Te weinig steun voor twee weken vaderverlof

Een initiatiefwet van GroenLinks om vaders na de geboorte van hun kind recht te geven op twee weken betaald vaderverlof, lijkt onvoldoende steun te krijgen in de Tweede Kamer....

ANP

CDA, VVD, D66, SGP stemmen tegen en PvdA en ChristenUnie hebben grote aarzelingen, bleek dinsdagavond. De PVV wil niet verder gaan dan één week vaderverlof.

Op dit moment kunnen vaders slechts twee dagen betaald verlof opnemen na de geboorte van hun kind. Vrijwel de hele Kamer vindt het idee om die periode uit te breiden naar tien werkdagen sympathiek, maar de meerderheid hikt aan tegen het idee dat de werkgevers voor de kosten opdraaien. Zij moeten volgens de initiatiefwet twee weken lang het loon doorbetalen. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB wijzen het voorstel dan ook mordicus af.

Volgens de indieners van de wet, Femke Halsema en Ineke van Gent, hebben vaders tijd nodig om zich te hechten aan hun baby. Bovendien kunnen de moeders na de bevalling wel wat hulp van hun man gebruiken. CDA-Kamerlid Margreet Smilde is het daarmee eens, maar ze vindt het geen taak van de overheid om de uitbreiding van het betaalde vaderverlof te regelen. Dat kan volgens haar beter in cao's worden afgesproken. Smilde wees er ook op dat het (onbetaalde) ouderschapsverlof volgend jaar al wordt uitgebreid van 13 naar 26 weken.

PvdA en ChristenUnie hielden hun kruit dinsdagavond nog enigszins droog. Zij willen eerst wachten op de antwoorden van de indieners van de initiatiefwet. Mogelijk staat de PvdA open voor het voorstel van de PVV om het betaald vaderverlof te beperken tot één week. Het debat gaat donderdag verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden