Techblog - Drones ingezet in strijd tegen paardenbeulen

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Een nieuw wapen in de strijd tegen de vele paardenmishandelingen van de laatstejaren: een drone. Henk ten Napel, voorzitter van de landelijke stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, denkt dat extra aandacht vanuit de lucht kan helpen om de dierenmishandelingen te stoppen.

Alleen dit jaar al zijn er ruim 100 paarden mishandeld door één of meer paardenbeulen in Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland en Limburg. In de meeste gevallen waren de dieren gestoken in de schaamstreek.

Ten Napel wil met de drone, een quadcopter van het type Yuneec Q500 en voorzien van een camera, boven weilanden vliegen om zo te zoeken naar mogelijke overeenkomsten tussen de velden waar paarden zijn mishandeld. Ook wil hij samen met vrijwilligers via videobeelden en foto’ omliggende bossen en toegangswegen in kaart brengen.

Nu we toch bezig zijn met de viering van Windows 95 (zie hieronder): hoe schreef de Volkskrant in augustus 1995 over de introductie van dit nieuwe systeem? Correspondent Oscar Garschagen deed verslag van een 'verbijsterend spektakel', 'de absolute heerschappij op de softwaremarkt' en 'de eerste stappen op de elektronische snelweg'. (lv)

null Beeld Microsoft
Beeld Microsoft

Wie kent het opstartriedeltje van Windows 95 niet? Generaties zijn er mee opgegroeid. Om het twintigjarige bestaan van het besturingssysteem te vieren, heeft geluidskunstenaar Daniel Jones het muziekje door de digitale mangel gehaald door het met 4000 procent te vertragen. Het resultaat: deep ambient. Niets meer aan doen.

Voor de liefhebber heeft Jones ook de introductiemuziekjes van Windows 98 en Windows 2000 aangepakt. Meer over Windows 95 en de introductie destijds vindt u hier. (lv)

Autoriteiten in Noorwegen hebben Popcorn Time-gebruikers in het land gewaarschuwd dat ze binnenkort post krijgen van de Rettighets-Alliansen (RA), vergelijkbaar met stichting Brein in Nederland. RA zegt tussen de 50.000 en 75.000 IP-adressen te hebben verzameld van mensen die zich, door naar Popcorn Time te kijken, schuldig hebben gemaakt aan het bekijken en verspreiden van met auteursrechten beschermd materiaal.

Het is niet duidelijk wat de Noorse Popcorn Time-gebruikers precies boven het hoofd hangt. RA heeft het recht om IP-adressen van copyrightschenders te vergaren, maar alleen een rechter kan providers dwingen om de NAW-gegevens achter die IP-adressen vrij te geven. Of dat in dit geval gebeurd is, is niet bekend.

Popcorn Time bestaat nu iets meer dan een jaar en in die periode heeft de 'illegale Netflix-concurrent' de nodige vijanden gemaakt. Recent nog opende Hollywood de aanval op gebruikers. En eerder werden twee Denen al gearresteerd omdat ze een handleiding hadden gepubliceerd over Popcorn Time. Anders dan bijvoorbeeld Netflix betaalt Popcorn Time geen rechten over de films en series die het zichtbaar maakt. Omdat de dienst werkt via het BitTorrent-protocol zijn gebruikers van Popcorn Time niet alleen materiaal aan het downloaden, maar ook aan het uploaden.

Op die manier zijn ze, vaak onbewust, actief betrokken bij de verdere verspreiding van met auteursrechten beschermde series en films. (BuzzT)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De Zenfone 2 van Asus en de Samsung Galaxy S6 laden het snelste op. Dat blijkt althans uit onderzoek van Tom's Guide, waarin meerdere smartphones met elkaar werden vergeleken.

Het Asus-apparaat wist binnen vijf minuten al 17 procent van de batterij op te laden en liefst 32 procent binnen een kwartier. De Samsung Galaxy S6 komt na een kwartier op de tweede plaats met 27 procent en bereikte het allersnelst 80 procent en een volle batterij, na een uur en 22 minuten. De Asus Zenfone 2 bereikte pas na een uur en 49 minuten een volle batterij, net als de Google Nexus 6 en na de Motorola Droid Turbo en de LG G4.

De iPhone 6 komt er slecht vanaf. Deze was pas na 2 uur en 35 minuten opgeladen en bereikte na een kwartier pas 20 procent. Ook de OnePlus 2 scoort slecht in de test. (BuzzT)

null Beeld afp
Beeld afp

Sony wil zich vanaf volgend jaar gaan richten op het maken van drones voor gebruik in de bouw, logistiek en landbouw. Dat maakte het Japanse elektronicaconcern maandag bekend.

Reden voor de stap richting de onbemande vliegtuigjes is de tegenvallende verkoop van Sony's Xperia smartphones. Het bedrijf zoekt daarom naar andere mogelijkheden om zijn mobiele technologieën in kwijt te kunnen. De dronemarkt maakt de afgelopen jaren een snelle groei door en trok eerder al de interesse van onder meer Google.

De drones die Sony gaat maken, kunnen haarscherpe beelden maken die automatisch naar een clouddienst worden verstuurd. De productie komt in handen van Sony's dochterbedrijf Aerosense, dat verwacht in 2020 voor 10 miljard yen (72 miljoen euro) van de vliegtuigjes te verkopen. (BuzzT)

null Beeld Sony
Beeld Sony

Nintendo heeft een octrooi aangevraagd op een gamesysteem dat werkt met een harde schijf en geen optische schijfjes meer gebruikt. Het systeem lijkt games van via een netwerkverbinding op te halen en vervolgens lokaal op te slaan.

Dat valt op te maken uit gegevens die zijn verschenen op het NeoGAF-forum, een website voor gamefanaten waar vaker aangevraagde patenten opduiken. Nintendo heeft het patent in februari aangevraagd in de Verenigde Staten, maar pas deze week werd die aanvraag publiekelijk bekend.

Het gamesysteem lijkt de spellen via een netwerkverbinding binnen te halen. Daarnaast beschikt het apparaat dat Nintendo beschrijft over de mogelijkheid om inhoud van geheugenkaartjes te lezen en te schrijven. Het is niet bekend om welk type het gaat, maar mogelijk gaat het om sd-kaartjes.

Behalve het gamesysteem dat zonder optische schijfjes lijkt te werken, houdt Nintendo zich mogelijk ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw type controller. De controller beschikt over een scherm en over een techniek die formeel Speed Control Processing heet. Die zou berekenen met welke snelheid een spel gespeeld kan worden. (Tweakers.net)

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

Een fondsbeheerder van het Chinese Citic Group China is van plan 100 miljoen dollar (88,6 miljoen euro) te steken in Uber Technologies het bedrijf achter de bekende onlinetaxidienst Uber. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

Van het totaalbedrag zou volgens de bronnen 20 miljoen dollar in de ontwikkeling van het bedrijf in China moeten worden gestoken.
Uber schroefde de investeringen in China eerder al op tot een totaal van 1,1 miljard dollar, waardoor het bedrijf in circa vijftig grote tot middelgrote steden actief wordt. Een tijdspanne over die plannen is overigens niet bekend. Ook zijn er geruchten over een beursgang van Uber in China.

Uber kampt in het Aziatische land met concurrentie van Didi Kuaidi, dat onder meer de steun heeft van internetgigant Alibaba en Tencent Holding. (BuzzT)

De politie in Hong Kong viel de kantoren van Uber in die stad vorige week nog binnen, en arresteerde vijf chauffeurs wegens 'illegaal gebruik van huurauto's.' Beeld reuters
De politie in Hong Kong viel de kantoren van Uber in die stad vorige week nog binnen, en arresteerde vijf chauffeurs wegens 'illegaal gebruik van huurauto's.'Beeld reuters
Kantoor van Uber in Hong Kong. Beeld epa
Kantoor van Uber in Hong Kong.Beeld epa

Samsung biedt eigenaren van een iPhone de mogelijkheid de nieuwste Samsung-smartphones gratis te testen. Het aanbod geldt voor dertig dagen en is inclusief belminuten en data, zo is the lezen op de promotiewebsite van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Om mee te doen aan wat Samsung de 'ultieme test' noemt moeten iPhone-gebruikers vanaf hun iPhone-browser Safari naar de promotiesite van Samsung surfen. Vervolgens kan gekozen worden tussen de Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge en de Galaxy S6 edge+. De smartphone wordt dan thuisbezorgd met een geactiveerde simkaart en een kabeltje waarmee je makkelijk data kan overplaatsen naar de nieuwe telefoon.

Testers moeten wel administratiekosten van 1 dollar betalen. De test is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. (BuzzT)

Wie zijn gegevens opslaat in de cloud, zou toch verwachten dat die data niet naar de bliksem gaat. Dat is echter wel wat er vorige week donderdag gebeurde in het datacentrum van Google in België (in Saint-Ghislain bij Bergen). Nadat tijdens een flinke onweersbui de bliksem er maar liefst vier keer was ingeslagen, verloor een aantal gebruikers een flinke hoeveelheid aan opgeslagen gegevens, meldt De Morgen. Ongeveer vijf procent van de disks in het datacenter had problemen met het lezen of schrijven van data.

Volgens Google kon de overgrote meerderheid van de data worden hersteld, maar 0,000001 procent van de gegevens is verloren gegaan door deze 'stroompanne'. Die gegevens zullen niet volledig kunnen worden hersteld.

Google zegt geleerd te hebben van deze ervaring en gaat maatregelen nemen om de datacentra meer bliksembestendig te maken. (tvdk)

Bliksem bij de zuiderburen. Beeld afp
Bliksem bij de zuiderburen.Beeld afp

Whatsapp heeft ondersteuning voor zijn webversie uitgebracht voor iPhones. Whatsapp Web werkte al op andere besturingssystemen als Android en Windows Phone, maar gebruikers met een iPhone konden de messenger nog niet gebruiken in de browser.

Met Whatsapp Web kunnen gebruikers chatten vanuit de browser op de desktop. WhatsApp Web moet worden ingeschakeld via het instellingen-menu van de applicatie. Na de koppeling tussen de browser en de iPhone moet de telefoon wel online blijven; verliest de smartphone de verbinding met internet, dan is ook de webversie niet meer te gebruiken. Onder iOS is het bovendien nodig dat de app actief is, omdat het anders geen verbinding kan maken.

Dit komt door de manier waarop Whatsapp is opgezet: in tegenstelling tot sommige andere berichtendiensten bewaart Whatsapp berichten niet op zijn server. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

Het is een bekend probleem: mensen die op hun computer gebruik maken van openstaande netwerkschijven, maar dat niet weten (of die het niets kan schelen). Het gevolg is dat zij allerlei gevoelige en persoonlijke informatie op hun computer opslaan die voor iedereen zichtbaar is. Het televisieprogramma Opgelicht?! besteedde enkele maanden geleden nog aandacht aan deze harde schijven, aangeduid als Network-attached Systems (NAS).

Dat er nog steeds veel gevoelige informatie op NAS-schijven staat, blijkt uit dit verslag van Motherboard. De site ging op bezoek bij programmeur Sander Ferdinand, die de zoekmachine Findex ontwikkelde, waarmee gemakkelijk alle onbeschermde online harde schijven van Nederland doorzocht kunnen worden. Ferdinand vond zo ruim 18 miljoen persoonlijke bestanden, gezamenlijk 440 terabyte aan informatie, waar iedereen gemakkelijk en legaal bij kan. De creditcardgegevens van Jan, details over de schulden van Thijs en alles over de keizersnede van Judith (inclusief foto's) is met simpele zoektermen te vinden, zag de verslaggever.

Findex is niet openbaar toegankelijk, want Ferdinand wil misbruik voorkomen. Maar hij waarschuwt wel dat dit eerder vroeg dan laat toch gaat gebeuren. 'Mijn software is openbaar, dus het is zeer aannemelijk dat het over twee maanden anoniem door iemand anders wordt gebruikt. Ik hoop dat voor die tijd iedereen er een wachtwoord op heeft staan.' (tvdk)

null Beeld Avrotros / YouTube
Beeld Avrotros / YouTube
Een NAS-harde schijf. Beeld Avrotros / YouTube
Een NAS-harde schijf.Beeld Avrotros / YouTube

Wie dolgraag oog in oog wil staan met een zombie komt tegenwoordig ruimschoots aan zijn trekken in de gemiddelde videogame - zeker als er een virtual-reality-headset bij gebruikt wordt. Voor de ultieme ervaring kun je nu terecht in het Australische Melbourne. Daar is deze week het eerste themapark geopend dat zich richt op virtual realitygames: Zero Latency.

Het 'pretpark' bestaat uit een grote loods van 400 vierkante meter die is volgehangen met 129 Playstation Eye-camera's en met wit behang met een roosterpatroon. Uitgerust met een Oculus Rift DK2 VR-headset, een rugtas met daarin een Alienware Alpha PC, én een flink nepgeweer kunnen spelers alleen of met maximaal zes medespelers plaatsnemen in de arena. Daar moeten zij in een virtuele omgeving zombies van het lijf houden die de wereld dreigen over te nemen.

Scott Vendonkerlaar, de baas van het project, deed er drie jaar over om het magazijn om te bouwen tot een virtuele speeltuin. Een journalist van CNET probeerde het uit en is enthousiast. 'Als ik mijn headset precies goed op heb, zit ik er echt helemaal in, en heb ik helemaal niet meer door dat in in werkelijkheid door een lege loods loop.'

Het themapark is bedoeld voor mensen van 13 jaar en ouder. Kaarten kunnen online worden besteld. (tvdk)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Is het een drone? Is het een vlieger? Het is een beetje van beide. De Fotokite Phi is een camera die aan een quadcopter is vastgemaakt en die je met een haakje bevestigt aan een vliegertouw. Het voordeel ten opzichte van andere drones is volgens ontwikkelaar Perspective Robotics AG dat het apparaat veel gemakkelijker te besturen is. Het is alsof je een hond uitlaat: met een kort lijntje is ie dichterbij, door de lijn te laten vieren verder weg.

Dat is bijvoorbeeld handig voor journalisten, die zo gemakkelijker kunnen filmen vanuit een drukke menigte. Onder andere de BBC maakt al gebruik van de pro-versie van de Fotokite Phi. Op crowdfundingwebsite Indiegogo proberen de ontwikkelaars 300 duizend dollar (ruim 270 duizend dollar) op te halen om een goedkopere consumentenversie zonder professionele camera op de markt te brengen, voor omgerekend ruim 240 euro, schrijft TechCrunch. (tvdk)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De geruchten dat smartphonemaker BlackBerry met een Android-toestel komt, worden steeds luider. De nieuwste afbeelding komt van Evan Blass, die al vaker plaatjes van nog niet aangekondigde toestellen de wereld in heeft gestuurd.

De afbeelding toont voor het eerst een uitschuifbaar toetsenbord. De telefoon zou BlackBerry Venice gaan heten en in november in de Verenigde Staten op de markt verschijnen. Eerdere geruchten spraken al van een 5,4 inch-scherm met een QHD-resolutie en 3 GB aan werkgeheugen. (tvdk)

Het Amerikaanse winkelconcern Target trekt de portemonnee om een deel van de schade te vergoeden die ontstond door een groot datalek bij het bedrijf, eind 2013. Daardoor kwamen betaalgegevens van zo'n 40 miljoen klanten op straat te liggen.

Target meldde dinsdag dat het met creditcardmaatschappij Visa een schikking heeft getroffen. Financiële details werden niet vrijgegeven, maar volgens zakenkrant The Wall Street Journal is met de overeenkomst een bedrag van 67 miljoen dollar (61 miljoen euro) gemoeid.

De deal moet nog wel goedkeuring krijgen van de banken die de getroffen Visa-betaalkaarten hebben uitgegeven. Een aantal grote partijen hebben volgens Target hun steun al toegezegd. Een eerdere deal met MasterCard ging niet door omdat de banken er niet mee instemden.

Banken draaien in principe zelf op voor frauduleuze betalingen met hun krediet- en betaalkaarten en voor kosten die gemaakt moeten worden om 'gekraakte' passen te vervangen. Bij een groot datalek proberen Visa en MasterCard doorgaans namens de financiële instellingen de schade te verhalen op het verantwoordelijke bedrijf. (BuzzT)

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa

De telefoon van de toekomst laat nog een tijdje op zich wachten. Project Ara, in handen van Google, heeft de presentatie van zijn modulaire telefoon een jaar uitgesteld. Aanvankelijk moest het toestel al begin dit jaar op de markt komen, maar het ontwikkelen kost meer tijd dan de makers hadden verwacht. Een presentatie op Puerto Rico dit jaar is gecanceld. Project Ara zoekt naar een nieuwe locatie in de VS om de telefoon te lanceren.

Project Ara ontwikkelt een telefoon met vervangbare hardware. Het begint met een grijs skelet, vervolgens is het aan de gebruiker om er hardware-modules op te klikken: een processor, een batterij, een camera. Gaat een onderdeel kapot of is er een beter onderdeel op de markt, dan kan het gemakkelijk worden vervangen. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu: bij een defect onderdeel hoeft niet de hele telefoon in de prullenbak.

Wie niet langer wil wachten op Project Ara kan alvast terecht bij de Fairphone. Deze smartphone heeft een klassieker uiterlijk dan Project Ara, maar is, in tegenstelling tot veel telefoons van de concurrenten, uit elkaar te halen zodat onderdelen makkelijk te vervangen zijn.

Een prototype van de Project Ara-telefoon. Beeld twitter.com/ProjectAra
Een prototype van de Project Ara-telefoon.Beeld twitter.com/ProjectAra

Google heeft de naam van de zesde versie van besturingssysteem Android bekendgemaakt. Na onder andere Ice Cream Sandwich, Jelly Bean en Lollipop is het nu tijd voor Marshmallow. Dat meldt WIRED. Het gaat om een belangrijke upgrade, aldus het blad, aangezien het geen update is van het oude 5.1.1 systeem (Lollipop), maar een volledig nieuwe versie inclusief nieuwe naam.

Marshmallow, in previews tot nu toe steevast 'M' genoemd, zal in oktober of november beschikbaar zijn voor geschikte Android-toestellen.

Een Android-telefoon. Beeld afp
Een Android-telefoon.Beeld afp

Een op het Britse platteland wonende Brit was zijn trage internet zo zat dat hij besloot een eigen mast neer te zetten. Volgens de BBC heeft de man Wiltshire 4g-techniek gebruikt en deze via glasvezelkabels aan zijn naar snelheid smachtende apparaten in huis gelinkt.

Wie geen zin heeft in huisvlijt, mag in Nederland hoop koesteren. Een groep investeerders, waaronder pensioenfondsen, wil namelijk op afgelegen plekken een snelle glasvezelverbinding aanleggen, zo meldde de Telegraaf zaterdag. Nu moeten mensen het op afgelegen plekken nog vaak doen met trage koper- en coaxverbindingen, omdat de aanleg van glasvezel voor partijen als Ziggo en KPN kostbaar en lastig is. (lv)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het blijft rommelen bij Twitter. Dit keer is het advertentiebaas Nipoon Malhotra die zijn afscheid aankondigt. Hij maakt de overstap naar Pinterest, zo meldt Mashable. Malhotra werkte bijna drie jaar bij Twitter en was daar verantwoordelijk voor de introductie van een aantal commerciële intiatieven, waaronder promoted tweets.

In juni moest Twitter al afscheid nemen van ceo Dick Costolo, die plotseling opstapte. Zijn vertrek werd gevolgd door onder anderen pr-eindbaas Gabriel Stricker en tweede man van het productteam Christian Oestlien, die naar Youtube vertrok. (lv)

null Beeld anp
Beeld anp

E-mails die na middernacht binnen komen en onmiddellijk beantwoord moeten worden. Collega's die worden aangemoedigd om elkaars ideeën de grond in te boren en over elkaar te klagen bij de baas. Elke dag huilende mensen achter hun bureau. Nee, het is niet bepaald een rooskleurig beeld dat The New York Times afgelopen weekeinde schetste (klik hier voor de Nederlandstalige versie) van de vermeende nieuwe werkcultuur bij webwinkelier Amazon. Kantoorwerkers zouden compleet worden afgebeuld, bij wijze van experiment. Het bedrijf van Jeff Bezos zou willen zien hoe ver het de werknemers kan pushen om de immer uitdijende ambities van Amazon te vervullen.

De anekdotes die Jody Kantor en David Streitfeld in The New York Times optekenen uit de monden van meer dan honderd (oud-)werknemers doet op een griezelige manier een beetje denken aan The Circle, de verontrustende, Orwelliaanse roman van Dave Eggers uit 2013. Alles wat de werknemers doen, wordt geregistreerd. Maar waar de werknemers van The Circle hun lot vol enthousiasme ondergaan, leidt het bij Amazon, volgens sommige verslagen, tot persoonlijke crises en miskramen. 'Amazon is waar perfectionisten naartoe gaan om zich slecht te voelen', zo omschrijft een oud-medewerker de werksfeer.

Bezos schrijft maandag in een interne e-mail aan zijn medewerkers dat hij zich niet in het geschetste beeld herkent. 'En ik hoop dat jullie dat ook niet doen.' Mochten zich toch 'geïsoleerde' gevallen voordoen zoals die worden beschreven in The New York Times, dan moeten die onmiddellijk worden gerapporteerd. 'Een dergelijk gebrek aan empathie moet tot nul worden teruggebracht.' Lees de volledige interne memo bij The Verge. (tvdk)

Amazon-baas Jeff Bezos. Beeld afp
Amazon-baas Jeff Bezos.Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Een stage die een student deze zomer bij Facebook zou lopen is afgezegd omdat hij een extensie had gebouwd die het bedrijf in het verkeerde keelgat is geschoten. De Chrome-extensie maakte gebruik van gegevens uit Facebook Messenger om de locatie van vrienden te tonen. In een bijbehorende blogpost liet Harvard-student Aran Khanna gedetailleerd zien hoe de locatie van vrienden nauwkeurig kon worden gevolgd en noemde die mogelijkheid 'griezelig'.

Facebook vroeg hem de extensie te deactiveren en niet met de pers te praten, waar Khanna uiteindelijk mee instemde. Twee uur voordat de student naar zijn nieuwe stage zou vertrekken kreeg hij een telefoontje, waarin een medewerker hem vertelde dat de stage niet doorging. Facebook zei hierover in een persverklaring: 'de tool die Khanna heeft gebruikt verzamelt Facebook-gegevens op een manier die onze voorwaarden schendt, en die voorwaarden bestaan om de privacy en veiligheid van gebruikers te beschermen'.

De extensie van de student maakte gebruik van een privacyfout waarvan Facebook al drie jaar op de hoogte was, maar tot het initiatief van Khanna niets aan had gedaan. Een kleine week later bracht het bedrijf een update voor Facebook Messenger uit die gebruikers meer controle over hun locatiegegevens geeft.

Khanna loopt inmiddels stage bij een ander techbedrijf in Silicon Valley en zegt veel van de kwestie geleerd te hebben. 'Via stages proberen bedrijven je uit om te kijken of je goed bij hen past, en probeer jij hen uit om te zien of zij goed bij jou passen', aldus de student. 'Door deze ervaring zag ik dat dit bedrijf niet is wat ik dacht.' (lvdv).

null Beeld afp
Beeld afp

Rusland heeft het populaire forum Reddit geblokkeerd. De officiële reden hiervoor omdat Reddit informatie host die thuisgebruikers kan helpen bij het produceren van paddo's. Aanleiding voor de blokkade was een post van Reddit-gebruiker rsocfan op de Russische rudrugs-subreddit. In de post legt hij uit hoe mensen binnenshuis de Psilocybe-paddenstoelen kunnen telen. Van deze paddenstoelen kunnen mensen gaan hallucineren.

Rsocfan stelt dat de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor in 2013 contact met hem opnam om hem te informeren dat de post illegaal is in Rusland en dat het geblokkeerd is, maar omdat Reddit https gebruikt, kan een specifieke subpagina niet geblokkeerd worden. Vanwege de versleuteling is het niet te checken wanneer iemand op een specifieke pagina komt, waardoor Rusland heeft besloten om de hele site in de ban te doen.

Op 10 augustus plaatste de waakhond nog een oproep omdat het niet lukte in contact te komen met Reddit. Toen ging Roskomnadzor er nog vanuit dat dat kwam vanwege de vakantieperiode. Nu heeft de organisatie de hele site geblokkeerd, zo laat ze weten op sociale netwerksite VKontakte en Twitter. Providers moeten de blokkade in praktijk brengen.

De blokkade is nog niet compleet. Zo melden sommige gebruikers dat de hele website inmiddels geblokkeerd is, terwijl anderen alleen de bewuste post van niet kunnen openen. (Tweakers.net)

Een persoonlijk bericht in Twitter, via Direct Messages (DM) hoeft niet langer maximaal 140 tekens lang te zijn. Twitter heeft de limiet voor DM's opgeheven, meldt de berichtendienst op zijn eigen blog.

De tweets op het openbare platform van Twitter veranderen niets, hiervoor blijft de limiet 140 tekens.

Twitter geeft met Direct Messages een gebruiker de mogelijkheid om een privé-bericht naar een andere gebruiker te sturen. Omdat deze berichten vaak een ander karakter hebben en er de behoefte is om meer tekst te kunnen plaatsen, is de beperking opgeheven.

Twitter is reeds begonnen met het uitrollen van de update in de Android en iOS apps, op twitter.com, TweetDek en Twitter voor Mac. (BuzzT)

Dating-app Tinder heeft met een flinke tirade op Twitter zijn ongenoegen geuit over een kritisch stuk in Vanity Fair. Hierin wordt gesuggereerd dat Tinder bijdraagt aan een cultuur waarin jongeren vooral op zoek gaan naar oppervlakkige contacten en snelle seks. In een tijdspanne van een uur stuurde een medewerker van Tinder 31 kwade tweets de wereld in via het officiële Twitteraccount van het bedrijf.

In het bewuste artikel wordt een professor psychologie aan het woord gelaten die stelt dat Tinder en andere datingapps "het idee creëren dat er duizenden of zelfs miljoenen potentiële partners rondlopen" en dat ze mannen aanmoedigen om vooral op zoek te gaan naar partners voor een korte termijn. Dat zou leiden tot wankele relaties en een groeiend aantal echtscheidingen.

‘Klein weetje: seks werd uitgevonden in 2012, toen Tinder werd gelanceerd’, tweette de Tinder-medewerker sarcastisch. Daarna volgde kritiek op de auteur van het stuk, journaliste Nancy Jo Sales, die Tinder niet contacteerde voor een reactie en ‘haar bronnen voorstelt als representatief voor alle Tindergebruikers’. De stelling dat dertig procent van de Tindergebruikers getrouwd is - een stelling die Sales op Twitter poneerde, maar die niet in het artikel zelf voorkomt - deed Tinder af als ‘absurd’. ‘Volgens onze cijfers is 1,7 procent van onze gebruikers getrouwd’. (hvl/ DM)

null Beeld anp
Beeld anp

Het gebeurt vaak genoeg, kleine startups die een dappere poging doen om onderdeel te worden van de keiharde concurrentieslag in de smartphonewereld. Nextbit is zo'n initiatief, maar het valt om meerdere redenen op. Ten eerste wordt deze smartphone-ontwikkelaar bestierd door voormalige medewerkers van Google, Apple, Amazon en HTC. Dat is geen garantie voor succes, maar zij kennen in elk geval het klappen van de zweep.

Ten tweede hebben ze bijzondere plannen met de Android-smartphone die ze momenteel ontwikkelen. Het moet de eerste smartphone worden die na verloop van tijd steeds beter én slimmer wordt. Een boude claim, want met bestaande smartphones is het doorgaans het probleem dat ze kort na aanschaf alweer achterhaald zijn door nieuwere toestellen die op de markt zijn verschenen.

'We richten ons op een apparaat dat zich kan aanpassen aan de gebruiker', zegt Mike Chan van Nextbit in een interview met CNET. Hoe dat precies in zijn werk gaat zegt hij nog niet. Er gaan ook geruchten dat de telefoon van Nextbit een functie krijgt waarbij apps tijdens het gebruik op een exact punt kunnen worden opgeslagen en vervolgens op een ander apparaat vanaf dat punt kunnen worden hervat.

Of de vernieuwingen voldoende zijn om een plekje in de smartphonestrijd te bemachtigen is nog even afwachten. Nextbit is van plan om het nieuwe toestel op 1 september te onthullen. (tvdk)

null Beeld afp
Beeld afp

Facebook zou werken aan een app waarmee media breaking news naar gebruikers kunnen pushen. De app zou enige gelijkenis hebben met Twitter, maar wel beperkter zijn: zo kunnen gebruikers zelf geen updates plaatsen, maar zich enkel abonneren. Volgens Business Insider, dat claimt met een bron over de app te hebben gesproken en screenshots van de app te hebben gezien, werkt Facebook met een klein aantal bedrijven samen om de app te testen. Momenteel zou de Twitter-achtige app nog in de alphafase verkeren; het is niet duidelijk wanneer Facebook de app aan het grote publiek zou willen tonen.

De app geeft gebruikers volgens BI de mogelijkheid om 'stations' en 'substations' te volgen, wat staat voor publicaties en bepaalde onderwerpen. Publicaties kunnen vervolgens breaking news-alerts uitvaardigen, waarbij onduidelijk is of die ook echt als pushbericht op de telefoon van een gebruiker binnenkomen.

Een belangrijk verschil met Twitter is daarbij dat media enkel links naar hun eigen sites kunnen 'tweeten', en dus geen notificaties voor andere sites kunnen aanmaken. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

Microsoft en The New Yorker werken samen aan een computer die humor kan beoordelen, schrijft Bloomberg. Sinds 2005 heeft het Amerikaanse magazine een rubriek op de achterpagina waarbij de lezer zelf een tekst kan verzinnen bij een woordeloze cartoon. Elke week komen er zo'n vijfduizend inzendingen binnen. De 71-jarige cartoonredacteur Bob Mankoff heeft al vele assistenten versleten die hem helpen met het beoordelen van de inzendingen: het is zeer stressvol werk en na verloop van tijd vindt de assistent geen enkel bijschrift meer grappig.

En zo ontstond het idee om de hulp in te roepen van een computer die het proces deels kan automatiseren. Mankoff werkt daarbij samen met onderzoekers van Microsoft. Zij trainden het systeem door het duizenden cartoons en bijschriften te laten beoordelen en vervolgens de grappen op volgorde te zetten van leuk naar niet leuk. Het bleek te werken: de favoriete bijschriften van de assistent zaten gemiddeld bij de 55,8 procent die door de software beoordeelde als beste grappen.

En zo zijn wetenschappers weer een stapje dichter gekomen bij computers die uit zichzelf grappig kunnen zijn. De grapjes van spraakassistenten als Cortana (Microsoft) en Siri (Apple) zijn allemaal voorgeprogrammeerd, maar wie weet kunnen we ooit echt om hun gevatheid lachen. (tvdk)

Apple gaat Force Touch op de iPhone 6s gebruiken als snelkoppeling naar bepaalde opties in apps, in plaats van dat het een manier is om meer opties te tonen, zoals op de Apple Watch. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde site 9to5 Mac.

Zo moet het mogelijk zijn om in de Maps-app op een bepaalde plek hard te drukken, waarna de app direct de navigatie start, vermeldt 9to5 Mac. In Music leidt een Force Touch naar een menu om een liedje in een playlist te zetten of offline op te slaan.Daarnaast zal Apple Force Touch gebruiken zoals dat op MacBooks gebeurt. Zo moet er een preview van een site verschijnen bij een Force Touch op een link in Safari.

Ook test Apple de functie om bij een Force Touch op een icoon op het homescreen de gebruiker direct te leiden naar een specifieke plek in de app, zoals naar de voicemail-tab bij de Telefoon-app.Force Touch vereist een drukgevoelig touchscreen en is dus niet mogelijk in oudere modellen iPhones. Er gaan al maanden geruchten over de aanwezigheid van Force Touch in de volgende iPhone, waarvan algemeen wordt aangenomen dat hij iPhone 6s zal heten. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

Het gebeurt wel vaker: filmstudio's die een bedrijf inhuren om op internet te speuren naar materiaal dat het auteursrecht schendt. Dat deed filmstudio Columbia Pictures ook in het geval van de film Pixels. Alleen lijkt het erop dat het bedrijf in kwestie, Entura International, zich er hier wel heel gemakkelijk vanaf probeerde te maken. Het liet videowebsite Vimeo namelijk alle filmpjes verwijderen waar het woord 'pixels' in voor kwam. Met als gevolg dat talloze video's die niets met de film te maken hadden plotseling van Vimeo verdwenen, schrijft TorrentFreak.

Maar daar hield de blunder niet op. Ook een aantal video's die (indirect) wel met de film te maken hadden maar die niet het auteursrecht schonden, werd offline gehaald. Zoals bijvoorbeeld een officiële trailer van de film en de korte film waarop Pixels is gebaseerd. Inmiddels is een deel van de onterecht verwijderde filmpjes weer teruggezet.

Bedrijven kunnen volgens de Amerikaanse wet materiaal van internet direct laten verwijderen als zij vinden dat het auteursrecht wordt geschonden. De betreffende site moet eerst aantonen niet in overtreding te zijn, alvorens het materiaal mag worden teruggeplaatst.

De film Pixels, met in de hoofdrol Adam Sandler, gaat over buitenaardsen die de aarde aanvallen in de vorm van klassieke videogame-karakters uit de jaren '80. De Verenigde Staten zetten ter verdediging een leger van speelhalkampioenen in. De film werd matig tot slecht ontvangen in de VS. In Nederland verschijnt Pixels op 20 augustus in de bioscopen. (tvdk)

Waka waka waka! Pac-Man in actie in de film Pixels Beeld YouTube / Columbia Pictures
Waka waka waka! Pac-Man in actie in de film PixelsBeeld YouTube / Columbia Pictures
Beeld uit Pixels Beeld YouTube / Columbia Pictures
Beeld uit PixelsBeeld YouTube / Columbia Pictures
Donkey Kong in Pixels. Beeld YouTube / Columbia Pictures
Donkey Kong in Pixels.Beeld YouTube / Columbia Pictures

De meerderheid van de mensen die op Facebook wil laten zien dat ze iets grappig vinden gebruikt daarvoor de uitdrukking 'haha'. Het eens veelgebruikte 'LOL' heeft duidelijk aan populariteit moeten inboeten: in minder dan 2 procent van de gevallen zeggen mensen 'lol' op Facebook om aan te geven dat ze ergens om moeten lachen.

Onder 'haha' vallen ook varianten als 'hahaha' en 'hahahaha', aldus de onderzoekers op Facebook Research, de onderzoekstak van het sociale netwerk. De dataset waren alle posts en reacties op Facebook in de laatste week van mei. Omdat het onderzoek vanuit Facebook kwam, hadden ze ook toegang tot posts en reacties die voor gebruikers normaal gesproken niet zichtbaar zijn.

In een op de drie gevallen gebruikten mensen een emoji om uit te drukken dat ze ergens de humor van inzagen. 'Hehe' kwam ook vaak voor. De gebruikers van LOL zijn niet alleen minder talrijk, maar ook gemiddeld ouder dan die van 'haha' of een emoji. Een teken aan de wand dat het woordje met uitsterven wordt bedreigd. Jongeren en vrouwen maken gemiddeld vaker gebruik van emoji en mannen blijken een voorliefde te hebben voor langere 'hehes'.

De onderzoekers hebben zich beperkt tot Engelstalige uitdrukkingen en emoji's die in Engelstalige landen gemeengoed zijn, waardoor de situatie elders kan afwijken. Hoeveel mensen in het onderzoek daadwerkelijk moesten lachen of de uitdrukking ironisch of sarcastisch bedoelden, is onbekend (Tweakers.net).

null Beeld Youtube
Beeld Youtube
Lolface Beeld Youtube
LolfaceBeeld Youtube

Buzzfeed weet het zeker. Op 9 september presenteert Apple de iPhone 6s. Volgens bronnen die, volgens de techsite, zeer goed ingevoerd zijn bij Apple, lanceert het bedrijf dan ook meteen enkele nieuwe iPads en de nieuwe versie van Apple TV.

De iPhone 6s zal qua uiterlijk niet zo veel veranderen, volgens geruchten die al rondzingen over het apparaat. Onder de motorkap zijn er wel een paar opvallende veranderingen. Zo zal het toestel worden uitgerust met Force Touch, een techniek die meet hoe hard de gebruiker op het display drukt. Ook wordt de camera verbeterd. Daarnaast zit er een chip in die wat zuiniger is voor de accu en is de ondersteuning van 4G aangepakt. (BuzzT)

De iPhone 6s is de kleinere versie van de iPhone 6. Beeld anp
De iPhone 6s is de kleinere versie van de iPhone 6.Beeld anp

Eén foto, en je gaat het internetgeheugen in als de ideale zomermeme. Palmer Luckey, bedenker van de virtual reality-bril Oculus Rift, staat deze week op de cover van het Amerikaanse blad Time. Ter illustratie van een artikel over - inderdaad - virtual reality.

Nu is de bril die Luckey ontwierp bedoeld voor het scheppen van een wereld achter de 'glazen', en niet om er beter uit te gaan zien. Maar zijn pose, de bril, de blote voeten en de achtergrond van strand en zee geven het geheel wel een heel, tsja, onnatuurlijke uitstraling.

En laat het dan maar aan blogs en photoshoppers over er een meme van te maken.

Time zelf (wellicht is het allemaal een perfecte reclamestunt voor het nieuwe blad) zette er 37 op een rij, en voor de rest is het een kwestie van googelen.

De cover van Time van deze week, en een van zijn bewerkingen. Beeld Time
De cover van Time van deze week, en een van zijn bewerkingen.Beeld Time

Keulen is deze hele week al in de ban van de videogames. In de Koelnmesse vindt nog tot en met zondag Gamescom plaats: het grootste jaarlijkse gamesevenement ter wereld (gemeten naar aantal bezoekers en expositieruimte). Een slordige 800 uitgevers uit 45 landen laten aan 6000 journalisten en 350.000 bezoekers zien welke titels zij de komende tijd in petto hebben.

Op het gebied van overkoepelende persconferenties had Microsoft dit jaar het rijk voor zich alleen: concurrent Sony besloot dit jaar zijn keynote een keer over te slaan en Nintendo doet er al jaren niet meer aan mee. Microsoft greep de gelegenheid aan om naar eigen zeggen 'de beste line-up ooit' aan te kondigen. Maar ook de concurrenten lieten zich niet onbetuigd in hun booths.

Behalve een vrachtlading aan games is er op de beursvloer ook aandacht voor de opkomende trend van virtual reality en de toenemende populariteit van game-apps en kleinere titels van onafhankelijke ontwikkelaars. Die laatste komen steeds meer in de spotlight te staan dank zij het feit dat games steeds vaker digitaal worden aangeschaft. (tvdk)

Nee, dit zijn geen beveiligers, maar bezoekers in kostuum. Beeld epa
Nee, dit zijn geen beveiligers, maar bezoekers in kostuum.Beeld epa
Een leger van Super Mario's (en enkele Luigi's) was ook van de partij. Beeld reuters
Een leger van Super Mario's (en enkele Luigi's) was ook van de partij.Beeld reuters
Verkleedpartijen ('cosplay') vormen traditioneel een belangrijk onderdeel van videogame-beurzen. Beeld reuters
Verkleedpartijen ('cosplay') vormen traditioneel een belangrijk onderdeel van videogame-beurzen.Beeld reuters
Maar de meeste bezoekers zijn gewoon in hun dagelijkse kloffie komen opdagen. Beeld reuters
Maar de meeste bezoekers zijn gewoon in hun dagelijkse kloffie komen opdagen.Beeld reuters
Games spelen op de beurs in Keulen. Beeld epa
Games spelen op de beurs in Keulen.Beeld epa

Apple heeft in de nieuwste testversie van iOS 9 de mogelijkheid ingebouwd om te herkennen of een gebruiker last heeft van een zwak wifi-signaal. Als iemand deze nieuwe Wi-Fi Assist-functie aan heeft staan, dan schakelt de telefoon bij een slechte verbinding automatisch over naar 3g of 4g.

Gebruikers van de laatste testversie voor ontwikkelaars, bèta 5, kunnen hierbij niet zelf instellen op welk moment een signaal te zwak is en het is niet bekend bij welke signaalsterkte er automatisch wordt overgeschakeld, meldt AppleInsider. Vermoedelijk wil Apple met deze functie het probleem oplossen dat veel gebruikers ervaren als zij in de buurt van een bekend netwerk zijn en hun apparaat automatisch verbinding maakt, terwijl het signaal feitelijk te zwak is om een fatsoenlijke dataverbinding te kunnen leveren. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

Nog een nieuwtje van hackersconferentie Black Hat in Las Vegas. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Check Point toonden dat honderden miljoenen Android-apparaten op afstand kunnen worden overgenomen door te rommelen met specifieke beveiligingscertificaten die door bedrijven worden gebruikt om via internet technische ondersteuning aan gebruikers te kunnen bieden. De onderzoekers hebben een flitsende naam voor hun hack bedacht: Certifigate.

Bijkomend probleem bij 'Certifigate' is dat gebruikers niets kunnen doen om te voorkomen dat het beveiligingslek wordt misbruikt: de certificaten kunnen niet worden ingetrokken. Bovendien zou het door de hack erg simpel zijn om persoonlijke gegevens uit een telefoon te ontfutselen of gesprekken te laten opnemen, al hebben de onderzoekers geen indicatie dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. (tvdk)

Het logo van Black Hat op een muur in Las Vegas Beeld afp
Het logo van Black Hat op een muur in Las VegasBeeld afp

Een computer van Apple heeft veel minder last van beveiligingsgevaren, zo luidt een veelgehoorde opvatting. Dat klopt: voor cybercriminelen is het aantrekkelijker om virussen en andere malware te maken die Windows-pc's te grazen nemen. Maar dat betekent niet dat de Mac too small to fail is.

Dat blijkt wel uit een trits onthullingen die onderzoekers hebben gedaan op Black Hat 2015, een jaarlijkse conferentie in Las Vegas over computerbeveiliging. Verscheidene onderzoekers hebben de laatste dagen zwakke plekken blootgelegd in de beveiliging van de Mac.

Patrick Wardle van de beveiligingsfirma Synack liet zien hoe hij malware heeft ontwikkeld die de mechanismen omzeilt waarmee Apple kwaadaardige software probeert tegen te houden.

Een van zijn vondsten bijvoorbeeld leidt Gatekeeper om de tuin. Gatekeeper is een stuk software die programma's tegenhoudt als die niet uit de Apple App Store afkomstig is of van vertrouwde ontwikkelaars. Wardle ontwikkelde een methode waarbij die 'portier' door een virus niet ziet dat de software niet uit een vertrouwde bron afkomstig is.

De onderzoeker ontdekte ook dat virusbestrijders - van Apple en van andere leveranciers - alles wat van iCloud komt als betrouwbaar beschouwen. iCloud is Apple's eigen online opslag-product. Hackers zouden de iCloud kunnen misbruiken om malware op een Mac te installeren, zegt Wardle.

Wardle meent dat Apple beveiliging wel serieus neemt, maar het elektronicabedrijf heeft de zwakke plekken nog niet (helemaal) aangepakt.

In Las Vegas was ook aandacht voor een computervirus, dat in juli al werd onthuld, en dat kwaadaardige programma's toegang biedt tot een Mac alsof het beheerders zijn (administrator). Zo kan malware doordringen tot het hart van het computersysteem. In Las Vegas is bekendgemaakt dat hackers deze weeffout al proberen uit te buiten, met virussen die zich in het systeem kunnen nestelen ook zonder dat de gebruiker toestemming geeft.

Apple-fans, let op uw saeck (en Mac). (pamm)

null Beeld anp
Beeld anp
Bezoekers op de Black Hat-conferentie in Las Vegas. Beeld reuters
Bezoekers op de Black Hat-conferentie in Las Vegas.Beeld reuters

Ruim een maand na de lancering van Apple Music heeft de muziekstreamingdienst elf miljoen gebruikers. Dat zegt Apple-topman Eddy Cue tegen USA Today.

Apple Music is sinds 30 juni beschikbaar in honderd landen. Hoeveel mensen er uiteindelijk voor de dienst gaan betalen, is nog niet duidelijk. Iedereen zit nu nog in de gratis proefperiode van drie maanden. Daarna wordt het abonnement automatisch omgezet naar een betaalde versie, tenzij de gebruiker daar een stokje voor steekt.

Cue is erg in zijn nopjes met de cijfers. Hij vertelt verder dat twee van de elf miljoen gebruikers van Apple Music voor het duurdere gezinsabonnement hebben gekozen. Dat abonnement kost in Nederland 14,99 euro per maand. Voor het standaardabonnement voor één persoon moet maandelijks 9,99 euro worden neergeteld. (BuzzT)

null Beeld reuters
Beeld reuters
Verschillende secties van de Apple Music-app. Beeld ap
Verschillende secties van de Apple Music-app.Beeld ap

Bedrijven kunnen vanaf nu privéberichten uitwisselen met gebruikers op Facebook. Dat kan als bedrijven een eigen Facebook-pagina hebben, zo maakte het bedrijf woensdag bekend in een blogpost.

Volgens Facebook bezoeken dagelijks meer dan een miljard mensen een bedrijfspagina op Facebook. Vanaf nu hebben deze pagina's een knop met de tekst 'Zend Bericht'. De nieuwe functie moet het gemakkelijker maken met die bedrijven te communiceren. Zodra een gebruiker een bericht naar een bedrijf heeft gestuurd, kan het bedrijf ook berichten terugsturen. Ook kunnen bedrijven met een privébericht reageren wanneer een gebruiker commentaar op de pagina achterlaat.

Gebruikers die geen behoefte hebben aan privéberichten van bedrijven, kunnen ervoor kiezen deze berichten te blokkeren. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

In onze vorige update speculeerden we nog dat Apple mogelijk een eigen virtueel mobiel netwerk zou willen gaan beginnen, waarbij het bedrijf dan gebruik maakt van de netwerken van bestaande bedrijven. Maar Apple heeft dat gerucht nu eigenhandig naar de prullenbak verwezen, en dat is een zeldzaamheid voor de techgigant uit Cupertino. Dergelijke plannen zijn niet besproken en zitten ook niet in de pijplijn, adus een woordvoerder van Apple tegen de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Waarom Apple het kennelijk nodig vindt om dit specifieke gerucht zo nadrukkelijk te ontkennen, is gissen. Mogelijk is het bedrijf bang om de relatie met de providers schade te berokkenen. Apple werkt nu met hen samen bij de verkoop van iPhones. (tvdk)

'Welkom bij voicemail. U heeft 3 nieuwe berichten. Eerste nieuwe bericht...' Zou het niet fijn zijn als je nooit meer je voicemail zou hoeven afluisteren? Als we Business Insider mogen geloven is Apple bezig met een dienst die dat mogelijk moet gaan maken. Medewerkers van Apple zouden momenteel een dienst testen die voicemailberichten omzet in geschreven tekst. Die wordt vervolgens via de iCloud naar de ontvanger gestuurd. De dienst heet heel toepasselijk iCloud Voicemail en staat gepland voor 2016, aldus de site op basis van interne bronnen.

Voicemails achterlaten is populairder dan voicemails afluisteren. Het is voor de verzender gemakkelijker en sneller om mondeling een bericht door te geven, maar het is voor de ontvanger juist handiger om de boodschap als tekstbericht te ontvangen in plaats van eerst de voicemail te moeten inschakelen. Apple heeft een simpele maar slimme oplossing voor dit probleem bedacht, schrijft Business Insider.

Apple maakt namelijk vooral gebruik van bestaande diensten. Voor het vertalen van spraak naar tekst wordt de digitale spraakassistent Siri ingeschakeld. Apple iCloud kan mogelijk ook aan de verzender doorgeven waarom de telefoon niet opgenomen kon worden. Daarvoor wordt gekeken naar de locatie en de activiteiten van de gebruiker, voor zover beschikbaar.

Blijft er nog wel een belangrijke kwestie over: door een voicemail-dienst aan te bieden begeeft Apple zich in het domein van de netwerkprovider. Het is niet duidelijk hoe Apple dit precies denkt te gaan aanpakken, maar Business Insider speculeert dat Apple een eigen virtueel mobiel netwerk wil gaan beginnen. Zo'n mobile virtual network operator (MVNO) heeft geen licentie maar verkoopt telefonie over het netwerk van een andere aanbieder. (tvdk)

null Beeld afp
Beeld afp

Censuur op het internet? Daar heeft de helft van de Russen helemaal geen probleem mee. En in het geval van een nationale dreiging of de mogelijkheid van massale protesten mag van 58 procent van de Russische bevolking het hele internet wel afgesloten worden. Dat zijn althans de resultaten van een peiling die is uitgevoerd door het Russian Center for Public Opinion Studies (VTsIOM) en de Universiteit van Pennsylvania, waarover het Russische persbureau TASS bericht.

Andere resultaten uit het onderzoek: 73 procent van de ondervraagden vindt dat er geen negatieve informatie over medewerkers van de overheid online geplaatst moet worden, 42 procent meent dat het Westen het internet gebruikt om Rusland in een kwaad daglicht te stellen en 60 procent vindt dat de overheid pornosites met homoseksuele inhoudt moet censureren of blokkeren.

De Russische regering en het wereldwijde web hebben elkaar nooit echt gelegen. Enkele maanden geleden dreigde Rusland nog Google, Facebook en Twitter te blokkeren als die de gegevens van Russische bloggers met meer dan drieduizend lezers per dag overhandigen aan de Russische overheid. (tvdk)

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Facebook is begonnen met het testen van een dienst, waarbij gebruikers updates, foto's en filmpjes van een festival of andere live evenementen kunnen volgen. Momenteel volgen veel mensen evenementen via concurrenten als Twitter.

De functie zit onder Place Tips, een functie die al langer bestaat en die gebruikers informatie geeft over de huidige locatie. Met Place Tips Lollapalooza konden gebruikers voor het eerst op afstand het Amerikaanse festival Lollapalooza volgen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van informatie van Facebook zelf.

In de feed staan foto's en filmpjes van bezoekers en informatie over het schema, updates van spelende bands en meer. Het ging om een test en het is onbekend of en wanneer Facebook de functie op andere live evenementen wil gaan introduceren. Veel gebruikers volgen nu evenementen via Snapchat of via zoeken op hashtag op Twitter. Beide sociale media komen in de aankomende tijd met functies om evenementen beter op afstand te kunnen volgen. (Tweakers.net)

null Beeld anp
Beeld anp

Krijgen we dan toch zo'n hoverboard zoals die in Back to the Future te zien was? Een maand geleden presenteerde autofabrikant Lexus de eerste beelden van de Slide, een echt werkend hoverboard dat met behulp van supergeleidende magneten een paar centimeter boven de grond blijft zweven. In onze rubriek 'Klopt dit wel' concludeerden we al dat hoverboards inderdaad bestaan, maar veel minder flitsend zijn dan het Japanse bedrijf ze voorstelt.

Dat heeft Lexus er niet van weerhouden om een slick filmpje op het internet te zetten waarin de professionele skateboarder Ross McGouran de Slide uitprobeert. Het filmpje bevat ook een datum waarop de Slide officiëel wordt onthuld: 5 augustus aanstaande. Ruim op tijd dus voor de 30ste verjaardag van Back to the Future (21 oktober). Verder leren we niets nieuws uit het filmpje. We weten dus ook niet of het ding wel op de markt wordt gebracht. Over een paar dagen weten we hopelijk meer.

Beeld uit nieuwste filmpje Lexus. Beeld Lexus / YouTube
Beeld uit nieuwste filmpje Lexus.Beeld Lexus / YouTube

De app van Googles vertaaldienst Google Translate heeft vandaag twintig nieuwe talen aan zijn repertoire toegevoegd, waaronder Nederlands. Daarmee er nu in totaal 27 verschillende talen beschikbaar, meldt Google op zijn eigen blog. Met de app kunnen gebruikers hun camera op een tekst richten en er een foto van maken. De app vertaalt vervolgens de tekst die je op de foto selecteert. Voordat je de app enthousiast meeneemt op vakantie: het kan vooralsnog alleen van en naar het Engels; talen onderling vertalen kan niet.

De app wordt in de komende dagen uitgerold voor iOS en Android. De Nederlandse versie is te downloaden door te zoeken op 'Google Vertalen'. (tvdk)

null Beeld Screenshot Google Vertalen
Beeld Screenshot Google Vertalen
null Beeld epa
Beeld epa

Twitter telde in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd 304 miljoen gebruikers (316 als ook de gebruikers die alleen via sms van de dienst gebruik maken worden meegeteld). Het is een groei van 2 miljoen gebruikers ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is niet genoeg, vindt topman Jack Dorsey. 'We zijn niet tevreden over de groei van ons publiek', zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers. In het vorige kwartaal mocht Twitter nog 14 miljoen nieuwe gebruikers verwelkomen.

Advertenties, verreweg de belangrijkste inkomstenbron van Twitter, brachten het afgelopen kwartaal 63 procent meer op dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Ondanks de stijging van de advertentie-inkomsten lukt het het bedrijf maar niet om winst te maken. Daarvoor zal volgens analisten toch echt het aantal gebruikers flink moeten toenemen.

Mede-oprichter Dorsey is de tijdelijke opvolger van de in juni plotseling opgestapte Dick Costolo. Twitter zoekt nog naar een permanente opvolger. Dorsey is namelijk ook baas bij internetbetaaldienst Square. (tvdk)

Jack Dorsey, de voorlopige einbaas van Twitter. Beeld reuters
Jack Dorsey, de voorlopige einbaas van Twitter.Beeld reuters

LinkedIn heeft het aantal e-mails dat het bedrijf naar leden stuurt met 40 procent verminderd. Daardoor komt de helft minder klachten binnen bij het sociaal netwerk. Dat schrijft Aatif Awan, senior director product management, in een blog op de website van LinkedIn.

Tot voor kort verstuurde het professionele netwerk een e-mail elke keer als een lid een ander lid uitnodigde om te 'linken'. Deze verzoeken worden nu gebundeld in één mail per week. Ook voor leden die zich voor diverse groepen binnen het netwerk hebben aangemeld is er goed nieuws. De vele updates van LinkedIn Groups worden ook gebundeld in één mail. (BuzzT)

null Beeld anp
Beeld anp

Lees hier de eerdere bijdragen van het Techblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden