Team Oranje kiest voor 'oude rotten'

Het Nederlandse team voor de Europese kampioenschappen (14-31 juni) in Malmnt geen verrassingen. De verjonging bleef uit. De nieuwe wind die met Team Oranje, de op semi-professionele leest geschoeide kernploeg, zou gaan waaien blijft voorlopig liggen....

Bij de keuze van het team prevaleert de ervaring. Bauke Muller, de enige overgebleven wereldkampioen uit 1993, vormt een constant sterk presterend koppel met Simon de Wijs. Huub Bertens en Ton Bakkeren domineerden de competitie en bekroonden dat na een fantastische finale met de landstitel. Jan Jansma-Louk Verhees presteerden de afgelopen vier jaar internationaal uitstekend, maar haperden landelijk met als dieptepunt de degradatie uit de Meesterklasse. Behalve de Wijs (31) zijn de andere vijf spelers ruime veertigers. De talentvolle en ambitieuze jeugd van Team Oranje, Sjoert Brink (23)/Ricco van Prooijen(30) en Bas Drijver (23)/Maarten Schollaardt (26), moet zeker tegen eigen zin vanaf de zijlijn toekijken.

De testwedstrijd (in Malmet deelname van tweewintig topparen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk, van het afgelopen weekeinde telde als laatste selectiecriterium. De Nederlandse paren presteerden (derde, vijfde, zesde, tiende en elfde) behoorlijk. De onderlinge verschillen bleven echter minimaal, zodat het teammanager Toine van Hoof weinig duidelijkheid bracht. Zijn definitieve keuze was dan ook vooral gebaseerd op de routine van de drie paren en de prestaties in het verleden.

In diagram 1 liet Jan Jansma niet met zich sollen.

Zie diagram 1 west noord oost zuid ------pas pas 2SA dbl pas pas redbl pas pas pas ------Het 2H-bod van noord als antwoord op de was een mancheforcing relay. Oost stribbelde even tegen met 2J, een tweekleurenspel met schoppen plus ruiten of klaveren. Zuid paste na en gaf zo een minimale opening aan. Dit was voor noord aanleiding tevreden te zijn met 4J. Het doublet van oost klonk noord, Jansma, bijzonder vreemd in de oren. Met vijftien punten, drie azen en een vierkaart hartensteun kon hij zich niet voorstellen dat de manche ooit down kon gaan. Met het redoublet gaf hij uiting aan die gedachte.

Wat wilde oost bereiken met het doublet op de toch overtuigend geboden 4J? Dat was voor oost zelf niet moeilijk te zien: een introever in ruiten. Die mededeling kwam bij west in het geheel niet over. Na de uitkomst met de singleton schoppen verloor de leider, Verhees, alleen twee schoppenslagen en HA zodat snel gemaakt was.

Het redoublet van noord is een economisch verantwoorde actie. Indien west de ruitenuitkomst voor down wel vindt, scoren oost-west 200 in plaats van 100; en als er zelfs met een ruitenintroever of na een verdedigingsfout in zit, noteert het Nederlandse paar het huizenhoge +880.

Tegen Brink-van Prooijen eindigde het bieden in gedoubleerd. En daar was het al helemaal merkwaardig dat west de dodelijke uitkomst niet vond. west noord oost zuid

------pas pas pas dbl pas pas pas ----Het doublet van oost, die tijdens het bieden muisstil bleef, was opmerkelijk. Na het pretieve van west en de pas van oost op duidde alles op de mogelijkheid van een introever in oost. In welke andere kleur dan ruiten kon dat zijn? Het was ook aan deze west niet besteed die eveneens met schoppen uitkwam waarna het Nederlandse paar +590 incasseerde.Bauke Muller strooide in diagram 2 zand in de ogen van de leider.

Zie diagram 2 west noord oost zuid ------1SA pas pas pas 2SA pas pas pas pas pas pas pas pas --Na enig gedraal waarin noordzuid wetenschappelijk de mogelijkheid van een slem in harten onderzochten stopte het bieden in 4J. Met KV-doubleton en de troeven drie-twee verdeeld geen al te lastige opgave.

West, Muller, kwam uit met een kleine klaveren voor HA van oost, de Wijs, die klaveren doorspeelde voor HH van zuid. De leider speelde een kleine harten en west gooide achteloos JB bij, daarmee een vier- verdeling van de troeven veinzend. De leider trapte daar in en geloofde dat JB een singleton was.

Na JA volgde IA, schoppen voor KA en KH en zuid meende vervolgens veilig op IV te kunnen snijden; west had immers geen troeven meer. Oost won IB met IV, speelde ruiten die west met J7 troefde. Een schoppen uit west en oost mocht met J3 de onverwachte downslag maken.

Het afspel was onzorgvuldig maar Bauke Muller had met de valse JB de leider alle kans gegeven in de fout te gaan.

Op een andere tafel was de Zweedse veteraan P.O. Sundelin in gedigd. Een hopeloze onderneming met HA als vaste verliezer en IV verkeerd geplaatst? West kwam uit met I10. De leider nam IA en speelde klaveren uit de dummy, oost H8 en zuid HH. In drie keer de troeven getrokken gevolgd door KA, KH en schoppen naar K9 in noord om daarna HV uit zuid op KB af te gooien. Hierna ging alleen een ruitenslag verloren voor twaalf slagen en +980. Een bizarre zaak: de manche, 4J, down en op hetzelfde spel een slem, 6J, gemaakt.

Bakkeren/Bertens voelden in diagram 3 aan den lijve de kracht van het Zweedse topbridge.

Zie diagram 3 west noord oost zuid --pas pas dbl pas pas 5SA pas pas pas pas --Een uitstekende 6I, die kansloos leek vanwege de vier- verdeling van de klaveren. West, Bertens, kwam uit met KB, overgenomen door oost, Bakkeren, met KV. De leider troefde de nagespeelde KH af met IB uit voorzorg tegen een negenkaart schoppen. Met IA, IH en IV de troeven getrokken. Om het slem te maken mocht de leider in klaveren geen verliezer hebben. De klaveren drie-twee bij oost-west verdeeld of de dubbele snit op HB en H10? Eerst twee keer harten, JV en JA, oost bekende twee keer.

Uit zuid HV gevolgd door H9. West speelde H3 en H4. De leider raadde goed en zette H8 in de dummy. De reden voor deze speelwijze? Oost had een achtkaart schoppen, een singleton ruiten en bekende twee keer in harten. Nadat oost op HV bekende, resteerde kaart. En de leider concludeerde uit het vallen van de kaarten dat die laatste kaart een harten was. Consequent nam hij de dubbele snit op HB10 bij west voor twaalf slagen en +920.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden