Team van Naturalis speurt vergeefs naar een T.rex

Een opgravingsteam van Naturalis vertrok vorige week naar Wyoming in de VS om daar een Tyrannosaurus rex op te graven. Deze week maakte het team echter bekend dat het skelet zich toch niet in de grond bevindt.

AMSTERDAM - Het zou het eerste originele Tyrannosaurus rex-skelet zijn dat in Europa ten toongesteld wordt. Naturalis zocht naar de bekendste dinosauriër om een publiekstrekker in huis te halen voor de nieuwe Dinozaal die in 2017 open gaat, maar ook omdat het skelet wetenschappers zou voorzien van veel informatie over het roofdier en zijn omgeving.

De zoektocht naar een T.rex begon veelbelovend. T.rex-expert Pete Larson tipte Naturalis over de vondst van voetbotjes van een T.rex in Wyoming. Deze kleine botjes vergaan normaal gesproken als eerste en vormden daarom een aanwijzing voor het bestaan van het hele skelet.

Maar de linkervoet en een deel van het onderbeen bleken alles te zijn dat in de heuvels van Wyoming te vinden was. Het Naturalisteam zocht samen met medewerkers van het Black Hills Institute zo'n vierhonderd tot vijfhonderd kubieke meter gesteente af, laag voor laag. De laag met zand werd steeds dunner, totdat er niets meer overbleef. Een dood spoor.

Het team is teleurgesteld, skeletten van een T.rex zijn een zeldzaamheid en slechts twee exemplaren zijn voor meer dan 50 procent compleet. 'Natuurlijk hadden we gehoopt op een volledig skelet', zegt dinodeskundige Anne Schulp die namens Naturalis deelneemt aan de opgraving in Wyoming. 'Maar in dit geval houdt het verhaal na een paar meter opeens op.'

Waar de rest van de botten gebleven zijn, is een raadsel, zegt Schulp. Misschien is het overige deel niet door zand toegedekt en opgegeten door aaseters, of is het karkas weggedreven.

Het team geeft de moed niet op en zet de zoektocht naar de koning van de dinosauriërs voort. Plan B is het opgraven van een andere Tyrannosaurus rex, waarvan een deel van het skelet al is gevonden. Andere delen liggen nog in de grond. Schulp: 'Dit is T.rex-country, hier ligt nog veel meer van T.rex en zijn tijdgenoten.' Later dit jaar zal de opgraving van de tweede T.rex beginnen.

Het opgravingsteam in Wyoming zit niet stil. In de buurt zijn vorig jaar twee skeletten gevonden van de Triceratops, een plantenetende dinosauriër met drie enorme hoorns.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden