NieuwsHoorzittingen Congres

Tech-giganten moeten vandaag in de verdediging, na het meest ingrijpende onderzoek naar hun handelen ooit

De CEO’s van Amazon, Google, Apple en Facebook zullen vandaag in een hoorzitting in het Amerikaanse Congres moeten uitleggen waarom zij vinden dat hun bedrijven niet te machtig zijn geworden. Niet eerder werd er zulk ingrijpend onderzoek gedaan naar de handelspraktijken van de techgiganten, die volgens veel politici zo groot zijn geworden dat ze concurrentie onmogelijk maken. De CEO's lekten voorafgaand al hun verdediging.

Zuckerburg getuigt over een datalek bij Facebook voor de Amerikaanse Senaat in 2018. Beeld AFP PHOTO / JIM WATSON
Zuckerburg getuigt over een datalek bij Facebook voor de Amerikaanse Senaat in 2018.Beeld AFP PHOTO / JIM WATSON

Topman Mark Zuckerberg van Facebook zal zijn bedrijf woensdag verdedigen voor een Congreshoorzitting door te zeggen dat het wordt geconfronteerd met intense concurrentie. Hij wijst ook op de groei van China als een internetsupermacht en verdedigt de aankoop van diensten WhatsApp en Instagram.

Zuckerberg stelt dat Facebook ‘op de Amerikaanse manier succesvol is geworden’, door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden. ‘Grote bedrijven zijn niet slecht, simpelweg omdat ze groot zijn’, aldus de CEO in een getuigenis die hij dinsdag zelf naar buiten bracht, in afwachting van de hoorzitting.

De commissie onderzoekt de omvang van de ondernemingen die ervan verdacht worden hun machtspositie in de sector te verstevigen, door kleinere concurrenten te benadelen of uit te schakelen. Ook topmannen van Amazon, Google en Apple worden gehoord.

‘We concurreren tegen de bedrijven die op deze hoorzitting verschijnen, plus vele anderen die advertenties verkopen en mensen verbinden. We concurreren ook wereldwijd, inclusief tegen bedrijven die toegang hebben tot markten waar wij niet zijn’, zal Zuckerberg tegen een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zeggen.

Zuckerberg is van plan overnames van Facebook te verdedigen met het argument dat diensten als WhatsApp en Instagram hierdoor konden groeien. Beiden zijn eigendom van Facebook.

Hij wil de commissieleden ook herinneren aan de concurrentiedreiging waarmee Amerikaanse technologiebedrijven vanuit China worden geconfronteerd, en zegt dat het Aziatische land een ‘eigen versie van internet bouwt die is gericht op zeer verschillende ideeën en dat ze hun visie naar andere landen exporteren.’ Hij doelt hiermee op de Chinese overheid, die streng controleert wat inwoners van het land op het internet zien en mogen doen.

Zuckerberg hernieuwt ook een oproep tot overheidsregulering. Hij heeft eerder opgeroepen tot meer wetten op gebieden waar het bedrijf is bekritiseerd, zoals schadelijke inhoud op sociale media, verkiezingsintegriteit en privacy. Critici van Facebook menen dat het bedrijf ook zelf het initiatief kan nemen op deze gebieden, zonder af te wachten op overheidsinterventie.

Amazon en Apple

Ook topman Jeff Bezos van Amazon en Tim Cook van Apple lieten al voor de hoorzitting van zich laten horen. Bezos benadrukt dat zijn bedrijf een klein deel van de totale retailmarkt inneemt en concurreert met retailers zoals supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is. Hij zegt ook dat het coronavirus een boost heeft gegeven aan e-commercebedrijven over het hele spectrum en niet alleen aan Amazon.

Hij heeft er geen probleem mee dat Amazon onder de loep wordt genomen, aldus de topman, maar slaat ook een uitdagende toon aan. ‘Als je in de spiegel kijkt, de kritiek beoordeelt en nog steeds gelooft dat je het goede doet, zou geen enkele kracht ter wereld je moeten kunnen bewegen.’ Bezos, tevens eigenaar van de krant The Washington Post, is momenteel de rijkste man op aarde met een vermogen van ongeveer 100 miljard euro. Zijn bedrijf ligt regelmatig onder vuur vanwege de slechte werkomstandigheden in warenhuizen van Amazon.

Apple-topman Tim Cook zal het Congres erop wijzen dat zijn bedrijf in geen enkel marktsegement ‘de markt domineert’. Volgens Cook is kritiek op de restricties binnen de appwinkel van Apple, waarin iPhone en iPad-gebruikers hun apps vinden en kopen, misplaatst. ‘Nadat we zijn begonnen met vijfhonderd apps, heeft de appwinkel er nu meer dan 1,7 miljoen – en slechts zestig daarvan bieden Apple software aan’, aldus Cook. Dit bewijst volgens de topman dat Apple juist meer apps van andere makers wil aanbieden, niet minder.

LEES OOK:

’s Werelds grootste e-tailer Amazon stormt Nederland binnen met 100 miljoen producten op amazon.nl.

Felle protesten van werknemers tegen Amazon: ‘Wie zijn de werkers die dat geld echt binnen hebben gebracht? Wie zijn de mensen die gevaar lopen?’

Gaat Facebook haat en racisme harder aanpakken — zoals boycottende adverteerders graag zien?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden