze akkoord gaan met de update. Door akkoord te gaan worden onder meer iemands telefoonnummer, informatie over interacties, informatie over het toestel dat iemand gebruikt, IP-adres en ‘andere informatie die is verzameld op basis van toestemming’ gedeeld.

De stap komt niet als een verrassing: Facebook is al langer bezig zijn diensten WhatsApp en Instagram met de technologie van het moederschip te vervlechten. Dit is niet onomstreden: zowel in de VS als in Europa pleiten politici voor opsplitsen. De Amerikaanse handelscommissie FTC en verschillende staten klaagden Facebook in december nog aan vanwege misbruik van zijn machtspositie. De commissie wil dat het bedrijf WhatsApp en Instagram verkoopt. (LV)

UPDATE 7 januari: WhatsApp benadrukt dat de bijgewerkte servicevoorwaarden en het privacybeleid niet gelden in de Europese regio (inclusief het Verenigd Koninkrijk). ‘WhatsApp deelt zijn gebruikersgegevens in de Europese regio niet met Facebook. Facebook kan deze gegevens dus niet gebruiken om haar producten of advertenties te verbeteren', aldus een woordvoerder van WhatsApp

Nederlander bedient smarthome nog liever niet met speaker - 6 januari 2021

De Nederlandse huishoudens die over zogenoemde domotica zoals met het internet verbonden lampen of een slimme thermostaat beschikken, bedienen die het liefst met hun smartphone. Dat blijkt uit de woensdag uitgekomen editie van de Smart Home Monitor van onderzoeksbureau Multiscope.

De smartphoneliefhebbers maken 39 procent uit van de respondenten van het onderzoek. Daarna volgt op afstand de traditionele afstandsbediening met acht procent en de tablet met 7 procent. Slechts zes procent van de respondenten geeft een voorkeur aan een slimme speaker.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 32 procent van de respondenten negatief tegenover stembediening staat, tegen 22 procent die er wel positief over is.

Volgens Multiscope heeft inmiddels 42 procent van de huishoudens een vorm van domotica aangeschaft. Slimme thermostaten zijn daarbij het populairst. Voor het onderzoek zijn 6300 mensen ondervraagd van 18 jaar en ouder. (LV)

null Beeld Multiscope
Beeld Multiscope

DIT VONDEN WIJ VAN SLIMME SPEAKERS:

De Amazon Echo is een praatbol met taalgebrek

Google Nest Audio is nu ook een serieuze speaker

Ook Twitter zet in op audio en neemt podcastapp Breaker over - 5 januari 2021

Twitter neemt de app Breaker over, meldden zowel Breaker-directeur Erik Berlin als Michael Montano van Twitter:

Breaker is een app voor de distributie van podcasts, maar voegde wat mogelijkheden toe ten opzichte van concurrenten als de podcast-app van Apple en Google Podcasts, die standaard worden geleverd bij telefoons. Breaker bood de mogelijkheid om vrienden te volgen, reacties achter te laten bij afleveringen en te chatten tijdens het luisteren.

Verleden tijd, want Breaker stopt er vrijwel meteen mee in die hoedanigheid. Op 15 januari is het over. Twitter koopt nu vooral expertise op audiogebied om te werken aan Twitter Spaces, een op audio gebaseerde sociale dienst. In Spaces kunnen gebruikers direct met elkaar praten in plaats van chatten via tekstberichten.

De stap richting geluid zet Twitter in een periode dat er veel overnames gedaan worden door grote techbedrijven. Spotify, dat een ideaal platform heeft voor distributie van podcasts, nam eerder al studio’s over en makers aan om eigen producties te kunnen maken. Eind vorig jaar kondigde Amazon de overname aan van productiehuis Wondery, vorige zomer kocht de Amerikaanse omroep Sirius XM podcastnetwerk Stitcher. (PS)

Op zoek naar goede podcasts?

Hier vind je recensies van podcasts die de moeite waard zijn, geschreven door de specialisten van de Volkskrant.

De Volkskrant maakt zelf ook podcasts; luister bijvoorbeeld naar de bijzondere gesprekken van Gijs Groenteman met boeiende gasten, het driedelige onderzoek naar de drillrapscene in Nederland of Van Twee Kanten, waarin geliefden worden geïnterviewd over een heftige gebeurtenis in hun relatie.

Ruim 6.400 positieve testuitslagen na melding Corona-app - 30 december 2020

CoronaMelder heeft sinds de introductie op 10 oktober geleid tot bijna 80.000 waarschuwingen. En deze hadden ruim 68.000 testuitslagen tot gevolg, waarvan er 6.435 positief waren. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het ministerie. Vooraf waren er geen harde doelstellingen, dus het is onmogelijk te zeggen of deze cijfers boven of onder verwachting zijn. Vorige maand toonde het ministerie zich al voorzichtig positief, maar ook toen zonder hard bewijs.

In totaal hebben nu 4,4 miljoen Nederlanders de app gedownload, ofwel een kwart. Hoeveel daarvan de app daadwerkelijk geactiveerd hebben op hun mobiel, is onbekend. (LV)

null Beeld CoronaMelder
Beeld CoronaMelder

Robot van Boston Dynamics beheerst nu ook dansmoves - 30 december 2020

Robotmaker Boston Dynamics heeft een video gemaakt waarin drie van zijn robots gezamenlijk de dansvloer onveilig maken op de melodie van Do You Love Me, bekend uit de dansfilm Dirty Dancing.

Het is niet voor het eerst dat de fabrikant pogingen in deze richting doen, maar vergeleken bij het laatste filmpje zien die er houterig en knullig uit. Sowieso zal het dansfilmpje tot meer glimlachen leiden dan de beelden waarin een robothond deuren openmaakte. Daar kregen veel mensen de kriebels van.

Recent nam Hyundai nog een meerderheidsbelang in de robotfabrikant voor 1,1 miljard dollar. Eerder dit jaar bracht Boston Dynamics zijn eerste robot (Spot) commercieel op de markt na het publiek jarenlang te hebben bestookt met indrukwekkende video’s. (LV)

Britten klagen over deepfake Queen Elizabeth - 30 december 2020

De Britse mediawaakhond Ofcom heeft ruim tweehonderd klachten binnengekregen over de deepfake-kersttoespraak van koningin Elizabeth op Channel 4. Dat meldt de BBC dinsdag.

Op Eerste Kerstdag werd op de zender een satirische toespraak van de queen uitgezonden, tegelijk met haar officiële – echte – kerstrede die op andere Britse kanalen als de BBC, ITV en SkyNews te zien was. In de andere uitzending zei een deepfake Elizabeth onder meer dat ze blij was ‘dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt’.

Niet iedereen kon daar om lachen. Sommige kijkers noemen de uitzending respectloos en spreken van ‘een slechte smaak’ van Channel 4.

In een reactie zegt Channel 4 dat het heel duidelijk is dat het filmpje een parodie is en dat kijkers ongetwijfeld wisten dat het niet echt was. ‘Maar’, zegt de zender ook, ‘hoewel het filmpje grappig bedoeld is, is het een zeer belangrijke boodschap over vertrouwen en het gemak waarmee misleidende informatie gedeeld en verspreid kan worden.’

De mediawaakhond zegt te gaan kijken of er een onderzoek ingesteld moet worden. (LV)

Lees in ons jaaroverzicht meer over deepfakes

AI-machine maakt gehakt van ieders eigen Spotify-gebruik - 24 december 2020

Natuurlijk: Spotify komt zelf aan het einde van ieder jaar met persoonlijk samengestelde lijstjes. De muziek waar je het meest naar hebt geluisterd, of juist de muziek waar je niet naar hebt geluisterd, maar volgens de algoritmes eigenlijk wel naar had moeten luisteren. Of andersom.

Dat kan leuker, moeten de makers van The Pudding hebben gedacht. Hun project ‘How Bad is your Spotify’ analyseert van iedereen die daar toestemming voor geeft het Spotify-gebruik. De kunstmatige intelligentie is getraind met ‘meer dan twee miljoen indicatoren van objectief goede muziek’, zoals reviews op muzieksite Pitchfork.

Vervolgens start de AI-machine zijn roast: luister je hier écht naar? En dat deed je niet ironisch? Om te vervolgen met een algemene analyse (in mijn geval: ‘heavy eyeliner-postpunk-80s-dweeb-stoned-itunes-visualiser bad’) en een berekening hoe doorsnee je beluisterde muziek is (‘7% basic’). Het is allemaal even nutteloos als vermakelijk. (LV)

null Beeld Pudding Cool
Beeld Pudding Cool

Facebooks eigen werknemers geloven pr-verhaal niet: hypocriet - 23 december 2020

‘Grenst aan hypocrisie’. De paginagrote advertenties in Amerikaanse kranten waarin Facebook de aanval zoekt op rivaal Apple hebben niet alleen extern tot kritiek geleid. Ook eigen werknemers moeten er weinig van hebben, schrijft Buzzfeed op basis van interne correspondentie. ‘Dit voelt alsof we proberen iets slechts te rechtvaardigen door ons te verschuilen achter mensen met een sympathieke boodschap’, schrijft een van hen.

Het gaat allemaal om nieuwe maatregelen van Apple waarmee iPhone-bezitters vanaf begin volgend jaar beter worden beschermd tijdens hun surftochten. Goed voor de privacy, maar niet goed voor de advertentie-inkomsten van Facebook. Inzet van de anti-Apple-campagne is echter de kleine ondernemer die volgens Facebook vooral last zal hebben van de ingreep. En daarmee is Facebook hypocriet, luidt de interne kritiek. (LV)

Microsoft, Google steunen WhatsApp in zaak tegen spionagesoftware - 23 december 2020

Een groep Amerikaanse techbedrijven, waaronder Microsoft, Google, Dell en Cisco, heeft zich in een steunbrief achter WhatsApp geschaard in een rechtszaak tegen het Israëlische NSO Group. Dat bedrijf maakt software waarmee overheden kunnen spioneren en hacken.

De software van NSO Group zou een lek in WhatsApp hebben misbruikt om zeker 1.400 telefoons te kraken. Onder de slachtoffers zouden zich journalisten en mensenrechtenactivisten bevinden. Met de NSO-software kunnen de locaties van telefoons worden doorgestuurd, kunnen berichten en telefoongesprekken worden afgetapt en kunnen bestanden van het apparaat worden gedownload. NSO Group ligt onder vuur omdat het de software ook aan autoritaire regimes verkoopt, zoals Saudi-Arabië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten.

WhatsApp klaagde NSO Group eind vorig jaar aan om meer te weten te komen over de hack. Het Israëlische bedrijf ontkent de beschuldigingen, maar heeft de rechtbank niet weten te overtuigen om de zaak af te wijzen. De techbedrijven die zich achter WhatsApp scharen, stellen dat makers van spionagesoftware mensen in gevaar brengen. ‘Bedrijven moeten verantwoordelijk worden gesteld als ze hun software gebruiken om de wet te breken, of als ze onwettig gebruik van de software toestaan’, zegt Tom Burt, de beveiligingsdirecteur van Microsoft. (LV)

UPDATE 24 december: Ook een flink aantal mensenrechtenorganisaties (waaronder Amnesty) sluiten zich aan bij de WhatsApp-zaak tegen NSO Group.

Vorige afleveringen van het techblog leest u hier

De SmartTag van Samsung Beeld Samsung
De SmartTag van SamsungBeeld Samsung

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden